ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!

Мнениеот Stefan_trekkie » Сря Авг 08, 2012 8:21 am

С мен стана инцидент. Преди около седмица се опитах с новия и прекалено лек байк да кантаря.. На 2-рия опит го подцених и прекантарих. Паднах накриво и си усуках левия крак. Ходих в болницата да ме снимат и се оказа, че нямам нищо супено, но болките и куцането са си налице. Вече седмица след това мога малко да карам колело и ходя горе-долу.
Единственото полезно от инцидента беше дългия болничен, който лекарят ми даде :D :D
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот Sartor » Вто Авг 21, 2012 8:19 am

Днес (21.08), докато отивах на работа, на ул. Могилата (кв. Витоша в София) жена излиза от странична "улица" (абе, баш черен път си е, ама) и удря колоездач (циганин), който се движи в насрещното. В резултат на това кормилото му се изкриви и единия педал беше отчупен. На мангала му нямаше нищо освен леки ожулвания, докато жената изпадна в шок.

Да уточня - там улицата е доста тясна и няма особено място за две коли (а е двупосочна). Сутрин стават големи задръствания, понеже е свърваща между кв.Хладилника и Дианабад / Студентски град. Няма дори и тротоар, а от страни е пълно със шубраци, които допълнително затрудняват видимостта.

Като цяло колоездача си е виновен, че кара в насрещното, на място без видимост (в случая всеки шофьор очаква, че няма да изкочи някой от дясната му страна на двупосочна улица).
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот fiderota » Вто Авг 21, 2012 9:27 am

Sartor написа:Днес (21.08), докато отивах на работа, на ул. Могилата (кв. Витоша в София) жена излиза от странична "улица" (абе, баш черен път си е, ама) и удря колоездач (циганин), който се движи в насрещното. В резултат на това кормилото му се изкриви и единия педал беше отчупен. На мангала му нямаше нищо освен леки ожулвания, докато жената изпадна в шок.

Да уточня - там улицата е доста тясна и няма особено място за две коли (а е двупосочна). Сутрин стават големи задръствания, понеже е свърваща между кв.Хладилника и Дианабад / Студентски град. Няма дори и тротоар, а от страни е пълно със шубраци, които допълнително затрудняват видимостта.

Като цяло колоездача си е виновен, че кара в насрещното, на място без видимост (в случая всеки шофьор очаква, че няма да изкочи някой от дясната му страна на двупосочна улица).

Тази улица също успоредната на симеоновско, по която се стига до зоопарка гледам да я минавам бързо, но когато съм изморен постоянно се завирам в дупките и изчаквам, защото не искам да ме чакат коли. Понякога вече минавам направо по симеоновско, там е по-широко, но пък карат с 80-90...
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

инцидент в Южен парк

Мнениеот kibikoff » Вто Авг 21, 2012 2:42 pm

приятел ме помоли да пусна това съобщение
МОЛЯ, ако някой знае нещо за въпросния човек да се свърже на посочените по долу координати

На 03.08.2012 около 19 часа в Южен парк по стръмното баирче до посолството на САЩ (100-на метра след бариерата) колега беше паднал и имаше отток на главата в тилната част. По стечение на обстоятелствата колелото му остана в мен. Моля ако негов познат прочете това да му предаде да се свърже с мен за да му предам колелото. Телефонен номер съм оставил при охраната към правителствена болница „Лозенец”. Може да го научи там или да се свърже с мен на ICQ: 169736848, mail: [email protected]. Който и да се обади или пише ще получи 3 контролни въпроса за въпросния велосипед, така че е изключено някое измекярче да получи „подарък”. Преди всичко се надявам човека да е добре.

kibikoff

Рейтинг: 2000

Мнениеот THEZOGGO » Чет Авг 23, 2012 11:11 am

http://www.novini.bg/news/82867-пиян-ученик-на-мотор-уби-дядо-на-велосипед.html
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот bfm » Сря Авг 29, 2012 12:44 pm

Sartor написа:Днес (21.08), докато отивах на работа, на ул. Могилата (кв. Витоша в София) жена излиза от странична "улица" (абе, баш черен път си е, ама) и удря колоездач (циганин), който се движи в насрещното. В резултат на това кормилото му се изкриви и единия педал беше отчупен. На мангала му нямаше нищо освен леки ожулвания, докато жената изпадна в шок.

Нещо подобно ми се случи и на мен, бях в ролята на циганина :D и относно вината, според КАТ е обща (имам го документирано) иначе трябва много да се внимава, когато се кара в насрещното...
"...while the strong do what they can and the weak suffer what they must..."
Аватар
bfm

Рейтинг: 1175

Мнениеот haio77 » Сря Авг 29, 2012 3:15 pm

Като новобранец днес ми беше първия по сериозен инцидент за съжаление с леки щети по един автомобил! Един малоумник при наличието на безброй свободни места пред Т.маркета в Красна поляна беше паркирал на улицата и един пикап пред мен спря зад него за да даде път на едно такси но при видимостта която имах помислих ,че ще паркира и тръгнах да го заобикалям но при разминаването на 2-те коли и аз между тях закачих огледалото на пикапа и му счупих леко механизма! Момчето на пикапа се притесни да не съм се ударил но нямаше проблеми! Дадох му 20лв за ремонт и телефон да се обади ако не му стигнат ,че колата си беше нова пък и в случая аз бях виновен ,че не прецених ситуацията но не съм шофьор и в последствие ме светнаха ,че застрахователите щели да му поемат ремонта . Някой дали е запознат с тия застраховки и дали е така за да знам ако се обади да му тегла ли една или да си му додам ако е бил по скъп ремонта???
haio77

Рейтинг: 1200

Мнениеот Hell_Man » Сря Авг 29, 2012 3:30 pm

haio77 написа:Като новобранец днес ми беше първия по сериозен инцидент за съжаление с леки щети по един автомобил! Един малоумник при наличието на безброй свободни места пред Т.маркета в Красна поляна беше паркирал на улицата и един пикап пред мен спря зад него за да даде път на едно такси но при видимостта която имах помислих ,че ще паркира и тръгнах да го заобикалям но при разминаването на 2-те коли и аз между тях закачих огледалото на пикапа и му счупих леко механизма! Момчето на пикапа се притесни да не съм се ударил но нямаше проблеми! Дадох му 20лв за ремонт и телефон да се обади ако не му стигнат ,че колата си беше нова пък и в случая аз бях виновен ,че не прецених ситуацията но не съм шофьор и в последствие ме светнаха ,че застрахователите щели да му поемат ремонта . Някой дали е запознат с тия застраховки и дали е така за да знам ако се обади да му тегла ли една или да си му додам ако е бил по скъп ремонта???

Мисля, че за да заведат застрахователите щетата си трябва чакане на полиция и съставяне на протоколи от тяхна страна. Не съм сигурен дали може да стане и с протокол, че и двамата нямате излишни претенции по ситуацията. За недокументирани щети (издраскани бои, ударени паркирани коли и т.н.) застрахователите мрънкат, така че не е сигурно дали ще му го покрият.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот gadriel » Сря Авг 29, 2012 3:34 pm

haio77 написа:Като новобранец днес ми беше първия по сериозен инцидент за съжаление с леки щети по един автомобил! Един малоумник при наличието на безброй свободни места пред Т.маркета в Красна поляна беше паркирал на улицата и един пикап пред мен спря зад него за да даде път на едно такси но при видимостта която имах помислих ,че ще паркира и тръгнах да го заобикалям но при разминаването на 2-те коли и аз между тях закачих огледалото на пикапа и му счупих леко механизма! Момчето на пикапа се притесни да не съм се ударил но нямаше проблеми! Дадох му 20лв за ремонт и телефон да се обади ако не му стигнат ,че колата си беше нова пък и в случая аз бях виновен ,че не прецених ситуацията но не съм шофьор и в последствие ме светнаха ,че застрахователите щели да му поемат ремонта . Някой дали е запознат с тия застраховки и дали е така за да знам ако се обади да му тегла ли една или да си му додам ако е бил по скъп ремонта???

Ако е с каско казва, че е паркинг щета, т.е. че колата е ударена докато е била паркирана и той не е наблизо. И му плащат ремонта, в повечето случаи. Прави се масово за дребни повреди, пък ако мине номера. Но 20-те лева си заслужават дори само заради главоболията, които си му причинил.
Последна промяна gadriel на Сря Авг 29, 2012 4:03 pm, променена общо 1 път
Do less. Live longer.
Аватар
gadriel

Мнениеот haio77 » Сря Авг 29, 2012 3:43 pm

Мерси ,че ме насочихте как да реагирам по нататък ,момчето ми се стори читаво и дано не злоупотреби но като се замисля ако поиска повече пари ще му искам по скоро касова бележка или някакъв документ за разходите !
haio77

Мнениеот autosvet » Чет Авг 30, 2012 9:12 am

Ако си му счупил механизъма тези 20лв няма да стигнат да си плати разглобяването на огледалото във фирмения сервиз. Не ми се мисли ако иска да му плащаш цялото огледало, защото тези части са сравнително скъпи и чупливи по начин при който много рядко е възможен качествен ремонт.

Принципно в подобни ситуации като се набуташ между два разминаващи се автомобила автомобила спираш и "недишаш" защото може да стане голямо мазало, в което потърпевш и виновен винаги ще си ти.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот krach » Чет Авг 30, 2012 10:41 am

По - нагоре добре са написали че минава като за паркинг щета. Ако е толкова скъпа колата застрахователите няма да го върнат. Ако пък не е 20те лева ще се вържат за поправка. Както и човека каза 20 лева няма да му оправят огледалото но най малкото разправиите с застрахователите.
Има и друго...не е духнал да отсвири човека.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот LyuboKolev » Нед Сеп 02, 2012 7:41 pm

Въобще не се занимавай. Аз и преди съм го писал, но ще напиша пак. Един приятел одраска една кола и собственика каза че без протокол от КАТ не му плащат щетите, защото често имал. Дойде КАТ, протокол добре, акт 20 лв. за невнимание на велосипедиста. След 6 месеца дойде призовка от застрахователя за 779 лв. и честито. Иначе на съд, губиш и плащаш и съдебните разноски.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот PtD » Нед Сеп 02, 2012 9:16 pm

Нормално е застрахователят да си търси разходите от виновното лице ;) И понеже виновното лице няма застраховка ГО, налага се да плаща.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот haio77 » Нед Сеп 02, 2012 10:13 pm

Лол значи със сигурност ще се направя на разсеян ако се обади да не ме изненадат и мене с някоя такава призовка... :look: и следващият път съвестния гражданин ще си го сложа в джоба и газ по преките :D
haio77

Мнениеот LyuboKolev » Пон Сеп 03, 2012 5:36 am

PtD написа:Нормално е застрахователят да си търси разходите от виновното лице ;) И понеже виновното лице няма застраховка ГО, налага се да плаща.

Наистина е нормално застрахователя да си иска парите. Но по принцип закона е направен изцяло в полза на застрахователя. Ако например една кола удари отзад друга, вината е 100% на задния. Ако той е пил две бири застрахователя от неговата гражданска няма да ти даде и стотинка. Ти трябва да го съдиш този с граждански иск и ако той няма кинти, може да ти плаща щети и 10 год. Ако ти като потърпевш си пил две бири нямаш никакъв шанс да вземеш КАСКО и вече и в съда нещата ще са доста на кантар срещу ответника. Ако ти си пил, а той не тогава наможеш и от граждаската да му искаш.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот krach » Пон Сеп 03, 2012 7:59 am

LyuboKolev написа:
PtD написа:Нормално е застрахователят да си търси разходите от виновното лице ;) И понеже виновното лице няма застраховка ГО, налага се да плаща.

Наистина е нормално застрахователя да си иска парите. Но по принцип закона е направен изцяло в полза на застрахователя. Ако например една кола удари отзад друга, вината е 100% на задния. Ако той е пил две бири застрахователя от неговата гражданска няма да ти даде и стотинка. Ти трябва да го съдиш този с граждански иск и ако той няма кинти, може да ти плаща щети и 10 год. Ако ти като потърпевш си пил две бири нямаш никакъв шанс да вземеш КАСКО и вече и в съда нещата ще са доста на кантар срещу ответника. Ако ти си пил, а той не тогава наможеш и от граждаската да му искаш.

Малко бъркаш щатите. Значи ако задния е пил 2 бири или 5 литра ракия и те удари, застрахователя ЩЕ ТИ ПЛАТИ по гражданска. После тези пари ще ги предяви като регрес към пияницата
krach

Мнениеот autosvet » Пон Сеп 03, 2012 9:28 am

LyuboKolev написа:

Съвсем си объркал филма. Във всички случай има ли валидна ГО застраховка застрахователя плаща на потърпевшите и след това ако има защо (пиян, друсан, неправоспособен, без категория, напуснал) си търси парите от виновния. Ако е известно ППС, подлежащо на задължително застраховане по ГО (велосипеда не е от тях), и няма ГО ходиш в една институция наречена Гаранционен Фонд, които ти плащат и после пак си искат парите от виновния.

Ако ти си пиян като казак и някой те удари отзад на теб ще ти вземат книжката, а застрахователя на този който те е ударил ще ти плати за щетите по колата.
Ако и двамата сте пили пак застрахователя на задния ще ти плати, а после ще си иска парите от него.

Логично е като си пиян, друсан или избягал каското да не ти покрива щетите.
Даже в закона си пише, че нямаш право да управляваш под въздействието на алкохол т.е. 0,00 промила. Просто в правилника не е предвидено наказание ако алкохола е до 0,5 промила. Което ще рече, че и на половин бира си нарушил закона, но не е предвидено наказание за това нарушение. С цел превенция застрахователите казват, че трябва да си чист за да ти платят по каско-то, защото риска от ПТП нараствал значително след като водача е употребил дори минимално количество алкохол/наркотици или поне така твърдят разните психо-физически тестове.
Аватар
autosvet

Мнениеот LyuboKolev » Пон Сеп 03, 2012 11:29 am

ОК не съм цитирал съвсем ясно схемата, но тя едва ли е толкова важна. Важното беше че винаги си прецакан. Но понеже темата е за инциденти и на мен ми се случи днес. Минавам по Източна тангента (циганската махала) и си карам с 15 км. в час. Настига ме един влекач като за ТИР и аз съм спокоен че е на добро разстояние настрани от мен, но се оказа че тегли ремарке за багери което е "Извън габаритен товар", доста по- широко от обикновено и длъжно да има пилотна кола. Освен това е много дълго. Еми наложи се да карам малко в някаква лента 30 см. широка и то все не свършва. Накрая педала ми закачи бордюра, аз се наклоних и се метнах на него в прахоляка. Та такива небрежни водачи които са забравили какво теглят трябва да бъдат разстрелвани. Естествено малко се стреснах и бях доста прашен. Няма ми абсолютно нищо, само мръсни дрехи. Но ако бях карал в насрешното това нямаше да се случи. Щях да имам шанс да избегна изненадата от теснотията. Затова да не чувам "ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ" колко е безопасно по закон да си караш. Не вярвам някое дете да се справи със ситуацията. Като го сгазят поради разсеян шофьор полуидиот после му обяснявайте че това е правилно. Тоя беше толкова тъп че не разбра абсолютно нищо въпреки че няколко коли се разсвиркаха и спряха. Иначе на защитниците на закона ще им кажа че е имало подобни случаи и преди със западни ТИРОВЕ, но те пускат мигач и ме изпреварват като автомобил без капка съмненение за опастност. Ако тоя караше с 50 км. в час щеше да ме духне.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот krach » Пон Сеп 03, 2012 11:35 am

Сам го каза, този е бил БЕЗ пилотна кола въпреки, че е извън габарит. Следователно той е нарушител и си видял от първо лице че създава опасност за тебе.
Положението е същото когато ти не спазваш твоите задължения на пътя, създаваш опасност както за себе си така и за другите.

Ако всеки почне да прави каквото си иска...на пътя сега ще ни се вижда приказка
krach

Мнениеот autosvet » Пон Сеп 03, 2012 12:39 pm

И ти като караш в насрещното и някоя кола реши да те заобиколи все едно заобикаля автомобил и се надене челно в насрещно идващия, какво правим?

А, че като си участник в ПТП във всеки случай си прецакан е безспорен факт. Дори да имаш всякакви застраховки и да ти оправят смачканата кола по твоето каско или почупените кокали за сметка на гражданската на другия това няма да ти върне изгубеното време, похабените нерви, стреса и преживените "болка и страдания".
Аватар
autosvet

Мнениеот LyuboKolev » Пон Сеп 03, 2012 5:54 pm

autosvet написа:И ти като караш в насрещното и някоя кола реши да те заобиколи все едно заобикаля автомобил и се надене челно в насрещно идващия, какво правим?

А, че като си участник в ПТП във всеки случай си прецакан е безспорен факт. Дори да имаш всякакви застраховки и да ти оправят смачканата кола по твоето каско или почупените кокали за сметка на гражданската на другия това няма да ти върне изгубеното време, похабените нерви, стреса и преживените "болка и страдания".

За ПТП си прав че винаги си прецакан.
За насрещното. Сигурен съм или поне горешо се надявам че ако срещу теб в средата на платното има скала, ще намалиш и ако можеш ще я "изпревариш" без опастност за насрещните, а ако трябва и ще спреш. Това е безопастно каране. А ако просто си изпреварваш защото има нещо със сигурност рано или късно ще се нацепиш. Корелирай нещата и дано познаеш. Не може тоя днес да не знае какво влачи и да не внимава. Затова давам винаги примери с малки деца, защото те са непредвидими. Но на тоя заплес ако му карам в насрещното поне ще ме напсува, а сега нищо. Така че всеки случай е конкретен и не мога да се съглася че закона е предвидил всички ситуации и който го спазва оцелява. То пък е и един живот...
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот krach » Пон Сеп 03, 2012 8:56 pm

100% спазването на закона не ти гарантира 100% оцеляване. Но пак повишава този процент
krach

Мнениеот galio » Вто Сеп 04, 2012 1:11 pm

LyuboKolev написа:За насрещното. ...

въобще не си много прав :) не, че и аз не карам в насрещното, но избягавам. още повече, че ми се случва постоянно с колелото да срещам други велосипедисти в насрещното и по булевардите е особено забавно ... създаваш предпоставка за ПТП и толкова.

не удачстваш ли и като водач на МПС? тогава харесват ли ти колоездачите в насрещното?
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот neilor » Вто Сеп 04, 2012 2:54 pm

LyuboKolev написа:
За насрещното...

Каквото баба знае, това си баба бае.

Единственият начин да те убедим, че карането в насрещното не е правилно е като шофьор да почнат да ти изскачат ококорени велосипеди, каращи в насрещното, на които нито можеш да намалиш, нито да спреш нормално, ти набиваш спирачки, а те се хвърлят смело в канавката.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот Slade » Вто Сеп 04, 2012 3:56 pm

Най-лошото е, че наистина не очаквам велосипедист идващ отдясно, когато правя десен завой с колата. Не, че не поглеждам изобщо надясно, но основно вниманието ми е съсредоточено в идващия трафик от другата посока и никак не е изключено предницата ми да навлезне в платното, докато гледам наляво, което е напълно достатъчно идващият отдясно, (каращ в насрещното) колоездач да се надене в калника и да продължи полета си без колелото...
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот PtD » Вто Сеп 04, 2012 5:28 pm

Slade написа:Най-лошото е, че наистина не очаквам велосипедист идващ отдясно, когато правя десен завой с колата.

А ако е пешеходец? :bigeyes:
Аватар
PtD

Мнениеот hitar_potter » Вто Сеп 04, 2012 6:10 pm

Пешеходец, който тича по платното в срещуположна посока на движението?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Вто Сеп 04, 2012 6:55 pm

hitar_potter написа:Пешеходец, който тича по платното в срещуположна посока на движението?

Да, пешеходец, който пресича улицата от близкия тротоар отдясно надясно спрямо Slade. :bigeyes:
Аватар
PtD

Мнениеот LyuboKolev » Вто Сеп 04, 2012 7:28 pm

neilor написа:
LyuboKolev написа:
За насрещното...

Каквото баба знае, това си баба бае.

Единственият начин да те убедим, че карането в насрещното не е правилно е като шофьор да почнат да ти изскачат ококорени велосипеди, каращи в насрещното, на които нито можеш да намалиш, нито да спреш нормално, ти набиваш спирачки, а те се хвърлят смело в канавката.

Нищо лично че те цитирам теб, но не мога всички. Не съм баба а съм дядо, но това е друго. За това дето като ти изкочи отпред велосипедист и не можеш да спреш- значи не можеш да караш или не внимаваш. Друг е въпроса кой е виновен. Обещавам на всички че ще карам напълно съобразено със закона и много уважавам КАТ за всичките им закони и затова че три пъти са ме спирали с употреба на алкохол и не са ме санкционирали. И аз не "знам" защо, но сигурно съм симпатичен. Говоря за автомобил, не за колело. Поне 50 пъти за превишена скорост и един път за "колан". Кълна се че не съм свалял гащите си, просто не им ставаха и не ги искаха. И никога не карайте в насрещното. Аз вече няма да го правя. Обещавам! Просто ще карам където си искам. Някога един мъдър човек ми каза "Синко, гробищата са пълни с хора които са си изпозвали предимството на пътя, а такива които са го нарушили са много малко погребани". Който може да си го интерпретира. Дори и когато имам предимство не го спазвам в смисъл че не се втурвам, а намалявам и преценявам дали да мина. Но който иска нека да си го ползва. И понеже темата е за инциденти, забравих да спомена че при моя инцидент описан по- нагоре бях с каска, ръкавици и без да се хваля- професионално и скъпо джърси в ярко жълт цвят, което явно не може да спаси човек от "заспал" шофьор, но пък е удобно.
Аватар
LyuboKolev

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум