Проект за Закон за горите и планинско колоездене

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Проект за Закон за горите и планинско колоездене

Мнениеот kapitanblood » Пет Май 21, 2010 9:43 am

k0k0 написа:Ако си караш нормално, какъв е проблемът ? Пък и нещо не си представям полицаии които едва стигат до колите си да тръгнат да бягат след колела, че и по нанадолнище осеяно с каманаци,корени и подобни.. успех :agree:

Там е проблема,че се намират индивиди,които не КАРАТ НОРМАЛНО,и на хората им прави впечатление това,което си е нормално,излезнали са в планината на разходка,и някакъв минава с 50 км/ч покрай тях,викайки писта.... :nono:
Прави ми впечатление,че от 1-2 години има все повече млади хора с децата си,в планината......което е добре ,трябва ли да се откажат,заради отделни малаумни индивиди.... :nono: :nono: :nono:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот bikezilla » Пет Май 21, 2010 10:54 am

И на мен ми прави впечтление, че доста хора вече си пресичат на зелен светофар. За жалост се намират индивиди с автомобили, които минават на червено надувайки клаксона.
Това значи ли, че трябва да забраним автомобилите извън магистралите? ;)

Аналогията ми цели да посочи, че
"(5) Управлението на велосипеди, както и ездата в гората са разрешени само по горските пътища и по обозначените за целта трасета."
е някак твърде радикално за този случай.
Ако например парковата управа може сама да решава кои точно маршрути могат да бъдат забранени за колоездачи, може би ще е по-добре?
Има смисъл да се забрани газенето с велосипед на туристи около Драгалевци.
Има ли смисъл да се забрани карането на велосипед по пътеката м/у с. Безводно и с. Русалско в Източни Родопи*?

*Село Русалско има население <50 души. Село Безводно - <88. Пътеката м/у двете села не е нито само нагоре, нито само надолу.
Аватар
bikezilla

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пет Май 21, 2010 11:22 am

bikezilla написа:Често казано, малко ме съмнява промените в този закон да са провокирани от "шампионските изпълнения" по пътеките.
Въпреки че, на теория би трябвало да има логическа връзка м/у двете, на практика силно се съмнявам, че изработилите закона са запознати с този проблем.

Промените са провокирани от законодателя, който най-накрая е отчел, че има нови спортове, които не влизат в установените рамки и съответно пораждат конфликти, защото като материална база ползват туристическите маршрути. Не видях никъде дефиниция на колоездачна пътека, така че явно всички пътеки все още са туристически маршрути (моля някой внесе яснота ако греша).

Шампионските изпълнения са един от многото доводи и един от многото поводи за тези промени. Не знам до какъв резултат ще доведат, но е явно, че не може просто ей така без правила. Дори лоши правила са за предпочитане пред никакви правила. Особено в България.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот silvertm » Пет Май 21, 2010 2:40 pm

bikezilla написа:Често казано, малко ме съмнява промените в този закон да са провокирани от "шампионските изпълнения" по пътеките.
Въпреки че, на теория би трябвало да има логическа връзка м/у двете, на практика силно се съмнявам, че изработилите закона са запознати с този проблем.

Вярвай ми, запознали са се - казвам го със 100%-ова сигурност.
Въобще недейте да си мислите, че съставящите законовите текстове нямат връзка с реалността и проблемите в нея.
Това е закон за горите и целта му е да уреди именно тяхното стопанисване, затова и конкретиката в него е насочена в такава посока. В изработката на законопроектите участват хора, които са много навътре в материята - надявам се не бъркате гласуването на законите в НС с тяхното текстово написване. В писането на законите участват специалисти и заинтересовани граждански сдружения, които са привлечени като консултанти. А също така винаги има и влияние на лобисти за определени по-тесни интереси, въпрос на организация всъщност.

Туризмът в планините се урежда и от други закони - напр. Закон за защитените територии, Закон за туризма и дори Закон за движение по пътищата и др.
Както и да е, при по-внимателен прочит на проектозакона, нещата не изглеждат толкова обезсърчителни за велотуризма.
Да, не може да се кара навсякъде, но това именно така и трябва да бъде - то е същото както в резерватите пешеходният туризъм е допустим само по маркирани маршрути.

Нека отново цитирам следния текст от Чл.146:
(5) Управлението на велосипеди, както и ездата в гората са разрешени само по горските пътища и по обозначените за целта трасета.
(Това според мен е текст, който цели да защити гората от неправомерен и неограничен достъп, както и горската настилка от ерозия - за конските копита е ясно, но има велосипеди и Велосипеди, както и разни стилове на каране, някои от които наистина са увреждащи. Мярката е рестриктивна, но се дава възможност за излизане от ужасните горски пътища чрез обозначаване на нови трасета.)

Следващите два текста са от Чл.147:
(1) Забранява се движението на пътни превозни средства и ездата по обозначените туристически пътеки, освен когато трасето на туристическата пътека съвпада с горски път.
(предполагам, че този текст цели да опази както пътеките от ерозия, така и самите туристи от непосредствената опасност и неудобство, каквито могат да създадат копитните и велосипедистите).

Следващият важен текст е този:
(2) Обозначаването на нови туристически пътеки и трасета в горските територии се извършва със съгласие на собственика, съответно на лицата, на което територията е предоставена за управление.
(което означава, че обозначена туристическа пътека и велосипедно трасе не са взаимно изключващи се понятия, ако бъдат маркирани като споделени такива - според мен такова споделено маркиране се позволява от Чл.146 (5), а в текста на Чл.147 (1) не се споменават изрично велосипедите в групата на ППС, но ако се приеме такова включване, тогава би било удачно текстът да се допълни с думите: "или с обозначено трасе").

Въобще, законът не може да бъде напълно изчерпателен и затова детайлизирането на регулацията се оставя за развитие в правилници и планове за управление с локално значение. Такова е например изборът на маркираните трасета.
Тук аз виждам една по-голяма и отговорна роля на клубовете по планинско колоездене за канализиране работата с институциите. Членска карта в такъв клуб съответно би трябвало да дава някои договорени предимства.

Във всички случаи обаче трябва да се даде време за реакция, защото в момента дори не е съвсем ясно кое точно е горски път по номенклатура и инвентаризация, а маркираните велосипедни трасета (има ли изобщо такива официално) са изключително недостатъчно за какъвто и да било велотуризъм.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот kapitanblood » Пет Май 21, 2010 3:06 pm

Вярвай ми, запознали са се - казвам го със 100%-ова сигурност.
Въобще недейте да си мислите, че съставящите законовите текстове нямат връзка с реалността и проблемите в нея.
Това е закон за горите и целта му е да уреди именно тяхното стопанисване, затова и конкретиката в него е насочена в такава посока. В изработката на законопроектите участват хора, които са много навътре в материята - надявам се не бъркате гласуването на законите в НС с тяхното текстово написване. В писането на законите участват специалисти и заинтересовани граждански сдружения, които са привлечени като консултанти. А също така винаги има и влияние на лобисти за определени по-тесни интереси, въпрос на организация всъщност.

Сподели,кой са тези запознатите.???.....
(2) Обозначаването на нови туристически пътеки и трасета в горските територии се извършва със съгласие на собственика, съответно на лицата, на което територията е предоставена за управление.
(което означава, че обозначена туристическа пътека и велосипедно трасе не са взаимно изключващи се понятия, ако бъдат маркирани като споделени такива - според мен такова споделено маркиране се позволява от Чл.146 (5), а в текста на Чл.147 (1) не се споменават изрично велосипедите в групата на ППС, но ако се приеме такова включване, тогава би било удачно текстът да се допълни с думите: "или с обозначено трасе").

Имам,няколко въпроса:
Кои има правото да маркира,колко време отнема направата на схема(без нея,някак да стане),цялата тази процедура,по изготвяне на схеми ,маркиране и т.н. от кои се поемат разходите.
И ако дадената местност е отдадена на концесия какво правим тогава????
Обозначението трябва да е с табелки предполагам,маркировка някаква,какво пречи,сега без направата на нови трасета,да се изберат такива, да се маркират и да се знае че там минават само колела,няма значение от видят им,и ако стане инцидент с пешеходец,по тази пътека,вината да си е негова,защото в противен случай,нещата са само в минус на колоездача.
Ако наистина,тези хора си разбират от работата,защо не направят една дискусия например,с представители на клубове МТБ?
Така най-лесно ще се изгладят недомислията породени,от незнание или от поглед само от едната страна.... :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот did » Пет Май 21, 2010 3:19 pm

Законът е преписан от немския почти дословно.

Само едно нещо не е взето предвид - в Германия почти няма пътека, която да не е маркирана като колоездачна. Ако някой не вярва, ще му покажа колоездачна карта на планиничката Таунус, на която има обозначени повече велопътеки, отколкото пешеходни има маркирани из всички български планини. Същите са маркирани и в самата планина.

При такава инфраструктура е напълно нормално да се забрани карането на велосипед извън обозначените и маркирани пътеки.

С две ръце бих подкрепил такъв текст, но не в този закон, а в Закона за Защитените Територии. Нека на Витоша, в Рила, в резерватите наистина да се следи стриктноза ПЪЛНА забрана на АТВ-та и мотори и за забрана за колоездене извън пътищата. :agree:

Напълно съм убеден, че "експертите", писали тези текстове, никога не са ходили в истински дивите планини на България и представите им за "гора" се изчерпват със северните склонове на Вигоша и така вместо да решат съществуващ проблем в цялост, те го решават на едно място и провокират и създават изкуствени проблеми на друго.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kapitanblood » Пет Май 21, 2010 3:22 pm

did написа:Законът е преписан от немския почти дословно.

Само едно нещо не е взето предвид - в Германия почти няма пътека, която да не е маркирана като колоездачна. Ако някой не вярва, ще му покажа колоездачна карта на планиничката Таунус, на която има обозначени повече велопътеки, отколкото пешеходни има маркирани из всички български планини. Същите са маркирани и в самата планина.

При такава инфраструктура е напълно нормално да се забрани карането на велосипед извън обозначените и маркирани пътеки.

С две ръце бих подкрепил такъв текст, но не в този закон, а в Закона за Защитените Територии. Нека на Витоша, в Рила, в резерватите наистина да се следи стриктноза ПЪЛНА забрана на АТВ-та и мотори и за забрана за колоездене извън пътищата. :agree:

Напълно съм убеден, че "експертите", писали тези текстове, никога не са ходили в истински дивите планини на България и представите им за "гора" се изчерпват със северните склонове на Вигоша и така вместо да решат съществуващ проблем в цялост, те го решават на едно място и провокират и създават изкуствени проблеми на друго.

:agree: :agree: :agree: Напълно съм съгласен с теб :agree: :agree: :agree: затова попитах ,кои са тези експерти......защото такива могат да бъдат хора излизащи извън кабинетите си,и имащи реална представа за какво иде реч.
Последна промяна kapitanblood на Пет Май 21, 2010 4:17 pm, променена общо 1 път
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот did » Пет Май 21, 2010 3:29 pm

Сетих се и за още нещо:

В Родопите, а и из други планини има стотици села и махали, до които няма пътища, само пътеки. Те не са маркирани. Няма ги на картите. Единственото транспортно средство са конете. В Германия такива места няма.

С текстовете в този проектозакон на практика се забранява достъпа до тези места с коне. Очаквам някой ден да видим "Акция Ездачите", в която всички незаконно придвижващи се на кон ездачи в Източните Родопи ще бъдат арестувани.

Колкото чета тези текстове, толкова по-абсурдни и неприложими ми се струват... Дали пък не е това целта? Да се приеме пак закон, който няма да се спазва, понеже няма как да се спазва без изключения?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kapitanblood » Пет Май 21, 2010 3:34 pm

Аз спирам до тук,много неща ми идват на глават да попитам,този които поства закона и твърди 100%,че хората правещи промени в него,са експерти,че ще завалят минусите като утрешния дъжд..... :agree:
А съм сигурен че няма да може да отговори на фактите изказани от DiD...
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот silvertm » Пет Май 21, 2010 4:36 pm

kapitanblood написа:А съм сигурен че няма да може да отговори на фактите изказани от DiD...

Вероятно за мен говориш, само че аз съм съгласен с това, което did е написал ;)
Ако си ми прочел предишния постинг, щеше да забележиш, че за някои от тези неща съм писал и аз.

Относно експертите - те наистина са такива, но са експерти по стопанисване на гори. Както от горски стопанства, така и от заинтересовани граждански сдружения. И те (лично познавам някои от тях) със сигурност са по-запознати с функционирането и проблемите на горите както от нас, пишещите тук, така и от депутатите, които след това ще гласуват закона.

А за новите проблеми, които сполетяват горите, като АТВ, ендуро, ездата и евентуално колоезденето, по всяка вероятност информацията идва преди всичко от планините и горите край големите градове, основно София. Какво чудно има в това?
Наистина изглежда, че му се придава абсурдна всеобхватност, но както вече казах, според мен това е само повърхностно впечатление. Защото се дава възможност онзи, който стопанисва гората на местно ниво, да създава и разпределя по-конкретни правила. В случая за колоезденето това са маркираните трасета. На практика, в последните години тече много интензивно неформално описание на трасета. Остава тези трасета да се утвърдят и да се маркират по надлежния ред.
Разбира се, ще трябва първо да се разбере какъв е тоя ред :)
silvertm

Мнениеот kapitanblood » Пет Май 21, 2010 7:12 pm

Сами се сещаме,че ако искат мнението,на хората които подърцжат готите,на местно ниво,колоездачите,получават един голям МИНУС,защото така сме си го направили,както се казва покрай сухото гори и мокрото.
Демек,че не всички МТБ-кари,развалят и замърсяват гората,,ама закона ще въжи и за тях.
За това трябва всеки персонално,да се замисли какво прави,и какво не в гората,планината или къдео се намира сред природата.
И като се прави проект,от такива мащаби,засягащи толкова голям кръг от хора и интереси,би трябвало да се разгледа,от всички страни,да се чуят мнения и предложения,от всички страни.
Така по обективно и правилно,се взимат решения удовлетворяващи всички интереси,или по голяма част от тях.
Тази част с ездата не я разбирам много.
Конете,които съм виждал в планината(гората),са били за смъкване на дърва!!!!И само веднъж за спорта.
Може би имат в предвид,разходките в планината,организирано от конни бази( има такава до Кремиковския манастир)
Но всички знаем кое убива нашата гора,това са ДЪРВОСЕКАЧИТЕХОРАТА КОИТО ИМ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ГО ПРАВЯТ.
Това трябва да се спре ,като за начало,и то в най-кратки срокове.
Моторите и ATV-та също,не трябва да се виждат по нашите гори и планини.(имат си изградени за това писти,даже бившия министър на МВР,е прецедател на федерецията)
Това от мен....
Не искам да го приемаш като критика.
Това е моето мнение,и не задължавам никои с него..... :agree: :agree: :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот hrissim » Пет Май 21, 2010 7:18 pm

Пак зе да се ръси мозък...подгизнах, бе :D
Айде бе хора - виждам тука съфорумници с достатъчно интелектуален и организационен потенциал, които могат да бъдат ядрото, около което да се изгради някаква федерация на планинското колоездене.
Не е ли време да се обединят клубовете в такава?
Има достатъчно количествени натрупвания, които да прераснат в качествени изменения.
Стига сме/сте си чесали езиците.
Дошло е времето да положим първите стъпки в правилната посока за да видим един ден българската гора подобна на германската - не само по закон.
:peace:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот did » Пет Май 21, 2010 7:21 pm

hrissim написа:Дошло е времето да положим първите стъпки в правилната посока за да видим един ден българската гора подобна на германската - не само по закон.

Благодаря, не искам и да чуя за подобни инициативи!

Ако исках "гора" като Таунус, щях да си работя около Таунус.

Ако ще правя нещо тук, то ще е в посока Родопите да не заприличат на Таунус.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kapitanblood » Пет Май 21, 2010 7:29 pm

hrissim написа:Пак зе да се ръси мозък...подгизнах, бе :D
Айде бе хора - виждам тука съфорумници с достатъчно интелектуален и организационен потенциал, които могат да бъдат ядрото, около което да се изгради някаква федерация на планинското колоездене.
Не е ли време да се обединят клубовете в такава?
Има достатъчно количествени натрупвания, които да прераснат в качествени изменения.
Стига сме/сте си чесали езиците.
Дошло е времето да положим първите стъпки в правилната посока за да видим един ден българската гора подобна на германската - не само по закон.

:agree: :agree: :agree: Напълно съм съгласен с теб......но днес прочетох от немай къде,колко клуба има в гр.Габрово.
В четвъртък,имах честа да се запозная с Райко,(м колелото),и след 10-20 минути разговор,сподели,че обича да си кара сам по горите,почудих се малко,но след прочетената тема го разбирам....
И аз мисля,че е назрял момента за една такава федерация,проблема е,че израстването така да се каже на този спорт е свързан с пари,по-голяма организация и човешки ресурс.А се е доказало,че тук в БГ,когато се намесят пари всичко се поема по грешния път.
Ако се направи една такава федерация,аз ще съм един от първите,които ще дадът каквото могат,и няма да искам нищо друго.....
Отплатата ще ми е децата ми,един ден да могат спокойно да се разхождат и карат велосипеди(правя много в тази насока с мойте деца),в планината както аз съм го правил..... :agree:
:beer:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот hrissim » Пет Май 21, 2010 7:29 pm

did написа:...
Благодаря, не искам и да чуя за подобни инициативи!

Ако исках "гора" като Таунус, щях да си работя около Таунус.

Ако ще правя нещо тук, то ще е в посока Родопите да не заприличат на Таунус.

Не бъди повече буквояден, отколкото си ;)
Хубаво - ти знаеш какво НЕ трябва да стане.
Други знаят какво ТРЯБВА да стане.
Обединете се, създайте федерация и нещата могат и да станат като хората след време.
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот eMcKu » Пет Май 21, 2010 7:49 pm

Не съм изчел темата, но само да отбележа, че днес по маршрута за Черни Връх петима с мотори и бъгита, бяха разбутали загражденията за такива като тях и летяха с бясна скорост нагоре. Реално погледнато, в дадената ситуация нищо неможе да ги спре ...
Ще ме извинявате, ако не е в контекста на темата. :agree:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот did » Пет Май 21, 2010 7:51 pm

eMcKu написа:Не съм изчел темата, но само да отбележа, че днес по маршрута за Черни Връх петима с мотори и бъгита, бяха разбутали загражденията за такива като тях и летяха с бясна скорост нагоре. Реално погледнато, в дадената ситуация нищо неможе да ги спре ...
Ще ми извинявате, ако не е в контекста на темата. :agree:

Не, не е в контекста на темата. Твоята констатация е за днес. Ние коментираме, как ще е положението след няколко години.

Хем не искаме да е като днес, хем не искаме планината да е стерилна.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Съб Май 22, 2010 8:23 am

did написа:Хем не искаме да е като днес, хем не искаме планината да е стерилна.

:offtopic:
Предвид безогледното изсичане в последните години, считам един универсален и по-строг режим за по-уместната отправна точка. Не е ли по-добре първо всички планини да се третират като "паркове" (и всички които създават опасност за околните да бъдат изкъсо регулирани) с цел по-ефективното им опазване, а чак след това да се мисли за по-либерални варианти?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Вилката » Пон Май 24, 2010 4:56 pm

Обезлюдяването на горите ги прави перфектното място за дървосекачи и бракониери. Видял съм го с очите си. Законът, ако се приеме в тоя му вид, дава 2 варианта:
а) ако се спазва - обезлюдяване на горите, изсичането им и плъзване на бракониери;
б) няма да се спазва, всички ще се смеем на законодателната глупост и ще го нарушаваме.

За радост вариант "б" е по-възможният и ще избегнем "а". Но тогава ще запитам - защо ручехме жабето? :dontknow:

П.П. Някой от 80-те безочливи законопрестъпника, дето са се мотали около Богдан да има да каже нещо?
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот skiman » Пон Май 24, 2010 6:23 pm

"Когато се множат законите и нарежданията, расте броят на крадците и разбойниците".
Лао Дзъ.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот kapitanblood » Пон Май 24, 2010 7:48 pm

По мои наблюдения,дървосекачите,бракониерите са станали толкова нагли и мислещи ,че са над закона,че все им е едно дали минават хора покрай тях или не,даже поздравяват минувачите.Няма какво да се чудим,те са просто и само РАБОТНИЦИ,тези които им позволяват ги виждаме в лъскавите си коли,елегантни костюми и изискани маниери.Те трбва да бъдат спряни,и не виждам как като ние сме си ги избрали гласувайки за тях.....
Накъдето да се огледаш в нашата мила РОДИНА,корупцията и наглостта царува,трябват нови хора с морал и отговорност към изтрадалия ни народ и държава.Едно законче като това надали ще спре някои да си безчинства по горите и планините.
П.П. Дайте да се разхождаме и караме по планините докато още можем,че както е тръгнало само голи хълмове ще заварваме!!!! :bawling: :bawling: :bawling:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот tisho » Пон Май 24, 2010 9:14 pm

:offtopic:
kapitanblood написа:елегантни костюми и изискани маниери.

ама всички ядем, *ерем и еееее...

трябват нови хора с морал и отговорност

това звучи като полит. лозунг

изтрадалия ни народ и държава.

ми не съм съгласен - какво сме страдали?! всяко стадо си заслужава пастира :love:

п.с.
просто коментирам или с две думи - аман от извинения
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот kapitanblood » Пон Май 24, 2010 10:09 pm

ама всички ядем, *ерем и еееее...

Да така е,ама едни ядът и *ерат,за сметка на други.Това ли е правилната посока по която трябва да поемем.?
това звучи като полит. лозунг

Може да звучи,но не е.Много съм далече от политиката, това е самата истина,днешните политици нямат морал нито етика,да не говорим че са забравили кои ги е избрал. :(!:
ми не съм съгласен - какво сме страдали?! всяко стадо си заслужава пастира

Пастира,се грижи за всичките си животни,нали ,а не само за избрани от него.По това се разбира дали е добър пастир или не ;)
Това е твое мнение ,дали сме страдали ,или не.Защо не тръгнеш по селата или малките градове(Ти си от такъв),да поразпиташ хората как живеят,с какво се хранят и как намират пари да си платят сметките,да дадът 1 лев на децата за училище........
Как да живеят нормално,с мизерните пари които взимат ,едвам свързват двата края.... :nono:
Не гледай само от едната страна на нещата.
Като се видим другия път,може да си поговорим за тези неща,ще ми е приятно.
П.П. Благодаря ти за бързата реакция,и помощ за Гената.... :beer:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот silvertm » Пон Май 24, 2010 10:58 pm

Вилката написа:б) няма да се спазва, всички ще се смеем на законодателната глупост и ще го нарушаваме.

А не е ли по-добре да се опитаме да променим закона, или себе си, така, че да го спазваме?
Как гледаш на манталитета във всеки закон да се търси вратичка?

skiman написа:"Когато се множат законите и нарежданията, расте броят на крадците и разбойниците".
Лао Дзъ.

В настоящото битие на Закона за горите няма никаква възможност за санкция на повсеместното каране на АТВ, иначе казано, АТВ формално не са нарушители, въпреки че за всеки е пределно ясно, че са точно такива. Но по закон в момента не са.
Между другото, тази сентенция на Лао Дзъ със сигурност е извадена от контекст, затова, за да й се даде по-голяма общовалидност, трябва пред "крадците и разбойниците" да се сложи определението "формални" (това като бележка под линия :) ).
silvertm

Мнениеот skiman » Вто Май 25, 2010 8:22 am

silvertm написа:Между другото, тази сентенция на Лао Дзъ със сигурност е извадена от контекст, затова, за да й се даде по-голяма общовалидност, трябва пред "крадците и разбойниците" да се сложи определението "формални" (това като бележка под линия :) ).

Аз я пуснах с друга идея. По един заобиколен начин исках да отбележа абсурда в този закон и до кога нашите законописци ще произвеждат закони, които очевадно няма да се спазват?
Ще дам пример от скиорстването:
На Рилски езера по време на тазгодишното събиране, на сума скиори направиха актове за каране по улеите, които са в границите на парка(правилно, след като по закон е забранено):
Изображение,
а същевременно на шейнарите не направиха нито един акт. Или за едни може да прилагаме закона, въпреки неговата абсурдност по отношение на скиорите, а за шейнарите, които в пъти повече замърсяват природата, този закон не важи. На мен ми звучи абсурдно. Същото е и с велосипедите.
Или да обобщя, до кога тия празни кратуни ще пишат закони, които определено имат двоен стандарт? И са поводи за корупция и не спазване?
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот vlassadar » Сря Май 26, 2010 12:46 pm

Брей много гореща тема стана. Не знам защо се притеснявате толкова. Едва ли ще има особено приложение на такова абсурдно правило. Най-много да завардят ключовите конфликтни точки - Драгалевци и Рилските езера. Но на второто ходят толкова малко хора с колела че ще има да си чакат и там сме по-скоро атракция за туристите отколкото дразнител. Иначе се сещам как един приятел ми разказваше как дори не вика писта там, камъните звучат като лавина и туристите се разбягвали надалеч и отдалеч. Това няма да го коментирам. На Драгалевци се налага да се маркират като колоездачни поне няколко пътеки, за да са доволни всички. Едва ли е голямо рушене карането по 1-2 линии в гората. Никой от нас не сече дървета и мести корита за да минава пътека там.

Иначе в закона пише "управление на велосипеди". Аз ако си бутам (ако имам късмет да ги видя по-отдалеч може и да ги заобиколя) никой не може да ми каже копче, щото влизам в графа "пешеходец" по не знам кой точно закон беше, май ЗДП.
Аватар
vlassadar

Мнениеот silvertm » Нед Юни 06, 2010 1:26 pm

След вчерашното ми "каране" до Железница съм напълно убеден, че конете със сигурност нямат място на туристическите пътеки! Трактори също.
Заради засиленото изкарване на отсечени трупи с коне една голяма част от обиколната алея между Симеоново и Бистрица бог да я прости.
Събират ми се сигурно няколко километра носене и бутане. На много места направо се налага да се мине през гората извън пътеката, защото цялата е дълбоко разорана от конски копита

vlassadar написа:Не знам защо се притеснявате толкова.

- Не е хубаво да те обявят за закононарушител. Няма значение дали ще те хванат, или ще минеш между капките.
Аз гледам на себе си като човек, който спазва законите.

@skiman,
на какво основание са били глобени скиорите, каращи извън пистите?
В смисъл кои членове на кой закон са нарушили? Какво пише в актовете и кой ги е съставил? Просто ми стана любопитно.
silvertm

Мнениеот skiman » Нед Юни 06, 2010 4:50 pm

silvertm написа:@skiman,
на какво основание са били глобени скиорите, каращи извън пистите?
В смисъл кои членове на кой закон са нарушили? Какво пише в актовете и кой ги е съставил? Просто ми стана любопитно.

Точно член не мога в момента да цитирам, но целият циркус на Рилски езера се води "Национален парк" и там е забранено каране на ски, колкото и абсурдно да е. Точната буква и член ще проверя. За сметка на това на местните бандюги с шейните никой нищо не им казва.
Аватар
skiman

Мнениеот obelix » Пон Юни 07, 2010 6:58 am

Една дребна подробност:

Чл. 2. (1) Гора по смисъла на този закон са:
......
(3) Разпоредбите на този закон не се прилагат за:
1. паркове и градини в урбанизирани територии;
2. горите и земите в националните паркове, в природните и поддържаните резервати;
3. дървета от горскодървесни видове в земеделски територии;
4. площите, заети с горскодървесна растителност в обхвата на републиканските и местни
пътища, на железните пътища, железопътните линии и принадлежащите към тях терени.

Т.е. точно към Витоша и Рила този закон изглежда няма никакво отношение.
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот silvertm » Пон Юни 07, 2010 2:03 pm

obelix написа:...
Т.е. точно към Витоша и Рила този закон изглежда няма никакво отношение.

Витоша е природен парк.
Но това е все едно, планински велосипед не се кара само на Витоша и Рила.
А и плановете за управление на националните паркове общо взето се съобразяват със съществуващите закони и ги отнасят към целите на обявяване на конкретната защитена територия. Във всички случаи ограчиненията в националните паркове и резерватите са по-големи от тези за горите със стопанско значение.
silvertm

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум