natalito написа:Манипулация викаш, с цел реклама. Като цяло са досадни разни постоянни натяквания. Ама то този Ben е проповедник, там всеки десети е такъв. Сега не ми се чете пак тоя линк, но споменява ли някъде всъщност, че ползва само мазнини за енергия. Нали идеята е, да се ползват предимно мазнини. Според ситуацията, а не винаги. Споменаваше и за някакво зареждане.
Ето един, който ми е по-симпатичен.
https://youtu.be/NqwvcrA7oe8
Не твърдя, че е измамник , просто не е дал сравнителни данни, където да се види разликата. Ако този пич беше студент и това му беше курсова работа, за така представените резултати и изводи, щеше да получи двойка. Даже няколко двойки, защото допуска грешки в няколко области. Някъде прочетох, че издавал и книги?! Ако са на това ниво, ще е жалко, че има хора, които да ги купуват.
Ben наистина не твърди, че използва мазнини през цялото време, а повече от колкото другите, които не са на диета /не става ясно като количество или като съотношение/. Направил е 3 часов тест, в който се вижда, че гори предимно мазнини. Но и всеки друг би имал подобен резултат, защото това е напълно нормално за маратонско бягане. Там се изисква преди всичко издържливост и минимална сила. Ако успоредно с него тичаха и няколко други спортисти на "нормална" диета и със същата скорост и резултатите бяха представени редом до неговите, конкретно съотношението на издишания О2 и С2О /колона RER/ вече щеше да бъде съвсем различно нещо.
Иначе посоката му на мислене е правилна - човек се адаптира към всичко, това и е смисъла на тренировките. Ако ядеш мазнини, се приспособяваш към мазнините, ако ядеш въглехидрати - гориш въглехидрати. Ако вдигаш тежести, ставаш по - силен, защото се адаптираш към тежестите. Но никой не казва НВ ВМ диета как се отразява на типично гликолитичните спортове. Това щеше да ми бъде интересно да го видя някъде.