Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот Burned » Нед Окт 16, 2011 6:31 pm

Нарича се Preload и е само за началото на хода(поне дотолкова ще го усетиш на тази вилка).
И.. 2 по мои наблюдения.
Аватар
Burned

Рейтинг: 1620

Мнениеот bio » Нед Окт 16, 2011 7:09 pm

Nocturne написа:Какво е предимството да си вземе човек готови колела (комплект шини, спици и главина) като това?
http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=629
Или поотделно излиза по евтино ако се подберат компонентите? Също така колелата от линка здрави ли са, защото са доста добре като тегло.

... ами ... ще си пофилософстваме и тук. разгледах сайта ... и според мен този комплект е QWS-11 + QWS-12. базиран върху главини QDH-03F и QDH-03R на 100% и най-вероятно на най-леките им шини QWR-2.2 Lightweight X/C. според мен само с тези компоненти могат да гонят това тегло. Ozzie вече ти каза за теглото.
Ползвам продукти на QUAD от около 9 месеца и съм доволен. главините ми са QDH-05R и QDH-05F ... сменил съм лагерите и на двете, но по моя вина ... много често миех колелото на водоструйка (е капсуловката на лагерите не помага срещу вода). колелата ми тежат около 350-400g над теглото на този комплект. Velos са официалния представител на QUAD за БГ ... ама май са разпродали всичко, можеш да им се обадиш и да питаш (отзивчиви са). за шините им не мога да ти кажа нищо, от спирачките и главините останах доволен.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Re: vilka t5 t7 t8

Мнениеот rees » Нед Окт 16, 2011 8:06 pm

chochkoto_e1 написа:искам да питам при вилка т8 от кадето се намества колко да е твърда има един + и един -
1(+)-меко (-)-твърдо
2(+)-твърдо (-)-меко

кое е вярното 1 или 2

Трябва малко да се гадае каква е тази вилка т8, но тъй като аз имам RST Gila T8, предполагам, че за тази става въпрос. Но така или иначе на всички вилки е еднакво ->
2(+)-твърдо (-)-меко
Аз го мисля, че плюса е за по-тежък човек, съответно по-трудно се згъва вилката. Не знам до колко логиката ми е правилна, но плюс е за по-твърдо. А всъщност ти като го настройш, не можеш ли сам да прецениш? :dontknow:

ЕДИТ: Не видях, че вече е отговорено, СЪЖАЛЯВАМ. :crap:
Изображение
ХХХХХХХ написа:здравеите колеги искам да питам вилката зaшто ми оделя 3 съмтима хот на доле тяе на мало и бъздъx ие помпа до краи
Аватар
rees

Рейтинг: 1305

Мнениеот Nocturne » Нед Окт 16, 2011 10:40 pm

bio написа:
Nocturne написа:Какво е предимството да си вземе човек готови колела (комплект шини, спици и главина) като това?
http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=629
Или поотделно излиза по евтино ако се подберат компонентите? Също така колелата от линка здрави ли са, защото са доста добре като тегло.

... ами ... ще си пофилософстваме и тук. разгледах сайта ... и според мен този комплект е QWS-11 + QWS-12. базиран върху главини QDH-03F и QDH-03R на 100% и най-вероятно на най-леките им шини QWR-2.2 Lightweight X/C. според мен само с тези компоненти могат да гонят това тегло. Ozzie вече ти каза за теглото.
Ползвам продукти на QUAD от около 9 месеца и съм доволен. главините ми са QDH-05R и QDH-05F ... сменил съм лагерите и на двете, но по моя вина ... много често миех колелото на водоструйка (е капсуловката на лагерите не помага срещу вода). колелата ми тежат около 350-400g над теглото на този комплект. Velos са официалния представител на QUAD за БГ ... ама май са разпродали всичко, можеш да им се обадиш и да питаш (отзивчиви са). за шините им не мога да ти кажа нищо, от спирачките и главините останах доволен.

Това е предната http://velos-bg.com/product_info.php?cP ... cts_id=415
Шина: QWR-2.4 XC, ALL MOUNTAIN
Главина: 9MM AXLE X 100 MM

Комплекта на едно място предна и задна ми го предлагат за 300лв., не за 380лв. За леки да-няма съмнение че за тази цена са доста леки, но колко са здрави :boggled: може само да се гадае. Иначе на живо изглеждат страхотно, само за диск са, с черни спици, ръчно направени са с 32 дупки, капсуловани главини ала бала, яки са.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот bio » Пон Окт 17, 2011 8:28 am

Nocturne написа:Това е предната http://velos-bg.com/product_info.php?cP ... cts_id=415
Шина: QWR-2.4 XC, ALL MOUNTAIN
Главина: 9MM AXLE X 100 MM

Комплекта на едно място предна и задна ми го предлагат за 300лв., не за 380лв. За леки да-няма съмнение че за тази цена са доста леки, но колко са здрави :boggled: може само да се гадае. Иначе на живо изглеждат страхотно, само за диск са, с черни спици, ръчно направени са с 32 дупки, капсуловани главини ала бала, яки са.

ами само главините са ти 210 лв. като тегло са перфектни ... като работа предполагам за дори по-добри от моите. шините с това тегло трябва да са здрави. единствено ме съмнява дали целия комплект тежи толкова ...
главини(150+300)+2(QR)*55+2(шини)*525=1610g излизат 240g за 64 спици ... малко ми се виждат според това, което виждам на DTSwiss на сайта.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Nocturne » Пон Окт 17, 2011 9:19 am

bio, благодаря ти за мнението, колелата изглежда са добри за цената си и определено са много красиви както казах на външен вид, но в момента май няма да мога да си ги позволя :(
Егати студа е навънка, май няма да карам до пролетта ако не се пооправи. Няма смисъл да давам пари сега, ако няма да се кара. Исках най-вече да събера инфо за ''Quad'' като марка понеже не са от най-големите и известните, казаха ми че са тайвански. Само че дали са само тайванско производство както всичко останало или марката е тайванска не знам. Но наистина както казваш ти главините само са около 200лв. ако ги купи човек отделно. Така че си струва.
Просто моето е с 36 спици и то некви гадни са ми сложили, а главините са най-ниския клас Formula за диск и задната е просто ужасна.

Ти какъв стил караш bio? :offtopic:
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот wheels » Пон Окт 17, 2011 6:27 pm

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=47894
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=15921
Чудя се коя от двете главини да взема. Какво бихми препоръчали или нещо близко като цена? Едната главина гледам, че е по-лека. Това "Bolted 10/135mm axle or run a quick release" какво значи? Ще мога ли да я сложа на Ram HT1 или HT2? Идеята е да се сложат здрави главини с капсуловани лагери за малко по-тежки изпълнения. Всъщност и аз не съм лек.
Аватар
wheels

Рейтинг: 1303

Мнениеот psixopat » Пон Окт 17, 2011 6:31 pm

Здравейте :wavey: Имам един кратък, но спешен въпрос.Интересува ме черното "нещо" на този водач, от какъв материал е.ИзображениеПитам защото ще си правя подобен и незнам от какво да е? Предполагам е твърда гума или нещо подобно, което веригата да не може да "протърка" .
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот Ozzie » Пон Окт 17, 2011 6:34 pm

ако ще правиш самоделка, питай някой стругар дали може да ти врътне нещо със същата форма (или поне близко до това) от полиамид или тефлон

Иначе, как по дяволите се монтира това чудо към рамката?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот bio » Пон Окт 17, 2011 6:42 pm

Ozzie написа:ако ще правиш самоделка, питай някой стругар дали може да ти врътне нещо със същата форма (или поне близко до това) от полиамид или тефлон

Иначе, как по дяволите се монтира това чудо към рамката?

http://www.youtube.com/watch?v=rxUXmQsjiiU
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот spirov92 » Пон Окт 17, 2011 6:44 pm

@Ozzie: http://www.youtube.com/watch?v=rxUXmQsjiiU 1:50
edit: упс, bio ме изпревари :beer:
spirov92

Мнениеот psixopat » Пон Окт 17, 2011 6:50 pm

Ozzie Мерси, ама не ми се занимава със стругари.Номера е аз да си го направя.А ако е от полиамид или тефлон, няма ли да се износва прекалено веригата като се търка.Извинявам се за тъпия въпрос, ама наистина не съм наясно и затова питам.. :agree: В немските форуми е пълно с теми за такива водачи, ама никъде не разбрах от какво ги правят.http://vimeo.com/17847794 Ето една идея за самоделка. А ето и темата http://www.mtb-news.de/forum/showthread.php?t=491816 :beer:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
Аватар
psixopat

Мнениеот bio » Пон Окт 17, 2011 6:54 pm

ами най-евтиния вариант ако ще правиш самоделка (нещо подобно на това видео, което си постнал) ... е да вземеш муфа за PVC тръба и да я разпробиеш ... и там да я захванеш.
edit: основния ти проблем няма да е износване на веригата ... а износване на тази втулка и това къде ще отива отпадния материал ... във форума имаше и с маркуч ... така че смятай ...
Последна промяна bio на Пон Окт 17, 2011 7:02 pm, променена общо 1 път
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот bio » Пон Окт 17, 2011 6:58 pm

wheels написа:http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=47894
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=15921
Чудя се коя от двете главини да взема. Какво бихми препоръчали или нещо близко като цена? Едната главина гледам, че е по-лека. Това "Bolted 10/135mm axle or run a quick release" какво значи? Ще мога ли да я сложа на Ram HT1 или HT2? Идеята е да се сложат здрави главини с капсуловани лагери за малко по-тежки изпълнения. Всъщност и аз не съм лек.

... главина не мога да ти препоръчам. но онова означава, е главината има нарязана резба в оста и може да се ползва с болтове или те се махат и се ползва с QR (който не включен).
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот bobivg » Пон Окт 17, 2011 8:00 pm

Някой може ли да каже коя от двете шини е по-добра Rodi Excalibur DB disc (http://loja.legendbikes.com.pt/product_ ... ts_id=3377) или Шина Mach1 EXE (http://screambikes.eu/bg/shini-drugi/33 ... 1-exe.html ) Дилемата е кои да си оставя за градското колело и кои да търкалям в планината с другото. По принцип главините които са монтирани на Mach1 са по-добри от тези на Rodi Excalibur и ако здравината на шините е приблизително еднаква или в полза на Mach1 тогава избора е ясен.
Изображение
Аватар
bobivg

Рейтинг: 1710

Мнениеот APD » Вто Окт 18, 2011 12:33 am

psixopat написа:Питам защото ще си правя подобен и незнам от какво да е?

От същият материал, от което са направени и ролките на водачите за спускане. Найлон.
Обаче щото съм леко тъп, се надявам някой да ме светне това чудо има ли шанс да се завърти навътре, към гумата, или навън? Изглежда това е един вид самоцентрираща се система, май се разчита на веригата да го води, а не обратното.
Аз мисля, че не е трудно ... :dontknow:
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот prokalnatiq » Вто Окт 18, 2011 12:11 pm

Търся най-ефтиния ролков тренажор, който няма да се счупи на 2рия ден. И да питам Всички ли ролкови тренажори стават за 26" гуми? :agree:
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот LongAndYoung » Вто Окт 18, 2011 2:30 pm

bobivg написа:Някой може ли да каже коя от двете шини е по-добра Rodi Excalibur DB disc (http://loja.legendbikes.com.pt/product_ ... ts_id=3377) или Шина Mach1 EXE (http://screambikes.eu/bg/shini-drugi/33 ... 1-exe.html ) Дилемата е кои да си оставя за градското колело и кои да търкалям в планината с другото. По принцип главините които са монтирани на Mach1 са по-добри от тези на Rodi Excalibur и ако здравината на шините е приблизително еднаква или в полза на Mach1 тогава избора е ясен.

А за какви спирачки ти трябва .. Дискови или V-Brake ? :smash: :smash:
boriss13 написа:То на културния човек не му трябват закони, а за простака законите са за да се нарушават.
Аватар
LongAndYoung

Рейтинг: 979

Мнениеот psixopat » Вто Окт 18, 2011 6:27 pm

APD написа:
psixopat написа:Питам защото ще си правя подобен и незнам от какво да е?

От същият материал, от което са направени и ролките на водачите за спускане. Найлон.
Обаче щото съм леко тъп, се надявам някой да ме светне това чудо има ли шанс да се завърти навътре, към гумата, или навън? Изглежда това е един вид самоцентрираща се система, май се разчита на веригата да го води, а не обратното.
Аз мисля, че не е трудно ... :dontknow:

Точно такава система е.Ограничава веригата надолу и нагоре, но не и настрани.Това е хубавото-става за 3 плочи.Като го направя ще кача снимка. :agree:
Аватар
psixopat

Мнениеот bobivg » Вто Окт 18, 2011 6:44 pm

LongAndYoung написа:А за какви спирачки ти трябва .. Дискови или V-Brake ? :smash: :smash:

И двете колела са с дискови спирачките, въпроса опира единствено до здравината на шините. Каплите са даденост, имам ги. И както споменах на Mach1 EXE шините са монтирани по-здрави и надежди главини. Това е и причина да клоня към тях за планинското колело, но все пак исках да чуя и друго мнение, че не ги разбирам много тези неща.
Изображение
Аватар
bobivg

Рейтинг: 1710

Мнениеот sensation_blue » Вто Окт 18, 2011 6:55 pm

bobivg написа:
LongAndYoung написа:А за какви спирачки ти трябва .. Дискови или V-Brake ? :smash: :smash:

И двете колела са с дискови спирачките, въпроса опира единствено до здравината на шините. Каплите са даденост, имам ги. И както споменах на Mach1 EXE шините са монтирани по-здрави и надежди главини. Това е и причина да клоня към тях за планинското колело, но все пак исках да чуя и друго мнение, че не ги разбирам много тези неща.

Ако се поразровиш из форума ще намериш основно негативни мнения за Mach1 Exe, имах такива на Онтариото но за V brake и освен че се прецакваше борда, бяха и доста податливи на изкривявания... мисля, че като погледнеш теглото, което е еднакво на двете и цената, ще си отговориш, че другите би трябвало да са малко по-здрави, само че никъде не намерих информация за какво каране са, ето им сайта http://www.rodi.pt/cyclinguk/main.htm португалски до колкото разбирам...
Последна промяна sensation_blue на Вто Окт 18, 2011 7:02 pm, променена общо 1 път
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот acidrain » Вто Окт 18, 2011 6:56 pm

psixopat написа:Здравейте :wavey: Имам един кратък, но спешен въпрос.Интересува ме черното "нещо" на този водач, от какъв материал е. http://www.bionicon.com/images/accessoi ... ide_01.jpg
Питам защото ще си правя подобен и незнам от какво да е? Предполагам е твърда гума или нещо подобно, което веригата да не може да "протърка" .

Аз си го направих от парче водопроводна тръба - полипропиленова, и две свински опашки.Ако искаш мога да ти дам снимки.
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот joropc » Вто Окт 18, 2011 8:26 pm

acidrain написа:Аз си го направих от парче водопроводна тръба - полипропиленова, и две свински опашки.Ако искаш мога да ти дам снимки.

Виждали сме ги... :D
Но се е получило прекрасно. :agree:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот plamen_kolev » Пет Окт 21, 2011 5:54 pm

Здравейте колеги, преди малко стана гаф, дадох на един приятел да покара и ми удари най-голямата плоча на десният курбел във висок бордюр.
Освен баш-гарда и едно зъбче се е изкривило леко, като върха му, където започва леко да се стеснява се е смачкал(т.е затъпил)
Като включих на най-голямата скорост за нагоре не прескача нито се чуват шумове, но знам, че така ще се прецака веригата след нея и задната касета.
Въпроса ми е как да процедирам?
Благодаря ви предварително :)
plamen_kolev

Рейтинг: 1218

Мнениеот Rix » Пет Окт 21, 2011 6:51 pm

Не карай на плочата, докато не я смениш.
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Мнениеот hitar_potter » Пет Окт 21, 2011 7:16 pm

plamen_kolev написа:Здравейте колеги, преди малко стана гаф, дадох на един приятел да покара и ми удари най-голямата плоча на десният курбел във висок бордюр.
Освен баш-гарда и едно зъбче се е изкривило леко, като върха му, където започва леко да се стеснява се е смачкал(т.е затъпил)
Като включих на най-голямата скорост за нагоре не прескача нито се чуват шумове, но знам, че така ще се прецака веригата след нея и задната касета.
Въпроса ми е как да процедирам?
Благодаря ви предварително :)

Огледай хубаво дали няма и друго зъбче, което да изглежда по същия начин. Не всички зъби на плочите имат една и съща форма, защото това спомага превключването на скоростите. така че може всъщност зъба да е ОК :) Ако си с 3 плочи, то най-голямата е с над 40 зъба. Не вярвам един дефектен (освен ако не дере по веригата) да оказва някакво съществено влияние в/у веригата :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот penmark » Пет Окт 21, 2011 8:19 pm

BB7 от магазина с какъв вид накладки е?
п.п.Сам си отговорих - Sintered
Последна промяна penmark на Пет Окт 21, 2011 8:30 pm, променена общо 1 път
Аватар
penmark

Мнениеот Ozzie » Пет Окт 21, 2011 8:22 pm

@plamen_kolev
Щом плочата е задрала в бордюра, значи нямаш никакъв башгард, а по- скоро "крачол гард". :thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот plamen_kolev » Пет Окт 21, 2011 11:12 pm

Rix написа:Не карай на плочата, докато не я смениш.

Плочите са ми несменяеми :)

Ozzie написа:@plamen_kolev
Щом плочата е задрала в бордюра, значи нямаш никакъв башгард, а по- скоро "крачол гард". :thumb:

Много точно го каза :)

hitar_potter написа:Огледай хубаво дали няма и друго зъбче, което да изглежда по същия начин. Не всички зъби на плочите имат една и съща форма, защото това спомага превключването на скоростите. така че може всъщност зъба да е ОК :) Ако си с 3 плочи, то най-голямата е с над 40 зъба. Не вярвам един дефектен (освен ако не дере по веригата) да оказва някакво съществено влияние в/у веригата :)

ДА, видях, че не всички зъбчета са еднакви, но това си се е деформирало, макар и не много :)
plamen_kolev

Рейтинг: 1218

Мнениеот bio » Съб Окт 22, 2011 5:56 am

plamen_kolev написа:ДА, видях, че не всички зъбчета са еднакви, но това си се е деформирало, макар и не много :)

hitar_potter написа:... Ако си с 3 плочи, то най-голямата е с над 40 зъба. Не вярвам един дефектен (освен ако не дере по веригата) да оказва някакво съществено влияние в/у веригата :)

.. казал ти го е. опитай се да го изправиш и си карай така ... свиркай си с уста.
анти-каски !!!
Аватар
bio

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум