Агресия, или?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Агресия, или?

Мнениеот рс » Сря Май 20, 2009 1:04 pm

Bero написа:Велосипедисти, пешеходци, шофьори... Защо мислите за тях като за войнстващи помежду си групировки? Всички те са хора, българи (живеещи и движещи се по улиците на София например),

:rofl: :banghead:
да бе... е хора са, но кой е казал, че хората безусловно са нещо добро? сигурно е, че част от хората са нещо зло.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот Bero » Сря Май 20, 2009 1:10 pm

рс написа:
Bero написа:Велосипедисти, пешеходци, шофьори... Защо мислите за тях като за войнстващи помежду си групировки? Всички те са хора, българи (живеещи и движещи се по улиците на София например),

:rofl: :banghead:
да бе... е хора са, но кой е казал, че хората безусловно са нещо добро? сигурно е, че част от хората са нещо зло.

Никой не е казал. "Добри" или "зли", всички са част от едно и също общество, по-добре е да се опитаме да намерим доброто в него и да го използваме по най-добрия начин. :beer:
"You are not stuck in traffic. You are traffic."
Аватар
Bero

Рейтинг: 1390

Мнениеот PtD » Сря Май 20, 2009 1:13 pm

Bero написа:Именно заради условията, в които всички сме поставени, цивилизованото отношение към останалите и разбиране техните проблеми са от най-важните неща.

Цивилизованото отношение изисква две страни. Той създава опасност за живота ми с простотиите, които върши, докато шофира, а аз трябва да му се усмихна и да му пожелая приятен ден ли? :evil:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Bero » Сря Май 20, 2009 1:39 pm

PtD написа:
Bero написа:Именно заради условията, в които всички сме поставени, цивилизованото отношение към останалите и разбиране техните проблеми са от най-важните неща.

Цивилизованото отношение изисква две страни. Той създава опасност за живота ми с простотиите, които върши, докато шофира, а аз трябва да му се усмихна и да му пожелая приятен ден ли? :evil:

Цивилизованото отношение е начин на поведение, независещ от другата страна.
"Добрите хора не се нуждаят от закони, за да се държат правилно, а лошите винаги ще намерят как да ги заобиколят. "
Платон
Аватар
Bero

Мнениеот bikerider » Сря Май 20, 2009 1:51 pm

Би било прекрасно ако е така, но в реалността разрешаването на чуждите проблеми често е в наш ущърб. Както казах - условия на конкуренция. Кооперативно поведение би могло да има само ако и двете страни следват такава стратегия.

@PtD: :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Май 20, 2009 2:42 pm

Bero написа:"Добрите хора не се нуждаят от закони, за да се държат правилно, а лошите винаги ще намерят как да ги заобиколят. "
Платон

Това, ако не забелязваш, е анализ на положението, а не алгоритъм как да се справим с проблема.
Аватар
PtD

Мнениеот gofren » Сря Май 20, 2009 2:43 pm

за малко да пребия днес едно малко цигане. застанало на бордюра с едно огледало и свети в очите на насрещно идващите шофьори и колоездачи и сички. ама нарочно такова. седи и с огледалото те цели. сдържах се, може би, защото денивелацията беше отрицателна, смисъл беше на надолу улицата а и се бях позасилил и си казах "аре да не убивам скоростта" и само го минах. но ако има следващ път 100 про ше го подгоня.

ПП и аз карам без очила. нема пари
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот madsnake » Сря Май 20, 2009 3:00 pm

Ооо за светенето... из квартала ако се прибирам през нощта 2-3 пъти ми се е случвало малки деца да ми светят в очите с фенерчета и то пред родителите си. На никого не му пука. По-голямата част от хората са на принципа - абе аз да се оправям пък другите...
Аватар
madsnake

Мнениеот azoic » Сря Май 20, 2009 5:00 pm

Проблемът е до манталитета на хората...олигофрени винаги е имало и ще има и за напред. Alpina Дори да му счупиш огледалото, няма да успееш да промениш нищо...ще се озлоби още повече, а извинявай или нещо подобно от такива хора дори и не очаквам...по вероятно е да те напсуват за това, че си на пътното плътно и видиш ли му създаваш проблеми ако те удари.
Мен един бакшиш щеше да ме отнесе на половината пешеходна пътека и когато му теглих една, едва тогава спря за да ме бие :) но като видя колчето на седалката изчезна яко дим. Та явно трябва да ги псуваме преди да са стигнали до пешеходната пътека и току виж се научили да спират преди нея.
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Мнениеот Bero » Сря Май 20, 2009 5:12 pm

PtD написа:
Bero написа:Това, ако не забелязваш, е анализ на положението, а не алгоритъм как да се справим с проблема.

Е да де, за да има смисъл анализът на проблема, след това трябва да се състави и алгоритъм за решаването му, нали? :D
Аватар
Bero

Мнениеот did » Сря Май 20, 2009 6:46 pm

Bero написа:Е да де, за да има смисъл анализът на проблема, след това трябва да се състави и алгоритъм за решаването му, нали? :D

да де, съгласен съм. ама ти не предлагаш решение на проблема, следователно анализът ти си остава без смисъл.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот endkuro » Сря Май 20, 2009 7:03 pm

А за полицията не помислихте ли? Все пак те са за това, а не ние сами да решаваме нещата - проблеми, свързани с обществения ред, което е грижа на дежурните и патрулиращите полицаи :) Саморазправията често довежда до задълбочаване на проблема, както казаха други колеги по-горе, само се налива бензин в огъня и "лицата" се раздразняват още повече /пък и ако се окажат някакви луди наркомани, да си няма работа човек/
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот Лифта » Сря Май 20, 2009 8:14 pm

Относно първото мнение в темата (на Алпина)
Някой ден, на някое място, някое шоферче ще изпапка някой мноого голям ... :nono:
Щото и аз се движа в градски условия и винаги гледам да се "държа прилично" на пътя, но наглостта и горзното поведение на някои момченца с МПС-та ме изнервят зверски много на моменти ... а аз трудно си сдържам гнева :dontknow:
Аватар
Лифта

Рейтинг: 1206

Мнениеот Gamina » Сря Май 20, 2009 10:02 pm

Здравейте, аз съм съвсем нова във форума, от няколко дена чета, но в тази темичка ще се включа, понеже в последните дни все ми се случват разни "приятни" инциденти...

Пиратки не са ми мятали, случвало се е миналото лято да ме засичат разни завиващи, на едно и също кръстовище, няколко пъти, от тогава там минавам по тротоара и бутам с пешеходците на светофара.

Мисълта ми за шофьорите обаче е друга - вчера спуках гума на "велоалеята" - онова недоразумение по канала, което се оказва и най-прекия ми и що-годе безопасен път до работа. Стана преди Орлов мост (в посока НДК), още алеята е от дясната страна на канала. Бях оставила, без да се замисля, всичко в раницата, с която бях в събота на шествието. Даже помпа нямах. Обърнах колелото и почнах да махам на колите в задръстването. Едни ме сочеха с пръст , други откровено се хилеха (сама девойка, закъсала с колелото - много смешно), само един чичо си отвори прозореца и ме увеодми, че няма помпа (исках поне да напомпам и да бутам до офиса, колкото може. После щях да сляза до вкъщи за резервната гума). Въобще, никакъв интерес спрямо мен, освен клюкарски, то не беше подсвиркване и клаксони - живо чудо. Добре, че минаха момче и момиче с велосипеди и ме закърпиха. :usclap: Много им благодаря за което.

Отношението на шофьорите към мен беше кофти, ама аз съм си виновна, че забравих да прехвърля инвентара от едната чанта в другата. Това обаче се случва и между тях - преди няколко месеца карах шофьорски курсове - еми на България една Нива се запали. От целия поток коли само още един човек, и аз с учебната, спряхме. Инструктура никак не искаше да спираме, ама аз се заинатих и спрях. Загасиха го човека, другите надаваха вой с клаксони отзад, че задръствал лентата. Все си мисля, че някой ден и те ще се подпалят и няма да мислят така.

Та хората са си злобни един на друг, без значение с какво возило си. Вярно, че ние го отнасяме повече, но и помежду си не са особено колегиални.

А днес се наложи да се подпра на един джип до НДК, добре че не изхвърча някой да ме налага, той даже май и не разбра :D

А на тия, дето си блеят в спрелите коли и си отварят вратите без да хвърлят един поглед в огледалото... на тях какво им мисля :dark: Тия дни за сефте минах покрай човек, който си затвори вратата като видя да идват хора с велосипеди. А даже не беше съвсем на платното, щяхме да го подминем без проблем. Евала!
Gamina

Рейтинг: 1225

Мнениеот Alpina » Сря Май 20, 2009 11:44 pm

:offtopic: До тези, дето ги засичат разни завиващи надясно коли - научете се да карате колело на пътя, проблема е във вас :agree:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Сря Май 20, 2009 11:52 pm

Alpina написа::offtopic: До тези, дето ги засичат разни завиващи надясно коли - научете се да карате колело на пътя, проблема е във вас :agree:

Tц. Проблемът е в овчите шофьори. Беее. :nono:
Аватар
PtD

Мнениеот vpravov » Сря Май 20, 2009 11:58 pm

Alpina написа::offtopic: До тези, дето ги засичат разни завиващи надясно коли - научете се да карате колело на пътя, проблема е във вас :agree:

:agree: 15-20 метра преди кръстовище - вдигане на лява ръка във хоризонтална позиция и (след оглеждане за идиоти) плавно навлизане в лявата страна на лентата, с цел освобождаване на лентата за дясно завиващите.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот Alpina » Чет Май 21, 2009 12:13 am

PtD написа:Tц. Проблемът е в овчите шофьори. Беее. :nono:

Добре, аз не споря, че имаме проблем с тях... но какво - да разчитаме на късмета,
за да не стане сакатлък, или да се движиме така, че да елиминираме проблема?
Знаем, че има опасни шофьори, ама няма да се пазим от тях, превръщайки се също в овце?
Почти всеки ден ми се налага да минавам през светофар, чиято секция за завиване на дясно светва около 15 секунди преди тази за направо - ами начина за преминаването му е почти същия, който ще помогне за това да не те засичат завиващите.

А на останалите светофари с малко мисъл ще намалиш с поне 95% възможноста да те засекат без да слизаш от колелото, без да караш по пешеходни пътеки и тротоари. Останалите 5% са за върха на смотаните шофЕри...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Чет Май 21, 2009 2:36 am

Естествено, че не трябва да караш без да внимаваш кой какво прави. Следва обаче и да си търсиш предимството! Мноооого внимателно ;)
Аватар
PtD

Мнениеот azoic » Чет Май 21, 2009 8:29 am

Както вече казах това си е до манталитет. Наскоро карахме от Г.Делчев до Тасос, гърците като ни видеха и намаляха още 200м зад нас, подминаваха ни с 20км/h. Докато нащете сънародници не си правеха труда изобщо да намлят скороста :crazy: При положение, че през цялото време валеше като из ведро не беше много приятно да виждаш "синия салон" през 5 минути :) За решение на проблема...нямам си представа как може да стане това :dontknow:
Последна промяна azoic на Чет Май 21, 2009 9:07 am, променена общо 1 път
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Мнениеот bikerider » Чет Май 21, 2009 9:01 am

vpravov написа::agree: 15-20 метра преди кръстовище - вдигане на лява ръка във хоризонтална позиция и (след оглеждане за идиоти) плавно навлизане в лявата страна на лентата, с цел освобождаване на лентата за дясно завиващите.

Бяла лястовица си ти, Владо :)
От 10 човека поне 8 изобщо няма да погледнат къде са. От тия 8 най-много двама да сигнализират какво ще правят и да се махнат от пътя на колите. Неграмотията относно ЗДП сред велосипедистите е още по-ужасяваща отколкото тая сред шофьорите.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот lanzz » Чет Май 21, 2009 9:25 am

vpravov написа:15-20 метра преди кръстовище - вдигане на лява ръка във хоризонтална позиция и (след оглеждане за идиоти) плавно навлизане в лявата страна на лентата

добре е и преди вдигането на лявата ръка да се гледа - не се знае дали някой Жип или маршрутка няма да си я хареса и да я отнесе на някъде...
Аватар
lanzz

Мнениеот Bero » Чет Май 21, 2009 9:41 am

А като караш на пътя, искаш да продължиш направо, а автомобилът - да завие надясно?
15-20 метра преди кръстовище - вдигане на лява ръка във хоризонтална позиция и (след оглеждане за идиоти) плавно навлизане в лявата страна на лентата, с цел освобождаване на лентата за дясно завиващите.

Не винаги е удачно - някои ленти са за направо и надясно едновременно :agree:
Аватар
Bero

Мнениеот TheAnimal » Чет Май 21, 2009 9:52 am

абе ти се научи да даваш сигнал като завиваш, тогава философствай...щото масово карате като олигофрени на пътя и не спазвате правилата, после шофьорите били виновни :idea:
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот Gamina » Чет Май 21, 2009 9:55 am

Аз имах предвид разни, които тръгват да завиват надясно от вътрешната лента, която е за направо. А аз съм в крайната, която е направо/надясно. Или пък не се е усетил да се престрои навреме, съответно се бухва под ъгъл насред пешеходната пътека и надава вой всички да го пуснат - един такъв с джип щеше да ме отнесе докато си минавах кротко направо :dontknow:

Колкото до ЗДП... наистина масово не се знае, не знам дали сте обърнали внимание, колко хора карат в насрещното и са твърдо убедени, че така трябва :banghead:
Gamina

Рейтинг: 1225

Мнениеот endkuro » Чет Май 21, 2009 10:13 am

Това за насрещното е по-безопасно. Веднъж си карах извънградско естествено дори не бях на шосето, а карах по банкета и някъв не ме видя явно и ми мина на точно два сантиметра. Супер много се стреснах тогава(нямам огледало и не виждам как ще мине колата, дали ще спази дистанция) много се изплаших, два сантиметра са нищо! Затова, въпреки че си карам правилно и не в насрещното се позамислям, не ли по-безопасно...
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот Overlorda » Чет Май 21, 2009 10:18 am

Завиването надясно понякога наистина е малко игриво :) Аз правя няколко неща зависи от ситуацията: Ако е червено и съм успял да се изнижа до най-отпред и виждам първата кола че е дала мигач, със знаци го питам дали мога да мина напред преди него (досега никакъв проблем при такъв подход). Ако има леко движещи се коли и мога си избирам една която продължава направо и карам успоредно със нея, или се престроявам зад нея и колкото мога по-бързо се изнасям за да не преча на задния. Ако лентата е само за надясно са два вариянта: или продължавам надясно с колите спирам и се правя после на пешеходец бутайки, или ако е лесно престрояването се подреждам най-вдясно на лентата за направо и при тръгване гледам отдясно някой да не ме згази. Не съм сигурен дали така е най-правилно, но поне се старая да не преча много на МПС-тата. Ако някой вижда нещо грешно в това което правя, отворен съм за предложения и с желание за поправяне, с едничка цел всички да са щастливи и спокойни:) Но да ви кажа най-тегавото ми е да направя ляв завой след караулката за да хвана пътя за Банкя, там все още експериментирам с някои дребни нарушения (каране по тротоара на насрещното вдижение).
В името на добрата бира !
Аватар
Overlorda

Рейтинг: 1270

Мнениеот Bero » Чет Май 21, 2009 11:40 am

Понеже твърдо считам, че за да изискваш от останалите да спазват правилата, трябва да знаеш и изпълняваш своите задължения, и тъй като мисля,че голяма част от колегите велосипедисти (а и шофьори) не спазваме правилата за движение (донякъде поради непознаване на законите), позволявам си да публикувам извадки от Закона за движение по пътищата, пряко касаещи велосипедистите. Познаването и спазването на закона помага да отстояваме правата си пред останалите участници в движението.

Чл. 5. (1) Всеки участник в движението по пътищата:
1. с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не
трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди;
2. трябва да опазва околната среда, като не изхвърля и не оставя на пътя предмети или вещества, както и да вземе мерки за отстраняването им или за предупреждаване на останалите участници в движението, когато това ги застрашава.
(2) Водачът на пътно превозно средство е длъжен:
1. да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението,
каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства;
3. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
да не управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества.

Чл. 8. (1) Водачите на пътни превозни средства използват дясната половина на
пътя по посока на движението си, освен в случаите, когато с пътен знак или със светлинен сигнал е указано нещо друго.

Чл.15.

(4) Когато има път, платно за движение, пътна лента или алея, предназначени за
движение на определени пътни превозни средства, водачите на тези превозни средства са длъжни да се движат по тях.
(5) Когато няма специално предназначена за тях пътна лента или алея, водачите на мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за движение разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и ако това не пречи на другите участници в движението.
(6) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Когато пътна лента е сигнализирана за движение
само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, се забранява движението на други пътни превозни средства.

Чл. 18. (1) Водачът на бавнодвижещо се пътно превозно средство задължително се
движи в най-дясната пътна лента
, освен при завиване или заобикаляне.
(2) Когато има обозначена с пътен знак пътна лента, предназначена за движение
на бавнодвижещи се пътни превозни средства, водачите на такива превозни средства са длъжни да използват тази лента.

Чл. 21. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) При
избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч:

Самоходни машини:
Населено място – 40
Извън населено място – 40

Чл. 22. (1) Водачът на пътно превозно средство не трябва да се движи без
основателна причина с твърде ниска скорост, когато по този начин пречи на движението на другите пътни превозни средства.

Чл. 23. (1) Водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи на такова
разстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко.

Чл. 24. (1) Водачът на пътно превозно средство не трябва да намалява скоростта
рязко, освен ако това е необходимо за предотвратяване на пътнотранспортно
произшествие.
(2) Преди да намали значително скоростта на движение на управляваното от него
пътно превозно средство, водачът е длъжен да се убеди, че няма да създаде опасност за останалите участници в движението и че няма да затрудни излишно тяхното движение. В този случай водачът на пътно превозно средство, което няма стоп - светлини или те са повредени, подава своевременно сигнал с ръка.

Чл. 25. (1) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е
маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.
(2) При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. Когато такава маневра трябва едновременно да извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента.
Чл. 26. Преди да завие или да започне каквато и да е маневра, свързана с
отклонение встрани, водачът е длъжен своевременно да подаде ясен и достатъчен за възприемане сигнал. Сигналът се подава със светлинните пътепоказатели на превозното средство, а за превозните средства, които нямат светлинни пътепоказатели или те са повредени - с ръка. …Сигналът, подаван с ръка, може да бъде прекратен непосредствено преди започване на маневрата.

Чл. 28. (1) За предупреждаване на останалите участници в движението за
намерението си да извърши маневра водачът на пътно превозно средство подава следните сигнали:
1. ляв пътепоказател или лява ръка, изпъната хоризонтално встрани - за завиване
наляво или за отклонение наляво;
2. десен пътепоказател, дясна ръка, изпъната хоризонтално встрани, или лява
ръка, сгъната в лакътя и насочена нагоре - за завиване надясно или за отклонение надясно.

Чл. 29. Сигналът за спиране, подаван от водач на пътно превозно средство, което
няма стоп-светлини или те са повредени, е лява или дясна ръка, изпъната нагоре.

Чл. 35. (1) Завиването надясно се извършва от най-дясната пътна лента по посока
на движението, а когато лентите са обозначени за движение в съответна посока - от лента, предназначена за завиване надясно.
(3) При завиване надясно за навлизане в път с двупосочно движение водачът на
пътното превозно средство завива така, че да навлезе по възможно най-краткия път в дясната част на пътното платно по посока на движението.

Чл. 36. (1) Завиването наляво се извършва от най-лявата пътна лента по посока на
движението, а когато лентите са обозначени за движение в съответна посока - от лента, предназначена за завиване наляво.
(2) При завиване наляво за навлизане в път с двупосочно движение водачът на
пътното превозно средство завива така, че да навлезе по възможно най-краткия път в дясната част на платното за движение.

Чл. 41. (1) Пътните превозни средства се изпреварват от лявата им страна.

Чл. 47. Водач на пътно превозно средство, приближаващо се към кръстовище,
трябва да се движи с такава скорост, че при необходимост да може да спре и да пропусне участниците в движението, които имат предимство.
Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно
средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или
приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от местоположението и посоката им на движение.
Чл. 49. Водач на пътно превозно средство, което излиза от земен път на път с
настилка, е длъжен да пропусне движещите се по пътя с настилка пътни превозни
средства и пешеходци.
Чл. 50. (1) На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път
с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.

Чл. 50а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Забранено е навлизането в кръстовище дори и
при разрешаващ сигнал на светофара, ако обстановката в кръстовището ще принуди водача да спре в кръстовището или да възпрепятства напречното движение.

Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено
ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:

1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и
червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на
червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на
колелата.

Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до
дясната граница на платното за движение.

Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да
освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да
се държи за него;
4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на
превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци;
тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.

Чл. 82. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако пред
и зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет.

Чл. 88. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Организирани
шествия и състезания по пътищата, отворени за обществено ползване, могат да се
провеждат само след разрешение на собствениците или администрацията, управляваща пътя и след предварително съгласуване на маршрутите, условията и времето на провеждането им с органите на Министерството на вътрешните работи.

Чл. 89. Движението на шествия се извършва в колона по най-дясната свободна
пътна лента. Широчината на колоната не може да бъде по-голяма от широчината на една пътна лента за движение.

Чл. 90. Забранява се на останалите участници в движението да пресичат шествие.

Чл. 107. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя
извън пътно превозно средство и не извършва работа по пътя. За пешеходци се считат и лицата:

2. които бутат велосипед, мотопед или мотоциклет;

Чл. 108. (1) Пешеходците са длъжни да се движат по тротоара или банкета на
пътното платно.
(2) Пешеходците могат да се движат по платното за движение, противоположно
на посоката на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница:
1. когато няма тротоар или банкет или е невъзможно те да бъдат използвани;
2. при пренасяне или тласкане на обемисти предмети, когато с това се затруднява
движението на другите пешеходци.

Чл. 110. Извън населените места, при липса на банкет или тротоар или при
невъзможност те да бъдат използвани, лицата, бутащи велосипед, мотопед или
мотоциклет, са длъжни да се движат по платното за движение, като се придържат
възможно най-близо до дясната му граница.

Чл. 116. Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и
предпазлив
към пешеходците, особено към децата, към инвалидите, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, и към престарелите хора.

Чл. 117. При приближаване към място, където на пътя или в близост до него се
намират деца, водачът на пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост - и да спре.

Чл. 121. Когато на платното за движение има вода, кал или дребни камъни,
водачът на пътно превозно средство е длъжен да преминава с такава скорост, че да не причини изцапване или нараняване на пешеходците.

§ 6. По смисъла на този закон:

10. "Пътно превозно средство" е съоръжение, придвижвано по пътя на колела и
използвано за превозване на хора и/или товари. Към пътните превозни средства се приравняват трамваите и самоходните машини, когато се придвижват по пътищата.
19. "Велосипед" е пътно превозно средство най-малко с две колела, което се
привежда в движение с мускулната сила на лицето, което го управлява, с изключение на инвалидните колички.
54. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) "Пешеходна пътека" е част от платното за
движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци,
предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.
Аватар
Bero

Мнениеот Alpina » Чет Май 21, 2009 12:48 pm

То е ясно де, ама почти всички колела не са street legal :evil:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот tanya » Чет Май 21, 2009 12:51 pm

Пресен пример от днес за заобикалящата ни простащина...
Ситуацията е следната: близо до нас има доста оживено и малко объркано кръстовище. В единия му край и от двете страни на пътя има паркинги. Съответно няма тротоар, а шосето си е тясно - колкото да се разминат две коли монго близо една до друга. Редовно на завоя има спрени неправилно коли, които тотално пречат на движението - да не би собствениците им да си счупят краката случайно, ако им се наложи да повървят 10-20 метра повече до супера. Та прибирам се на обяд, бутам си количката с малкия по въпросното шосе, и току пред мен една кола си спира "както си му е реда" почти на завоя, а аз започвам да се чудя откъде да я заобикаля за да не се набутам в другите преминаващи коли. И двата паркинга по това време на деня бяха абсолютно празни. На въпроса ми към лелката в колата, защо не спря на паркинга, отговорът беше: "Защото така искам". Ей това направо ме изуми :crazy: . Да беше казала нещо от рода на: "аз съм за малко", "много бързам" - абе все щях да го преживея. Ама това "така ми е кеф" ме остави без думи. Ами че утр може да и е кеф да минава на червено примерно.
Вече почвам да си мисля, че сигурно не другите, ами нещо аз не съм в ред. По целия булевард е пълно със знаци, забраняващи спирането - и в същото време е пълно с толкова много спрели коли, че тези които се движат трудно се разминават. А полицейското управление е на 200 м
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум