КАТ започват проверки :))) !!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: КАТ започват проверки :))) !!!

Мнениеот krach » Сря Авг 08, 2012 4:24 pm

Insight написа:
krach написа:Относно статиите и каквито там проучвания (интересно ми е всеки спряга някакви проучвания, никой не дава източници) за запалените фарове. Аз лично съм се убедил от лични 80 000 километра за 4 години че запалените фарове вършат работа. И си карам със запалени фарове целогодишно...дълго преди да приемат каквито и да било закони за целогодишното пускане на фаровете.

Как се убеди, че запалените фарове вършат работа ... спря да прегазваш по 2 дечица годишно ли какво?

Как се убедих...навъртях достатъчно километри, като за начало, както и не един и два пъти съм виждал някой с запалени фарове в моменти когато е било необходимо. В моменти в които нямаше да го видя ако беше без фарове.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот sensation_blue » Сря Авг 08, 2012 6:25 pm

krach написа: Но не би ли следвало и мотора да е със загасени фарове.
....
Като цяло не лоша статия но малко малко избирателно писана

Нищо избирателно няма в статията, много е добра, избирателни са твоите знания, понеже по закон до този момент мотористите са с включени светлини задължително и през деня, по всяко време на годината.
И както казах това поставя въпроса и дали ще се виждат велосипедистите на фона на всички светещи автомобили? Денем... в града....
Изобщо закона е правен и недонаправен, ясно е, че основната му цел не е базирана върху реална експертна оценка на безопасността за всички участници, а трупане на пари за бюджета и за няколко определени производители...
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот krach » Сря Авг 08, 2012 6:45 pm

През деня особено лятото слънцето е далеч по ярко от всички светлини на пътя. Карайки по улица с шарена сянка, в тъмните петна превозно средство трудно се забелязва поради големия контраст. Включените фарове променят този момент. Ако пък е лошо времето, фаровете са задължителни.
krach

Мнениеот APD » Сря Авг 08, 2012 7:21 pm

Брато, ако ти не виждаш в критични моменти този срещу теб, и то през деня ... Ми дге как си взел книжка?
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот Insight » Сря Авг 08, 2012 7:58 pm

krach написа:
Insight написа:
krach написа:Относно статиите и каквито там проучвания (интересно ми е всеки спряга някакви проучвания, никой не дава източници) за запалените фарове. Аз лично съм се убедил от лични 80 000 километра за 4 години че запалените фарове вършат работа. И си карам със запалени фарове целогодишно...дълго преди да приемат каквито и да било закони за целогодишното пускане на фаровете.

Как се убеди, че запалените фарове вършат работа ... спря да прегазваш по 2 дечица годишно ли какво?

Как се убедих...навъртях достатъчно километри, като за начало, както и не един и два пъти съм виждал някой с запалени фарове в моменти когато е било необходимо. В моменти в които нямаше да го видя ако беше без фарове.

Ако запалените фарове са фактора, поради който видждаш обект на пътя, по-който караш, по-добре си остави книжката на трупчета.... другия вариант е някой да монтира фарове на камъните от свлачище (например).
Последна промяна Insight на Сря Авг 08, 2012 8:29 pm, променена общо 1 път
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот waffleS » Сря Авг 08, 2012 8:18 pm

Няма никакви проверки,спокойно ако искате карайте и без педали
полицайте ти се пулят и нишо не ти казват аз нито имам спирачки нито звънче,нито каска,нито жилетка и карам в насрещното (не че се гордея),но просто не правят никакви проблеми :bowdown:
Продаваш или търсиш части за колело? Виж всички обяви тук!
https://bike-trade.net
Аватар
waffleS

Рейтинг: 1163

Мнениеот Insight » Сря Авг 08, 2012 8:25 pm

krach написа:http://www.dadrl.hit.bg/

Тази статия има и интересни моменти. Например снимката на моторист на фона на кола със запалени фарове и на кола със загасени.
В първия случай се предполага че фаровете са задължителни и съответно и двамата карат с включени фарове.
Във втория случай е по - интересно. За да се докаже колко са вредни фаровете колата е с загасени фарове. Но не би ли следвало и мотора да е със загасени фарове. Интересно защо не са сложили снимка с този вариант. Ако пък зад 2те превозни средства има и слънце ще видиш очертанията на джипа но не и на мотора който се вписва в неговите очертания.
Ако пък мотора кара с запалени фарове...само потвърждава теорията че с фарове е по - добре и по - безопасно.

Друго което ми направи впечатление в статията.....Обида към интелектуалното ниво на водачите е допускането, че не сме достатъчно умни да съобразим сами кога има нужда да включим осветлението и затова е по-добре да работи постоянно.....положението е от 50 кладенеца вода...ОБИДА...виждал съм шофьори каращи в почти пълен мрак или изключително лошо време без светлини....за каква обида говорим тук?!?!

Като цяло не лоша статия но малко малко избирателно писана

Фаровете от много време са задължителни за моторите, които са традиционно трудно забележими на пътя... с въвеждането на задължителните фарове при мотоциклетистите, доказано инцидентите с такива са намалели значително. С въвеждането на задължителните светлини при автомобилите, тотално се обезличават всякакви други осветени обекти....

Апропо има ли някоя що годе нормална държава, в която фаровете са задължителни 24 часа в денонощието, 12 месеца в годината?
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот krach » Сря Авг 08, 2012 9:19 pm

Швеция?
Няма да се обяснявам на хора, които трябва да са контра просто заради идеята. Не 100... 2 000 % съм сигурен че ако бяха забранили карането през деня с фарове, същите хора щяха да охнат КАК ТАКА ТЕ НА МЕН ЩЕ ЗАБРАНЯТ.
Същото нещо беше когато задължиха носенето на колани (или по - скоро когато почнаха да следят по изкъсо) Вой до небесата...ауу лелел ...не мога да го нося стиска ми, дебел съм. Любимо ми беше и доводи от сорта на това че колана пречел при катастрофа да те извадят....същата работа като разхода на гориво.....Е няколко години след това се видя файдата.

Може би е добре да преминем нататък и да се концертираме върху промените касаещи велосипеда (нито вие ще ме убедите мене, нито аз вас :beer: )

И да не спамя излишно, ДНЕС карах с жилетка (в тъмните часове). Да си призная, наметната в/у раницата и нахлузена през ръцете не усещаш нищо по различно от това да караш с раница.
krach

Мнениеот Stefan_trekkie » Сря Авг 08, 2012 9:52 pm

Някои не караме с раници :nono: :nono:

Карам с..
- каска
- светлоотразители на спиците и на педалите
- Челна сигнализираща светлина /слаба само за сигнализация - 3 режима/
- Основен фар 180 лумена /немигащ/
- Задна мигаща светлина в седалката /червена - постоянен и мигащ режим/

Не съм от хората, които се заяждат или правят напук, като описаните в предния пост.. Мен ми пречи жилетката.. Аз искам и без фланелка гол да карам, че се потя като прасе, вие говорите за раници и жилетки.

п.с. Наскоро си купих и истинска спортна фланелка за колоездене и ми е доста по-добре от гледна точка на охлаждането..
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот krach » Чет Авг 09, 2012 7:47 am

В града, когато трябва да караш с жилетка е вечер, когато е малко по хладно. Зимата е излишно да се коментира.
Извънградско, някой спомена че му разваля тренировката - аеродинамика, пот и тн. Пътната мрежа не е стадион/спортна зала и следователно не може да се сърдиш за това, че искат някакви неща които не са съобразени със активно спортуващ. По същата логика мога да искам да тренирам за формула 1 между София и Пловдив. В ЗДП е описано ако се тренира че трябва да има пилотна кола (ще прощавате но точната формулировка не ми се търси сега, но схванахте за какво говоря).

Голяма част тук, дават доводи валидни за 3 до 4 месеца в година. Ако карате само тогава лошо няма. Но има останали 8-9 месеца в годината, в които времето е по нестабилно и трудно се виждат велосипедисти.

Съвсем друг въпрос е колко ще те следят за тези жилетки. Както със звънчетата 2 дена АКЦИЯ "камбанария" и толкова. Сега полицията те гледа като анимационен герой. Едно е да приемат безумни закони друго е да ги следят. Преди седмица за 100 км по подбалканския път, видях 2ма очевидно пияни без светлини на велосипед. Взимаха платното на длъж и на шир.
krach

Мнениеот Vaklin » Чет Авг 09, 2012 8:29 am

Stefan_trekkie написа:п.с. Наскоро си купих и истинска спортна фланелка за колоездене и ми е доста по-добре от гледна точка на охлаждането..

Такива фланелки със свтлоотразители би следвало да има на пазара. Или се лъжа?

Всъщност ... http://www.rei.com/product/772529/amphipod-xinglet и си карай даже гол ;)

EDIT: Обаче гол ще се чувстваш по-загрят отколкото с фланелка с подходяща материя и изпаряващи свойства.
Vaklin

Рейтинг: 1280

Мнениеот Insight » Чет Авг 09, 2012 10:25 am

krach написа:....Няма да се обяснявам на хора, които трябва да са контра просто заради идеята. Не 100... 2 000 % съм сигурен че ако бяха забранили карането през деня с фарове, същите хора щяха да охнат КАК ТАКА ТЕ НА МЕН ЩЕ ЗАБРАНЯТ....

Явно всякакви доводи, свързани с реалния статистически резултат и опита на други страни, от въвеждането на задължителните 24-часови къси светлини са ти трудни за смилане, така че аз лично спирам да коментирам тук въпроса!

Що се касае до жилетките, при положение, че из града не са задължителни през светлата част, това до някъде ме устройва...
Сега ако до Железница (примерно) се третира като извънградско, направо си признавам, че няма да сложа жилетка... раницата ми е достатъчно ярък цвят, пък в слънчеви дни с дълбоки сенки имам навика да си вкл фаровете.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот Stefan_trekkie » Чет Авг 09, 2012 10:38 am

Има.. Не знам дали ще ги приемат КАТаджиите, когато караш извън града и те спрат.
Темата за фланелките я разисквахме няколко страници назад в темата.

Аз лично не мога да бягам от КАТ или от полиция при нормални обстоятелства. Не знам, просто така съм свикнал. Попадал съм на много свестни и весели хора от тях, като съм бил с мотора /100% съм редовен за разлика от масовката мотористи/ и никога не съм имал проблеми.. Дори са ме спирали за да ми разгледат и питат за мотора :rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот Vaklin » Чет Авг 09, 2012 12:25 pm

Ще ги приемат. Просто бъди убедителен и демонстрирай познание относно светлоотразителна площ на жилетка и на тиранти, Лумени, коефициент на пречупване, коефициент на отражение. скорост на светлината във вакуум, в София, извън града. Ако още са в кондиция дай им да ти разгледат велосипеда. Разкажи им за последните си спортни достижения. Разменете си телефоните. За фейсбук съвет ми е трудно да дам. Не го ползвам. И както един колега попита: "И за к'во живееш тогава?"

Я дай една снимка на мотора да черпим идеи.
Vaklin

Рейтинг: 1280

Мнениеот Stefan_trekkie » Чет Авг 09, 2012 12:38 pm

Не съм говорил за никакви измислени тиранти, а само и единствено относно спортна фланелка със светлоотразителни ленти по нея.

Този пост не го разбрах, не разбрах и какво искаш да кажеш и да питаш.. Ако ти искаш да си гаден и злобен спрямо всичко и всички /и особено катаджиите/ и за това живееш - да дразниш другите .. Ми живей си тогава.. Успех :bowdown: :bowdown: Форумен нинджа :bowdown: :bowdown:
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот LyuboKolev » Чет Авг 09, 2012 4:59 pm

Vaklin написа:Ще ги приемат. Просто бъди убедителен и демонстрирай познание относно светлоотразителна площ на жилетка и на тиранти, Лумени, коефициент на пречупване, коефициент на отражение. скорост на светлината във вакуум, в София, извън града. Ако още са в кондиция дай им да ти разгледат велосипеда. Разкажи им за последните си спортни достижения. Разменете си телефоните. За фейсбук съвет ми е трудно да дам. Не го ползвам. И както един колега попита: "И за к'во живееш тогава?"

Я дай една снимка на мотора да черпим идеи.

Тука яко си казва думата физиката като наука, лумени и т. н. Тъпите жилетки ги въведоха първо при шофьорите за да не ги блъскат като сменят гума. Признавам че помагат и се виждат от 300 м, а не от 30м. Обаче общо погледнато замисли се като караш кола с 90 км. час колко напред виждаш през нощта на "къси" и дали можеш да спреш. Ми повярвай ми не можеш. Т. е. ти имаш шанса да видиш какво блъскаш и нищо повече. Ако реагираш моментално няма да го блъснеш с 90, а с 30 което му помага но не много. Затова ако няма внимание нищо не помага. Отделно от това хората дават луди пари за аеродинамични облекла за да не се морят и да карат бързо, а сега с една жилетка съсипват целия смисъл на технологиите. Жилетката пречи и никога няма да сложа. Всъщност утре сутрин ще пробвам нарочно тази от колата за да видя че наистина е тъпо. За аеродинамиката неслучайно само на сускачите са им широки дрехите. Но ако караш с 5 км./ час няма проблеми с жилетката.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот Grash » Чет Авг 09, 2012 10:15 pm

Абе не знам, просто не мога да си представя да излезна с шосейката да карам 200 км със средна 30 км/ч и това всичкото да се случи с жилетка на гърба, особено пък в тези жеги...
Сега предполагам ще завалят сравненията, как по тая логика трябва да тръгнат хората да карат състезателни автомобили с 300 км/ч, но ще ви помоля да си го спестите, защото е смешно и безкрайно тъпо сравнение ;)
Изображение
Аватар
Grash

Рейтинг: 2000

Мнениеот krach » Пет Авг 10, 2012 9:50 am

Grash написа:Абе не знам, просто не мога да си представя да излезна с шосейката да карам 200 км със средна 30 км/ч и това всичкото да се случи с жилетка на гърба, особено пък в тези жеги...
Сега предполагам ще завалят сравненията, как по тая логика трябва да тръгнат хората да карат състезателни автомобили с 300 км/ч, но ще ви помоля да си го спестите, защото е смешно и безкрайно тъпо сравнение ;)

Жегите са 3-4 месеца в годината. Закона урежда целогодишно въпроса. Е верно е неудобно лqтото, но пък зимата е неудобно да стърже лед.
krach

Мнениеот LyuboKolev » Пет Авг 17, 2012 9:07 pm

пе
Grash написа:Абе не знам, просто не мога да си представя да излезна с шосейката да карам 200 км със средна 30 км/ч и това всичкото да се случи с жилетка на гърба, особено пък в тези жеги...

Човече, хората привърженици на закона не карат по 200 км. Те карат в парка до който стигат по ВЕЛОАЛЕЯ. Ако няма такава, колелото се бута по тротоара да не нараниш кола или пешеходец. После като стигнеш парка правиш профилактичен прегелд на колелото. След това обличаш жилетката, проиграваш съответната алея пеша и чак това с повдигнат на макс адреналин скачаш на седлото и вдигаш 10 км./ ч. защото има пешеходци. И моля те не споменавай такива дистанции от 200 км. защото ще откажеш много хора от колелото. Ти си карай ама си трай. Казвай 6- 8 за цял ден и така. А също е важно и да споменеш че е имало и някакво изкачване около 300 м. А за жилетката не искам и да чувам. :wavey:
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот krach » Пет Авг 17, 2012 11:26 pm

Има няква малка бегла част които изминават скромните километри межди 25 и 50 км на ден, предимно в градската мрежа от пътища и алеи.
Е верно не са 200 км не са и средна скорост 30 км, нито пък карат единствено в парка, но със сигурност се разминават с повече автомобили и автомобилни идиоти от посочениете по - горе.
За тези странни индивиди използващи колелото, като транспортно средство, освен за забавление и спорт може би има някакъв смисъл да ги виждат една идея повече.
И аз не съм върл привърженик но не е такъв проблем нито жегата ВЕЧЕР нито аеродинамиката :rofl: :beer:
krach

Мнениеот moz » Съб Авг 18, 2012 8:43 am

И защото може да има и такива да задължим всички да карат с малоумните жилетки и звънчета? Този закон е необмислен, дискриминационен, тъп, ограничаващ карането на велоспед, не ви ли светва една лампичка, че в нито една страна не е въведена подобна простотия. Някъде има задължение за носене за каска, за каквото тук въобще не се споменава. Причината е че се търси начин да се облекчат шофьорите,а не велоспидистите, каската има безпосрно най-важна роля за безопасността, не други финтифлюшки, които помагат на някой да те види, за да може да си кара спокойно с 80 в града и никой да не го смущава (не че съм за задължителни каски, но това е единственото задължение на велоспидистите, за което си струва да се мисли). Чудя се на всички, които защитават този парцал в именно в този форум. Закон, приет в отговор на инцидент между полицаи и велосипедист, след явно нарушение на велосипедиста, каквото не би могло да бъде предотвратено нито с жилетки нито със звънче, може да бъде характеризиран единствено като отмъщение към всички велоспидисти и напън за ограничаването им. Добре че се намираме в България, където законите не са това което са, аз няма да го спазя, призовавам всички мислещи да сторят същото.
moz

Мнениеот krach » Съб Авг 18, 2012 11:07 am

Първо цялата тарапана с жилетките ще е месец два....даже по - малко. С звънчетата беше точно 2 дена.
Но ако се замислиш, защо катаджиите седят с подобни жилетки, както и работниците по пътното платно също са с подобни...да не кажа същите. Сега тука някой ще рече аз работник ли съм или катаджия. Не но и двата типа ги носят за да се видят от далече.
И аз не съм на кеф от идеята, но тя е прокарана заради една голяма маса ИДИОТИ които карат в насрещното без светлини...вече ще бъдат и без жилетки...Снощи имаше един такъв слабоумен дебил дядка, каращ към 22 часа по булевард България в насрещното БЕЗ никакви светлини. Е единствено защото ще съсипе нечии живот, не му пожелавам да го блъсне нещо тежко.
Но такива са много на брой и заслужават да бъдат изправени до стената и разстреляни.
Закона трябва да се промени и то не с жилетки с които евентуално ще се измъкват шофьорите. Подобни индивиди, като горе посочените трябва да бъдат подвеждани под наказателна отговорност. И ако случайно оживее да ми плати колата, стреса и тн.

Именно заради такива дИбИлИ всички сега сме под ножа.
krach

Мнениеот PtD » Съб Авг 18, 2012 11:28 am

krach написа:Именно заради такива дИбИлИ всички сега сме под ножа.

Да не мислиш, че на някой му пука за колоездачите, освен за да измъкне малко парички от тях?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот krach » Съб Авг 18, 2012 11:39 am

То големите пари се измъкват от колоездачите понеже.
Имат някакви идеи, за съжаление зле обмислени. Ако работеха заедно с вело сдружения и др подобни щеше да има повече файда.
krach

Мнениеот barcode_hc » Съб Авг 18, 2012 1:16 pm

LyuboKolev написа:Ако реагираш моментално няма да го блъснеш с 90, а с 30 което му помага но не много. Затова ако няма внимание нищо не помага.

Пич, твоите мнения не са просто малоумни, ами направо идиотски. "Което му помага, но не много"... Теб блъскала ли те е кола с 30 км/ч? Защото мен ме е блъскала - по моя вина, за щастие се разминах само с ожулвания и синини, което не мисля, че щеше да стане ако се движеше с 90 км/ч. Освен това като шофьор, ако видиш някой на пътя ти доста по-рано, имаш и шанса да му подадеш малко индикация с клаксона, а-у. :wavey: Тук предполагам, че ще опиташ да ме "затапиш", че по този начин, видиш ли, има ОГРОМЕН шанс човекът да се уплаши и да скочи директно на пътя на шофьора от страх и шок и така да стане още по-лошо за него. :rofl: Еми има, да, ама е същият като да си свали акумулатора от автомобила и да изпие киселината от него.

А ти си карай в насрещното без светлини, ако щеш директно в платното, още по-добре. Надявам се, че нямаш шофьорска книжка, а ако за нещастие имаш - по-добре си карай велосипеда по тъмно без светлини и жилетка в насрещното по магистралата. :beer:
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот Grash » Съб Авг 18, 2012 5:42 pm

krach написа:И аз не съм върл привърженик но не е такъв проблем нито жегата ВЕЧЕР нито аеродинамиката :rofl: :beer:

Снощи по тъмно, на уж хладно си карах градското колело със светлоотразителна жилетка. Дори и при тези условия се усети, как жилетката спарва... И все пак, когато е тъмно е добре да се носи. Носенето на жилетка през деня е безкрайно излишно упражнение. Днес минахме група от 4 шосейни колоездачи, без жилетки(естествено) покрай служители на КАТ, застанали именно да спират за проверка. Ние се движихме с около 50 км/ч и като ни видяха... се зарадваха и насочиха радара да ни гледат с колко караме... нито са ни спирали, нито нищо... надявам се всички да са така :)

barcode_hc написа:...имаш и шанса да му подадеш малко индикация с клаксона, а-у. :wavey: Тук предполагам, че ще опиташ да ме "затапиш", че по този начин, видиш ли, има ОГРОМЕН шанс човекът да се уплаши и да скочи директно на пътя на шофьора от страх и шок и така да стане още по-лошо за него. :rofl: Еми има, да, ама е същият като да си свали акумулатора от автомобила и да изпие киселината от него.

За пиенето на киселина не знам, но подаването на звуков сигнал, при наближаването на велосипедист е забранено... не че се спазва масово...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот LyuboKolev » Съб Авг 18, 2012 6:11 pm

barcode_hc написа:
LyuboKolev написа:Ако реагираш моментално няма да го блъснеш с 90, а с 30 което му помага но не много. Затова ако няма внимание нищо не помага.

Пич, твоите мнения не са просто малоумни, ами направо идиотски. "Което му помага, но не много"... Теб блъскала ли те е кола с 30 км/ч? Защото мен ме е блъскала - по моя вина, за щастие се разминах само с ожулвания и синини, което не мисля, че щеше да стане ако се движеше с 90 км/ч. Освен това като шофьор, ако видиш някой на пътя ти доста по-рано, имаш и шанса да му подадеш малко индикация с клаксона, а-у. :wavey: Тук предполагам, че ще опиташ да ме "затапиш", че по този начин, видиш ли, има ОГРОМЕН шанс човекът да се уплаши и да скочи директно на пътя на шофьора от страх и шок и така да стане още по-лошо за него. :rofl: Еми има, да, ама е същият като да си свали акумулатора от автомобила и да изпие киселината от него.

А ти си карай в насрещното без светлини, ако щеш директно в платното, още по-добре. Надявам се, че нямаш шофьорска книжка, а ако за нещастие имаш - по-добре си карай велосипеда по тъмно без светлини и жилетка в насрещното по магистралата. :beer:

Ти успя да ме разсмееш. Имам книжка от 26 години и не съм спирал да карам. Колело карам от 40 години. Нямам драскотина по колите, а съм сменил 28 коли и съм карал сигурно 100 чужди. С колелото никой не ме е блъскал. Затова ти казвам че истината е във вниманието, а не в закона. За да ти е по- ясно ще ти кажа че съм карал и пиян на "мотика", ама с 20 км./ час. и не се случи нищо за щастие. Не се хваля, но наистина е най- важно вниманието и предвидимостта на пътя. Ти си се заяждай колкото искаш, въобще не ми пречиш. И в предишните постове като казвама "каране в насрещното" нямам предвид че въобще си карам така, има места на които трябва и не ме интересува закона на тия места.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот barcode_hc » Нед Авг 19, 2012 9:02 am

Grash написа:За пиенето на киселина не знам, но подаването на звуков сигнал, при наближаването на велосипедист е забранено... не че се спазва масово...

Кючовите думи в това, което си написал, са "наближаването" и "велосипедист". По-горе ставаше конкретно въпрос за шофьор, който извършва някакъв ремонт по колата и е с жилетка, но и за велосипедист пак бих твърдял същото. Клаксонът е разрешен да се използва винаги, ако чрез него ще се предотврати ПТП - ако просто задминаваш колоездач, който е на 10 метра пред теб, естествено, че няма да му свирнеш.

Но да се върнем на темата за 90-те километра в час. Това прави приблизително 30 метра в секунда. Ако виждаш някой с жилетка от 300 метра, то значи имаш поне 10 секунди (ако започнеш да намаляваш скоростта) за някаква адекватна реакция - дали ще му свирнеш с клаксона или ще разчиташ да види фаровете примерно и да предприеме нещо адекватно за него самия (ако е в състояние за това), пак е от полза.

Колкото до минимум 200-те километра, които ти изминаваш всеки ден - по-горе ти го написаха. Пътищата за обществено ползване не са ти тернировъчна писта. Трябва да се съобразяваш с другите участници в пътния трафик, независимо, че колелото ти ще натежи с чутовните 10 грама за светлоотразители и жестоките 100 грама за жилетка, която на всичко отгоре ще усили ветровото съпротивление до непосилни за преодоляване граници и ще те спари до задушаване. :popcorn: Както и те трябва да се съобразяват с теб. Аз лично колкото и шофьори да съм питал за жилетката за велосипедист, до един са съгласни, че го възприемат доста по-отрано. Ако все пак наистина толкова те дразни жилетката, има трика и "джърсита" в електриков и привличащ вниманието цвят, които биха ти свършили същата работа за през деня и то без да те спаряват, не знам защо никой не е споменал за тях досега.

LyuboKolev, явно си можел да пишеш и аргументирани мнения. Защото от предните ти постове като на разсърдено детенце и теми като "Шия жилетки със светлоотразители..." оставяш хората с впечатление, че си на не повече от 19 години. Щом като имаш книжка от толкова години, сам трябва да знаеш, че има правила (макар и безумни на пръв поглед), но с цел и ако тази цел не ти харесва - опитваш се да я промениш по цивилизован начин. Всичко останало е просто байганьовщина.
Аватар
barcode_hc

Мнениеот Stefan_trekkie » Нед Авг 19, 2012 9:50 am

barcode_hc написа: Ако все пак наистина толкова те дразни жилетката, има трика и "джърсита" в електриков и привличащ вниманието цвят, които биха ти свършили същата работа за през деня и то без да те спаряват, не знам защо никой не е споменал за тях досега.

Колега, изказваш се много неподготвен. Явно не си чел цялата тема. Назад в дискутирахме цели страници, точно относно заместители за жилетките - светлоотразителни фланелки, трика, джърсита, тиранти и какво ли още не... Няма кой да чете.

Относно клаксоните.. На ден ако не ми бипнат 10-тина пъти с намек, че им преча и след него следва задминаване с мръсна газ, значи нещо деня не в ред. Най-вече малки камиончета го правят. Даже имах случай - бипка, задминава ме, пича. На светофара има опашка и той спира, задминавам го и след около минута, когато ме настигна пак - бипкане със страшна сила, поне 5 секунди без да спре. Беше го яд нещо, така и не разбрах какво. Можем само догадки да правим.
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот barcode_hc » Нед Авг 19, 2012 3:25 pm

Не съм прочел - извинявам се за което. И все пак - щом е споменавано, защо продължаваме дискусията "жилетката много спарява в жегите и затова няма да я нося"? ;)

Примерът който си дал, само до велосипедистите да се ограничаваше... Отделно, че и на мен ми се случва, но колко по-често съм виждал случки с подобни тарикати, които искат да минат на тъмно жълто или пък да извършат някоя маневра "на косъм", в следствие на което балъците, които са решили да спазват закона, също получават свирене с клаксона и псувни.
Аватар
barcode_hc

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум