Забраняват карането в горите и планините !???

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Забраняват карането в горите и планините !???

Мнениеот tisho » Чет Фев 17, 2011 12:46 pm

Като гледам кой членува в асоциацията мисля, че слабо я интересува, тъй като тези производители основно изнасят, а на българският пазар реализират много малка част от продукцията си. От това, което знам, много над 50% от произведените велосипеди в България заминават навън. Тук остават 10-15% от цялото производство. И в този смисъл - защо асоциацията да привлича злобни погледи към себе си? Но дано греша.

за справка:
http://m.capital.bg/biznes/kompanii/200 ... _koleleta/
http://m.capital.bg/biznes/kompanii/200 ... verozapad/
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... alother004
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот botroid » Чет Фев 17, 2011 1:08 pm

dimcho написа:Какво значи "обозначено"? Обозначено временно, за провеждане на състезание, например или специално изградено, постоянно трасе, както на Боровец :dontknow:
...и кои пътища са "горски"? Гората над моето село е прорязана като баклава, последните години, от пътищата на дърварите.

Горски пътища са тези прокарани в горите естествено :), които имат нужната ширина, за да могат да се движат по тях МПС-та от четириколесен тип. Баклавата от дърварите също е горски път. Забраната за движение на велосипеди касае пътеките, предназначени за пешеходци туристи. Този тип пътеки се различават от другите видове пътеки (кози, овчи и т.н.), по това, че са обозначени с цветна маркировка и отбелязани на туристическите карти. Тоест са един вид официални пътеки и са поддържани. От забраната за каране по тях, най-потърпевши са даунхилистите, тъй като те се движат само по пътеки :)
Какво значи обозначено - това са специални и постоянни даунхилистки, диджейски, трикаджийски и пр. трасета, проектирани конкретно за движение на велосипеди по тях. Временното обозначение (след взимането на разрешение) е по случай състезание или др. вело мероприятие и важи за времетраенето на състезанието или събитието :)
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот did » Чет Фев 17, 2011 1:18 pm

botroid написа:
dimcho написа:Какво значи "обозначено"? Обозначено временно, за провеждане на състезание, например или специално изградено, постоянно трасе, както на Боровец :dontknow:
...и кои пътища са "горски"? Гората над моето село е прорязана като баклава, последните години, от пътищата на дърварите.

Горски пътища са тези прокарани в горите естествено :), които имат нужната ширина, за да могат да се движат по тях МПС-та от четириколесен тип. Баклавата от дърварите също е горски път. Забраната за движение на велосипеди касае пътеките, предназначени за пешеходци туристи. Този тип пътеки се различават от другите видове пътеки (кози, овчи и т.н.), по това, че са обозначени с цветна маркировка и отбелязани на туристическите карти. Тоест са един вид официални пътеки и са поддържани. От забраната за каране по тях, най-потърпевши са даунхилистите, тъй като те се движат само по пътеки :)
Какво значи обозначено - това са специални и постоянни даунхилистки, диджейски, трикаджийски и пр. трасета, проектирани конкретно за движение на велосипеди по тях. Временното обозначение (след взимането на разрешение) е по случай състезание или др. вело мероприятие и важи за времетраенето на състезанието или събитието :)

Брейййй, ти си бил експерт бе! Как успя да прочетеш правилника за прилагане на закона на горите, след като още не е написан?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот STAFF » Чет Фев 17, 2011 2:20 pm

did написа:Брейййй, ти си бил експерт бе! Как успя да прочетеш правилника за прилагане на закона на горите, след като още не е написан?

А ти откъде знаеш кой го пише?! :D
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот kober_5bb » Чет Фев 17, 2011 5:24 pm

botroid написа: това са специални и постоянни даунхилистки, диджейски, трикаджийски и пр. трасета, проектирани конкретно за движение на велосипеди по тях.

:jump2: :jumpref: :jump:
kober_5bb

Рейтинг: 1200

Мнениеот drumboy » Чет Фев 17, 2011 8:22 pm

kober_5bb написа:
botroid написа: това са специални и постоянни даунхилистки, диджейски, трикаджийски и пр. трасета, проектирани конкретно за движение на велосипеди по тях.

:jump2: :jumpref: :jump:

Неможах да разбера смисъла на това да сложиш 3 емотикони и да не изкажеш никакво мнение.
Основен проблем на света е,че глупаците са уверени в себе си,а умните хора са пълни
със съмнения!
Аватар
drumboy

Рейтинг: 1103

Мнениеот Insight » Чет Фев 17, 2011 8:28 pm

Аз мисля тихо и кротко утре през деня да си заключа колелото на най-близкото удобно място до парламента.... паметника има удобна ограда.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот subritual » Чет Фев 17, 2011 8:32 pm

Insight написа:Аз мисля тихо и кротко утре през деня да си заключа колелото на най-близкото удобно място до парламента.... паметника има удобна ограда.

Чудесно, гледай да не ти го отмъкне някой депутат
Аватар
subritual

Мнениеот tisho » Чет Фев 17, 2011 9:24 pm

:offtopic:

ми те след колоезденето и секса ще забранят в гората ...
а може просто да го регламентират и нещата да се канализират и да си има процедура - искане на разрешение 10 дни преди мероприятието, пълно описание на "маршрута", маркиране, списък с участниците и местата, които ще посетят, а за ваша безопасност и един горски с пушка да ви назначат да пази :love:
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот did » Чет Фев 17, 2011 10:12 pm

Insight написа:Аз мисля тихо и кротко утре през деня да си заключа колелото на най-близкото удобно място до парламента.... паметника има удобна ограда.

Цаключи го пред министерството н земеделието и горите и го гледай отдалече. Покани и приятели ;)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Antediluvian » Чет Фев 17, 2011 11:35 pm

tisho написа::offtopic:

ми те след колоезденето и секса ще забранят в гората ...
а може просто да го регламентират и нещата да се канализират и да си има процедура - искане на разрешение 10 дни преди мероприятието, пълно описание на "маршрута", маркиране, списък с участниците и местата, които ще посетят, а за ваша безопасност и един горски с пушка да ви назначат да пази :love:

Що се отнася до самото каране /не организиране на мероприятия/ забелязвам, че много хора защитават мнението, че трябва да бъде "регламентирано" и "канализирано". Не разбирате ли, че малко хора печелят от тези 2 действия, и те не са измежду нас ? В момента има някаква масова мания да се "регламентира" и "канализира" какво ли не ... Някои малко на шега казаха, че скоро дишането на чист въздух по пътеките ще искат да го регламентират, но не е далеч от истината. Вярно е, че има няколко места, където е нужно да има разделение между туристи и колоездачи, но това се само изключения, и в общи линии само в дисцплината спускане. Аз лично проблеми с туристи никога не съм имал, намалявам, поздравяваме се и т.н. Или с други думи как 1 изключение на 1000 може да е оправдание за поредния "регламент"? Аз съм на мнението, че колоезденето трябва да се приравни изцяло и напълно с пешеходния туризъм, защото не се различава много.
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот silvertm » Пет Фев 18, 2011 7:48 am

Antediluvian написа:...Аз съм на мнението, че колоезденето трябва да се приравни изцяло и напълно с пешеходния туризъм, защото не се различава много.

- Повечето хора в темата са на точно това мнение ;)
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот bikerider » Пет Фев 18, 2011 12:23 pm

Antediluvian написа:Аз съм на мнението, че колоезденето трябва да се приравни изцяло и напълно с пешеходния туризъм, защото не се различава много.

Прекрасна илюстрация на изказване с добри намерения, което ако бъде взето под внимание ще донесе вреди. Колоезденето като цяло не може да се приравни на туризъм. Абсурд. Планинското колоездене обаче може и на това се надяваме. Може да ти се струва буквоядство, но не е.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот ivan_radev1 » Пет Фев 18, 2011 2:22 pm

Благодарение на действията на доста членове на този форум, както и на широката подкрепа на велообщността, проблемът върви към благоприятно разрешение.

Не мога да дам повече подробности, но искам пръв да ви съобщя новината, че ПЛАНИНСКОТО КОЛОЕЗДЕНЕ НЯМА ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕНО.

Разбира се, ще има правила, които ще трябва да се спазват. Имаме обаче основания да смятаме, че при изработването на правилата, което тепърва предстои, ще се отчита и мнението на каращите колело в гората.
Аватар
ivan_radev1

Мнениеот obelix » Пет Фев 18, 2011 2:38 pm

ivan_radev1 написа:Не мога да дам повече подробности

Защо не ? :dontknow:
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот Insight » Пет Фев 18, 2011 2:51 pm

ivan_radev1 написа:Благодарение на действията на доста членове на този форум, както и на широката подкрепа на велообщността, проблемът върви към благоприятно разрешение.

Не мога да дам повече подробности, но искам пръв да ви съобщя новината, че ПЛАНИНСКОТО КОЛОЕЗДЕНЕ НЯМА ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕНО.

Разбира се, ще има правила, които ще трябва да се спазват. Имаме обаче основания да смятаме, че при изработването на правилата, което тепърва предстои, ще се отчита и мнението на каращите колело в гората.

Това, че "планинското колездене няма да бъде забранено, но ще има правила, които ще трябва да се спазват" е перефраза на думите на Г Костов: "... Момент, няма забрана. По горските пътища досега и занапред ще могат да се движат. Нещо повече, специално за велосипедистите и за тези, които яздят коне, е допустимо да карат не само по горските пътища, но и по специални трасета, маршрути, които могат да бъдат инициирани и обозначени от тях. Така че това е едно допълнително изключение точно за тези, които искат да спортуват в гората, които имат фактически това хубаво хоби...."

Ще чакам подробностите с надежда да опровергаят песимизма ми.

did написа:

Цаключи го пред министерството н земеделието и горите и го гледай отдалече. Покани и приятели ;)

Министерство на земеделието и храните ми е проблем като локация ... ходя и на работа.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Alpina » Пет Фев 18, 2011 3:06 pm

http://www.focus-news.net/?id=n1493855

4getcredo написа:Само дето на Ботушаров са му объркали името... :nuts:

P.S. Това заради многото Димитровци :D
Последна промяна Alpina на Пет Фев 18, 2011 3:14 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот 4getcredo » Пет Фев 18, 2011 3:07 pm

obelix написа:
ivan_radev1 написа:Не мога да дам повече подробности

Защо не ? :dontknow:

Admin ще публикува изчерпателно резюме на срещата, където ще бъде обяснено подробно всичко.
Иначе ще стане развален телефон. :agree:

Alpina написа:http://www.focus-news.net/?id=n1493855
Само дето на Ботушаров са му объркали името... :nuts:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот Antediluvian » Пет Фев 18, 2011 3:17 pm

bikerider написа:
Antediluvian написа:Аз съм на мнението, че колоезденето трябва да се приравни изцяло и напълно с пешеходния туризъм, защото не се различава много.

Прекрасна илюстрация на изказване с добри намерения, което ако бъде взето под внимание ще донесе вреди. Колоезденето като цяло не може да се приравни на туризъм. Абсурд. Планинското колоездене обаче може и на това се надяваме. Може да ти се струва буквоядство, но не е.

така е, прав си
Имах предвид планинското :agree:
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот EmZo » Пет Фев 18, 2011 3:19 pm

Чудесна новина! :) Адмирации и към STAFF, че се е включил към инициативата!
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот veskoz » Пет Фев 18, 2011 3:32 pm

:clap:
Ще играе тоягата. :D
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот ivanov_id » Пет Фев 18, 2011 3:58 pm

Браво!!!

На велосипедистите, които участват в работната група, пожелавам да не се свиват като зелки, а да разговарят спокойно и с пълна увереност в собствените си сили и възможности - докато кажат и ще дойдем 2-3 хиляди човека с велосипеди пред Парламента, МЗХ или където там се осмеляват да ни правят проблеми.

Само във Фейсбук сме над 2 000.
Засега ходя пеша
Аватар
ivanov_id

Рейтинг: 1225

Мнениеот outfaced » Пет Фев 18, 2011 4:01 pm

ivan_radev1 написа:Благодарение на действията на доста членове на този форум, както и на широката подкрепа на велообщността, проблемът върви към благоприятно разрешение.

Браво на бойната група и съпътстващите оръженосци :)
Дори и факта, че се получи такова спонтанно сплотяване и единомислие сам по себе много радва. А щом е довело и до добри резултати ... евала.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Фев 18, 2011 4:24 pm

Чудесна новина : - )

Адмирации към всички, погрижили се позицията ни да се защити - благодаря ви.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Admin » Пет Фев 18, 2011 4:28 pm

Ето ги подробностите, доколкото успях да ги синтезирам в рамките на един час:
http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... her-110218

Ще се опитам да отговоря и на допълнителни въпроси, ако има такива, но все пак имайте предвид, че това бе само първа среща и не са разисквани чак толкова детайлите, колкото принципите, защото е важно от тях да се започне.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот zbb » Пет Фев 18, 2011 4:29 pm

Благодарности и от мен към ВСИЧКИ, които по един или друг начин работиха за постигане на добрите резултати! Браво на вас!!!

Сега остава само при реалното изработване на правилата да не ни забравят отново, както при самото писане на закона. Надявам се, че със споменатия в агенция "Фокус" т.нар. меморандум няма възможност това да се случи.

Още веднъж - браво!

EDIT:

Ето ги подробностите, доколкото успях да ги синтезирам в рамките на един час:
http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... her-110218

Ще се опитам да отговоря и на допълнителни въпроси, ако има такива, но все пак имайте предвид, че това бе само първа среща и не са разисквани чак толкова детайлите, колкото принципите, защото е важно от тях да се започне.

Браво още веднъж за постигнатите резултати!!! Първия конкретен въпрос от мен - знае ли се кога ще започне обсъждането на конкретните наредби и правилници и текстовете в тях и какво можем да правим ние - всички, които искаме да караме в планината - докато дойде този момент, за да имаме още по-добри и силни позиции?
Ако ви притесняват ваксините - тук!
zbb

Рейтинг: 1280

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Фев 18, 2011 4:46 pm

Браво момчета! :clap:
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот did » Пет Фев 18, 2011 4:53 pm

zbb написа:знае ли се кога ще започне обсъждането на конкретните наредби и правилници и текстовете в тях и какво можем да правим ние - всички, които искаме да караме в планината - докато дойде този момент, за да имаме още по-добри и силни позиции?

Сроковете не са ясни засега, но всички, които искат да помагат ще са добре дошли, понеже се очертава МНОГО работа както на централно, така и на регионално ниво.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот veskoz » Пет Фев 18, 2011 4:57 pm

:clap: :clap: :clap:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот zbb » Пет Фев 18, 2011 4:58 pm

did написа:...

Ако мога с нещо да помогна - ще съм щастлив!
Ако ви притесняват ваксините - тук!
zbb

Рейтинг: 1280

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум