Как да се предпазим от кражба на велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как да се предпазим от каражба на велосипед

Мнениеот krach » Съб Сеп 15, 2012 7:47 pm

ivondera написа:Да много си прав за това колко от крадците носят акумулаторни флексове. Ще си взема една от веригите от по горния пост, но нямат цена. Ще звънна да видя колко струват. В тези вериги не ме притеснява, че може да ги срежат, притесняваме какви са ключалките.

Да не правя реклама но човека питаше. тази верига съм я гледал в макс бай на ул. Тодор Каблешков в София. От там си взех и у лока.

За магазините и колелото....аз 90% от времето ми извън дома съм на колело. На работя ходя с колелоо, в редки случаи използвам колата когато трябва да ходя до магазин на другия край на града от който се предполага че ще съм с много багаж. Така че ми е необходимо нещо което да не се срязва за 3 мин...ами поне за 10 :rofl:
Няма пенкилер но има такива за които им трябва повече време. И ако трябва да се обобщи темата - трябва да се смени заглавието. Да си предпазиш колелто когато не е между краката ти, е дома.
Предвид дискусията по - скоро темата трябва да се казва как да забавим крадце.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот vasilevl » Пон Сеп 17, 2012 7:47 pm

В UK си слагат GPS устройства на секретни места по скъпите байкове.. също има отдел в тяхната полиция, който се е специализирал и работи само по случаи на вело кражби.. правят им хайки и т.н. .. Тук системата е ГЕМБЪЛ... ако щете и "ЩТРЪ" локове да слагате толкова им трябва, от 2-5мин. и "сбогом байкче".. Мислил съм си за някакви шокови датчици тип аларма с някакво зумерче, но никъде не съм срещал подобна джаджа за такова приложение. :dontknow:
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Мнениеот krach » Пон Сеп 17, 2012 9:27 pm

Представям си ако направят такъв отдел в БГ полиция ще е само още едно място в което ще изтичат парите ни. Те за обир на жилище не си дават зор кво остава за колело. Ако искаш един полицай да не ти се пречка, накарай го да свърши работа. ВЕДНАГА ще се скатае
krach

Мнениеот marsa » Пон Сеп 17, 2012 9:31 pm

vasilevl написа:Мислил съм си за някакви шокови датчици тип аларма с някакво зумерче, но никъде не съм срещал подобна джаджа за такова приложение. :dontknow:
В този пост (точно преди 1стр.):
viewtopic.php?p=872082#p872082
има такова решение.

Като цяло на пръв поглед изглежда добре, но не мисля че някой ще обърне внимание на дрезгава мини алармичка в оживена градска среда, особено ако злосторника го раздава неглиже, а на самотно място мисля че кутийката ще изпита една единствена вибрация - от настъпване и ще си остане на местопрестъплението.

Има едно основно правило - приеми, че крадеца винаги е по- подготвен от жертвата - ние сме поне крака назад.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот darki » Вто Сеп 18, 2012 4:03 pm

marsa написа:
Като цяло на пръв поглед изглежда добре, но не мисля че някой ще обърне внимание на дрезгава мини алармичка в оживена градска среда,

Ако спецификацията е реална тези 110 dB са си БАЯ ЗВУК, но аз лично се съмнявам дали това е реалната сила на сирената на алармата. :D

PS. Поразгледах се в нета и чук алармата децибелите са меко казани смешни и определено не върши никаква работа ;-)
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот MacLeod » Нед Сеп 23, 2012 10:11 pm

Здравейте, оглеждам се и аз за нещо здравичко и попадам на това:

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=18394, също попадам на тази статия за него :
http://www.bikeradar.com/gear/category/accessories/locks/product/review-kryptonite-new-york-fahgettaboudit-mini-16565

където пише че бил "индеструктабъл". Но също така имал недостатък, защото бил малък. Но този недостатък бил дребен проблем, защото ако се ползва с този кабел:

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=9630 размера не е важен.

Всичко идеално, но единственото което не разбирам е как така ще се ползва с този кабел ??? Каква е файдата, че е "индеструктабъл" тогава ? Нали крадеца ще пререже просто кабела и готово. Кабела хич не изглежда неразрушим.

Там в коментарите към кабела разни хора пишат, че били много доволни от подобна комбинация. Явно има нещо, което не разбирам. Ако някой знае, ще се радвам да сподели.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот rarekin » Пон Сеп 24, 2012 4:18 am

Заглавието на темата има нужда от корекция.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Slade » Пон Сеп 24, 2012 9:55 am

MacLeod написа:...

Всичко идеално, но единственото което не разбирам е как така ще се ползва с този кабел ??? Каква е файдата, че е "индеструктабъл" тогава ? Нали крадеца ще пререже просто кабела и готово. Кабела хич не изглежда неразрушим.

Там в коментарите към кабела разни хора пишат, че били много доволни от подобна комбинация. Явно има нещо, което не разбирам. Ако някой знае, ще се радвам да сподели.

Разбира се, че се обезсмисля с кабел. Ще го нарежат нишка по нишка като всеки друг и чао. Проблемът на тва катинарче е, че май е доста по-малко в сравнение със стандартния U-lock и по-трудно ще се намират подходящи места за заключване. Аз обаче виждам и друг проблем - за какво заключваш колелото? Ако е за някоя ограда или тръба, крадецът може спокойно да се среже оградата, вместо да се занимава с прехваления катинар, затова последният трябва да минава и през каплата. Иначе катинарчето изглежда масивно и тежко (и адски скъпо).
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот vafi » Пон Сеп 24, 2012 10:24 am

Аз съм си измислил система за връзване с кабел и U-lock - кабела минава през стълб, после през предното колело и се закача за U-lock-а. Същия обхваща задното колело и вертикалната тръба на рамката. Така са защитени и двете ми колела понеже са на бързи врътки и могат лесно да се свалят. Другото е, че дори да срежат кабела, колелото не е в движение ... Естествено това важи само за кратко и на място което пред очите на много хора :)
П.С. Следващия път ще направя снимки да демонстрирам нагледно ;)
Amsterdam is like the Tour de France. Just a lot of people on drugs riding bikes!!!
Аватар
vafi

Рейтинг: 1412

Мнениеот kras4o » Пон Сеп 24, 2012 2:09 pm

vafi написа:Аз съм си измислил система за връзване с кабел и U-lock - кабела минава през стълб, после през предното колело и се закача за U-lock-а. Същия обхваща задното колело и вертикалната тръба на рамката. Така са защитени и двете ми колела понеже са на бързи врътки и могат лесно да се свалят. Другото е, че дори да срежат кабела, колелото не е в движение ... Естествено това важи само за кратко и на място което пред очите на много хора :)
П.С. Следващия път ще направя снимки да демонстрирам нагледно ;)

Ха, аз тази тактика я видях от един юнак с криптонит U-lock, наистина е добре идея,

Ама в крайна сметка и у вас в хола да държиш колето, заключено за парното пак не е гаранция.

Затва заключалки в рамките на 10-15% от цената на байка; да се мисли преди да се остави без надзор и ако се остави как е заключено и накрая свещи от по 10 стотинки и :praying: .
Аватар
kras4o

Рейтинг: 1205

Мнениеот krach » Пон Сеп 24, 2012 9:45 pm

Кабела на криптонит предполагам е нещо по - високо качествено от стандартните боклуци които се продават за по 3 лева. Иначе кабела както се вижда не е обвързван с катинарчето. Така че може да си купиш нормален у-лок и въже
Единствения минус на у-лока е че трудно се намират подходящи мста за връзването му. Е и от части тежеста.
Вярно е че някой по скоро би срязал нещото за което си вързал велосипеда вместо у лока.
krach

Мнениеот userr » Сря Окт 03, 2012 3:39 pm

Здравейте,
вижте това ревю от gizmodo http://gizmodo.com/5922074/the-best-bike-lock , какво мислите за него? Аз се реших да поръчам въпросния U-lock (http://www.amazon.com/OnGuard-Pitbull-U-Lock-Black-9-06-Inch/dp/B008MZ0A3M/) .
userr

Рейтинг: 1200

Мнениеот MacLeod » Чет Окт 04, 2012 9:40 pm

Мисля си за следната стратегия. Да си подсигуря колелото с подобни болтове: http://www.bicyclebolts.com/. Също вече съм го подсигурил с подобни qr-и : http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=28379 . Единственият минус е да не си загубя инструментите някъде, но мисля че няма да стигна до там.
Като заключвам някъде колелото ще използвам здрав u лок и разбира се гледам къде го заключвам. При такъв случай според мен ще стане доста добра комбинация.
Аватар
MacLeod

Мнениеот Svsvet » Пон Окт 08, 2012 9:58 am

Момчета, ако искате да не ви крадат нещата, напуснете София, Варна, Пловдив и т.н... Всичките ми колелета досега от 15 години са стоели зад къщата, без ограда, без заключващи механизми и каквото и да е предпазно средство. Дори кучето ми е хъски и не лае. Никога не ми е пипано нищо, въпреки че между къщите в нашия квартал дори няма огради - като в Америка :) Спален чувал и палатка са стоели буквално на тротоара пред гаража 24 часа и никой не ги взе. Гаражът ми, пълен с какви ли не инструменти, с резачка Хускварна и т.н. е стоял една седмица отворен, защото под вратата през зимата замръзна и не се затваря. Колата ми е стояла с дни отпред отключена и дори с отворени прозорци. Да, не съм от Швейцария, а от Габрово. Променете мисленето си и напуснете тези разбойнически вертепи!

Справка от последните дни:

"Екип на bTV направи експеримент - оборудва обикновен велосипед с GPS тракер. Устройството показва онлайн в реално време къде се намира велосипедът във всеки един момент. При кражба устройството може да покаже точното време и конкретната камера, пред която минава крадецът.

Първата нощ колелото оцеля, заключено във вътрешен двор на кооперация близо до НДК. На следващия ден оборудваният с GPS велосипед е оставен в друга централна зона на София.

В 23:21 часа системата информира със SMS, че обектът се раздвижва. Колелото е откраднато, а медията проследява в реално време как то преминава триумфално на собствен ход през почти целия център на София, за да спре в къща на улица "Никола Славков".
Svsvet

Мнениеот bulgar4e » Пон Окт 08, 2012 2:38 pm

Еми батко бойко да прати батковците да позагреят малко на улица никола Славков, какво чака...медали!?
Когато си долу, мислиш за горе! Когато си горе, мислиш за долу!
Аватар
bulgar4e

Мнениеот penmark » Пон Окт 08, 2012 6:36 pm

Чудих се къде да го постна. В темата с кражбите някак не се връзва. Затова го слагам тук.
http://btvnews.bg/kriminalno/10-kameri- ... stvie.html
Аватар
penmark

Мнениеот MacLeod » Пон Окт 08, 2012 7:17 pm

evin написа:GPS проследяващо у-во за велосипед, монтирано в заден стоп:

http://www.bikerumor.com/2010/12/05/ant ... e-tracker/
http://bikeportland.org/2010/12/02/new- ... hink-43907

Това изглежда интересно. Четох му описанието, само че не разбрах кога се праща смс-а ? При разклащане, докато крадецът реже, би ли пратило смс или само когато крадецът вече е на колелото и върти ? Това е важна подробност според мен. Полезно би било такова устройство аларма плюс тракер и смс ( 2 в 1 ). В момента, в който се задейства алармата, да се праща и смс. Но това да става при първото разклащане на колелото. Тракера да се пуска вече при движение.

Дали има такива аларми с възможност за смс ? При активиране на алармата да праща смс. Това ми се струва по - добро.
Последна промяна MacLeod на Пон Окт 08, 2012 7:26 pm, променена общо 1 път
Аватар
MacLeod

Мнениеот edinmilion » Пон Окт 08, 2012 7:25 pm

penmark написа:Чудих се къде да го постна. В темата с кражбите някак не се връзва. Затова го слагам тук.
http://btvnews.bg/kriminalno/10-kameri- ... stvie.html

Момчета, хайде да запалим къщата намираща се на улица "Никола Славков" :evil:
Прикачени файлове
otkrdntkll.png
Крадеца от ул. "Никола Славков"
otkrdntkll.png (362.91 KiB) Прегледано 9406 пъти
edinmilion

Мнениеот Explorer » Пон Окт 08, 2012 11:39 pm

Погледнах картата и настръхнах. Заключвал съм си колелото на по-малко от 50 метра от тази къща многократно. Много ми е интересно да видя и останалата част от репортажа.
Аватар
Explorer

Рейтинг: 1230

Мнениеот edinmilion » Вто Окт 09, 2012 8:33 am

Къде е колелото?" 2
Какво направи полицията след нашия сигнал?

http://btvnews.bg/video/tazi-sutrin/kde ... oto-2.html

п.п. хаха нали се сещате при това "желание", което полицията прояви за сваляне на отпечатъци, как ще се работи по жалбата. Шефа на районното - леле мале, само го чуйте на 2-ра мин. :praying: "И до година да дойдеш" - се тая
edinmilion

Re: Откраднати велосипеди!

Мнениеот hop » Пет Окт 12, 2012 12:52 am

Само да информирам, че на Илиянци също има един, който продава части и ремонтира колелета и е възможно да търгува с крадени неща. Успех!
hop

Рейтинг: 1325

Мнениеот pavkata2012 » Пет Окт 12, 2012 10:33 am

Привет на всички!
Явно има много места в София, където могат да се продават крадени велосипеди. За съжаление въобще нямам време и възможности да ги обикалям, защото сигурно и с едно посещение няма да стане. А, аз го и прежалих моя велосипед. Ако има други, които имат възможности и не се отказват от търсенето на собствените им велосипеди, мога само да ги адмирирам. Добре би било тия съмнителни търговци поне веднъж да ги спипат и да се поразплете малко тази велосипедна мафия, макар че се съмнявам.
При мен идваха разследващи от 5-то районно за още сведения - момче и момиче на около 20-30 години. Нямам нищо против младостта им, ама въобще не мисля, че могат да респектират някого, особено престъпник. Не останах и с впечатление, че нещо ще разследват, но пък владееха жаргона и казаха че сигурно вече са го "реализирали" велосипеда. Интересно дали те са наясно за местата със съмнителни търговци? Също се чудя, какъв човек трябва да си, за да ходиш по тези места да купуваш крадени вещи?
Поздрави на всички и се пазете, че хубавото време за каране продължава, но и крадците са наоколо!
pavkata2012

Мнениеот edinmilion » Пет Окт 12, 2012 9:44 pm

С извинение, че отново пак аз пиша, но така ми се пада тъй като днес са влезнали с взлом в апартамента ни, съответно е извършен обир...задигнали са лаптопа, но колелото е оцеляло - вързано за парното с верига :evil:
Честно, дори и аз на моменти съм се изумявал на прекалено предпазливото отношение, да не говорим за околните ми, доста налудничаво, но свърши работа този път и явно е нямало време за веригите.
За лаптопа как да е...колелото и то не е от скъпите /макар за за мен да е/, та какъв беше оня полицейски лаф да го използвам и аз: "Заявявам най отговорно" /край на цитата/, че най хладнокръвно и дори с кеф бих разстрелял крадец на каквото и да било!
Връзвайте си байковете, било то и за парното!

п.п. АА да още чакам народната милиция - сигнала е подаден в 18:25ч. - четири часа и отгоре :puke:
edinmilion

Мнениеот krach » Пет Окт 12, 2012 9:45 pm

pavkata2012 написа:Привет на всички!
Явно има много места в София, където могат да се продават крадени велосипеди. За съжаление въобще нямам време и възможности да ги обикалям, защото сигурно и с едно посещение няма да стане. А, аз го и прежалих моя велосипед. Ако има други, които имат възможности и не се отказват от търсенето на собствените им велосипеди, мога само да ги адмирирам. Добре би било тия съмнителни търговци поне веднъж да ги спипат и да се поразплете малко тази велосипедна мафия, макар че се съмнявам.
При мен идваха разследващи от 5-то районно за още сведения - момче и момиче на около 20-30 години. Нямам нищо против младостта им, ама въобще не мисля, че могат да респектират някого, особено престъпник. Не останах и с впечатление, че нещо ще разследват, но пък владееха жаргона и казаха че сигурно вече са го "реализирали" велосипеда. Интересно дали те са наясно за местата със съмнителни търговци? Също се чудя, какъв човек трябва да си, за да ходиш по тези места да купуваш крадени вещи?
Поздрави на всички и се пазете, че хубавото време за каране продължава, но и крадците са наоколо!

:offtopic:
Горките полицайчета, дори тази МИНИАТЮРНА част от тях която иска да върши работа просто не и се дава възможност. Иначе са дошли при теб защото на някой му пречи някъде някаква папка с твоя случай. Така преди години след обир на къщата на сестра ми след 4 месеца ме извикаха да се подпиша под това дето казах на мицифайките по телефона. Иначе нито дойдоха същия ден а на следващия...е дойдоха но не си направиха труда дори да огледат. Един вид НИКОЙ не може да им плати толкова малко колкото работят. И за това има такава тема. Сори за офф топика
krach

Мнениеот muho » Пет Окт 12, 2012 11:00 pm

Нямаше да го пипат колелото, мене ми разбиха апартамента миналата седмица и от всичката врътня разбрах че търсят само пари, злато и дребна техника (лаптоп, фото, часовник) Както ми каза полицая и да го хвана долу на входа с парите ако ги нямаш описани си остават негови :(!:
muho

Рейтинг: 1300

Мнениеот andycu » Нед Окт 14, 2012 2:29 pm

hyankov написа:Сори за колелото ти.

Пред стадион Васил Левски продават (подозирам че поне 1/3 са крадени) велосипеди Събота и Неделя. Същото така аз когато обикалях за моето, успях да го намеря това място на Женския пазар където ги продават. Точно ей тук е, където е кръстчето. Срещу спирката на трамвая, в един безистен - супер съмнително място е, продават велосипеди на части и 'на старо' (шъшъ). Другото място е някакъв голям пазар в кв. Малашевци (северна София), но там не съм ходил.

Днес имаше един Скот Волтаж(yz 0 май)... С фокс отпред. На фона на супермаркетните колела изпъкваше. Сега съжелявам, че не питах за цена, за да мога да съм сигурен, че е откраднато, ама все пак беше супер съмнително. Там са всеки ден...
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Мнениеот konopr » Сря Окт 17, 2012 4:43 pm

Преди две-три седмици един приятел му откраднаха колелото с нападение - разминава се ввчер с някакъв на велоалеята в Младост 4 и оня му удря една тупаница в насрещното и после на земята още един удар. След като го оставя в безъзнание за кратко, следва ограбване (байк, 2 телефона и доста пари). После болници полиции разправии. Нищо не е намерено и следи никакви.

Така че не е лоша идея да се въоръжиме и да ги трепеме, че с МВР нямаш шанс. От президенството разправят, че нямало да допуснат саморазправа на улицата, ама според мен адекватния съвет към тях в този случай би бил просто да го духат.
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот PtD » Чет Окт 18, 2012 2:01 am

konopr написа:Преди две-три седмици един приятел му откраднаха колелото с нападение - разминава се ввчер с някакъв на велоалеята в Младост 4 и оня му удря една тупаница в насрещното и после на земята още един удар.

Човек трябва винаги да си е нащрек... Че не се знае на кой малоумник какво ще му хрумне.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Slade » Чет Окт 18, 2012 9:50 am

Съгласен съм. Където и да се движиш трябва да си винаги нащрек и да очакваш, че всеки може да ти пожелае колелото (особено вечер).
Скъпите колела се забелязват лесно, особено от крадци, които си имат идея за какво иде реч. Нападателят обикновено е една стъпка напред, защото вече те е видял и преценил, подготвил се е за атаката и допълнително разчита на елемента изненада. Ако лошите са повече от един, тогава е в пъти по-сложно.
За това е най-добре вечер да не се движиш сам. Група от 3-ма е доста по-непривлекателна за нападение от "сам войнът е войн".
Също 1-2 "помощни средства" като разтегателна палка, пепър спрей и т.н. не са за пренебрегване.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот KrK » Чет Окт 18, 2012 12:23 pm

MacLeod написа:

Може би това се има предвид... http://www.youtube.com/watch?v=6whR8DLW ... flRf3qI6tg
KrK

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум