ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!

Мнениеот galio » Вто Сеп 04, 2012 7:58 pm

LyuboKolev написа: три пъти са ме спирали с употреба на алкохол и не са ме санкционирали ... Поне 50 пъти за превишена скорост и един път за "колан". Кълна се че не съм свалял гащите си, просто не им ставаха и не ги искаха. И никога не карайте в насрещното. Аз вече няма да го правя. Обещавам! Просто ще карам където си искам. .

този манталитет е масов и сред шофьорите на леки и товарни коли и е причина за хаосът по пътищата ...

конкретно в случая обяснява защо си попаднал на описаната ситуация - Хазяинът е събирач, както знаем, просто си налетял на друг като теб ... и вместо да си извадиш поука, се връщаш в същия цикъл ...

един човек на пътя като теб е способен да обезсмисли трудът и адекватно повдение на десетки участници в движението ... :banghead:
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот Slade » Вто Сеп 04, 2012 8:52 pm

PtD написа:
hitar_potter написа:Пешеходец, който тича по платното в срещуположна посока на движението?

Да, пешеходец, който пресича улицата от близкия тротоар отдясно надясно спрямо Slade. :bigeyes:

Винаги поглеждам към тротоарите преди да се "подам" в кръстовището, но пешеходците не се движат по платното с 20-30км/ч и то от грешната страна.
А как се пресича отдясно надясно не знам...

hitar_potter написа:Пешеходец, който тича по платното в срещуположна посока на движението?

:agree:
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот PtD » Сря Сеп 05, 2012 7:33 am

Slade написа:А как се пресича отдясно надясно не знам...

:8D:

Отдясно-наляво исках да кажа.

А можеш да бъдеш неприятно изненадан от пешеходец, който тичайки пресича.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Slade » Сря Сеп 05, 2012 10:08 am

Разбира се, че винаги може да стане някоя изненада с пешеходец - преди доста години една пешеходка, тичаща за рейс, се блъсна странично в мен докато карах в локалното на Цариградско, но толкова бързо избяга след това, че дори не успях да я питам как е (явно нищо й нямаше, както и на колата).
Класическа ситуация обаче е когато на някоя по-широка улица с 2 платна в посока и двойно непрекъсната линия по средата (или булевард с разделителна мантинела), включващите се от преките завиват само надясно и обикновено се подават "леко", гледайки изцяло в посоката на идващия трафик, за да имат по-добра видимост и да преценят кога да се включат - именно с това частично навлизане се създава предпоставка в този момент колоездачът да се наниже отдясно. Ситуацията с циганина е описана по-горе в темата.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот mariovel » Пон Сеп 17, 2012 10:00 pm

Вело 2009
Аватар
mariovel

Рейтинг: 1168

Мнениеот Morpher » Вто Сеп 18, 2012 8:57 am

За това трябва да се въведе правило, като минат 60 - изпит на всеки 5 години. Ако минат 80 на 3 години.
Усетил удар по колата, но не спрял... Що за извинение е това? Как ще усетиш удар по колата си(с такава сила) и няма да спреш...?
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот taurus13 » Вто Сеп 18, 2012 10:15 am

Извинявай ама не само 60 годишните ще ги скъсат на изпита ако се явят. Мисля че едно 60% ще утечем на подобен изпит. Не мисля обаче, че възрастта от 60 години е проблема - това са си оправдания. Айде над 75 години, вече може да се мисли за взимане на книжките или поне за проверовъчен изпит.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот bulgar4e » Вто Сеп 18, 2012 10:55 am

http://www.break.com/index/woman-tries- ... ar-2369997 И тази май не усети по същия начин????????
Когато си долу, мислиш за горе! Когато си горе, мислиш за долу!
Аватар
bulgar4e

Рейтинг: 1200

Мнениеот Morpher » Вто Сеп 18, 2012 1:20 pm

taurus13 написа:Извинявай ама не само 60 годишните ще ги скъсат на изпита ако се явят. Мисля че едно 60% ще утечем на подобен изпит. Не мисля обаче, че възрастта от 60 години е проблема - това са си оправдания. Айде над 75 години, вече може да се мисли за взимане на книжките или поне за проверовъчен изпит.

Има много възрастни хора, които нямат никакъв проблем, да карат и на 80, обаче заради тези, които го имат проблема - трябва да се действа по въпроса. Много са случаите, в които възрастен зад волана кара като надрусан. Я не си стои в лентата, я оди в банкета, я не вижда насрещноидващите... Не е проблема факта, че може да е забравил правилника, а че просто няма нужната концентрация и нужните сетива, за да управлява адекватно МПС. Хората, които могат да карат, могат да се назорят и да спрат на стоп линията на светофара, ако отидат на опреснителен. Тези, които не могат, да карат по принцип и са си взели на магия изпита, ще имат проблеми колкото и пъти да са си чели правилника. А и когато имаш опреснителен ще се хващаш да попрочетеш правилника и ще имаш по-прясна идея как се кара покрай велосипедисти. Друг е въпроса, че в България и тия опреснителни ще се превърнат в поредната бошлаф работа с пари под ... волана, но това е друг проблем, който не искам да засягаме.
Има ги и тия де го правят и на 25, като например бафтърника, който днес по Драган Цанков не си стоеше в неговата лента, ами ту у средата, ту на дясно, ту на ляво без да погледне въобще в огледалото. И като му бибипнах ме гледаше като застрелян, незнаещ какво става.

Проблем са и селските(не според местоживеене, ами според мислене) колоездачи, които преспокойно си криволичат по цялата лента, без да му мислят. Не изключвам и покойника да е бил от тях, но пак да се върна на удивлението ми от преди няколко часа - "Да чуеш удар и да не спреш?!?". Това не е адекватно поведение!

Айде стига съм писал глупости...
Лека му пръст на човека! И умната за другите които пътуват по тъмно междуградско. Тук жилетката може и да помогне! Стопчето също може и да помогне! Не са за подценяване тези неща.
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот PtD » Вто Сеп 18, 2012 1:41 pm

Факт е, че над определена възраст рефлексите се забавят. Твърдо съм за практически проверочни изпити. Доколкото ми е известно, в някои страни има такива.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот vpravov » Вто Сеп 18, 2012 3:05 pm

PtD написа:Твърдо съм за практически проверочни изпити.

Аз също. Дедовците са ми номер 1 в класацията за неадекватни шофьори. Не че няма изключения. Даже жените на пътя са по-предсказуеми, а в повечето случаи са и по-дисциплинирани(мигачи, правилната лента на светофара и тн.). Голяма борба беше, докато убедиме баща ми, че е станал неадекватен и опасен и е време да спре да шофира. А по това време нямаше да издържи изпит и за две преки в града.
-"Аз имам 40 години стаж зад волана - те ли ще ме учат"!
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот did » Вто Сеп 18, 2012 3:33 pm

vpravov написа:Даже жените на пътя са по-предсказуеми

Днес видях една руса дама, която едновременно пушеше, ковореше по телефона и правеше ляв завой на претоварено кръстовище с черен джиБ. Държеше телефона и цигарата едновременно с едната ръка, с другата правеше всичко останало.

Извод - блондинките са гении!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот patricii » Вто Сеп 18, 2012 7:59 pm

did написа:

Днес видях една руса дама, която едновременно пушеше, ковореше по телефона и правеше ляв завой на претоварено кръстовище с черен джиБ. Държеше телефона и цигарата едновременно с едната ръка, с другата правеше всичко останало.

Да де , ама смееш ли да ги разкажеш тези разкази на баткото ,дето е купил джипа?? :nono: ... и второ
На кръстовището ,където минавам всеки ден -.най оживеното в града-средно около 30% си говорят па телефона. Да имаш някакви предложения по темата...? :dontknow:
SPIRITUS PROMPTUS EST,CARO AUTEM INFIRMA!- ДУХЪТ Е СИЛЕН, ПЛЪТТА-НЕМОЩНА!
+Станислав Стратиев-ТОЛКОВА МНОГО НИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ,ЧЕ ВЕЧЕ ВЯРВАМЕ В ТЕОРИЯТА НА ДАРВИН
Аватар
patricii

Рейтинг: 1210

Мнениеот hitar_potter » Вто Сеп 18, 2012 8:17 pm

30% от шофьорите са гении, очевидно.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот THEZOGGO » Сря Сеп 19, 2012 8:20 am

patricii написа:
did написа:

Да де , ама смееш ли да ги разкажеш тези разкази на баткото ,дето е купил джипа?? :nono: ... и второ
На кръстовището ,където минавам всеки ден -.най оживеното в града-средно около 30% си говорят па телефона. Да имаш някакви предложения по темата...? :dontknow:

Аз ще ти кажа понеже явно не се сещаш, щом задаваш такива въпроси.. Сложете един милиционер на кръстовището да следи за подобни нарушения при положение, че не са рядкост. Като имаш информация, чв на това най-оживено кръстовище, шофьорите които минават оттам влизат в нарушение когато говорят по телефона си без хендс фрии, отиди в РПУ-то което е в близост или ако имате едно РПУ в него и като съвестен гражданин, ако ти пука за правилата и не искаш да бъдат нарушавани, говори с началника на РПУ то или с човека който отговаря за връзките с общественоста, да бъде изпратен служител на РПУ то който да следи за явните нарушения които им описваш. Не е много сложно нали? Пробвай се, може да и да има ефект. Така като си траеш а знаеш нещо, с нищо не помагаш да бъдат спазвани правилата, от които, между другото зависят чужди човешки животи, тъй като говоренето по телефон без хендс фрии, само по себе си разсейва шофьора и вниманието му пада драстично, вместо да си гледа пътя и участниците в движението. Сега стана ли ти ясно, че да не питаш друг път?
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Sartor » Вто Сеп 25, 2012 8:23 am

Днес един заблуден дядка (45+) със семейството си ми отне предимство и аз се човкирах с една доза финес (добре, че имам тренинг при паданията). :lol:

Случката се разиграва в София на Сребърна (или вече т.нар. Хенрих Ибсен) на светофара пред бензиностанцията на Южния Парк (има и наблизо автомивка). Тръгна да се оправдава, че му светнало светофар и той тръгнал да минава... били му направили място и си минавал. Е, треснах му веднъж по капака и си тръгнах. Зад мен имаше и друг колоездач, който му се развика.

Та, внимавайте с недовиждащите и пишман шофьори. :beer:
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот rodopi_biker » Съб Сеп 29, 2012 9:33 am

Шофьор блъсна двама на колело и избяга - http://btvnews.bg/bulgaria/incidenti/shofor-blsna-dvama-na-kolelo-i-izbyaga.html

По главен път, през нощта и да возиш някого на рамката си ?!? :crazy: Предполагам че и сигнализацията им не е била добра. Не че оправдавам шофьора, но тези на велосипеда просто са нямали акъл.
Аватар
rodopi_biker

Рейтинг: 1220

Мнениеот Yeti » Чет Окт 11, 2012 6:14 pm

Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот krach » Пон Окт 22, 2012 9:32 pm

Днес на бул.Черни връх видях потенциален участник в тази тема. ИДИОТА....ДИГИТАЛНИЯ ИДИОТ на колело мина под лопатата на малко багерче което в този момент изсипваше бетон и само няколко секунди го спасиха от удар по главата, който със сигурност щеше да свърши доста зле за идиота.
Ако някой не знае какво е малко багерче...ами малко малко. Не по високо от човешки ръст и съответно лопатата беше дигната точно на височината на главата на колоездач ( в случая на идиота).
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Ozzie » Пон Окт 22, 2012 9:53 pm

krach написа:Ако някой не знае какво е малко багерче...ами малко малко. Не по високо от човешки ръст...

Предполагам бобкат ? :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Alpina » Пон Окт 22, 2012 10:07 pm

И после като обяснявам, че някои хора явно искат да умрат, а вие "не, трябва да ги жалим". :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот beyond leet » Нед Ное 04, 2012 9:16 pm

http://www.mediapool.bg/заместник-министърът-на-транспорта-блъсна-колоездач-в-софия-news199168.html

:crazy: (sorry, но link-ът леко изглежда зле. То най-вероятно и велосипедистът не ще да е много добре, макар че mediapool са целели повече сензация)
beyond leet

Рейтинг: 1193

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Чет Апр 11, 2013 11:10 pm

Отново ме блъсна заблудена овца, отново без да гледа... Докато се движа по велоалеята в Надежда (от метростанция Хан Кубрат в посока метростанция Надежда) на зелен светофар, мацката отсреща също потегля на зелен светофар и ми отнема предимството с един десен завой !
Късно я видях, че не гледа към мен и бях изключително изумен, че тръгна да завива точно пред мен...
С див късмет успях да намаля от 35 км/ч и да спра точно пред нея, но какво от това - тя пак не ме видя, докато не извиках на отворения й прозорец - "Де*бЪ!" и си ме блъсна =)
От погледа й разбрах, че не беше виждала такъв животински вид - велосипедист и понеже трябваше да изръси нещо, реагира с учуденото "Какво правиш, бре?", след което кротко си паркира и неохотно се насочи заедно със спътничката си към мен, докато аз още по-скромно си записвах регистрационния й номер...
Явно кръвта вече беше нахлула в студентското й мозъче и последваха далеч по смислените - дали аз съм добре и дали му има нещо на колелото, за щастие удара понесе само предницата и щом всичко беше цяло/право/тихо, приехме, че няма щети =)
Набързо й теглих една лекция за зеленото, предимството, гледането и последствията, след което си казахме по едно довиждане.
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот taurus13 » Чет Апр 11, 2013 11:44 pm

Не знам как точно си се движил, но и двете ситуации за които се сещам изискват повишено внимание на велосипедиста и ниска скорост. Първата е ако пресичаш на пешеходна пътека и влизаш в конфликт с дясно завиващ автомобил. В този случай по спомен си длъжен да буташ велосипеда, а автомобила да спре и даде предимство. Втората ситуация за която се сещам е, когато се движите в едно направление по платното, със зелен светофар отпред - ти караш най-вдясно, тя леко пред теб прави десен завой, докато ти смяташ да продължиш направо. В този случай е лудост да караш най-вдясно с 35 и да се надяваш колата да не завие или да те види - шофьора рядко очаква някой от дясната си страна, поради което първо леко завива, след това спира за пешеходците, което за теб вече е късно и налиташ право във лявата му врата.
В такива ситуации, аз например или не седя вдясно или просто спирам напълно и минавам като пешеходец.
В края на краищата не си струва да си рискува човек здравето и велосипеда, заради едното предимство и права.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Пет Апр 12, 2013 1:29 am

Няма пешеходна пътека, има вело-светофар, алеята (двупосочна) е начертана и оградена в едно от платната на Ломско шосе (дефакто, за мен се падаше в насрещното).
Разковничето е, че светофара ме подлъга :banghead:
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Мнениеот krach » Пет Апр 12, 2013 7:26 pm

Както не веднъж съм казвал, в Софето вело-алеите са много по - опасни от улиците. Когато се движиш по пътното платно, движиш се според правилника за движение по пътищата, шофьорите знаят както да очакват от тебе. (приказки от сорта колко луди има по пътя си ги спестете, понеже 100 пъти повече луди има пеша - майки с деца, деца, хора разхождащи кучета на дълга кайишка и откровени идиоти в най - чистия им вид).
Когато си на някоя "велоалея" нито пешака те брой за нещо нито шофьорчето гледа за тебе - ти си там при пешеходците, значи си пешеходец. Пешеходеца може да спре значи и ти можеш). Когато си караш по пътя като кола те те виждат (все пак в твоята посока гледат) и до сега са единици случаите когато ми отнемат предимството.

През деня, до работа и по други задачи се движа предимно по пътя. Когато се качих на алеята на Гоце Дечев след цял ден обикаляне по пътищата...ееее видях се в чудо!!!! Много по - опасно е да караш на "обособените" места от колкото на пътя. Който е на друго мнение. Значи просто не е карал достатъчно по пътищата на София.

П.П. Е има и изключения - ако пътя ти включва само алеята на Цар Борис може да има изключения.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот bdz43r » Пет Апр 12, 2013 7:49 pm

Подобно твърдение съвсем не е меродавно винаги. Не всички алеи са като тази на Гоце Делчев.
Абсурдно е примерно да караш по платното на 5 метра от празна и спокойна алея без майки, пешеходци и т. н. Там шофьорите естествено няма да те гледат... и какво от това?
Още по-абсурдно е по Цариградско шосе на 2 метра от парка, където прехвърчат автобуси и тролеи през 2 мин на 50 см и да твърдиш, че е по-безопасно и удобно.
Аватар
bdz43r

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Пет Апр 12, 2013 10:22 pm

И днес подължавам да съм във филма, след вчерашното ПТП на велоалея, този път станах свидетел на въоръжен обир...
Докато се прибирам от поредното каране на Витоша и кротко си карам по велоалеята на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", малко преди кръстовището с ул. "Шипка" - чувам женски викове, в първия момент не разбрах какво става и след като видях, летящото от моста на канала през булеварда едро копеле в тъмни дрехи, качулка и чантичка през рамо - помислих, че е семеен скандал.
Миг по късно успях да различа репликите "Помощ" и "Обраха ме" от отсрещната страна на канала, веднага ми изплува картината - момиче, обир, вероятно от спирката, чанта (или телефон/портмоне ?)...
Докато всички наоколо блееха и хората от спирката гледаха безпомощно, решението дойде бързо - след него !
Свих от алеята и се хвърлих през булеварда, преследването започна по ул. "Професор Асен Златаров", докато се опитвах да избегна насрещно задаващия се рейс, с крайчето на окото долових, че има поне още един преследвач - но аз имах преимуществото да съм на колело, с SPD-та и окачване с което мога да мина през всичко...
Не след дълго, извършителя прояви признаци на умора и забави темпото, а аз се развиках строго "Стой!", "Пусни чантата!", "Стой на място!", "Хвърли чантата!"... Но говедото явно беше решено да не се разделя с плячката си - спря, обръна се и мъмрейки се насочи към мен... пък аз бях направил грешката да спра.
Какво очаквах ? Да ми предаде чантата доброволно и да ми се извини ?
Последва удар право в лицето ! Сринах се на земята с всичките ми "преимущества"...
Преследването продължиха двама пешеходци, единия от които даже успя да ме попита - "Добре ли си?", на което аз отсякох - "НЕ!", докато се опитвах да разбера дали това по ръкавиците ми е кръв и дали са ми цели очилата...
Оказаха се учудващо здрави и с минимални щети, аз бях с каска (която не помогна в случая, друго си е фулфейса) и излишно количество за града протектори - които намалиха значително натъртванията.
Заех се да си събирам мислите и "преимуществата" от платното, като през това време се появи очевидец на станалото, който с обяснението, че преди се е занимавал с бокс, се зае да ми оцени състоянието и ме накара да броя пръсти.
Миг по късно се появи и очевидка с МПС, която през цялото време е била зад мен, но вииш ли, било й трудно/страшно да последва извършителя с колата...
Поне предложи да ме откара ако имам нужда от медицинска помощ.

Върнах се към източника на женските викове, оказа се, че е ограбен магазин, а продавачката просълзена обясняваше как й бил насочил пистолет, там се срещнахме и с другите двама преследвачи, които за съжаление не успяха да го хванат... С взаимни спомени установихме, че не е бил с ръкавици, а захвърленото оръжие е намерено от единия преследвач.
Остава да се надяваме на органите на реда, които аз за съжаление не дочаках, по сложни за обяснение причини и ползи...

Замислих се, че ако се повтори, ще постъпя по същия начин ! Аз съм твърдоглав... дано го боли ръката, докато му я закопчаят !
Пък аз ще пропусна няколко карания =)
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Мнениеот taurus13 » Пет Апр 12, 2013 10:28 pm

:lol: Абе не е да не се забавляваш ти - за утре какво си намислил? По между другото ако преследваш крадец, трябва да си брутален и безкомпромисен, защото преследвания ще направи всичко, за да се измъкне. Трябва да имаш предвид, че може да има и хладно оръжие и сигурно ще го използва. Та добре, че не си пострадал и повече.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот zImage » Съб Апр 13, 2013 12:15 pm

Интересна статистика, макар и не от БГ (от Ню Йорк): http://www.thewashcycle.com/2013/04/40- ... taxis.html
Щеше да е добре да имаме така за София, ама нямаме.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум