Промени в Закона за движение по пътищата

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Промени в Закона за движение по пътищата

Мнениеот Daniel Panev » Чет Май 31, 2012 7:03 pm

bikerider написа:Е кое точно е лошото в това? Като сульо и пульо по селските пътища не ебават да си сложат светлини, това е съвсем закономерна мярка, ако и да е недомислена.

Мярката е съвсем малоумна. Сульо и Пульо, които не ебават да си сложат светлини няма да ебават да си облекат и жилетка. Нормалните колоездачи, които са си сложили светлини, най-вероятно ВЕЧЕ карат с дрехи със светлоотразителни елементи.
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот xcII » Чет Май 31, 2012 7:54 pm

Мярката е съвсем малоумна.

Мярката е малоумна от гледна точка на това, че ако си малоумен и се движиш без никакви светлоотразителни знаци по облекло/колело, то никъв закон няма да те опази от глупостта ти.

Мярката е уникално БГ, от гледна точка на това, че дава хляб на народни милиционери да папкат.. :popcorn: Отново, кои сме НИЙ, че да измисляме топлата вода за правила на движение по пътищата за велоспипедисти? Не може ли да вземем като пример държави, в които имат и по-голяма традиция и по-малко измислена и ненужна бюрокрация какво и за кое е необходимо...

Пак се пънем да сме по-светци от Папата.. :popcorn:

ed.: Ако се върви по тая линия на "законотворчество", то следващата логична мярка би била че трябва да имаш помпа/велосипеда да е минал технически преглед и ако нямаш гепи тоя фиш за Xлв.. Що требва да се прави всичко сложно в тая държава??
Последна промяна xcII на Чет Май 31, 2012 8:01 pm, променена общо 1 път
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот K.Linch » Чет Май 31, 2012 8:00 pm

Превозните средства са тези, които трябва да носят съответната сигнализация, а не водачите им. Сигурно може да се поспори, ако задълбаем, и започнем да разсъждаваме какво трябва да носят скейтерите например, които са решили да се пуснат по някой булевард, или дали каруцарите и ездачите трябва да слагат жилетки на конете и пр., но велосипедите с пълен комплект отразители и фарове се виждат достатъчно добре. От там нататък дали има смисъл да си с жилетка - да. В много случаи тя се вижда по-добре и от по-далеч отколкото някакво мижаво фарче. Но, не само светоотразителна жилетка, а всяко светоотразително облекло (или светоотразител) ще има същия ефект, стига отсрещната страна да има някакво активно осветление! Ако и двамата сме без фарове, с каквито и жилетки да сме, трудно ще се видим нощем в парка или на тъмния междуселски път.

Аз лично се старая да съм възможно по-очеизбоден на пътя, обикновено карам със светлини и жилетка, облечена на раницата. Там не ми пречи особено, освен това ми пази раницата чиста. В най-голямата жега съм забелязал, че едно от най-прохладните облекла е мрежестата светоотразителна жилетка. За гората не е оферта, освен ако не се прихване плътно по тялото, но за по-широк път е идеална. И въпреки че не ми пречи в повечето случаи, и на мен понякога не ми се иска да съм облечен светоотразително по една или друга причина. Не виждам защо трябва някакъв закон да ме задължава да бъда един вид униформен докато карам, при положение, че колелото ми има необходимата активна и пасивна сигнализация.
A good rider has balance, judgment, endurance, and good timing. So does a good lover.
Аватар
K.Linch

Рейтинг: 1225

Мнениеот xcII » Чет Май 31, 2012 8:05 pm

K.Linch написа: ...Аз лично се старая да съм възможно по-очеизбоден на пътя, обикновено карам със светлини и жилетка, облечена на раницата.

Тъй де, ама едва ли го правиш щото закона ти го предписва, а защото мислиш. Отново, закона може да се простира донякъде да опази гражданите от глупостта им, щото идиотите никъв закон не може да ги излекува, а заради идиотите да се прецакват неидиотите (които са повече, надявам се) не си струва.
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот krach » Чет Май 31, 2012 8:11 pm

Вместо да симулират дейност и недомислена загриженост...една акция за по - стриктно спазване на СЕГА съществуващите закони (а именно наличие на предна и задна светлина). Защото наистина е изключително безотговорно (за тъпо изобщо и не коментирам) да тръгнеш в тъмното без грам светлинки.
Пример: Мигаща червена светлина в мъгливо време, ще забележиш доста преди жилетката.

П.П. В крайна сметка дали добър или лош, закона няма да е приложим на практика. Не виждам как ще накараш от децата до възрастните в селата да слагат жилетки. За тези дето карат активно по пътната мрежа може и да кандисат но останалите дето отиват до парка с колело надали ще сложат жилетки. И от тук параграф 22 ако едните не слагат защо и аз да слагам.

И в момента има действащ закон от не знам колко време приет, но надали има някой в този форум (и въобще който кара велосипед) който да са го спрели защото:
-няма светлини
-няма звънец
-кара в насрещното или по тротоара
-пресича на червено (било то пеша или с велосипед)
-пресича пешеходна пътека с велосипед (без да слезе)
...след приемането на този закон, просто ще е поредната точка към гореизброените:
-кара без светлочувствителна жилетка.

Да наредим и още 500 правила които няма да се спазват файда..йок.
Първо е самосъзнанието - да осъзнаеш че си опасен аз себе си и околните
Второ е контролирането за спазване на правилата.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот xcII » Чет Май 31, 2012 8:20 pm

krach написа:Вместо да симулират дейност и недомислена загриженост...една акция за по - стриктно спазване на СЕГА съществуващите закони (а именно наличие на предна и задна светлина)..
:agree:

Абсолютно достатъчно. Другото е като дай всички да караме коли в светлоотразително лимоново жълто, щото задните светлини, видиш ли, не са баш достатъчни

Първо е самосъзнанието - да осъзнаеш че си опасен аз себе си и околните
:agree:
Аватар
xcII

Мнениеот Lio78 » Чет Май 31, 2012 9:06 pm

На някой прави ли му впечатление, че държавата се чуди от къде да скубе глоби. с нас ли ще попълват бюджета? светлоотразителните жилетки трябва да са задължителни само през нощта.
Lio78

Рейтинг: 1180

Мнениеот fido » Чет Май 31, 2012 10:37 pm

МАЛОУМНИ закони..-....нищо повече не мога да кажа.........не мога да разбера как други държави велосипедите са навсякъде от десетилетия и се справят без хиляди правила.Велосипеда преди всичко е СВОБОДА........като му отнемат това предимство ще си взема каруца и шъ се викам ром......хем нема да плащам данъци и ток.Не съм против правилата и законите но да са акуратни.

ПП Аз лично се виждам като нарушител за в бъдеще.
fido

Рейтинг: 1210

Мнениеот TsvetanVR » Чет Май 31, 2012 11:06 pm

Глупости....всеки нов велосипед върви с комплект светлоотразители (педалите, отпред, отзад и евентуално за спиците), поне към Dartmoor-а имаше. Не знам к'во повече искат...жилетка ще си обличам...10лв ще ме глобяват....ако ме стигнат... :eyebrow: Голям кеф....вече и с колелото ще бягам от тях... :rofl:
2016 Stumpjumper FSR Comp 29 с някои жокери.
TsvetanVR

Рейтинг: 1321

Мнениеот fiderota » Пет Юни 01, 2012 12:55 am

Добре е и колите да си "облекат" по една жилетка да ги виждаме по-добре. Видяхте тия дни и на пешеходни пътеки блъскат хора, егаси. :dontknow:
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот azze » Пет Юни 01, 2012 1:17 am

Не съм съгласен,но дори и да го приемат,кой ще следи за спазването?За катаджиите не съществуваме.Редовно виждам хора,които карат вечер без светлини,светлоотразители,без жилетка,редовно някой бързак профучава покрай мен докато чакам на червен светофар.Наистина основният проблем не е,че не се виждаме (поне през деня не е).Проблемът е,че на повечето шофьори не им пука за велосипедистите,както и че много велосипедисти си мислят,че като са на колело,значи правилата не важат за тях.Нищо де,циркът продължава.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот PtD » Пет Юни 01, 2012 2:11 am

azze написа:Н и че много велосипедисти си мислят,че като са на колело,значи правилата не важат за тях.

Например аз... но кола ме бутна не къде да е, а на тротоара. :magnify:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Insight » Пет Юни 01, 2012 7:50 am

Lio78 написа:На някой прави ли му впечатление, че държавата се чуди от къде да скубе глоби. с нас ли ще попълват бюджета? светлоотразителните жилетки трябва да са задължителни само през нощта.

Държавата може да се чуди, обаче едва ли това е целта точно на тази промяна. Ако целта е "скубане" и в момента си има достатъчно нарушители на текущата версия на закона, които да бъдат спирани и глобявани.
Ако зависи от мене, ще забраня всякакви поправки и промени в който и да е закон, докато той не започне да работи... само че темата с промяната на неработещи закони с нови, също неработещи закони се дъвче в тая държава има няма 20 години.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот krach » Пет Юни 01, 2012 8:25 am

То един закон да е който да не се спазва. Обиколи София (предполагам както и навсякъде в страната) не може да минеш 100-200 метра по тротоар спокойно пеша. Да не говорим с колело или детска количка. Наспрели коли навсякъде.

Единственото логично обяснение е да може да се контрира на исканията на велосипедисти. А именно - за велоаели и тн.
Сега съществуващия закон (да имаш фарчета и звънец) трудно ще се забележи от далече имаш ли нямаш ли.
За разлика от това, с жилетката хавата е друга. Много лесно ще застанеш на една пресечка и ще бройш колоездачи със и без жилетки. Сметката е ясна БЕЗ ще бъдат едно 95%+ След което ще се излезе със становище - "Те искат велоалеи, искат повече права на пътя. А пък сами не спазват закона". И за това не е необходимо да спират НИКОЙ (да го проверяват има ли няма ли фарове и звънец). Също така ще е още една вратичка през която виновните водачи на МПС ще се измъкват - под предтекст: ТОЙ Е БЕЗ ЖИЛЕТКА!

Другото обяснение е да могат да излезат пред овцете (народа исках да кажа) ето ГРИЖИМ СЕ да сме ЕВРОПЕЙСКА държава!
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот thepowerofone » Пет Юни 01, 2012 8:46 am

Да припомня какво ми се случи преди година, посред ясен, светъл ден. Написаното в червено все още го изпълнявам и наблюдаваният ефект е повече от положителен. Аз си знам защо го правя. Хубаво е и всички останали да го осъзнаят и да го правят превантивно. Ясно е, че шофьорската култура е "без коментар" в БГ, но въпросът е какво може да се направи в тези условия, за да се опазим.

thepowerofone написа:Да се разпиша за протокола тук - преди около месец и мен ме удари кола. Отне ми предимството и ме халоса отдясно. Всъщност, аз не съм се "борил" с него за предимство, той изчакваше на кръстовище, а аз си се движих по главната. Е, реши да тръгне точно кокгато бях вече пред него. Гледаше на другата страна за идващи оттам коли. Освен охлузните рани, най-зле бяха дясното ми коляно, което беше жестоко навехнато, и дясното ми стъпало, което явно се беше набило я в рамката, я в курбела. Около седмица не можех да стъпвам изобщо на десния си крак, но на втората седмица започнах да излизам с колело (друго). Вече съм почти на 100% възстановен, но още чакам обезщетението от гражданската на шофьора. Вината, според протокола от КАТ, е изцяло негова. Между другото, от тогава карам ВИНАГИ с жилетка и каска, въпреки че нямах и драскотина по главата, но каската е ярка и това спомага да те виждат по-добре.
...
Аватар
thepowerofone

Мнениеот K.Linch » Пет Юни 01, 2012 12:14 pm

Със или без закон, независимо кой е виновен, при сблъсък с по-голямо превозно средство най-тежко го отнася велосипедиста. От там нататък всеки да си прави сметката как да намали шансовете за подобни инциденти. Никакъв закон или глоба не може да го направи вместо нас.
Напоследък броят на велосипедистите нарастна значително, а от там и шансовете за инциденти помежду ни, ако не се видим навреме.
За пешеходците и ние сме опасните, но те нямат никакви светлини или светоотразители, разчита се, че ние имаме достатъчно добри фарове, за да ги виждаме въпреки това. Да не говорим за стопаните на кучета, които обичат да разхождат любимците на дълги каишки...

Пълно е с малоумници, заплеси, или временно неразположени хора навсякъде, но можем да им помогнем да ни забележат поне малко по-отрано, има начин как и ние да забелязваме потенциални опасности по-навреме - понякога това е достатъчно за да се избегне инцидент.
A good rider has balance, judgment, endurance, and good timing. So does a good lover.
Аватар
K.Linch

Рейтинг: 1225

Мнениеот bikerider » Пет Юни 01, 2012 2:12 pm

Daniel Panev написа:Сульо и Пульо, които не ебават да си сложат светлини няма да ебават да си облекат и жилетка. Нормалните колоездачи, които са си сложили светлини, най-вероятно ВЕЧЕ карат с дрехи със светлоотразителни елементи.

Приветствам освобождаването на водачите на МПС от отговорност за неосветени малоумници. Защото когато някой неосветен пиян сульо ми скочи под колата през нощта и го изхвърля в полето да си потроши костите, досега щяха да сцепят моя задник. Отсега нататъка сульото да си се оправя и да се лекува както намери за добре, вместо да тормози застрахователя ми (и мен). Това е силно положителното. Откъде накъде всички ще треперим за някакви идиотите на две колела? Не ми стигат мотористите...

Освен това приветствам промените и като велосипедист, с условието, че имат нужда от цялостна преработка, защото са нефункционални.

Също ги приветствам и защото:
K.Linch написа:Пълно е с малоумници, заплеси, или временно неразположени хора навсякъде, но можем да им помогнем да ни забележат поне малко по-отрано, има начин как и ние да забелязваме потенциални опасности по-навреме - понякога това е достатъчно за да се избегне инцидент.

В крайна сметка иде реч за това и всичко друго са подробности, които могат да се отработят в движение. Ама хък, ама мък, нищо не става съвършено от първия път.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот thepowerofone » Пет Юни 01, 2012 2:50 pm

Нека да добавя, че освен редовен велосипедист, съм и активен шофьор. Няма да коментирам осветеността на улиците, както и наличието и качеството на маркировка. Само да спомена, че преди няколко месеца, както си карах колата в града напълно разумно (и да исках да хвърча, дупките нямашe да ми пзоволят), от странична алея, директно върху шосето, изскочи лапешник с колело. И не че беше много близо, но го видях в последния момент. Размина ни се, но погледнето какво струпване на дребни "пропуски" имаше - липсва улично осветление, липсва улична маркировка, на фона на чието отражение аз мога да забележа контурите на колоездача, колелото и колоездачът нямаха никакви отражателни елементи. Да, накрая виновен ще е шофьорът, но колоездачът ще го отнесе, както беше станало с мен преди време. Затова мислете и си слагайте жилетките и каските и карайте вечер със светлини - има достатъчно евтини и читави такива.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот bikerider » Пет Юни 01, 2012 3:05 pm

Между другото, някои от писалите тук са в голяма заблуда, че велосипедисти без жилетка подлежат на санкция през деня.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот konopr » Пет Юни 01, 2012 4:29 pm

bikerider написа:Между другото, някои от писалите тук са в голяма заблуда, че велосипедисти без жилетка подлежат на санкция през деня.

да си призная аз и през нощта не съм се замислял, че карам без жилетка, когато минавам покрай катаджиите, като им светна с челника в очите и забравят за всякакви глупости, с които биха могли да ме занимават.
Жилетките са за тъпунгерите, които карат колело по големите градски булеварди и се прявят на равноправни участници в движението по пътищата. :D

:offtopic: Ама сега се подсетих да си взема стоп, че предния се строши
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот did » Пет Юни 01, 2012 4:41 pm

konopr написа:Жилетките са за тъпунгерите, които карат колело по големите градски булеварди и се прявят на равноправни участници в движението по пътищата.

Браво бе, експерте! С това мислене скоро ще си имаш ядове.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kaliopo » Пет Юни 01, 2012 5:04 pm

bikerider написа:Между другото, някои от писалите тук са в голяма заблуда, че велосипедисти без жилетка подлежат на санкция през деня.

Би ли обяснил по-обстойно? Да си повиша правната култура, че от това което четох, останах със съвсем друго впечатление. Закона си има добри и лоши страни, но точно "жилетките" по обед го правят малоумен. За съжаление те са подобни на карането с включени фарове на светло през половината от годината. Дано да си прав, но на мен ми изглежда като естествено продължение на досегашните законодателни слабоумия.
Последна промяна kaliopo на Пет Юни 01, 2012 6:03 pm, променена общо 1 път
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот Маратонец » Пет Юни 01, 2012 5:30 pm

"България ще стане единствената страна в Европа, където велосипедистите са задължени да носят светлоотразителна жилетка, когато карат колело.

Добра грижа за сигурността на колоездачите или поредното правило, което рядко ще се спазва, но ще откаже много хора да карат колело, само защото нямат жилетка под ръка, информира БТВ.

Изненадан съм от този закон, защото той не е в особено европейски стил. Задължителното носене на подобни неща не съществува в Европа - в нито една страна”, обяснява Рене Бусен.

Холандският експерт по велосипедна инфраструктура познава всички европейски практики, свързани със сигурността и стимулирането на хората да карат колело. Смята, че единственият ефект от новото правило е да откаже много хора да карат колело, въпреки че България и без това е най-недружелюбната страна за велоспедисти в ЕС."

http://news.data.bg/2/bulgaria/345022/
Аватар
Маратонец

Рейтинг: 1180

Мнениеот azze » Пет Юни 01, 2012 6:48 pm

PtD написа:
azze написа:Н и че много велосипедисти си мислят,че като са на колело,значи правилата не важат за тях.

Например аз... но кола ме бутна не къде да е, а на тротоара. :magnify:

Ясно.Нищо не гарантира сигурността.Днес в БОРИСОВАТА щеше да ме блъсне кола.Добре,че и аз,и кифлата набихме спирачки навреме.Тоест каквото и да правиш,пак ще има идиот,който да ти застраши живота.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот PtD » Пет Юни 01, 2012 7:39 pm

bikerider написа:Отсега нататъка сульото да си се оправя и да се лекува както намери за добре, вместо да тормози застрахователя ми (и мен).

Да бе, да. Ще те натопят за "несъобразена скорост" и пак ще си го отнесеш! :V:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот neilor » Нед Юни 03, 2012 7:33 pm

Първо докато не приемат закона не е ясно какво ще пише вътре. Засега само фантазираме. Но текстът, както е минал на първо четене е следният:
„Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен:
1. да ползва светлоотразителна жилетка при управление на превозното средство;
2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.”

Това означава, че щом си върху велосипеда ТИ ТРЯБВА ДА СИ СЪС СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА. Точка.
Може да караш в парка, може да караш в гората, ти трябва да си с жилетка.
Нищо за деня, нищо за нощта, нищо за града, нищо за селото. Няма изключение.

Прегледайте списъкът, който е публикуван на сайта на Велоеволюция. В повечето страни жилетката и каската са или препоръчителни или задължителни но за определени условия (нощем, извън града и т.н). След като съответния законодател се е постарал да включи текст за жилетката и каската, какво му е пречело да ги НАПРАВИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ? Що си е правил зора да пише препоръчителни?
Според мен - защото оставя на велосипедиста да реши кога защо и какво да ползва. Указва му само кога наистина е необходимо.

Проблемът не е в това дали трябва да караме със жилетки или не - повечето от нас имат жилетки и ги слагат когато трябва. Не е и за каската - тук почти всеки има каска и я слага когато трябва.

Това за движението в дясно е най-тъпото нещо, само днес го наруших десетина пъти, защото ТРЯБВА да го нарушиш за да караш правилно.
Въпросът е че, правилата написани ей така - да има нещо на хартия, пък ако ще да прави половин народ престъпници се прилагат рядко но избирателно.
Кеф му е на катаджията - глобява те. Мързи го - не те глобява. Блъснала те кола като ти е отнела предимството - ако му бутне шофьорът и ти веднага ставаш без жилетка и ти си виновен за катастрофата. Ако ти му бутнеш - оппа - той шофьора виновен.

За който не вярва - знам случай на осъден шофьор, защото прегазил легнал и заспал на магистралата пияница, както и за велосипедист, който е изкаран за виновен за катастрофата, понеже кара с превишена скорост.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот po_taka » Нед Юни 03, 2012 11:40 pm

аз карам с ето такава жилетка, 12 лв струваше
Image0197.jpg
Image0198.jpg

за това с най-вдясно :banghead:
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот autosvet » Пон Юни 04, 2012 9:22 am

neilor едно малко уточнение нито парка, нито пътеките в гората се водят, част от републиканската пътна мрежа или път за обществено ползване и в тях ЗДВП не играе по никакъв начин и никой полицай няма право да ти наложи наказание, че караш там без да спазваш разпоредбите му.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот Hell_Man » Пон Юни 04, 2012 9:49 am

autosvet написа:neilor едно малко уточнение нито парка, нито пътеките в гората се водят, част от републиканската пътна мрежа или път за обществено ползване и в тях ЗДВП не играе по никакъв начин и никой полицай няма право да ти наложи наказание, че караш там без да спазваш разпоредбите му.

Това ми хареса и понеже не съм сигурен къде са указани паркове, пътеки и алеи в ЗДП ще потърся и ще помоля за помощ от ваша страна, за да го включа в поканата към народните представители.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот neilor » Пон Юни 04, 2012 10:37 am

autosvet, прав си но донякъде:

Чл. 1. (1) Този закон урежда правилата за движение по пътищата, отворени за обществено ползване, изискванията към пътните превозни средства за участие в движението по тези пътища,...
1. "Път" е всяка земна площ или съоръжение, предназначени или обикновено използвани за движение на пътни превозни средства или на пешеходци.
Не ми се рови за уточнения, но според закона черните пътища, горските пътища също попадат в обхвата му.

За парковете съм съгласен. Стигаш до входа на парка и с въздишка на облекчение сваляш жилетката с която изглеждаш на работник по чистотата, за да можеш да покажеш новото си джърси.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум