Как се справяте с болките в задника при продължително каране

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как се справяте с болките в задника при продължително каране

Мнениеот LyuboKolev » Вто Юли 10, 2012 7:55 pm

Според мен щом профитата карат с клинове, то те са задължителни. Аз не карам с клин, даже карам и с костюм но максимум 25км. Седалката трябва да е тясна и твърда и да е карана от човека доста време. Аз не си сменям седалката. Винаги карам с една и съща независимо от колелото. Имам предвид ако ще карам повече от 30км. Шините не ги коментирам по принцип защото не е това темата. Един приятел кара със 135г. седалка, кято като я видях реших че не мога да седна. Пробвах и се оказа невероятна. Другото което съм чувал е че седалките от гьон били много хубави защото от потта на задника се оформяли чудесно. Гелове и пудри не съм ползвал никога. А и все пак човек трябва да си знае мярката. Това че една седалка може да ти е удобна 150км. не те прави безсмъртен и не значи че можеш да минеш 300 км. без болка. Може би това си е просто граница на издръжливостта на задника, а иначе може да имаш енергия и за още 500 км. но карането на велосипед е комплексно за организма. Ако караш в парка обаче по 2км. седмично можеш да си сложиш и фотьойл.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот veskoz » Сря Юли 11, 2012 10:22 am

xcII написа:2) Пс*вам и търпя. ;)

:agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот gofren » Чет Юли 12, 2012 9:25 pm

я да дадат мнение и хората обикаляли 100км витоша и преборили проблема
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот cne » Пет Юли 13, 2012 7:35 pm

Хъм, не знам доколко се числя към преборилите проблема, но ще метна и своите 20 стотинки. Миналата година с редовно градско каране не помня да съм имала драми, при усещане на дискомфорт сменях позицията на д-то върху седалката за известно време. Тази година - почти никакво градско и 3-4 кратки планински карания - мъките ми почнаха още след Кладница. Не съм сменяла седалката, даже май бях със същите панталони (не карам с клин с подложка). Т.е. с повечко каране комфортът върху седалката се увеличава, което си го занем и от преди :D Честно казано всичко е много субективно, това което според мен помага е правилният избор на седалка, използването й по предназначение и добрата екипировка. До колкото съм чела умните мисли на разни хора из интернет пространството, седалката не е като креслото в хола - тя служи за опора през повечето време, но е добре част от тежестта да се поема от краката при въртене. Също така съм убедена, че клинът с подложка е правилният избор на облекло за каране, но не мога да се навия да нося такъв.
chin up
Аватар
cne

Рейтинг: 1556

Мнениеот MusicShaker » Пет Юли 13, 2012 8:36 pm

cne написа:.... Също така съм убедена, че клинът с подложка е правилният избор на облекло за каране ............

Да споделя и аз :)
Кате, при мен е обратното, като сложа клин с памперс и карам на жега и повече от 10 км. по асфалт - става по-зле.
Май ми се спарва г.за повече и от това болките се увеличават. Сега карам само с клин или къси гащи - без памперс - и ми е много по-добре.
Карам много редовно (всяка събота и неделя) предимно по черно и вече не ме боли изобщо - ако карането е само за уикенда - явно си е въпрос на тренировка на мускулите и да привикне костта на постоянния натиск :D
Но тази година направихме с мои приятели 2 карания в Странджа и Родопите - всяко по 7-8 дена с по около 50 км на ден (предимно черно) и на 4-5 ден болките се появиха... И нищо не помага .... :evil:
Стараех се, когато караме на равно и гладко или по асфалт, да не карам отпуснат върху седалката, а на изкачванията по-често качвах само върху педалите - изморително е, но спестява от времето върху седалката. Вечерта се топвах в някоя студена рекичка или поток и от студеното усещаш много голямо облекчение - така че, в домашни условия може да си правите компрес с лед - намалява болката, подобрява кръвообращението и на другия ден си като нов :)
А най-добре е, ако има кой, да ви направи един релаксиращ масаж на задницата :rofl:
strive al 8.0
Аватар
MusicShaker

Рейтинг: 1520

Мнениеот zImage » Пет Юли 13, 2012 10:47 pm

Моите наблюдения са:

1. Подходяща седалка и правилна геометрия / настройка на велисопеда.
    2. Достатъчно тренировки. През зимата карам малко и винаги напролет първите седмици са PITA - после става много по-добре.
    3. Памперс.
При мен в този ред са нещата.

След 5 часа нон-стоп каране, неизбежно стигаме и до т.4: стискаш зъби и продължаваш да караш :xx(:
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот veskoz » Пон Юли 16, 2012 11:44 am

gofren написа:я да дадат мнение и хората обикаляли 100км витоша и преборили проблема

E, ти па... к'во болки от едни 100 km полуравно?! :bigeyes:

Болки у гъзО мойш да придобиеш единствено по 4 причини:
1. Дълго каране (няколко дни (6-10) по над 100 km на ден)
2. Каране след дълга почивка/невъзможност (около 100 km)
3. Шибана седалка
4. Втори ден в затвора

Разбира се, остава крайно субективен фактора "нежност на гъзО". В някои случаи интензивното натоварване на нелицевите бузи влияе благоприятно при редовен масаж. Субективен е и фактора "шибана седалка", защото дори настройката й е важна.
:peace:
Аватар
veskoz

Мнениеот pixov » Пет Юли 20, 2012 5:43 pm

Или си купувате супер скъпа Седалка или сядате на бедрото, аз лично така правя.
Аватар
pixov

Рейтинг: 985

Мнениеот vafi » Съб Юли 21, 2012 12:17 pm

Аз само да споделя че на последния преход 80+ км забравих памперса и пак не можах да го пробвам :dontknow:
За сметка на това седалката ми става все по удобна и удобна - явно г*за привиква към генгбенг-а :rofl:
Amsterdam is like the Tour de France. Just a lot of people on drugs riding bikes!!!
Аватар
vafi

Рейтинг: 1412

Мнениеот LyuboKolev » Чет Юли 26, 2012 10:55 pm

pixov написа:Или си купувате супер скъпа Седалка или сядате на бедрото, аз лично така правя.

Сядането на бедрото е временна мярка и е само почивка макар че е обра. Супер скъпата седалка е просто лека, а не е ясно дали е удобна. Няма лек за всички болки но бръсненето помага. Нямам предвид ануса, а частите които се допират до седалката и наоколо. И все пак ако искаш перфектната седалка си поръчваш по калъп на ергономията ти, даваш куп пари и накрая пак окапваш на 100 км. или като те тресне някой камък отдолу (за което ти си си виновен) и започва да боли.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот rarekin » Пет Юли 27, 2012 7:36 am

За предотвратяване на болки в задника: преди сядане, мазане с вазелин. :D
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот mukter » Пет Юли 27, 2012 11:11 am

rarekin написа:За предотвратяване на болки в задника: преди сядане, мазане с вазелин. :D

:rofl: :rofl: :rofl: И аз съм със страшни болки в г*за при по-дилго каране, но просто свиквам и спирам да му обръщам внимание.. :agree:
:eyebrow:
Аватар
mukter

Рейтинг: 1139

Мнениеот breat » Пет Авг 03, 2012 7:03 pm

тъкмо да си харесам дадена седалка и като прочета някой коментар и край ....пак наново почвам с търсенето(защото нямаме магазини със много седалки ,е имаме 1 и има 4-5 седалки и то широки и скъпи)както и да е спрял съм се на няколко модела и цена от 25 до 40лв:
1. http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 711/lang.2
2.http://ridespot.net/productdetails.php?productID=23217
3.http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 488/lang.2
4.http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 711/lang.2
5.http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 485/lang.2
6.http://www.sportdelivery.com/bg/product ... schia/12--
и една селле италиа Q-bike има я за около 30-ина лева и една специализед за около 50лв.(ако се споразумея за по малко)
п.п. 185см на 69кг съм
коя да избера :dontknow:
breat

Рейтинг: 1180

Мнениеот Explorer » Пет Авг 03, 2012 10:21 pm

gofren написа:я да дадат мнение и хората обикаляли 100км витоша и преборили проблема

Аз карах със скоро закупената седалка Selle Royal Travel. Наложи се защото предишната седалка бе открадната заедно с колчето и една хубава мигалка. От нея имах оплаквания при по-дълги карания, но не знам марката (беше фабрична и стара като колелото ми, 2000 година). Новата не съм я избирал - момчето от магазина я предложи и я харесах на външен вид, не съм се старал да проучвам седалки. Трябваше ми нещо веднага за да се прибера вкъщи карайки. Състезанието го завърших с болки в пръстите, бедрени мускули отказващи при напъни за скорост, но болки отзад нямаше изобщо. Памперси и други омекотяващи/намаляващи триенето средства не използвам. От тогава до сега не съм имал каквито и да е болки. Така че може да се каже, че я препоръчвам.
Аватар
Explorer

Рейтинг: 1230

Мнениеот boriss13 » Нед Авг 05, 2012 3:42 am

veskoz написа:

E, ти па... к'во болки от едни 100 km полуравно?! :bigeyes:

При мен се появи болката някъде около 70-я километър. :look: Ама пешеходствах де, не съм въртял. :blush:
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот xcII » Чет Авг 23, 2012 12:05 am

понякога помага.. ->

Боли ме гъза

..да разбереш че не си сам.. :agree:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот mrdaka » Чет Авг 23, 2012 9:42 am

Ще споделя моя опит със тази невороятна седалка ( WTB Devo ). Карал съм и по над 100 км с нея за един ден, карал съм над 150 км по асфалт ... просто всички друго ме е боляло, но никога задника. Сякаш гъза и седалката са правени един за друг. Карал съм с клин, без клин, с бельо, с къси гащи, със зимен клин и какво ли не още, но никога не съм имал проблеми. Никога не ми е идвало на акъл да се мажа с крем, защото не съм имал нужда. Миналата година се чудех дали може да си модифицитам стола на работа, така че да може да се пъха колчето от колело със седалката и да седя на нея цял ден. Сега на другото колело съм със една Selle Italia, дето ... не е толкова удобна, да не кажа че след 40 км почва да ме тормози. Мисълта ми е, че мисията е възможна и човек трябва да пробва.
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот rarekin » Чет Авг 23, 2012 12:32 pm

mrdaka написа:Миналата година се чудех дали може да си модифицитам стола на работа, така че да може да се пъха колчето от колело със седалката и да седя на нея цял ден.

:rofl: :rofl: :rofl:
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот krach » Чет Авг 23, 2012 4:32 pm

Когато някой почне да ми обяснява че твърдата седалка била ПО - ДОБРЕ, започвам да се съмнявам в неговата хетеросексуалност :rofl: един вид обича да го боли отзад.
То вярно е въпрос на г*з но все пак...
2ра година карам с една Body ergonomic go free (в момента не мога да намеря снимки). Доста по - мека от предишната ми, хич не е скъпа 25 лева. Но разликата между миналата година на 100те км на Витоша и тази...е от тук до небето.
Миналата година преди Чуйпетлово едвам вече движих заради задника. Тази година можех още толкоз да мина (ако зависеше само от задника ми).
Въпреки това, колкото и да се кълна в тази седалка един приятел си купи същата и на него не му беше удобна. :dontknow:

Но да си купиш седалка тип тухла (толкова твърда) и после да си слагаш клинове с памперси ми се струва безумно упражнение.

Другото което съм забелязал болката идва когато се препотиш и съответно ти се претрие задника. За това дрешки които не спарват също е от значение.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот veskoz » Чет Авг 23, 2012 4:44 pm

krach написа:Въпреки това, колкото и да се кълна в тази седалка един приятел си купи същата и на него не му беше удобна. :dontknow:

Значи може да се заключи: "Гъз дУша нЕма - само характер!" :D
Аватар
veskoz

Мнениеот xcII » Чет Авг 23, 2012 7:49 pm

krach написа:Когато някой почне да ми обяснява че твърдата седалка била ПО - ДОБРЕ, започвам да се съмнявам в неговата хетеросексуалност :rofl: един вид обича да го боли отзад.
То вярно е въпрос на г*з но все пак...

Разбирам колебанията ти, защото и аз като теб четях и не вярвах на ушите си, че се препоръчва твърдата седалка пред "плюшената",като по-удобна. Както в един по-горен пост бях казал, аз се престраших и минах от силикон, който бе в комфорт класа в по-твърдия клас, без никакъв силикон. Вече имам 200км.+ с нея и мога да споделя, че съм измумен че след 3 или 4-тото каране дефакто аз се чувствам по-добре с нея, отколкото със силиконовата седалка(на същата фирма, апропо)! При това говоря за навъртяни км. , някои от тях с дневни положителни денивелации 1200-1300м., част от които по макадами от които ти падат пломбите, ако ги караш нагоре.

При по-внимателно сравнение на двете седалки забелязах, че геометрията им е с просто око различна (отделно от ширината, имам предвид страничния им профил), та накратко, това изказване ми се вижда малко крайно, макар че изглежда напръв поглед логично. Това изказване може и да е вярно, но за седалки които са 20-30лв., но дотам.. :)
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот Шлек_народен » Чет Авг 23, 2012 8:40 pm

Когато някой почне да ми обяснява че твърдата седалка била ПО - ДОБРЕ, започвам да се съмнявам в неговата хетеросексуалност....

....Но да си купиш седалка тип тухла (толкова твърда) и после да си слагаш клинове с памперси ми се струва безумно упражнение.

Тия гениални прозрения са верни. Обаче, има едно "но" !
Верни са, ако се возиш на колелото! Ако почнеш да караш и то сериозно, нещата добиват съвсем друг вид. Но, както е със всичко друго, така и с това- всеки си открива топлата вода, сам за себе си. Един по-рано , друг по-късно , трети....
А относно клиновете - ако си мисли някой, че основната им роля е да направят твърдата седалка по-мека , в голяма грешка е!
Айде един прост въпрос! В момента върви "Обиколката на Испания", дават я по Евроспорт. Та там участват около 200 състезатели . Може да се каже - елита на шосето. Карат всеки ден минимум по 150 км , ама не за цял ден, а за 3.5 - 4 часа. Айде, погледнете телевизора и вижте с какво карат, и какви са им седалките!
Или тия са тъпи и "обратни", може би мазохисти?
Некой веднага ще скочи "аууууу шосе :smash: "! Е да де, ама повечето от тия седалки стават и за "офроуд". И тия, дето карат по ХС състезания, не карат с по-различни. А, ама и те карали с клинове!Тука неква конспирация требе да има....
п.п. Болките в задните части се появяват, обикновено, когато си свършил "запасите от енергия". Или иначе казано - си се скапал тотално и си се отпуснал като дроб върху седалката. Е, тогава вече няма удобна седалка!
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот krach » Чет Авг 23, 2012 9:40 pm

@Шлек_народен

Нямам претенции за "сериозно" каране. Въпреки това не слизам от велосипеда..целогодишно (тази година само февруари пропуснах...много лед). В града колата я замених с колелото...и навъртам между 15 и 40 км ~ в зависимост дали само ходя и се връщам от работа или имам и други задачи.
Извън града, по гората на ден съм навъртал към ~50км за ден при няколко дневни ходения + раница десетина кила.
Седалката която съм в момента ми е изключително удобна. И проблемите, когато съм имал с нея е по - скоро заради кофти дрехи от които се потя от което следва и претриване. Е трябва да отбележа сериозния недостатък на тази ми седалка, е че е с кожа и предполагам това допринася за потенето. Но с подходящи гащуни не съм имал проблеми дори след 100те км.

Явно изпускам аз нещо, така че ще съм благодарен да ми разясните, защо аджеба се взима твърда седалка и слагаш памперси :dontknow: Един силикон или каквото там така или иначе е между задните части и седалката, а пък къде точно :dontknow:
krach

Мнениеот Шлек_народен » Чет Авг 23, 2012 10:15 pm

krach написа: Е трябва да отбележа сериозния недостатък на тази ми седалка, е че е с кожа и предполагам това допринася за потенето.....

Напротив! Това трябва да е към положителните страни на седалката.
krach написа:....по - скоро заради кофти дрехи от които се потя от което следва и претриване....

Е, те за тва служи клина- за да не се чудиш дали са подходящи или неподходящи дрехите. Той за тва е направен. Поне тия, качествените. Но почват от 40 лв нагоре Ако намериш некой боклук за 5-10 лева, нещата може и да са съвсем различни.
А иначе - що твърда седалка и клин , а не мека и нормални дрехи... Щото, меката седалка притиска по-плътно и ляга на по-голяма площ. И съответно, като почнеш от спарване , спиране на притока на кръв към краката, притискане на разни нерви и куп други поразии, дето прави ....Та, за това не е добре.Добре е за 1-2 часа максимум, да се моткаш из града ...за такива неща.При каране над 3-4 часа става лошо.Говоря за 3-4 часа върху колелото , постоянно каране.
А памперса, пак казвам, не е за да омекоти седалката!Не бъркай нещата.Това е само една допълнителна екстра. Направен е така, че да не се спарваш.Или поне доста по-трудно.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот krach » Пет Авг 24, 2012 8:36 am

10х
Но както казах не съм имал проблем с моята, като изключим потенето въпреки че е сравнително мека.
Изображение

Изображение
krach

Мнениеот pixov » Пет Авг 24, 2012 12:26 pm

Взимате си някоя стара седалка отивате на тапицер и казвате да ви е напълни колкото може с дунапрен.
Аз опитах и си седя по цял ден на Байка без да ме боли задника. :D :agree: :agree:
Аватар
pixov

Рейтинг: 985

Мнениеот veskoz » Пет Авг 24, 2012 2:45 pm

pixov написа:Взимате си някоя стара седалка отивате на тапицер и казвате да ви е напълни колкото може с дунапрен.

...и продължавате да мрънкате, че колкото и да е удобна ВИ ПОТИ, ама пък евтина... абе... :wavey:
Аватар
veskoz

Мнениеот nemezis » Пет Авг 24, 2012 4:24 pm

Мдааа.Лоша работа са тия седалки :) то вярно че съм начинаещ велосипедист но първия ден на 25тия километър два,три пъти се обръщах да не е изпаднала седалката и останало само колчето :roll2: .Но свиква се,поне при мен.Десетина пъти по-50 км.и горе долу и свикнах :D .
nemezis

Рейтинг: 1200

Мнениеот galio » Вто Сеп 04, 2012 1:37 pm

breat написа:тъкмо да си харесам дадена седалка и като прочета някой коментар и край ....пак наново почвам с търсенето(защото нямаме магазини със много седалки ,е имаме 1 и има 4-5 седалки и то широки и скъпи)както и да е спрял съм се на няколко модела и цена от 25 до 40лв

колега, изкарвал съм близо 12 часа на ден на тази седалка: Изображение

ето ти линк: http://www.bikescenter-bg.com/index.php/step.module_action/modname.pricelist/modaction.details/product.3838/product_cat.711/lang.2
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Предишна

Назад към Общ форум