@4o4ko
Устройство: Garmin Dakota 20.
Софтуер/карти: OFRM + "Руските" военни карти (1:50 000) като подслой, основно заради изолиниите (хоризонталите). Изключил съм хоризонталите на OFRM-а щото са нечетаеми,
в сравнение с перфектното качество на руските
топографски карти (няма по-добро качество от топографското, без да ми се иска да пояснявам защо, който го е пробвал знае).
За "умните" телефони + навигационен софтуер, смятам че никога няма да стигнат специализираните устройства за навигация, като Garmin напр., не заради софтуера, а поради следните 2 прости причини:
1)
Удароустойчивост. Смартфоните се правят да изглеждат секси (демек) тънки, а не удароустойчеви, щото се предполага че няма да трошиш орехи с тях (пробвал съм с Garmina, работи отлично); Този недостатък, по очевидни причини ще си остане
завинаги такъв.
2)
Видимост на екрана на директна слънчева светлина. Garmin към момента са светлинни години пред GSM мониторите в това отношение, даже префаленбия Super AMOLED технологията на Samsung изглежда супер зле в сранение с екраните на Garmin на директна слънчева светлина, а не е особено приятно да се опитваш да му направиш "сянка" на екрана за да видишш къде си.. Този недостатък, най-вероятно ще бъде отстранен
до някоя и друга година, но дотогава на кой му се чака..
Като 3-та причина щях да посоча батерийте, но @PtD твърди, че в режим GPS сигнал деянат 10+ часа.. тогава стават сравними с алкалните батерии на Duracel (10-12ч.). От 3 седмици имам умен телефон и още не съм пробвал това с батерийте, но ще приема засега на доверие, че е верно твърдение
ed.:От гледна точка на софтуер, мисля че GSM и GPS решенията са сравними. Даже и OzziExplorer си пуснаха Android версия (макар и в бета), пък от това което досега съм се ровил знам че има и не една и две работещи Android програми, които позволяват навигация по сканирани и калибрирани карти. Недостатък, при това доста голям според мен, OFRM засега се предлага само във векторен формат и за Garmin устройства.
Извод: Купи си Garmin, ако сериозно гледаж на навигацията в планина

GSM-а все още е само backup вариант.