Без велосипеди по Витошка?!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Без велосипеди по Витошка?!!

Мнениеот emilio94 » Нед Май 15, 2016 8:26 pm

:beer: :clap: :clap:
TonyJ написа:Велоалеята на Витошка пречеше на заведенията и те си слагаха най-нагло столове на нея, тъй че беше практически неизползваема. Аз си мисля, че и това е единствената причина да не направят нова след ремонтът, а не че няма как да стане. Можеше да се направи повдигната, с ограничителни колчета и т.н., но собствениците на кръчми там, както и селяците, които седят в тях, са много по-важни, тъй че бутаме. Пешеходците са върли противници на велоалеите и смятат, че колоездачите само ги притесняват и тормозят. Аз всеки ден се опитвам да разяснявам на разни хора, разхождащи се във велоалеите, че за тях това е опасно за живота, но повечето гледат като телета и не разбират защо. Може би трябва и държавата да направи една разяснителна кампания по телевизията, та поне бабичките да се научат. Нещо като онова малоумие за цифровизацията :D
emilio94

Рейтинг: 1185

Мнениеот taurus13 » Нед Май 15, 2016 10:25 pm

Днес трябваше да мина по Витошка, ама кат видях кво меле е, минах по една павирана успоредна уличка....беше ужасно. :evil:
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот victortrt » Пон Май 16, 2016 1:55 pm

Аз вече финтирам Витошка през Графа и Раковска, поне карам и дори е по-бързо.
Искам обаче да изразя своето възмущение от следния факт.
Днес имах работа до КЗК и пропусках входа, защото вървях /пеша/ по Витошка, но не го видях от стъклената "оранжерия" на Рафи.
Като се върнах, се оказа, че между сградите и остъклената пушалня има 1-2 метра тесен коридор, по който никой не ходи, защото е тясно и подтискащо.
Така де факто с това съоръжение се отнема както мястото, заето от него, така и пространството до стените.
Отделно не ми се струва редно да се поставят такива простотии на улицата. Това може да е преместваемо, но си е масивна постройка.
Съвсем друго е да има само подиум с маси.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот madsnake » Пон Май 16, 2016 2:20 pm

Одавна трябваше да се "напомни", че Витошка е пешеходна зона. Когато имаше "велоалея" винаги съм я избягвал, защото просто не и беше там мястото и само се изнервяше ситуацията с пешеходците.
Аватар
madsnake

Мнениеот Alpina » Пон Май 16, 2016 6:46 pm

Много добре казано, madsnake, много добре казано! :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот milestone » Вто Май 17, 2016 9:37 pm

Абе аз не че съм фен на борбите, ама като попрочетох тука мненията се замислих какво би се случило ако в някой относително голям европейски (ама наистина европейски) град забранят карането на велосипеди по главна улица (в нашия случай тротоар, алея или както там е юридически правилния термин за булевард Витоша)?
И при това положение във форум свързан с колоезденето да има само двама човека, които да се замислят над въпроса как е възможно да се намери на същата тази улица/тротоар/алея достатъчно място за заведения, а да няма начин да се намери място за колоездачи??
(Аз съм прос човек от Перник и не съм ходил много по Европата, так че нямам пряко отношение по темата - не ме хранете много)
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот Bace_kz » Вто Май 17, 2016 9:57 pm

Баци, нема смисъл да се пънем ... колоезденето в София е и си остава екзотичен и екстремен спорт ... поне на тоя етап ...
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот Alpina » Вто Май 17, 2016 11:04 pm

http://www.iamsterdam.com/en/visiting/p ... ing-safely
+
https://www.google.bg/maps/

Малоумни холандци - как не са се сетили да прекарат велоалеи през пешеходните си зони, а са ги забранили за велосипеди.
Фуууу и това ми било водеща страна по отношение на велосипеден транспорт - място за магазини има, ама за велосипедисти няма... срамота! Даже по някои от тях трамваи пускат, но за велосипедисти забранено - пълно слабоумие...
Трябва да им пратим малко българи, понеже сме капацитети в "замислянето" по въпроса как е възможно да се намери и на тези улици място за колоездачи.

:beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот rarekin » Сря Май 18, 2016 11:08 am

На много места из целия свят велоалеи се правят пректически там, където е тротоара (който също е "пешеходна зона").

Приказките за това как нямало място за велосипедисти в "пешеходна зона" (ако разбира се това е обозначено и има велосипедна алея) са пълна глупост.

Също така в Амстердам, Лондон, Ню Йорк, Париж и пр велосипеди в парковете си се карат.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Alpina » Сря Май 18, 2016 11:33 am

Май всички глупости идват от това, че някой хора не са се разхождали по Витошка последно време.
На велосипедистите НЕ им е забранено да се движат по улиците, че да са ощетени. До колкото знам няма забрани за парковете, градските градини, площади и повече, така че да се циври и тропа с краче за няма 800 метрова отсечка е "малко" детинско.

От общината са взели решение да отделят някаква зона САМО за хора и йок сега да се правим на ощипани госпожици.

rarekin написа:На много места из целия свят велоалеи се правят пректически там, където е тротоара (който също е "пешеходна зона").

:rofl: :rofl: :rofl: Щом е велоалея - това вече не е тротоар и не е пешеходна зона. :rofl:

rarekin написа:Приказките за това как нямало място за велосипедисти в "пешеходна зона" (ако разбира се това е обозначено и има велосипедна алея) са пълна глупост.

Би ли си прочел написаното, защото е малко - хъх - смешно.
Разбира се, че ще е пълна глупост да твърдиш, че нямало място за велосипедисти в пешеходна зона, ако има обозначена велосипедна алея (виж коментара по предния цитат). Велика мисъл, сериозно!
Не виждам някой да твърди обратното.

rarekin написа:Също така в Амстердам, Лондон, Ню Йорк, Париж и пр велосипеди в парковете си се карат.

Понеже в България не се карат ли? Забранен ли е? Та в парковете има повече велосипедисти от където и да е било другаде.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот rarekin » Сря Май 18, 2016 12:03 pm

Alpina написа:Май всички глупости идват от това, че някой хора не са се разхождали по Витошка последно време.
На велосипедистите НЕ им е забранено да се движат по улиците, че да са ощетени. До колкото знам няма забрани за парковете, градските градини, площади и повече, така че да се циври и тропа с краче за няма 800 метрова отсечка е "малко" детинско.

От общината са взели решение да отделят някаква зона САМО за хора и йок сега да се правим на ощипани госпожици.

Е, ако реакцията на всичко, което общината реши, е одобрение, тогава няма какво да дискутираме.

Мисля, че не това е идеята.

Alpina написа:
rarekin написа:На много места из целия свят велоалеи се правят пректически там, където е тротоара (който също е "пешеходна зона").

:rofl: :rofl: :rofl: Щом е велоалея - това вече не е тротоар и не е пешеходна зона. :rofl:

Ти май обичаш повече да пишеш отколкото да мислиш.

Изречението очевидно е отпратка към това, че няма проблем "пешеходна зона" и велоалея да са една до друга, а не за това, че тротоара дублира като велоалея.

Ако утре СО реши да постави обозначения, че през бул. "Витоша" минава велоалея, това няма да предизвика каквито и да било проблеми от гледна точка на съвместимост. Друг е въпроса, дали такава велоалея в момента съществува. А съвсем друг е въпроса, дали въобще някой спазва такива забрани и ако не, защо.

Ето думите ти, които съм адресирал>

Alpina написа:"Причината е, че по закон мястото на велосипедистите не е по тротоарите! А Витошка вече не е улица, така че тази "нова" забрана на практика е само подсещане за тези, които не познават законите."

Това, че бул. Витоша не е улица не означава автоматично, че на нея не може да има велоалея.

Alpina написа:
rarekin написа:Приказките за това как нямало място за велосипедисти в "пешеходна зона" (ако разбира се това е обозначено и има велосипедна алея) са пълна глупост.

Би ли си прочел написаното, защото е малко - хъх - смешно.
Разбира се, че ще е пълна глупост да твърдиш, че нямало място за велосипедисти в пешеходна зона, ако има обозначена велосипедна алея. Велика мисъл, сериозно!
Не виждам някой да твърди обратното.

Това, че не виждаш някой да твърди обратното е добре, тъй като отваря възможността за дискусия дали по въпросната отсечка има смисъл да има велоалея (което е и по-адекватната дискусия)

Alpina написа:
rarekin написа:Също така в Амстердам, Лондон, Ню Йорк, Париж и пр велосипеди в парковете си се карат.

Понеже в България е забранено ли?

Парковете в по-голямата си част не са с улици, а с алеи, което е пример за приемане от съответното население, че съжителството на велосипедисти и пешеходци не е толкова абсурдно дори и в зони отделени за отдих, каквито са парковете .
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Alpina » Сря Май 18, 2016 2:31 pm

rarekin написа:Е, ако реакцията на всичко, което общината реши, е одобрение, тогава няма какво да дискутираме.
Мисля, че не това е идеята.

В никакъв случай - това че одобрявам едно решение, не значи че е валидно за всяко останало.

rarekin написа:Ти май обичаш повече да пишеш отколкото да мислиш.

Май е по-скоро обратното и свидетелство за това са не особено умните примери, които даваш.
Но да - често срещано е липсата на знания да водят до усещането за "на мен всичко ми е ясно".

rarekin написа:Изречението очевидно е отпратка към това, че няма проблем "пешеходна зона" и велоалея да са една до друга, а не за това, че тротоара дублира като велоалея.

Ето първия такъв пример.

rarekin написа:Ако утре СО реши да постави обозначения, че през бул. "Витоша" минава велоалея, това няма да предизвика каквито и да било проблеми от гледна точка на съвместимост. Друг е въпроса, дали такава велоалея в момента съществува. А съвсем друг е въпроса, дали въобще някой спазва такива забрани и ако не, защо.

Ето го и втория

rarekin написа:Това, че бул. Витоша не е улица не означава автоматично, че на нея не може да има велоалея.

Ето го и третия.

И тъй като прозират очевадни липси за опити да се замислиш, както и знания в тази сфера, ще се опитам да те насоча защо примерите и коментарите ти са доста не на място, защо по Витошка НЕ трябва да има велоалея и как точно ще пречи.

Започвайки от първия ти пример - наличието на тротоари, означава че има наличие на пътни ленти (щом е тротоар, задължително имаме пътна лента). Тъй като хората нямат работа по пътните ленти, а те са отделени от тротоарите с колчета, огради, дървета или дори само бордюри, то потокът от хора е насочен относително линейно между сградите и пътното платно, тъй като те се явяват един вид ограничители Т.е. ако вземеш част от тротоара и го превърнеш във велоалея например, където също е забранено за пешеходци, поставяйки я точно до пътното платно, ти просто ще стесниш потока, но като цяло той остава линеен и лесно предвидим, защото няма конфликтни точки. Хората излизат и влизат от сградите, но като цяло се движат успоредно на велоалеята и навлизането в нея няма да е често, ако тя е натоварена. Всичко това се случва докато не се стигне до кръстовище - където вниманието се насочва към наличието на конфликтни точки и така се избягват инцидентите.
Ето как много грубо изглежда схемата - http://prntscr.com/b5hak5

Преминавайки към втория ти пример - ако СО реши да създаде велоалея, която преминава през Витошка, ще се получи следното: http://prntscr.com/b5hk3y
Където има пресичане с улици - автомобилистите са повече от внимателни, защото знаят че пресичат пешеходна зона и до сега не съм виждал проблеми с тях.

Тук стигаме до третия цитат - защо на нея МОЖЕ, но НЕ трябва да има велоалея. Такава ще раздели зоната между улиците на две части за пешеходци, а поради естеството си - трафика от хора по Витошка е линеен, ами те сноват във всякакви посоки. Така се създават хиляди конфликтни точки, ако сред тях се появи елемент, който се движи с различна скорост. Ето защо е ОК да се бута колело, но не и да се кара такова.
За да няма такива, велоалеята не просто ще трябва да е повдигната с бордюри, ами направо заградена, демек това ще направи Витошка супер неудобна и нефункционална.

На нея има място за заведения, защото те НЕ СЕ ДВИЖАТ. Те просто насочват трафика на хора, а не са част от него.

rarekin написа:Това, че не виждаш някой да твърди обратното е добре, тъй като отваря възможността за дискусия дали по въпросната отсечка има смисъл да има велоалея (което е и по-адекватната дискусия)

По-горе посочих причините дискусията за това дали има смисъл от велоалея по Витошка да е излишна, защото е явно, че не си давате сметка за основни елементи от устройството на градската среда.
Ето и още причини: http://velobg.org/%D0%BA%D0%BD%D1%8F%D0 ... B8%D1%81-i
Както се вижда, това че масово хората нямат идея какво се случва, какво ще се случва и защо се случва, не го прави тъпо и непрактично - просто трябва време, за да се научат и съм сигурен, че никъде не се е случило за ден.

Само че с мрънкане и фокусирането в една точка от цялостната картина, без да отчитаме всички други елементи от нея - може да си се въртим в кръг още 50 години.

rarekin написа:Парковете в по-голямата си част не са с улици, а с алеи, което е пример за приемане от съответното население, че съжителството на велосипедисти и пешеходци не е толкова абсурдно дори и в зони отделени за отдих, каквито са парковете .

По алеите в парковете отново имаме предимно линеен трафик на хора, ето защо при тях отново е възможно да имаме сравнително безпроблемно придвижване на велосипедисти.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот светльо-toxin34 » Сря Май 18, 2016 7:50 pm

От прочетеното до тук , установих, че в нашата мила родина все някой или нещо пречи на някого . Пешеходците на велосипедистите и обратното, общо пречат на автомобилния трафик . Като най-пречещите са майките с деца, самите деца и бабичките . Без дядовците ..! Заведенията също пречат .. караш - караш и прасс напреде ти ненадейно вземе та изскочи някое кафене . И се прекатуриш през каска у некое сепаре . Кофти . Иначе по въпроса- Витошка я пренебрегвам, отсвирвам и т.н. С тая тарапана по нея, бих минал само с танк .А що се отнася до законите ... не се ли научим да ги спазваме.... и джедайския съвет да дойде у парламента, па няма да се оправим . Никога .
Аватар
светльо-toxin34

Рейтинг: 1320

Мнениеот Alpina » Сря Май 18, 2016 10:42 pm

Нещо такова е, само че не е само в България - а навсякъде.
Само че както правилно отбелязваш - има закони, има някакви си правила и прочие, които като цяло се стремят да правят така, че да не си пречим.
Според мен проблемът тук, обаче, е че като че ли ние все се врем дето не ни е работа и все гледаме да не спазваме законите, правилата и прочие - за да може после да се жалваме че някой ни пречил, нищо че всъщност това правим именно ние.

Ей го - днес нарочно се разходих до там - Княз Борис е асфалтирана в активната лента (паркинг лентата е с павета) и в лявата част има една тясна велоалея, която ми беше повече от достатъчна. Тя свърши май на Гладстон (изглежда че ще бъде продължена), но колите и след това си караха така, че ми оставяха място в ляво. Никакви проблеми, никакво друсане.
Предполагам ще има такова решение и за обратната посока.

Току що говорих по темата с двама колеги от Холандия.
[23:16:05] Zeezout: Yep, we have a lot of those streets here
[23:16:10] Zeezout: shopping streets
[23:16:25] Zeezout: Most bigger cities have them
[23:19:23] Zeezout: Here you get a penalty for cicling in a walking zone
[23:19:33] Zeezout: it's very expensive, last I heard was about €80

Също така глобите не били само на хартия, ами редовно се глобявали - €35 ако нямаш светлини, €60 за минаване на червено, €110 ако си пиян или употребил наркотици.

Тук колко често виждате някой колоездач да спазва законите?
3-ти път минавам по алеята на Тодор Александров - 3-ти път се разминавам с няколко колоездача, които карат срещу мен, нищо че е отбелязано достатъчно ясно каква е посоката на движение. Единия днес се оказа познат, но така се беше съсредоточил в това да се разминем, че дори не ме погледна в лицето.
Нямаме елементарно уважение не само към другите участници в движението, ами и към другите колоездачи... Но не - искаме да ни зачитат и все се оправдаваме с нещо.

Няколко пъти са ме блъскали отзад, защото спирам на червен светофар и "ама защо спря".

Мисъл - 0, да не говорим за тия "дистанционните заключения". Един ми обясняваше как от Метрополитена били неграмотници, понеже надписа в едната метро странция бил Ханку Брат, нищо че я ползвам от първия ѝ ден и никога не е бил такъв. Нищо че човекът е от Русе и не само че никога не се е качвал в метрото, ами не е идвал и в София, ама знаеше по-добре от мен какво пишело.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот rarekin » Пон Май 23, 2016 4:07 pm

Alpina написа:Бла-бла-бла .... безполезни скици .... бла-бла-бла .... още безполезни скици .... бла-бла-бла.

Горе-долу това представлява мнението ти.

Изображение

Снимката е от Хага. Холандия.

:xx(:
rarekin

Мнениеот Alpina » Пон Май 23, 2016 7:52 pm

До толкова ли ти стига капацитета?
Горе долу колко пешеходеца виждаш на снимката?
И през колко снимки на shoping street без велоалея и забранени за велосипеди мина, за да стигнеш тази?
Изобщо това "shoping street" ли е или просто пускаш случайни снимки? :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот rarekin » Пон Май 23, 2016 9:24 pm

Alpina написа:До толкова ли ти стига капацитета?
Горе долу колко пешеходеца виждаш на снимката?
И през колко снимки на shoping street без велоалея и забранени за велосипеди мина, за да стигнеш тази?
Изобщо това "shoping street" ли е или просто пускаш случайни снимки? :D

Ти колко пешеходеца виждаш? :bigeyes:

Втория ти въпрос е абсолтно ирелевантен към каквото и да било.

На повечето такива (разбирай търговски) улици дори няма велосипедна инфраструктура, което не пречи да се използват от велосипедисти по същия начин и също толкова често колкото и от пешеходци.

Което директно прави твоите "предположения" за несъвместимост невярни.

"Shopping-street" e.

EDIT: Между другото, последно се разхождах по въпросната отсечка (в София) между 25 март и 3 април, та не знам репликите за това кой кога какво дали са много уместни.
rarekin

Мнениеот Alpina » Пон Май 23, 2016 10:11 pm

http://www.holland-cycling.com/tips-and ... r-cyclists
Am I allowed to cycle on the pavement?
No, you are not allowed to cycle on the pavement or through pedestrian areas - although many Dutch cyclists ignore this rule. Especially in city centres you risk a fine.

http://www.iamsterdam.com/en/visiting/p ... ing-safely
Follow the rules of the road: adhere to all traffic lights and signs; don’t cycle on footpaths, shopping streets, pavements and motorways.

Интересно как така е забранено, има глоби, коментирах темата с двама колеги от Нидерландия и отговориха, че глобите са не само на теория,
но ти знаеш повече обясняваш как нямало проблеми да се карало из пешеходни зони и пазарските улици, когато няма велоалеи (най-често такива липсват) и как велосипедистите били колкото пешеходците. :D

Очевадно е, обаче, едно - добре са те школовали.

Каквото имах да коментирам е написано по-горе. На който не му понася да мисли ще е просто бла-бла-бла.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот rarekin » Пон Май 23, 2016 10:38 pm

Това, което е по-интересно е, е как снимката не произвежда никакъв ефект върху аргументите ти.

Друго интересно нещо е, как аргументацията ти свързана със съвместимостта на пешеходци и колоездачи продължава да е тотално опровергавана всеки ден във всеки град с велосипедисти и въпреки това не се променя.

Проблемът с такива като теб е, че, поради липса на визия и опит (иронията е, че си мислиш че имаш много опит), единственото, до което можеш да достигнеш, са графиките които си линкнал и които са ирелевантни към въпроса, който се дискутира тук.

Въпросите, които са актуални към ситуацията са има ли разбиране за това, че велосипедистите са пълноценна част от това общество или не и как те (техния начин на живот) да се интегрира в градската среда.

В страни като Холандия велосипедистите не са малцинство и заради това на никой няма да му хрумне да премахва велосипедна инфраструктура просто така.

Ако не беше толкова самоуверен (разбирай "нагъл"), щеше да имаш идея, че никой няма намерение да дава примери за своето виждане само да се прави на интересен. Да, снимката е от търговска улица, която сравнително точно да описва специфичната ситуация с улицата за която говорим.

Снимки с търговски улици от много и различни градове, където си се карат велосипеди без да има "специфична инфраструктура", бол (това ако не си ги виждал на живо за да знаеш че ги има, разбира се).

Въпросът, който се поражда, когато човек чете мненията ти е: защо мислиш, че велосипедисти и пешеходци не могат да съжителстват добре едни с други без физически ограничения?

Гледай внимателно това видео за да разбереш, че нищо не разбираш от страната която адресираш и вероятно колегите ти в Холандия също не разбират какво точно се опитваш да разбереш https://www.youtube.com/watch?v=Il1IGKaol_M

1.30 https://www.youtube.com/watch?v=zq28fU2AuMU
rarekin

Мнениеот Alpina » Пон Май 23, 2016 11:29 pm

Тъпчеш на едно място и продължаваш с глупостите. :agree:

Преди всичко обаче, ще те помоля да не ми приписваш някакви измислени от теб мнения, тъй като аз коментирам само и единствено конкретните 800 метра от Витошка, а не съчетаването на велосипедна с пешеходна инфраструктура в рамките на града и някакви зони в него.
Така си си навил на пръста да си ми опозиция, понеже видиш ли смятам че велосипедистите нямат място навсякъде, че пропускаш най-главното -> аз коментирам пешеходната част на Витошка и нищо извън нея (знам че се повтарям, но за специално за теб ще го подчертая още няколко пъти, понеже изобщо не вдяваш). Като примерите ми са защо точно тя е такава и защо точно тя не е съвместима с велосипедна алея.

Говориш за някакви неща, които са извън конкретната тема и много общи по тази за велосипедната култура и инфраструктура, и които аз не коментирам. Да - има места, където може да има велоалея в пешеходна зона - не го отричам. Не просто има, ами може би са повечето такива.
Че може да има съвместимост между велосипедисти и пешеходци в забранена за МПС-та зона - също не отричам. В темата, обаче, става дума за едни конкретни 800 метра от София и мнението ми е само и единствено към тях, съобразено със спецификата на това място.
Например ако беше с 5 метра по-широко, може би нямаше да мисля така, но "ако цапа гащи".

И това, което имам предвид е, че до колкото ми е известно са единствените 800 метра в София, на които има такова ограничение. В същото време всички улици в града са отворени за велосипедисти, а при останалите пешеходни зони не глобяват велосипедистите и няма изрични ограничения за тях, защото са с напълно различна специфика от тези 800 метра на Витошка.
Освен това давам пример, че дори в страните, където има велосипедна култура и много добре развита такава инфраструктура, има забранени за велосипедисти зони - много по-големи от 800-те метра в София.

Вземи изгледай следния клип и ми кажи дали случайно не ти прави впечатление, че нямаше нито един велосипедист: https://www.youtube.com/watch?v=wvlsp5lQLe0
Такъв си, когато си върху колелото и го караш. На клипа обаче се виждаха достатъчно хора, които бяха слезли от колелото си и го бутаха - замисляш ли се защо?

Хайде сега вземи и да се "разходиш" малко с Google maps (отне ми по-малко от 2 мин да намеря такова място): https://www.google.bg/maps/@52.3770429, ... 3766?hl=bg
Прави ли ти впечатление, че има няма велосипедисти, а само хора, които бутат колелата си? А, че въпреки това има моторни превозни средства (обслужващи)?
Линка от Google maps е само една от многото такива зони, които мога да ти покажа - забранени за велосипедисти поради спецификата си.

А знаеш ли защо посочената от теб снимка не предизвика ефект върху аргументите ми? Защото е мега тъпия пример, понеже няма общо с характеристиките на Витошка, а темата е за тази улица.
Блестящ пример за жалкото мислене на съвремието ни и по нищо не различаващ се от тоя зад волана на "черния джиБ", който иска да може да го паркира пред входа на националния театър - не защото желае да посети мястото, а просто защото "абе едно време тука е можело да мина с каруцата - не може тука да ми създават удобства за конкретна група хора и да ми забраняват да карам точно пък те тука на." Да - някога по Витошка имаше велоалея, но вече няма. Имаше и трамвай, но вече няма. Имаше и автомобилно движение, но вече няма. Витошка, в тази си отсечка, вече е друга.

Да, ако говорех общо по темата за велосипедисти и пешеходци - написаното от мен щеше да е глупаво и нагло, но такова нямаше да има, защото мнението ми е доста по-различно.
Само че ако погледнем заглавието - то достатъчно ясно конкретизира мястото.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот rarekin » Вто Май 24, 2016 3:13 pm

Alpina написа:Тъпчеш на едно място и продължаваш с глупостите. :agree:

Преди всичко обаче, ще те помоля да не ми приписваш някакви измислени от теб мнения, тъй като аз коментирам само и единствено конкретните 800 метра от Витошка, а не съчетаването на велосипедна с пешеходна инфраструктура в рамките на града и някакви зони в него.
Така си си навил на пръста да си ми опозиция, понеже видиш ли смятам че велосипедистите нямат място навсякъде, че пропускаш най-главното -> аз коментирам пешеходната част на Витошка и нищо извън нея (знам че се повтарям, но за специално за теб ще го подчертая още няколко пъти, понеже изобщо не вдяваш). Като примерите ми са защо точно тя е такава и защо точно тя не е съвместима с велосипедна алея.

Говориш за някакви неща, които са извън конкретната тема и много общи по тази за велосипедната култура и инфраструктура, и които аз не коментирам. Да - има места, където може да има велоалея в пешеходна зона - не го отричам. Не просто има, ами може би са повечето такива.
Че може да има съвместимост между велосипедисти и пешеходци в забранена за МПС-та зона - също не отричам. В темата, обаче, става дума за едни конкретни 800 метра от София и мнението ми е само и единствено към тях, съобразено със спецификата на това място.
Например ако беше с 5 метра по-широко, може би нямаше да мисля така, но "ако цапа гащи".

Аз също говоря за точно тези 800 метра от Витошка.

С други думи, ще трябва да обясниш как "ако беше с 5 метра по-широка" нещата се променят принципно.

Обоснови мнението си и дай примери които да показват тези разчети, защото както са нещата в момента, няма НИКАКВО основание за такава абсолютно произволна цифра.

И преди да започнеш да ми обясняваш как на улицата има много хора помисли внимателно, за да не се окаже, че мога да направя снимки на улица с абсолютно същите параметри като въпросната отсечка, с еквивалентно или по-голямо количество хора от Витошка в хубав пролетен или летен ден или улици, които са значително по-малки, където е пълно с народ и велосипедисти си щъкат без никакви проблеми (или поне без да ги преследват с глоби).

Alpina написа:И това, което имам предвид е, че до колкото ми е известно са единствените 800 метра в София, на които има такова ограничение. В същото време всички улици в града са отворени за велосипедисти, а при останалите пешеходни зони не глобяват велосипедистите и няма изрични ограничения за тях, защото са с напълно различна специфика от тези 800 метра на Витошка.
Освен това давам пример, че дори в страните, където има велосипедна култура и много добре развита такава инфраструктура, има забранени за велосипедисти зони - много по-големи от 800-те метра в София.

С какво толкова тези 800 метра са специфични? Бъди подробен.

И аз давам пример от същите страни. Визуален. Но явно от него полза няма.

Alpina написа:А знаеш ли защо посочената от теб снимка не предизвика ефект върху аргументите ми? Защото е мега тъпия пример, понеже няма общо с характеристиките на Витошка, а темата е за тази улица.

Искаш да кажеш, че не е Витошка (т.е. не изглежда точно като Витошка).

Защото иначе всички основни характеристики на ситуацията си присъстват (помага да си бил там, за да знаеш ;) )

Alpina написа:Вземи изгледай следния клип и ми кажи дали случайно не ти прави впечатление, че нямаше нито един велосипедист: https://www.youtube.com/watch?v=wvlsp5lQLe0
Такъв си, когато си върху колелото и го караш. На клипа обаче се виждаха достатъчно хора, които бяха слезли от колелото си и го бутаха - замисляш ли се защо?

Хайде сега вземи и да се "разходиш" малко с Google maps (отне ми по-малко от 2 мин да намеря такова място): https://www.google.bg/maps/@52.3770429, ... 3766?hl=bg
Прави ли ти впечатление, че има няма велосипедисти, а само хора, които бутат колелата си? А, че въпреки това има моторни превозни средства (обслужващи)?
Линка от Google maps е само една от многото такива зони, които мога да ти покажа - забранени за велосипедисти поради спецификата си.

Alpina написа:Блестящ пример за жалкото мислене на съвремието ни и по нищо не различаващ се от тоя зад волана на "черния джиБ", който иска да може да го паркира пред входа на националния театър - не защото желае да посети мястото, а просто защото "абе едно време тука е можело да мина с каруцата - не може тука да ми създават удобства за конкретна група хора и да ми забраняват да карам точно пък те тука на." Да - някога по Витошка имаше велоалея, но вече няма. Имаше и трамвай, но вече няма. Имаше и автомобилно движение, но вече няма. Витошка, в тази си отсечка, вече е друга.

Да, ако говорех общо по темата за велосипедисти и пешеходци - написаното от мен щеше да е глупаво и нагло, но такова нямаше да има, защото мнението ми е доста по-различно.
Само че ако погледнем заглавието - то достатъчно ясно конкретизира мястото.

Е това е.

Добре, че се намери такъв като теб да разясни проблемите на съвремието ни.

Колега, няма нужда да гледам в Гугул мапс места, на които се движа редовно или на сходни такива.

И тъй като виждам , че съвсем си се объркал с това какво е мнението ми да поясня - намирам такава забрана за ненужна и с характер на неразбиране на нуждите на една група от обществото, която не е незначителна и която би трябвало да е пример за това в каква посока трябва да се върви за в бъдеще (т.е. да бъде поощрявано това, което тя прави).

Фактът, че за нея не се мисли (или се мисли, но с идеята, че те са някакви хора, които само искат велоалеи, дай да им направим такива и да млъкват) е достатъчно притеснителен, на фона на претенциите, че се движим нанякъде (предполагаемо за добро) в тази посока.

Фактът, че ти не виждаш проблем в това също е очевиден.

И това няма нищо общо с "тези" 800 метра.

Реално погледнато съдържателите на кафета са успели да изгонят велосипедистите от района.

Помисли си какво значи това и дали "черните джипове" не са наложили тяхното виждане.
rarekin

Мнениеот milestone » Вто Май 24, 2016 3:46 pm

Пропуснал съм един важен момент в предишния си пост - безспорно хубаво нещо са забраните в някои ситуации - без тях Матрицата няма как да съществува. В някои ситуации обaче не е ли хубаво първо да измислим някаква разумна алтернатива на това, което забраняваме?
Аlpina, не започвай сега (сигурен съм че можеш) да ме замеряш с линкове и диалози, доказващи че то и в нормалните градове като забранят една улица за колоездачи не дават алтернативни маршрути - съвсем ще почна да ги съжалявам бедните холандци ;)
По този повод имам един актуален въпрос - как може колоездач по относително безопасен и удобен начин да стигне от НДК до Съдебната палата примерно? Доколкото разбирам от изказалите се дотук, успоредните на Витоша улички не отговарят на горните условия.
И една по-глобална тема - до кога ще се оставяме да ни отклоняват вниманието от важните въпроси?
Като например как да свалим повече хора от автомобилите им за да ни стане малко по-чисто, просторно и приятно в центъра на София примерно?
Като направим билетчето за градския транспорт лев и шейсе и като ограничаваме велосипедния транспорт без да даваме алтернативи сигурно няма да стане.

Законите и правилата трябва да се спазват - никой тук не спори по този въпрос. Поглеждаме обаче кой ги пише тия правила - индивиди, които газят наскоро посадената трева край Руски паметник със служебните си автомобили, такива които си делят едни пари (които НИЕ сме изработили впрочем) за да "направят" едни спирки за градския транспорт... колко други такива случаи има на всякакви нива - търгове спечелени при съмнителни условия, раздадени обществени поръчки, договори за концесии...

И при тия условия ние въобще не се сещаме да си зададем още по-важния въпрос - абе дали няма някакъв начин да ги изринем тия шишовци, менти и всякакви шменти от длъжностите на които сме ги назначили и да тръгнат някакси ако може нещата напред? Не говоря само за Парламента и само за споменатите индивиди разбира се.

Друг въпрос - как да направим така че велосипеда да не е символ на бедност (както в момента е в България), а съвсем нормално транспортно средство, както е в нормалните държави?

Заведенията са неподвижни - няма спор и по този въпрос, но като ги направим на тъпо място, така че да пречат на пешеходния (велосипедния) трафик дали не създаваме конфликти в участващите в същия тоя трафик? А за да си направиш заведение се искат едни документи.... и пак се почват едни съмнения по повод тия дето ги подписват тия документи...
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот Alpina » Вто Май 24, 2016 5:54 pm

milestone, "удобен" е доста разтегливо понятие. Мисля че по-рано в темата дадох пример, че единият вариант е Ангел Кънчев, а другият е Цар Асен I - до който отново има достъп от Ангел Кънчев през Уилям Гладстон.
Разбира се - колкото по-близко разстояние бъде посочено - толкова по "неудобно" ще изглежда решението.
По-нагоре посочих че се работи и по въпроса за връзка по княз Борис и до колкото видях може би не остава много време да бъде завършена. ;)

Знаеш ли кое ми е най-жалкото в масата тук? Като види пречка започва да мрънка и се тръшка - най-често за глупости, вместо да намери някакво решение. Не винаги ще е по-удобно, но много често може да я отведе до нови места и постави в ситуации, които да променят живота ѝ. Но не - масово се чертае някаква сива линия и ежедневно се следва с наведена надолу глава, нищо че на две крачки в страни може да е цветно и приятно, нищо че има стотици алтернативи.

Жалко е и това, че масата постоянно я е яд че някой друг прави пари, че се забавлява и постига желаното. Яд я е, но никога не посяга към възможностите за същото - защото "абе може да се опаря".
И ей го сега - постоянно се сочат заведенията по Витошка за виновни, сякаш всички са умрели точно по нея да карат колело. За мен ако има велоалея - това няма да попречи на оборота на заведенията, но ще е за сметка на спокойствието на хората, които се разхождат спокойно там, без мисълта дали след секунди някой от позьор няма се натресе в него с колелото си - а такива примери само слепите не виждаха. Да се затворели заведенията - ами да, дайте направо да затворим всичко и да се върнем в соца...

Темата с билетчетата ми е не по-малко смешна, защото също се дават някакви нелепи доводи.
Първо, кой редовно пътуващ с градския транспорт използва билет? Ако не е редовно пътуващ - то защо има претенции към цената на услугата, която ползва от дъжд на вятър? И най-вече как така той хем не пътува редовно, хем допринася за трафика?
Още повече - поскъпването на билета дойде с намаление на годишната поименна карта от 500 на 365лв.
Сериозно ли 365лв за това да ползваш всички линии за една година не са повече от стимул да си купиш такава карта, а вече имайки такава - да я предпочиташ пред автомобила?
Заклевам се, че съм супер доволен за цената на билета, защото тя ми дава много по-голяма свобода, възможности и удобства да пътувам - тъй като ще си взема поименна карта за една година, която до сега ми беше неизгодна.

Това с отклоняването на темата от важните въпроси е редовен номер, но като е пълно с оФце и на тях им е приятно да са такива - какво можем да направим? :)
Преди 3 години някои усетихме палките, докато искахме да изринем шишковците, ама оФцете пак блееха и чакаха някой друг да ги сръчка - на работа били. Сякаш аз и другите не бяхме през деня на работа - отново оправдания. След като за пореден път станах свидетел как тук е пълно с хора,
които предпочитат да си мишкуват в кашона, давайки и последните си пари за билетче от лотарията визия че това е единствения начин да успеят и да видят промяна - аз лично спрях да се боря за тях, а само за собствените си интереси и тези на приятелите ми.

Другите да мрат в лайната, в които сами са влезли и сами не искат да излязат, защото ги е страх че на подадената пръчка може да има трънче - надявам се разбираш правилно какво имам предвид. ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот rarekin » Вто Май 24, 2016 6:26 pm

Alpina написа:milestone, "удобен" е доста разтегливо понятие. Мисля че по-рано в темата дадох пример, че единият вариант е Ангел Кънчев, а другият е Цар Асен I - до който отново има достъп от Ангел Кънчев през Уилям Гладстон.
Разбира се - колкото по-близко разстояние бъде посочено - толкова по "неудобно" ще изглежда решението.
По-нагоре посочих че се работи и по въпроса за връзка по княз Борис и до колкото видях може би не остава много време да бъде завършена. ;)

Посочените от теб улици са много по-неудобни, защото са по-тесни, с по-лоша настилка и вероятно велосипедистите ще създават повече проблеми там, тъй като затварят пътя на по-бързо движещите се коли.

Alpina написа:Знаеш ли кое ми е най-жалкото в масата тук? Като види пречка започва да мрънка и се тръшка - най-често за глупости, вместо да намери някакво решение. Не винаги ще е по-удобно, но много често може да я отведе до нови места и постави в ситуации, които да променят живота ѝ. Но не - масово се чертае някаква сива линия и ежедневно се следва с наведена надолу глава, нищо че на две крачки в страни може да е цветно и приятно, нищо че има стотици алтернативи.

С други думи, не се оплаквайте, че общината ви навира в миша дупка. Може там да е забавно.

Alpina написа:Жалко е и това, че масата постоянно я е яд че някой друг прави пари, че се забавлява и постига желаното. Яд я е, но никога не посяга към възможностите за същото - защото "абе може да се опаря".
И ей го сега - постоянно се сочат заведенията по Витошка за виновни, сякаш всички са умрели точно по нея да карат колело. За мен ако има велоалея - това няма да попречи на оборота на заведенията, но ще е за сметка на спокойствието на хората, които се разхождат спокойно там, без мисълта дали след секунди някой от позьор няма се натресе в него с колелото си - а такива примери само слепите не виждаха. Да се затворели заведенията - ами да, дайте направо да затворим всичко и да се върнем в соца...

Звучиш като някой с черен джип.

Жалко, че нямаш такъв.

И накрая удебеленото> отдавна подозирам, че не правиш разлика между маунтинбайкър и градски велосипедист.
rarekin

Мнениеот barcode_hc » Пет Май 27, 2016 7:53 pm

Alpina написа:И ей го сега - постоянно се сочат заведенията по Витошка за виновни, сякаш всички са умрели точно по нея да карат колело. За мен ако има велоалея - това няма да попречи на оборота на заведенията, но ще е за сметка на спокойствието на хората, които се разхождат спокойно там, без мисълта дали след секунди някой от позьор няма се натресе в него с колелото си - а такива примери само слепите не виждаха. Да се затворели заведенията - ами да, дайте направо да затворим всичко и да се върнем в соца...

Напълно разбирам аргументите ти и съм напълно съгласен с онова, което си написал (в общия случай). Аз лично обаче смятам, че затварянето на бул. Витоша за всякакъв транспорт беше огромна грешка. Сам си писал по-назад за градоустройство - направлението "север-юг" е второто най-важно в София. Нямаше никаква практическа причина булевардът да бъде затварян. Имаше финансова: магазините се преустроиха в заведения и развиха огромни обороти. Беше перфектно, когато от там вървяха единствено трамваи и велосипеди.

Но на въпроса за велоалеята. Аз използвам точно "Ангел Кънчев" и "Княз Борис" в двете направления и тези прословути затворени 800 метра ми създават чутовното и непростимо забавяне от минута-две. На мен лично не ми е абсолютно никакъв проблем, защото съм с МТБ гуми и съм от по-малко ощетената част от велосипедистите, но въпросът е принципен.
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот chill » Пон Май 30, 2016 3:01 pm

Не виждам как забраната за велосипеди по Витошка е в интерес на гражданите на София.

По-скоро някой "големец" се е нервирАл некой ден.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот araX » Пон Май 30, 2016 9:34 pm

Булевард Витоша изобщо не трябваше да става наргиле-кафе стрийт. С тази пешеходна зона ебаха майката на околните улици и булеварди. Широките булеварди в идеалния център се броят на едната ръка. В момента 80% от всички трамваи в София например минават през площад Македония. Много е приятно да се разхождаш и да си пиеш кафето в неделя на "центърО", но за живеещите в района е едни малък ад. Пешеходни трябваше да са Цар Освободител и Граф Игнатиев, но там няма как да пльоснеш 6 реда маси...Дори района на Александър Невски не е пешеходна зона. Цялото ни градоустройство е сбъркано из основи....Вело боя по ул. Княз Борис има само от Алабин до Солунска ;) Боята предполагам сме я платили от данъците по 1000лв/метъра. Все пак е "изградена" велоалея. Контейнерите за боклук по нея не ги броя за някаква пречка. Не се и надявам да се сравняваме с Дания, Холандия и Германия. Искам поне да не изглеждаме в сравнение с Букурещ от някоя страна в Африка

p.s.
Важното е, че глобяват велосипедистите, но пича от ония ден с пикапа с надписа Bat Chavo BG Power спрял напречно на селинджър стрийт с пръст няма да го пипнат ;)

p.s. 2
Тия снимки от Ниската земя може да ги пратите на калинките от любимата ми община да си ги гледкат и белким вникнат малко в тях и да им дойда акъла, който обаче го нямат...
araX

Рейтинг: 1415

Предишна

Назад към Общ форум