ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!

Мнениеот subritual » Сря Сеп 08, 2010 11:44 am

Бог да я прости жената.
Уместно е да отбележа,че има разлика между това да те засече лек автомобил и товарен такъв.
Под големите гуми се попада много по-лесно и както стана ясно изхода често е летален :crap:
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Сря Сеп 08, 2010 1:11 pm

За мен от жизненоважно значение е да се уверя, че шофьорът ме е видял. Дори ми се е случвало да питам в коя посока ще завива.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 08, 2010 1:32 pm

+1

За мен ППС/МПС-то е без значение, само шофьора е от значение. Малко приложна психология няма да навреди никому, плюс това винаги гледам да гледам поне три коли напред, без значение шофьор ли съм или велосипедист. Ако има камион изобщо и не припарвам до него заради смрадта.

Всички тези инциденти лежат на съвестта на общината и велосдруженията. Разтръбихме наляво и надясно, че София е град, в който може безопасно да се кара колело, което е чиста лъжа. Нацапхме малко жълта боя и безопасността дойде сама.

Помнете ми думата - на тяхната съвест ще лежат още такива нещастия !!!
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот kojota » Сря Сеп 08, 2010 1:35 pm

Абе София хич не е безопасно да се кара колело - може би това е най рисковото участие в движението в момента - с велосипед.
Доста хора ми казват - :crazy: като им кажа , че ходя през полвината работна седмица ходя с колело на работа ( аз го правя просто защото ми се кара ) - а има и хора, които само така се придвижват .
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот Grash » Сря Сеп 08, 2010 2:00 pm

bikerider написа:Всички тези инциденти лежат на съвестта на общината и велосдруженията. Разтръбихме наляво и надясно, че София е град, в който може безопасно да се кара колело, което е чиста лъжа. Нацапхме малко жълта боя и безопасността дойде сама.

Помнете ми думата - на тяхната съвест ще лежат още такива нещастия !!!

А те сега даже не си направиха труда да обелят една дума... Гледам във форума са го пуснали само като новина... Абсолютни смешковци...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот sos » Сря Сеп 08, 2010 4:11 pm

Не знам дали ще прозвучи на място, но да споделя– когато ми се налага да карам в София, карам с очите и съзнанието на шофьор :look:
ИзображениеИначе се казвам Добри!
Аватар
sos

Рейтинг: 1990

Мнениеот did » Сря Сеп 08, 2010 4:34 pm

Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kojota » Сря Сеп 08, 2010 4:37 pm

sos написа:Не знам дали ще прозвучи на място, но да споделя– когато ми се налага да карам в София, карам с очите и съзнанието на шофьор :look:

:agree:
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот subritual » Сря Сеп 08, 2010 6:31 pm

did написа:спокойно, ще назначат комисия!

Напрежението изби в много тъпа посока,както обикновенно.
Когато правеха водния колектор под Южния парк, отново строителите не бяха направили алтернатива за велосипедистите.
А това е именно тяхна грижа.Добре,че там никой не пострада.
Аватар
subritual

Мнениеот hitar_potter » Сря Сеп 08, 2010 8:11 pm

Уви, много велосипедисти карат невнимателно и рискуват живота си, правейки глупости. Жалкото е, че дори и да направиш забележка на някого, той не те взема насериозно. Признавам, аз също невинаги съм изряден, но се старая доколкото мога. Моят апел към всички е да се движат по-разумно из улиците на София! Във сайта има полезна статия, в която са описани основните положения при движение в града, прочетате я и я проумейте!
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот THEZOGGO » Сря Сеп 08, 2010 8:46 pm

bikerider написа:+1
Нацапхме малко жълта боя и безопасността дойде сама.

За съжаление обаче, никой не я поддържа маркировката, освен че нито шофьорите нито пешеходците се съобразяват с нея, а и самата маркировка постепенно изчезва (изтрива). Често правя забележка на пешеходци които вървят във велочаста по велоалеята покрай бул. княз Борис, да си ходят в тяхната лента и че това е както за тяхна, така и за наша безопасното (на велосипедистите). Особенно по бул. княз Борис са изключително нагли, имало е случай в които за малко да си изпусна нервите и с риск да бъда набит, да се опитам да изкривя нечия мутра. Пешеходците ме гледат очудено и когато се движа срещу тях без да се отместя, когато вървят по велоалеята на бул. Витоша. Нямаме изградени навици на движение и това си е.
И на НДК е същото положение. Ннкакво съобразяване с "маркировката" на велоалеята от страна на пешеходците.

hitar_potter написа:Уви, много велосипедисти карат невнимателно и рискуват живота си, правейки глупости. Жалкото е, че дори и да направиш забележка на някого, той не те взема насериозно. Признавам, аз също невинаги съм изряден, но се старая доколкото мога. Моят апел към всички е да се движат по-разумно из улиците на София! Във сайта има полезна статия, в която са описани основните положения при движение в града, прочетате я и я проумейте!

Хм, в някои случай и аз карам неразумно, но само и единствено когато съм с други хора около мен (познати) започвам да се лигавя и губя трезва преценка за опасностите на пътя. Ти си свидетел на това. Незнам на какво се дължи, може би на прекаленото ми желание да освободя глупавата простотия в себе си и да се направя на интересен. Но това го правя само когато около мен има някакви "себеподобни" (в смисъл, тръгнали сме или се връщаме от някаквао каране).
Когато карам сам и се придвижвам в града съм изключително внимателен и смея да кажа че имам голям стаж каране на колело в София, но вече ме е страх да карам в този град. Каквито и маршрути да ползва човек, са наппълно недостатачни за да може да е безпроблемно и по-малко неприятно придвижването с колело.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот hitar_potter » Сря Сеп 08, 2010 9:55 pm

Тъкмо сред себеподобни не е хубаво да се прави така - дава се лош пример.

Лично аз, когато карам в града, се стремя да се държа предвидимо - винаги означавам промяната на посоката ми на движение с ръка, ако трябва да заобиколя нещо, уверявам се, че зад мен колите са на достатъчно голямо разстояние. Случвало се е да минавам през дупки, само защото ги заобиколя, мога да се поставя в опасна ситуация. Не сменям постоянно платното с тротоар. Карам достатъчно вдясно почти винаги, а понякога на сфетофари нарочно заемам цялото платно - за по-голяма сигурност. Стремя се и да осигурявам визуален контакт с шофьорите, за да знам какво намерение имат.. Та, при този начин на каране, от доста време не съм имал фрапиращи ситуаци, не са ми бибиткали (освен нормалното кратко бибиткане, което някои шофьори практикуват, когато те задминават, за да са сигурни, че знаеш за тях). Надявам се и колоездачите, и шофьорите да се държим по-адекватно на пътя и да не си вгорчаваме животите.

Пак казвам, не съм идеален и аз, но написах тези неща, защото смятам, че това са добри препоръки, които правят пътуването из града една идея по-безопасно.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот grebo » Чет Сеп 09, 2010 4:13 pm

THEZOGGO написа:За съжаление обаче, никой не я поддържа маркировката, освен че нито шофьорите нито пешеходците се съобразяват с нея, а и самата маркировка постепенно изчезва (изтрива). Често правя забележка на пешеходци които вървят във велочаста по велоалеята покрай бул. княз Борис, да си ходят в тяхната лента и че това е както за тяхна, така и за наша безопасното (на велосипедистите). Особенно по бул. княз Борис са изключително нагли, имало е случай в които за малко да си изпусна нервите и с риск да бъда набит, да се опитам да изкривя нечия мутра. Пешеходците ме гледат очудено и когато се движа срещу тях без да се отместя, когато вървят по велоалеята на бул. Витоша. Нямаме изградени навици на движение и това си е.
И на НДК е същото положение. Ннкакво съобразяване с "маркировката" на велоалеята от страна на пешеходците.

Има си лечение и за това. Настъпваш и караш все едно ги няма - пръскат се като пилци. Ако са с гръб към тебе, минаваш с висока скорост на сантиметри и някак си проумяват че не им е там мястото.
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот Sartor » Чет Сеп 09, 2010 7:58 pm

grebo написа:
Има си лечение и за това. Настъпваш и караш все едно ги няма - пръскат се като пилци. Ако са с гръб към тебе, минаваш с висока скорост на сантиметри и някак си проумяват че не им е там мястото.

Маркировката на много места не само, че е зле поддържана, но и минава през безумни места - например през павильон за вестници, или през улични лампи/кошчета... Друг факт е, че минава през стълби (това е около НДК, точно до моста) - по принцип за нас това си е добре дошло упражнение, ама я питайте шосейките или хората с градски колела. :eek3:

И на мен ми се е случвало не веднъж, особено през последните месеци да ми направят забележка МОЛ-ките по Витошка да съм гледал къде карам - дори един дебелак ме гони за това че съм бутнал мадамата му (точно от едно минаване с 15 км/ч - не се отместиха при положение, че се виждах от километри при това бях и с фар). Поне му помогнах да изгори някоя и друга калория и сланина :evil:

Просто хората трябва да свикнат с факта, че има достатъчно велосипедисти и трябва да се съобразяват - да има толерантност, същото важи и за шофьорите по улиците. От друга страна инфраструктурата в града трябва да се развива още доста - виждам, че има проекти. Някъде гледах, че имаше идея да се свържат големите паркове в София с една обща вело-алея, която да преминава като мостове през най-опасните булеварди в столицата.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот sergeh » Чет Сеп 09, 2010 8:45 pm

Според мен подобни "тактики" на сплашване няма да доведат до положителен ефект, а само ще настроят пешеходците негативно към нас. Културата на движение на българина е под всякаква критика - да се очаква, че няма да ходи като едър рогат добитък по велоалеите, дори те да са направени по правилата, е меко казано твърде оптимистично. Непрекъснато съм свидетел как разни сумнамбули стъпват на платното на улицата без да си направят труда да обърнат глава дори на 1 градус, за да се огледат дали няма някой автомобил да ги отнесе, какво остава за някакви си велосипедисти. На кварталните улички платното за движение е многократно по населено с пешеходци, отколкото тротоарите.

За да се промени това трябва търпение и толерантност, доста търпение и толерантност. И вяра в светлото бъдеще :D.
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Чет Сеп 09, 2010 8:49 pm

В София има точно една велоалея - тази от Руски Паметник до Горнобански път!
Всичко останало е такъв т*шак, прах в очите и отчитане на няква дейност!

Жълтите ленти в центъра избледняват... и повечето пешеходци незнаят изобщо "к'ви са тея жълти ленти"
а на места изобщи не се виждат...
"Велоалеята" по бул Евлоги Георгиев e пълна загуба на средства, проектирана от някой, който явно колело НЕ КАРА!
Една лента, със знак за велосипедисти и пешеходци... 2в1... тука нема връзка!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Admin » Пет Сеп 10, 2010 4:22 pm

bikerider написа:Всички тези инциденти лежат на съвестта на общината и велосдруженията. Разтръбихме наляво и надясно, че София е град, в който може безопасно да се кара колело, което е чиста лъжа. Нацапхме малко жълта боя и безопасността дойде сама.

Не се заяждам, но и не знам къде си видял някой да тръби подобно нещо. :dontknow: (Факти, факти, факти? Публикации? Обобщения? ). По мои наблюдения точно обратното е твърдението на велосдруженията и вероятно ще е такова още дълго време. А пък общината не съм я чувал много-много да говори по въпроса - може би при откриването на двете велоалеи да е казала нещо в тази насока, но те политиците са за това да говорят общи приказки (а и ако е имало подобни изказвания, 99% съм сигурен, че са били в бъдеще време и с пожелателен уклон).
Ако ми покажеш къде е имало подобно разтръбяване, особено от страна на велосдруженията, ще оттегля забележката си, но дотогава за мен цитираното е просто измислица, за да се поддържа "виновността" на "любимите" ти велосдружения за всичко.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Пет Сеп 10, 2010 5:30 pm

Написаното от мен изразява личното ми мнение и не задължава никого с нищо.

И все пак - покажи ми кога и къде Велоеволюция възразиха срещу лайняното изпълнение на общинския план за велоалеи (план, в чието изготвяне участваха)??? Кога и къде излязоха на шествие да предупредят колоездачите, че София все още е опасна и да не разчитат на тези велоалеи? Може да са косвено отговорни за поредната трагедия, но са отговорни. А за общината дори не мисля да коментирам. Коментирам мълчаливото съучастие на Велоеволюция в тази смърт и всички следващи - а такива ще има.

Омръзнало ми е да банализираме смъртта на невинни хора и накрая да няма ясен виновник. Коментирам как и защо за пореден път умират хора от хубави намерения, лайняно изпълнение и гузно трайкане. Мен лично не ме интересува дали отговорността е пряка или косвена - за мен общината и велосдруженията еднозначно носят пълната отговорност. Да не говорим за мястото на инцидента, как е обезопасено и прочее и прочее - причините за самия инцидент са в компетенцията на други органи, аз коментирам условията довели до тези причини. Всеки случай по-горе Хамстера съвършено ясно очерта как се банализира една нелепа смърт.

Ако теб те влече това банализиране и ако с лека ръка можеш да забравиш за смъртта на едно момиче, само защото за теб няма ясен пряк виновник, мен не ме влече. За мен има ясна вина, разбира се тя е недоказуема, но ако говорим за морална отговорност нещата са кристално ясни. Ъъъъ, впрочем пардон, забравих, че морала вече не е модерен.
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Съб Сеп 11, 2010 5:14 am

Модерен си е моралът, не бой се. И ако аз виждам вината и моралната отговорност някъде другаде, а не точно във велосдруженията, неморален ли съм или какво?
Информация не знам защо искаш от мен, като можеш да я получиш и намериш сам, стига да се поинтересуваш. Истински, а не просто от позицията на личното си мнение, т.е. измисляйки си я (съжалявам, нямам за цел да те обидя, но наистина друга дума не намирам за това, което чета от теб). Аз не съм от Велоеволюция, та да разполагам с документите им, но те не са секретни, нито организацията е някаква затворена секта. Сигурен съм, че ако просто влезеш в контакт с тях и пожелаеш да научиш еди какво си, дори писмо ако им изпратиш с въпросите си, сигурно ще ти отговорят.
Това, че се опитват да прокарват своите идеи за развитие на мрежа от велоалеи не означава, че общината е приела тези идеи, та е доста некоректно да ги наричаш участници в изготвянето на общинския план. Общинският план си се приема от общината. (Все едно някой да те държи теб отговорен за това, че си давал някакви съвети за развитието на сайта или форума, без дори да погледне дали те са били взети под внимание, дали са осъществени точно в тоя вид и т.н.) Доколкото знам, са внасяли в общината възражения (забележки, критики, както щеш го наречи) точно срещу изпълнението на някои от наличните "велоалеи". Почти всяко шествие носи внушението, че София е опасна за каране на колело, и заради това е искането за велоалеи. Не знам какво специално предупреждение искаш да чуеш. Изобщо, оставам с впечатлението, че никога не си се и доближавал до това да потърсиш наистина информация за дейността им, извън твоята собствена и на други съфорумци представа за тях, така че няма как да споря с теб. Как да оборвам нещо, което си е просто твое лично мнение, нестъпило на каквато и да е конкретна и обективна информация (поне не си дал пример за такава)?
(Безкрайно ми е "забавно" как в едни случаи даден тип поведение се критикува като обобщаване, изопачаване, черно-бяло говорене и какво ли още не през годините, а същото това нещо в другия случай е просто "лично мнение". ;) )
Ничия смърт не банализирам. Даже и не коментирам конкретния случай, защото не съм се ровил да видя какви са новите данни за него, а от първите неща, които четох, изобщо не видях подробности за случването на инцидента, нито пък видях той да е свързан по какъвто и да е начин с наличието или отсъствието на велоалеи. Жалко, че точно той бе употребен за повдигане на тази тема - със сигурност има много повече други инциденти, с или без фатален край, при които наличието на инфраструктура много по-пряко би помогнала за намаляването им. Ама в модерното общество практиката е да се търсят евтини сензации и само скандалите да служат за задействане на едно или друго нещо, а не истинските нужди. Което е жалко. И нашият форум не е изключение.
Аз отивам към Пловдив за 24 часовия маратон, пък и не виждам смисъл да говорим извън темата. Ако ми обясниш каква е връзката между този конкретен инцидент (по начина, по който се е случил), състоянието на велоалеите и велосипедната инфраструктура, действието или бездействието на велосдруженията и т.н., може би ще има смисъл да пиша отново по темата. Засега това ми прилича просто на банализиране на нечия смърт...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот hitar_potter » Съб Сеп 11, 2010 6:08 am

bikerider написа:Може да са косвено отговорни за поредната трагедия, но са отговорни.
...
Ако теб те влече това банализиране и ако с лека ръка можеш да забравиш за смъртта на едно момиче, само защото за теб няма ясен пряк виновник, мен не ме влече. За мен има ясна вина, разбира се тя е недоказуема...

:dontknow:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 13, 2010 10:27 am

@Admin: връзката е проста. В последните години наблюдаваме популяризиране на колоезденето от страна на софийските политици. Няма да коментирам целта и защо се прави това, то е ясно. Целия проблем е, че се изговори твърде много на фона на това, което реално се свърши. Цялото това говорене в публичното пространство, всичките тези демонстрации, ивенти, събирания, всичките масовки у един непредубеден (аз съм предубеден) човек оставят впечатлението, че едва ли не е започнала нова ера. Тази година видях два пъти повече колоездачи в града, отколкото миналата. Това едва ли се дължи на дъждовното лято. Все на нещо се дължи, а аз поне не мога да се сетя за друго освен пропагандата с велоалеите.

Та... тази поредна гадна смърт се дължи точно на това - на повдигнати очаквания, излъгани очаквания за нормално каране в града. Това е моето мнение, защото поне за мен няма друго обяснение, как хора, които допреди година-две бяха наплашени от трафика и "ужасната" обстановка в града сега масово карат в града. Виждам го всеки ден. А реално нищо, ама нищо не се е променило, освен прочутата жълта боя и две-три велоалеи.

И какво става - излиза момичето, чувало е, че има велоалеи, че сега вече се кара по-нормално, щото Цветанов бди, щото от кметството са се погрижили София вече да е велосипеден град. Излиза... и не се прибира. Всичко е ок, всичко е нормално нали? А дали щеше да излезе с колело преди да се разчуе, че София си има "велоалеи"?

Не смятам повече да разисквам по тази тема. Всеки с мнението си.
Аватар
bikerider

Мнениеот sergeh » Пон Сеп 13, 2010 3:33 pm

Жалко за момичето, да почива в мир и моите съболезнования към близки и приятели.

Още един повод да премислим как караме в града - защитни средства, маршрут, скорост, съсредоточеност.

:offtopic:

[quote="bikerider]... Тази година видях два пъти повече колоездачи в града, отколкото миналата. Това едва ли се дължи на дъждовното лято. Все на нещо се дължи, а аз поне не мога да се сетя за друго освен пропагандата с велоалеите...[/quote]

И аз забелязвам подобно увеличение в Пловдив, но не съм съгласен с причината, която извеждаш като главна - пропагандата. Едва ли някой обръща толкова сериозно внимание на политици, общинари и всякакви други празнословци. По скоро свиването на разходите е отрезвило повече хора (по отношение на "престижното" българско отношение към автомобилите) и ги е накарало да мислят за алтернатива.
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

Мнениеот airborneone » Пон Сеп 13, 2010 3:44 pm

sergeh написа: и ги е накарало да мислят за алтернатива.

Алтернатива, която някой ги е накарал да повярват, че е безопастна...
Имам 2 колела. Карането по улиците в София е сведено почти до нула, не защото мога си позволя да харча безразборно бензин,
а защото ми е по-евтино да не съм инвалид / мъртав...
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот subritual » Пон Сеп 13, 2010 4:43 pm

И тази тема стана дъвка.
Някой от вас чувал ли е по телевизията да призовават хората да не ходят по велоалеите?
Да им разкаже как е по другите страни и какви са им правата като пешеходци на велоалеите.
Да разяснява как трябва да се кара велосипед в града (например както е в статията на сайта)?

Смятам,че дадена организация,която претендира,че представлява дадена група хора,трябва да се старае да подобрява условията на своите привърженици. Методично и с малки стъпчици дори.Не мисля,че малко ПР в сутрешните ТВ блокове е толкова трудно.
Както изглежда проблем няма, докато не загине някой или има пари за усвояване.

ПС.Извинявам се,ако греша,не гледам телевизия редовно.
Аватар
subritual

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 13, 2010 5:33 pm

subritual написа:Смятам,че дадена организация,която претендира,че представлява дадена група хора,трябва да се старае да подобрява условията на своите привърженици.

+1

airborneone написа:Алтернатива, която някой ги е накарал да повярват, че е безопастна...
Имам 2 колела. Карането по улиците в София е сведено почти до нула, не защото мога си позволя да харча безразборно бензин,
а защото ми е по-евтино да не съм инвалид / мъртав...

+1
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potter » Пон Сеп 13, 2010 6:17 pm

А коя е причината този алтернативен транспорт да е опасен?
Нарушенията на шофьорите?
Нарушенията на колоездачите?
Лошите закони?
Лошото им прилагане? (от кого?)
Лошата инфраструктура?
Лошо стечение на обстоятелствата?
Велосдруженията?

Коя е причината да нередките случаи на сгазени пешеходци?
Шофьорите? Самите пешеходци? Закони, инфраструктура ... ?

Каква пък е причината за ежедневните 5 загубени живота по пътищата в автомобилни катастрофи?

Каквито и да са причините, трябва да се работи по най-влияещите фактори.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Admin » Пон Сеп 13, 2010 8:32 pm

Марто, категорично не съм съгласен с причината, която посочваш за увеличението на колоездачите. Разбира се, с това опираме до моите и твои лични наблюдения и интерпретация на нещата.
Моите наблюдения са, че колоездачите се увеличават постоянно през последните 10 години и това няма нищо общо с плямпането на политиците, а с най-различни други неща. Някои просто обичат да карат колело, други го взимат за спорт, трети като по-евтин, по-бърз или по-екологичен транспорт и т.н., и т.н.
От всичките ми познати колоездачи (а те, както се досещаш, не са малко, защото и приятели на приятели понякога са ме питали какво колело да си вземат) нито един, повтарям, нито един не си е купил колелото заради добрите условия за каране в София. Всякакви други причини, но не и тази.
Но пак казвам, навлизаме силно в сферата на строго лични интерпретации, които не почиват върху факти, проучвания и т.н., така че аз лично не виждам смисъл да дълбая в тази посока.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 13, 2010 10:05 pm

Любо, моите изводи са от една доста показателна за безопасността подгрупа велосипедисти - младите жени с дамски велосипеди. Нейното присъствие или отсъствие по улиците поне на мен ми говори много за обстановката - те са като лакмус. Тази година младите дами на две колела са поне три пъти повече от миналата година. Прекалено рязък скок, за да се обясни с развитието на спорта и прочее, пък и не всичките са с нови колела, за да го отдадем на прогреса. Та... хем са излязли по улиците, хем нищо не се е променило. Разбирам, че това е хубаво, че са излязли, дори е много хубаво, но май ще позагинат още няколко млади жени... и ако така реагираме на всяка нищо никога няма да се промени.

И точно затова реагирам така, защото да умре жена на колело е още по-дивашка и грозна история и от най-гнусната катастрофа. А и в крайна сметка изобщо няма значение какъв е бил загиналия/загиналата.

Твърдиш, че си измислям проблеми, които хвърлям върху вело-организациите, за да доказвам нещо си там. Нека да те попитам директно - в крайна сметка, сега, днес, като теглим чертата - какво реално направиха Велоеволюция за безопасността на велосипедистите в София? Какво стои на другата страна на кантара срещу масовките, рекламите и ентусиазЪма на разните другари? Какво се промени за да не загине следващото момиче? Според мен нищо.
Последна промяна bikerider на Пон Сеп 13, 2010 10:09 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пон Сеп 13, 2010 10:08 pm

bikerider написа:какво реално направиха Велоеволюция за безопасността на велосипедистите в София. Какво стои на другата страна на кантара срещу масовките, рекламите и ентусиазЪма на разните другари?

На другата страна на кантара стоят усвоени 2.5 милиона лева. Ама не съм сигурен, дали са на другата страна на кантара.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 13, 2010 10:10 pm

+1
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща