bikerider написа:комфорта е ясен, но в крайна сметка велосипедиста според теб част от трафика ли е или не? Защото стремежа към комфорт лесно се изражда в криене по малките улички. Не съм съгласен, че малките улички са панацея за безопасност, вече го казах. Така че, както otka4al4o много на място те репликира комфорта може да изиграе лоша услуга и точно в този момент каската е от особено голямо значение.
Между другото комфорта е доста субективно понятие, може да се отнася за различни неща при всеки, както и всеки да има собствени предпочитания, малките улички може да нямат трафик, но пък обикновено са тесни и еднопосочни, освен че нямаме право да караме насреща, е и доста тъпо чисто технически да се появи кола пред теб из теснотията в центъра, винаги спазвам посоката на движение. Затова понякога е добре да се избере булевард, в който по- лесно ще може да се престрояваш с движението и т.н. да не говорим, че ако пътуваш често по една дестинация, ще научиш светофарите, преките пътища и всички останали улеснения, които аз наричам комфорт. От трета страна ми е комфортно понякога да се разнообразявам и да мина по различен маршрут до редовната дестинация. Комфортно ми е и да слушам музика, но ми е по- комфортно да чувам какво се случва около мен на пътя, така че си имам и приоритети в комфорта. Освен тези аспекти, из града обикновено обръщам внимание на облеклото си, комфортно ми е да приличам на човек. Също така поддържам велосипеда си изправен - защото ми е комфортно да мога да разчитам на него.
Ще се опитам да сравня велосипедната каска с автомобилния колан - зад волана, или не, щом съм в автомобил, ситуацията на пътя не се контролира единствено от мен, аз завися освен от себе си, също така от всички останали участници. Дори да съм безгрешен и возилото ми да е безупречно, което разбира се е непостижимо, шансът да пострадам поради всякакви други обстоятелства е твърде голям, за да си позволя да рискувам. Тъй като ми е некомфортно да рискувам със здравето и живота си, се чувствам комфортно, когато съм в безопасност. Не намесвайте подигравателно-параноични предложения да се скрия в пещера, има разумна и необходима протекция, за градския велосипедист това е поне каска, за начинаещи и друго.
П-с: Това по- скоро като допълнение към цитирания пост.