PtD написа:Тук Antares има какво да сподели, но от моите разговори с приятели-ортопеди, а и потърпевши - горе-долу единственият по-сигурен начин е хирургически. Има разни упражнения за укрепване на рамото, но...
Оперативната намеса е когато вече рамото се вади от здрависване.
Реално, всяко следващо вадене на рамото го прави по-лабилно като става. Аз имам "щастието" да притежавам доста лабилни рамене, като малък съм изкълчвал (изваденото рамо се води изкълчено) при мятъне на камък. Вадил съм веднъж лявото и два пъти дясното, за сухата статистика. Лявото рамо, да чукам на дърво, не ми е правило проблеми, зарастна си добре, но при мен бяха три или четири месеца, през които доста трудно се раздвижваше, доста ограничени движения с него и почти никаква сила в ръката. Сумарно осем месеца ми отне, докато мога да ползвам рамото пълноценно. Това, реално беше добър знак - доктора ми каза, че трудното раздвижване означава, че рамото зараства здраво.
С дясното рамо направих сериозната грешка, да започна тренировки месец след махането на ортезата (първото вадене). Резултата година и половина по-късно го извадих, като нанасях кроше (спаринг). Истината е, че след такава контузия трябва да се кротнеш сериозно и да се пазиш, ако искаш да дадеш шанс на ставата да зарастне максимално добре (пълно зарастване няма, ставата остава по-слаба след подобна контузия).
Важно е раздвижването. На мен ми бяха дали четири упражнения:
Първите три са от наведено положение ръката виси свободно надолу, свита в лакътя под прав ъгъл пред тялото:
1. с другата ръка я движиш наляво-надясно (доколкото позволява болката)
2. с другата ръка я движиш напред-назад
3. с другата ръка я движиш кръгообразно в двете посоки. Средно по десет повторения на всяко от упражненията.
4. Заставаш обърнат с болното рамо към стена, вдигаш ръката си колкото можеш нагоре, така че да опре в стената и с пръстите "лазиш" по стената, повдигайки цялата ръка.
Като минат няколко месеца, взимаш гирички и почваш много леко и постопенно да натоварваш раменете. На мен ми казаха следните упражения:
С изпънати ръце вдигаш гирите пред теб (гирите насочени настрани и после гирите насочени нагоре). Като поукрепнат малко ставите - почваш същите упражнения (примерно месец-два по-късно), вдигайки настрани.
Доктора ми каза, че само мускулатурата може да ми опази раменете и то не напълно. Да, за халтави рамене е важно да има мускул отгоре. Доктора ми каза също, че упражненията с гирите трябва да ми станат ежедневно занимание. Сутрин ги правя, след като си направя цялостна гимнастика.
Превенция:
Преди всяко каране трябва да се направи хубава гимнастика. Хубаво трябва да се раздвижат всички стави - китки, лакти, рамене, кръст, таз, колена и глезени. От лошо загряло тяло може да станат доста бели. Също преди спускане - съкратено, но пак - рамене, лакти, китки, кръст и колене.
При падане е важно да прибереш ръцете към тялото. Развяващите се при премятане ръце, посягащи за подпора са си рецепта за травма. Ако не е много сериозно падане, протекцията може да свърши по-голямата част от работата. Аз извадих рамото точно защото при един летеж (по гръб и с главата надолу) посегнах да се подпра. При бойните изкуства доста добре могат да те научат да падаш, въпреки, че и двете ми вадения на дясното рамо бяха точно от спаринг...
Ако се сетя за още - ще пиша.