Как да се предпазим от кражба на велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как да се предпазим от каражба на велосипед

Мнениеот IVO Jordanov » Съб Дек 11, 2010 5:41 am

Не знам дали това е баш правилната тема, но искам да споделя за една две практики, за които дочувам, че ползват тукашните (Рединг) вело-крадци.
Първата - набутват нещо в ключалката на веригата, кабела или там каквото средство ползвате за да "заключвате" велосипеда си. Когато се върнете и пробвате да отключите и не става, обикновено човек си помисля, че проблема е в ключа...или поне това е първото решение, което ти хрумва и отиваш до вкъщи да вземеш резервния ключ. Крадците наблюдават естествено и идентифицират собственика и си осигуряват някакъв времеви прозорец за действие. Докато се върнеш, колелото вече го няма.
Вторият начин - заключват някакво колело за твоето. Уж без да искат (ако не си много внимателен има вероятност да направиш подобна грешка, защото на една тръба тук се заключват по две три колела и ако прекараш по погрешка кабела брез нечия рамка...). Това се прави късно - примерно към 18 - 19 ч. Вайкаш се, чудиш се ама накрая си тръгваш, надявайки се на другия ден оня глупендер да си е махнал колелото. Е да, ама за по-интересно е махнал и твоето...
Тия практики може би не са много популярни у нас, но явно в големи кампуси на университети работят :(!:
Все пак имайте едно на ум.
П.П.: И преди да почнете да ме псувате, че давам идеи на крадците си помислете как бихте реагирали при една от горе посочените ситуации, ако не бяхте чели това. Не бъдете наивни и не мислете, че крадците не си разбират от занаята. Сигурно има още стотици подобни практики и тъй като нашата работа не е крадене на велосипеди и не сме спецове в тая област, аз съм на мнение, че трябва да си споделяме подобни практики. Ако очаквате крадците да ни светнат в занаята, е вервайте ми те няма да го направят. Колкото до това с регистъра, абе хора, слезте на земята и измислете друг начин да правите пари. Що за малоумие?
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Съб Дек 11, 2010 8:51 am

Втория номер е класика и по немските универистети :(
Важното е, че сериозните крадци не не са от типа hit&run ... Лошото е, че почти нищо не може да направиш, за да се предпазиш от такива. Схемите са така замислени, че да си с вързани ръце. С ключалки и прочие неща може да се противопоставиш само на аматьори.
И Германия никой не ходеше с хубав байк на универистет. У тях може да си има колело за ХХХХ€, но на уни и в града се ходи с някой трошляк. Един приятел ходеше с малко по хубав байк, та си прибираше колчето и седалката всеки път след като го заключи.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот kubetata » Съб Дек 11, 2010 2:02 pm

Извод: Не си продавайте старите велосипеди а ги ползвайте за превоз до работа/училище/магазин/прочее! Отивам до мазата да сглобя едно старо кросс-че, защото преди седмица-2 е имало кражба на колело от училището ми! :nono:
Тъй кат' стане..
Аватар
kubetata

Рейтинг: 1709

Мнениеот tkpopov » Сря Яну 05, 2011 9:28 pm

Тази тема е малко опасна. Защото тук се давате съветчета за предпазване от кражба, а може би не подозирате, че този форум може да се разглежда и чете от някой компютърно грамотен вело-крадец.
Някой дава да речем предложение за предпазване от кражба, а после крадливото същество го прочита и главата му започват да врат и кипят кроежи за нови планове за задигане на поредното колело.
Аватар
tkpopov

Рейтинг: 1292

Мнениеот veskoz » Чет Яну 06, 2011 9:23 am

tkpopov написа:Тази тема е малко опасна. Защото тук се давате съветчета за предпазване от кражба, а може би не подозирате, че този форум може да се разглежда и чете от някой компютърно грамотен вело-крадец.
Някой дава да речем предложение за предпазване от кражба, а после крадливото същество го прочита и главата му започват да врат и кипят кроежи за нови планове за задигане на поредното колело.

Спокооо... SpoileR не съм го засичал отдавна. :lol:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот gesh0898 » Чет Яну 06, 2011 11:23 pm

А относно тия стикери-каква е гаранцията,че крадеца няма да я махне тая лепенка :crazy:
ТАЙНАТА
Никога не излизаш с намерение да паднеш, затова винаги слагай каска.
Аватар
gesh0898

Рейтинг: 1278

Мнениеот lusi5001 » Нед Яну 16, 2011 5:21 pm

Вчера един мангал се опита да ми открадне рама :(
1во ме заговори за запалка и цигари и отиде кам рама ама го бех заклучил за пейката и неможа да го гепи :) остана му в ръцете ;)
Много искам нова рамка ! ...
Аватар
lusi5001

Рейтинг: 872

Мнениеот Alex Madman » Нед Яну 16, 2011 5:32 pm

lusi5001 написа:Вчера един мангал се опита да ми открадне рама :(
1во ме заговори за запалка и цигари и отиде кам рама ама го бех заклучил за пейката и неможа да го гепи :) остана му в ръцете ;)

Смачка ли го от бой? :dark:
Fanatico написа:Егати тъпото колело, тема и автор.

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Рейтинг: 1495

Мнениеот controltech » Нед Яну 16, 2011 8:41 pm

Оня ден едни мангалчета нещо се опитваха да свалят QR-ите на каплите(колелото беше вързано),но не стана работата :D Видех ги (за щастие не бях и сам) тръгнах към тех и те ама не амаа чакай то такова..Тръгнахме им на бой и издухаха на некъде с 300 :lol: А ако бях сам щях да си се прибирам пеша у нас..Беха 3-ма на по 16-17 годинки.. :praying:..От тва да ти свалят каплите за секунди за жалост няма как да се предпазиш,но много щеше да ми е интересно как щяха да тръгнат на 24-та с стегнато жило на макс на предна спирачка gatorbrake :evil:
controltech

Рейтинг: 999

Мнениеот gyndi » Пет Яну 21, 2011 4:16 pm

Ride_or_Die написа:Незнам защо ние набор '90+ сме толкова уязвими. На 18 съм и съм в разцвета на силите си както всички на моята възраст. Да не говорим че съм много по-бърз от някой наркоман който пуши трва всеки ден и спи по 2 часа. Не че се хваля но не е ли така.

Пичага, Наркоманите са също и тези, които имат зависимост към : Алкохол, Цигари и колкото, и да им се иска на някой от тях не могат да се "откачат" от тези си зависимости. Аз да ти кажа пичага пуша трева и си ходя на работа НЕ крада колелета, еба си спокойно от време на време и не вредя на заобикалящите ме субекти. Прочети повече за тревата и ще разбереш защо, пушещите трева не са толкова криви, колкото ти си мислиш! Мисля, като си на 18 г търпиш градивна критика. Бъди здрав, прав и корав! :offtopic:
Аватар
gyndi

Рейтинг: 1310

Мнениеот lusi5001 » Пон Яну 24, 2011 8:52 am

lusi5001 написа:Вчера един мангал се опита да ми открадне рама :(

Не,той почна да ми обяснява как брат му щял да си взима такова колело :D и затова го оглеждал :rofl:
Много искам нова рамка ! ...
Аватар
lusi5001

Рейтинг: 872

Мнениеот tkpopov » Нед Мар 06, 2011 2:05 pm

Ако можеше и у нас да се строят ето такива паркинги: http://www.youtube.com/velobg#p/a/f/0/vK9C9VtCypE надали краденето на велосипеди щеше да е такъв бич.
Аватар
tkpopov

Рейтинг: 1292

Мнениеот royalracing » Пон Мар 07, 2011 9:17 pm

Днес и аз бях на косъм от това да остана без колело..С 2-ма приятеля караме към БАС,че ми трябваше болт за седалката и те решиха да минат по по-дългия път..Аз се забутах в няква тясна уличка и 2 циганета 1 глава над мен(16-17 годишни) застават пред мен и ми казват - Еййй пич я дай едно кръгче моля ти се..Аз им отвърнах,че не съм от най-доверчивите и се приближиха към мен и почнаха е хайде дее..И аз вече съм настръхнал и се чудя кво да им кажа..В същия момент отзад идват двамата фр-та и им викат "Ъъъ имаш нещо да му кажеш ли ?!" И те а ненененене..И се разминаха само с леки шутове в ребрата ... :bowdown: Сега можеше колелото да не е до мен :praying: Направих си извода вече да не карам сам по уличките и невъоражен :praying:
Последна промяна royalracing на Пон Мар 07, 2011 9:19 pm, променена общо 3 пъти
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Мнениеот kubetata » Сря Мар 09, 2011 1:19 am

PRObably1 написа:... и невъоражен :praying:

Да не си сам -ДА.
Да се мъчиш да се самоотбраняваш с оражия - НЕ. Ще ти доведе по-големи главоболия.
Тъй кат' стане..
Аватар
kubetata

Рейтинг: 1709

Мнениеот ferriniRider » Нед Апр 03, 2011 5:29 pm

Винаги връзвайте колелата за задната гума - ако го завържете отпред лесно ще могат да го вдигнат на задна гума и :wavey: А четох, че като се оставя колело, да го оставяме на 3-ти венец и първа скорост - няма ли да е по-добре да го оставяме на първи венец първа скорост - така ще върти като луд и до никъде няма да стигне :D
ferriniRider

Рейтинг: 1260

Мнениеот war_shadow » Нед Апр 03, 2011 7:14 pm

И от задната ще го откраднат кво си мислиш,че не могат да го хванат през рамката и да тикат на предна ли?
Аватар
war_shadow

Рейтинг: 1207

Мнениеот zafirovp » Нед Апр 03, 2011 7:36 pm

За да се предпазите от кражба на капли най-добре минете на 15ка, 20ка ос. Не ми се вярва всяко ромче да си носи шестограм или да знае какво е Thru Axle.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот frantishek » Нед Апр 03, 2011 7:38 pm

А някой да има наблюдение колко бързо може да се среже заключалка от тия със стоманените въжета 8мм с резачки за арматурна тел? Ей така от любопитство се замислих като го заключа колко време ще им отнеме на недоносените мръшляци да прережат въжето.
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот Ozzie » Нед Апр 03, 2011 8:04 pm

С "Летерман" се прерязва за около минута. С "Gerber"-а още не ми се е налагало да експериментирам.
С резачки за арматура предполагам ще е въпрос на едно щракване.
:nuts:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот subritual » Нед Апр 03, 2011 8:57 pm

Аз се сдобих с едно от тия дето са като подкова,от плътен метал.
Не си оставям колелото без надзор,но ако се наложи ще ползвам новото в комбинация със старото, което е с въже.
Аватар
subritual

Мнениеот veskoz » Пон Апр 04, 2011 8:46 am

франтишек написа:А някой да има наблюдение колко бързо може да се среже заключалка от тия със стоманените въжета 8мм с резачки за арматурна тел? Ей така от любопитство се замислих като го заключа колко време ще им отнеме на недоносените мръшляци да прережат въжето.

"Малката" (която не се подава носена в раница) реже арматура до Ф8! Въжето е миг.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Watanabe » Пон Апр 04, 2011 9:15 am

С една голяма резачка за арматура пробвахме на един приятел да срежем стоманеното въже, че си беше загубил ключовете. Резачката беше позатъпена от употреба и ни отне доста време- към 6-7 минути и най- различни акробатики.
Watanabe

Рейтинг: 1606

Мнениеот sailman » Пон Апр 04, 2011 9:51 am

Watanabe написа:С една голяма резачка за арматура пробвахме на един приятел да срежем стоманеното въже, че си беше загубил ключовете. Резачката беше позатъпена от употреба и ни отне доста време- към 6-7 минути и най- различни акробатики.

Всеки човек, дето си държи на работата си поддържа инструментите...Демек и крадеца, който е такъв тип - също. Отделно при тях е и въпрос на оцеляване.
Случвало ми се е и другото - не бяха успели да прережат заключвачка, подобна на описаната по-горе. Не са имали време да упорстват, обаче. Ако бяха имали...не ми се мисли.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот ferriniRider » Пон Апр 04, 2011 10:16 am

По-миналата година братовчед ми го блъсна кола - счупена ключица, един месец неподвижен. Щетите по колелото бяха големи - предна и задна капла изкривени, спирачките и те, отделно имаше още големи щети. Шофьора го е питал дали е добре и е отпрашил с бусчето - блъснали са го там на пешаходната пътека в Пловдив на моста дето води на втора поликлиника страна Кършияка.
Събра 70-80 лева, оправи колелото - нови капли, гуми спирачки - колелото не беше кой знае какво, но не беше лошо.
Кара го 1 седмица. Прибира се и го оставя пред вратата на 8-мия етаж, след 1час колелото го нямаше :(!: Беше Спринт син с малко сиво без амортесьори
Явно и по входовете се вмъкват копелетата - някой път планувам да си оставя колелото и да дебна през шпионката :magnify: :eyebrow:
ferriniRider

Рейтинг: 1260

Мнениеот frantishek » Пон Апр 04, 2011 11:27 am

И демек оти купуваме такива заключалки?! Само да ни тежат и дрънкат по рамката щом и 5 секунди не може да забеви копелетата.
Аватар
frantishek

Мнениеот drumboy » Пон Апр 04, 2011 1:03 pm

Преди няколко дни се прибирам през един парк,(вечерно време)минавам покрай някви ''изпаднали''типове и след момент единия ми скача на гърба с целта да ме сабори.
Увисна на мен а аз не спирах да въртя в следващата секунда вече беше на земята.
А що се отнася до решението как да си предпазим колелото,просто не влизайте в магазини и т.н. стойте винаги при него.
Основен проблем на света е,че глупаците са уверени в себе си,а умните хора са пълни
със съмнения!
Аватар
drumboy

Рейтинг: 1103

Мнениеот рс » Пон Апр 04, 2011 10:01 pm

Има въже с различни видове стоманени нишки и то се реже трудно с ножици за арматура. Арматурата е по-лесна - двете челюсти се приближават, като се забиват по 1/3 от дебелината на тела (арматурата), и останалото се къса само. Докато въже с рехава плетка и жилави нишки в него иска доста дъвкане и проби. Извод - не разчитайте на арматурата като на нещо по-здраво от въжето. И тя се реже лесно като него :)
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот frantishek » Вто Апр 05, 2011 8:15 am

И аз така мисля но ми беше любопитно да питам дали някой си е играл да реже въже.
Аватар
frantishek

Мнениеот _SoRa_ » Вто Апр 05, 2011 9:59 pm

_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот IVAN98 » Сря Апр 06, 2011 12:45 pm

Миналия месец отиваме с един приятел по-малък от мен до била и се редуваме кои да влезе аз бях първи и небързах много както обикновено.Отивам на касата плащам излизам и кво да видя някаф мангал седи до байка ми малкия се развика че ще ми откраднат колелото и аз бегом навънка и ония като ме видя и спари аз му викам кво праиш тука той ми се обяснява че искал да ми види колелото цветът му харесвал и ми каза че нямало да ми го краде имал някаква болес която при голямо притеснение припадал някви такаива простотии.Аз му викам я марш от тука.На другия ден идва в даскало с още мангали и викат дай колелото аз ги вигдам че са по малки от мене и си викам неискам неприятности отивам си.Тои започна да ми вика чакаи даи колелото.Аз като цар преминах покрай тях и си заминах.Внимаваите има много такива.
Изображение
Аватар
IVAN98

Рейтинг: 1068

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум