София ще се цивилизова!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот bikerider » Сря Апр 18, 2007 11:27 am

@airborneone: разходи се по предвидените маршрути за алеи, огледай къде трябва да минат, попитай се как ще се осигури безопасност за всички участници в движението... и после ако ти потрябва бягай за аспиринче :)

Тва за предизборни кьорфишеци, предпоставките за алеи като инфраструктура НИКАКВИ ги няма. Тва е трябвало да залегне в градоустройствения план, а сега като се кърпи на парче ще платим всички ние с цената на намалена безопасност...

И... Teodor40 в случая е прав.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот bluskanie » Сря Апр 18, 2007 11:29 am

Да преместят трамвайните линии на 50см от тротоарите, а на тротоарите да има колци...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Demo 9 » Сря Апр 18, 2007 11:31 am

bluskanie написа:Да преместят трамвайните линии на 50см от тротоарите, а на тротоарите да има колци...

К'во му е.... Елементарно Уотсън :)
Изображение
Аватар
Demo 9

Рейтинг: 1986

Мнениеот Teodor40 » Сря Апр 18, 2007 11:35 am

Да, много по-удобно, бързо, евтино, екологично е с колело. Аз така ходих на лекции, НО като вляза в сградата потен, с дрехи които не са баш за пред преподавателите... преобличам потните дрехи и всички ме гледат като изтребител като вкарам колелото в залата. За тях съм балък, въпреки цената на байка. Понякога когато е празно в университета не смея да го заключа. Няма да е първото изчезнало от там а да не говорим, че веднъж на 2м от кабинката на портиера бяха почети успяли да ми срежат заключвалото за предната гума! Как става това бе! Аре не бил видял...
Има резон да се построят сега тези велоалеи за да може да се впишат в градоустройственият план докато е възможно. След време като се "пооправим" ще почнат да се използват повече но за целта трябва да ги има да.
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот airborneone » Сря Апр 18, 2007 11:37 am

bikerider написа: @airborneone: разходи се по предвидените маршрути за алеи, огледай къде трябва да минат, попитай се как ще се осигури безопасност за всички участници в движението... и после ако ти потрябва бягай за аспиринче :

airborneone написа:...Аз все пак си мисля, че колелото не може да бъде пълноценна алтернатива на колата...
...Надявам се инфраструктурата на градския транспорт (брой и качеството им) да се увеличи за сметка на трафика от коли....

:popcorn: Не си ми дочел мнението (или съм се изразил лошо).

Едит:
Teodor40 написа: За тях съм балък, въпреки цената на байка.

Когато ти не се чустваш пълноценен, няма значение цената на колелото .
Teodor40 написа:Има резон да се построят сега тези велоалеи за да може да се впишат в градоустройственият план докато е възможно. След време като се "пооправим" ще почнат да се използват повече но за целта трябва да ги има да.

Градоустройствен план не се променя току така. (моля да бъда поправен ако греша)
И всищност ако се замислиш.... от велоалеи няма много смисъл. Културата на масите в мимента не е толерантна към различен начин на живот. Мястото за велоалеите трябва да се првусторои от някъде, т.е. да се вземе > ако е на мястото на бордюрите > ще има пешеходци, ако го вземат от улиците ще стане мазало. Според мен , има достатъчно място за нас и на улиците, само че трябва малко толерантност (и някой да набие в главите на селяните , че те не са са с предимство щото са от село). Не искам да отварям спорове за движението на колоездачи на пътното платно, аз лично винаги давам предимство и оставям достатъчно масто при изпреварване на колега колоездач.
Как да е, пак :beer: на всички!
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот Teodor40 » Сря Апр 18, 2007 12:01 pm

Разбира се, че градоустройственият план не се променя туко така. Точно и затова се паравят проучвания и т.н. а журналистите като видят някой с теодолит и веднага "ще построят еди какво си".
Темата наистина не е за мястото на колоездачите на ПП обаче за момента всеки който кара при автомобилите за мен е безрасъден и не му е мястото там. На тротоара има достатъчно място за велосипедисти и пешаодци! Често излизам и по центъра с колелото, пролеми с това имам изключително рядко.
За пълноценността- има хора(жени) с който уж съм в добри отношения. Когато съм с колелото не ме поздравяват! Не е нормално обаче е факт!
Аватар
Teodor40

Мнениеот Yavkata » Сря Апр 18, 2007 12:11 pm

Като разглеждам "трасетата" ми прави впечатление, че" мисията не е невъзможна".
1. НДК - Южен парк . Ако Витошка е затворена за коли какъв е проблема? Трасето ще си минава през парковете, моста на Въздишките, нужни са 2-3 светофара.
2. Руски паметник -Бъкстон. Ако не се лъжа бившата велоалея си функционира, но се нуждае от оправяне на бордюрите. Не зная как може да се върже Витошка с пл. Македония като велотрасе обаче :dunno:
3. В.Левски -Парк-хотел Москва. Поправете ме ако това не е изцяло в парка!
4. Студентски град - Младост. Този район не ми е познат. :dunno:
5. Ж-к Света Тройца - Западен парк - Люлин. Там проблема ще е ж - п прелез или надлез или тунел???
6. Орлов мост - Слатина - Подуяне - Левски. Този маршрут ми се вижда като костелив орех.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Yavkata » Сря Апр 18, 2007 12:15 pm

Забравих "Любимия " ми маршрут Ц. Гара - ж-к Надежда. А пък за тук трябват скромни усилия за опрабяне на бордюрите, маркировка, и така нужните светофари на надлеза.
Честно казано смятам , че цялата работа е подхвърляне на "горещ картоф" в паничката на Бат Бойко от страна на общинския съвет, но пък дано доживея да го видя . ... или поне децата ми ;)
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот jivkonik » Сря Апр 18, 2007 12:39 pm

Yavkata написа:Забравих "Любимия " ми маршрут Ц. Гара - ж-к Надежда. А пък за тук трябват скромни усилия за опрабяне на бордюрите, маркировка, и така нужните светофари на надлеза.
Честно казано смятам , че цялата работа е подхвърляне на "горещ картоф" в паничката на Бат Бойко от страна на общинския съвет, но пък дано доживея да го видя . ... или поне децата ми ;)

Бъркаш за картофа, ще бъде добре охладен и придружен с биричка - все пак изборно време иде!!!!
:^:
Аватар
jivkonik

Re: София ще се цивилизова!

Мнениеот sersem.inc » Сря Апр 18, 2007 12:41 pm

Yavkata написа:Днес в общинския съвет на Столицата, е поставено началото на проучване за строеж на велоалеи. Шест лъча с център Алабин и Витошка, свързващи Младост, Южния парк, Ц. гара, Надежда....
Дано доживеем! :bowdown: :bowdown: :bowdown:

И или коли или пешеходци отгоре :bawling:
Съмнява ме някой да се заглежда по някаква си боя сложена на пътя за украса :(!:
Аватар
sersem.inc

Рейтинг: 1130

Мнениеот airborneone » Сря Апр 18, 2007 1:19 pm

Teodor40 написа:всеки който кара при автомобилите за мен е безрасъден и не му е мястото там. На тротоара има достатъчно място за велосипедисти и пешаодци!

Аз карам 80/20 кола Винаги като щофирам оставям достатъчно място при изпреварване на колега колоездач. Според мен мястото на велосипедистите е на пътното платно , само че трябва да има малко толерантност откъм шофъорите. пр. когато си на тротоара те псуват пешеходци, когато си на улицата > шофъорите. Това не може да продължава така. До колкото си спомням закона (цитирам по памет и рискувам да греша, ако е така моля да бъда поправен) Велосипедиста може да използва най-дястната част на пътното платно или тротуара ....

Teodor40 написа:За пълноценността- има хора(жени) с който уж съм в добри отношения. Когато съм с колелото не ме поздравяват! Не е нормално обаче е факт!

Гугутки винаги ще има! Първо е важно как човек се чуства за себе си , после в какво мислят останалите. (лично мнение!)
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот Teodor40 » Сря Апр 18, 2007 3:21 pm

По закон май мястото ни е на пътя. Аз обаче няма да си поверявам живота на некадърните, пяни, без книжки шофиори или с купени такива. И аз внимавам много когато съ с колата обаче да си призная ги псувам яко понякога. Има велосипедна алея ОБАЧЕ чичковците си карат по бул."България" а колите до тях с 80+км/ч.
Аватар
Teodor40

Мнениеот Alien » Сря Апр 18, 2007 3:27 pm

София и цивилизова в едно изречение... :bigeyes: Дааам.
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Апр 18, 2007 3:28 pm

Teodor40 написа:По закон май мястото ни е на пътя. Аз обаче няма да си поверявам живота на некадърните, пяни, без книжки шофиори или с купени такива. И аз внимавам много когато съ с колата обаче да си призная ги псувам яко понякога. Има велосипедна алея ОБАЧЕ чичковците си карат по бул."България" а колите до тях с 80+км/ч.
А в закона какво пише?
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Teodor40 » Сря Апр 18, 2007 4:47 pm

NovemberCharlie написа:
Teodor40 написа:По закон май мястото ни е на пътя. Аз обаче няма да си поверявам живота на некадърните, пяни, без книжки шофиори или с купени такива. И аз внимавам много когато съ с колата обаче да си призная ги псувам яко понякога. Има велосипедна алея ОБАЧЕ чичковците си карат по бул."България" а колите до тях с 80+км/ч.
А в закона какво пише?

To да ме блъсне накой, не дай си Боже, да ми е** мамата па после каквото и да го осъдят(ако го осъдят въобще) аз си оставам 2м под земята или я инвалид, я друго.
Ако аз случайно блъсна някой с 5-10км/ч на тротоара най-много синка да му излезе нали? Е може и да стане чудо, да умре ала бала ама вероятността е 1:1000000...
Аватар
Teodor40

Мнениеот Reactor » Сря Апр 18, 2007 5:59 pm

HepBeH_XaMcTep написа:
Nazgull написа:Мммм, надали.
Ще се стигне до една боя на Витошка, която никой няма да спазва

"паркирана кола точно по средата на велоалея"
мммм....
... класика....
:puke2:

Ами поне едната и гума ще стане на парцали,заклевам се....... :kaioken:
Аватар
Reactor

Мнениеот silvertm » Сря Апр 18, 2007 6:17 pm

Трябва да има велосипедни алеи, но преди това трябва да се реши един много сериозен проблем, а именно малкият брой на велосипедистите в София.
Не ми казвайте, че бъркам, защото всеки ден съм с колело из столицата и просто го виждам.

Този проблем няма да го решат алеите, защото е заложен другаде. За мен например е напълно непонятно как може един единствен човек да пали кола в хубаво време, за да стигне до място, което е на 5-6 километра (или дори по-малко), като за целта мине през поне три солидни, предразполагащи към псувни и лошо настроение, задръствания. Бих разбрал този човек, ако е с официални дрехи и отива на важна среща, но не и ако просто отива на работа, където липсва съществен "фейс-контрол".

Досега нито задръстванията, нито покачващите се цени на горивата са пречупили "Аз"-а на заклетия шофьор. Аз лично много залагам на варианта за несимволично увеличение на таксите за паркиране в градския център (а защо не и въвеждане на такса за влизане, каквито идеи имаше вече неколкократно)... Но като се замисля, ако тези мерки доведат до увеличаване ползването на градски транспорт, тогава може да поотпадне и необходимостта от велосипедни алеи (май забравих как съм почнал, но просто си разсъждавам :dunno: :D )

P.S. Някой горе спомена за шофьорите "селяни" - ако погледнем буквално на това определение, тогава обвинението, което стои зад него, никак не е вярно. Просто обърнете внимание, когато шофьор от провинцията ви изпреварва, какво голямо странично разстояние оставя между колата и велосипеда. Аз лично искам около мен да е пълно само с такива шофьори ;)
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот Yavkata » Сря Апр 18, 2007 6:22 pm

От тази година ходя на работа 95 % с велосипед. На ден навъртам между 40 и 80 км. ... Обаче немислимо е да отидеш из града с велосипед да свършиш нещо което изисква влизане в сграда, офис или магазин. Един - два пъти вериги и катинари ще те спасят , но накрая пак ще изпищиш от апашите :(!:
Аватар
Yavkata

Мнениеот silvertm » Сря Апр 18, 2007 6:43 pm

Yavkata написа:Един - два пъти вериги и катинари ще те спасят , но накрая пак ще изпищиш от апашите :(!:

Без никакво съмнение (особено ако е RAM, визирам ти подписа), аз затова из града карам колело, което струва стотина лева и като слизам от него си събирам компютърчето и фара (виждал съм някои, които го практикуват и за седалките дори, но моята се маха само с тръбен ключ) :popcorn:
silvertm

Мнениеот PtD » Сря Апр 18, 2007 7:11 pm

silvertm написа:Трябва да има велосипедни алеи, но преди това трябва да се реши един много сериозен проблем, а именно малкият брой на велосипедистите в София.
Не ми казвайте, че бъркам, защото всеки ден съм с колело из столицата и просто го виждам.

Ем' това е щото в БГ да имаш кола е символ на социален статус. Може да е най-голямата трошка, ама върви с бензииин! Но и това ще отмине, а колкото по-късно направят велоалеите, толкова по-трудно ще бъде.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Teodor40 » Сря Апр 18, 2007 7:13 pm

Reactor написа:
HepBeH_XaMcTep написа:
Nazgull написа:Мммм, надали.
Ще се стигне до една боя на Витошка, която никой няма да спазва

"паркирана кола точно по средата на велоалея"
мммм....
... класика....
:puke2:

Ами поне едната и гума ще стане на парцали,заклевам се....... :kaioken:

:rofl: ok ;) :rofl:
Ходи пукай цял ден тогава :rofl: докато не ти напукат главата :rofl:
Паркирането на тротоара не го практикувам толко защото преча, а щото се прецаква колата :) Факт е обаче липсата на места за спиране. Да се построят подземни, надземни пакинги към всяка сграда както е по закон и готово а не да взимат от пакринги и гаражи милиони левове за НИЩО!!!!
Аватар
Teodor40

Мнениеот Alpina » Сря Апр 18, 2007 8:38 pm

"Нищо няма смисъл, на края всички умираме"

Просто каквото и да се направи, освен около тези велоалеи не се издигне стена дебела 50см и висока 2 мерта, никой няма да се съобразява с тях, даже обратното, постояването им ще предизвика повече проблеми, защото пешеходците ще почнат да ходят там, ако ли не колите да спират в/у им.

Мястото на колоездачите е единствено по улиците, смятам че ако си с акъла си няма да имаш проблеми, като съдя по опита си.

Друг е въпроса, че живеем в една държава, в която няма толерантност м/у хората. Независимо в каква посока м/у пешеходците. колоездачите и шофьорите. Така че каквото и да се направи в полза на едните, другите 2 еденици ще се надпреварват да го опропастят.

Сетих се за инцидентите с колоездачи (нали за намаляването им е идеята на тези алеи), преди по-малко от месец през ноща на път ( който имаше и улица успоредно на него, деляща ги мантинела, с достатъчно чести прекъсвания, ако искаш да се отбиеш) за малко да си загубя живота си, а можеше и на други участници в движението, опитвайки се да избегна удар на колоездач, който въпреки сигурната алтернатива предпочиташе да кара по средата на пътя, без каквито и да е средства за сигнализация, чудя се как ли щяхте да ме обсъждате, ако не бях пренебрегнал собствената си сигурност и го бях отнесъл, както си му е реда!
Извода за мен беше, че всичко е безсмислено в тази насока, след като винаги ще има някой, който да се смята за безсъртен и за плюе на правилата.
Да си призная, ако имах условията тогава, щях да взема една щанга и да му натроша и двете колена.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот silvertm » Сря Апр 18, 2007 8:53 pm

E, Alpina, то по твоята логика и тротоари не трява да има, защото върху им паркират коли?
Нека не бъдем максималисти, полза от велоалеите ще има. Пък и възпитанието на хората си идва с времето - първо ще има репчене между пешеходци и велосипедисти (както и между тях и шофьорите, но последните са почти загубени за каузата :) ), но по някое време (век-два) ще се разбере, че е много по-добре, когато преченето е минимално между тези три групи участници в движението :idea:
silvertm

Мнениеот Teodor40 » Сря Апр 18, 2007 9:29 pm

Alpina е напълно прав. Аз съм за неговата теза. Има ли "права", има и проблеми. За сега придвижването в столицата на велосипед е приемливо и пешаходците осъзнават защо караме по тротоара. А в центъра по уличките няма чак толкова коли. Ще го кажа пак-който реве за велоалеи го мързи да качва пез 20м бордюрите. И на мен ми е неприятно ама предпочитам да го правя и да живея и предпочитам вместо велоалеи тези пари да се дадът за истински часове в училищата по безопасност на пътя.
Аватар
Teodor40

Мнениеот bikerider » Сря Апр 18, 2007 9:59 pm

Teodor40 написа:Ще го кажа пак-който реве за велоалеи го мързи да качва пез 20м бордюрите.

Е браво, лелките и дядковците, малките момиченца и момченца оли-та ли да правят на тротоарите :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Besen na Kolelo » Сря Апр 18, 2007 9:59 pm

Дано да доживеем и такова нещо да видим в България :)
I spit on the face of the people who don't want to be cool
Аватар
Besen na Kolelo

Мнениеот Мъро » Сря Апр 18, 2007 10:04 pm

Една жена ми разказваше как като учила в Германия, ходила до университета си (~10км.) с велосипед САМО по велоалеи всеки ден, без да й се налага да пресича някакви злобни кръстовища. Така, че това за "чужбината" не е вярно във всички случаи.
Подобно нещо обаче се замисля ми правенето на градоустройствения план на едно населено място. В момента правенето на подобни велоалеи си е изсмукване от пръстите... и е силно утопично. Няма място за автомобилите в столицата, кой ще тръгне да прави специални пътни участъци за велосипедисти :rofl:
Правилника много хубаво си казва, че велосипеди по тротоарите НЕ СЕ карат. Това се води пешеходна зона, по която на велосипедистите е забранено да се кара. Е, хората осъзнават какъв е риска в България да караш по пътното платно колело и не ти правят проблем, полицаите също.
Ако всички спазваха правилата и караха ПС-тата си отговорно (и шофьорите, и колездачите) всичко щеше да е близалка, ама уви...
Аз все пак в Пловдив се старая като бързам да карам по булевардите и улиците и рядко имам проблеми.

Впрочем, интересно ми е... колко от вас спират на пешеходните пътеки когато карат колело? ;) Аз си признавам, че рядко се сещам да го правя и отнемам правата на пешеходците често. Старая се да промяна това де, естествено...
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот Stafref » Сря Апр 18, 2007 11:04 pm

И аз обикалям в Пловдив чат-пат с колелото и тука е много по-удобно и приятно да се разкарваш с колелце..в София малко трудно си го представям.Наистина е малко дискомфортно да минеш 10км. до работата(ако е жега особено) и после цял ден да стоиш същите дрехи или да се преобличаш там..не знам.
Иначе според мен мноооогооо трудно ще се си променят хората(особено в София) гледната точка за редовното/ежедневно използване на велосипед в града. Тука не е въпроса да ги превъзпитаваш(тва просто е почти невъзмножно..),а още от самото начало да са възпитани така.Просто не виждам как ще убедиш някой дето от 5/10/20 години си пътува с кола,че колелото е алтернатива.Затова според мен надеждата е в младите хора-колкото повече използват колела-толкова по-добре.Пък и те тука проблемите с колелата са свързани с още много други неща-лош градски транспорт,места за паркиране,манталитет и т.н. Бил съм няколко пъти в Швейцария и там нещата просто са... :dunno: Швейцарски.Просто всичко си е измислено,има място за всеки-бордюр за пешеходци(в 2те посоки),велоалея,пътно платно за колите(в 2те посоки) и в средата отделно място за градския транспорт.И всичко това звучи доста обемно,обаче всъщност е много компактно и ефективно....Ама те там нещата не ги кърпят само,ами ги мислят преди да ги правят!
The man who walks with the crowd is likely to find himself no further than the crowd.
The man who walks alone will reach places that nobody had seen.
Аватар
Stafref

Рейтинг: 1370

Мнениеот PtD » Сря Апр 18, 2007 11:11 pm

Мъро написа:Впрочем, интересно ми е... колко от вас спират на пешеходните пътеки когато карат колело? ;)

По търтоара газим пешаходите, по улиците - ахтонобилите!!

П.П. Или май беше обратното?!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот gnao » Чет Апр 19, 2007 8:18 am

Интервю с един от общинските съветници по темата:
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1033217
Feed me a stray cat
Аватар
gnao

Рейтинг: 1323