@blizzard
Замисли се какво може да те изкара от строя цели три месеца и ще разбереш, че сумата наистина е смешна
Чудесно знам какво може "да ме изкара от строя" за повече от три месеца. Говоря от личен опит. Ако говориш за проблемите, които съпътстват такива събития - да, никакви пари не могат да ги компенсират.
Още повече, че смисълът на изплащането на определена сума при загуба на работоспособност е да те компенсират за времето, през което не можеш да печелиш
Личното ми мнение е, че смисъла на изплащането на определена сума е да те обезщети при настъпване на застрахователното събитие, което застраховащият се е преценил за потенциално вредно/опасно за живота/здравето му (ако става дума за такъв вид застраховка) и срещу което той е преценил по какъв начин и за каква сума да се застрахова. Обвързването с даден период на установена нетрудоспособност е с цел да се създаде обективен критерии, по който да се преценява с каква тежест е застрахователното събитие. Пряка зависимост между получавания доход (поне в общия случай) и изплащаната застрахователна сума НЯМА. Тази връзка, която, според мен, ти си мислиш, че е очевидна, всъщност се гарантира САМО И ЕДИНСТВЕНО от големината на застрахователната премия и съответното обещетение в случай на настъпване на застрахователното събитие. Именно избора на големината на обещетението се определя от застраховащия се и тук е момента, където той би могъл да обвърже дохода си с това по-високото обещетение. Логично е ако един човек получава високо възнаграждение да може/иска да си позволи по-висока застрахователна премия и съответно по-високо обещетение. В този смисъл - ако се застраховаш за смешна сума ще получиш смешно обещетение. Просто е - след като оцениш времето си /качествата си на определена сума мислиш как да я покриеш. Ако обещетението (в случай на инцидент) не те удовлетворява това значи, че или си подценил способностите си или си надценил претенциите си.
Не забравяй, също така, че не всички видове нарушена/загубена работоспособност от гледна точка на застрахователното събитие са пречка пред осъществяването на служебните задължения.
Т.е. за 3 месеца пропуснати печалби получаваш компенсация от 150 лв., което е общо-взето нищо
Нормално е ако си оценил застрахователната премия покриваща тежък инцидент на 12.36 лв. да очакваш съответна компенсация. Това значи, че за теб или това събитие е невероятно да се случи (което прави до известна степен безмислено каквото и да е действие в тази насока) или оценяваш на толкова възможностите си да покриваш такава застраховка, което пък е свързано с доходите ти и е пряко следствие от начина, по който някой/ти самия оценява/ш ефективността на работата си. С други думи - ако не можеш да си позволиш повече от 12.36 лв. за застраховка, от която се очаква да те "покрива" в случай на проблем, е твърде вероятно (не визирам теб, тъй като най-малкото не те познавам за да си позволявам констатации по твой адрес) труда ти да не струва много повече от 150 лв. на тримесечие.
Между другото. Предполагам, че няма човек (извън самите застрахователи), който не би желал да се застрахова за 10 лв. и да получава 1000 лв. в случай на кратка загуба на работоспособност. За съжаление на нас, като потребители на тези продукти, системата не работи по този начин. Например, посочената от мен застрахователна премия, на базата на която се изчислява евентуалното обещетение е доста висока, тъй като изрично съм обявил, че се занимавам с потенциално опасен спорт, какъвто е планинското колоездене, и това автоматично ме вкарва в по-високорискова група, при която коефициента за изчисляване на обещетението в случай на инцидент е по-неблагоприятен за мен.
@ZyclonB
Навиват се (що се отнася до лични застраховки а не до техниката)! Само че застрахователната премия, която трябва да платиш, ще ти разбие сърцето