RAM bikes

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот Admin » Чет Дек 18, 2008 5:07 pm

Не, не става дума за "междинна фирма".
Нека опишем неката просто.

Един велосипед се състои от рамка и компоненти. В повечето случаи компонентите са от "външни доставчици", т.е. имат марка и производител, които са различни от тези на рамката. Затова има много различни марки велосипеди, които използват едни и същи компоненти.

Рамката на велосипеда си има марка, която има за цел да отличава велосипедите на един търговски субект от продукцията на другите търговски субекти. Какво стои зад тази марка обаче?

В някои случаи рамката се проектира и произвежда изцяло от търговския субект, който слага марката си върху нея. Примери: Intense, Ellsworth, Nicolai и много други по-малки производители, които правят рамките си ръчно. Пак тук можем да добавим и някои от големите производители, които правят сами рамките на някои от топ-моделите си. Тук попада и Giant, но поради малко по-особена причина, която би трябвало да си разбрал, ако си прочел статията.

В други случаи рамката се проектира (в пълния смисъл на тази дума) от търговския субект, чиято марка носи, после се произвежда от негов партньор в Азия, след което велосипедът се сглобява с компонентите, избрани отново от носителя на марката. Това е най-често използваният подход от производителите в Европа, САЩ, Канада и др., тъй като съчетава собственият дизайн и характеристики на работа с възможностите за по-ниски производствени разходи.

Когато един търговски субект желае да има собствена марка велосипеди, но няма капацитета да проектира рамките изцяло (това е доста сложна и отговорна задача), той си ги купува готови от производители на рамки в Азия. По този начин работят и българските производители, доколкото ми е известно. Както вече ти обяснихме, и тук понякога има възможности типовия модел рамка да бъде променен тук-там - било като геометрия, било като конфигурация на окачването или нещо друго. Но дори и с такива промени, пак се стъпва на готова/типова рамка, а не за такава, която е проектирана тук на бял лист хартия.

В повечето случаи, за да имаш рамка, която е проектирана изцяло от този, който стои зад марката, трябва да се бръкнеш повечко. А за рамка, която е проектирана и произведена от един и същи субект, трябва да се бръкнеш още повече!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот kpax » Чет Дек 18, 2008 5:19 pm

Мисля че изборът на рамка и компоненти е достатъчен за да направиш свой велосипед. Ако рамката която ти трябва вече се произвежда масово, трябва ли да минаваш през проектиране, прототипи, тестване и тн. скъпи етапи при условие че просто можеш да поръчаш това което ти трябва, изпитано и с добро качество?

Развойната дейност е скъпо удоволствие, което само големите могат да си позволят. Ако RAM използват рамки които някой друг е разработил, това не ми пречи да си карам XC2-ката с удоволствие. Не ме интересува кой е разработил тази рамка, и дали RAM са правили модификации по нея. Достатъчно ми е че имам доверие в техния избор.
Аватар
kpax

Рейтинг: 1655

Мнениеот bikerider » Чет Дек 18, 2008 6:37 pm

hardstyle_rider написа:караме рамки

Обърквацията ти иде точно от тоя момент - не караме рамки, караме велосипеди. Като направиш разграничението ще се сетиш и сам защо не си прав.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potter » Чет Дек 18, 2008 8:58 pm

kpax написа: Ако рамката която ти трябва вече се произвежда масово, трябва ли да минаваш през проектиране, прототипи, тестване и тн.
А по принцип те даже си и тестват велосипедите, преди да започнат да ги предлагат ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Предишна

Назад към Общ форум