Застраховка

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот Yavkata » Съб Мар 29, 2008 6:30 am

Имам " спортна" застраховка, при която се изплаща цялата сума в случай на смърт по време на състезание или тренировка, и част от сумата в случай на временна или постоянна нетрудоспособност. Сумата на застраховката е символична за да покрие минималните изисквания на Федерацията ни (БФСп). Не зная точно колко е застрахователната премия, тъй като клуба сключва застраховката за голяма група хора и има сериозни отсъпки.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Вто Апр 29, 2008 12:44 pm

малко челен опит, понеже нещо много по слухове тръгна тая тема ;)

планинската застраховка струва 25лв. за година
ако е за група от 10-30 човека, по 20лв на калпак
За застраховките злополука, аз поне не намерих поне една дето да си струва. Варинати от сорта да дадат м-у 50-200лв за загуба на трудоспособност или 1000лв. при смърт нещо ми звучат смешно (това срещу 15лв.) Цената за спортисти е х3 (т.е. на нормален човек е 5лв.)
това е в UNIQA, бившото - Витоша

Алианц не предлагат нищо подходящо (каза ми го техен застрахователен агент), за Евроинс не знам.
Ще питам тия дни и една позната - агент.
Аватар
outfaced

Мнениеот rarekin » Вто Апр 29, 2008 10:15 pm

Малко информация по темата. ( името на компанията, при която имам застраховка е пропуснато нарочно, за да не правя безплатна реклама/антиреклама :^: . Ако някой се интересува от това коя е компанията мога да предоставя името както и контактна информация)

Планинската застраховка в "............" струва точно 30 лв. за една година, като за тази сума се покриват транспортни и медицински разходи при оказване на помощ от Планинска Спасителна Служба на стойност 1000лв. Ако имате желание сумата да е по-висока (примерно 2000 лв.) цената е 60 лв. и.т.н.

Комбинирана застраховка, която покрива случай на злополука (и при каране на велосипед в планината) и последвала временна нетрудоспособност (от учениците да се разбира временна невъзможност за посещаване на училище), както следва:

за 1 година застраховка за 1000 лв (100%): 12.36 лв.
.
.
за 1 година застраховка за 10000лв.(100%): 123.60 лв.

При настъпване на застрахователното събитие се полага обещетение в размер на :

3% (от пълната застрахователна сума пр. 1000лв.) за временна нетрудоспособност между 10 и 20 дни
6% ... между 20 и 40 дни
10% ...между 40 и 60 дни
12% ...между 60 и 90 дни
15% ...над 90 дни

@outfaced

Не са смешни такива суми. Виж при дадените от мен данни при временна нетрудоспособност над 90 дни при 1000лв застрахователна сума и застрахователна премия от 12.36 лв. получаваш 150лв. обещетение. Друг е въпроса дали каквато и да е сума ще те стопли в такъв случай.

Надявам се да съм бил полезен и пожелавам на никой да не му се налага да ползва подобни застраховки.
rarekin

Мнениеот blizzard » Чет Май 01, 2008 4:56 pm

rarekin написа: @outfaced

Не са смешни такива суми. Виж при дадените от мен данни при временна нетрудоспособност над 90 дни при 1000лв застрахователна сума и застрахователна премия от 12.36 лв. получаваш 150лв. обещетение. Друг е въпроса дали каквато и да е сума ще те стопли в такъв случай.

Надявам се да съм бил полезен и пожелавам на никой да не му се налага да ползва подобни застраховки.

Замисли се какво може да те изкара от строя цели три месеца и ще разбереш, че сумата наистина е смешна. Още повече, че смисълът на изплащането на определена сума при загуба на работоспособност е да те компенсират за времето, през което не можеш да печелиш. Т.е. за 3 месеца пропуснати печалби получаваш компенсация от 150 лв., което е общо-взето нищо. При по-скъпите застраховки, които си цитирал, вече има суми, които вече могат да значат нещо.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот ZyclonB » Чет Май 01, 2008 5:15 pm

Ако искаш да си направиш от по-скъпите застраховки, мисля че първо оценяват различните рискови фактори и като разберат че си фрирайдър или спускач сигурно няма да се навият.Така когато исках да си застраховам колелото като имущество ми казаха че това е рискова група и няма да го застраховат....
Iron horse rider
Аватар
ZyclonB

Рейтинг: 1558

Мнениеот rarekin » Пет Май 02, 2008 12:28 am

@blizzard

Замисли се какво може да те изкара от строя цели три месеца и ще разбереш, че сумата наистина е смешна

Чудесно знам какво може "да ме изкара от строя" за повече от три месеца. Говоря от личен опит. Ако говориш за проблемите, които съпътстват такива събития - да, никакви пари не могат да ги компенсират.

Още повече, че смисълът на изплащането на определена сума при загуба на работоспособност е да те компенсират за времето, през което не можеш да печелиш

Личното ми мнение е, че смисъла на изплащането на определена сума е да те обезщети при настъпване на застрахователното събитие, което застраховащият се е преценил за потенциално вредно/опасно за живота/здравето му (ако става дума за такъв вид застраховка) и срещу което той е преценил по какъв начин и за каква сума да се застрахова. Обвързването с даден период на установена нетрудоспособност е с цел да се създаде обективен критерии, по който да се преценява с каква тежест е застрахователното събитие. Пряка зависимост между получавания доход (поне в общия случай) и изплащаната застрахователна сума НЯМА. Тази връзка, която, според мен, ти си мислиш, че е очевидна, всъщност се гарантира САМО И ЕДИНСТВЕНО от големината на застрахователната премия и съответното обещетение в случай на настъпване на застрахователното събитие. Именно избора на големината на обещетението се определя от застраховащия се и тук е момента, където той би могъл да обвърже дохода си с това по-високото обещетение. Логично е ако един човек получава високо възнаграждение да може/иска да си позволи по-висока застрахователна премия и съответно по-високо обещетение. В този смисъл - ако се застраховаш за смешна сума ще получиш смешно обещетение. Просто е - след като оцениш времето си /качествата си на определена сума мислиш как да я покриеш. Ако обещетението (в случай на инцидент) не те удовлетворява това значи, че или си подценил способностите си или си надценил претенциите си.
Не забравяй, също така, че не всички видове нарушена/загубена работоспособност от гледна точка на застрахователното събитие са пречка пред осъществяването на служебните задължения.

Т.е. за 3 месеца пропуснати печалби получаваш компенсация от 150 лв., което е общо-взето нищо

Нормално е ако си оценил застрахователната премия покриваща тежък инцидент на 12.36 лв. да очакваш съответна компенсация. Това значи, че за теб или това събитие е невероятно да се случи (което прави до известна степен безмислено каквото и да е действие в тази насока) или оценяваш на толкова възможностите си да покриваш такава застраховка, което пък е свързано с доходите ти и е пряко следствие от начина, по който някой/ти самия оценява/ш ефективността на работата си. С други думи - ако не можеш да си позволиш повече от 12.36 лв. за застраховка, от която се очаква да те "покрива" в случай на проблем, е твърде вероятно (не визирам теб, тъй като най-малкото не те познавам за да си позволявам констатации по твой адрес) труда ти да не струва много повече от 150 лв. на тримесечие.
Между другото. Предполагам, че няма човек (извън самите застрахователи), който не би желал да се застрахова за 10 лв. и да получава 1000 лв. в случай на кратка загуба на работоспособност. За съжаление на нас, като потребители на тези продукти, системата не работи по този начин. Например, посочената от мен застрахователна премия, на базата на която се изчислява евентуалното обещетение е доста висока, тъй като изрично съм обявил, че се занимавам с потенциално опасен спорт, какъвто е планинското колоездене, и това автоматично ме вкарва в по-високорискова група, при която коефициента за изчисляване на обещетението в случай на инцидент е по-неблагоприятен за мен.

@ZyclonB

Навиват се (що се отнася до лични застраховки а не до техниката)! Само че застрахователната премия, която трябва да платиш, ще ти разбие сърцето :D
rarekin

Мнениеот blizzard » Пет Май 02, 2008 4:42 pm

@ rarekin
Полиците на някои компании включват компенсация за загуба на работоспособност отделно от изплащането на разходите по лечението ти, но това в този случай има малко значение, поне според мен.
Прав си, че всеки си преценява сам за себе си каква премия може да си позволи да плати в съответствие с доходите си. Наистина няма как да се очаква при минимална премия да очакваме големи компенсации. Нали и застрахователите трябва да печелят.
Предишният ми пост беше само за да отбележа, че в примера, който си дал изплащането на 100-200 лв. за злополука, която ще те повреди доста сериозно, наистина е нищо. Разбира се, има по-високи премии, съответно по-високи суми, така че избор има.
Сега виждам едно изречение, което предишния път явно ми е убягнало: 'Друг е въпросът дали каквато и да е сума ще те стопли в такъв случай.' с което вече ставам напълно съгласен с теб и ти се извинявам, че те накарах да пишеш толкова дълъг пост.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Предишна

Назад към Общ форум