За велосипедния транспорт в София

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот Yavkata » Чет Ное 15, 2007 8:00 pm

Аз няма да доживея времето когато велосипедистите ще са напаст в София, както са във Виената :bawling:
Прави впечатление, че когато се придвижвам вечер ( да си го кажем нощем) 90% от колоездачите които срещам са като призраци - няма фарочета , няма стопчета, няма светроотразителна жилетка. Ако се мярне нЕкой светлотразител по колелото - цяло събитие. Вечерна София от гледна точка на велосипедиста не е опасен екстремен спорт а Сървайвар :V:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Чет Ное 15, 2007 9:44 pm

naka76 написа:http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1124109

хехе ... тва за Виена и за доста немски градове и аз съм си го мислил ... щот там пък другата крайност - накой хора мислят че като са си на колело и карат що годе по алейката и са богове и могат да газят де що им е на пътя :nono:
ставал съм свидетел на доста селски изпълнения и в такъв аспект ... доста странно :dunno:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Пет Ное 16, 2007 2:31 am

outfaced написа:
naka76 написа:http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1124109

хехе ... тва за Виена и за доста немски градове и аз съм си го мислил ... щот там пък другата крайност - накой хора мислят че като са си на колело и карат що годе по алейката и са богове и могат да газят де що им е на пътя :nono:

Пешеходците нямат място по велоалеите. Ела да видиш как минавам през моста на НДК и точкувам рамене и гърбове с кормило и чалга-дружинките се пробват да ме бият. Точка. Безмозъчните пешеходци трябва да си знаят малко мястото. Щом аз мога да се съобразявам и да не джиткам пеш по велоалеите, значи и другите могат.

По темата - не съм бил във Виена, ама тука в Китай трябва да имаш очи на гърба, защото велосипедистите са най-хаотичния елемент в трафика и идват отвсякъде като нинджи...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот lanzz » Пет Ное 16, 2007 11:10 am

и аз не знам как е във виена, но в амстердам може да те отнесат със страшна сила ако се мотаеш като муха без глава по велосипедните алеи. повечето велосипедисти не само че не намаляват, а и не се опитват особено и да те заобиколят, ако имаш късмет да имат звънец или някакъв друг шумопроизводител, може и да ги чуеш и да се дръпнеш. може да се спори дали така трябва да бъде или не, действително на пешеходците не им е мястото по велоалеите (особено в град със много активно велосипедно движение), от друга страна пък не им е мястото и на пътното платно, но пак е добре да бъдат пазени и там. но и аз съм раздвоен по темата, особено заради така наречените "велоалеи" около ндк и зад хилтън, където прави впечатление странния феномен, че обикновено има много повече пешеходци на велоалеите, от колкото на пешо-алеите, за което пък хептен не мога да измисля смислено обяснение. сякаш някакъв инстинкт ги кара да се движат в по-тясната лента.
Аватар
lanzz

Мнениеот RAM-FR » Пет Ное 16, 2007 11:55 am

bikerider написа:Пешеходците нямат място по велоалеите. Ела да видиш как минавам през моста на НДК и точкувам рамене и гърбове с кормило и чалга-дружинките се пробват да ме бият. Точка. Безмозъчните пешеходци трябва да си знаят малко мястото. Щом аз мога да се съобразявам и да не джиткам пеш по велоалеите, значи и другите могат.

Страваме двама :) :beer:
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот outfaced » Пет Ное 16, 2007 12:07 pm

не отричам че правилника си е правилник и е за да се спазва ... обаче и стуацията, както добре я описа lanzz също е недопустима.
Говорим за елементарна толерантност ... На всеки може да се случи да му се наложи или без да иска да настъпи велоалеята или да излезе на пътя. Това не дава право на колите или велосипедите да газят наред всеки заблудил се.

Придвижвам се и по трите начина и разбира се правилника трябва да се спазва, но без взимно разбирателство и толерантност нищо няма да стане.

И голямата ми чуденка е именно относно това, че едни и същи хора, които ако са в кола биха намалили и спряли, за да видят какво ще направи някой заблудил се пешеходец, биха го отнесли като куцо пиле домат, ако са с колело. :dunno:
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Пет Ное 16, 2007 3:49 pm

@outfaced: излез на средата на булеварда, тръгни пеш между колите и викай за толерантност. За толерантност можеш да говориш ако няма друга алея освен велоалеята. В случая ВЕЛОАЛЕИТЕ са оскъдните. Пешеходците нямат място там и тва е. Има предостатъчно място където да ходят пешеходци. За ква толерантност ми говориш, след като велосипедистите са ощетените в България, а не пешеходците?????

Отговора на чудната ти чуденка е следния: не поставяй нещата под един знаменател.

@RAM-FR: :):beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Ное 16, 2007 5:07 pm

outfaced написа:
Придвижвам се и по трите начина и разбира се правилника трябва да се спазва, но без взимно разбирателство и толерантност нищо няма да стане.

Ще стане и още как. Като одрусат на 1000 души на ден по 500 лева глоба, да видиш как ще се възцари една толерантност, ум да ти зайде!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Yavkata » Пет Ное 16, 2007 5:25 pm

Да, бе , да! Преди две години имаше акция срещу пресичащи неправилно пешоходци. Бяха глобени повече от 8 човека с по 5 лв. :(!:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот PtD » Пет Ное 16, 2007 5:29 pm

Аз затова казвам, 1000 души на ден по 500 лева. И ще станем възпитани и съобразяващи се като истински европейци. :D (Ти защо мислиш, че там са така кротки)
Аватар
PtD

Мнениеот MAN6 » Пет Ное 16, 2007 5:29 pm

а кога ли ще започнат да глобяват истинските нарушители- "водачите" на МПС... :V:
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот outfaced » Пет Ное 16, 2007 6:21 pm

bikerider написа:@outfaced: излез на средата на булеварда, тръгни пеш между колите и викай за толерантност. За толерантност можеш да говориш ако няма друга алея освен велоалеята. В случая ВЕЛОАЛЕИТЕ са оскъдните. Пешеходците нямат място там и тва е. Има предостатъчно място където да ходят пешеходци. За ква толерантност ми говориш, след като велосипедистите са ощетените в България, а не пешеходците?????

Отговора на чудната ти чуденка е следния: не поставяй нещата под един знаменател.

@RAM-FR: :):beer:

всъшност говорех за западна европа и за това, ако се случи неумишлено да стъпиш на велоялея ...
та това беше по скоро за пример за другата крайност

за у нас няма какво да говорим ... трагедия е пълна така или иначе
дет се вика, да им имаме проблемите на Виенчани :)

В Пловдив междудругото има една велоалея псотроена още когато е правен бул. България (по Татово време демек) и е по цялата му дължина с тротоарче и тн. ... абе екстри отвсякъде.
В момента на нея паркират коли :V:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот RAM-FR » Пет Ное 16, 2007 9:21 pm

outfaced написа:В момента на нея паркират коли :V:

И за това си има решение..... много е яко както си караш и да "залитнеш" и да си забиеш кормилото в калник, врата или нещо такова, докато се опитваш да минеш между оградата и спрялата на тротоара/вело алеята кола :) или пък ... огледалото. Минаваш на 1 път в седмицата няколко пъти и ще спрат да спират там :)
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот shepo » Пет Ное 16, 2007 9:41 pm

:)
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пет Ное 16, 2007 9:47 pm

RAM-FR написа:
outfaced написа:В момента на нея паркират коли :V:

И за това си има решение..... много е яко както си караш и да "залитнеш" и да си забиеш кормилото в калник, врата или нещо такова, докато се опитваш да минеш между оградата и спрялата на тротоара/вело алеята кола :) или пък ... огледалото.

Или смъкваш бронята с педал "без да искаш" ;)

RAM-FR написа: Минаваш на 1 път в седмицата няколко пъти и ще спрат да спират там :)

или ще те дебнат с бухалка ;)
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Sp3c7r3 » Пет Ное 16, 2007 9:48 pm

RAM-FR написа:
И за това си има решение..... много е яко както си караш и да "залитнеш" и да си забиеш кормилото в калник, врата или нещо такова, докато се опитваш да минеш между оградата и спрялата на тротоара/вело алеята кола :) или пък ... огледалото. Минаваш на 1 път в седмицата няколко пъти и ще спрат да спират там :)

Или някой просто ще те чака някой път със щангата, дето по принцип мястото и е било под седалката, а сега ще е в носа ти.
Хвала на таквиз дълбокомислещи колоездачи! :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bawling:

Edit: Хамстера ме изпреварил, ама поне му е влезнало някъде из съзнанието тия 3 минути от онова дъждовно каране... Евала, Пешо :agree: :agree: :agree: :agree:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот nikudini » Пет Ное 16, 2007 9:53 pm

От както тръгнах пак на училище (9 фег в София), минавам всеки ден покрай Първа градска болница. След внимателен оглед, наистина внимателен, останових че там има велоалея. :) НО, тя не се вижда. По цялата й дължина са паркирали коли, жълтите линии са изтрити и изхабени. :crap: Късам си нервите всеки път когато мина от там. А като минеш с колело те псуват, пешеходци. Ще взема да стана трейлър и ще минавам по колите, но преди това ще сигнализирам на полицайте малко по надолу. Но се съмнявам да има ефект.
Аватар
nikudini

Рейтинг: 1629

Мнениеот Antares » Пет Ное 16, 2007 11:15 pm

Вело-транспорта е шит. Говоря от личен опит. Трябва просто да си държиш очите на 256... И да се молиш, разбира се. За да минеш по вело-алея би трябвало да владееш доста trials трикове. Не, трейлъри, онова са клипчета. Или да сгазиш половината пешеходци из София. 95% от тях въобще не знаят за какво са тези жълти черти, нямат и най-малката представа. На мен лично също доста време ми трябваше, от момента, в който дойдох да живея в София, до момента, в който случайно видях полуизтъркания велосипед, нарисуван на асвалта. Това е от ясно по-ясно - "вижте ме, мисля за велосипедистите".
Както на мен никога катаджии не са ми правили проблем за липсата на каска (да, веднъж по-скоро на шега ми подвикнаха "къде ти е каската") или за това, че карам в автобусните ленти по Цариградско Шосе (които по правилник са забранени за други превозни средства освен автобуси), така и не се прави проблем за нарушените "права" на велосипедистите.
Се ла ви...

Пригаждайте се или се откажете.
Последна промяна Antares на Пет Ное 16, 2007 11:22 pm, променена общо 1 път
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот MAN6 » Пет Ное 16, 2007 11:31 pm

по Цариградско Шосе
(коeто по правилник е забранено за велосипедисти... и не само)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Alpina » Съб Ное 17, 2007 1:38 am

MAN6 написа:а кога ли ще започнат да глобяват истинските нарушители- "водачите" на МПС... :V:

Аха, а пешеходците не са нарушители, нали?

Или аз да се съобравявам с тези, които прескачат оградите и пресичат булевардите, където си поискат, когато си поискат, както си поискат щото те не са такива? ;) Особено им е интересно, за какво растояние може да спреш най-бързо от 70 до 0

PtD написа:
outfaced написа:

Ще стане и още как. Като одрусат на 1000 души на ден по 500 лева глоба, да видиш как ще се възцари една толерантност, ум да ти зайде!

Евалата, аз също съм на това мнение :agree:
За съжаление, ако целта беше такава, то има много повече мат'риал :V:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот MAN6 » Съб Ное 17, 2007 2:42 am

Alpina написа: Особено им е интересно, за какво раЗстояние може да спреш най-бързо от 70 до 0

къде т'ва, в града ли? :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот bikerider » Съб Ное 17, 2007 4:20 am

PtD написа:Аз затова казвам, 1000 души на ден по 500 лева. И ще станем възпитани и съобразяващи се като истински европейци. :D

Глупости...
А отговора на въпроса защо да са глупости е следния - недей да използваш КАТО. Мнозинството българи са с азиатско съзнание. Тва с глоби не се оправя, колкото и да ти се ще.

PtD написа:(Ти защо мислиш, че там са така кротки)

Кротки са те, да бе да. В центъра може и да са кротки, а предградията? Ае стига с тая твърда ръка. Може да оправиш с нея няколко ядра на ред и спокойствие за богоизбраните и "висококултурните", обаче в периферията твориш хаос. В твоя пример - иди виж в предградията на европейските градове пълни с турци и други емигранти какъв ред цари и как влизат там с бойни поделения, за да арестуват някого.

@опонентите на Денис: не че нямате право.. по принцип... но какво предлагате като алтернатива? Да псувам под мустак и да карам на зигзаг сакън да не ударя някого по велоалеята????? Или сакън да не одера някоя кола спряла на тротоара???? Естествено, че знам докъде ще доведе тая ескалация, а каква е алтернативата? Тоя момент, дето сакън да не ме пребият, дай да не си отстоявам правата.... нема да стане.
И за да не кажете, че съм голословен ето една алтернатива:
http://www.iadosaise.org/
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Съб Ное 17, 2007 9:59 am

MAN6 написа:къде т'ва, в града ли? :)

Мдам, в София :)

MAN6 написа:
Alpina написа: Особено им е интересно, за какво раЗстояние може да спреш най-бързо от 70 до 0

Можеше да вземеш предвид часа Изображение Но все пак съм си виновен
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Redhat » Съб Ное 17, 2007 11:04 am

@man6: Цариградско не е забранено за велосипедисти... за разлика от Борисова например. Невероятно, но факс. :D
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот Admin » Съб Ное 17, 2007 12:00 pm

Моля, не бързайте да пълните темата отново с мнения като тези, които бяха изтрити!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот PtD » Съб Ное 17, 2007 2:39 pm

bikerider написа:Мнозинството българи са с азиатско съзнание. Тва с глоби не се оправя, колкото и да ти се ще.

Ooo, силно подценяваш възможностите на човек да се адаптира!

PtD написа:? Ае стига с тая твърда ръка. Може да оправиш с нея няколко ядра на ред и спокойствие за богоизбраните и "висококултурните", обаче в периферията твориш хаос. В твоя пример - иди виж в предградията на европейските градове пълни с турци и други емигранти какъв ред цари и как влизат там с бойни поделения, за да арестуват някого.

Айде моля ти се, бил съм в почти цяла западна Европа (лоуър кейс интеншънъл). Няма такова нещо. Точно предградията пък са едни от най-тихите места. Виж за някои крайни градски квартали с преобладаващо емигрантско население - може да е по-размирно като цяло, но много бързо въвеждат ред, когато се налага. Иначе ги оставят на естествения подбор, защото е най-евтино.
Аватар
PtD

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Съб Ное 17, 2007 2:52 pm

Redhat написа:******************

@man6: Цариградско не е забранено за велосипедисти...

Тз!
Даже си има табели
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот did » Съб Ное 17, 2007 3:03 pm

http://capital.bg/show.php?storyid=398709

"Човек не може да се научи да псува добре, ако не стане шофьор в София." :dunno:
Аватар
did

Мнениеот Redhat » Съб Ное 17, 2007 3:08 pm

HepBeH_XaMcTep написа:
Redhat написа:******************

@man6: Цариградско не е забранено за велосипедисти...

Тз!
Даже си има табели

Започвам да се повтарям вече: :rofl:

Чл. 24. /1/ Велосипедисти могат да се движат по уличните платна, а ...
/2/ Велосипедистите следва да спазват изисикванията на Закона за движение по пътищата.

Е, ако има нарочни табели, то тогава важи ал.2, т.е не може.
:beer:
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот MAN6 » Съб Ное 17, 2007 3:25 pm

Alpina написа:
MAN6 написа:къде т'ва, в града ли? :)

Мдам, в София :)

ми евала... в града ограничението не беше ли 50км/ч? :)
освен ако не визираш някой от големите булеварди, където то достига до 80км/ч и там със сигурност е забранено за велосипеди и мотопеди, факт, който явно не е добре известен на колегата RedHat... което си е негов проблем... :)
xund
Аватар
MAN6

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум