За смисъла от носенето на каска

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: За смисъла от носенето на каска

Мнениеот zImage » Чет Авг 22, 2013 3:18 pm

Освен, че пази от клони и слънце — на каската си закрепвам и огледалцето за обратно виждане (което има смисъл най-вече в града, но и при групови XC карания ми е било от полза).
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот Shortcut » Чет Авг 22, 2013 3:25 pm

4getcredo написа:....

Наистина цифрите са спекулативни и аз изобщо не заставам зад тях. Въпросът е, че ако наистина шофьорите са склонни да спазват по-малка дистанция от велосипедист с каска (твърдение от пост на Марико и за истинност му не отговарям), то това няма как да не повиши риска от инцидент.

Някак не върви да се каже: Каската не е за да те пази от коли, та няма значение, че ще те блъскат по-често с нея.
Тигре, тигре, лумнал с мощ
като факла в лунна нощ.....
Аватар
Shortcut

Рейтинг: 1200

Мнениеот papinu » Чет Авг 22, 2013 3:44 pm

...Въпросът е, че ако наистина шофьорите са склонни да спазват по-малка дистанция от велосипедист с каска ...

Шофьорите не са склонни! Шофьорите не се съобразяват с това докато ви разминават, изпреварват и т.н...
Моля, бъдете по-отговорини в това, което пишете. В този форум четат и деца. Нека не изграждаме грешни и неверни представи. Тук те се учат, попиват информацията...
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Рейтинг: 2000

Мнениеот Shortcut » Чет Авг 22, 2013 4:00 pm

papinu написа:
...Въпросът е, че ако наистина шофьорите са склонни да спазват по-малка дистанция от велосипедист с каска ...

Шофьорите не са склонни! Шофьорите не се съобразяват с това докато ви разминават, изпреварват и т.н...
Моля, бъдете по-отговорини в това, което пишете. В този форум четат и деца. Нека не изграждаме грешни и неверни представи. Тук те се учат, попиват информацията...

С тази критики се обърни към доктор Уокър: "Dr Walker conducted a study looking into how cyclists wearing a helmet affect the behaviour of drivers. He found that for those wearing a helmet, motorists drove much closer when overtaking."

И може да прочетеш цялата статия с МИСЪЛ
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-11110665
Тигре, тигре, лумнал с мощ
като факла в лунна нощ.....
Аватар
Shortcut

Рейтинг: 1200

Мнениеот puleto » Чет Авг 22, 2013 4:58 pm

Има един виц за коланите. Като катастрофираш с колан и умреш винаги ще изглеждаш по- жив отколкото ако си бил без колан. Та каската е задължителна и има своите предимства. Хубаво е да се знае, че не стваш безсмъртен с нея и пази до определени показатели. Също така старее и с всеки изминал ден става все по- крехка и слаба. Има го и момента, че при удар дори и да не е счупена се нарушава вътрешното напрежение и като цяло заводската здравина. Понеже съм бил моторжия го знам. Важи в най- голяма степен за FF. Челадинките са друга бира. Те са крехки и са един плюс, но не са всичко. Не карам винаги с каска, но предпочитам да съм с нея без да забравям, че ми пази само тиквата без лицето, а останалите крайници са си голи. Това дето автомобилистите минавали по- близо до велосипедист с каска е фантасмагория. Автомобила минава според възпитанието на водача. Много чужденци ме изпреварват с мигач в другата лента за разлика от български водачи, които ме "натискат" към банкета за да покажат "кой е мъжа на пътя", но съм сигурен че не е заради каската.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот mariko » Чет Авг 22, 2013 6:02 pm

Shortcut написа:
4getcredo написа:....

Наистина цифрите са спекулативни и аз изобщо не заставам зад тях. Въпросът е, че ако наистина шофьорите са склонни да спазват по-малка дистанция от велосипедист с каска (твърдение от пост на Марико и за истинност му не отговарям), то това няма как да не повиши риска от инцидент.

Някак не върви да се каже: Каската не е за да те пази от коли, та няма значение, че ще те блъскат по-често с нея.

Не ми приписвай неща, които не съм казала, че взех да се ядосвам. Изобщо не твърдя, че колите минават по-близо. Моите лични наблюдения са точно обратните. Учените, направили това изследване твърдят, че е така, но и те не казват никъде, че щом колите минават по-близо, то а)това близо е толкова близо, че да е опасно и б)че с каска блъскат по-често. Това си е твое тълкувание.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот Wheeler » Чет Авг 22, 2013 8:01 pm

Това, че колите минават по-близо до велосипедисти с каска, ми прозвуча много абсурдно в началото. Но като се замисля, може и да има някаква логика - ако на подсъзнателно ниво велосипедиста с каска да изглежда "по-професонално" и адекватно, и шофьора му има по-голямо доверие, че няма да кривне, и съответно не се изнася толкова в ляво. Знам ли...
Във всеки случай "смисъла" от носенето на каска е очевиден и не виждам защо изобщо трябва да се дискутира.

EDIT: Ок, сега видях, че това всъщност си го пише в статията :rofl:
Wheeler

Рейтинг: 1365

Мнениеот puleto » Чет Авг 22, 2013 8:09 pm

Wheeler написа:Това, че колите минават по-близо до велосипедисти с каска, ми прозвуча много абсурдно в началото. Но като се замисля, може и да има някаква логика - ако на подсъзнателно ниво велосипедиста с каска да изглежда "по-професонално" и адекватно, и шофьора му има по-голямо доверие, че няма да кривне, и съответно не се изнася толкова в ляво. Знам ли...
Във всеки случай "смисъла" от носенето на каска е очевиден и не виждам защо изобщо трябва да се дискутира.

Много си прав че дискусията за ползвне на каската e излишнa. Между другото говоря за нормално каране, не за спускане и т. н. FF. Лошото е че никой не повдига въпроса за ползите от носене на предпазни очила. Нарочно казвам предпазни, а не слънчеви, скиорски, корекционни и др. За мен на първо място са очилата, на второ каската и после всичко останало. Каската понякога не я слагам, ама не помня без очила да съм излязъл.
puleto

Мнениеот taurus13 » Чет Авг 22, 2013 11:13 pm

Очилата са важни, но са много капризни - лесно се драскат, трудно се съхраняват и при дъжд и сняг просто нищо не се вижда с тях. Иначе когато се навреш в храсталака, може да ти спасят очите от избождане. При каране извън храсталака, помагат срещу мушички и прах, както и срещу сълзене на очите при висока скорост.
Аз по принцип си нося едни предпазни очила, но рядко ги слагам - установил съм, че всяко нещо пред окото ми, променя усета за 3Д и релефа, поради което предпочиатм да си гледам на чисто. Слънчеви па никога не съм носил в живота си.
Кат казах храсталак, наскоро една клечка се опита да се забие в шията в артерията ми. Добре че се сучпи преди да ме пробие иначе щеше да стане като сцена от филма Килл Бил. :eyebrow:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот PtD » Пет Авг 23, 2013 9:17 am

taurus13 написа:При каране извън храсталака, помагат срещу мушички и прах, както и срещу сълзене на очите при висока скорост.

И от буци кал и/или камъчета в очите. От личен опит мога да споделя, че това е една изключително рискова ситуация, при която тотално губите контрол за 1-2-3 секунди, които може да се окажат много неприятни, ако имате лошия късмет да минавате по кофти терен в момента.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот rock » Пет Авг 23, 2013 10:04 am

И аз се сетих за още един плюс - каската спира потта да ми замъглява очилата и да смъди в очите.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот vpravov » Пет Авг 23, 2013 1:14 pm

И аз имам три случая, в които каската ми е спасявала главата, но имам и два случая в които съм се пречуквал заради нея. Заради намаления обзор нагоре, на два пъти ниски, дебели клони са ме смъквали от колелото, при това доста болезнено. :D
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот bobivg » Пет Авг 23, 2013 7:46 pm

Леле колко глупости се изписаха, май само аз ще призная истината.

1. Каски се носят предимно от мъже, защото така си крият оплешивяването, те си купуват челадинки предимно, ако и нещо друго искат да крият фулфейс. Замисли се колко жени си виждал с каска?
2. Мъжете нямат дамска чанти и като спират някъде няма къде да си оставят ръкавиците (има си причина и за ръкавиците, но ще чакам да отвориш нова тема), както и други дреболийки.
3. Така изглеждат профи. Как ще ти се стори някой от F1 ако го видиш без каска?
Изображение
Аватар
bobivg

Рейтинг: 1710

Мнениеот xcII » Пет Авг 23, 2013 8:48 pm

всъщност, преосмих мнението си -> не носете каска, носете си некролог у левия джоб. Хем не тежи, хем струва по-малко пари, хем си е както вие си се харесвате, преди Случката :agree:

ed.: с каска, пак е необходимо да имате готовност, но може да не си го носите в джоба.

ed.^2: това с каската наистина е доста подценявана тема, особено от хора, които си мислят, че карат така че даже и при инцидент, поради ниската скорост, лекия и непризведикателен терен (напр. слизат от байка, ако е по-труден) и т.н. няма необходимост.. това, просто не е верно. Аз най-опасно съм падал на сравнително елементарни терени, точно щото съм бил на по-висока скорост. На по-ниска скорост съм падал падал по-рядко, но това не значи че каската не е ми е помагала, напротив. Просто е безумно тъпо без каска, дотам безумно чер некои съфорумници се ебават на въпроса..

ed.^3: и пак ще кажа, ако на някой не му пука за него, да бъде малко по-отговорен към тези с които кара.. иначе, сам да си троши главата където му хареса
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот taurus13 » Пет Авг 23, 2013 9:36 pm

Всъщност най-много има нужда от каска начинаещия ездач, защото още няма изградени умения за каране и това че не кара с висока скорост или кара по лесни терени, по никакъв начин не е гаранция срещу падане. Виж, ако един изграден ездач кара по лесни терени и с ниска скорост, вероятността от лошо падане е доста ниска...не че я няма.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот xcII » Пет Авг 23, 2013 10:02 pm

са остава да опишеш варианта на изграден колоездач, кат теб, който кара на ниска скорост по-технични терени и .. хехе, ще остане варианта само за колоездачи по велоалеи :smash:

ed.: естествено, за пълнота, този вариант може да бъде разгледан в 2 варианта -> дали караш по бул.Цариградско/бул.Д.Цанков или по ул.Асен/ул.Борис :)

ed.^2: доста отдавна (особено, когато съм наясно с маршрута, поне като трак, слагам каска само преди т.нар. "спускане", т.е., тва за което си блъскал нагоре, голямото, главното спускане.. точно щото не карам от вчера и си мисля че имам некъв все пак опит. По принцип си е така, никой не иска да катери 1000м.+ с каска (или почтни никой де..:)), но ето, съвсем наскоро се утепах на една седловина, тамън преди голямото спускане. Бе на около 15-20км./ч., не висока скорост, но си бях сложил каската, щото не знаех че е седловина и че ми предстои бутане за около 100м. (ed.^2 денивелация) нагоре след нея. Ами, добре че си я бях сложил.. иначе, спускането си бе нищо и никва, макар и стръмна пътека, имаше некви малки остри скалички, но кой би помислил, че би паднал на тази все пак лесна пътека.. ed.^2 Та какъв е изводът -> трудно е да кажа за себе си. На другите, завиждам
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот Alpina » Съб Авг 24, 2013 10:20 am

Какъв е смисълът да се кара с каска, за индивидите, които не виждат смисъл да се кара с каска ли? Независимо дали са начинаещи, опитни, карат в град, село, пътища извън населени места, планина или... ба ли го къде...
Ами той се крие в причината за задължителни колани - няма значение дали ти е през половия орган за това дали ще станеш инвалид или ще изразходят 25 000 лева, за да те съберат и върнат към живот, но на част от обществото не му се иска да ти плаща за това, че си кръгъл идиот. :)

Същата тази част, която по една или друга причина всъщност плаща на много търтеи и паразити за какво ли не - просто се опитва да намали разходите и за това.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот рада » Съб Авг 24, 2013 3:45 pm

bobivg написа:Леле колко глупости се изписаха, май само аз ще призная истината.

1. Каски се носят предимно от мъже, защото така си крият оплешивяването, те си купуват челадинки предимно, ако и нещо друго искат да крият фулфейс. Замисли се колко жени си виждал с каска?
2. Мъжете нямат дамска чанти и като спират някъде няма къде да си оставят ръкавиците (има си причина и за ръкавиците, но ще чакам да отвориш нова тема), както и други дреболийки.

1. Аз карам с каска - красива бяло-перлена каска, имам и тъмносива. Менкам ги според екипите.
2. Дамските боклуци ги навирам в бидончето за инструменти - на бреветите си нося лак за нокти. Ръкавиците седят на ръцете, там им е мястото.
Как ти се струва?
рада

Рейтинг: 1244

Мнениеот Rayko » Съб Авг 24, 2013 4:08 pm

Аз като пикая, не ми е удобно с ръкавици, особено ако са зимни с един пръст. И ако нямам каска се налага да ги държа със зъби.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот рада » Съб Авг 24, 2013 4:25 pm

Rayko написа:Аз като пикая, не ми е удобно с ръкавици, особено ако са зимни с един пръст. И ако нямам каска се налага да ги държа със зъби.

хахах! Но аз не ходя по храсталака, а в бензиностанция и ръкавиците тогава са в джоба. :eyebrow: Обаче това е още един плюс за каската - поставка за разни неща. Сега се подсещам, че съм носила вътре ръкави.
рада

Мнениеот hitar_potter » Съб Авг 24, 2013 4:59 pm

Там, където карат повечето потребители на този форум, бензиностанции нЕма ;)
Аргументът за това, че каската е чанта за ръкавици звучи.. ще се изразя меко - несъстоятелно :D

Колкото и добър да си мисля, че съм, карам с каска винаги. Просто защото вероятността да падна по малоумен начин е сравнима и с вероятността да падна по „умен“ начин :D Иначе, каската поне веднъж ме е спасявала: ако бях без нея, щях да имам сериозна травма на главата, а с каската се разминах с едно усмихване просто..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот galio » Съб Авг 24, 2013 6:51 pm

рада написа: ... на бреветите си нося лак за нокти. Ръкавиците седят на ръцете, там им е мястото.

Тук някъде има уловка. Ръкавиците са без пръсти? Понеже ако са с пръсти не можеш да си обелиш лака тъй или иначе. Пък и няма кой да го види. Има ли отноение цветът на каската към цвета на лака?
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот рада » Съб Авг 24, 2013 7:39 pm

galio написа:
рада написа: ... на бреветите си нося лак за нокти. Ръкавиците седят на ръцете, там им е мястото.

Тук някъде има уловка. Ръкавиците са без пръсти? Понеже ако са с пръсти не можеш да си обелиш лака тъй или иначе. Пък и няма кой да го види. Има ли отноение цветът на каската към цвета на лака?

Разбира се! И всички те - към рамката на колелото. :eyebrow:
рада

Мнениеот puleto » Съб Авг 24, 2013 8:40 pm

За Рада знаем, че има чувство за хумор.
Сега сериозно- каската не е задължителна, но наистина е полезна. Не ми е спасявала живота, карал съм 20 г. без каска и съм жив, но като си купих каска разбрах ползите и то без да си блъскам главата. Не я ползвам абсолютно винаги и не е постулат за мен. Куриозът беше че миналата седмица паднах заради собствената си глупост. Не си ударих главата, но бях без каска. Пълна ирония. Моя съвет е, че е по хубаво с нея, отколкото без нея. Иначе всеки сам си решава.
puleto

Мнениеот Alpina » Съб Авг 24, 2013 10:03 pm

Би ли дефинирал "не е задължителна"?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potter » Съб Авг 24, 2013 11:03 pm

Значи, че никой не го задължава.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот taurus13 » Съб Авг 24, 2013 11:10 pm

Да речем законът....щото майка му може да го задължава. :)
Сещам се за още една полза от каската - като караш и в дупките влезе оса, може да те жили до насита, понеже не може да излезе. Разбира се има и каски с мрежичка ама те са малко на фона на тия без мрежичка.
Обаче пък каската идеално може да се ползва и за кошничка за гъби.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот hitar_potter » Съб Авг 24, 2013 11:16 pm

Според закона е задължително да имам звънец, но не и каска
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Alpina » Нед Авг 25, 2013 6:17 am

Ей - ама наистина. Бах, тотално съм изпушил. Наистина не е споменато в него, а мислех че е.
Интересно обаче, че са обновили частите за "велосипедните пътеки" но не са се "сетили" още за каските.

Въпросът ми отпада.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот vpravov » Нед Авг 25, 2013 12:42 pm

Някъде в предишните теми "За и против каската", някой беше пуснал линк към някакво изследване по европа-та, където хората бяха стигнали до извода, че за градско каране каската е колкото полезна - толкова и опасна. Та на база на такива изследвания, каската не е задължителна, по закон, почти никъде.
Изображение
Аватар
vpravov

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум