Как да се предпазим от кражба на велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как да се предпазим от каражба на велосипед

Мнениеот krach » Пет Юли 06, 2012 10:20 am

Slade написа:Добре бе защо всичките тия заключалки, u-lockове тежащи по 3 кила и т.н. са с ключове и ключалки, които се преодоляват за под минута от всеки средностатистически крадец, а не са с кодово заключване? Аз имам дебело въже за 6 кинта с код и поне знам, че ще им трябват със сигурност режещи инструменти, а не просто шперц или отвертка.

За 6 лева не знам колко дебело ще да е...Аз имах една верига за около 6-7 лева изглеждаше сравнително дебело въже...но това само привидно...гумата облицоваща жилото беше по - дебела от самото жило.

Сигурно е, че ако ключалките от 6 лева вършеха работа, нямаше да произвеждат такива за по 70-100 лева.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот vafi » Пет Юли 06, 2012 10:36 am

Теглото на Минито е 1,43 кг. от сайта на произодителя, но и 5кг. да беше пак щях да го влача из града понеже ти дава възможност да спреш някъде за малко. В случая има вариант за закрепване към рамката , но аз винаги карам с раница съответно той е вътре и въобще не ми пречи ;)
Amsterdam is like the Tour de France. Just a lot of people on drugs riding bikes!!!
Аватар
vafi

Рейтинг: 1412

Мнениеот Slade » Пет Юли 06, 2012 12:42 pm

krach написа:За 6 лева не знам колко дебело ще да е...Аз имах една верига за около 6-7 лева изглеждаше сравнително дебело въже...но това само привидно...гумата облицоваща жилото беше по - дебела от самото жило.

Сигурно е, че ако ключалките от 6 лева вършеха работа, нямаше да произвеждат такива за по 70-100 лева.

Ами ще го премеря ако се налага, но ми изглежда да е около 7-8мм.
Доколкото разбрах от настоящата тема обаче, не съществува "достатъчно дебело", а и въжето на u-lock-а надали е по-дебело от 1см, колкото може да среже всяка средностатистическа ножица за арматура.
По-интересен във всеки случай е начинът на заключване. Колко сигурна е ключалката на u-lock-a и дали не е по-лесно да се отключи тя, отколкото да се пререже въженцето? Аз залагам на кодираните заключвания - отнемат повече време..

П.С. В последното ти изречение логиката е същата като "ако Ситроените от 30 бона вършеха работа, никой нямаше да произвежда Мерцедеси по 200-300 бона".
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот krach » Пет Юли 06, 2012 5:34 pm

За У-лока говоря само за твърдата част (подковата).
А иначе за ситроените и мерцедесите не е баш същата логика.
Ясно е че кола за 200 бона ще е по - хубава от кола за 30... но тука говорим за съвсем друг клас неща.
Едното се произвежда и има някакъв качествен контрол, а другото се произвежда само и само да има евтин заместител на първото, при което са използвани по - евтини материали, сигурно и контрол няма - понеже не е живото зависещо...
Предполагам че всеки ще се съгласи че в магазин за левче предлагат каквото се сетиш на умопомрачително ниски цени...но някак си не са изместили пазара които предлага качествени неща...(хайде нормални, да не казвам качествени).
Както казах и 5000 лева да дадеш за заключвалка ще си намери майстора...въпроса е там, че предпочитам да дам 70 лева и да имам МААААЛКО по - голяма сигурност за велосипеда. от колкото да си мисля че съм го заключил и след 23 минути в магазина да не си го намеря. Понеже въженцето било афиф
krach

Мнениеот andycu » Пет Юли 06, 2012 10:24 pm

Аз карам на супер тънко въженце(макар и не супер евтино) вече година.
Не кинтите или късмета са ми спасили колелото от кражба, а това че го наблюдавам дори и да е заключено. Всичко се реже, всичко се разбива. Въжето осигурява само техническо време, ако видиш, че някой ти краде колелото и да изтърчиш за drop kick to the chest. Колкото по-здраво, толкова повече време за търчене. Но ако го оставиш за 2+ часа без надзор, много ясно, че шанса да го откраднат се увеличава.
А и също-оставянето(дори и със заключване) на публични места дава само лъжлива сигурност. Никой нищо не гледа, не пази и не го интересува.
Оставянето на опънати команди също осигурява време, особено ако при рязко тръгване падне и веригата.
u-locko-овете, някои, се отварят много лесно. Ключалките с код могат да се счупят при самите врътки. А оребрените(с дебели пръстени освен въжето)заклчвалки всъщност са с доста тънко въже, до което се стига само с разместване на ребрата.
Всеки преценява за себе си, колко иска да носи, в какъв район кара, за колко време го оставя колелото, дали го гледа и колко бързо тича :D .
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот skorosten904 » Вто Юли 10, 2012 12:40 am

Само едно ще ви кажа,не изпускайте колелетата от поглед (само когато се налага,или попитаите някоя охрана ако се намирате поркаи било то кафене дискотека и т.н).Много забележки са ми правили когато се наредя на опашка за сандвич :D
П.П ако ви откраднат балканчето, първо отидете на най близкият пункт за изкупуване на желязо (на вторични)
:rofl: :rofl: :rofl: :roll2:
Лс,скайп: skorosten904 :)
skorosten904

Рейтинг: 1150

Мнениеот edinmilion » Пон Юли 16, 2012 4:04 pm

ina_ivanova написа:http://www.dnevnik.bg/live/chitatelski_ ... sipedi_se/
Ако все още някой си мисли, че има безопасни места, където да си остави колелото...

От прочетеното си дадох сметка, че и тук съветваме с лекота, че колелото не трябва да се оставя без надзор. Като сме на ясно, че НЕ е най правилното, но е по добре от това да очакваме полицията да си върши работата!
За жалост реалността е безмилостно жестока и по добре е да се пазим и от ПОЛИЦИЯТА :agree:
edinmilion

Рейтинг: 2000

Мнениеот LyuboKolev » Пон Юли 16, 2012 10:25 pm

http://www.youtube.com/watch?v=o-LWGJzglho
В линка е показано как става, а после открих още 20 клипа. Гледах го преди време и го пробвах на един приятел. Работи безотказно. То касае системата ключалки а не улока като цяло. Ако някой си заключва колелото с такъв ключ значи е доброволец. Все пак проблема е по- дълбок. Познавам хора с откраднати по 5- 6 колела, не накуп а във времето и не мога да си представя как го допускат.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот taurus13 » Пон Юли 16, 2012 11:15 pm

Колелата се крадат, защото собствениците им го позволяват - поне в 85% от случаите. Изключвам тези на които изчезнаха байковете от къщи и други уж сигурни места. Онзи ден се чудих на младежа, който бе писал в темата за откраднати велосипеди - оставил си той велосипеда за два часа на улицата, заключено и после го нямало...хаха - как ли така ще изчезне? Прав е горе човека - велосипед се гледа и се заключва. И заключвалото служи, за да не ти го дръпнат и да отпрашат, без да можеш да реагираш. Миналата година на един колега от групата насмалко да му замине велосипеда, шото си разхождал кучето и го подпрял на една стена на 10 метра от него. През това време един нагъл тип се промъкнал в тъмното, скочил на велосипеда и подкарал. Нашият се спуснал по него и май го е спасило само това, че велосипеда е бил с педали с автомат и на тегава предавка, та онзи паднал и побегнал. А човека с велосипеда не е за подценяване и ако беше сбарал крадеца, от онзи нямаше да стане човек повече. Обаче те са нагли, защото от това живеят - не си мислете, че като сте много бойни, няма да се опитат да ви гепят колелото. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот krach » Вто Юли 17, 2012 7:27 am

LyuboKolev написа:http://www.youtube.com/watch?v=o-LWGJzglho
В линка е показано как става, а после открих още 20 клипа. Гледах го преди време и го пробвах на един приятел. Работи безотказно. То касае системата ключалки а не улока като цяло. Ако някой си заключва колелото с такъв ключ значи е доброволец. Все пак проблема е по- дълбок. Познавам хора с откраднати по 5- 6 колела, не накуп а във времето и не мога да си представя как го допускат.

Това са старите ключалки на по - старите модели.
Новите са с подобна ключалка:
Изображение
Изчетох доста преди да си взема У-лока.
100% и това си има пиниз да се отключи. Но в крайна сметка, у-лока го взимам да имам 10тина минути вместо 2-3 докато го мъчат. То има хора които отключват домашни врати с ключалки за по 1000 лева (само ключалката) но не е там въпроса. Целия смисъл на ключалката е да намали броя на потенциалните крадци. Ако пред заключеното ти колело минат 10 крадеца 2ма от тях да се спрат да го мъчат. Колкото по - читава заключвалка имаш толкова по - малко ще се спират. То процента винаги е по - голям от нула но както се каза. Искаш да не ти откраднат колелото - връзваш и го гледаш. Няма НЕ-ОТКРАДНАТО колело което е само вързано или само гледано.
krach

Мнениеот OliMi » Вто Юли 17, 2012 9:25 am

Велосипедо винаги трябва да е пред очите ми, не бих разчитал на каквато и да е ключалка. Веднъж обаче и така се опитаха да го откраднат. Помогна това, че го слагам на най-леката предавка. На едно кафене на открито, колелото подпряно на едно дърво на три метра разстояние. Говорим си нещо, пием кафе и го гледам един герой, бял човек при това, на два метра от колелото се затърчава, грабва го и му се мета отгоре. Аз скачам след него, той започва някакво бясно въртене, ама не ускорява щото е на най-леката предавка, паникьоса се, опита да превключи ама не стана, зацепи веригата, аха да го блъсна да го съборя, скочи, бутна колелото към мен и отпраши бегом. Зад мене на моята маса, смях смях шъ са спукат от смях, ама и аз много се смях.
OliMi

Рейтинг: 1220

Мнениеот barcode_hc » Вто Юли 17, 2012 10:33 am

krach написа:Но в крайна сметка, у-лока го взимам да имам 10тина минути вместо 2-3 докато го мъчат.

:rofl:
Та... на горното клипче за колко 10 минути викаш, че пичът го отключи? Защото аз преброих 16 секунди. :D Имаше едно друго клипче, но май не в тази тема, в което разрязаха u-lock с най-смешните железарски ножици за минута и половина. Тея 10 минути можеш да ги имаш само ако 10-годишно цигане ти хвърли око на байка. :wavey: Ако някой наистина тръгне да ти го краде, ще ти го открадне, щом смяташ да му подариш колело, оставено за 10 минути без надзор.

http://vbox7.com/play:314adac8

Това клипче все едно не сме го гледали стотици пъти. Щом и полицаят му дава акъл как да среже, значи смятай. :wavey: Да не говорим, че флексът може да изяде всяка верига за максимум 10 , ама секунди, и никой няма да му обърне внимание на крадеца.
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот moridinbg » Вто Юли 17, 2012 1:25 pm

В Лондон наблюдавам друго явление - обиране на части. Колелото хубаво е вързано с някоя яка ключалка, но команди, обтегач, дръжки, кормило не са. Рамка по курбели, понякога и с голо кормило е честа гледка по улиците. Дори оставам с впечатлението, че докато колелото е цяло е в сравнителна безопасност (ако не е очевидно скъпо), но дигне ли му някой гумите, всичко останало се топи като снежен човек през Юли... На ъгъла до вкъщи има вело магазин (където за чеп не стават!) и на един стълб до него беше вързана една не-лоша карера, която в момента е точно на рамка и курбели, вързана с Sterling D-Lock (U-Lock). Седя така 2 седмици и накрая от магазина явно решиха, че няма кой да си я взима и вчера ги гледам, първо я подкараха с една голяма ножица за арматура. Човекът се запънал с крак в стълба и с всички сили натиска ножицата - нищо. После почнаха да пилят с ножовка. Страшен шум се вдигна - нищо. Като си тръгнаха слязох да видя от любопитство какво са направили - с ножицата само бяха скъсали гумирането върху метала, с ножовката го бяха надраскали и изпилили 1мм. Ключалката, където влиза ключа, беше изкъртена зверски с шило ли, с кво ли. Сега си търся такава ключалка :D
Аватар
moridinbg

Мнениеот krach » Вто Юли 17, 2012 1:37 pm

barcode_hc написа:
krach написа:Но в крайна сметка, у-лока го взимам да имам 10тина минути вместо 2-3 докато го мъчат.

:rofl:
Та... на горното клипче за колко 10 минути викаш, че пичът го отключи? Защото аз преброих 16 секунди. :D Имаше едно друго клипче, но май не в тази тема, в което разрязаха u-lock с най-смешните железарски ножици за минута и половина. Тея 10 минути можеш да ги имаш само ако 10-годишно цигане ти хвърли око на байка. :wavey: Ако някой наистина тръгне да ти го краде, ще ти го открадне, щом смяташ да му подариш колело, оставено за 10 минути без надзор.

http://vbox7.com/play:314adac8

Това клипче все едно не сме го гледали стотици пъти. Щом и полицаят му дава акъл как да среже, значи смятай. :wavey: Да не говорим, че флексът може да изяде всяка верига за максимум 10 , ама секунди, и никой няма да му обърне внимание на крадеца.

Ако четеше толкова добре колкото и броеше секундите щеше да видиш че това в клипчето е СТАРАТА ключалка. Аз съм с НОВАТА която ме съмнява да отключат с фломастер.
Относно рязането с ножици...миии успех...ако искаш донеси едни ножици аз ще си донеса у-лока и ще проверим ще прежаля драскотини а пък ако успееш пак ОК ще знам за какво става дума все пак.
krach

Мнениеот andycu » Вто Юли 17, 2012 2:00 pm

Факт е, че на никого не му пука. Те крадците ще си намерят начин. Направо ме уби клипа... :eek3: А за спорещите за U-lock-а. Никой не ви казва, че заключвалката ви не струва, зарежете я, че сте наивни да се доверявате на нея. Просто ви съветвам да не се предоверявате, дори и да е титаниева сплав с четец за пръстов отпечатък и ДНК. Щом със флекс не го спряха, а даже се измъкна с малко наглост, надеждата е само eye control.
Дано повече хора да си пазят колелата и да има по-малко кражби.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Мнениеот krach » Вто Юли 17, 2012 2:24 pm

Никой не е казал че у-лока те спасява....всеки си чете някаква малка част която му изнася. Идеята на ВСЯКАКВА ключалка е да ти даде няколко минути докато си в магазина....нито повече нито по - малко.
krach

Мнениеот pixov » Вто Юли 17, 2012 7:13 pm

Абе хора само си взимате една по дълга верига колкото да мине и из каплите малко е циганийско ама върши работа . :)
Аватар
pixov

Рейтинг: 985

Мнениеот andycu » Вто Юли 17, 2012 8:24 pm

pixov написа:Абе хора само си взимате една по дълга верига колкото да мине и из каплите малко е циганийско ама върши работа . :)

Ами възможно е... Ама като сметнем теглото, има къде-къде по-добри варианти. Противопехотна мина примерно... :bigeyes:
Аватар
andycu

Мнениеот barcode_hc » Сря Юли 18, 2012 7:22 pm

krach написа:Ако четеше толкова добре колкото и броеше секундите щеше да видиш че това в клипчето е СТАРАТА ключалка. Аз съм с НОВАТА която ме съмнява да отключат с фломастер.
Относно рязането с ножици...миии успех...ако искаш донеси едни ножици аз ще си донеса у-лока и ще проверим ще прежаля драскотини а пък ако успееш пак ОК ще знам за какво става дума все пак.

Нямам железарски ножици, ама ако много настояваш мога да дойда с флекса. :eyebrow:

Хората по-горе са написали всичко, мога само да направя един "рийдър'с дайджест" - веригата ти дава определено време сигурност срещу неподготвените крадци. Като си се вкопчил за тея "10 минути"... еми, човек, ти просто си играеш тото. А не бива...
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот vasilevl » Сря Юли 18, 2012 9:25 pm

Както стават и все по - популярни пауър туулс-овете, стават все по уязвими всякаквите му вериги У и Ю и Щ -локове :D
Дискчета за инокс, в всяка железария по 2 кинта, сравнително добър диск ... бззззт за 5 секунди, 10 максимум с акумулаторния ъглошлаиф и сбогом колелце :xx(: ... слагайте по 1-2 верижки там да има, пък дано не попадаме на добре подготвени, които с поглед могат да задигнат за секунди скъпо велосипедче... Трябва да се варди максимално :bawling:
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Re: Откраднати велосипеди!

Мнениеот LyuboKolev » Чет Юли 26, 2012 7:54 pm

emo_gp написа:И аз да се оплача!Днес слизам да си взема байк-а от мазето и още на централната врата виждам следи от взлом!След оглед на мазетата виждам,че само моето е разбито и са ми откраднали колчето и седалката.Ей това ако не е сплашване здраве му кажи!Направо думи нямам!
http://imageshack.us/f/401/sdc11317uy.jpg/

Цепиш мрака с тая случка и не е сплашване, а съвет. Всички които си държат колелата по някакви мазета и гаражи с дървени врати са наивници. Тези като колежката която си го държи във входа който се "заключва" са мазохисти. Но познавам и идиоти. Преспивам при едно гадже понякога и като си свалям сутрин колелото от петия етаж, защото го държа на балкона заключено за парапета с катинар (подчертах мерките за сигурност), та като слизам и на две от стълбищните площадки двама идиоти си оставят колелата незаключени. Единия го засякох веднъж и му казах че е опасно и той ми каза че има камери. Е точно на тоя отворко съм решил да му скрия колелото за два дена и да го оставя после да гледа запис как един човек, най- вероятно от момчешки пол, бил облечен с тъмни дрехи и шапка и очила и почнал да му кара колелото в посока центъра и повече не го върнал, а било и тъмно на всичкото отгоре. Едно време като преди да си сложа метална врата на мазето, говорих с един майстор и се колебаех. Врата добра, цена добра, ама той искаше да местя вътре багаж и след като си тръгне да стоя пред мазето 2 часа с две кофи вода, та ако е пръснала някоя искра от електрожена да не стане пожар. Това не ме изкефи и докато се колебаех той ми каза железен лаф: Едни слагат преди, други след. Ти избираш от кои си. Веднага избрах преди.Стоях с кофите ама 20 мин. и съм доволен. Два пъти разбиват всички мазета за да видят какво има там. На мойто само ми развалят ключалката и се налага да я сменям.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот juuulianka » Съб Авг 11, 2012 12:41 am

andycu написа:
pixov написа:Абе хора само си взимате една по дълга верига колкото да мине и из каплите малко е циганийско ама върши работа . :)

Ами възможно е... Ама като сметнем теглото, има къде-къде по-добри варианти. Противопехотна мина примерно... :bigeyes:

или ето това ще свърши не лоша работа :lol:
http://s39.radikal.ru/i084/1108/ee/51738b1bd1ee.jpg

А какво мислете за такъв вариант?http://www.trelock.de/web/en/produkte/fahrrad-schloesser/buegelschloesser/8002063_BS_301.php
попаднах на добри отзиви в един руски форум за него.
Разбира се не вярвам в 100% гаранция на безопасността на байка, но все пак...
Аватар
juuulianka

Рейтинг: 1200

Мнениеот bio » Съб Авг 11, 2012 6:57 am

juuulianka, на предната страница мисля се коментираше подобен U-lock. прочети темата ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Stefan_trekkie » Съб Авг 11, 2012 10:13 am

Нека споделя с вас, един известен мотоциклетен лок, който е приложим и тук.
На самия спирачен диск се слага едно специално катинарче, то пречи гумите да се въртят и много трудно се свалят без ключ, защото нямат открити неща за рязане, а само един щифт, който влиза в някой от отворите за дисковете. Тъй като на моторите са значително по-големи, или може да сложат малки тук, или да се слагат между спиците на дисковете.

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот Skoinks » Съб Авг 11, 2012 10:16 am

И тогава идват и ти изнасят колелото на рамо.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Мнениеот Stefan_trekkie » Съб Авг 11, 2012 10:30 am

Както написаха колеги по-горе.. Всичко е да ти даде малко повече време. Като не може да го кара крадеца е голям +
Абсолютно никой вид лок, гпс-си и каквито искате системи не ви гарантират абсолютно никакво предпазване.
Велосипед се държи вкъщи, аз си го държа в моята стая. В работата си го държа в стаята също.
Имам си 2-ри велосипед, с които ходя на пазар, но е 25 годишен и не го крадат.

Превенция

Иначе сте напълно прави, че няма никаква ответна реакция от компетентните ограни
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот bulgar4e » Съб Авг 11, 2012 11:34 am

Аз си слагам обикновено малко катинарче на диска, докато пия бира в парка. Идеята е, да не го подкара. Ентусиаста няма да знае за него и като напъне педала ще е долу, в това време аз съм върху него и така.... :smash:
Когато си долу, мислиш за горе! Когато си горе, мислиш за долу!
Аватар
bulgar4e

Мнениеот pixov » Съб Авг 18, 2012 1:19 pm

Ако са решили да ви гепят Байка няма кво да ги спре. На мен са ми крали досега около пет шест колелета.
Аватар
pixov

Рейтинг: 985

Мнениеот krach » Съб Авг 18, 2012 2:12 pm

Като чета друга тема в този форум се изумявам колко наивни и лековерни хора има. Несериозно звучи да си оставиш колелото за 2 часа, ВЕЧЕРТА в центъра на обществен коневръз и да очакваш да е там като се върнеш...ИЗВИНЯВАЙ. На никой не пожелавам да не си намери колелото. НО да оставяш колело на стойност 2-3-4 минимални заплати ВЪРЗАНО НЯКЪДЕ, без да го виждаш директно е повече от несериозно. Евентуално ако го бетонираш до половината на рамката има шанс да не го тафнат и пак казвам евентуално.

Колелото се оставя за МАЛКО пред магазин или заведение от което имаш директен поглед към него. Също така колкото по яка верига използваш толкова минутки от горе имаш....ако има някой които не е гледал клипчето на колега които му тафнаха колелото пред работата да го потърси....Вързано колело пред работата с камера = 2 мин = :bawling:
krach

Мнениеот hakama » Пон Авг 20, 2012 11:00 pm

На път съм да си сглобя байка, брат ми има среден клас, с дискови... та мисля че ще бият на очи дето се вика и се притеснявам още повече като чета темите тук :(

Някаква система чрез ГСМ?
Аз си мисля (ако реша да го сложа в мазето, понеже са две колела) - да сложа такава аларма дето алармира по ГСМ (може и по друг начин). На 3ти етаж сме (без асансьор).

А за навън - някаква алармана система обмислям (звукова) + закалена верига в шлаух. Ще ми дадат време! А който е с В-брейк - някакви идеи? Това устройство дето се вгражда в седалковата тръба - с жироскопичния - колко ли струва?

И последно - прави ли се нещо по въпроса с кражбите на колела - не ги ли хващат, къде отиват след това тези колела?
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум