Лек за колената и ставите

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Лек за колената и ставите

Мнениеот Newone » Сря Юли 01, 2009 2:50 pm

Не забравяйте преди смяна на лекарствата, все пак да се консултирате с лекуващия си лекар! Някои от тези препарати почти не се усвояват от организма над 35-годишна възраст и т.н. Въобще, самолечението не е за препоръчване!
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Рейтинг: 2000

Мнениеот МИКИ МАУС » Сря Юли 01, 2009 5:16 pm

Прощавайте ,момчета и момичета, но във всичко писано по горе ,не открих нищо за мазане. Имам грижи със ставите , но предпочитам нещо външно, а не перорално. Можете ли да ми помогните. Благодаря Ви! :dontknow:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот parapiteka » Сря Юли 01, 2009 8:17 pm

лека за коленете е профилактика т.е загявка и дозирано натоварване

Купуването и предлагането на медикаменти без лекарски съвет е престъпление:)
ТУК,ТАМ и НАВСЯКЪДЕ......
parapiteka

Рейтинг: 1367

Мнениеот yasensf » Сря Юли 01, 2009 11:47 pm

Абе аз ще си купя Астрит Спин 30 и ще ви кажа след месец как е ...
yasensf

Рейтинг: 1180

Мнениеот parapiteka » Пет Юли 03, 2009 8:35 pm

yasensf написа:Абе аз ще си купя Астрит Спин 30 и ще ви кажа след месец как е ...

Искам нещо да е ясно преди да се пият; каквито и да е хондропротектори и добавки.
ПРОФИлактиката е най ефективното средство; против скапване на коленете.
Дозирано натоварване.
Не се хвърляш на 50-60 километра преди да си свикнал с 10- 20 30
Загрявка 10-15 минути.Писано е по темата доста.
Ако се спазва всичко това; няма нужда от илачита
ТУК,ТАМ и НАВСЯКЪДЕ......
parapiteka

Рейтинг: 1367

Мнениеот nahi » Пет Юли 03, 2009 11:31 pm

parapiteka написа:.....

:agree:
Набавянето на необходимите вещества чрез храна често се пренебрегва.
Д-р Сиришнишки препоръчва засилена консумация на
Свинска пача и Морски дарове - миди

Позволявам си и кратък цитат. С две думи какво ни се случва.
"Най-често срещаното дегенеративнао заболяване на хрущяла е артрозата (възглавничките на ставните амортисьори), което може да доведе до увреждане на костите. Най-често .......... макар че не става дума за остаряване на ставите, а за липсата на някои жизнено важни субстанции, изграждащи и поддържащи динамиката - подвижността на ставите.
Най-характерният симптом при всички заболявания на ставите е болката, която е резултат от увреждането на съединителната тъкан и ставата, предизвикана от възпалението. Ставата може да извършва нормално своята функция само ако има достатъчно ставна течност, която има задачата да "смазва" и да поддържа защитния филм около ставата. Освен защитната и функция ставната течност играе роля и за подхранването на самия хрущял. Ако подхранването на хрущяла е недостатъчно, неговите клетки (хондроцити) започват да отмират, а хрущялният слой намалява. Последицата от това е болезненото търкане на незащитените ръбове на костите, съпроводено с механично унищожаване на костния слой - ставната кост. При ходене това явление предизвиква болка, движението се затруднява, а самите мускули, чрез които това движение се подпомага, отслабват. С остаряването и тяхното храненето става все по-слабо, а ставите - все по-неподвижни и болезнени. Вътрешната страна на ставата е покрита с лигавица, чиито клетки отделят специална течност. Тази течност е вискозна, съдържа колаген, кондроитин и аминозахариди (глюкозамини), както и вода.
Аминозахаридите носят най-голяма отговорност за поддържането на вискозитета на ставната течност. С напредването на процеса на стареене производството на аминозахариди започва да намалява, ставната течност започва да се разрежда, нейната защитна роля се губи, а костите започват болезнено да се търкат една в друга. Поддържането на ставната течност зависи от състоянието на кръвоносната система, притока на кръв, както и от психическото състояние, стреса и т.н. За да бъде предотвратена появата на ставни заболявания, необходимо е тяхната подвижност да се поддържа с редовни физически упражнения. По този начин се засилва притока на кръв около ставата, храненето се подобрява, хрущялния слой се поддържа и обновява, подобрява се неговата функция."
Аватар
nahi

Мнениеот yasensf » Съб Юли 04, 2009 12:28 pm

parapiteka написа:
yasensf написа:Абе аз ще си купя Астрит Спин 30 и ще ви кажа след месец как е ...

Искам нещо да е ясно преди да се пият; каквито и да е хондропротектори и добавки.
ПРОФИлактиката е най ефективното средство; против скапване на коленете.
Дозирано натоварване.
Не се хвърляш на 50-60 километра преди да си свикнал с 10- 20 30
Загрявка 10-15 минути.Писано е по темата доста.

Аз тичам , колело по рядко карам , но по принцип тренирам футбол и съм свикнал с натоварванията сещаш ли се ? не се правя на герой един ден да тичам 20 км и после да немога ходя , всичко е дозирано и определено от треньора .. Под профилактика какво имаш впредвид ? че нещо не схванах .. загрявката ?
yasensf

Мнениеот did » Съб Юли 04, 2009 12:30 pm

тичането и футболът не са подходящи спортове за поддържане на ставите. Колоезденето е много по-щадящо, освен ако не става дума за скачане с колело, което не е колоездене по принцип.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот yasensf » Пон Юли 06, 2009 12:30 am

did написа:тичането и футболът не са подходящи спортове за поддържане на ставите. Колоезденето е много по-щадящо, освен ако не става дума за скачане с колело, което не е колоездене по принцип.

Хах е да към колоезденето няма мина , все пак имай впредвид че скоро ще се занимавам професионално с футбол :dontknow:
yasensf

Мнениеот Анелия » Пон Юли 06, 2009 11:04 am

nahi написа: Набавянето на необходимите вещества чрез храна често се пренебрегва.
Д-р Сиришнишки препоръчва засилена консумация на
Свинска пача и Морски дарове - миди

А преди известно време като бях споменала за яденето на пача и хрущяли, доста хора се бяха присмяли :nono:
Аватар
Анелия

Мнениеот barabum » Пон Юли 06, 2009 11:11 am

Азпия Flexen и нямам проблеми след една седмица редомно пиене на лекарството чувстваш някак как ставите ти се смазват и нямаш болки :beer:
did написа:
EccentricMOTION написа:Намерих си безплатно курбели Cyclone ...
скъпо е!
barabum

Рейтинг: 1046

Мнениеот Antediluvian » Пон Юли 06, 2009 4:21 pm

Изглежда само при мен Флексито не действа така убедително. Пия го малко над месец, - нямам болки в коляното, и когато спра да го пия усещам една нестабилнос,т и дискомфорт в коляното /болка би се появила само ако прекаля с натоварването/ => действа, но очаквах повече.

Но, по отношение на пукането в ставата - не се е намалило. Все пак това е хранителна добавка, и може би не мога да очаквам бързи ефекти. Мисля да я комбинирам с още нещо. :beer:
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот yasensf » Пон Юли 06, 2009 4:50 pm

Еми незнам повечето хора дето пишат в темата пият Флекси , а автора е препоръчал Астрит Спин 30 което е доста по - скъпо , но според него дава резултат.Не си мисли , че тия с глюкозамина са по - добри и те са хранителни добавки и лично мое мнение и опит не струват :Х

P.S. Защо спираш да го пиеш пии го постоянно ? всмисъл някъв дълъг курс изкарай му едно 3 4 5 месеца
yasensf

Мнениеот k0k0 » Пон Юли 06, 2009 5:37 pm

Не съм лекар и да чукам на дърво още не ми са потрябвали такива добавки, но съм чувал, че хората които имат такива проблеми ядат хрущяли/свинска пача . Защо не пробвате освен лекарствата и другото което ядете да хапвате и такива неща, може ефекта да е по-добър ?
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот Antediluvian » Пон Юли 06, 2009 7:13 pm

разбира се, ще комбинираме всичко. Налага се да пием добавките. Хрущялите/ свинска пача страхотно, но това е било за времето, когато е трябвало превантивно да се грижа за коляното си. Сега вече се налагат по-сериозни добавки.

yasensf - аз нямам предвид тези с глюкозамините - опитвал съм половин година с тях - никакъв ефект. Точно с Астри тСпин 30 ще комбинирам. А, флексито го спрях само 1-2 дена на 2 пъти се наложи. Не е било за по-дълги периоди. :beer:
Аватар
Antediluvian

Мнениеот yasensf » Пон Юли 06, 2009 9:17 pm

Antediluvian написа:разбира се, ще комбинираме всичко. Налага се да пием добавките. Хрущялите/ свинска пача страхотно, но това е било за времето, когато е трябвало превантивно да се грижа за коляното си. Сега вече се налагат по-сериозни добавки.

yasensf - аз нямам предвид тези с глюкозамините - опитвал съм половин година с тях - никакъв ефект. Точно с Астри тСпин 30 ще комбинирам. А, флексито го спрях само 1-2 дена на 2 пъти се наложи. Не е било за по-дълги периоди. :beer:

Ем сега ще комбинирам и аз двете пък да видим ... лошото е , че мога да намаля/спра натоварването още само 3 седмици .. а незнам дали са като глюкозамин да изграждат бавно и през времето на изграждане да е нужна почивка.
yasensf

Мнениеот XeDoX » Вто Юли 07, 2009 9:21 am

Баща ми е много зле със ставите.Като по-млад се е претоварвал без да загрява(повечето пъти в нетрезво състояние,което не е похвално ама...студентски живот).До преди два месеца го боляха лактите,дори когато си вдига чашата с вода.Пи разни прахчета и подобни,но те бяха по-скоро болко успокояващи и като ги спре и пак същата работа.Купих му глюкозамин на Universal ,вече седмица и половина го пие и казва,че има доста добър резултат.Вече като си движи ръцете не си чувства сухожилията като "ръждясали",по негови думи.Днес дойде и flexy и ще го пробва след като свърши глюкозамина,ако не се е възстановил до желано ниво.Тогава ще напиша резултати и впечатления,за сега мога да кажа само,че глюкозамина действа :)
Изображение
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот Antediluvian » Вто Юли 07, 2009 12:02 pm

вероятно този действа. Но глюкозаминестите ArtroGuard, ArtroStop (същото почти), Piaskledin 300 - нулев ефект...
Аватар
Antediluvian

Мнениеот yasensf » Вто Юли 07, 2009 1:54 pm

Да аз пих Артропротект и след това Ходроник и второто ми се стори доста успешно , но ще пробвам флекси.Само ми чудно като пиете флекси и спре да ви боли натоварвате ли се ?
yasensf

Мнениеот barabum » Сря Юли 08, 2009 9:48 pm

Antediluvian написа:Изглежда само при мен Флексито не действа така убедително. Пия го малко над месец, - нямам болки в коляното, и когато спра да го пия усещам една нестабилнос,т и дискомфорт в коляното /болка би се появила само ако прекаля с натоварването/ => действа, но очаквах повече.

Но, по отношение на пукането в ставата - не се е намалило. Все пак това е хранителна добавка, и може би не мога да очаквам бързи ефекти. Мисля да я комбинирам с още нещо. :beer:

Само да ти уточня,че аз пия по една опаковка годината и има ефект,но аз пия и много мляко и ям в големи количества сирене.

Дано съм ти помогнал :)
did написа:
EccentricMOTION написа:Намерих си безплатно курбели Cyclone ...
скъпо е!
barabum

Рейтинг: 1046

Мнениеот roko_s » Чет Юли 09, 2009 1:56 am

Болката в коляното може да има различни причини. Това само лекар може да уточни. Аз лично, като спортувах имах болка в едното коляно при рязко отскачане, а от там и слабост в него. Един познат спортист ме посъветва следното:
Всяка сутрин, като ставам парвата ми работа да е - много бавни клекове на пети !!!
На някои може да им е смешно но това помогна наитина. Крака си го почуствах по силен. :peace: :peace: :peace: :peace:
пред дилема сам
Аватар
roko_s

Рейтинг: 1078

Мнениеот Antediluvian » Чет Юли 09, 2009 8:14 pm

yasensf написа:Да аз пих Артропротект и след това Ходроник и второто ми се стори доста успешно , но ще пробвам флекси.Само ми чудно като пиете флекси и спре да ви боли натоварвате ли се ?

Аз си карам, но само до 50-60 км, и то най-често 30-40. Без болки. Но някои дни чувствам познатия дискомфорт и нестабилност. Само да кажа, че докато пиех 6 месеца глюкозамините, съм се качил 2 дена на колело, не съм слизал от колата. Е, не нужно пак да споменавам, че ефект НЯМА от тях, а бяха предписани от доста разбиращ лекар.
Аватар
Antediluvian

Мнениеот yasensf » Чет Юли 09, 2009 8:45 pm

Ем явно мен само ми се е сторило за Ходроника пак ти казвам тогава доста дълга почивка откарах пък и може е имало минимален ефект.Ходроник е по различно от тия Артро то е ампули и по бързо се усвоява , но пак е глупост сигурно.Вече 3 ти ден пия флекси незнам имаше ефект ам вчера бях на риба и тия чукари нагоре долу малко заболя иначе преди това доста добре се почувствах.

barabum , а ти за кое казваш че праиш по 1 курс флекси или испанското ?
yasensf

Мнениеот PtD » Чет Юли 09, 2009 10:42 pm

Ъъъ, като се изказвате така "работи, не работи", дали отчитате, че пораженията на ставите могат да се различават, както и индивидуалните особености на организма да засилват/елиминират действието на определен препарат?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот row » Чет Юли 09, 2009 10:55 pm

Тъй като темата ме вълнува, бих искал и аз да споделя опита си. За колена и стави мога да препоръчам TRIFLEX на фирмата GNC.
Малко е скъпичко, но пък мисля, че е най-доброто на пазара, тъй като проверих и изпитах други продукти на други фирми като ArtroGuard, където дневната доза глюкозамин е недостатъчна.
TRIFLEX се приема 3 пъти дневно,след хранене. Осигурява необходимата дневна доза от 1500 мг глюкозамин,1200 мг хидроитин сулфат както и 900 мг. метил сулфонил метан.Тези 3 съставки участват в изграждането на хрущяла. До колкото си спомням едно шишенце от 60 капсули струва някъде към 40 лв.

http://www.gnc.com/product/index.jsp?productId=3593582

Предлагат се и други разфасофки, които са по-скъпи, но не си спомням цената. Имайте в предвид,че действието не е мигновено.Трябва да има поне 2-3 месеца натрупване, за да има ефект. Също такта трябва да се правят почивки през няколко месеца. За повече информация се консултирайте с вашия личен лекар.
Също така е полезно да се пие рибено масло , което също помага за изграждането на хрущяла и костите. Може да се купи от всяка аптека под формата на хапчета или като сиропче.
Аватар
row

Рейтинг: 1247

Мнениеот Reactor » Нед Юли 12, 2009 8:41 am

Използвам темата за да споделя какъв проблем имам от седмица насам с коляното на левия си крак.
След двудневно интензивно каране започна едно пукане,прескачане в коляното с придружаваща болка,коята не бих казал,че е непоносима,но бе достатъчно неприятна,изнервяща и ограничаваща в движението и ходенето ми.
Продължих да ходя на работа с колелото и със задоволство установих,че при въртенето на педалите нямах нито болка,нито пукане или каквито и да било проблеми.Проблема идваше със стъпването върху крака.
Обърнах се към специалист и след кратък разпит/разговор ми бе поставена диагнозата - Възпаление на ставна връзка.
Ортопеда ми написа рецепта за Дипрофос и Лидокаин.Върнах се при него.Той ги смеси и ми направи инжекция директно в коляното.След минути болката при стъпване отмина но ефекта не бе траен.За подържащо лечение ми предписа Волтарен -един път дневно.След третата таблетка окончателно проходих.Болките и пукането/прескачането отшумяха.
В момента все още имам проблем със сигурноста и стабилноста при стъпване,но състоянието се подобрява.
На своя глава както се казва,започнах да си мажа коляното един път дневно и с Фелоран-Гел.Може и да си внушавам,но според мен - Помага.
Аватар
Reactor

Мнениеот Kpoko » Сря Юли 15, 2009 2:32 pm

За жалост и аз ще се разпиша в тази тема :V:
Преди 5 седмици, гонейки рейс, паднах с цялата си тежест на дясната си длан, при сгъването лакътя ми изпука доста зловещо, резултата - спукана кост и разтежения. Преди няколко дни се реших да направя едно кръгче в парка - при преминаване и през най-леката неравност изпитвах болка в областта на лакътната става, за сериозно каране не смея и да си помисля, а идва време за отпуска, която смятам да изкарам в планината.
Та питането ми е относно този налакътник, някой ползвал ли го е, има ли полза от него и дали не ограничава прекалено много движението.
Аватар
Kpoko

Мнениеот THEZOGGO » Съб Сеп 12, 2009 10:57 pm

Колеги, от известно време започнаха да ми пукат колената доста неприятно. До болка не се е стигнало но пукането ме притеснява доста. Изчетох темата и разбирам че при всеки болката или пукането е различно. Разгледах всички препарати и добавки които сте споделили като информация за което благодаря искрено, но аз лично все още въпреки наличната информация не мога да се ориентирам какво да започна да пия. Виждам че доста хора са доволни от въпросното Флекси а и не е скъпо. Разбира се това което Котка12 предлага е наистина добро но и е скъпичко макар че със здравето не бива да се правят компромиси, мисълта ми е дали може да ме насочите въпреки наличната информация, просто съм малко объркан и незнам какво да започна да пия като за начало. Как смятате дали това Флекси като за начало е добре?
Отначало като мислих какво да пия се сетих за Артростоп но нещо се разколебах и затова не го почнах. Та какво бихте ме посъветвали. Напълно съм наясно с загрявките преди каране и така нататък но да си призная не ги прилагам често, естествено грешката си е моя, но моля за съвет в настоящата ситуация какво е удачно да пия за спиране на пукането в колената. Ако може да ме насочите ще съм адски благодарен. От следващата седмица, дай боже, ще започне активно да се кара предимно посока нагоре и затова ми трябва съвет или препоръка относно приемането на добавки. Благодаря ви предварително и благодаря за полезната тема. :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот X_NRG » Съб Сеп 12, 2009 11:05 pm

Според мен е най-добре да се посъветваш с лекар. Точно по тази причина, аз все още не третирам проблема с пукането с нищо - защото все още не съм отишъл на доктор, за да ме прегледат. :)
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот Stancho » Нед Сеп 13, 2009 4:12 pm

@THEZOGGO - понеже съм активен спортист и от опит съм установил че това пукане (ако не е сериозно) престава след хубаво загряване на ставите. Аз лично досега не съм имал проблеми след хубава загрявка. ;) А за лекарствата - може и без, но доктора ще го каже това, аз не съм човека.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум