Забраняват карането в горите и планините !???

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Забраняват карането в горите и планините !???

Мнениеот hlebarka » Пет Фев 18, 2011 5:04 pm

:agree: :agree: :agree:
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Рейтинг: 2000

Мнениеот azoic » Пет Фев 18, 2011 5:07 pm

Браво, момци :) За сега е малка, но много ВАЖНА крачка напред :agree:
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Мнениеот bikerider » Пет Фев 18, 2011 5:16 pm

mtb-bg.com написа:... Един от тях е в Допълнителните разпоредби на закона, където вече е залегнало легално определение на "пътно превозно средство" за целите на този закон. В законопроекта, с който ние разполагахме до момента, такъв текст нямаше. Не мога да ви го цитирам дословно, ще го видите, когато законът бъде обнародван, но мога да кажа, че велосипедът не е изрично включен в понятието, за разлика от други превозни средства, предимно моторни. Това позволява в подзаконовите нормативни актове понятието да бъде допълнително прецизирано и ще работим в посока велосипедът да не бъде третиран като такова...

Браво !!! Това са много добри новини и силно положително развитие. Скептицизма ми вече се топи...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Insight » Пет Фев 18, 2011 5:19 pm

Евала хора :agree:

Ако мога с нещо да помагам - свиркайте.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Persenk » Пет Фев 18, 2011 5:53 pm

Поздравления за добре свършената работа :beer:
everything is fine
Аватар
Persenk

Рейтинг: 1765

Мнениеот Sky_Knight » Пет Фев 18, 2011 6:19 pm

Да изразя и аз едни формални поздравления на участниците в тази среща... Наистина се радвам, че някой е поел инициативата. Само една молба имам. Когато започнете реални обсъждания/работа по "делото", ако е възможно направете го максимално достъпно за абсолютно всички. Това е лично моя молба, която може би дори не мога да обоснова напълно. Предполагам, че много хора се чувстват като мен, но го изказват с реплики от рода на "Ако нещо има - свиркайте" ... Тъй като доколкото се вижда отстрани сте сравнително компактен кръг от хора, които поддържате регулярна комуникация, за повечето хора (добре, на мен, но предполагам не само) е трудно да предположат точно с какво биха могли да бъдат полезни. Затова, ако ви е възможно, то нека "свиркането" да бъде максимално достъпно. Така, аз като един индивид от стадото, бих могъл да преценя дали да се включа с конструктивна помощ, а не само общи научно-популярни съждения и изказвания по темата, с което само и единствено да спъвам работата на всички останали.

:agree:
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот outfaced » Пет Фев 18, 2011 6:51 pm

Sky_Knight написа:Да изразя и аз едни формални поздравления на участниците в тази среща... Наистина се радвам, че някой е поел инициативата. Само една молба имам. Когато започнете реални обсъждания/работа по "делото", ако е възможно направете го максимално достъпно за абсолютно всички. Това е лично моя молба, която може би дори не мога да обоснова напълно. Предполагам, че много хора се чувстват като мен, но го изказват с реплики от рода на "Ако нещо има - свиркайте" ... Тъй като доколкото се вижда отстрани сте сравнително компактен кръг от хора, които поддържате регулярна комуникация, за повечето хора (добре, на мен, но предполагам не само) е трудно да предположат точно с какво биха могли да бъдат полезни. Затова, ако ви е възможно, то нека "свиркането" да бъде максимално достъпно. Така, аз като един индивид от стадото, бих могъл да преценя дали да се включа с конструктивна помощ, а не само общи научно-популярни съждения и изказвания по темата, с което само и единствено да спъвам работата на всички останали.

Ти членуваш ли в някой клуб, в някоя организация :dontknow: .... как точно предлагаш да те информира някой тебе лично?
Хората които бяха там бяха представители. Макар и отчасти на неформални организации, но представители. Така функционира демокрацията - хората се събират, избират си представители и те се грижат за това да отстояват идеите им, а после и да ги информират за резултата. Никой не е длъжен да се отчита на свободни електрони :D

Въпросните организации също не съществуват само на добра воля. Изискват се и средства и подпомагане от членовете.
Може би на някои ще им се види прекалено и излишно, но това е начина и ще е от все по-голямо значение каращите по места а и за цялата държава да са организирани малко по-официално от форум в нета. Само така могат да се делигират права, да се координират дейности и да се търсят отговорности.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот did » Пет Фев 18, 2011 6:57 pm

outfaced написа:Само така могат да се делигират права, да се координират дейности и да се търсят отговорности.

Натам отиват нещата, ако не искаме да сме все от е*аната страна.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот тучо чучо » Пет Фев 18, 2011 7:10 pm

Сега ще видите как набързо ще се създаде истинската БФПК! ;)

На оперативната група - поклон! :bowdown:
Аватар
тучо чучо

Мнениеот Sky_Knight » Пет Фев 18, 2011 7:25 pm

@outfaced Не съм се изразил достатъчно ясно предполагам. Всичко, което си написал го разбирам и подкрепям с пълна сила. Не го поставям под съмнение. Но именно, защото не съм член на формална организация, а се интересувам от темата, само си позволих да ви подхвърля идеята да направите обществено достояние онова, което е необходимо да се направи. Извинявам се, ако някой го е приел като форма на заяждане или критикуване за нещо. Не е такова. Искам да помогна, но наистина не знам дали реално бих могъл да бъда полезен и много хора съм сигурен, че се чувстват по подобен начин. Ако знаех какво е това, бих могъл да преценя дали да се свържа със съответните хора, които са започнали тази дейност. А не просто да им губя времето, само защото имам желание. Това е. :agree:
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот veskoz » Пет Фев 18, 2011 7:25 pm

Insight написа:Ако мога с нещо да помагам - свиркайте.

Тъй като това не е първият такъв пост, а няма и да е последния (в което няма абсолютно нищо лошо), искам да кажа че зачитането и уважението на планините/горите, техните естествени обитатели и посетители, флората и природните дадености, опазването на чистотата е една абсолютно достатъчна помощ. Не за иницативния комитет. За всички нас.
:peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот taurus13 » Пет Фев 18, 2011 7:29 pm

Да, стига БФПК да не се превърне в поредната "шапка", занимаваща се е политика и усвояване на средства....
(иначе нямам нищо против да си плащам членския внос, ако това ми носи някакви ползи)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Лаврентий Берия » Пет Фев 18, 2011 7:57 pm

:agree: :beer:
VERITAS ODIUM PARIT - ИСТИНАТА РАЖДА ОМРАЗА!

БОГ ДА ПАЗИ АДМИНА И МОДЕРАТОРИТЕ!
Аватар
Лаврентий Берия

Рейтинг: 1316

Мнениеот Pinky76 » Пет Фев 18, 2011 8:02 pm

Аз,а и не само аз не сме наясно с много неща.А и в тази тема не се разискват подробности по донякъде обясними причини(това е обществен форум с много членове деца,които по-добре е да се държат настрана от организационните и сериозни действия предприети от инициативния комитет,който сте съставили вие или някъде бъркам тук?)

Така,и на мен ми се иска да имам поне достъп до скритите форуми и теми и дори да не съм от голяма полза за конкретната инициатива,аз даже не бих и писал(ако няма какво важно да кажа там),но все пак може да се каже,че съм неформалния представител на всички планински колоездачи в Казанлък(освен ако не контактувате директно с тренъора на шосейния отбор,а не вярвам).Ако не,аз съм главният в моя град и както се и спомена,че трябва и на регионално ниво да се действа бих искал да знам как ще бъда аз и моя клуб информирани за това какво трябва да правим в бъдеще и т.н.

И още едно малко въпросче - ще се опитвате ли да създавате федерация по МТБ,която да е с отделно ръководство от БКС, на които хич не им дреме за развитието на МТБ-то и нямат идеи за бъдещето.Или се мисли за създаване само на един представителен съвет,комитет,който да ни представлява само при нужда(както сега) и ще се наблегне на вело-туризма и правата ни по принцип или на спортно - състезателно развитие и школите или и на двете?

П.С. Ако не е за тази тема,нека ми се отговори на ЛС от някой от запознатите и които се занимават и в момента с отстояването на правата ни като планински колоездачи.Това е от мен.

Поздрави Тодор! :beer:
Pinky76

Мнениеот Admin » Пет Фев 18, 2011 8:25 pm

Тошко, за спорт си има спортни федерации. За нашия това е БКС. Добра, лоша - клубовете, които се занимават и със спортна дейност, трябва да се опитват да променят нея, а не да я дублират. Това е личното ми мнение.

Обикновените любители на планинското колоездене, както и повечето от клубовете (тъй като не развиват само спортна дейност) рано или късно ще имат нужда от представителна национална организация - не такава, която да се грижи за спортната дейност, а за един куп други неща.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Insight » Пет Фев 18, 2011 8:45 pm

taurus13 написа:Да, стига БФПК да не се превърне в поредната "шапка", занимаваща се е политика и усвояване на средства....
(иначе нямам нищо против да си плащам членския внос, ако това ми носи някакви ползи)

Притесненията ти са логични и адекватни на българската действителност. Точно в този случай аз съм много склонен да се доверя на хората, участвали на срещата с Г. Костов.
НО за твое спокойствие - дефинирай ясни, конкретни цели, които тази организация (БФПК?) искаш да се ангажира да отстоява и се бори да залегнат в устава и.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот did » Пет Фев 18, 2011 8:50 pm

Спокойно. На първо време нищо като "Алтернативна БФПК" не смятаме да правим, поне според днешните моабети. Достатъчно ще е регистрираните юридически лица да подпишат пълномощни за представителство на няколко човека, като с това ги правят представители на клубовете.

Докато се стигне до смислено формално обединение, доста леп има да изручаме, ама ще требе да го ручаме бързичко, щото съхне. Па ние не щем да ручаме нито недопечен леп, нито пресъхнал.

:offtopic:
Странно... На повечето ми мнения в тази тема имам минусчета. Как ли да го тълкувам? Да няма тук скрити лимонки, които да не се кефят особено на свободното придвижване на велосипедисти из планините?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот k0k0 » Пет Фев 18, 2011 9:07 pm

Искам да изразя благодарности към Admin, did, STAFF и другото момче от КК "Крива Спица" !!

Разбирам, че има още доста път да изминем и ако има с какво аз да помогна кажете :beer:
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот did » Пет Фев 18, 2011 9:11 pm

k0k0 написа:другото момче от КК "Крива Спица"

4getcredo
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hitar_potter » Пет Фев 18, 2011 9:59 pm

did написа:Странно... На повечето ми мнения в тази тема имам минусчета. Как ли да го тълкувам? Да няма тук скрити лимонки, които да не се кефят особено на свободното придвижване на велосипедисти из планините?

Всякакви хора има. Хич да не ти пука :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот did » Пет Фев 18, 2011 10:03 pm

Не ми пука за рийтинга, а за каузата.

Днес стана ясно, че зам. министърът е чел страницата ни въ facebook. Вероятно се следи и тази тема.

Нека хората не се сърдят, ако основната оперативна информация не се изнася пред всички форумци, а само пред всички организирани колоездачи.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Admin » Пет Фев 18, 2011 10:14 pm

Тъй като статията в сайта и първото съобщение за срещата бе "по-журналистическо" или дори "политическо", ето сега и едно по-практическо, за да разберете накратко най-важното, което е било, и другото, което предстои. ;) Компилирано е от "доклади" на did и моя милост.

На срещата, освен заместник-министъра, присъства и един от главните експерти, който е участвал в писането на въпросните текстове.

Стана ясно, че сме от една и съща страна на барикадата. Целта е не да се спрат велосипедистите, а някои други вредители (бракониерите) и ползватели (такива, които не са съвсем безвредни за планината). С думи прости - най-вече каруци и МПС-та.

Приетата в допълнителните разпоредби към закона дефиниция за пътно превозно средство, в която (по памет) пишеше, че такива са "колесните превозни средства, които служат за ПРЕВОЗ на хора, товари и подобни... включително АТВ, мотоциклети... и тук имаше още някакви, но не и велосипед". Не знам доколко велосипедът е средство за превоз на хора, но това подлежи на тълкуване в правилника за прилагане на закона. Хората са приели този текст заради нас, като са търсели начин да ни разграничат от каруците, с които се бракониерства масово. Ако намерим проблем в текстовете, когато ги видим окончателно, те винаги може да се доуточнят в правилника за прилагане на закона.

Остава само един текст, в който фигурира думата велосипед и той е, че "Управлението на велосипеди, както и ездата в гората са разрешени само по горските пътища и по обозначените за целта трасета. ". При него е ключов моментът как ще се уредят"обозначените за целта трасета". Стана ясно, че "обозначаване" няма нищо общо с "маркиране".

Най-общо идеята е следната: Ние трабва активно да участваме в изготвянето на Наредбата за инвентаризация и горско планиране на горските територии, в която да прокараме текстове, чиито общ смисъл да е, че колоезденето ще е разрешено навсякъде, освен където е изрично забранено.
После следва интересното. През десетина години ще се актуализират тези Областни планове за развитие на горите, като първото им приемане се очертава да е в рамките на следващите няколко години. Те ще се съгласуват на областно ниво с "всички заинтересовани", преди да се приемат. Това е работа по места и въпрос на договаряне между теристическите дружества, собствениците на гори, атв-та и квот' се сетите. ТАМ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ ЛЕГИТИМНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО!!!!!!!!! Идеята е тези планове да се конкретизират не на ниво "пътека", а на ниво "региони, масиви, планини...", макар че всички варианти остават отворени. Ще се посочват забранените места, а не разрешените.

За да успеем във всички 28 области да си прокараме интересите, ще ни трябва сериозна работа от клубове, които са "близо" до въпросните местни гори. Имаме подкрепата на Българската федерация по туризъм, в която членуват 71 туристически дружества и НПО-та, така че всичко ще е въпрос на координация. Преговаря се с БТС.

Трето важно уточнение беше за това що е гора. Оказа се например, че голите била, разни склонове с храстовидна растителност и др. такива в много от случаите нямат статут на гора, дори ако са заобиколени от гори. Така че това е още едно изключение от приложението на закона.

Накрая, най-доброто:
Според зам. министър Георги Костов, спешно трябва да се подпише мемурандум за сътрудничество между министерството и официално представителство на клубовете по планинско колоездене, според който:

1. Министерството се задължава да ни информира своевременно за всички бъдещи инициативи за законодателни промени, които касаят колоезденето в горите.
2. Ще допуснат наши представители в работните групи, които изготвят правилника за прилагане на закона за горите, така че да не се пропусне нещо важно за нас случайно
3. Ние трябва да осигурим хора, които да участват в тези оперативни срещи и да изразяват мнението на планинските колоездачи.
4. Ангажираме се с експертна помощ на министерството във всички случаи, в които те са притиснати от други лобита с политически или користни мотиви. Зам. Министърът се нуждае от експерти във всички форми на екологичен туризъм, които да са му аргумент срещу политически натиск отвън.
5. Ангажираме се с всякакви дейности, свързани с подобряване културата на планинските колоездачи и други подобни дейности, свързани с опазването на горите.

Зам. министърът и главният експерт виждат в наше лице съюзник в борбата за опазване на горите, а не враг на природата. Дано успеем да запазим това впечатление!

Какво следва:

Ще ни е необходимо съгласуван и оформен някак юридически механизъм за общо представителство на регистрираните клубове по планинско колоездене. Тук вече имаме някои идеи, но тепърва ще ги избистряме. Ще трябва доста работа в експертните комисии в министерството при изготване на подзаконовите нормативни актове за прилагане на закона. След това ще ни е необходима много работа по области, когато се стигне до приемане на Областните планове за развитие на горите. Но най-много работа може би ще е необходима в насока създаване на стабилна и отговорна организация на национално ниво, която да има необходимата представителност. Не е случаен фактът, че почти във всички уредени държави има такива организации.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Пет Фев 18, 2011 10:15 pm

Много хора казват, че ще помагат с каквото могат и т.н. От горните редове става ясно, че отделни любители трудно могат да направят нещо конкретно в момента, затова е по-важно:
1. Да създавате и поддържате добър имидж на нашия спорт, независимо в какъв стил карате и къде. Това включва на първо място внимателно и любезно отношение към туристите, както и отговорно отношение към природата и т.н. Ако някой не знае кои са нормите на доброто възпитание, може да погледне тук за насоки: http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 73-tips011
2. Когато решите, че сте надраснали състоянието на свободни електрони и започнете да оформяте групи и неформални клубове, имайте предвид, че правото на свободно сдружаване не ви задължава да го правите чрез юридическа регистрация, но липсата на такава не ви дава и никакви допълнителни права, задължения и представителност. Иначе казано, неформалните клубове на практика за закона са си "свободни електрони", от които нищо не зависи. В никакъв случай не го казвам с лошо чувство, напротив. Но докато нямаме достатъчно ниво на юридическа организираност, достатъчно атоми и молекули, които да изградят структурата, няма и как да имаме читаво представителство, а сами виждате, че такова става все по-необходимо.
Аватар
Admin

Мнениеот hitar_potter » Пет Фев 18, 2011 10:17 pm

did написа:Не ми пука за рийтинга, а за каузата.

Днес стана ясно, че зам. министърът е чел страницата ни въ facebook. Вероятно се следи и тази тема.

Нека хората не се сърдят, ако основната оперативна информация не се изнася пред всички форумци, а само пред всички организирани колоездачи.

В това няма нищо нередно. Смятам, че който трябва да подкрепи каузата, го прави. Контингентът от „опозиция по подразбиране“ винаги го има и в общия случай дори и да е по-малоброен, е по-агресивната част от хората. Мисля, че се убедихме в това. Дори ми се иска да има по-„жестока“ „цензура“ във фейсбук. Омразни, неконструктивни и неграмотни коментари, според мен, биха навредили само.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот botroid » Пет Фев 18, 2011 10:44 pm

ivan_radev1 написа:искам пръв да ви съобщя новината, че ПЛАНИНСКОТО КОЛОЕЗДЕНЕ НЯМА ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕНО

Хубава сензационна гръмко поднесена новина, само че никой не е искал да го забрани. В законопроекта има(ше) забрана за движение на определени места само, а именно тур. пътеки.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот Insight » Пет Фев 18, 2011 11:05 pm

Предефинирането на понятието ППС в контекста на новия закон е много оптимистична новина, но:
Admin написа:...
Най-общо идеята е следната: Ние трабва активно да участваме в изготвянето на Наредбата за инвентаризация и горско планиране на горските територии, в която да прокараме текстове, чиито общ смисъл да е, че колоезденето ще е разрешено навсякъде, освен където е изрично забранено.
После следва интересното. През десетина години ще се актуализират тези Областни планове за развитие на горите, като първото им приемане се очертава да е в рамките на следващите няколко години. Те ще се съгласуват на областно ниво с "всички заинтересовани", преди да се приемат. Това е работа по места и въпрос на договаряне между теристическите дружества, собствениците на гори, атв-та и квот' се сетите. ТАМ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ ЛЕГИТИМНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО!!!!!!!!! Идеята е тези планове да се конкретизират не на ниво "пътека", а на ниво "региони, масиви, планини...", макар че всички варианти остават отворени. Ще се посочват забранените места, а не разрешените.....

излиза че тепърва трябва "да прокараме текстове, чиито общ смисъл да е, че колоезденето ще е разрешено навсякъде, освен където е изрично забранено."... демек до прокарването на тези текстове (които засега са добро пожелание) колезденето си остава забранено бай дифолт?
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот RedHawk » Пет Фев 18, 2011 11:09 pm

Браво на всички, които направиха тази успешна първа крачка в положителна посока! :bowdown:

Admin написа:Много хора казват, че ще помагат с каквото могат и т.н. От горните редове става ясно, че отделни любители трудно могат да направят нещо конкретно в момента, затова е по-важно:
1. Да създавате и поддържате добър имидж на нашия спорт, независимо в какъв стил карате и къде. Това включва на първо място внимателно и любезно отношение към туристите, както и отговорно отношение към природата и т.н. ......

Това е наистина много важно, но който и досега не се е водил от тези принципи трудно ще си ги наложи.
Хубавото е обаче, че и досега има доста хора, които подхождат с уважение към природата и към другите с които я споделят. :)
Аватар
RedHawk

Мнениеот zbb » Пет Фев 18, 2011 11:11 pm

Insight написа:...

Освен ако нещо не се е променило, законът за горите ще влезе в сила от 1 юни 2011 г., за да има време да се изготвят наредби и правилници. В момента колоезденето е напълно позволено без ограничения.
Ако ви притесняват ваксините - тук!
zbb

Рейтинг: 1280

Мнениеот k0k0 » Пет Фев 18, 2011 11:23 pm

Трябва ми информация как може да се създаде велоклуб ? Кои закони се гледат и т.н., пишете на ЛС.

ЕДИТ: http://www.fisconsult.bg/dokumenti/zako ... zulnc.html това май е закона :}
Последна промяна k0k0 на Пет Фев 18, 2011 11:43 pm, променена общо 1 път
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот PtD » Пет Фев 18, 2011 11:37 pm

Наистина ще е полезно да има някакъв справочник как се създава велоклуб, желателно с шаблони на необходимите документи.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум