Забраняват карането в горите и планините !???

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Забраняват карането в горите и планините !???

Мнениеот did » Нед Фев 20, 2011 11:51 am

Централен Балкан не е природен, а национален парк. Разликата е ОГРОМНА! Витоша не е национален парк и там законът за горите важи!

В националните паркове и резерватите си има съвсем друг режим, който няма нищо общо със закона за горите, който се обсъжда тук.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот STAFF » Нед Фев 20, 2011 1:59 pm

colson, и мен не ме кефят хич навлеците в София. Нито пък съм фен на майните. Всеки в този форум може да го потвърди. Само че конкретната тема не изисква да се прегръщаме и целуваме, а да мислим конструктивно и да действаме кооординирано. Това може да стане само ако сме заедно.

Същото правило важи и за настоящето и бъдещето на отношенията между нанадолните и нанагорните групи в МТВ-обществото. Дошло е време разделно и трябва да си опичаме акъла. Общото между тези две групи е много повече, отколкото са различията и трябва да направим така, че да гребем в една посока - никой да не се чувства изоставен, никой да не се нерви, че другия му мъти водата, никой да не се мисли за повече от другия. Този филм съм го гледал от първия ред в една друга държава и трябва да ви кажа, че там почти бяха изтървали положението - осъзнаха се и формираха общо становище по ключови въпроси в последния момент. Дайте да не го правим по този начин.

Затова от няколко дни насам призовавам спускачите да вземат някакво отношение към тази дискусия. Убеден съм, че подобна стъпка е в общ интерес.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот silvertm » Нед Фев 20, 2011 4:35 pm

colson написа:...По запустялата планина Витоша...

Какво й е "запустяло" на планината Витоша?
На мен ми се струва, че е най-пренаселената планина всъщност.
Понякога пешеходните туристи ми изглеждат повече от дърветата наоколо.
Но може би си объркал планината :D
Защото пренаселеността на Витоша е един от основните й проблеми.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот subritual » Нед Фев 20, 2011 6:54 pm

Ами тя хем е запустяла,хем е пренаселена.Виж ти какъв парадокс.Горе има хижи, които се рушат,а на времето са служили на значително по-малко софиянци.
Но нека не обсъждаме повече Витоша,има си няколко теми за нея. :peace:
Аватар
subritual

Мнениеот Antares » Нед Фев 20, 2011 7:57 pm

STAFF написа:Затова от няколко дни насам призовавам спускачите да вземат някакво отношение към тази дискусия. Убеден съм, че подобна стъпка е в общ интерес.
Абсолютно! Нека не се разделяме на лагери, но нека и всички поемат отговорността на новото ни положение. Щото далеч не сме 'победили', нещата са много по-висящи, отколкото ни се струва.

П.П. Евала за постигнатото, браво на участвалите в срещата с зам-министъра, много се радвам, че Тояжката е нас, и силно се надявам, да не се главозамаем от постигнатите успехи, а да останем единни и сплотени около реално погледнато - общата ни цел.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот did » Нед Фев 20, 2011 8:09 pm

Колкото до спускачите, никой не се опитва да ги дели. Просто те някак предпочитат да си стоят пасивно и не разбират, че зад стратегията "велотуризъм" се крие възможност за въвеждане на общ разрешителен режим за колоезденето, от който те се нуждаят повече от мен. Причината е, че мен трудно някой ще ме хване, ако кръстосвам около Ардино, но около лифтовете винаги ще има кой да следи за спазването на законите.

Другото важно е, че при обсъждането на Областни планове за развитие на горите за пръв път ще се появи законова възможност за договаряне с туристите, определени пътеки да се отделят САМО за колоездене, ако има кой да се заеме с тая работа сериозно. Досега такива опции не е имало.

Обаче като че ли спускачите хвърлиха основните си административни ресурси да работят за байк-паркове и да преговарят с управата на парк "Витоша", та сега не са много наясно, защо трябва да се включват на още един фронт, който до този момент минава под мотото "велотуризъм".

Дано не съм прав.

EDIT:

Колкото и да е странно, сега и шосейните колоездачи имат шанс да бъдат забелязани, защото покрай съвместната работа с министерствата, всяко усилие за създаване на добро име на велосипедизма ще даде отражение и на неизбежните бъдещи опити за хармонизиране на всички закони в частта им "що е то велосипед, къде и как се кара, какви права и задължения има и въобще, има ли почва у нас". Щото вече се появиха интересни тенденции - в гората велосипедът не е ПТС, а по пътищата е ПТС. После ще следва да се конкретизира кой велосипед е ПТС и кой е спортен уред, понеже едното трябва да има 1000 светлоотразителя, а другото се използва в Обиколката на България... и други разни мисли в тази посока.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Yavkata » Нед Фев 20, 2011 9:17 pm

Така, така, от частното към общото :D Дано дойде скоро времето борбата да е за признаване на велосипеда за превозно средство с предимство и в града. Между другото може да се отправят и някои предложения към министерството на земеделито и горите, примерно за откриване на "горещ телефон" за сигнали за нарушения в горите (незаконна сеч, бракониерство и др. подобни) от страна на туристи и велотуристи. Един вид инициатива от наша страна в обществена полза, със съответните популистки дивиденти и за министерството.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот did » Нед Фев 20, 2011 9:34 pm

Yavkata написа:Дано дойде скоро времето борбата да е за признаване на велосипеда за превозно средство с предимство и в града.

Това не е абстрактна идея.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот STAFF » Нед Фев 20, 2011 10:06 pm

Yavkata написа:Между другото може да се отправят и някои предложения към министерството на земеделито и горите, примерно за откриване на "горещ телефон" за сигнали за нарушения в горите (незаконна сеч, бракониерство и др. подобни) от страна на туристи и велотуристи. Един вид инициатива от наша страна в обществена полза, със съответните популистки дивиденти и за министерството.

Говорихме за това на срещата и ще го запишем в меморандума за нея. :agree:
Аватар
STAFF

Мнениеот silvertm » Пон Фев 21, 2011 8:41 am

subritual написа:има хижи, които се рушат,а на времето са служили на значително по-малко софиянци...

Ами рушат се, защото може би никой не иска да ходи на хижа, която му е в квартала. Хората днес са далеч по-мобилни от някога и ходят на хижи в по-диви местенца. А и не съм забелязал функциониращите хижи на Витоша да се пръскат по шевовете от посетители - пазарен принцип, хората търсят друго. Сега Витоша се ползва основно за пешеходен и велотуризъм (надявам се).

Yavkata написа:...примерно за откриване на "горещ телефон" за сигнали за нарушения в горите (незаконна сеч, бракониерство и др. подобни) от страна на туристи и велотуристи.

То не че сега няма, ама от ИАГ никак не стават за "бърза помощ" :)
Но това по никакъв начин не пречи да има такова предложение.
silvertm

Мнениеот veskoz » Пон Фев 21, 2011 9:28 am

Па се запУеснахте по таа Витоша. Стига офтопик де!
Разводняваме темата... не че е трудно да се отсява де.

Ситото ми пуска постове от 5-6 автора (вече). :D :magnify:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот silvertm » Пон Фев 21, 2011 9:41 am

veskoz написа:Па се запУеснахте по таа Витоша. Стига офтопик де!

Ами те повечето принципни неща бяха заковани в темата и няма какво толкова да се човъркат. Ако изобщо някой пише тук, то ще е навлизане в детайли и частни случаи. Което си мисля, че също е важно. В тая връзка за мен е лесно и нормално да говоря именно за Витоша, защото както и да го смятам, най-много там се мотая :beer:
silvertm

Мнениеот Runaway » Пон Фев 21, 2011 11:07 am

Включвам се, само за да ви информирам, че днес БТС подписаха становище, с което подкрепят велотуризма като част от туризма в България.
Становището не коментира закона и конкретния проблем, но смятам, че е немалка подкрепа в тази посока.

Тъй като не успявам да прикача файла, копирам текста му:

СТАНОВИЩЕ
На Български Туристически Съюз
Относно велотуризма, като част от туризма в България

С настоящото Български Туристически Съюз изразява своето становище относно велотуризма и неговата роля в съвременния туризъм в България, а именно:

Велотуризмът представлява съществена част от туризма в България, като допринася за неговото развитие.

Велотуристите имат високо ниво на еко-култура, която проявяват в планината.

Велотуризмът изгражда положителни възгледи и навици сред подрастващото поколение и отдалечава младите хора от лошите страни на градския живот.

Същността на велотуризма е придвижване в планината по планински пътеки, пресечени и непрохождани терени.

Считаме, че велотуристите имат своето естествено място сред туристите в България и като такива би трябвало да се движат свободно по туристическите пътеки, маркирани от Българския Туристически Съюз.

С уважение:

................
Български туристически съюз

/подпис/
Дата: ............................
Аватар
Runaway

Рейтинг: 1870

Мнениеот airborneone » Пон Фев 21, 2011 12:43 pm

STAFF написа: Затова от няколко дни насам призовавам спускачите да вземат някакво отношение към тази дискусия..

Да кажа 2 неща.
1) Темата става почти нечетима от офтопик.
2) Ако ще помогне мисля, че е добре да има регулиране само за Витоша.
Явно от тук тръгна проблема и тук има най-голяма конфронтация.
Явно е и че проблема е със спускачите. Така, че според мен трябва да се регулира това по някакъв начин, за да няма още по-големи проблеми в бъдеще.
3) Както каза Стаф, ако продължават някои индивиди да делят стиловете в колоезденето
найкрая всички стилове ще дужаме супата заедно
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот did » Пон Фев 21, 2011 1:08 pm

airborneone написа:2) Ако ще помогне мисля, че е добре да има регулиране само за Витоша.

Щом ти нищо не си разбрал, значи никой нищо не е разбрал.

Витоша е природен парк и за нея важи Законът за горите. Над него може да има само допълнителни забрани. Ако законът забрани нещо, управата на парка не може да го разреши.

В момента се мъчим да ви защитим правата, а вие даже не искате да прочетете...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Фев 21, 2011 4:00 pm

Аз искам да поздравя двамата Митковци, Миро и Любо за инициативността и смелостта да се потрудят за общото благо. :beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Pugsli » Пон Фев 21, 2011 5:18 pm

NovemberCharlie написа:Аз искам да поздравя двамата Митковци, Миро и Любо за инициативността и смелостта да се потрудят за общото благо. :beer:
+1 Евала момчета!!! Замислете се на какви се делим!? Хора които въртим нагоре и такива които се меткаме надолу!? Това е лудост нали всички караме КОЛЕЛА независимо от хода на вилката и това дали рамката е твърда! + това мисля че много хора в този форум въртят нагоре И пускат надолу(е) :) Точно за меткането под лифтовете съм тотално солидарен с колегите спускачи (без да съм такъв) Винаги когато съм катерил под Бай Кръстьо (най-често пеша) по никакъв начин не ми е пречило да се отместя за да прелетят момчетата с вул фейсове + това винаги съм бил предопреден и съм знаел че се задават! Винаги има недоволни ,аз лично съм отнасял не една псувня (почти безпричинно) на панорамна или над Владая ,около Чуй Петльово (където е почти безлюдно) ,а и на други места! Та мисълта ми е в един кюп сме дайте да се подкрепяме и още веднъж евала на двамата Митковци, Миро и Любо ,не ви познавам лично ,но благодаря!
"Fortuna non est penis in mano non recipentur!"
Pugsli

Рейтинг: 1200

Мнениеот ivan_radev1 » Вто Фев 22, 2011 7:56 am

Вестник Стандарт се сети за нашата тема.

линк
линк
линк
Аватар
ivan_radev1

Мнениеот Insight » Вто Фев 22, 2011 9:51 am

ivan_radev1 написа:Вестник Стандарт се сети за нашата тема.....

....тамън навреме са се сетили, ама пък за 1 ден - 3 набързо скалъпени статии...
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот did » Вто Фев 22, 2011 11:32 pm

Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Randonneur » Сря Фев 23, 2011 2:50 am

Yavkata написа:Благодаря на скоростно организирания "комитет" за адекватните действия, в помощ на справедливата кауза.
Аз също ще се присъединя към апела на Любо (г-н Ботушаров). Групите които са на етап полуорганизирани, да направят следващата стъпка - официална регистрация. Може да се чувствате по -свободни и независими във "неофициялно" състояние, може да организирате чудесни мероприятрия -масови , полезни и т.н. Но ако направите официална регистрация в съда това няма да ви "отнеме свободата". Може да ви направи само по отговорни и още по полезни.
Както каза и PtD време е една залепена тема с процедурата за регистрация.
Доколкото се сещам в съда се носи :протокол от учредителното събрание, адреса на седалището на клуба с БУЛСТАТ, копие от приетия устав, избрания за председател и членове на УС трябва да извадят свидетелство за съдимост и спесимен от подписа си(прави се при нотариус за 2 минути).Регистрацията е като Дружество с ограничена отговорност на частна полза. Естествено ако има някави промени и различия нека миналите скоро по този път да го опишат по точно, както и да се публикува един примерен устав, който да може да се приложи с минимални промени за всеки новоучредяващ се велоклуб. Апелирам някой от "водещите в момента хорото" да се включи като автор на темата, а може би и по - добре да бъде като статия във сайта "Стъпки за учредяване на велоклуб" , примерно.

Понеже не видях да е създадена такава тема, отговарям тук: Регистрацията не трябва да е като ООД, а да е по Закона за юридическите лица с нестопанска цел /ЗЮЛНЦ/. Тук може да се избира между частна или обществена полза, като препоръчвам да е в обществена. Разликата е, че влизате в един Регистър на Министерството на правосъдието и трябва да правите там годишни отчети. В замяна обаче може да участвате в проекти и да получавате подпомагане от държавни и общински институции. Така по-лесно ще се получават и дарения. Като ЮЛНЦ ще можете да членувате и във федерации, което за един велоклуб е особено важно, като БКС /състезателно колоездене/ или БФТ /туристически спортове и бревети/, или в някаква бъдеща Федерация - само за МТБ клубовете, ако има нужда от такава.
Изображение
RAAM 2010-2011; 36x1200+ incl.17 SVS 2001-23:
BMB'2000; LEL'2001; RM'2004; SBS'2005; GBR'2009; Hun2013; MGM'13; PBP'03,07,11,15,19,23; 1001Miglia'08,12,16; Al-Andalus 2018; DDR'22; Praga'23;
Аватар
Randonneur

Рейтинг: 1740

Мнениеот Yavkata » Сря Фев 23, 2011 6:59 am

Благодаря за поправката. Естествено , че е така. Грешката е моя от недоглеждане.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот veskoz » Чет Фев 24, 2011 9:54 am

Стандарт написа:Война тръгна за байковете по планините. Любителите на велосипедизма скочиха срещу забраната да се кара колело. Тя бе въведена с текст в проектозакона за горите. След закани във форумите за протести пред Народното събрание.

Е те за т'ва не трябва да се дрънкат глупости по групи и форуми.
Това че и вестника е чул-недоразбрал к'ва е идеята е друго.
"Велосипедизъм" ?! От къде идва тази дума? От какво? :dontknow:
Войни, протести, скачане... лоши байкъри, лошии!!! :rofl:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот k0k0 » Чет Фев 24, 2011 9:58 am

Аз заради това съм намразил отдавна стандарт, никога не пишат за нещата както са!
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот did » Вто Мар 01, 2011 10:19 pm

Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот mulltex » Чет Мар 03, 2011 8:13 pm

did написа:http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/03/01/1052571_gorskiiat_zakon_pochti_uspokoi_ekozashtitnicite/

То колкото интересна новината, толкова са и интересни и коментарите под нея. :)
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот STAFF » Чет Мар 03, 2011 8:59 pm

И какво им е толкова интересното на коментарите?
Аватар
STAFF

Мнениеот did » Чет Мар 03, 2011 9:38 pm

STAFF написа:И какво им е толкова интересното на коментарите?

Нищо.

На мен започва да ми се привижда едно послание от тази и други (доста) подобни статии.

Някой се опитва да ни приспи.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот k0k0 » Пет Мар 04, 2011 12:58 am

Имам въпросче - меморандумът подписан ли е последно или се очаква все още да се подпише ?
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот did » Пет Мар 04, 2011 3:34 pm

k0k0 написа:Имам въпросче - меморандумът подписан ли е последно или се очаква все още да се подпише ?

Меморандумът е "харесан" от зам. министър Костов и от експертите. Очаква се становище на правния отдел към министерството. Другата седмица очакваме решение.

След подписването на този меморандум вероятно ще се проведе нова среща, на която е добре да не присъстват само 4 човека, а представители на повечето сериозни клубове.

След това ще се пристъпи към легитимация на клубовете на местно ниво, чрез създаване на формални отношения с регионалните структури, следящи за реда в горите.

После... още много.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум