Инструменти

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Инструменти

Мнениеот jinsou420 » Вто Ное 24, 2015 10:37 am

Има ли инструмент за средно на квадрат??
Имам клещи,мултитул и най-вероятно ще избера комплекта от Декатлон..който ще ми е по-полезен.
Kindzadza
Аватар
jinsou420

Рейтинг: 1397

Мнениеот windv » Вто Ное 24, 2015 11:34 am

куфарчето от on one няма инструмент за средно , което е в рамката. Само за такива с външни лагери. То допълнително ако си го потърсиш, хубаво такова е под 20лв. Инак от декатлона ще е по-лесно купуването...
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Рейтинг: 2000

Мнениеот Вилката » Вто Ное 24, 2015 11:44 am

Повечето готови комплекти съдържат взаимно изключващи се инструменти, основно за курбели и средно. Например - ако си на холоутек, не ти трябват екстрактор, нито ключ за средно окталинк/квадрат. Камшикът също не е необходим при касети на резба.
Също така, куфарите съдържат и разни стандартни инструменти, които много от нас имат преди да са се решили да събират комплект за велосипед - отвертки, шестограни, гаечни ключове, клещи...
Общо взето искам да кажа, че когато събираш инструменти за собствения велосипед, куфарът не е добър вариант. По-добре ги набавяй поединично.
Ако правиш пък сервиз - малките евтини куфари не са достатъчни и като качество, и като набор инструменти.
С две думи - малките куфарчета от линковете по-горе са безсмислени!
Това си е мое мнение, сега да не ме захапете.
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот jinsou420 » Вто Ное 24, 2015 12:27 pm

В Пловдив....зная само за Декатлон и евентуално за Богдан на Македония,поръчката по интернет на отделни елементи :) ще е доста досадна(парично и времево)
Благодаря ти за информацията :) доста е полезна,не знаех за тези факти.
Kindzadza
Аватар
jinsou420

Мнениеот Brave » Вто Ное 24, 2015 1:01 pm

Вилка,
горе долу съм на твоето мнение - за любителска работа по колелото са необходими специализирано само ключ за зъбния блок, ключ за средното движение (+екстрактор, ако е необходим) и ключ за верига. Камшикът за зъбния блок, се прави за 10 минути от парче шина и стара верига - който не може да го направи, по-добре изобщо да не се хваща с ремонти по колелото си, а да бяга в сервиз.
Останалите инструменти - шестостени, торксове, отвертки, клещи, резачки са общи инструменти и е добре да се купуват качествени, за да служат добре и дълго, а имам сериозни съмнения за качеството в повечето такива куфарчета, като се има предвид, че едни добри клещи или резачки - (Knipex, Facom, Gedore и т.н.) са над 50 лв. Айде за шестостените, по-бива да са малко по-бюджетни - примерно аз съм доволен от Force.

Като подръжник на DIY, смятам, че стенда също може да се изработи. Аз лично съм си заварил едно чудо от стари железа, което ми излезе без пари (е отне ми няколко часа, ама аз обичам да правя такива неща), а здравината му няма нищо общо с бюджетните варианти по магазините. Е, не е нито леко, нито сгъваемо, за елегантност да не говорим, ама сигурно и мотоциклет мога да захвана на него.
Brave

Мнениеот karacha » Вто Ное 24, 2015 4:07 pm

Забрави един много важен инструмент - за избиването на чашките от рамката!
karacha

Рейтинг: 1155

Мнениеот YELLO » Вто Ное 24, 2015 7:05 pm

"Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving."
Albert Einstein
Аватар
YELLO

Рейтинг: 1181

Мнениеот bio » Вто Ное 24, 2015 8:25 pm

jinsou420 написа:В Пловдив....зная само за Декатлон и евентуално за Богдан на Македония,поръчката по интернет на отделни елементи :) ще е доста досадна(парично и времево)
Благодаря ти за информацията :) доста е полезна,не знаех за тези факти.

В Пловдив едва ли ще намериш всички инструменти ... Евентуално с една обиколка през Руския пазар и Йовко (моста на Герджика) ще си набавиш част от тях.
Unior са много хубави, но леко скъпички идват.
Куфарите имат много глупости, но за сметка на това като цена качество излизат доста по-евтини от това да ги купуваш отделно.
Не знам защо те притеснява това да пазаруваш онлайн ... ама ти си знаеш.
Аз стенда нещо не мога да го ползвам и се дупя около колелото. Ако е за пълен ремонт бих го качил ... ама за някоя дреболия, само го обръщам и ... край.
Ако ти трябва някой инструмент, казвай ще ти услужа.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот heavymann » Вто Ное 24, 2015 8:36 pm

karacha написа:Забрави един много важен инструмент - за избиването на чашките от рамката!

Не че нещо колега ,ама ако си любител байкър , а не про - колко често ще сменяш чашки ? Аз лично на всяка рамка дето съм имал съм и набивал по един нов комплект и толкова , после съм продвал рамката с тях , ако лагерите заминат ги сменяш и продължаваш да се возиш :D Само веднъж ми се налага да избивам чашки ,щото старите бяха някакви гадни и липсваха части от тях като взех една рамка преди време и тогава си направих инструмента от парче стержен дето ми остана от един бракуван Сънтур... :D

Според мен за да си обслужваш байка вкъщи като хората ти трябват :

Два комплекта шестограми - едни стандартна дължина и едни дълги с топче от края
Ключове за средно
Инструмент за касета
Машинка за верига
Набор гаечни ключове
Клещи - обикновени,човки , зегер клещи и резачки
Стенд за байка
Четки за почистване и машинка за миене на верига
Набор отверки
Спрейчета ,масла , греси според спецификацията
Инструменти за шок и вилка (ако има нужда от такива)
Менгеме
Гумен чук
Пили някакви и шкурки (ако потрябват)
Торксове
Набор от болтове,втулки и шайби за избиване и набиване на лагери и втулки
Тиксо,свински опашки,термошлаух и други крепежни средства

Абе общо взето май е това + някоя друга дреболия предполагам

PS: Винаги има място и за инструмент за чашки :D :beer: :beer:
Аватар
heavymann

Рейтинг: 1376

Мнениеот jinsou420 » Вто Ное 24, 2015 9:58 pm

Относно интернет поръчките...нищо притеснително :) но отделните поръчки на определени инструменти ще костват пари за куриер и като време ще се проточат доста(имам доста задължения ежедневно и ми е трудно :) да отделя време... да обикалям насам-натам)
В момента имам нужда от машинка за верига и да си махна :) курбелите...както и средното на квадрат,ако имаш възможност да споделиш :beer: мога да донеса рамката на удобно за теб място.
Няма ли риск за хидравличните спирачки...когато колелото е обърнато??
Kindzadza
Аватар
jinsou420

Мнениеот heavymann » Вто Ное 24, 2015 10:09 pm

jinsou420 написа:Няма ли риск за хидравличните спирачки...когато колелото е обърнато??

НЕ ! В спирачната система на байковете няма въздух и реално е все тая дали стоят на обратно или не. :beer:
Аватар
heavymann

Мнениеот bio » Вто Ное 24, 2015 10:16 pm

jinsou420 написа:О
В момента имам нужда от машинка за верига и да си махна :) курбелите...както и средното на квадрат,ако имаш възможност да споделиш :beer: мога да донеса рамката на удобно за теб място.

Мога да ти усложа с мойте да си свършиш работа и после ще ми ги върнеш.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот spirov92 » Вто Ное 24, 2015 10:48 pm

heavymann написа:В спирачната система на байковете няма въздух и реално е все тая дали стоят на обратно или не. :beer:

Но ако има въздух, той ще отиде където не трябва (при нормална работа си излиза в резервоарчето, където не пречи). ;)
spirov92

Мнениеот heavymann » Вто Ное 24, 2015 10:52 pm

spirov92 написа:
heavymann написа:В спирачната система на байковете няма въздух и реално е все тая дали стоят на обратно или не. :beer:

Но ако има въздух, той ще отиде където не трябва (при нормална работа си излиза в резервоарчето, където не пречи). ;)

Ако има въздух значи е време да си прегледаш спирачките,даже ако е стоял байка известно време обърнат и усетиш омекване на спирачката още по-добре -- така ще си сигурен че е време да я обслужиш ;)
Аватар
heavymann

Мнениеот windv » Сря Ное 25, 2015 1:49 pm

Не знам къде, кога и колко въздух има, но около мен сме със спирачки авид от край време всите герои и от обръщането понякога се получават омекнали лостчета. Особено по-стари и евтини елексири им се вие свят доста от обръщане хехе. След няколко стискания всичко си идва на мястото...в повечето случаи.
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Сря Ное 25, 2015 1:56 pm

100% има въздух при мен на старата задна Шиманом395 беше така, с предната не съм имал проблеми колкото и пъти да съм обръщал байка. Задната също и потъваше лоста като се засиля по грапав паваж или по коренисти пътеки. Кофти е с въздух. Сега съм с ХТ и нямам никакви проблеми, като 2-3 дена ми беше абърнат байка.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот heavymann » Сря Ное 25, 2015 2:17 pm

За Авид не мога да кажа , но не мисля че марката има значение.Аз съм карал Шимано и Хоуп и колелото ми в 90% от случаите е складирано вертикално и предната спирачка е винаги наобратно , досега не съм имал такива ядове.По-скоро предполагам че проблема е че може би дърпат въздух от уплътненията при натискане в обърнато положение , де да знам :dontknow:
Аватар
heavymann

Мнениеот moridinbg » Сря Ное 25, 2015 3:28 pm

Ами проблемът си е в авида и в това, че особено при по-стари елкисири и джусита, въздух вътре си има практически винаги.
Аз си държа колелото само на обратно, преди с авид, сега с шимано, с авида имах редки, с шиманото никакви проблеми. А пък и така семерингите са ми винаги добре омаслени отвътре.
Аватар
moridinbg

Мнениеот bio » Сря Ное 25, 2015 3:41 pm

offtopic: леко залитнахте в друга посока ... ама само леко.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Вилката » Сря Ное 25, 2015 4:52 pm

Аз лично, при набавянето на ключове имам следната стратегия. Когато поръчвам някаква част за подмяна, направо поръчвам от същото място и ключ за целта. Например като мениш средно, поръчваш го заедно със съответния му ключ.По тоя начин не ми се събира наведнъж голям разход за инструменти. Почти без да усетя и вече имам приличен комплект.
Естествено, предварително съм набавил всички инструменти, необходими за обща поддръжка на велосипеда. Списъкът на heavymann ми идва малко heavy :D , но всеки може сам да си направи такъв. :beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот rarekin » Сря Ное 25, 2015 8:14 pm

Най-добрата стратегия при набавяне на инструменти е да се купуват възможно най-качествените, до които имате достъп ( а в днешно време има достъп до много качествени инструменти).

Всичко друго е рецепта за трупане на (отрицателен) опит.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот karacha » Сря Ное 25, 2015 8:33 pm

Каквито и локуми да разтягане, всичко опира до пари за качествени инструменти.
karacha

Рейтинг: 1155

Мнениеот outfaced » Сря Ное 25, 2015 9:26 pm

karacha написа:Каквито и локуми да разтягане, всичко опира до пари за качествени инструменти.

И до това, че понякога заради некачествен инструмент или липса на такъв се съсипва доста скъп хардуер ...
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот jinsou420 » Сря Ное 25, 2015 11:42 pm

Тия пояснения... според мен са излишни :) искам съвет и то много конкретен(коя марка и от къде мога да си ги купя),благодаря ви.
Относно куфарчето :Вилка,според мен...тези инструменти се допълват :) Колелото на жената е с куха ос,моето е на квадрат и ще са ми полезни във съвкупност.
Kindzadza
Аватар
jinsou420

Мнениеот heavymann » Чет Ное 26, 2015 9:24 am

jinsou420 написа:Тия пояснения... според мен са излишни :) искам съвет и то много конкретен(коя марка и от къде мога да си ги купя),благодаря ви.
Относно куфарчето :Вилка,според мен...тези инструменти се допълват :) Колелото на жената е с куха ос,моето е на квадрат и ще са ми полезни във съвкупност.

Park Tool - има ги във всички големи байк магазини ;)
Аватар
heavymann

Мнениеот Вилката » Чет Ное 26, 2015 10:16 am

Аз съм събрал доста от тези.
За съжаление не ги виждам налични по нашите магазини.
Отношението цена/качество е доста прилично.

П.П. Куфарчето го няма налично, но поединично ги има на много места. Имаш да вземеш около 5-6 инструмента по 15-тина лв/бр.
Аватар
Вилката

Мнениеот bio » Пет Ное 27, 2015 8:43 am

анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Ное 27, 2015 11:08 am

Чудя се какъв байк стенд (за цялото колело) да избера - някой да сподели опит? Би било супер ако може да се сгъва, но не е задължително. Не ми е проблем и някъде от Европа да се поръча.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот heavymann » Пет Ное 27, 2015 11:11 am

Pr3d4t0R написа:Чудя се какъв байк стенд (за цялото колело) да избера - някой да сподели опит? Би било супер ако може да се сгъва, но не е задължително. Не ми е проблем и някъде от Европа да се поръча.

Аз си взех този http://www.hibike.com/procraft-ms01-repair-stand-pdbd346554799d35d3bc98aa9f4fc3d55

Направен е много здраво и е мега стабилен , разгъва се за секунди и се събира пак за толкова , готиното е че сгънат не заема никакво място.Качвам си на него голямото колело и не мърда (17-18кг е) .За парите си е просто чудесен :agree:
Аватар
heavymann

Мнениеот connann » Пет Ное 27, 2015 12:22 pm

heavymann написа:
Pr3d4t0R написа:Чудя се какъв байк стенд (за цялото колело) да избера - някой да сподели опит? Би било супер ако може да се сгъва, но не е задължително. Не ми е проблем и някъде от Европа да се поръча.

Аз си взех този http://www.hibike.com/procraft-ms01-repair-stand-pdbd346554799d35d3bc98aa9f4fc3d55

Направен е много здраво и е мега стабилен , разгъва се за секунди и се събира пак за толкова , готиното е че сгънат не заема никакво място.Качвам си на него голямото колело и не мърда (17-18кг е) .За парите си е просто чудесен :agree:

Изглежда само логото им сменят :D Моят е същия, само че марка X-Tools:
http://www.chainreactioncycles.com/bg/en/x-tools-home-mechanic-prep-stand/rp-prod10226
Наистина е достатъчно стабилен. Има доста пластмасови детайли по него, но за сега няма признаци нещо да поддава. Височината му се регулира и колело може да застане във всякакво положение. На челюстите има мека гума, която да не драска рамката.
Аватар
connann

Рейтинг: 1315

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум