Промени в Закона за движение по пътищата

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Промени в Закона за движение по пътищата

Мнениеот PtD » Пет Авг 31, 2012 9:23 pm

krach написа:Значи ако има нормална вело-инфраструктура може да се кара спокойно без екстремни преживявания голяма част от времето с велосипед. В крайна сметка когато вали на пролет или есен надали си седим във вкъщи само защото вали. С подходящ градски велосипед може да стигнеш от т.А до т.Б не по кален или мокър от колкото ако ходиш пеша.

Eстествено, че не си прав. Когато вали дъжд и ходиш пеша, може да ползваш чадър. Освен това не съм забелязал краката да ми пръскат по гърба и по лицето. А на всичко отгоре Митбъстърите доказаха, че ако се движиш по-бързо в дъжда се мокриш повече (в един от ревизираните митове).
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Insight » Съб Сеп 01, 2012 8:12 am

krach написа:Защо го слагате или бяло или черно....в един случай има полза от фарове в друг не...в даден момент включения фар ще те спаси в друг ще ти попречи. Няма 100 от 100 случая и за двете тези.

Не мога да се съглася с безумните доводи само за ОГРОМНИТЕ ПРИХОДИ за крушко-заводите. Повтарям се но за 4 години и половина имам 1 изгоряла крушка...и това на стара кола.

За да се оцени ползата или вредата (бялото или черното) от едно действие хората са измислили статистиката, която точно в този случай показва, че черното е в повече... факт, който упорито се пренебрегва в дискусията от тези, дето им изнася.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот krach » Съб Сеп 01, 2012 10:56 pm

Няма да споря с хора които вероятно, карат от вкъщи до магазина (сега ще почне едно писане и мерене кои колко км бил минал с каква кола...спестете го...вижда се от постовете кои колко кара...ако пък кара и пак така вижда...Бог да ни пази на пътя).
Както няма да споря с хора четящи избирателно, хора ходещи с DH велосипед до офиса....ако бяхте прочели щеше да видите че пиша за градско колело, КОЕТО има доста калници и предпазители за веригата. Но как да е ФОРМАЛНОСТИ.

Но да """ПРАВИ СТЕ"" закона за крушките са го приели за да пълнят джобовете на онези търгаши, сега като се почне едно купуване на крушки мани мани....
Като се почне едни глоби от велосипедисти заради звънчета и жилетки...държавата ще цъфне и върже.....

НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН с вас! :rofl: :beer: Айде с здраве...карайте без фарове...вярвам поне до морето ще стигнете САМО със спестения бензин.

Както и жилетки не слагайте или пък слагайте ваша си работа.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот barcode_hc » Нед Сеп 02, 2012 1:52 pm

Slade написа:Наредба ограничава скоростта в градовете на 30 км/ч и въвежда стандарти за гърбиците :bowdown:

Кефът ще е пълен като дърпам колите на старта по кръстовищата, щото с новата наредба няма да имат право да ме настигнат и изпреварят :rofl:
Изглежда наистина колелото ще ми остане най-бързият начин за придвижване из града.

Така написано, предложението е доста зле. Може би във всички цивилизовани страни се кара с 50 км/ч (в градовете), като има ограничения за зони около училища, болници, молове и т.н., където разрешената скорост е по-ниска. Тук също уж си имаме зониране, отбелязано с табели, а в жилищна зона е задължително да се кара максимум с 20 км/ч. Лошото е, че няма контрол от страна на полицията за тарикатите на пътя. Ако ще и 10 км/ч да сложат ограничение, полза пак няма да има ако липсва контрол.
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот krach » Нед Сеп 02, 2012 2:28 pm

barcode_hc написа:
Slade написа:Наредба ограничава скоростта в градовете на 30 км/ч и въвежда стандарти за гърбиците :bowdown:

Кефът ще е пълен като дърпам колите на старта по кръстовищата, щото с новата наредба няма да имат право да ме настигнат и изпреварят :rofl:
Изглежда наистина колелото ще ми остане най-бързият начин за придвижване из града.

Така написано, предложението е доста зле. Може би във всички цивилизовани страни се кара с 50 км/ч (в градовете), като има ограничения за зони около училища, болници, молове и т.н., където разрешената скорост е по-ниска. Тук също уж си имаме зониране, отбелязано с табели, а в жилищна зона е задължително да се кара максимум с 20 км/ч. Лошото е, че няма контрол от страна на полицията за тарикатите на пътя. Ако ще и 10 км/ч да сложат ограничение, полза пак няма да има ако липсва контрол.

:agree: Напълно съм съгласен. Не е проблема 50те км ами липсата на контрол. Някак си не си представям по бул.Цар Борис колите да джъткат с 30км. Там в момента ограничението е 50 въпреки, че никой не кара с 50 предвид колко е голям булеварда. За бул.България и Околовръстното предполагам няма да влиза в сила, защото те и сега си имат различни ограничения, както и Цариградско.
Както колегата писа и с 10 км да бутат колите като няма кой да следи файда няма ад има.
Е има дейност, важно е дейност да има...да се види колко много вършат рбаота.
krach

Мнениеот Slade » Нед Сеп 02, 2012 7:22 pm

krach написа:
APD написа:
krach написа:В града колата няма работа...

Брато, вземи се събуди малко :bowdown: Хайде, като няма място, ни кажи най-малкото защо има светофари в града?
Другите неща просто нямам сили да ги коментирам. Примерно "За 4 години, ~70 000 км имам само две сменени крушки"*, после повтаряш "... но за 4 години и половина имам 1 изгоряла крушка". Последно колко си сменил? И защо става въпрос за мигачи, на които консумацията им е доста под очакваното ползване на фабричните, намиращи се по МПС-тата нямащи фабрични DRL шитс и намиращи се в област доста по на Юг от Швеция.

* - колко км си навъртял за последните години, та имаш база за сравнение? :rofl:

Ако беше чел внимателно, щеше да видиш, че съм писал за едната изгоряла крушка си дойде с колата когато я купих и поради това съм сменил 2 крушки. Иначе за 4 години ми е изгоряла ЕДНА крушка.
......

А не беше ли писал, че за 5 години не си сменил НИТО ЕДНА крушка?

krach написа:Включените фарове помагат да видиш колата идваща срещу теб много по - рано. Още повече когато слънце те заслепява. Кой и как ще се напълнят нечии джобове от това...идея си нямам как точно може да стане....производители и търговци на крушки...ГЛУПОСТИ....вече 5та година карам ден и нощ с включени фарове и не съм сменил една крушка...а не е като да не карам.
....

Имам силното подозрение, че си просто лицемерен лъжец, затова игнорирам всичко написано от теб, но тук ми стана интересно как сам се надлъга.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот bdz43r » Нед Сеп 02, 2012 7:42 pm

barcode_hc написа:Тук също уж си имаме зониране, отбелязано с табели, а в жилищна зона е задължително да се кара максимум с 20 км/ч.
Ти в България виждал ли си знак за начало на жилищна зона? Аз не съм.
Аватар
bdz43r

Рейтинг: 2000

Мнениеот krach » Нед Сеп 02, 2012 8:24 pm

Slade написа:
krach написа:
APD написа:
krach написа:В града колата няма работа...

Брато, вземи се събуди малко :bowdown: Хайде, като няма място, ни кажи най-малкото защо има светофари в града?
Другите неща просто нямам сили да ги коментирам. Примерно "За 4 години, ~70 000 км имам само две сменени крушки"*, после повтаряш "... но за 4 години и половина имам 1 изгоряла крушка". Последно колко си сменил? И защо става въпрос за мигачи, на които консумацията им е доста под очакваното ползване на фабричните, намиращи се по МПС-тата нямащи фабрични DRL шитс и намиращи се в област доста по на Юг от Швеция.

* - колко км си навъртял за последните години, та имаш база за сравнение? :rofl:

Ако беше чел внимателно, щеше да видиш, че съм писал за едната изгоряла крушка си дойде с колата когато я купих и поради това съм сменил 2 крушки. Иначе за 4 години ми е изгоряла ЕДНА крушка.
......

А не беше ли писал, че за 5 години не си сменил НИТО ЕДНА крушка?

krach написа:Включените фарове помагат да видиш колата идваща срещу теб много по - рано. Още повече когато слънце те заслепява. Кой и как ще се напълнят нечии джобове от това...идея си нямам как точно може да стане....производители и търговци на крушки...ГЛУПОСТИ....вече 5та година карам ден и нощ с включени фарове и не съм сменил една крушка...а не е като да не карам.
....

Имам силното подозрение, че си просто лицемерен лъжец, затова игнорирам всичко написано от теб, но тук ми стана интересно как сам се надлъга.

Както писах вече...няма да подемвам спор с хора които надали карат кола...
За 5 години имам малко над 70 000 км. През които съм имал възможност да се убедя във всяко нещо което съм написал.
Но някакви хора да ме увещават колко дига разхода 2 крушки, или други глупости айде със здаве. :peace:
krach

Мнениеот barcode_hc » Пон Сеп 03, 2012 7:30 am

bdz43r написа:
barcode_hc написа:Тук също уж си имаме зониране, отбелязано с табели, а в жилищна зона е задължително да се кара максимум с 20 км/ч.

Неслучайно съм написал "уж". А ти реверсивен светофар виждал ли си? Защото и такъв си имаме в България (един), но не е в София. :D

Сега точно вървеше някакво предаване по телевизията за тези ограничения и се оказа точно това, което бях писал по-горе. Скоростта ще се ограничава около общественозначими сгради и то чрез "повдигнати" пешеходни пътеки. Ограничението за каране в града обаче си остава 50 км/ч. Полицията доколко ще следи за спазването на правилата - Божа работа... :crap: :dontknow:
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот LyuboKolev » Пон Сеп 03, 2012 7:24 pm

barcode_hc написа:
bdz43r написа:

Неслучайно съм написал "уж". А ти реверсивен светофар виждал ли си? Защото и такъв си имаме в България (един), но не е в София. :D

Сега точно вървеше някакво предаване по телевизията за тези ограничения и се оказа точно това, което бях писал по-горе. Скоростта ще се ограничава около общественозначими сгради и то чрез "повдигнати" пешеходни пътеки. Ограничението за каране в града обаче си остава 50 км/ч. Полицията доколко ще следи за спазването на правилата - Божа работа... :crap: :dontknow:

Този в Стара Загора ли?
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот pdoynov » Пон Окт 01, 2012 8:11 am

:D
Тук, в темата, се спрягаха едни 20 ст./100км. за крушки...
А може ли някой да каже как са сметнати тези стотинки? Защото те си отговарят на крушки с мощност 500W, при автомобил, чийто разход на гориво е 7,5-8/100 и е с мощност на двигателя 75 кс. - мои лични изчисления.
Реално, за горепосочения автомобил късите светлини, които имат обща мощност 130W (2 по 55W за крушките и четири лампи по 5W - две от пред, габарити, и две отзаде - да, точно тия, дето светят в червено :P ) разходът на парички за 100 км (разбира се, ако се движиш с препоръчителната от производителя най-икономична скорост за модела) е около 7 стотинки...
Ми то дайте да не пускаме и аварийни, като сме спрели на банкета, че и те много пари - четири лампи по, да кажем, 25W + две лампи по 5W (за отстрани) прави умопомрачителните 110W/h. Обаче, поради естеството на аварийните - хем да светват, хем да изгасват - в съотношение 50/50 излиза, че консумираната мощност е 55W/h - т.е. колкото на една регулярна автомобилна крушка на къси светлини. От тази сметка излиза, че разходът на аварийните е приблизително 3ст./100 км, или в спряло положение - ~3ст./70мин. Тук, обаче, трябва да прибавим и огромният разход да лампи, понеже тези мръсници хем светват, хем изгасват, поради което и животът им намалява драстично - нейде към 20-30 часа... Хайде, аз се уморих, нека друг да сметне цената на тези крушки и да ги раздели на по 70 мин., за да прибави цената им за работочас-и-нещо към разхода за да видим колко е реалната цена на аварийните светлини...

ЗА БОГА КОЛЕГИ, НЕ ПАЛЕТЕ АВАРИЙНИТЕ СВЕТЛИНИ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ! ТОВА Е КОНСПИРАЦИЯ НА МОНОПОЛИСТИТЕ-КРУШКАДЖИИ, ДА НИ ОБИРАТ!!!
pdoynov

Рейтинг: 1140

Мнениеот APD » Вто Окт 02, 2012 8:20 pm

Ми аз ако се напъна, мога да ти направя на 3V светодиодни аварийни, дето ще мигат със същият интензитет като оригиналните, но по 50-60mA на всеки.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот Stefan_trekkie » Сря Окт 03, 2012 11:22 am

Хубавите диоди/диодни крушки са много скъпи за да оборудвате цялата кола, а просто за да си пазите крушките се слага елементарна ШИМ схемичка да работят по избор.. 30-50% мощност и готово.
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот pdoynov » Пет Окт 05, 2012 12:49 pm

Stefan_trekkie написа:Хубавите диоди/диодни крушки са много скъпи за да оборудвате цялата кола, а просто за да си пазите крушките се слага елементарна ШИМ схемичка да работят по избор.. 30-50% мощност и готово.

Бръм-бръм, колега.

Онзи ден ми дойдоха новите лед лампи, всяка свети като нажежаема жичка на 69W и за мен не са много скъпи - вземам си ги от производителя и си спестявам едно 35-40% надценка... Множеш да видиш в базара на какви пари съм пуснал един 10W LED диод... ми давам го на цената на един скъп халоген, а свети с малко повее от 700 лумена - повече от 65W лампа с нажежаема жичка.
За някои колеги (и не само) LED си е скъпа технология, но за други - не.
pdoynov

Рейтинг: 1140

Мнениеот XEK » Нед Яну 31, 2016 11:45 pm

Няма промени, но е добре да знаем/припомним Правата и задълженията ми като велосипедист на пътя :)
Аватар
XEK

Рейтинг: 1478

Предишна

Назад към Общ форум