bikerider написа:Harka написа:естествено, е безумно
Нито е естествено да е безумно, нито е безумно да се направи нещо ново, от което има явни технологични...
Какви?
...оттам и бизнес ползи.
Възможно е, но въобще не е гарантирано. Аз дори съм по-склонен да смятам, че ще гризнат леко.
Относно отварянето на нова ниша, не виждам нищо лошо в това (нито от гледна точка на производителите, нито от гледна точка на потребителите), че пазара ще се фрагментира още.
Нищо лошо, само че това не е въвеждане на нова ниша, а опит за смяна на досегашната.
За всеки влак си има пътници и колкото повече различни влакове, толкова повече доволни пътници.
Стига тези влакове да не те задължават да се возиш в товарния вагон...
Harka написа:напълно неоправдано от технологична гледна точка
Би ми било интересно тук ти да споделиш основанията за това си мнение, защото по тази точка може да се спори най-обективно.
Какво има да се спори? При наличие на вече утвърдената 20мм ос въпросът вече се изчерпва. Или може би смяташ, че 15мм би имала някакви предимства пред 20мм? Само не ми казвай теглото - при еднакъв материал и конструкция една 15мм ос би била по лека от аналога и в 20мм размер с не повече от 10гр. Да не говорим пък, че Fox имат едни от най-леките 20мм оси на пазара.
10мм оста открай време страда от изкривявания, сучения на колелото в ушите, оттам скърцания при големи ротори и ред други дребни но съществуващи недостатъци. Да не говорим за малките размери лагери, разлуфтванията при удар и прочие (говоря за екстремна употреба).
ОК - не виждам някой да оспорва това.
По същата логика би следвало да кажеш, че 35мм крака на еднокоронна вилка са неоправдани от технологична гледна точка и би бил прав ако го кажеш през 2001 година. Сега обаче сме почти 2008.
Логиката въобще не е същата.
Моята гледна точка преди доста, доста време беше и е все още, че наследените от предишното поколение велосипеди технологии (визирам конкретно малките диаметри на оси и прочие) са отживелица и беше отдавна време да се направи нещо ново за недотам екстремна употреба.
Не мога да разбера защо пак намесваш малките размери оси. Нещото ново отдавна е измислено и се нарича 20мм ос. Това, че някои производители като Fox чакат да падне тавана, за да се светнат, че могат да я използват в АМ вилките си е техен проблем. Manitou, например, отдавна се светнаха. Да не говорим, че доказаха как една вилка със 130мм ход и
20мм ос може да тежи по-малко от автобусната ХС вилка на Fox с 10мм.
Едва ли е нужно да коментираме, че по-големия (в разумни граници разбира се) диаметър спомага за заздравяване и олекотяване на конструкцията, така че това безсъмнено е крачка НАПРЕД. За тези, които могат да я оценят.
Не е нужно да коментираме. Крачката отдавна е направена.
Малка ретроспекция - през 80-те сигурно е било "напълно неоправдано от технологична гледна точка" да се създаде 1 1/8" стандарт за стержени, но него го има. Същото "важи" и за 1.5 стандарта, но и него го има, потребителите се кефят и на двата, а аз не съм видял някой да е "преебан".
Отново даваш некоректни примери.
Hint - преди въвеждането на 1 1/8" дали е имало 1.5?
Harka написа:преебани ще има
Напротив, всички потребители ще спечелят, защото другите лагери ще бъдат принудени да отговорят с подобни разработки (освен ако не се включат към тази

)
Ще спечелят дедовия. Нали не мислиш сериозно, че останалите лагери ще си счупят краката да бързат да изкарват нови разработки, щото на някого си му скимнало да въвежда нови стандарти...
Ще спечелят и адекватните спрямо пазара и промените търговци, защото ще продават повече и различни продукции.
За различни да, ама нещо не се сещам откъде ще дойде тва "повече".