Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот bikerider » Чет Мар 17, 2011 6:26 pm

@Admin: нито ми е цел, нито имам желание да споря с теб.

Ти правиш същото във всеки един спор - разсъждаваш по изказванията на другите.

Ами не е така. Казах си мнението и съответно sos реши да разсъждава по моето мнение. Аз отговарях на sos след като той намери за нужно да репликира моето "свиквайте".

Тия изказвания в стил "последна инстанция" не ме убеждават по никакъв начин, съжалявам.

И аз съжалявам, защото де факто казвам същото като теб. Фактите са едни. Ако искаш спори със снимката на кретена. Нямаме съгласие за субективни неща като интерпретации и изводи, което е известно отдавна и не е новост.

Едно е ясно - при това положение ни остава единствено да се молим следващите нарушения да не доведат до инциденти. Излизам от темата.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Чет Мар 17, 2011 6:44 pm

bikerider написа:@Admin: нито ми е цел, нито имам желание да споря с теб.

И аз така. :agree: Но винаги, когато видя такива остри включвания, ще има и реплика от моя страна, тъй като е хубаво хората да знаят, че го има и другото мнение. :peace:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот didiken » Чет Мар 17, 2011 7:01 pm

Може би офф-топик, но само ден след като видях снимката волво-то на алеята темата ми е актуална в главата, та днес един скутер съвсем спокойно си караше към руски паметник в линията за велосипеди по алеята, към 18:40 ч. някъде. Регистрационен номер С 65 59 Р. :nono:
Аватар
didiken

Рейтинг: 1292

Мнениеот Alpina » Чет Мар 17, 2011 7:28 pm

didiken, май не четеш?
Alpina написа:Е всичко си е в естествения ред на събитията - от както я оправиха, никой не се оплакваше от мотористи и мотопедисти по нея.... щом не бяха взети мерки за тях, съвсем нормално е да ги последват 4 колесните...

Това със скутерите го има от години... ежедневно...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот didiken » Пет Мар 18, 2011 12:50 pm

ivan_radev1 написа:Брутално.

Опитвам се да не се ядосвам, но ми е доста трудно да удържа агресията си при среща с такива индивиди. Най-тъпото е, че РПУ-то е на две крачки от тази алея, но но досега не съм видял нито един полицай, който да съставя актове на стотиците нарушители, които всеки ден застрашават живота на колоездачите по единствената що-годе прилича велоалея в София.

Реших да проверя работи ли демокрацията, образно казано, у нас. Препратих линка към ОТДЕЛ "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ" - СДВР. В рамките на деня получих отговор: Г-не, за това нарушение ни писаха много хора и колегите са уведомени!
Хубав ден!

Дано!
Аватар
didiken

Рейтинг: 1292

Мнениеот феромагнитен » Нед Мар 27, 2011 12:44 pm

От няколко месеца насам в квартала (Младост 3) усилено рушат тротоари и после прилежно опъват въженца и редят нова настилка, в която си има отделено пространство за велоалея! Тротоарите ги понаправиха, но велоалеите си стоя на чакъл (че то в София и без това си е за XC :). Поспрях се да питам бачкаторите защо и как, и се оказа, че до Юни Младост 1-4 ще си имат веломрежа и сега се чудят асфалтът за алеите зелен ли да е, червен ли да е...
Аз си избирам зелен! :^:
феромагнитен

Рейтинг: 1287

Мнениеот edinmilion » Нед Мар 27, 2011 6:18 pm

Е само това тясното ли са оставили за велоалеята...аз предполагам, че това е граница, защото в момента на зиг-заг минаваме покрай хората. Но евала де широко си е :D
edinmilion

Мнениеот LyuboKolev » Пон Май 23, 2011 2:18 pm

Пичове, аз понеже съм много прост искам да попитам неща. Като се дискутират толкова велоалеите значи ли че ако се направят някога (имам предвид отделени физически) ще мога да си карам навсякъде или само по тях? Също ако някой баламурник даде пари които ще бъдат окрадени поне на половина после кой ще поддържа тези алеи? Сетне ако ще ми ги правят с боя както досега по тротоарите и не мога да карам с повече от 10 км. в час въобще не ме интересуват тези алеи. Няма по- тъпа инициатива от велоалеите за нашата държава. Тук е ясно че няма кинти за "физически" алеи, ясно е че и боядисаните ще са на неподходящи места въобще не разбирам за какво говорите. Някое сдружение си е набило в главата че трябват алеи и че покрай тях може да се лапнат кинти и това е, а ние се кахърим зза глупости. Нали и Софиянски направи велоалеи зад Хилтън в парка. Е, в парка не е много опасно, няма много коли, кучетата серат по алеите, никой не кара в тях защото са тесни и се мотаят деца. Въобще не схващам за какво се борите. Карайте си колелата и събирайте нови симпатизанти на забавлението, а велоалеите са пълна простотия. Всъщност велоалеята е повече ограничение за велосипеди а не за коли и пешеходци и не знам защо това не е ясно. Единственото добро средство за защита на велосипедиста е шофьорите да добият страх от тях, както от пешеходците. И да знаете че в чужбина няма толкова мног алеи, така че не се глезете в мечтите си. Всичко е маркетинг. На някой му построили алея за колела от блока до магазина? Това е за да идеш там за да ти е удобно и да си дадеш кинтите. Покрай Дунав има велопът... ми да за да ядеш по кръчмите и да спиш по хотелите и т. н. Вижте по света как е. Има достатъчно клипове в нета и не говорете глупости. Потърсете в You tubе "Amsterdam bikes" и после се грижете за алеите. Много е важно да се предизвика респект в шофьорите, а не да караме отстрани. Сега някой ако се завайка че дишал отрови да му е ясно че той си ги диша и в колата и на земята. А ако каже че сколелото се задъхва и диша дълбоко, то да смени темпото. Разбирам че е опасно за младите които нямат шофьорски стаж и не им е съвсем ясна простотията по българските пътища, но аз нямам проблеми. Не искам бавни велоалеи на избрани от друг места. Искам си свободата. :smash: http://www.youtube.com/watch?v=I86G5jDD ... re=related
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот massada » Пет Май 27, 2011 12:01 am

аз живея в Лотарингия искам да ви кажа че тука вело трафика е перфектно организиран,в града се движиме по маркирани алеи-върху асфалтовия път е отделна лена а върху тротоара лента с червен цвят.другото което е много важно е че хората имат супер съзнание и велосипедиста е прав винаги.не случайно това е член 1 на правилника за движение в Германия-фархррада хат има герихт-велосипедиста е винаги с предимство.също така за велосипедите си има отделни сфетофари .извънградско всеки асфалтов път в Германия е дублиран от ляво и от дясно с вело път-широк около 1,5м които си е отделен път и няма нищо общо с автомобилния.сега се прокрадва една технология вело трасетата да бъдат покрити един вид да се кара в нещо като тунел от алуминиева рамка и плексигасови плоскости с вентилация и осветление.целта е вело движението да не е зависимо от атмосферните влияния-сняг,дъжд,поледици.но за сега е само проект.другото е съзнанието на обществото.хора които в българия бихте видели в лимузина само или джип като :съдии,депутати,бизнесмени-хора от такива категории в Германия много често са велосипедисти карат редовно и карат активно велосипед .сега тука на река Саар има направен любителска вело-алея за състезания с дължина около 10 км която свързва немската и френската част и на нея редовно се организират любителски състезания групово или индивидулано,абе изобщо в Германия велосипедиста може да изпита всички удоволствия велосипедни с пълни шепи.а колко готини момичета карат...не е истина просто.а да не забравя в всяка железопътна композиция има поне 2 вагона които са за велосипедисти-първия и последния.в всеки трамвай и автобус има разширена зона за велосипейсти.в всяка държавна или частна институция имате право да влезете с велосипеда си ако нямате възможност да го заключите.относно реда черваната светлина отзад и бялата отпред нощем са задължителни иначе глоба 50 евро :beer:
massada

Рейтинг: 995

Мнениеот Plamen_EM » Нед Юни 19, 2011 9:46 pm

Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот royalracing » Сря Юни 22, 2011 7:52 am

Попаднах на нещо интересно:До 4 г ще има 100км мрежа от Велоалеи в София .
http://www.novatv.bg/news/view/2011/05/ ... %B8%D1%8F/
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Мнениеот subritual » Сря Юни 22, 2011 10:05 am

Първо велоалеята,после пътя и бетона.
:D
Аватар
subritual

Мнениеот Plamen_EM » Сря Юни 22, 2011 12:05 pm

А,нищо чудно и на гара Пионер и на мястото на София ленд, да изникнат сгради, ама са започнали да демонтират релсите.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот skiman » Сря Юни 22, 2011 12:54 pm

Отдавна гарата и завод Фурнир са предвидени за застрояване. Някакъв приятел на Софиянски- евреин, го е "купил" по негово време. До сега живущите там се бунтуват, ама едва ли ще е за дълго.
Живял съм там над 30 години и ..спомените за игрите на фунийки покрай релсите и в/у трупите във Фурнир ми изплуваха. :bawling:
А в гората покрай гарата и покрай "Камилите" се научих да карам колело.... :bawling: :bawling: :bawling:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот silvertm » Пет Юни 24, 2011 5:36 pm

Изображение

Поздрави от "Ломско шосе", днес.
Браво на "Велоеволюция!
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот bikerider » Пет Юни 24, 2011 10:34 pm

:roll2:
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Пон Юни 27, 2011 6:39 pm

silvertm написа:Браво на "Велоеволюция!

Кое е общото с Велоеволюция?
Или когато се направи велоалея, то тя обезателно е дело на тях?
Може ли некакви данни за това?

И защо няма "Браво на "Велоеволюция!" за намазаното с червена боя "велосипедно платно" в Младост 4? Боята, която зачезва на места, след няма 2 месца от нанасянето й, поради тотална липса на износоустойчивост. Къде е бравото за поредните хвърлени на вятъра пари?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот silvertm » Пон Юни 27, 2011 9:31 pm

Alpina написа:

Отсега нататък, където се появи велосипедна алея в София, тяхно дело е.
Защото именно те институционализираха дебата за велосипедната инфраструктура в града.
Защото заради техните действия келемето Петър Диков, което само преди няколко години с пяна на уста разправяше как в София няма как да се кара колело, сега идва на велосипедните шествия на Велоеволюция, при това на велосипед.
И защото заради Велоеволюция велосипедните алеи еволюираха от жълта боя по тротоарите до онова, което е на снимката по-горе.
Та затова.
Обяснявам ти, за да знаеш какво да отговориш, ако те попитат.

Между другото, днес отвориха "Ломско шосе" за автомобили, а велосипедната алея е пълна с велосипедисти ;)
В първоначалните планове тук нямаше велосипедна алея, а просто трета лента - знам това, защото бях на общественото обсъждане преди около 4 години.
silvertm

Мнениеот eMcKu » Пон Юни 27, 2011 10:03 pm

skiman написа:Отдавна гарата и завод Фурнир са предвидени за застрояване. Някакъв приятел на Софиянски- евреин, го е "купил" по негово време. До сега живущите там се бунтуват, ама едва ли ще е за дълго.
Живял съм там над 30 години и ..спомените за игрите на фунийки покрай релсите и в/у трупите във Фурнир ми изплуваха. :bawling:
А в гората покрай гарата и покрай "Камилите" се научих да карам колело.... :bawling: :bawling: :bawling:

Всеки ден отделям по 2-3 часа, за да съм в горичката. Всеки знае, че като си там, все едно не си в София. Много мъчно ми става като чета всичко това ... :bawling: :bawling: :bawling:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Alpina » Пон Юни 27, 2011 10:11 pm

Преди 10 години съм гледал ПУП на различни квартали, комплекси и райони и на тях имаше велоалеи. За да станеха реалност обаче се искаха сериозни инфраструктурни промени. Велоеволюция направи/финансира разширението на Ломско шосе, че да има място за такава ли? Хайде погледни устройствените планове на града, преди да се е появила Велоеволюция и пак ще си говориме.

За мен те са тези, които са виновни да има велоалеи по тротоарите, които се конфронтират с пешеходци, заобикалят дърветка, бутки, рекламни табла. Те са тези, заради които се пропиляха огромни средства за две линии боя. Те са тези, които наричат две ленти боя, която се изрърква от пешеходци - велоалея.

Велоалеите, такива като тази която днес беше открита на Ломско Шосе, са планирани наистина отдавна, за да се случат обаче е нужно разширяване на пътните платна. За да се случи пък това е нужно отчуждаване на парцели и т.н. за да се случи пък това... да продължавам ли да изброявам колко неща трябва да се случат, за да има велоалеи, като откритата днес?

Съществуването на такива като тази по Борис III по А. Стамболийски и т.н. също ли е тяхно дело? Изобщо знаеш ли колко терени са подготвени частично за да станат лъч от велоалея, когато това стане възможно - за пример разрушаване на сгради и т.н.

В същото време ще контрирате, че някои булеварди вече са били реконстроирани, но нямало по тях такива - ами това е защото по едни разни "смешни" норми там не трябва да има такива, поради замърсеност на въздуха, трафик и т.н.

Изобщо като погледнете общите устройствени планове на София и с магическа пръчка премахнете всичко, което в момента влиза в тах - ще се се появят наистина стотина км. велоалеи. Но такива планове се правят с идеята, че осъществяването им ще се случи с десетилетия, да не казвам и по-голям срок. Идеята им е, че след време като падне сграда - на нейно място не се строи нова, защото тя ще стане част от платното например, чака се следващата и по-следващата и когато останат само няколко сгради - преминава се към отчуждаване и проекта се завърпва.... Искат се време и много средства, а не тропане с краче и рев "искаме две линии боя на тротоара".

Загледай се в http://maps.sofproect.com/oup/default.aspx
Това е София, но не такава каквато е днес, ами такава каквато е планирана за десетки години напред.
За да има велоалеи, като тези, които сънувате - тя трябва да изглежда по същият начин. С изненада много хора, които биват "светнати" за това, откриват как квартала им може да изглежда много приятно но предния ден са протестирали срещу нещо, за което грам идея си нямат. Просто защото някой се е възползвал от овчият им манталитет.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот subritual » Пон Юни 27, 2011 11:01 pm

Браво на Велоеволюция,че се занимава с тези проблеми.На повечето хора не им се занимава, но критикуват.
И аз критикувам,защото не мога да направя нищо.Защото такива организации асимилират моето мнение.
Правенето на велоалеи в днешно време е много популярно и модерно.Това е една идея обречена на успех.Навярно мизерията у нас е толкова голяма,че и за това се изискват усилия.
И аз и Пенчо можем да се включим като консултанти и активисти.
Да агитираме по имейла разни балъци,които да идват да ни помагат на шествията,ей така,за идеята.
Да правим масовки и да ги показваме на общината и общественоста.
В тая държава трябва да се намерят малко борци с вятърни мелници, не герои.
Аватар
subritual

Мнениеот silvertm » Вто Юни 28, 2011 6:47 am

Alpina написа:В същото време ще контрирате, че някои булеварди вече са били реконстроирани, но нямало по тях такива...

- Сам си си отговорил ;)
Погледни и първия лъч на метрото, там няма велосипедни алеи.
Търси каквото си искаш обяснение за това, но всичко се свежда единствено до факта, че тогава е нямало граждани, като "Велоеволюция", които да зададат приоритета.

А на проекта за разширение на "Ломско шосе" преди 4 години велоалея НЯМАШЕ.
Петър Диков, който присъстваше на общественото обсъждане лично го каза, защото беше попитан.
Да не говорим, че при това плановете бяха да има доста по-голямо разширение, за което от общината после решиха, че нямат пари за обезщетения.

Апропо, алеята до "Цар Борис ІІІ" преди ремонта официално не можеше да се разглежда като велосипедна алея, май си забравил?
silvertm

Мнениеот PtD » Вто Юни 28, 2011 8:52 am

silvertm написа:Търси каквото си искаш обяснение за това, но всичко се свежда единствено до факта, че тогава е нямало граждани, като "Велоеволюция", които да зададат приоритета.

+1

Tрябва да се вдига шум и врява, за да те забележат и евентуално да се съобразят с теб. Пример: таксиджиите.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Вто Юни 28, 2011 6:17 pm

silvertm написа:Апропо, алеята до "Цар Борис ІІІ" преди ремонта официално не можеше да се разглежда като велосипедна алея, май си забравил?

Всичко помним, помним и цената. Ама нея не я коментираш... на фона на похарчените пари положението е пълна трагедия. Но... всеки с критериите си :spin:

@PtD: определено е така - един спасител в тужурка и борсалино две години врякА "ние ги фащаме, те ги пускат" и ей го на - матр'иала взе, че го избра. Коментара за цената важи и тук.
Аватар
bikerider

Мнениеот silvertm » Вто Юни 28, 2011 9:13 pm

bikerider написа:Всичко помним, помним и цената. Ама нея не я коментираш...

За цената питай ей тия специалисти.
Мен ме устройва, че има велосипедна алея.
silvertm

Мнениеот hitar_potter » Вто Юни 28, 2011 10:10 pm

Alpina написа:

Може ли некакви данни за това?

И защо няма "Браво на "Велоеволюция!" за намазаното с червена боя "велосипедно платно" в Младост 4? Боята, която зачезва на места, след няма 2 месца от нанасянето й, поради тотална липса на износоустойчивост. Къде е бравото за поредните хвърлени на вятъра пари?

ъъъъ къде това?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот bikerider » Чет Юни 30, 2011 1:52 pm

@silvertm: Аз не те питам за цената, питам защо не я коментираш. Всички знаем да даваме акъл и после политиците да са виновни. Браво на Велоеволюция!
Аватар
bikerider

Мнениеот silvertm » Чет Юни 30, 2011 3:17 pm

bikerider написа:...цената, питам защо не я коментираш...

Защото цената е конюнктурно количествено измерение, което не е неизменно присъщо на феномена "велосипедни алеи".
Това, че някой е намерил почва тук да извършва нарушения или дори да краде, си е негова собствена отговорност, която трябва да му се потърси. Но двете събития - изграждането на велосипедна алея и искането на сметката, - са независими едно от друго. И нямам никаква представа защо това за теб е толкова важно в контекста на темата.
Например аз след малко ще отида да протестирам срещу заявеното намерение на правителството да промени цял закон в полза на едно юридическо лице, занимаващо се с предоставяне на скиорски съоръжения, но при това протестът ми няма да е срещу ски спорта. Защото ги разглеждам като независими едно от друго.
Дано съм пояснил добре.
silvertm

Мнениеот bikerider » Пет Юли 01, 2011 5:41 am

Намирам подобно становище за силно безотговорно в икономическия смисъл, да не казвам по-силни думи. Да отида на фризьор, да платя петорна цена и чак у нас да се погледна в огледалото, да видя че са ме офъкали като футболе и да се успокоявам, че плащането е отделно от търсенето на отговорност... дори звучи смешно, когато говорим за лични финанси. А когато говорим за данъци и пари на общината си е чисто източване през "наши" изпълнители - класическа схема, в която винаги участва НПО като благороден инициатор на велика идея. Когато някой ми е измъкнал от джоба, просто е откраднал едни пари, срещу които е "изградил" недоразумения (най-меко казано), то аз логично беснея. И то не беснея срещу крадеца (крадци има навсякъде), а срещу малоумниците, които му подсказаха как да гепи още пари от мен и другите данъкоплатци. Ако са малоумници де, в което аз не вярвам. Не виждам тук място за други становища, качество/цена на услугата или е изгодно или не е. А за някои неща беше известно много отдавна, че идват с твърде висока цена, но явно масата хора мисли "разделно" като теб. Признавам, че "разделното консумиране" на услуги помага срещу напъни на гадното нещо наречено съвест (там където я има изобщо), само че е лицемерно спрямо интересите на самия консумиращ. Както казах горе твърде удобно е да се дават велики идеи и после да се мият ръцете с политиците. Няма да дъвча повече липсата на елементарен контрол от страна на странни НПО-та като Велоеволюция. И преди е писано тук как нещата се правят истински.

С подобно "разделно" разглеждане на цена и качество на услугата ще стигнем много бързо до гръцката ситуация. И без това сме се запътили натам. А после, разбира се, ще протестираме и ще мятаме молотовки по колите и витрините, щото ние като граждани нямаме нищо общо с кражбите. Ние просто искахме велоалеи... :spin:

Edit:... и магистрали! :love:

Отсега нататък, където се появи велосипедна алея в София, тяхно дело е.

Точно така! Alpina, недей да оспорваш безспорните им заслуги. Нека се задавят от заслуги.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Юли 01, 2011 9:00 am

bikerider написа:....то аз логично беснея. И то не беснея срещу крадеца (крадци има навсякъде), а срещу малоумниците, които му подсказаха как да гепи още пари от мен ...

Ъъъъ. Тоест ако във вестника пише за някаква телефонна измама, и някой вземе да те преметне с нея, ти беснееш срещу вестника, а не срещу измамника? Губи ми се логиката нещо.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум