Карайте с каска!!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Карайте с каска!!!

Мнениеот X_NRG » Чет Юни 24, 2010 8:30 am

За по-капризните има идеален вариант за града срещу повече пари, разбира се: http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=45391
Водят я за ендуро карания, но тоя подбрадник според мен в планината само ще дава излишна самоувереност и едва ли ще е кой знае колко полезен при сериозно падане. Като за града смятам да свърши все някаква работа. Плюс това, така като съм тръгнал да правя съчинение по картинка, мисля че видимостта няма да е проблем. :) Но на тая цена...
Изображение
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vinbg » Чет Юни 24, 2010 8:56 am

Като карам с ФФ в града , разбира се, карам с повишено внимание, по-бавно и се оглеждам винаги преди да пресичам дори на зелен светофар и тн. Знам че заглушава, и точно за това съм по-предпазлив, карам по тротоари, градинки и велоалеи (там където има) и това е.

@X_NRG - Дам, гледах я няколко пъти тая каска, ама в момента не ми се дават пари и за нея, макар че като става дума за сигурност не трябва да се пестят! :)

Мисля че най-удачния вариянт в града е: ФФ + повишено внимание и по-ниска скорост = здрава тиква
Аватар
Vinbg

Рейтинг: 1221

Мнениеот skiman » Чет Юни 24, 2010 9:16 am

В града много по-важно е какво има ПОД каската. В същност навсякъде е важно.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот bikerider » Чет Юни 24, 2010 9:23 am

Мда, карането с фулфейс в града прекрасно илюстрира това, за което си говорехме с pc. Аз лично го смятам за изхвърляне, но щом Joker_Here иска максимална сигурност, кои сме ние да го спрем. Дано само не му изиграе лоша услуга.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот kapitanblood » Чет Юни 24, 2010 9:32 am

@Bikerider,прав си,че не сме никои за да спрем,някой,но целта на тази тема и на форума като общо е да се дадът максимално добри цъвети,с цел безопастност,техника на карането и т.н.Но има хора дето не ги слуша главата и правят каквото си наумят,дано някой ден не им изиграе лоша шега това,и да си спомнят какво са писали хората по тази тема.
Желая успех на всички. :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот Sartor » Чет Юни 24, 2010 7:34 pm

@X_NRG - не бих казал, че каската, която си показал, е за ендуро. По-скоро е агресивно ХС - подбрадника бих казал, че е по-скоро за някое по-кофти падане, с НЕ повече от 25-35км/ч. В никакъв случай не е FF и не трябва да се ползва за нещо друго освен ХС!!!

Казвам това, защото имам същата каска.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот bikerider » Чет Юни 24, 2010 10:20 pm

Интересно... едни момчета скачаха от доооста високи скали с него...
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potter » Пет Юни 25, 2010 12:42 am

bikerider написа:Интересно... едни момчета скачаха от доооста високи скали с него...

С Parachute-а ли? В нета съм чел доста коментари, потвърждаващи твърдението, че подбрадникът се чупи при дори не особено тежки падания..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот veskoz » Пет Юни 25, 2010 9:36 am

Vinbg написа:...се оглеждам винаги преди да пресичам дори на зелен светофар и тн.

Въпроса е до каква степен можеш да се огледаш пълноценно с шлема. ;)
skiman написа:В града много по-важно е какво има ПОД каската. В същност навсякъде е важно.

:agree: :agree: :agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Пет Юни 25, 2010 9:51 am

hitar_potter написа:подбрадникът се чупи при дори не особено тежки падания..

Ами това му е работата !!!!! Що за разбирания са това, че хубав шлем е този, който не се троши, но получаваш сътресение??????
Просто се изумявам от какви простотии по нета се впечатляват хората... бил се трошал шлема. Да си купят стоманен тогава :crazy:
Аватар
bikerider

Мнениеот Vinbg » Пет Юни 25, 2010 11:11 am

veskoz написа:
Vinbg написа:...се оглеждам винаги преди да пресичам дори на зелен светофар и тн.

Въпроса е до каква степен можеш да се огледаш пълноценно с шлема. ;)

Ами като си завъртя главата не ми е проблем да ти кажа :)....аз дори като съм без шлем не се оглеждам като седя като пън централно напред и само да си мърдам очите :)...завърташ си главата и гледаш..туй то :)
Аватар
Vinbg

Рейтинг: 1221

Мнениеот hitar_potter » Пет Юни 25, 2010 12:47 pm

bikerider написа:
hitar_potter написа:подбрадникът се чупи при дори не особено тежки падания..

Ами това му е работата !!!!! Що за разбирания са това, че хубав шлем е този, който не се троши, но получаваш сътресение??????
Просто се изумявам от какви простотии по нета се впечатляват хората... бил се трошал шлема. Да си купят стоманен тогава :crazy:

Това означава ли, че каската е подходяща за скоци, както ти намекваш?

П.П. Нищо против каската, даже мисля, че за моят стил на каране би свършила перфектна работа... Ама много пари, пущината...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот bikerider » Пет Юни 25, 2010 1:16 pm

Ако нещо намеквам, то е за найсти път и е, че нещата тръгват от главата. Както казах - няма заместител на техника на каране и падане. Ролята на каската е да поеме кинетичната енергия и да пострада тя. Оттам нататък коя каска за какво е подходяща всеки да си решава сам - аз отдавна съм се отказал да препоръчвам. Както виждаш и да стигнем до някакъв консенсус или пък гледаме препоръките на производител - няма смисъл. Хора се спускат с челадинки, карат с фулфейс в града... така че наистина няма смисъл.

Що се отнася конкретно до MET Parachute - казах единствено, че едни момчета, които (меко казано) карат много добре и скачат от високи скали бяха преценили, че им е достатъчен. При тях нещата започват от главата. Винаги.

Edit: горния ми пост в никакъв случай не беше критика или подобно към теб, а към малоумници, които се оплакват в нета, че шлема се чупел при удар! :)
Аватар
bikerider

Мнениеот sergeh » Пет Юни 25, 2010 2:11 pm

Хм, хм, хм ... Чета от доста време темата, претеглям "за" и "против" и не мога да стигна до окончателно решение. Мисля, че нещата се разглеждат малко догматично. А има значение:
- какво колело караш в града и какъв е стилът ти на каране;
- по какви маршрути/улици караш;
- какви са типичните падания в градски условия, какъв тип каска може да те предпази при тях и доколко (примерът с удара в скулата по-горе).
Винаги могат да се приведат примери "за", когато носенето на каска е било съществено ... обаче могат да се дадат и примери за случаи с пешеходци, на които каската би била полезна при определена ситуация, но никой не кара пешеходците да носят каски.
Та моята практика в момента е: Ходя на работа ежедневно с колело и карам без каска - айляшки бавно, по тихи улици без движение (направил съм си подходящ маршрут), оживените кръстовища пресичам по пешеходни пътеки и гледам да не падам :-) Последното не винаги ми се отдава, пада се винаги на най-неочакваното място и най-често е свързано с подхлъзване на колелото, при което е сравнително малко вероятно да се удариш здраво (когато е с ниска скорост). Наскоро гледах в сайта на велофеста, който се подготвя в Пловдив, видео от Холандия или друга подобна държава с особено интензивен велосипеден трафик и там ми направи впечатление, че доста хора карат в града без каски, явно не е задължително.
В планината - като въртя по някой баир и се лее пот от голата ми глава, си позволявам да карам без каска при подходящи условия (както много от вас, предполагам), но иначе си карам редовно с каска.

Та зависи от много фактори, важно е човек да прецени достатъчно трезво и обосновано и, както казаха вече, да използва това под каската по предназначение. Но все още съм склонен да приема някои много убедителни аргументи и да променя становището си в полза на каската в градски условия.
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

Мнениеот bikerider » Пет Юни 25, 2010 2:36 pm

За мен като шофьор носенето на каска би следвало да е задължително, за да не стане някой сакатлък (по моя или чужда вина) и някой колоездач, вместо да се отърве с ожулвания, да остане на място. Според мен всеки си има глава на раменете, познава се най-добре и може най-добре да прецени трябва ли му каска или не, така че що се отнася до субективния фактор, всеки си прави каквото сметне за добре. Излезем ли на улицата обаче, включи ли се фактора Мърфи (типичен случай - разсеян бакшиш "забравя" да спре, удря велосипедиста пред него, а той лети 4-5 метра и пада с глава на асфалта) нещата опират до здрав разум. Според мен. Когато съм на колело не бих искал заради нечия неволна минимална грешка да умра. Когато съм зад волана не искам заради някоя моя глупава неволна грешка да умре човек. За мен нещата опират до човешкия живот и опазването от ГЛУПАВА смърт. Ясно е, че винаги може да умре човек, но защо трябва да е глупаво и заради едната каска. Твърдо вярвам, че развитието на нещата в София ще направи тази моя гледна точка още по-актуална. Не правя никаква разлика между предпазен колан и каска. От гледна точка на глупавата смърт нещата са еднакви.
Аватар
bikerider

Мнениеот sergeh » Пет Юни 25, 2010 3:40 pm

С това съм съгласен. Изобщо, набърка ли се човек в уличното движение и омеша ли се с колите - две мнения няма, трябва да се пази (да носи каска), че другите едва ли ще мислят заради него. Въпросът обече е, че хората карат не само в София - в Пловдив например все още може да се направи маршрут, който минава през целия град и избягва натоварени улици. В по-малките градове това важи още с по-голяма сила.

Та съображения всякакви ...
Аватар
sergeh

Мнениеот bikerider » Пет Юни 25, 2010 4:17 pm

Разбира се, но това засега е в бъдеще-пожелателно и освен всичко друго не решава проблема с безопасността. Има още мноооого други опасности, болшинството от тях - пасивни. Малко по-назад в темата marsa показа нагледно за какво иде реч. Що се отнася конкретно до вело-сегрегацията - все още съм на мнение, че хората, които виждат безопасността като отделяне и изолиране ще страдат много при първото пресичане на улица. Въпрос на време и малшанс. Но нека не отваряме пак тази тема, аз лично нямам желание, пък и моето мнение не е много на почит в "Aдминистрацията" :8D:

Edit: от друга страна, ако такъв маршрут минава по улици, макар и ненатоварени, разлика няма. Просто шанса е по-малък, а от една друга гледна точка шанса дори е по-голям, защото има достатъчно простаци, които се юркат из тихи квартални улички. В малките градове е особено актуално по мои впечатления.
Аватар
bikerider

Мнениеот sergeh » Пет Юни 25, 2010 4:35 pm

bikerider написа:Що се отнася конкретно до вело-сегрегацията - все още съм на мнение, че хората, които виждат безопасността като отделяне и изолиране ще страдат много при първото пресичане на улица. Въпрос на време и малшанс...

Аз разглеждам този въпрос от гледна точка на комфорт - не ме кефи покрай мен да фучат коли (и всякакви малоумници), при положение, че мога да намеря алтернативен вариант. И не държа да дишам отработени газове пак при положение, че имам алтернатива към същата крайна точка. Все пак карам и за удоволствие и спорт.

http://velofest.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=58
Аватар
sergeh

Мнениеот otka4al4o » Пет Юни 25, 2010 9:28 pm

- какви са типичните падания в градски условия, какъв тип каска може да те предпази при тях и доколко (примерът с удара в скулата по-горе).

Тези неща нямат значение. Не можеш да предвидиш обстоятелствата, няма такова нещо като типично падане. Можеш във всеки момент да случиш на обстоятелства, които е супер малко вероятно да се случат и тогава цялото мислене какво, къде и как караш няма да ти спести проишествие.
maxvolume написа:Ей "did".. виж се къв си ЦЪРВУЛ бе.
Аватар
otka4al4o

Рейтинг: 1874

Мнениеот sergeh » Пет Юни 25, 2010 9:58 pm

otka4al4o написа:

Тези неща нямат значение. Не можеш да предвидиш обстоятелствата, няма такова нещо като типично падане...

Не си прав - аз карам в града с два велосипеда - когато карам с градския таралясник, съм много по-близо до определението "пешеходец", отколкото до "колоездач", що се отнася до скорост и начин на придвижване. С байка нещата са доста по-различни, така че колелото има значение. Както и стил "пенсионер" и "нервен тинейджър", решил да смае света с уменията си, са доста различни.
За типични падания - става въпрос за статистика - в какъв процент от "градските" падания каската може да влезе в зоната на удара?
А за маршрута - ами мога да ти кажа, че по моя маршрут по улиците срещам в пъти повече пешеходци, отколкото коли - по нашите ширини да се шматкаш по улицата, захапал GSM-а, без да се оглеждаш, е типична картинка. Така че по-вероятно е да се блъсна с някой заплес, отколкото с кола :-). Така че и маршрута си има значение.
Аватар
sergeh

Мнениеот bikerider » Съб Юни 26, 2010 9:29 am

otka4al4o написа:

Тези неща нямат значение. Не можеш да предвидиш обстоятелствата, няма такова нещо като типично падане. Можеш във всеки момент да случиш на обстоятелства, които е супер малко вероятно да се случат и тогава цялото мислене какво, къде и как караш няма да ти спести проишествие.

:agree:

@sergeh: разбирам гледната ти точка, но тук у мен изниква един въпрос - комфорта е ясен, но в крайна сметка велосипедиста според теб част от трафика ли е или не? Защото стремежа към комфорт лесно се изражда в криене по малките улички. Не съм съгласен, че малките улички са панацея за безопасност, вече го казах. Така че, както otka4al4o много на място те репликира комфорта може да изиграе лоша услуга и точно в този момент каската е от особено голямо значение.
Аватар
bikerider

Мнениеот sergeh » Съб Юни 26, 2010 6:07 pm

В никакъв случай не мога да приема квалификацията "криене в малките улички". Аз не случайно съм избрал да карам планински велосипед - далеч от трафик и облаци бензинови пари. Това, че използвам колело и в града не ме привлича към натоварените улици и винаги когато мога ще ги избягвам - не заради страх от трафика, а защото ми е гадно да съм част от него. Ако ми се налага да съм част от трафика, предпочитам да си ходя с колата. Така че, отговорът ми е: велосипедистът в мое лице не е част от трафика :-)
Имам достатъчно стаж като "шосеен" колоездач - на времето, преди да избухне демокрацията, нямаше планинско колоездене и имам навъртяни доста хиляди километри градско, но тогава пък нямаше и каски :-)
Аватар
sergeh

Мнениеот mari » Чет Юли 08, 2010 11:50 pm

Изчетох десетки мнения и, въпреки че нямам още колело, ми се струва също толкова важно да кажем "една добра дума" на онези, които карат с каска, колкото и да обясним ползите и да подтикнем към носенето на такава тези, които са без. Нямам предвид на всеки и на всяка цена (например, провикване през улицата ;)). Вярвам, че това намалява вероятността да я свалят и да се стигне до момент, за които да съжаляват. Защото с поощряване и похвала се постига повече, отколкото с критика (все пак никой не обича да бъде критикуван). Не забравяйте, че добрата дума прави чудеса! :wavey:
"Nobody wins alone!"
mari

Рейтинг: 1205

Мнениеот marsa » Пет Юли 09, 2010 1:57 am

bikerider написа:комфорта е ясен, но в крайна сметка велосипедиста според теб част от трафика ли е или не? Защото стремежа към комфорт лесно се изражда в криене по малките улички. Не съм съгласен, че малките улички са панацея за безопасност, вече го казах. Така че, както otka4al4o много на място те репликира комфорта може да изиграе лоша услуга и точно в този момент каската е от особено голямо значение.
Между другото комфорта е доста субективно понятие, може да се отнася за различни неща при всеки, както и всеки да има собствени предпочитания, малките улички може да нямат трафик, но пък обикновено са тесни и еднопосочни, освен че нямаме право да караме насреща, е и доста тъпо чисто технически да се появи кола пред теб из теснотията в центъра, винаги спазвам посоката на движение. Затова понякога е добре да се избере булевард, в който по- лесно ще може да се престрояваш с движението и т.н. да не говорим, че ако пътуваш често по една дестинация, ще научиш светофарите, преките пътища и всички останали улеснения, които аз наричам комфорт. От трета страна ми е комфортно понякога да се разнообразявам и да мина по различен маршрут до редовната дестинация. Комфортно ми е и да слушам музика, но ми е по- комфортно да чувам какво се случва около мен на пътя, така че си имам и приоритети в комфорта. Освен тези аспекти, из града обикновено обръщам внимание на облеклото си, комфортно ми е да приличам на човек. Също така поддържам велосипеда си изправен - защото ми е комфортно да мога да разчитам на него.

Ще се опитам да сравня велосипедната каска с автомобилния колан - зад волана, или не, щом съм в автомобил, ситуацията на пътя не се контролира единствено от мен, аз завися освен от себе си, също така от всички останали участници. Дори да съм безгрешен и возилото ми да е безупречно, което разбира се е непостижимо, шансът да пострадам поради всякакви други обстоятелства е твърде голям, за да си позволя да рискувам. Тъй като ми е некомфортно да рискувам със здравето и живота си, се чувствам комфортно, когато съм в безопасност. Не намесвайте подигравателно-параноични предложения да се скрия в пещера, има разумна и необходима протекция, за градския велосипедист това е поне каска, за начинаещи и друго.

П-с: Това по- скоро като допълнение към цитирания пост.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот bikerider » Пет Юли 09, 2010 6:33 am

:thumb:
Аватар
bikerider

Мнениеот sergeh » Пет Юли 09, 2010 9:45 am

Напълно съм съгласен с всички тези аргументи. Въпросът, от моя гледна точка (без да твърдя, че е правилната) е да се мисли съобразно конкретната ситуация - да не се повтарям: маршрут, стил на каране, състояние и тип велосипед и още десетки други параметри, като се стигне до темперамента на каращия. Затова универсални рецепти няма. И аз карам винаги с колан колата си, но ми се струва, че аналогията не е толкова близка. Много често гледате от страна: София, задръствания, натоварен и непроходим център и т. н. В някои ситуации неаргументираното налагане на правило обезмисля самото правило.

Както и да е, не искам да се явявам пропагандатор на лоши навици - със сигурност карането с каска няма да навреди на никого и трябва да се поощрява и пропагандира. Писах в темата най-вече, защото дискутирането на въпроса ще помогне той да е по-често на вниманието на четящите форума, а решенията, в края на краищата, всеки ги взима сам.
Аватар
sergeh

Мнениеот bikerider » Пет Юли 09, 2010 10:23 am

sergeh, едно голямо "благодаря" на теб и marsa за смисления разговор, дано и повече и повече хора мислят като нас :)
Аватар
bikerider

Мнениеот d.panayotov » Съб Юли 10, 2010 5:20 pm

Пичове, днес се пребих квалитетно. Класическа ситуация- премятане праз кормилото. Това, което ме спаси бяха ръкавицити, иначе целите ми длани щяха да се надерат. Бях си взел едни за 40 лева, ама много яки бе. Сега като ги погледна почти не са захабена. Ама айде да се придържам към темата. Та тия дни отивам за каска. На тиквата ми няма нищо ама аз да съм си подсигурен. Малко лактите ужулих ама е повърхностно. Колелото май си е ок, ама като ходя за каска ще мина и да го прегледат в байкцентъра, че там ми е гаранцията. И така - карайте с каска и ръкавици и не си мислете, че сте безсмъртни.
Бай Митак веломаниак :D
Аватар
d.panayotov

Рейтинг: 1210

Мнениеот HighFlyer331 » Съб Юли 10, 2010 11:42 pm

d.panayotov написа:Пичове, днес се пребих квалитетно. Класическа ситуация- премятане праз кормилото. Това, което ме спаси бяха ръкавицити, иначе целите ми длани щяха да се надерат. Бях си взел едни за 40 лева, ама много яки бе. Сега като ги погледна почти не са захабена. Ама айде да се придържам към темата. Та тия дни отивам за каска. На тиквата ми няма нищо ама аз да съм си подсигурен. Малко лактите ужулих ама е повърхностно. Колелото май си е ок, ама като ходя за каска ще мина и да го прегледат в байкцентъра, че там ми е гаранцията. И така - карайте с каска и ръкавици и не си мислете, че сте безсмъртни.

Ако искаш да карам и със протектори за цялото тяло ?! За каската,всеки отговаря сам за себеси.Аз съм избрал да карам СЪС каска защото по добре някакво допълнително тегло на главата СЕГА,отколкото ПОСЛЕ-всичките главоболия след падането,когато да не дава господ трябва да се мисли за операции и тем подобни.Важното е всеки да кара сподед възможностите си,НО дори и тогава може да стане и най-лошото.Аз със колело имам само едно пребиване което мога да кажа че е по сериозно.Бях на около 10 и паднах по лице и припаднах :Д.Както и да е.Всичко опира до личният ви избор.И най-внимателният не е застрахован.Факта е че когато черепа ви удари твърдия асфалт,камък,дърво,КАСКАТА е решаващ фактор.
Лека нощ
Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride....
Аватар
HighFlyer331

Рейтинг: 1109

Мнениеот liblibiq1 » Вто Юли 13, 2010 5:06 pm

Изображение
Поглед максимално напред. Не се гледат камъни, дупки, и дератата встрани от пътеката. Фокусът е съсредоточен върху правилната линия.
liblibiq1

Рейтинг: 1085

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум