Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот Insight » Сря Юли 13, 2011 6:12 pm

bikerider написа:........................

http://www.mopo.de/hamburg/politik---wi ... index.html

3,3 милиона евро за 1,2км. иначе казано ~5,4 милиона лева за километър - "Ако видиш някъде велоалея за 700 бона на километър, моля те пиши тук, за да отида и да го видя това чудо." - отиди огледай го.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот bikerider » Чет Юли 14, 2011 4:48 am

Супер, още един пример. Покажи ми сега в София/Младост къде и в какво са инвестирани 700 бона/км. Няма сравнение, което да е в полза на софийските "велоалеи".

mopo.de написа:Steuergeld ist es trotzdem. „Wir können uns solche Luxus-Projekte schlichtweg nicht leisten. Alle schnallen den Gürtel enger – da muss auch die Verwaltung mit der Verwirklichung ihrer Radwegträume Schluss machen“, sagt Marcel Schweitzer vom Steuerzahlerbund.

:agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Insight » Чет Юли 14, 2011 8:05 am

bikerider написа:Супер, още един пример. Покажи ми сега в София/Младост къде и в какво са инвестирани 700 бона/км. Няма сравнение, което да е в полза на софийските "велоалеи".

mopo.de написа:Steuergeld ist es trotzdem. „Wir können uns solche Luxus-Projekte schlichtweg nicht leisten. Alle schnallen den Gürtel enger – da muss auch die Verwaltung mit der Verwirklichung ihrer Radwegträume Schluss machen“, sagt Marcel Schweitzer vom Steuerzahlerbund.

ОООО ти вече отиде и огледа велоалеята... бързак :agree:

Не съм финансов или строителен експерт, не съм виждал базата, на която е формирана цената на велоалеите в София за да коментирам... да - висока ми се вижда, но на мен ми се вижда висока и цената на пуканките в киното. При положение, че има и 6-7 пъти по-скъпи разчети за велоалеи, може пък тази цена да е нормална?!... не знам

Доколкото виждам коментарите относно цената са от асоциацията на данъкоплатците, което ми звучи точно като организация, на която работата и е да следи изразходването на данъците, а не от велоорганизация, дето работата и е да защитава интересите на велосипедистите!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот Alpina » Чет Юли 14, 2011 8:28 am

Понеже не разбирам много немски (абе изобщо не разбирам) бихте ли споделили - реализирана ли е, или това е само проект който се обсъжда?
Става въпрос само за велоалея, или за друго съоръжение, част от което ще стане велоалея?

Случайно ми изникнаха тези въпроси :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот taurus13 » Чет Юли 14, 2011 9:16 am

А..то зависи как ги смятат тия пари. То едно е да правят шосе и без друго и а решат да боядисат една лента от края и да и сложат няколко гумени колчета, друго е да се построи самостоятелна алея, там където и път не е имало, че може и през частни терени да минава. Обаче сигурно тая на ломско шосе са я сметнали на площ, според цената на квадратен метър път, а той струва много.
В Германия, горе на север, където преди живееше сестра ми, тротоарите в целия град бяха от павенца. И имаше 3 цвята павенца - жълти за пешеходната част, червени за велоалеята и едни по-тъмни, които обкантваха велоалеята. Това изглежда скъпо и сложно за правене, ако никога не е правено, но там просто като си правят тротоари, така си ги правят и това, че слагат 3 цвята павета надали им оскъпява тротоара.
На други места в Германия обаче, алеите са си просто означена с бяла боя ивица на тротоара - е, вярно... боята не се изтрива за два месеца, щото е от онази дебелата полимерна.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот jd » Чет Юли 14, 2011 9:23 am

С тези велоалеи е never ending fun. Не мога да разбера защо разни хора се набират по темата, като знаят отлично, че от държавните органи (да се чете Общината) толкова си и могат. В Общината няма конкретен човек, на който да му влиза в длъжностната характеристика изрично да се занимава с подобни проблеми. И затова нещата са на това дередже.

Като няма такъв човек - ок, липса на капацитет ще кажат някои. Но няма и граждански контрол. Тук проблемът е не в Общината, а във всички ние, които сме потенциални ползватели на тези велоалеи. Граждански контрол трябва да всичко по темата - от за това къде ще се правят велоалие, има ли въобще смисъл да се правят на дадено място такива, тия "идейни проекти" до колко са "идейни" и до колко наистина стават за реални проект, та да се стигне до финалното изпълнение на дадена отсечка/алея.

Моите лични впечатления от новите 2 алеи, които ударно тази година бяха направени (незнам дали е случайно съвпадението с изборната година или не, може и да е случайно), е, че са мислени, но са недомислени. И крайният изпълнител си е оставил ръцете. От Младостката велоалея имам повече впечатления - там участъкът с шарения асфалт е ок (особено след като сложиха колчета по тротоара да не се паркира). Но участът с "боята" е меко казано смешен.

Тук има и един друг проблем. Всички си чешем езиците за самите алеи. А има и един друг проблем, който много малко се набелязва. Ок, има алеи - но хората не знаят как да се ползват. Липсва някаква образованост. Пешеходците масово си "ма'ат краци" по червените маркировки и не са редки случаите, в които стават конфликтни ситуации между велосипедсти и пешеходци. Българинът не е научен, че по велоалеята не се ходи. Какво правим по тоя въпрос? Никой не образова хората, а трябва...
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Insight » Чет Юли 14, 2011 9:49 am

jd написа:.......

:agree: Точно така виждам и аз нещата.

За мен проблема са някои хора, които чакат Велоеволюция да накупи строителна техника (за да строи велоалеи), да накупи паяци (за да вдига паркираните на велоалеите автомобили) .... да промени за месец - два манталитета на населението. И всичко това да се случи докато въпросните хора седят и плюят по неин адрес из форумите.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот Alpina » Чет Юли 14, 2011 10:56 am

Колко си заблуден само :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Admin » Чет Юли 14, 2011 6:50 pm

bikerider написа:@Admin: вярвам, че не е нужна техническа експертиза при такова огромно несъответствие, за стане явна нуждата да бъде сезирана прокуратурата. А ти? :) :popcorn:

Аз знам, че всеки може да подаде сигнал до прокуратурата, щом смята, че е нарушен законът. Всеки, дори отделният данъкоплатец. А не само една конкретна организация.

Що се отнася до това дали има несъответствие и колко явно е то, първо трябва да се допитам до технически лица, за да имам поне някаква минимална база. Не разбирам от строителство, че да приема или да твърдя просто ей така, че цената е завишена, колкото и висока да ми изглежда в ролята ми на лаик по темата. Разбира се, бих включил във въпроса си към техническите лица и уточнения за това какво се включва в този ремонт, тъй като това, което аз видях в Младост, бе цялостно реновиране на тротоарите от двете страни на улиците, т.е. не само велоалея, а и пешеходна част, като широчината на въпросните тротоари в повечето случаи е по-голяма от тази на лента от пътното платно. Затова ще попитам каква е цената за пътно платно, включващо 2-3 ленти (тротоари има и от двете страни на улиците, велоалеи също, поне там, където аз карах) и тогава ще имам поне някакъв приблизителен ориентир. Ще питам също така дали пък случайно ръчният труд и работата с малогабаритна строителна техника не излиза по-скъпо на час и на километър, отколкото работата с големите машини. Защото поради обективни причини велоалеите и изобщо тротоарите няма как да се правят с големите валяци, камиони и т.н. - аз лично наблюдавах доста ръчен труд там, като се започне от полагането на основите и се приключи с довършителните работи. Та когато намеря отговор на тези въпроси от надежден източник, тогава ще мога да си извадя извод. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот PtD » Чет Юли 14, 2011 8:09 pm

Неоспорим факт е, че велоалеите в Младост са добре направени и са много удобни за придвижване. Изисква се малко търпение и упоритост, за да се дресират пешеходците и нещата ще започнат да си идват на мястото.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот cvb » Пет Юли 15, 2011 11:53 am

майка да не си..Изображениекой съм азИзображениевелосиРАПТОР цъкащите минуси имат малка пишкаИзображение
Аватар
cvb

Рейтинг: 859

Мнениеот bikerider » Пет Юли 15, 2011 3:10 pm

@Admin: ако имаш нужда от специалист за да прецениш кое реално струва или не струва 700 бона/км... хм! И хайде да не се съсредоточаваме върху най-скъпия участък. Не е само той.

PtD написа:Неоспорим факт е, че велоалеите в Младост са добре направени и са много удобни за придвижване.

Очевидно не си карал около МакДоналдс и Хепи. И ако ти минаваш без проблеми, това нищо не говори за велоалеите и цената им. Ти минаваш без проблеми и през скали.

@jd: проблема с липсата на граждански контрол е проблем на липсата на представителство. На Велоеволюция им стигнаха силите да представляват колоездачите само докато стане далаверата с алеите. За това става дума в края на краищата. Гражданския контрол е химера без координация, все някой трябва да координира, но това явно няма да е Велоеволюция. Поживем-увидим.
Последна промяна bikerider на Пет Юли 15, 2011 3:13 pm, променена общо 1 път
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пет Юли 15, 2011 3:13 pm

bikerider написа:@jd: проблема с липсата на граждански контрол е проблем на представителството. За това става дума в края на краищата. Защото гражданския контрол трябва някой да го координира, но това явно няма да е Велоеволюция.

Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Пет Юли 15, 2011 10:46 pm

PtD написа:Неоспорим факт е, че велоалеите в Младост са добре направени и са много удобни за придвижване. Изисква се малко търпение и упоритост, за да се дресират пешеходците и нещата ще започнат да си идват на мястото.

Коя част от тях?

Защото днес огледах около 3км. Може да ги разгледаме на по части от по един. Значи тази от почти точно един километър в участъка на ул. д-р Атанас Москов в участъка между ул. Самара и ул. Свето Преображение е.... не ми се комнетира, вече го правих. Днес на няколко места по нея асвалтираха върху боядисаното... как да го опиша - изсипва се материал и се набива с лопатата :popcorn: Следващата част - по ул. Свето Преображение и завиваща по ул. Филип Аврамов до Кауфланд някъде е наистина добра - няма какво да си кривя душата... после обаче - покрай Хепито, McDonalds, пресичаща бул. Андрей Ляпчев и навлизаща в Младост 1.... честно казано не бих я определил като особено успешна, макар че май не е такава пародия или по-скоро чак такава пародия като по ул. Москов.....

Та коя част е удобна?

Все пак от трите километра, които съм видял в комплексите Младост - точно един става за нещо... даже не само ами си е велоалея... Но дали това компенсира останалото? И може ли тази 1/3 да е за пример, докато има други 2/3 дето.... :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potter » Съб Юли 16, 2011 1:14 am

На мен частта от Кауфланд до Младост 1 ми допада. Редовно я ползвам. Мисля, че най-безконфликтно достигам метрото по този начин :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот jd » Съб Юли 16, 2011 8:39 am

did написа:
bikerider написа:@jd: проблема с липсата на граждански контрол е проблем на представителството. За това става дума в края на краищата. Защото гражданския контрол трябва някой да го координира, но това явно няма да е Велоеволюция.

Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Alpina » Съб Юли 16, 2011 10:23 am

hitar_potter написа:На мен частта от Кауфланд до Младост 1 ми допада. Редовно я ползвам. Мисля, че най-безконфликтно достигам метрото по този начин :)

Искаш да кажеш, че преди това си имал някакви проблеми с придвижването от Кауфланд до района на метрото?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potter » Съб Юли 16, 2011 2:20 pm

Alpina написа:
hitar_potter написа:На мен частта от Кауфланд до Младост 1 ми допада. Редовно я ползвам. Мисля, че най-безконфликтно достигам метрото по този начин :)

Искаш да кажеш, че преди това си имал някакви проблеми с придвижването от Кауфланд до района на метрото?

Когато няма велоалея, карам по шосето. Минавах от Малинов по Сахаров, като левият завой към Сахаров е неприятен. Честно казано, вариантът Малинов - Сахаров - квартални улички също го е имало, но не ми е бил привлекателен. Но въпреки това, според мен за маршрут на велоалеята е избран най-безконфликтният, според мен, маршрут. И това за мен е правилно. Това, което не ми харесва е, че свършва в нищото, към метрото има някаква частна детска градина и понякога там спират коли. Също така м/у МакДоналдс и Кауфланд има един кофти участък - там, където пешеходния тротоар е изместен от другата страна на паркинга. Но това мисля, че е бял кахър и хората ще се научат някога да го ползват.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Alpina » Нед Юли 17, 2011 12:29 am

Трябва да си върна част от думите назад - в Младост наистина има повече велоалеи от колкото предполагах и то направени добре.

Но това още повече засили интереса ми към това защо в такъв случай е направена тази простотия по ул. д-р Атанас Москов :dontknow: както и на няколко други места...

hitar_potter, винаги съм избирал именно кварталните улички, пред булевардите или основни артерии. Това да цепиш едва ли не по права линия към дестинацията, да липсват трафика, въздуха около него, напрежението... изобщо "света" на 100 метра навътре е коренно различен.

За частта от McDonalds до метрото - така или иначе винаги съм минавал от там и като вътрешноквартални улички - никога не е имало проблем с коли и имаше свободата да се движши както ти е удобно. Сега с тази велоалея е много по-неприятно. Тя всякаш е за това да отведе незнаещите - към метрото.

Сега според мен след като има такава "фуния" - към него, която да събере придвижващите се с колела от такъв район към него - правилна стъпка според мен ще е разрешаването за превозване на колела в него при определени условия. За това обаче съм по-скоро скептичен в отношение на спазването на тези условия от страна на колоездачите.
Така нелогичният й завършек ще се осмисли - Какво по-добро от това един работещ в бизнес парка в Младост и живеещ на няколко километра от метростанцията в Обеля да използва колело в такъв случай. Сега пред подобни хора избора е кола или смяна на 3 превозни средства, ако не искат да загубят час и половина за едната посока.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potter » Нед Юли 17, 2011 12:34 pm

Вече съм съгласен с теб :) Това с метрото е хубава идея, но според мен си трябва допълнителен вагон за велосипедисти. Нищо не пречи всяка втора мотриса да има такъв вагон. Или пък когато метрото е по-често - дори всяка трета. Но не ми се вярва, че някой в общината възприема тази идея насериозно.. Друга алтернатива, при която също се изискват известни инвестиции е на някои по-големи метростанции да се направят големи охраняеми велопаркинги, като на тези места могат да се предлагат и колела под наем. За съжаление, имаме още доста път да извървим, докато това може да бъде реално приложено в България.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Yavkata » Пон Юли 25, 2011 1:12 pm

Без да правя пропаганда, или критика, ще споделя едно лично преживяване. Днес севтосах велоалеята в "Надежда". На надлеза към центъра кипи усилен труд. От дясно по продължението на "Ломско шосе" се очертава пешоходен тротоар, и до него предостатъчно място за продължаване на велоалеята. Това между другото е и най -рационалното направление и място за тази алея. В скоро време ще имаме , надежденци връзка със Централна Гара, пеша и с колело. Не ме интересува , бойко ли, велоеволюция , кмет ли или марсианците осъществявата това , дали е прескъпо или супероферта, но беше безкрайно необходимо.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот LIL » Пон Юли 25, 2011 3:28 pm

Изображение
Изображение

Имаха късмет, че нямаше полицай наблизо иначе всички щеше да ги глоби :boggled:
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот arney » Пон Юли 25, 2011 5:54 pm

А тези какви са според теб с тези буркани ? Със сигурност не са катаджий ,но са от органите на реда :agree:
Аватар
arney

Рейтинг: 1162

Мнениеот LIL » Вто Юли 26, 2011 12:23 pm

arney написа:А тези какви са според теб с тези буркани ? Със сигурност не са катаджий ,но са от органите на реда :agree:

:D Смяташ, че съм от друга планета и не знам какво е син буркан ли човече ;) Иронизирам пич! Много ясно, че с катаджии или без, никой няма да ги барне у нас правилата и законите са за простосмъртните. Не че и самите катаджии не паркират често по същия начин, че си отварят и вратите ако случайно не са на цялата алея..да им е прохладно докато дебнат нарушителите...другите нарушители - лошите.
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот veskoz » Сря Юли 27, 2011 3:16 pm

arney написа:...но са от органите на реда :agree:

Бъркаш, бъркаааашш... ама много бъркаш!
Те заради такива органи на реда е безредица, пич. ;)
Да им изсъхнат бурканите дано... па и зарзаватО тоже!
На тоа му минавам тактично леко разсеян с високо вдигнато краче и му трОшим огледалото. Ако че са от министерството. Падам викам превивам се пък да видим, ама като се сетя че това огледало ще го плащат невинните... :V:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот subritual » Сря Юли 27, 2011 5:23 pm

Казвал съм го и преди,има си място и канален ред за жалби и сигнали,та даже и с входящ номер.
Талибанщината ще е точно толкова, доколкото не пречи.
Така,че приятелю,ако имаш време прати тия снимки където е нужно.Ако нямаш време,няма да те упреквам,защото ефекта ще е минимален.
Но все пак,какво става ако 10 човека се оплачат, а 50?
Футболните шефчета не са инвалиди,могат да походят.
Аватар
subritual

Мнениеот М.Паунов » Сря Авг 03, 2011 11:44 am

Кметът на Вилнюс(град в Литва) демонстрира нетърпимостта си към заможните жители на града, които не зачитат правилата и законите, като прегази с един БТР упадъчния Mercedes S-Class W140. Въпросната S-класа е паркирала на велоалея.

Източник (има и видео): http://topgear.bg/video/taka-se-nakazva ... e-v-litva/

Давам мило и драго това да се случи и у нас...
Аватар
М.Паунов

Рейтинг: 1550

Мнениеот boriss13 » Сря Авг 03, 2011 12:11 pm

М.Паунов написа:.

Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот Insight » Сря Авг 03, 2011 1:51 pm

М.Паунов написа:.....

Давам мило и драго това да се случи и у нас...

Прати го на Бате Бойко и само гледай ... ако не реши да надцака вилнюсеца с ракета въздух - земя те па на!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот Admin » Сря Авг 03, 2011 1:53 pm

Абе... и това не е начинът, макар че ефектът вероятно е голям. :D Чудя се колко ли му е струвало на кмета впоследствие това самоуправство... :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум