от K.Linch » Чет Май 31, 2012 8:00 pm
Превозните средства са тези, които трябва да носят съответната сигнализация, а не водачите им. Сигурно може да се поспори, ако задълбаем, и започнем да разсъждаваме какво трябва да носят скейтерите например, които са решили да се пуснат по някой булевард, или дали каруцарите и ездачите трябва да слагат жилетки на конете и пр., но велосипедите с пълен комплект отразители и фарове се виждат достатъчно добре. От там нататък дали има смисъл да си с жилетка - да. В много случаи тя се вижда по-добре и от по-далеч отколкото някакво мижаво фарче. Но, не само светоотразителна жилетка, а всяко светоотразително облекло (или светоотразител) ще има същия ефект, стига отсрещната страна да има някакво активно осветление! Ако и двамата сме без фарове, с каквито и жилетки да сме, трудно ще се видим нощем в парка или на тъмния междуселски път.
Аз лично се старая да съм възможно по-очеизбоден на пътя, обикновено карам със светлини и жилетка, облечена на раницата. Там не ми пречи особено, освен това ми пази раницата чиста. В най-голямата жега съм забелязал, че едно от най-прохладните облекла е мрежестата светоотразителна жилетка. За гората не е оферта, освен ако не се прихване плътно по тялото, но за по-широк път е идеална. И въпреки че не ми пречи в повечето случаи, и на мен понякога не ми се иска да съм облечен светоотразително по една или друга причина. Не виждам защо трябва някакъв закон да ме задължава да бъда един вид униформен докато карам, при положение, че колелото ми има необходимата активна и пасивна сигнализация.
A good rider has balance, judgment, endurance, and good timing. So does a good lover.