Извадена ръка от рамото - на някой случвало ли му се е?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Извадена ръка от рамото - на някой случвало ли му се е?

Мнениеот SPA » Вто Авг 26, 2008 5:20 pm

ZlatnataChovka написа:Здравейте,

Вчера претърпях доста сериозна, както разбирам, травма - извадих си ръката от рамото.

Сега гледам да не я движа много много (след, като ми я наместиха) и ще трябва да я пазя цял месец, след което да ходя на физиотерапия. Най-лошото е, че лекарите казват, че един път извади ли се, най-вероятно ще се вади много лесно вече. На някой случвало ли му се е такова нещо?

Здрасти. Говоря от личен опит. Преди години (3-4) си извадих рамото падайки от 2 метра с колелото на него. снимаха ме 3 пъти. Дефакто се оказа, че между снимките рамото се е самонаместило - явно самата луксация не е била много голяма. Лекарите сложиха превързка и казаха никакво мърдане 3-4 седмици. Но зверска болак ме тормозеше цяла една седмица. Болкоуспокояващи не помагаха. Лекарите безсилни. Аз послушах един приятел и отидох при един спортен рехабилитатор-чакръкчия. Той каза, че имам прискрипан нерв, намести го - воала след 24 часа нямах вече болка. Ортопедите твърдяха, че намяло такова нещо като прискрипан нерв. Пиша го това всичко за да разбереш, че всеки си има гледна точка и разбирания на един и същ проблем. Не винаги едната е най-правилната.

Та въпросният рехабилитатор (спортен) каза така колкото повече го пазиш това рамо толкоз по зле ще ти е въстановяването във времето. И ме накра още към края на втората седмица да почвам специфични движения със рамото. Според него при добра работа във възтановителният процес може да се възтанови рамото на 95-97%. Много спортисти имат подобни травми които после не им създават проблем, или ако имат повторно вадене то това би им се случило и да не са имали подобен проблем преди това.

Затова съвета ми е потърси си добър спортен рехабилитатор или кинезетерапевт. Консултирай се с него. Направи си добра възтановителна програма. СПАЗВАЙ Я. И мисля няма да имаш проблем.

След този случай съм карал колело. Падъл съм. Досега не съм имал повторен проблем с рамото.

Успех.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Рейтинг: 2000

Мнениеот ZlatnataChovka » Вто Авг 26, 2008 7:46 pm

Следя темата и ти благодаря за казаното; както и на всички останали. Аз самият ходих при един спортен травматолог; който вече е пенсиониран и приема пациенти в кв. Изток в тях. Препоръча ми го Иван Ганев от магазин Стената ( Иван Ганев е планински водач ). Човека също ми каза да не я пазя и да не я обездвижвам (да не я пазя в този смисъл); но напълно да избягвам дадени движения; както и ми предписа програма за укрепване на ротаторните мускули на раменната става. Идеята е да я карам така два и половина месеца и след това да започна да я раздвижвам напълно. Не знам какви ще са последствията... понякога просто , при най-обикновено движение имам усещането, че е напът да се прецака така, както тогава. От друга страна болки почти никак нямам (направо няма). Наистина, всеки случай; както и мнението на всеки лекар е индивидуално. Нещата не са лесни, но се боря. Вече карам и колело; но само парково за сега ;)
Луд съм! Аз, ако не бях луд, до сега да съм откачил...
Аватар
ZlatnataChovka

Рейтинг: 1306

Мнениеот did » Вто Авг 26, 2008 8:12 pm

ZlatnataChovka написа:Аз самият ходих при един спортен травматолог

травматолог и рехабилитатор или кинезотерапевт са дооооооста различни неща. травматологът при теб вече си е свършил работата. сега е време за специалистите по възстановяване.
Аватар
did

дислокация на раменната става

Мнениеот regalo » Чет Яну 15, 2009 3:55 pm

приятели,на мен същото ми се случи преди 5дни сега съм обездвижен и така един месец...пиша ви ако може да споделите как сте след травмата и каква възтановителна програма сте провели или сами сте се заели с тази задача..с две думи се страхувам най вече от последствията защото от всичко изчетено до тук разбирам ,че след това се повтаря при доста голям процент от хората,но се чудя дали това се случва от несеризно отнасяне към проблема или не зависи твърде от това ами е строго индивидуално за всеки организъм и как се възтановява ....
тук май трябва да разкажа как се случи при мен...ходихме на ски карам не от скоро но това в случея се оказа без знчение.....винаги може да се пребиеш когато най не очакваш както стана и при мен....на края на деня бях загрял да кажеш да е отова не е ,последното спускане в последния метър при спирането настъпих неообработен участък не съм бил със скрост и това май ми оказа лоша шега защото бях отпуснат без никва концетрация заблеян щото почти не се движех....и все едно някой се засили и ми удари зверска балтия паднах като отсечен а съм доста висок и взех добра засилка паднах върху десният си лакът и отворено рамо на почти 90градуса......и беля ,че припадам от силна болка изгубих съзнани добре че брат ми беше много близо и рамките на 45мин. ми го наместиха което беше добре защото мускулатурата беше сравнително отпусната и лесно се намести безболезнено........абе няма да ви отегчавам повече..
Бих се радвал да споделите мнения ще ви бъда благодарен!!!
regalo

Рейтинг: 1280

Мнениеот TheAnimal » Чет Яну 15, 2009 4:22 pm

препоръчвам ти изпитан метод от мен...ПЛУВАНЕ...аз по този начен си възтанових пълната ротация на раменната става. наистина в началото доста боли, но ще стискаш зъбки.

п.п. и за бога момче не пренебрегвай най-важния урок при ските...ПАДАНЕТО...стремиш се да паднеш по дупе и да не се подпираш на ръцете, че освен рамото може да си докараш беля и на китките.

пожелавам ти бързо възстановяване :agree:
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот Antares » Чет Яну 15, 2009 7:17 pm

Това за плуването са пълни глупости. Пострадалата ръка и става трябва да се пазят от сериозни натоварвания за минимум шест месеца.

Превръзката тип ДЕЗО (която вероятно са ти сложили) вероятно ще стои 20 или 30 дни. Препоръчвам ти, напук на потенето, сърбежа и други дискомфорти да я изтърпиш. Много е важно как ще ти зарастне рамото след такава контузия. Моето не е зарастнало още (паднах на 16-ти Октомври миналата година), или по-точно не съм раздвижил до край ставата и не мога да дам обективна информация за след травмата.

При свалянето на превръзката, вероятно лекарят ще ти каже упражнения за раздвижване, но ще го направя и аз. Важно е, при упражненията за раздвижване раменната става да е напълно отпусната. Базисните три упражнения са следните:
1. Наведен напред, изпънати колена пострадалата ръка е прилепена до тялото и свита в лакътя, като китката е г/д на височината на корема. Със здравата си ръка, хващаш пострадалата в областта на китката и започваш да я движиш напред и назад - респективно нагоре/надолу (така че китката да се доближава до челото). Не прекалявай с натиска, движението трябва да е до прага на болката и не много повече. Повтаря се петнайсет пъти
2. Ръката е сгъната по същия начин, виси надолу (така че частта от лакътя до китката да е успоредна на земята), държиш я със здравата и започваш да я движиш наляво-надясно. Също петнайсет пъти.
3. Същото положение на пострадалата ръка, също хваната от здравата в лакътя, пак виси надолу, но този път извършваш по петнайсет завъртания по и обратно на часовниковата стрелка.
Това са базови упражнения, които се правят от махането на превръзката, до... до оздравяването на ръката. За това малко по-долу.
Следват упражнения за раздвижване на ставата. Моето рамо се раздвижва ужасно бавно - за сравнение, от 16-ти Октомври до момента, без да ме боли вдигам ръката си максимум до нивото на главата (без да си помагам с другата). В това отношение ортопеда ми ме успокои - каза ми, че бавното раздвижване е знак, че ставата е зарастнала здраво.
1. Първото и доста важно упражнение е следното - заставаш до стена, обърнат странично, с пострадалото рамо към стената. Вдигаш ръката, докато китката ти опре в стената, след това, с помощта на пръстите, "лазейки" по стената, вдигаш ръката нагоре. Правиш и крачка към стената, ако е необходимо, за да се доближиш максимално. Правиш това упражнение до откат... Ортопеда ми ми каза, че трябва да се изпотя. Че трябва да правя 200 повторения на ден.
2. Втората серия упражнения са със TOYAжка, точилка, летва... нещо, леко и здраво, което не се огъва и можеш да хванеш и с двете ръце.
2.1 Вдигаш и двете ръце нагоре, в началото основната сила ще идва от здравата ръка.
2.2 Извършваш завъртания настрани, в двете посоки.
2.1' Аз лично използвам частично 2.1 в сутрешната си гимнастика - държейки точилката извършвам последователно две малко по-рязки навеждания към единия крак, след това две към другия (изпънати колена), след това в средата и накрая се изправям, изпъвам гърба назад и вдигам ръцете колкото мога. Принципно е добре, особено, ако го правиш сутрин - преди това да си раздвижил кръста и колената си.

Моя ортопед ми каза, че знак, че рамото ми е зарастнало и ставата е раздвижена е, когато с двете изпънати ръце плясна над главата си. Но ми забрани всякакви натоварвания - лицеви опори, набирания на лост, кофички, вдигане на тежести (особено от лежанка), плуване и въобще всичко, което би натоварило рамото поне шест месеца след падането. Аз лично съм си решил дори и да почувствам рамото си здраво - преди Юни месец да не се товаря с нищо по-сериозно, а този сезон - тотално забравям за аграрни дисциплини в колоезденето. Ако въобще подкарам колело. Как ще процедираш ти - това е твое решение, но със всяко следващо вадене на рамото, по-следващото ще е още по-лесно, по експоненциална крива, и след трето-четвъртото - ще се наложи да легнеш под ножа, ако не искаш да ти излиза рамото при ръкостискане...
Лично моя съвет е да потърпиш повече. Ако сега проявиш търпение и жертваш повечко време в името на здравото рамо - може би ще можеш повече години да практикуваш любимите си занимания.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот TheAnimal » Чет Яну 15, 2009 7:27 pm

Antares написа:Това за плуването са пълни глупости.

е ти как се изказа... :crazy:
има време сам да се убедиш, че не си прав...все пак аз съм го минала този път, ти тепърва го вървиш...
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот argon » Пет Яну 16, 2009 12:58 pm

Не се коси толкова...на мен рамо не ми е вадено, но десния ми глезен е салата....руска :) След време просто свикваш , че не трябва да го товариш много, и внимаваш за слабото място. От време на време травмата напомня за себе си, но не е толкова страшно....е на стари години ще е по-зле :beer: Надявам се да оздравявате бързо и да караме по чукарите ( и ти и Антарес ) и да си спомняте с ирония за случилото се още напролет ;)
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

БЛАГОДАРСКО-приятели

Мнениеот regalo » Пет Яну 16, 2009 1:39 pm

интересуваше ме как е протекъл при вас следтравматичния процес и възтановяване....но мисля че това е индивидуано за всеки и всеки дава гледната си точка не е някакво съревнование...аз съм още съвсем в началото и мисля за напред какво да направя за да не последва операция...защото забавления и спорт можем да сменим с алтернатива докато с работата стоят друго яче нещата и ако не можеш да си ползваш пълноценно крайниците беля ще се мре от глад....Така че съм благодарен за всяко едно ваше мнение по въпроса всеки има различен опит с травмите ходил е при различни доктори с различен подход и аз търся най удачния в моя случай....
Иначе рабората е ясна "всичко минава само смърта е вечна" :beer:
Така че наздраве и да живеем по пълноценно пък ако ни се паднат повечко забавления да не ги пропускаме ;) ;) ;)
regalo

Мнениеот icemanlovers » Сря Юни 23, 2010 10:24 pm

На 8.02.2010 карах в сняг,скачам един GAP (правен) гимата се хлъзна и паднах на попивката с рамото,а тя беше замръзнала на камък.
Бях много навлечен (без ризница) ужасна болка-само предполагам че рамото ми се беще извадило.
Дори не ходих на лекар,4-5 дена ме сабличаше жената и спах само на здравото рамо.
Без никакви упражнения след 1 месец бях почти здрав,на 45 ден подкарах пак колелото(4 месеца никакви скокове)
Карах на Сопот,сичко е наред.
Проблема идва сега,към 15 Юни отивам с колегите на река,скачам някаде от 3-4 метра от скала,раката ми се обръща от водата,
адска болка,едвам излизам от водата,никои не знае какво става,гледам на сущата един кокал старчи,раката ми трепери и
разбрах че съм си извадил рамото.
За около 15 мин. си го наместих сам(и аз не зная как стана) и ме отпусна малко.
След 2 дена пак карах колело,и пак не ходих на лекар.
След още 2 дена си вдигнах раката и рамото ми се извади пак(пак болеше пак ми трепереше ръката всичко като преди)
Ужаса вече беше че се вади за 2ри(100%) или 3ти път,но сега само с вдигане на ръката,това ме узадачи супер сереозно :dontknow:
Веднага на следващия ден отидох до един Спортен лекар-доктор,вече непрактикуващ за съвет,семеен познат.
В Троян нямаме компетентни ...... както в София.
Тук вече идва най-големия проблем :boggled: Каза чи не е провиснало,постояно да нося превръзката за ръка,да правя упражнения
по няколко пъти на ден,никакво натоварване(И СЕГА ПРОБЛЕМА) и 6ст МЕСЕЦА да НЕ се КАЧВАМ на КОЛЕО(в гората)
Рамото нямало да зарасне инъче,от колелото ще се износи повече и ще се вади се по лесно,след време ще си патя много,
няма пълноцено да боравя с ръката,задействал се някъв инстинкт за съмосъхранение,самата рака става марзелива.
След сичко това се едно ми казаха - Жоро край живота ти Свърши вече.Не см много млад на 29г. и ме е много страх,дали
някога пак ще съм на 100% здрав с болното ми рамо.Каква е гаранцията че след 6 месеца пак няма да ми се извади рамото ???
Трябва ли 6 месеца да не карам ??? Докато си почива и Въстановява рамото,да взимам ли някакъв Калцйи на хабчета ?
Не ми се ходи на лекар в Троян,а и ме е Ужасно страх по принцип(за операция да не става и дума)
Мерси предварително за съветите,може и по Скайп: iceman_g7608 gsm-0887237721 Жоро Троян.
:beer:
Аватар
icemanlovers

Рейтинг: 1030

Мнениеот hitar_potter » Сря Юни 23, 2010 11:49 pm

Мисля, че е обсъждано във форума. До колкото знам, след 2-3 изваждания на рамото, то започва много лесно да се вади, дори и при някакви ежедневни ситуации. Почивката и заякването на мускулатурата донякъде помагат, но най-сигурният метод да се оправиш е операция
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот taurus13 » Чет Юни 24, 2010 12:12 am

Много неприятно, но живота не свършва....има далеч по-тежки диагнози....Пази го колкото време трябва...и свиквай, щото не се оправяло напълно.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Admin » Чет Юни 24, 2010 9:19 am

И намери начин да преодолееш нежеланието си за преглед при лекар-специалист, вместо да чакаш сам да се излекуваш и да разчиташ на съвети оттук-оттам. Ако го беше направил още след първата травма, може би нямаше изобщо да се налага да пускаш тази тема. :peace:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Antares » Чет Юни 24, 2010 12:27 pm

Аз не карах 10 месеца след първото ми вадене на рамото. А след самото падане не се правих на др. Хаус, ами си отидох в болница да ме наместят. И ме обездвижиха за 20 дни. Беше ми забранено поне 6 месеца да натоварвам рамото. Спазих си забраната, просто изчаках да почувствам ръката напълно мобилна, за да започна и леки натоварвания. Предпочетох година да остана без колело, отколкото за цял живот - с халтаво рамо.
Чувал съм, че след 2-3 вадения рамото става много хлабаво и се вади страшно лесно, което се коригира оперативно, като резултатите от подобна операция не са сигурни. Един колега ми каза, че преди е имал такъв проблем с често вадене на рамото, но след като го е пазил 2 години от сериозни натоварвания - ставата заздравяла.
Година и половина по-късно започнах и да я товаря със силови упражнения (лицеви опори, удари), но все още съм си с едно наум. Подобен тип контузии никога не заздравяват напълно.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот FhG » Чет Юни 24, 2010 8:51 pm

icemanlovers Най-добре се консултирай с някой, който наистина си разбира от работата. Заякването на мускулатурата може само да помогне, но трябва да е контролирано и постепенно натоварването, съобразено със състоянието ти. Повечето лекари препоръчват да се "пази" от натоварване дори и в по-дълъг период от време, което е голяма грешка, тъй като мускула около ставата отслабва. Бързо оправяне! :agree:
Аватар
FhG

Рейтинг: 1619

Мнениеот neytchev » Чет Юни 24, 2010 10:33 pm

Здравй, много съжелявам, но се случва. Искам да попитам, ако карам със ризница или поне протектори на рамената има ли шанс при падане да ми се извади рамото.
Изображение
Аватар
neytchev

Рейтинг: 1117

Мнениеот taurus13 » Чет Юни 24, 2010 11:15 pm

neytchev написа:Здравй, много съжелявам, но се случва. Искам да попитам, ако карам със ризница или поне протектори на рамената има ли шанс при падане да ми се извади рамото.

Ризницата и протекторите не предпазват от изваждане на рамо, само от натъртвания, охлузвания и пробождания. На някои хора са им по-халтави връзките на ставите и са по предразположени към изваждания. По-скоро добре е да се поработи върху техниката на падането и общото физическо състояние на тялото, за да може да поема по-леко удара.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот hitar_potter » Пет Юни 25, 2010 12:43 am

taurus13 написа:
neytchev написа:Здравй, много съжелявам, но се случва. Искам да попитам, ако карам със ризница или поне протектори на рамената има ли шанс при падане да ми се извади рамото.

Ризницата и протекторите не предпазват от изваждане на рамо, само от натъртвания, охлузвания и пробождания. На някои хора са им по-халтави връзките на ставите и са по предразположени към изваждания. По-скоро добре е да се поработи върху техниката на падането и общото физическо състояние на тялото, за да може да поема по-леко удара.

И загряването!
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот icemanlovers » Пет Юли 02, 2010 1:35 am

Мерси на всички колеги,но аз като гледам едвам изтраих 10 дена - 6 месеца няма да стане,скоро пак влизам в битка с гората и патеките :agree:
Аватар
icemanlovers

Мнениеот Jumpup » Пет Юли 02, 2010 7:58 am

icemanlovers не искам да те отчайвам, но един приятел бивш тенисист (биш заради същата травма) дори след две - три операции и титанови импланти в рамото, има проблеми с него вади се почти постояно. Миналото лятото както си седим и обядваме с колегите той извика от болка и се заля със супа, тези които незнаеха за проблема се изсмяха, но после съжалиха рамото му се бе извадило. При него ``самолечението`` бе довело до усложнения. Така, че те съветвам незабавно да посетиш специалист травматолог в областа на спортните травми. И дано се оправиш по-скоро, стискъм палци.
Аватар
Jumpup

Рейтинг: 1671

Мнениеот Antares » Пет Юли 02, 2010 10:16 am

icemanlovers написа:Мерси на всички колеги,но аз като гледам едвам изтраих 10 дена - 6 месеца няма да стане,скоро пак влизам в битка с гората и патеките :agree:
Аз пак ще кажа. Според мен е по-добре шест месеца без колело, отколкото цял живот без рамо...

Но от реакцията ти на изваденото рамо съдя, че здравия разум няма подходяща почва при теб... Та след години много ще се мразиш за това си лекомислие...
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот regalo » Вто Юли 06, 2010 11:30 pm

Жоро приятелю,аз точно на Беклемето извадих моето рамо преди повече от година миналия януари...и аз се стреснах много само за едно да не се вади след това отново или по лошо да се стигне до операция.В Троян в спешното ме намести един доктор не помня как се казваше но беше много печен и ми даде най умния съвет да имам търпение и да изчакам ,а да не подхождам лекомислено.Стоях с превръзка обездвижен 30дни после 20 дни на физиотерапия и раздвижване защото не можех да си пипна дори носа с тази ръка но лека полека след физиотерапията изчаках 6мес след падането и влязох в залата с леки тежести отначало постепенно натоварвах повече горе долу 6месеца в залата и се възтанових нормално.Не се е вадило досега макар че винаги имам едно наум и се пазя от време на време усещам лека слабост в рамото и явно пак трябва да се ходи в залата.При излизане на рамото от ставата се разкъсват доста връзки сухожилията се разтягат и травмират сериозно имах огромни синини на бицепса и трицепса и леко счупване на малко парче от ябълковидната става.Питах различни доктори какво да правя какво да пия като медикаменти какво да избягвам и т.н. но срещнах едно неглижиране на проблема и отебах да ги слушам въобще само физиотерапевта ми помогна ...ако имаш възможност заедно със упражненията по скоро веднага след натоварване масаж тази комбинация е най ефективна за бързото и пълноценно възстановяване на мускулатурата и ротационния маншон ,масажа допринася за по доброто оросяване на травмираната област,а като медикаменти няма какво конкретно да пиеш калций не ти трябва ако нямаш счупване единствено глюкозамин за хрущялите които обгръщат ставите ,но Глюкозамин не като Артростоп или тея комерсиални и скъпи простотии а виж в при някой билдър който се занимава с протеини и хранителни добавки тези препарати са много по добри в по големи концентрации и по истински един пример AnimalPAck много добър продукт комбинация от най необходимите неща за организма и бързото му възстановяване като аминокиселини глюкозамин витамини и други........
Толкова се сетих от моята травма дано съм бил полезен защото знам как аз търсех информация къде ли не,но за всеки е индивидуално възстановяването само търпение му е майката ако искаме да практикуваме дълги години нещата които ни радват.... :peace:
regalo

Мнениеот icemanlovers » Чет Юли 08, 2010 8:56 am

Мерси Regalo оше не е минал и месец превръската не я нося имам 2-3 смускания по леки трасета и 10-на дена работа(почистване)
по трасетата.В каква връска го казвам това.Когато носех превръзката и като я сваля чуствам голяма слапост в ръката,а сега
ползвам раката без да я натоварвам и така сама си прави сичките процедури е винаги съм в тонос с рамото,усетих една вечер умора е лека болка в рамото,но през деня леко го бях натоварил,мазах се с нещо което ме облесчи (паста-крем с костен мозък)сега гледам да не натоварвам рамото,в нас по някога слагам превръзката,но ви казвам чесно 6 месеца без да карам и с превръзка не мога да издаржа-за сега се чуствам добре,но многоооо внимавам,правя си упражнения и с дъмпели раздвижвам.
Ако има някви усложнения ше пиша.
Ето ме с превръската и машината - http://www.album.bg/djordanoviass/images/23799836/
Аватар
icemanlovers

Мнениеот DRAG_ » Чет Юли 08, 2010 11:41 am

От рамото ня но от лакета 3 пъти,но това не ми пречи да карам DH
Аватар
DRAG_

Рейтинг: 1000

Мнениеот codename47 » Чет Юли 08, 2010 12:38 pm

скъсани връзки в лакетя дали заздравяват или трябва операция?
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот DRAG_ » Чет Юли 08, 2010 8:42 pm

до колкото знам трябва да се играе на чичо доктор,но не съм 100%.Не пожелавам на никой ваденето от лакета защото много боли!!! :bawling:
Аватар
DRAG_

Рейтинг: 1000

Мнениеот regalo » Съб Юли 10, 2010 11:55 am

Приятелю,на мен ми е ясно че на никой не му се стои обездвижен ,но според мен и за мен единствения начин да предотвратиш така наречената "халтава става" е да стоиш с превръзката,което мисля вече че си пропуснал лекомислено.Ще ти кажа защо мисля така.....когато обездвижиш крайника веднага след травмата губиш много след 20-30 дни е тотално атрофирал и си като инвалид, НО.........това позволява на разтегнатите и разкъсани връзки да заздравеят почти както са били преди и да не последва отново вадене или операции.......когато рамото е излязло от ставата сухожилия,мускулни влакна и връзки са се разтегнали до краен предел някой от тях са били разкъсани затова и трябва време на покой за да се съберат и заздравеят....единственото нещо което държи раменната става на мястото си е мускулатурата за разлика от почти всички други стави.......ако си виждал сухожилие на животно може би ще ти стане ясно за какво ти говоря то е като супер здрав "ластик" изграден от еластична тъкан когато го държиш прекалено дълго в обтегнато положение то се удължава и губи част от еластичността си по този начин не е възможно никога повече да държи ставата прибрана плътно в леглото си и най малкото движение като да завиеш крушка или да се завъртиш в леглото може да ти коства поредното излизане от ставата което в някои случаи може да ти коства дори живота като плуваш примерно извади ли се голяма беля,но както и да е всеки има мнение и собствена воля да решава какво да прави с тялото си.Истина е че след като ти атрофира мускулатурата на крайника ти отнема време и усилия да се възстановиш,но за мен си заслужаваше.Надявам се да съм пмогнал макар и малко.....Успех!!! :beer:
regalo

Мнениеот Андрей » Пет Дек 14, 2012 4:03 pm

Здравейте и от мен, нов съм във форума и се регистрирах само за да допълня тази тема. Виждам, че е стара, но има големи глупости вътре и не можах да се сдържа. Имам опит с извадено рамо, печален опит. Изваждал съм си рамото над 12 пъти за последните 10 години. Първия път беше от падане със скейтборд, а следващите - от какво ли не. Сега съм на 28, а първия път бях едва на 17-18 г.. Поврвайте ми млади и надъхани момченца, работата е сериозна. Слушайте докторите! Никой не ви желае лошото като ви съветва да забавите топката и да си почивате и възтановите бавно и систематично. Аз не ги послушах, бях див и необуздан и резултата е, че вече не мога да практикувам любимите си спортове. Склоновете няма да избягат, но здравето няма да можете да си върнете с никаква операция, ако се стигне до неколкократни вадения. Операциите са несигурни, и ви гарантират, че ще може да продължите да живеете нормално - не да практикувате екстремни спортове. Всички псевдо юнаци във форума, които надъхват пострадалите да си стоят на страна и да стискат палци да не им се случва. Ще ми се да върна времето назад и да отеба всички тъпи скейтбордове, сноубордове и всички тъпотии, които ме доведоха до тук. Не го направих когато трябваше. Риска да прецакаш нерви на ръката и да ти овисне като сопол до края на живота си е доста сериозен. При халтава става и сериозно падане, само господ знае какво може да ти се случи. Няма да може и тупаник да набиете на някой за да си защитите живота. Ще сте безпомощни и за какво? За един флип.
Андрей

Рейтинг: 1220

Мнениеот victorinox_73 » Нед Сеп 22, 2013 5:30 pm

Здравейте!
Искам първо да кажа на всички претърпели такава травма да не се отчайват.
Ще споделя това, през което аз преминах, както и крайният резултат.
Накратко: В началото на декември 2012 паднах и си изкълчих раменната става("извадих от рамото ръката"), последва стандартната процедура-наместване, обездвижване с превръзка тип "ДЕЗО".
На контролния преглед 20 дни по-късно ми казаха да продължа да нося превръзката, но леко да раздвижвам ставата.
Реших да се допитам и до още едно мнение (десетина дни по-късно), което се различаваше малко от първото, а именно да махна веднага превръзката и да започна нормална двигателна дейност с ръката (доколкото е възможно, а то не е хич много в началото). Така и направих.
Започнах да увеличавам диапазона на леките раздвижвания, които вече правех. От интернет(YOUTUBE, и от този форум) си подбрах различни упражнения, които ми се сториха подходящи за подобни травми, както и аз си доразвих някои. Важното е ставата да не се обездвижва. В началото беше ИЗКЛЮЧИТЕЛНО трудно -мислех си, че никога няма да успея да движа ръката си както преди. Болките са силни, но важното е постоянство при упражненията и постепенно увеличаване както на усилията, така и на степента на движение на ставата, без претоварвания. След доста пролята пот резултатът е, че пет месеца след травмата аз плувах в морето, а сега когато пиша това мнение ръката ми е както беше преди. Е при някои по-специфични движения ме наболява леко , но съм сигурен, че и това ще отзвучи.
Надявам се да съм полезен поне малко с тази информация и ако мога да помогна с повече подробности на някой, пострадал като мен-пишете.
victorinox_73

Рейтинг: 1200

Мнениеот puleto » Пон Сеп 30, 2013 5:49 pm

Не че съм си вадил нещо и не че съм специалист, но понеже четох темата ще изкажа мнение. Първо за плуването съм сигурен, че е от полза защото е единствения спорт освен шаха, който не товари ставите по всички физически закони. Второ всяко обездвижване води до атрофии на мускулите. Нямам предвид крайни и критични, но всеки мускул като не го ползваш отслабва. Затова всеки като започне да кара ски го болят някакви мускули дето не знае, че ги е имал. Трето съм сигурен, че не трябва да висиш на лост и да вдигаш тежко. Също ако караш твърдак- не го карай, карай нещо меко отпред. Ако си млад със сигурност ще ти мине. Ако си над 45 ще си умреш с него, ама не от него. Успех и пиши по- натам какво става да знаем и ние как да се лекуваме. А може би е добре и да се пият някакви калции. И мога да ти кажа от собствен опит за старостта и леченията, като бях на 25 год. без да съм тренирал и загрял правех по 50 лицеви от раз. Получавах мускулна треска и ми минаваше за два дни. Сега като направя същото ми минава за седмица. Така че карай го плавно, но не се занемарявай. Поздрав
puleto

Рейтинг: 1006

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум