GPS ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: GPS ?

Мнениеот Insight » Нед Авг 12, 2012 6:17 pm

b1k3ra написа:И за да престанем с празни и тъпи постове, които едва ли помагат на автора на темата, предлагам писалите за смартфоните да му предложат конкретни приложения, които ще му свършат работа за визуализиране и навигиране по свален от този сайт (или където и да е) GPX трак...Все пак човека това искаше, нали?
На мен също ще ми е доста интересно, може пък да е излязло нещо, което не съм виждал още :D :popcorn:

Аре по-полека с "тъпите постове", ако беше попрочел малко по-горе - гармин, инсталиран на уин мобайл или симбиан си е ОК за визуализиране и навигиране по свален от където и да е трак... от там нататък прецизността и батерията зависят от конкретния модел.

Изобщо не поставям под съмнение предимствата и възможностите на специализираните устройства и съм се наточил на новите етрекси с глонасс ... ама нещо няма никакви отзиви засега от тях
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Daniel Panev » Нед Авг 12, 2012 7:28 pm

Insight написа:
b1k3ra написа:И за да престанем с празни и тъпи постове, които едва ли помагат на автора на темата, предлагам писалите за смартфоните да му предложат конкретни приложения, които ще му свършат работа за визуализиране и навигиране по свален от този сайт (или където и да е) GPX трак...Все пак човека това искаше, нали?
На мен също ще ми е доста интересно, може пък да е излязло нещо, което не съм виждал още :D :popcorn:

Аре по-полека с "тъпите постове", ако беше попрочел малко по-горе - гармин, инсталиран на уин мобайл или симбиан си е ОК за визуализиране и навигиране по свален от където и да е трак... от там нататък прецизността и батерията зависят от конкретния модел.

Изобщо не поставям под съмнение предимствата и възможностите на специализираните устройства и съм се наточил на новите етрекси с глонасс ... ама нещо няма никакви отзиви засега от тях

Ако разчиташ на ГЛОНАСС-а - недей - няма да те очарова изключително :agree: Къде с GPS, там и с ГЛОНАСС ;)
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Нед Авг 12, 2012 7:43 pm

b1k3ra написа:И това по някакъв начин изтъква ли предимството на смартфона? Да не би пък той да се справя по-добре при подобни падания?

Предимството на смартфона е, че така или иначе го носиш. Вместо да разнасяш още една тухла, просто минаваш с едно устройство. Елементарно.

b1k3ra написа:Никой не отрече, че може и с телофон.

Ти отрече. Оттам тръгна и разправията.

b1k3ra написа:Направо не разбирам какво се опитвате да докажете...

Лично аз се опитвам да докажа, че не си прав с
b1k3ra написа:е крайно неудачно и дори потенциално опасно.

Daniel Panev написа:конкретни приложения, които ще му свършат работа за визуализиране и навигиране по свален от този сайт (или където и да е) GPX трак...Все пак човека това искаше, нали?

Ъмм. За визуализиране си ползвам OruxMaps (сигурен съм, че съм го споменавал повече от веднъж). Комбинирано със свалянето на тайлове от Google Maps, Open Street Maps, калибрирането на руските топокарти, не ми е трябвало друго. Също така съм повече от сигурен, че не е единственото приложение по темата.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот xargs » Нед Авг 12, 2012 9:05 pm

Имам Dakota 10, както и няколко Android телефонa.
С колелото и в планината ползвам Garmin-a, докато в колата, телефона напълно заменя автомобилната навигация. За в планината става за обща ориентация през Maps/Earth, но дотам. С Orux-a става, но си е доста занимавка.
Офроуд картата също си заслужава всеки лев.
Аватар
xargs

Мнениеот neilor » Нед Авг 12, 2012 11:57 pm

Орегона се вози на кормилото, преглежда се спокойно в движение, даже и в спускане, преживял е няколко падания в каменисти бързи спускания с директни удари върху него- драскотини по корпуса и нищо друго. Влага прах и друсане не ме притеняват.
Пробвай да го направиш с телефон... или пробвай истински ГПС преди да оценяваш от последна инстанция.

Горното го пробвам всяка седмица. Внимателно прочетох и потвърждавам - ВСИЧКИТЕ изброени неща, които ги правиш с ГПС, аз ги правя с телефона.

Конкретни предложения:
1. Инсталиран на телфона ОруксМапс. Няма по-добра програма, последният вариант дори чете незаключени Гармин карти.
2. Преработени за Орукса топографски карти. Извънредно удобни и точни. Недостатък е, че са от 80-те години, но нямате си представа колко малко неща са се променили.
3. За работа с тракове - http://www.gpsvisualizer.com/. Можете да правите всичко. Под всичко имам предвид ВСИЧКО.

Както споменах, всяко устройство си има предимства и недостатъци.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот 4o4ko » Пон Авг 13, 2012 9:07 am

Благодаря ви за мненията

Зададох въпроса защото имам Ифон .... :xx(: Проблема както знаете е че е със супер слаб обхват. Не може да се разчита на него. Вчера на Витоша за загуби и ума и дума. Друг е въпроса за програмката която да се ползва.

затова попитах за ГПС поливалентен и не много скъп, Предполагам колкото е по евтин толкова е по неточен но всичко е въпрос на компромиси
Ами сега ?
Аватар
4o4ko

Рейтинг: 1180

Мнениеот Insight » Пон Авг 13, 2012 9:22 am

Daniel Panev написа:Ако разчиташ на ГЛОНАСС-а - недей - няма да те очарова изключително :agree: Къде с GPS, там и с ГЛОНАСС ;)

Това е ясно, не очаквам чудеса от ГЛОНАСС сама по себе си. Обаче Гармин твърдят, че приемника работи с GPS и ГЛОНАСС сателити едновременно, което теоретично би трябвало осезаемо да подобри времето и прецизността на позициониране... :dontknow:
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот kotseto » Пон Авг 13, 2012 9:37 am

Insight написа:
Daniel Panev написа:Ако разчиташ на ГЛОНАСС-а - недей - няма да те очарова изключително :agree: Къде с GPS, там и с ГЛОНАСС ;)

Това е ясно, не очаквам чудеса от ГЛОНАСС сама по себе си. Обаче Гармин твърдят, че приемника работи с GPS и ГЛОНАСС сателити едновременно, което теоретично би трябвало осезаемо да подобри времето и прецизността на позициониране... :dontknow:

Факт, имам еТрех 20 и имаш две опции - само GPS Или GPS + GLONASS. Втората опция хваща малко по-бързо координати в началото и е малко по-точна.
kotseto

Рейтинг: 1380

Мнениеот Slade » Пон Авг 13, 2012 12:15 pm

При смартфоните пък има опция a-gps, с която с минимален трафик от мрежата, нещо порядъка на 20-30Kb, се позиционираш за секунди. Откакто го ползвам забравих що е то чакане на сателити - още докато стартирам програмката вече е готова за навигация. Забелязвам, че като се движа по пътеките ме показва точно върху трека, който следвам, което значи, че и точността на позиционирането е задоволителна. Рядко е имало случаи програмката да забие, но я рестартирам за половин минута и пак работи. Винаги бих предпочел да хвърля 600-700лв в една вилка, отколкото в още един самостоятелен gps, който надали ще ми даде много по-голямо предимство.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот subritual » Пон Авг 13, 2012 12:25 pm

Истинският GPS се бави само веднъж при намиране на сателитите.После може да си го включвате и изключвате колкото си искате в рамките на часове.С емулираните платформи невинаги е така.Що се отнася до Глонасса :eyebrow: -комбинираните приемници ще навлязат лека полека,едновременно с отпадането на GPS-ките сателити. Виждам, че има запалени по модните тенденции и ще им препоръчам да се хванат за режещия ръб на технологиите-да търсят троен приемник с Галилео :agree:,който вече се използва между другото за разни професионални цели.
Аватар
subritual

Мнениеот moz » Пон Авг 13, 2012 12:27 pm

Slade написа:При смартфоните пък има опция a-gps, с която с минимален трафик от мрежата, нещо порядъка на 20-30Kb, се позиционираш за секунди. Откакто го ползвам забравих що е то чакане на сателити - още докато стартирам програмката вече е готова за навигация. Забелязвам, че като се движа по пътеките ме показва точно върху трека, който следвам, което значи, че и точността на позиционирането е задоволителна. Рядко е имало случаи програмката да забие, но я рестартирам за половин минута и пак работи. Винаги бих предпочел да хвърля 600-700лв в една вилка, отколкото в още един самостоятелен gps, който надали ще ми даде много по-голямо предимство.

Правилно, като спестиш и от фотоапарат, музикален плейър и компютър ето ти цяло колело, а още малко като се развият тия смартфони и жени няма да ви трябват.
moz

Мнениеот Insight » Пон Авг 13, 2012 1:28 pm

Slade написа:При смартфоните пък има опция a-gps, с която с минимален трафик от мрежата, нещо порядъка на 20-30Kb, се позиционираш за секунди. Откакто го ползвам забравих що е то чакане на сателити - още докато стартирам програмката вече е готова за навигация. Забелязвам, че като се движа по пътеките ме показва точно върху трека, който следвам, което значи, че и точността на позиционирането е задоволителна. Рядко е имало случаи програмката да забие, но я рестартирам за половин минута и пак работи. Винаги бих предпочел да хвърля 600-700лв в една вилка, отколкото в още един самостоятелен gps, който надали ще ми даде много по-голямо предимство.

Коя "програмка"... щото повечето програмки автоматично те "лепят" по пътечките и пътищата, освен ако не изключиш умишлено опцията (ако има такава възможност).

subritual написа:.....Виждам, че има запалени по модните тенденции и ще им препоръчам да се хванат за режещия ръб на технологиите-да търсят троен приемник с Галилео :agree:,който вече се използва между другото за разни професионални цели....

Е що отряза китайците от "режещия ръб на технологиите" :nono: :evil:
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот bulgar4e » Пон Авг 13, 2012 3:11 pm

Може би е тук мястото или не е, но да си питам! :) Незнайно как, ми се изтри картата на ГПС-то, точките, които съм правил си стоят! Дайте идея как да си кача нова карта. Проблемът е - Програмата на Гармин не ще на Линукс и ГПС е с вградена памет. Помощ! :)
Когато си долу, мислиш за горе! Когато си горе, мислиш за долу!
Аватар
bulgar4e

Рейтинг: 1200

Мнениеот Slade » Пон Авг 13, 2012 3:55 pm

subritual написа:Истинският GPS се бави само веднъж при намиране на сателитите.После може да си го включвате и изключвате колкото си искате в рамките на часове.С емулираните платформи невинаги е така.Що се отнася до Глонасса :eyebrow: -комбинираните приемници ще навлязат лека полека,едновременно с отпадането на GPS-ките сателити. Виждам, че има запалени по модните тенденции и ще им препоръчам да се хванат за режещия ръб на технологиите-да търсят троен приемник с Галилео :agree:,който вече се използва между другото за разни професионални цели.

Но това "веднъж" е всеки път като минеш определен брой километри, без да е бил включен gps-a. Тогава вече си в обхвата на други спътници и пак имаш чакане да "стопли". Не знам какво е емулирана платформа. Имам 2 gps-a - един в телефона и един "посветен" такъв с 66 канален MTK MT3329 чипсет, който не се справя кой знае колко по-добре от телефона.
Сигурно има скъпи устройства с много бързо опресняване на позицията, ползване на 3 системи от спътници за позициониране и т.н. Въпросът е има ли нужда колоездач от такова? Скромното ми мнение е, че колкото по-бързо се придвижваш (кола, мотор, самолет), толкова по-прецизна и бърза трябва да ти е навигацията. С колелото нито можеш да развиеш скорост, че нещата да се случат по-бързо, отколкото навигацията ще ти ги покаже, нито се луташ из улиците като бакшиш или куриер, че да ти е нужно толкова бързо устройство.

moz написа:Правилно, като спестиш и от фотоапарат, музикален плейър и компютър ето ти цяло колело, а още малко като се развият тия смартфони и жени няма да ви трябват.

Аз пестя основно от неща, в които не виждам смисъл да бъдат дублирани. В никакъв случай не ми трябва музикален плеър щом телефона си има; нямам нужда от лаптоп при кратки пътувания / командировки, щом съм със смартфона - работи с exchange поща, отваря страници в интернет и каквото още трябва :D; не нося допълнителен фотоапарат, когато карам колело - само тежи и заема място, но пък правя доста снимки и клипчета с телефона. Когато съм на път предпочитам да пътувам максимално компактно, ти ако искаш пътувай с 20 устройства и всяко от тях с батерия и зарядно.

Insight написа:Коя "програмка"... щото повечето програмки автоматично те "лепят" по пътечките и пътищата, освен ако не изключиш умишлено опцията (ако има такава възможност).

По-горе съм написал коя ползвам - Garmin Mobile XT. Изключил съм залепянето към пътища още с първото пускане, в момента тя показва gps позицията. Жалко е, че Гармин спряха поддръжката и няма изгледи да направят нова версия, a OFRM, доколкото знам е във вариант само за Гармин.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Insight » Пон Авг 13, 2012 4:35 pm

Slade написа:.....

Slade, дай някой трак, записан на телефона в гориста планинска местност да видим прецизност ... щото на мене на моменти ми дават (двата телефона, които съм мъкнал) отклонения до 20-30-40м. в зависимост от релеф, атмосферни условия и растителността?
На равно и открито си е ОК - факт.

Някой горе написа, че основния консуматор бил GSM модула и неговия телефон правел >10 часа при изключен GSM модул, ми вчера пробвах мойто ТуТн II ... щеше да го докара най-много до 4 часа срещу 3 при вкл GSM модул.

:offtopic: За слушане на музика съм съгласен - това е нещото, което доста телефони го могат приемливо и нагоре... ама да снимаш с телефон ?!... не веднъж съм казвал да ме застрелят да не се мъча, ако ме видят да снимам с такова нещо.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот autosvet » Пон Авг 13, 2012 4:44 pm

Slade това, че ти пестиш, си е твоя работа. Моята фотографска чантичка за пътувания сред природата (с колело или пеш) е по-тежка от цялата ти потребитлеска електроника която изброи - лайптопа + телефон + плеър и т.н. Мъкна си я защото ми е кеф да снимам и снимките после да стават за нещо, а телефоните правят кофти снимки по моите критерии.

Адаш освен да намериш приятелче с Уин да ти помогне за преинсталиране на картата друго просто решение не виждам.

Каквото и да си говорим специализираното устройство си е по-добро. И 3 в 1 е кафе с мляко, но не е като истински капучино :D
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот xcrider » Пон Авг 13, 2012 5:23 pm

Айде "на" ви една снимка правена с 3Mpix камера на GSM, която е много кофти и не става за нищо.
Изображение
Признавам си, с хубав фотоапарат, щеше да се получи много по-добре, ама да изкарвате снимките от Gsm-ите за боклуци и че за нищо не стават...
На ви още
http://media.snimka.bg/9981/026216462.jpg?r=0
http://oi41.tinypic.com/2m319p0.jpg
Всичко е от нокиа 5800 и "фотограф" с никакви познания, просто натискащ "shutter-a"
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот xcII » Пон Авг 13, 2012 7:52 pm

@4o4ko

Устройство: Garmin Dakota 20.
Софтуер/карти: OFRM + "Руските" военни карти (1:50 000) като подслой, основно заради изолиниите (хоризонталите). Изключил съм хоризонталите на OFRM-а щото са нечетаеми, в сравнение с перфектното качество на руските топографски карти (няма по-добро качество от топографското, без да ми се иска да пояснявам защо, който го е пробвал знае).

За "умните" телефони + навигационен софтуер, смятам че никога няма да стигнат специализираните устройства за навигация, като Garmin напр., не заради софтуера, а поради следните 2 прости причини:

1) Удароустойчивост. Смартфоните се правят да изглеждат секси (демек) тънки, а не удароустойчеви, щото се предполага че няма да трошиш орехи с тях (пробвал съм с Garmina, работи отлично); Този недостатък, по очевидни причини ще си остане завинаги такъв.

2) Видимост на екрана на директна слънчева светлина. Garmin към момента са светлинни години пред GSM мониторите в това отношение, даже префаленбия Super AMOLED технологията на Samsung изглежда супер зле в сранение с екраните на Garmin на директна слънчева светлина, а не е особено приятно да се опитваш да му направиш "сянка" на екрана за да видишш къде си.. Този недостатък, най-вероятно ще бъде отстранен до някоя и друга година, но дотогава на кой му се чака.. :)

Като 3-та причина щях да посоча батерийте, но @PtD твърди, че в режим GPS сигнал деянат 10+ часа.. тогава стават сравними с алкалните батерии на Duracel (10-12ч.). От 3 седмици имам умен телефон и още не съм пробвал това с батерийте, но ще приема засега на доверие, че е верно твърдение :peace:

ed.:
От гледна точка на софтуер, мисля че GSM и GPS решенията са сравними. Даже и OzziExplorer си пуснаха Android версия (макар и в бета), пък от това което досега съм се ровил знам че има и не една и две работещи Android програми, които позволяват навигация по сканирани и калибрирани карти. Недостатък, при това доста голям според мен, OFRM засега се предлага само във векторен формат и за Garmin устройства.

Извод: Купи си Garmin, ако сериозно гледаж на навигацията в планина :D :agree: :agree: GSM-а все още е само backup вариант.
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот PtD » Пон Авг 13, 2012 8:53 pm

За екрана е вярно - специализираните GPS устройства са с екран, който може да се гледа без подсветка на пряка слънчева светлина - факт. :agree:

autosvet написа:Slade това, че ти пестиш, си е твоя работа. Моята фотографска чантичка за пътувания сред природата (с колело или пеш) е по-тежка от цялата ти потребитлеска електроника която изброи - лайптопа + телефон + плеър и т.н.

Браво. И какво общо има това с GPS-a?

Insight написа:Slade, дай някой трак, записан на телефона в гориста планинска местност да видим прецизност ... щото на мене на моменти ми дават (двата телефона, които съм мъкнал) отклонения до 20-30-40м. в зависимост от релеф, атмосферни условия и растителността?

Че толкова си дава и специализираният GPS. (еTrex Vista C). :smokin:

Slade написа:С колелото нито можеш да развиеш скорост, че нещата да се случат по-бързо, отколкото навигацията ще ти ги покаже, нито се луташ из улиците като бакшиш или куриер, че да ти е нужно толкова бързо устройство.

+1 :agree: Oсвен това като развиеш по-висока скорост, ти е само да гледаш в GPS-a. :)

moz написа:Правилно, като спестиш и от фотоапарат, музикален плейър и компютър ето ти цяло колело, а още малко като се развият тия смартфони и жени няма да ви трябват.

Toчно така. Проблем?

Insight написа:Някой горе написа, че основния консуматор бил GSM модула и неговия телефон правел >10 часа при изключен GSM модул, ми вчера пробвах мойто ТуТн II ... щеше да го докара най-много до 4 часа срещу 3 при вкл GSM модул.

Зависи от покритието, от операционната система, дали екранът ти е включен непрекъснато и други фактори :deal: Макар че, ето на, увеличил си живота с 33%. Малко ли ти се вижда?

(Пояснявам: 10 часа траене на батериите не се получава с непрекъснато включен екран.)

П.П. Сега виждам и аз, че OruxMaps вече поддържа незаключени гармински .IMG. :hbang:
Аватар
PtD

Мнениеот Slade » Пон Авг 13, 2012 8:55 pm

Insight написа:
Slade написа:.....

Slade, дай някой трак, записан на телефона в гориста планинска местност да видим прецизност ... щото на мене на моменти ми дават (двата телефона, които съм мъкнал) отклонения до 20-30-40м. в зависимост от релеф, атмосферни условия и растителността?
На равно и открито си е ОК - факт.

Някой горе написа, че основния консуматор бил GSM модула и неговия телефон правел >10 часа при изключен GSM модул, ми вчера пробвах мойто ТуТн II ... щеше да го докара най-много до 4 часа срещу 3 при вкл GSM модул.

:offtopic: За слушане на музика съм съгласен - това е нещото, което доста телефони го могат приемливо и нагоре... ама да снимаш с телефон ?!... не веднъж съм казвал да ме застрелят да не се мъча, ако ме видят да снимам с такова нещо.

Ето ти примерен трек, по който съм карал сред боровете:
http://search.data.bg/ready/394769e0312 ... 99a391527b
Съжалявам ако не си случил на телефони с gps. Разбира се аз не мога постоянно да гледам в екрана, защото карам, а не се возя, но когато съм го поглеждал не е било нужно да се чудя дали съм по трека или съм се отклонил. Пак да спомена, че използвам a-gps и сигналът ми винаги е силен на открито.

П.П. Ако трябва да мъкна DSLR докато карам колело, най-добре да ме застрелят да не се мъча...

Ето и от мен една снимка, правена набързо с телефона докато карам:
http://img440.imageshack.us/img440/4012/20120730369.jpg
За мен е напълно достатъчно като качество да си спомня къде съм бил, да покажа и на другите. Най-ценните ми снимки и клипове са правени с телефона не защото снима най-качествено, а защото винаги е с мен.

П.П.П. :agree: PtD
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот xcII » Пон Авг 13, 2012 9:17 pm

@PtD

..Още по-вярно е първото ми твърдение, а няма съмнение че то е много важно, когато става дума за планинско коолоездене, по-простата причина че падания има. Моят GPS го нося на кръста в момента, с "черупката" да сочи навън, т.е. като падна да падна на черупката, а екрана ми е към хълбока. Въпреки че черупката на Dakota-та е доста яка, по-умно би било да го монтирам на кормилото, стойките им държат, доказано и пробвано от приятели, щото вероятността да падне на кормилото при инцидент е ,много малка. Сега, няма байк-стендове заа GSM-и, които да се монтират на кормила на колела (и никога няма да има, просто не им е това предназначението), та още 1 "+" за Garmin устройства.

..П.П. Сега виждам и аз, че OruxMaps вече поддържа незаключени гармински .IMG. ..

Демек да ползваш OFRM-а, на GSM?
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот b1k3ra » Пон Авг 13, 2012 10:22 pm

Само не ми обяснявайте колко часове, дни седмици и т.н. карал телфона, щото тука гоним следване на трак. Не мисля, че на всеки разклон и по-засукано място в гората, човек трябва да спира, пуска телефон и тогава вече да гледа на къде да продължи. Никой не е питал за логване на следа, която после в къщи да си гледаш.
Фенчетата на телефоните си знаят тяхното квото и да се напише. Дотолкова се опитват да изкарат черното бяло, че изобщо не помнят явно какво се питаше в темата и какви са нуждите на човека.
@PtD, айде като си толкова запознат с навигациите, обясни ако може какво точно да си купи човека, как точно да си сваля от тук, качва в телефона тракове и как после да ги следва. И да сравним с кое как се борави и е по-лесно.
Направи после и една примерна сума на всички допълнителни аксесоари, батерии, кейсове, поставки и т.н. (ако трябва да сме съвсем коректни, трябва маи и цеанта на софтуера да включим :D )
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот xcrider » Пон Авг 13, 2012 10:27 pm

xcII написа: Сега, няма байк-стендове заа GSM-и, които да се монтират на кормила на колела (и никога няма да има, просто не им е това предназначението), та още 1 "+" за Garmin устройства.

Я виж снимката дадена от Slade, или по-точно, какво има на кормилото му.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот b1k3ra » Пон Авг 13, 2012 10:43 pm

@PtD
Недей също така да изкривяваш нещата както ти е удобо. Май не е много коректно да сравняваш 24 канален или повече приемник от съвременен телефон с тази Виста Ц, която от доста време е спряна от производство и е само с 12.
Щото май по нейно време телефоните изобщо нямаха още вградени гпс-и.
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот Slade » Пон Авг 13, 2012 10:57 pm

xcrider написа:
xcII написа: Сега, няма байк-стендове заа GSM-и, които да се монтират на кормила на колела (и никога няма да има, просто не им е това предназначението), та още 1 "+" за Garmin устройства.

Я виж снимката дадена от Slade, или по-точно, какво има на кормилото му.

Да, стойката струваше някъде 2.6 лири от e-bay. За съжаление не е точно за моя модел и има малко луфт, но с хардкейса влиза идеално и минах много километри с нея по всевъзможни терени.
Следвал съм трекове, телефонът стоеше нонстоп включен и пред очите ми. Падна веднъж, но заради хардкейса и скрийн протектора нямаше и драскотина. Пак ще потвърдя, че не ми се иска вече да го държа на кормилото, просто установих, че не ми е нито възможно, нито нужно да гледам картата постоянно! Обикновено правя справки като спра за почивка или на разклон - Гарминът е стартиран през цялото време, просто поглеждам екрана...
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот PtD » Пон Авг 13, 2012 11:11 pm

b1k3ra написа:Само не ми обяснявайте колко часове, дни седмици и т.н. карал телфона, щото тука гоним следване на трак. Не мисля, че на всеки разклон и по-засукано място в гората, човек трябва да спира, пуска телефон и тогава вече да гледа на къде да продължи. Никой не е питал за логване на следа, която после в къщи да си гледаш.

Никога не бих си сложил GPS-a на кормилото. Когато ми притрябва - вадя си го и си гледам. И с Vista-та така правех. Все пак зависи кой как кара. Аз карам малко по-агресивно, затова съм си преценил, че не ми се жертва техника за стотици левове заради съмнителното удобство непрекъснато да си я гледам (а колко мога да я гледам непрекъснато... сам се сети). Още повече при специфичния начин за използване при колоездене - където няколко разклона по маршрута са единственото, което има да гледаш по един GPS.

b1k3ra написа:@PtD, айде като си толкова запознат с навигациите, обясни ако може какво точно да си купи човека, как точно да си сваля от тук, качва в телефона тракове и как после да ги следва. И да сравним с кое как се борави и е по-лесно.
Направи после и една примерна сума на всички допълнителни аксесоари, батерии, кейсове, поставки и т.н. (ако трябва да сме съвсем коректни, трябва маи и цеанта на софтуера да включим :D )

Няма проблем. Готов ли си?

• Смартфон - от 300 до 1500 лева (дори и ниският клас покрива нашите нужди)
  • Калъфче - от 0 до 30 лева
  • Найлоново пликче (ако е неводоустойчив) - 0 лв
  • Резервна батерия - от 10 до 20 лв
  • Софтуер - Orux Maps, Google Maps, ... - 0 лв - безплатни са.

Аз ползвам тази комбинация и засега ме урежда напълно.

b1k3ra написа:@PtD
Недей също така да изкривяваш нещата както ти е удобо. Май не е много коректно да сравняваш 24 канален или повече приемник от съвременен телефон с тази Виста Ц, която от доста време е спряна от производство и е само с 12. Щото май по нейно време телефоните изобщо нямаха още вградени гпс-и.

Това касае само точността. Другите аргументи са си без промяна.

Не знам защо, ама ми се струва, че това в което обвиняваш нас - че изкарваме черното бяло - всъщност го правиш точно ти. Досега не видях да си дал убедителни аргументи против ползването на смартфони в ролята на навигационно устройство при колоездене. Вместо да се пенявиш, изброй предимствата на специализирания GPS при колоездене и ни натрий носовете. Особено поясни с какво е "крайно неудачно и дори потенциално опасно".

П.П. Препоръчвам ти да охладиш малко страстите, че правиш лошо впечатление.

П.П.П. Колегата Slade е дал разценка за поставка за кормило, с което е покрил толкова лелеяния от теб случай "GPS монтиран на кормило".

П.П.П.П. Сърбят ме ръцете да пусна един трак, записан вчера със старичкия ми смартфон, наложен върху Google Maps... да видим как е неточен :)
Аватар
PtD

Мнениеот PtD » Пон Авг 13, 2012 11:17 pm

xcII написа:@PtD

..Още по-вярно е първото ми твърдение, а няма съмнение че то е много важно, когато става дума за планинско коолоездене, по-простата причина че падания има. Моят GPS го нося на кръста в момента, с "черупката" да сочи навън, т.е. като падна да падна на черупката, а екрана ми е към хълбока.

Както споменах по-горе, падал съм нееднократно върху телефона си, по време на каране. Може да е късмет, но няма и драскотина. Така или иначе, на кормилото едва ли би имал някакъв шанс. Но там и специализиран GPS не би оцелял, така че това е без значение - за мен.

Между другото, на кръста ми се вижда опасничко - ако ще го вадя често-често си го закачам на нивото на гърдите на някоя от презрамките на раницата - доста рядко ми се е случвало да падна точно по гърди - обикновено падам или настрани, или се въргалям по гръб.

Демек да ползваш OFRM-а, на GSM?

Не възнамерявам да си закупувам този продукт. Но ако е отключен, предполагам, че е възможно.
Аватар
PtD

Мнениеот taurus13 » Пон Авг 13, 2012 11:24 pm

Егати страстите се разгоряха. :)
Това стойка на кормилото е нещо супер неизползваемо - остави, че няма как да се ориентираш с компаса добре, ами и е далеч от очите и трябва да се навеждаш, ами и ъгъла на светлината надали ще идва подходящ през повечето време. ГПС-а най-добре си стои някъде окачен по теб, та да можеш лесно да си го гледаш при нужда.
А като стана дума за гугъла - учуди ме факта, че доста са точно позиционирани снимките. На няколко пъти чертах линия по снимката на гугъл(върху черен път) и после сравнявах записаната следа с планираната - съвпадат напълно. Дори веднъж намерихме началото на път, чието начало на място се беше срутило и изчезнало в храстите, но аз го имах предварително тракнат от снимката и след 20 метра в храстите го открихме по ГПС - беше станал на малка пътека, но беше точно там. :)

П.С. Между другото на кормилото мястото може и да е опасно за телефон, но ГПС би оцелял дори по-сигурно, отколкото по тялото ако бъде закачен - ако не излети от стойката разбира се. Просто кормилото го пази. Аз като си го държа закачен на презрамката на раницата, при всяко падане му нанасям доста удари - ако ви го покажа на какво прилича, ше кажете че го ползвам за наколенка. :lol: И все пак е здрав...почти. Орегоните са здрави машинки.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот marsa » Пон Авг 13, 2012 11:32 pm

PtD написа:[*] Калъфче - от 0 до 30 лева
[*] Найлоново пликче (ако е неводоустойчив) - 0 лв
По отношение на тези две неща попаднах на нещо много подходящо в кварталния супер маркет на цена от 2лв и сега ме е яд, че не взех цялата купчинка, да раздам на колеги.
Нещото се закопчава с трите ленти, три подгъва и велкрото отгоре и е доста водоустойчиво, всъщност спокойно бих си изпуснал телефона на няколко см дълбочина за известно време. Гумата има някакви примеси и работи отлично с двата вида тъчове, служи и като протектор :) Може и да се говори без да се вади.
Изображение
Мислех да залепя на задната страна широка велкро лента и да направя стойка за колелото с плоскост също с велкро, но в последствие осъзнах, че нямам необходимост от постоянен достъп.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот xcII » Пон Авг 13, 2012 11:44 pm

Гърдите са близко до раменете.. както и да падаш, ако паднеш на Garmin е по-вероятно да о ецелее.. Накратко Garmin, останалото е за А,матьори :) аре, спирам, че с тоя ебан тъч телефон ми е трудно да се изразя правилно..

)

in. , е с тоя
Аватар
xcII

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум