Интересна тема се получи. Само трябва да се допълни заглавието: "
Нощна обиколка на Витоша. Гол или облечен в чувала, когато няма кой да те стопли."
Уважавам позициите и на двамата водещи "застъпници" на различните тези, защото им симпатизирам: на Райко, защото съм бил 12г в БНА и над мен са се упражнявали дузина "мунщровчици" и на did, защото съм учил топлотехника/термодинамика на академично ниво.
Според мен, и двамата имат какво още да споделят: единият с опит, а другият със знания.
За мен темата не е изчерпана нито практически, нито научно.
За да провокирам всички, които я четете, ще кажа моята теза за частния случай, когато човек ляга с мокри дрехи в чувала.
Всички са съгласни с това, че не бива да се ляга с мокри дрехи в чувала. Но Защо?
Според мен, ако си мокър в чувала (една добре изолирана система), то след много кратко време от изпаренията на вода, въздухът в чувала се насища с водни пари, т.е. достига влажност 100%, тогава изпарението спира (защото няма къде да се поемат водните пари) и термодинамичната система в чувала "заспива" в равновесие. Спира изпарението на вода от кожата, което я е охлаждало и човек следва комфортно да "заспи". В тази теза едва ли има грешки, особено ако приемем, че чувалът е наистина достатъчен изолатор, за да създаде една "добре изолирана система".
Преди да търсите аргументи "против" горното, спомнете си, как ви правят компрес на гърлото:
мокра кърпа, завита отвън с найлон. Че тя даже и "загрява" преохладеното място.

Иначе, и на мен ми се свива корема от смях, като чета някои "бисери", като този:
Pinky76 написа:Но на по-малко по площ помещение(като например в един чувал) въздуха е по-гъст и по-лесно се стопля и следователно по-лесно се разсейва топлия въздух и нахлува студен в даденото място,особено ако е сравнително изолирано и затворено помещение.
Шегата настрана, но съм съгласен с някои от другите идеи на Pinky76.