Как да се предпазим от кражба на велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как да се предпазим от каражба на велосипед

Мнениеот crossenduro2 » Сря Апр 06, 2011 1:01 pm

Попринцип когато стане напечено и съм с машината, вадя седалката с колчето и 3-4 мангала не са ми проблем! :evil: :agree:
Изображение
crossenduro2

Рейтинг: 1225

Мнениеот gesh0898 » Сря Апр 06, 2011 4:06 pm

Вие сте били големи биячи тука, бе. За н-ти път срещам някого да се хвали с бурния си характер, набил група мангали, смазал от бой някакви келешчета, купил си боксове :crazy: Като говорите така, малките се надъхват супер много, ама дали е за добро това..?
crossenduro2 - Много искам да те видя срещу 4 мангала с мижаво колче в ръка. :liplick:
ТАЙНАТА
Никога не излизаш с намерение да паднеш, затова винаги слагай каска.
Аватар
gesh0898

Рейтинг: 1278

Мнениеот venci95 » Сря Апр 06, 2011 4:57 pm

gesh0898 написа:crossenduro2 - Много искам да те видя срещу 4 мангала с мижаво колче в ръка. :liplick:

От доста време тренирам муай тай,и пак срещу 4 мангала,дори и с тръба,едвали нещо бих направил!Във форумите всички са много диви,бият по 10 наведнъж,но при вида на 4 мангала с вериги тръби и пр. пускат едни субстанции в гащите...така де,мълчете си по-добре! :dontknow:
Който има 18+ и се чувства пренебрегнат тук-да сменя
форума !!!
Аватар
venci95

Рейтинг: 1078

Мнениеот nikk96 » Съб Апр 09, 2011 8:47 pm

Моето решение срещу кражбите е половин цолова желязна тръба възможно по голяма но да се събира в раница и да не си личи че има нещо дълго в раницата :agree: ;)
nikk96

Рейтинг: 1160

Мнениеот stoyan_svilenov » Вто Апр 12, 2011 1:30 am

незнам какъв метод може да се приложи след като си купих уж най-здравата на пазара заключвалка за мотори (от тези с прешлените) и бях вързал колелото през рамката за тръбите на парното между етажите.. е на сутринта прешлените бяха прекъснати а колело йок.. :) според мен най-добрия начин да предпазване от кражба в движение е да удряте с раницата или чантичка или ТН (повечето велосипедисти винаги са с такива) :) да не говорим че всеки има в раницата си помпа телефон и все нещо тежко.. :) а иначе.. дори и вкъщи да го заключите не е гаранция.. :) някъде в форума бях чел за 2 задигнати колела от апартамент с блиндирана врата.. сами правете изводите ако го държите в мазето какъв е шанса да го опазите.. :) (въпросните колелета бяга от порядъка на 3000-4000+) :) а иначе лютивото спрейче на ключодържателя винаги върши работа.. :) аз лично много пъти съм оттървавал кожата от недоброжелателни мангали пред някое диско или клубче.. :) а за тези дет казват че от спрея няма файда.. не сте пробвали за да кажете.. :) никой не се е родил нинджа и никой не може да се сети за колчето докато някой си го гони да му взима колелото.. :) а иначе и шнура (закопчалката) ако е с код и е лесно достъпна също е добро оръжие за самозащита.. и оставя отличителни белезитам където удари.. :)))) Успех братчета и дано на никого не се налага да ползва какъвто и да било метод за самозащита. :) :peace: :beer: :beer: :beer:
Аватар
stoyan_svilenov

Рейтинг: 1180

Мнениеот yahoo555 » Вто Апр 12, 2011 8:30 am

франтишек написа:А някой да има наблюдение колко бързо може да се среже заключалка от тия със стоманените въжета 8мм с резачки за арматурна тел? Ей така от любопитство се замислих като го заключа колко време ще им отнеме на недоносените мръшляци да прережат въжето.

С резачка за катинари би трябвало за секунда!
yahoo555

Рейтинг: 1170

Мнениеот ferriniRider » Чет Апр 14, 2011 1:13 pm

А сълзотворен газ продава ли се по аптеките или някои други фармацевтични магазини ?
ferriniRider

Рейтинг: 1260

Мнениеот PtD » Чет Апр 14, 2011 3:00 pm

vlakadjiqta написа:А сълзотворен газ продава ли се по аптеките или някои други фармацевтични магазини ?

Eдва ли. Продава се в оръжейните магазини.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот ferriniRider » Чет Апр 14, 2011 7:03 pm

Дали ще се съгласят да ми дадат ако им кажа, че карам колело за 500лв и ми трябва за самозащита ?
На 14 съм :agree:
ferriniRider

Мнениеот PtD » Чет Апр 14, 2011 7:21 pm

Не мисля, че спрейовете са на ограничителен режим. Опитай. :)
Аватар
PtD

Мнениеот yahoo555 » Пет Апр 15, 2011 9:05 am

vlakadjiqta написа:Дали ще се съгласят да ми дадат ако им кажа, че карам колело за 500лв и ми трябва за самозащита ?
На 14 съм :agree:

Спокойно сълзотворния газ (задушливият спрей) се продава в оръжейните магазини като шоколад в магазина за хранитени стоки ;)!
yahoo555

Рейтинг: 1170

Мнениеот DanailKoev » Чет Апр 21, 2011 2:16 pm

Само не го яж! :agree:
DanailKoev

Рейтинг: 1198

Мнениеот d1am0nd » Нед Апр 24, 2011 6:15 pm

Добре де, в първите страници на темата един човек беше написал да се организират така, че визуално да се проследи откраднат байк. Примерно жертва се един байк да се открадне, а организирани хора го следят. По принцип ако се проследи крадеца до крайната точка, може да се намерят други крадени велосипеди, както и още други "айдуци" (едва ли е сам). Та от София членуват доста хора от форума, в по-малките градове и села всичко се знае.
d1am0nd

Рейтинг: 1200

Мнениеот рс » Нед Апр 24, 2011 8:48 pm

Ееее, то говориш за революция - това ще трябва да стане офлайн - без компютър и няма да може да пишем в нета през цялото време! :bigeyes: :banghead:
Аз съм от почитателите на тази хватка и като ми падне предоставям услугата проследяване на крадльовците. Но в един момент колелата се качват в бусове, или пък се оставят небрежно на хитро място да отлежат - върви чакай, ако не са те забелязали вече.
Нещо, което става на практика е пряко наказание - или капан да се пребие (срязани спирачки), или направо пребиване, че да не хабим спирачките. Може и боядисване с боя от железарията - доста е забавно. И декориране и надуване на дрехите с полиуретанова монтажна пяна. И въже трябва, към 3 метра. И камера, че да се посмеем и останалите.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот ferriniRider » Вто Апр 26, 2011 1:26 pm

Имам едно много скапано колело, което не струва и 10лв. Него може и да използваме - изгнило, ръждясали капли, венци, верига и т.н - дали изобщо ще си играят да го крадат. А по темата - ако си носите във вас заключалка за колело - отключете я - много боли :beer: Заедно със седалката
ferriniRider

Мнениеот lusi5001 » Вто Апр 26, 2011 2:51 pm

Некой "мангал" ми е откраднал предния КР и се пребих като ... и сега съм много нервен защото съм изкривил шината :@ , така че по добре ходете където и да е със старото ви колело или с някое по евтино
Много искам нова рамка ! ...
Аватар
lusi5001

Рейтинг: 872

Мнениеот gesh0898 » Вто Апр 26, 2011 4:15 pm

lusi5001 написа:Некой "мангал" ми е откраднал предния КР и се пребих като ... и сега съм много нервен защото съм изкривил шината :@ , така че по добре ходете където и да е със старото ви колело или с някое по евтино

Е толкова ненаблюдателен ли си? :bigeyes:
ТАЙНАТА
Аватар
gesh0898

Мнениеот ferriniRider » Вто Апр 26, 2011 5:08 pm

А за невежите какво означава КР ?
ferriniRider

Мнениеот gesh0898 » Вто Апр 26, 2011 5:26 pm

QR - Quick Release. Част от главината, с помощта на която сваляш каплата за секунди. Нещо като 'закопчалка' .
Изображение
(Мисля, че QR се нарича и част от скобата за седалка, но не съм сигурен, ще те излъжа.)
ТАЙНАТА
Аватар
gesh0898

Мнениеот ferriniRider » Вто Апр 26, 2011 6:19 pm

Да, стана ми ясно. И моето го има това. Според мен това не бива да го има - така всеки може да ти свали предната гума без особено да се напряга а и може да паднеш много лошо ако не си го затегнал както трябва.
Някъде в темата четох да се освобождават спирачките като оставяте колелото - аз вече го правя, но един път тръгнах без да съм ги окачил обратно :crap: Хубаво, че направих 1,5м и усетих, че нещо не е в ред :D Винаги ако ги разкачвате после да не забравите да ги окачите че .... :agree:
ferriniRider

Мнениеот gesh0898 » Вто Апр 26, 2011 6:57 pm

Е, щом го има, значи има полза. Би било брутално да си носим в джоба по едно такова:
Изображение
За Ви-Брейк спирачки ли говорим? Защото аз за друго 'освобождаване' не се сещам.
ПП: Аз не съм си махал QR- ите и не знам въобще възможно ли е движението без тях.
ТАЙНАТА
Аватар
gesh0898

Мнениеот ferriniRider » Вто Апр 26, 2011 7:20 pm

Брутално е това за ключа, НО аз си го нося в раницата. От една страна, че може да ми потрябва на път а от друга - самозащита.
П.П да, за Ви-Брейк става въпрос.
ferriniRider

Мнениеот crossenduro2 » Чет Апр 28, 2011 8:35 pm

vlakadjiqta написа:Да, стана ми ясно. И моето го има това. Според мен това не бива да го има - така всеки може да ти свали предната гума без особено да се напряга а и може да паднеш много лошо ако не си го затегнал както трябва.
Някъде в темата четох да се освобождават спирачките като оставяте колелото - аз вече го правя, но един път тръгнах без да съм ги окачил обратно :crap: Хубаво, че направих 1,5м и усетих, че нещо не е в ред :D Винаги ако ги разкачвате после да не забравите да ги окачите че .... :agree:

Не виждам как може разкачиш хидравилика.. :D Пък и кой вече ти се занимава да ползва 15 ключ? Дори и на велосипедите в Карфур и Кауфланд има QR на каплите... :agree:
Изображение
crossenduro2

Рейтинг: 1225

Мнениеот IVO Jordanov » Чет Апр 28, 2011 10:03 pm

crossenduro2 написа:Пък и кой вече ти се занимава да ползва 15 ключ?

Е тука не си прав. Аз тук (Рединг) умишлено карам без QR и пак имам отделен кабел за колелата ;)
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот IVO Jordanov » Нед Май 01, 2011 1:32 pm

Аз си изградих една теза, от както съм в Англия, и може да обидя някои хора, които са станали жертви на кражба, но мисля, че нямаме достатъчно отговорно отношение, що се отнася до предпазване от кражба, най-вече откъм материално осигуряване. Гледаме да минем с някоя "заключвачка" по-тънко - 10 - 20 лв. и разчитаме на нея. Съдя по себе си - аз бях така. Но тук тотално ми се обърнаха представите за колоездене в градска среда. Всичко е свързано, разбира се - по-добра инфраструктура -> повече велосипеди -> повече кражби -> по-голяма нужда от качествени предпазни средства. У нас сме назад във всички отношения, но мисля, че и крадците ни са назад, така че ако се подсигурите с по-надеждна система за заключване, може да сте с една крачка напред от нашите крадци и е много по-голяма вероятността да изберат друго - по-малко защитено колело, отколкото вашето. Верно, тежи адски в раницата в началото, но после се свиква.
Когато ви се наложи да избирате заключваща система, помислете си за d-lock, стоманена закалена верига или поне за някой по-читав кабел с катинар. :peace:
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот bulgar4e » Вто Май 03, 2011 10:08 am

IVO Jordanov, дали това http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=9630 го има някъде в България? Аз с онлайн плащанията още не съм се сблъсквал, пък и £38.98 не ми се дават.... :dontknow: Иначе изглежда приложимо.
Когато си долу, мислиш за горе! Когато си горе, мислиш за долу!
Аватар
bulgar4e

Рейтинг: 1200

Мнениеот IVO Jordanov » Вто Май 03, 2011 12:16 pm

bulgar4e написа:IVO Jordanov, дали това http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=9630 го има някъде в България? Аз с онлайн плащанията още не съм се сблъсквал, пък и £38.98 не ми се дават.... :dontknow: Иначе изглежда приложимо.

Нямам представа. Но можеш да се комбинираш с някой и да си разделите доставката или да се оглеждаш за обща поръчка. Със сигурност това с един читав катинар е по-добре от повечето шнурове/кабели, дето се разтягат. Все пак това е 10мм и го дават като резервна система или за заключване на компоненти с QR, демек колелата. Ако си решил такъв кабел да взимаш виж нещо по-дебелишко - 15мм :peace:
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот ХристоС. » Вто Май 03, 2011 4:06 pm

Писал съм и по-назад в темата мисля - ползвам точно на Kryptonite катинар за колелото в града - New York 3000 - не е било да не го оставям и за по-дълго на всевъзможни места из града колелото си (но почти без изключение на такива, които са в близост до полезрението ми) и винаги съм си го намирал на мястото. Предишно мое колело, много по-евтино, след като престоя по-малко от 5 минути на супер оживено място в центъра на София, заключено с верига за 15 лв (не от най-тънките в никакъв случай), след това вече не беше там и никой нищо не беше видял. Замислям се сега да си взема и такъв кабел за каплите - колкото и да няма пазар само за компоненти и затова крадците да гледат да гепят само цели колела (понеже иначе и никакви пари няма да получат реално), ама пък в 1 от 1000 случаи някой може като нищо да ми откачи предното колело, колкото да ми напакости даже, и тогава много ще ме е яд.

Kryptonite специално са един от сигурните вериги и катинари въобще, ползват само качествена и закалена стомана и е бая времеемко да бъдат срязани дори с флекс - покупката на такъв според мен е напълно оправдана. Какво са 100 - 150 лв. за катинар / верига, ако предпазват достатъчно успешно от кражба колело за 1500 - 2000? - че това са един комплект гуми и накладки в общия случай - които са си чист консуматив. И все пак, трябва да се помни - катинарът и веригата, колкото и да са качествени, НЕ могат да предпазят велосипеда от кражба, а само да я забавят достатъчно. Ако някой си зареже колелото на някое закътано място и го остави без надзор с часове - нищо чудно и скъпи заключващи системи да е ползвал, да не го намери, където го е оставил.
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
_loading resurrection: complete
_starting rebirth: started
_metamorphosis: beta state
Аватар
ХристоС.

Рейтинг: 1511

Мнениеот Ozzie » Вто Май 03, 2011 7:15 pm

ХристоС. написа:Kryptonite специално са един от сигурните вериги и катинари въобще, ползват само качествена и закалена стомана и е бая времеемко да бъдат срязани дори с флекс - покупката на такъв според мен е напълно оправдана.

ммм даааа
http://www.youtube.com/watch?v=LahDQ2ZQ3e0
:thumb:

Ето какво се коментира в тази тема. :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот PtD » Вто Май 03, 2011 7:45 pm

http://www.youtube.com/watch?v=LahDQ2ZQ3e0

Edit: Ozzie, много си бърз :D
Аватар
PtD

ПредишнаСледваща