Промени в Закона за движение по пътищата

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Промени в Закона за движение по пътищата

Мнениеот autosvet » Пон Юни 04, 2012 12:32 pm

Именно - не всеки черен път е път отворен за обществено ползване. Планинското колоездене гледа да избягва обществените пътища доколкото може, пък и е някак странно да изскочи полицай да те глобява, че си се качил в чукара без жилетчица. Не виждам и как примерно ще карат хората каращи шосейки и трениращи за състезание да се правят на идиоти с тези жилетки при все, че имат пилотна/сервизна кола и разни подобни примери. За мен лично сегашните правила са си напълно достатъчни стига хората да ги спазват. Това за движението само в дясно пак е трудно да се прилага защото има прекалено много коли паркирали в дясната част на пътя и на булевард няма как да направиш ляв завой без да създадеш много по-опасна ситуация. Просто трябва велосипедистите да се научат да се движат сравнително адекватно, без резки маневри и излишно шарене, а също така и да подават съответни сигнал при необходимост. Тези неща няма как да се вменят на хората като ги карат да обличат смешни жилетки или да си висят до десния тротоар.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот Dolph » Пон Юни 04, 2012 1:55 pm

Само допълват и променят законите вместо да направят нови велоалеи и булеварди, да поемат трафика на велосипеди и МПС-та.И да го приемат аз такава жилетка в парка няма да си сложа.Като карам по улиците и извънградско,независимо нощем или денем, да.Аз и сега за тези цели си ползвам жилетката от аварийния комплект от колата.Но както вчера-ходих до Южния да покарам и да пия бира с приятели при 29 градуса,няма да си сложа тази жилетка.Имам от нас до парка велоалея,защо пък да слагам жилетката....
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Мнениеот bikerider » Пон Юни 04, 2012 3:56 pm

PtD написа:Да бе, да. Ще те натопят за "несъобразена скорост" и пак ще си го отнесеш! :V:

Това е съвсем отделен въпрос. Коментирам нещата де юре. Де факто ни е ясно на всички колко ще се спазва този закон и как ще се налага.

Edit: всъщност доста трудно ще ме минат под "несъобразена скорост", щото за да е съобразена с неосветен обект трябва да е под 20км/ч, което е нереално. Точно това коментирам - никой не е длъжен да се съобразява с неосветени велосипедисти. Вече напълно законно.

@neilor: виж общия дух на закона. Никъде не пише изрично, че водач на МПС трябва да носи светлоотразителна жилетка през деня. По същата логика можем да сметнем, че водачите са задължени да слагат жилетки и през деня, но никой не го иска и никой не санционира (поправете ме, ако някой е бил глобен, за това, че е без жилетка покрай пътя през деня). Аз лично не мисля, че в един закон трябва да се стига до такива подробности - би било безумие. За целта си има правилници и наредби за прилагането му - нека изчакаме докато закона бъде обнародван (ако вече не е), нека изчакаме промените и в съответните наредби и тогава да се впускаме в този филм.

Освен всичко друго велосипедиста е пълноправен участник с ППС и не виждам защо трябва специално да се изреждат някакви казуси само за велосипедисти. Жилетките се ползват отдавна на пътя и то само през нощта. Ако някой тълкува закона по друг начин, ще трябва да си докаже гледната точка, било с поднормативен акт, било с друго. Всичко останало е произвол и трябва да се обжалва.

neilor написа:Това за движението в дясно е най-тъпото нещо, само днес го наруших десетина пъти, защото ТРЯБВА да го нарушиш за да караш правилно.

Да, ако си чел закона по диагонал и не си осмислил думичките "ВЪЗМОЖНО най-вдясно".

neilor написа:Може да караш в парка, може да караш в гората, ти трябва да си с жилетка.
Нищо за деня, нищо за нощта, нищо за града, нищо за селото. Няма изключение.

Кое точно не е ясно в тези три думи: Закон за движение по ПЪТИЩАТА? :dontknow:

Общо взето - хубава работа, ама българска. И все пак: ритник в задника е крачка напред.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот konopr » Пон Юни 04, 2012 7:10 pm

did написа:
konopr написа:Жилетките са за тъпунгерите, които карат колело по големите градски булеварди и се прявят на равноправни участници в движението по пътищата.

Браво бе, експерте! С това мислене скоро ще си имаш ядове.

Пич, не ми се прави на баба Ванга.
Който се прави на равноправен участник в движението по пътищата с колело в България, би трябвало наистина да е тъп - ако си противник на тази идея помисли си преди всичко за своята безопасност и за твоето си имане на ядове (а и за това което дишаш)...аз на пътя не стъпвам

А начинът ми на мислене ме държи далеч от пътищата (с изкючение на кварталните улички) и пак си стигам до всяка точка на София, начинът ми на мислене ме кара да се приемам невидим за водачите дори и да ме виждат, един хубав челник и стоп са достатъчни :beer:
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот mover » Пон Юни 04, 2012 8:03 pm

Една новина отпреди малко ме провокира:
http://plovdivnews.net/index.php?option ... &Itemid=27

Най-лесно, но и най-популистко е да се "коват" допълнения към съществуващите закони; трудно и непопулистко е да се накарат действащите закони да се изпълняват от всички.
Без да знам подробности за днешния случай, имам следните наблюдения, всяко от които е повод за обсъждане (може би в темата "Велоалеи...":
- точно до това кръгово започва (или свършва) най-новата велоалея на Пловдив по бул. "България"
- въпреки велоалеята, много (от по-възрастните) велосипедисти карат по платното, на 2м. от нея
- велоалеята е маркирана неправилно - със знак отдясно на пътното платно и отляво на алеята, т.е. излиза, че платното е велоалея
- няма уточнени правила за движение на велосипедиста при пресичане на кръстовища - там велоалея няма, а "продължението" е върху пешеходната пътека
- в конкретния случай изглежда, че произшествието е станало точно върху пешеходната пътека
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот did » Пон Юни 04, 2012 8:17 pm

konopr написа:Който се прави на равноправен участник в движението по пътищата с колело в България, би трябвало наистина да е тъп

Тъп съм значи.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот nanobanano » Пон Юни 04, 2012 8:53 pm

Карам си с обикновена (пазарска) светлоотразителна жилетка за автомобил.Днес в най-голямата жега си карах с тениска и отгоре разкопчаната жилетка и нямам никакъв проблем като се има в предвид,че точно днес за пръв път я слагам и минах близо 50 километра без веднъж да ме е издразнила.
Даже ме спряха на главната в Пловдив,че било забранено да се кара колело... Полицаите ми направиха проверка на документите :rofl: Добре,че не се заяждах,че няма табели ограничаващи колоезденето там.Явно от някой край на центъра има табела,понеже ме питаха от къде влезнах,но точно от там нямаше тъй че... После видях един да си бута колелото и питах дали аз мога да си го бутам и казаха,че може ама не е препоръчително.Все пак си ме пуснаха само с мъмрене :)

sports-tracker
http://www.sports-tracker.com/#/workout ... 6rkqium0g3
nanobanano

Рейтинг: 1200

Мнениеот neilor » Пон Юни 04, 2012 9:58 pm

bikerider,
Част от работата ми е да чета закони и да ги прилагам. Духа на закона е вестникарски израз, който в съдебната зала не върви.
Освен това съм се постарал да прочета повече текстове от закона, не само заглавието. Не се заяждам, и аз не съм юрист, просто съм се нагледал на прилагане на закони избирателно, прилагайки текста буквално, напълно пренебрегвайки не само духа но и логиката на закона.
Всяко правило, което трудно се прилага и се нарушава масово води до възможност за избирателно прилагане.

Промяната на вече приет закон е много по-трудна от прилагане на натиск преди да е гласуван окончателно.

За движението възможно най-вдясно не съм бил прав - и сега е имало идентичен текст в закона.
А спазвате ли изискването
"Чл. 82. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако пред и зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет."

Не знам какво се има предвид под тренировка, но ако за всяка група от 3-4 колоездачи трябва да осигуряваме по два автомобила...
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот autosvet » Вто Юни 05, 2012 8:26 am

Има се предвид, че това си е група велосипедисти спортисти които тренират за шосейно състезание. При състезание отсечките се отцепват и по нея няма движение, но това не може да се осигури за всяка тренировка. Ако сте 3-4-5 човека с колела си се движите в колона в дясно на платното.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот konopr » Вто Юни 05, 2012 8:43 pm

did написа:
konopr написа:Който се прави на равноправен участник в движението по пътищата с колело в България, би трябвало наистина да е тъп

Тъп съм значи.

това е възмутително понякога направо като го видя на практика - примерно някой с жилетчицата си перка по Цариградското, вместо през Борисовата :crazy: и се нервим като ги виждам такива, а и заради тях и шофьорите сигурно си викат "тея велосипедисти кви са тъпунгери"

а освен това инфраструктурата не е съвсем пригодена, един път ми като ми се наложи да карам междуградско по едно шосе и само се оглеждах напред и назад понеже е тесен пътя като видя две коли насреща и зад мен как ще се разминават карайки с по 120 и влизах да ги изчакам в тревата, абе просто незнам как може да се изпитва кеф от каране по местата където хвърчат коли.

Това да си повериш живота в ръцете на някой автомобилист (което става всеки път, когато някой от тях преминава покрай теб) не ми изглежда никак интелигентно, свестните шофьори в БГ сигурно са най-много 10%

:offtopic: Не съм искал да засягам и обиждам никой, първият пост като го писах бях на три кафета след напрегната обстановка в на работа и затова сигурно съм се изказал по-крайно :beer:
Аватар
konopr

Мнениеот Insight » Сря Юни 06, 2012 2:26 pm

konopr написа:.....

Друг път като си на три кафета и напрегната обстановка не се бутай по форумите и си мери приказките.

Иначе примерът с Цариградско е тъпа идея, щото там изрично е забранено движението на велосипеди, за разлика от повечето други улици.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот konopr » Чет Юни 07, 2012 3:32 pm

Insight написа:

Друг път като си на три кафета и напрегната обстановка не се бутай по форумите и си мери приказките.

Иначе примерът с Цариградско е тъпа идея, щото там изрично е забранено движението на велосипеди, за разлика от повечето други улици.

Може малко да съм се изхвърлил с епитетите, но като цяло се чувствам прав.
Казвам го като човек живял и карал 2 години колело в Германия, като дори 4 месеца работата ми беше да развозвам доставки с колело. И там на нерегулирано кръстовище винаги съм минавал без да спирам като съм дясно стоящ примерно, щото Германците си карат културно и глобите и присъдите са им сериозни.
В БГ да караш сред МПС-тата, където 90% са малоумници, си е по опасно от екстремен ДХ, не ги ли виждате как се избиват постоянно и то от нелепи неспазвания на правилата за движение. А що се отнася до полицаите, дреме им на жилетката за светлоотразителните жилетки, на един приятел който си джитка само по разни шосета целия облечен в черно за толкова години само 1 път го спряха да му направят небрежна забележка.
Аватар
konopr

Мнениеот Insight » Чет Юни 07, 2012 3:57 pm

Може малко да съм се изхвърлил с епитетите, но като цяло се чувствам прав.
Казвам го като човек живял и карал 2 години колело в Германия....

И аз съм пушил цигари Кент и съм смукал бонбонки тик-так... че и колело по германски велоалеи съм карал (доста), но хич не се чувствам тъпунгер (или каквото там беше), че и в София си карам там, където ми се полага.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Grash » Чет Юни 07, 2012 4:45 pm

konopr написа:...хмпф...

Ти 2 години си карал там, аз 12 години вече карам активно тук и да чукна на дърво не съм имал проблеми. Че е опасно - спор няма, че не е за всеки - също.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот bikerider » Чет Юни 07, 2012 5:41 pm

@neilor: опитвам се да ти кажа, че задължението да се носят отразителни жилетки е дефинирано еднакво за шофьори и велосипедисти, ерго режима за водачи и велосипедисти е еднакъв. Ако някой умник с фуражка иска да прилага закона избирателно и да глобява велосипедисти през деня, а водачи - не... това първо не е проблем касаещ текущите промени, а доста по-общ и второ в контекста на промените би било чиста проба дискриминация, за което си има лекове. Ако на човек му стиска да си търси правата де... както казах това е част от доста по-общ проблем.

@Grash: :agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот barcode_hc » Пет Юни 08, 2012 1:56 pm

bikerider написа:Ако някой умник с фуражка иска да прилага закона избирателно и да глобява велосипедисти през деня, а водачи - не... това първо не е проблем касаещ текущите промени, а доста по-общ и второ в контекста на промените би било чиста проба дискриминация, за което си има лекове.

Въпросът е ако се случи, какво става? В правилника си го пише черно на бяло, от полицаите не се изисква да влагат мисъл в тълкуването, така че за тях това си е нарушение. Това, че друг кара така - няма значение, нали теб са те хванали... И нещо, което доста ме интересува, понеже не карам кола - за вас шофьорите по-лесно ли е да забележите велосипедист през деня, който е със светлоотразителна жилетка, отколкото такъв без? :dontknow:
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот Dolph » Пет Юни 08, 2012 4:18 pm

barcode_hc написа:
bikerider написа:Ако някой умник с фуражка иска да прилага закона избирателно и да глобява велосипедисти през деня, а водачи - не... това първо не е проблем касаещ текущите промени, а доста по-общ и второ в контекста на промените би било чиста проба дискриминация, за което си има лекове.

Въпросът е ако се случи, какво става? В правилника си го пише черно на бяло, от полицаите не се изисква да влагат мисъл в тълкуването, така че за тях това си е нарушение. Това, че друг кара така - няма значение, нали теб са те хванали... И нещо, което доста ме интересува, понеже не карам кола - за вас шофьорите по-лесно ли е да забележите велосипедист през деня, който е със светлоотразителна жилетка, отколкото такъв без? :dontknow:

Да по-лесно се забелязва,особено ако е зелена такава.Защото като грее хубаво слънце и велосипедиста кара плътно в дясно под дърветата има доста сянка и силуета му се губи докато не го доближиш.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Аватар
Dolph

Мнениеот trastika » Пет Юни 08, 2012 5:00 pm

Много тъпо с тази жилетка: всичките ми джърсита са жълти и светло зелени със светлоотразителни елементи. Сега тая жилетка ще ми развали аеродинамиката :banghead:
trastika

Рейтинг: 1180

Мнениеот Маратонец » Пет Юни 08, 2012 5:48 pm

А интересното е как ще накарат децата да носят жилетки. Защото 2-3-4 годишни деца на триколки или с помощни, но с жилетки, вече наистина ще е като от сюжет на Хичкок.
Аватар
Маратонец

Мнениеот Fantomas23 » Пет Юни 08, 2012 8:57 pm

po_taka написа:аз карам с ето такава жилетка, 12 лв струваше
Image0197.jpg
Image0198.jpg

Ако не е тайна, откъде се сдоби с такава? :look:
Аватар
Fantomas23

Рейтинг: 1200

Мнениеот PtD » Пет Юни 08, 2012 10:16 pm

Dolph написа:Да по-лесно се забелязва,особено ако е зелена такава.

Mм, че на тоя шофьор, дето не вижда разни работи посред бял ден (и със слънце!) ако нямат светлоотразително покритие, кой му е дал книжката бе?? Корупцийка в медицинското учреждение, ала-бала?

:smash:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Dolph » Пет Юни 08, 2012 11:29 pm

PtD написа:

Mм, че на тоя шофьор, дето не вижда разни работи посред бял ден (и със слънце!) ако нямат светлоотразително покритие, кой му е дал книжката бе?? Корупцийка в медицинското учреждение, ала-бала?

Посред бял ден като ти свети слънцето в очите ще видим дали ще виждаш всичко отлично.За сутрин карайки на изток и следобяд карайки на запад да не говорим.
Аватар
Dolph

Мнениеот PtD » Съб Юни 09, 2012 12:45 am

Dolph написа:
PtD написа:

Посред бял ден като ти свети слънцето в очите ще видим дали ще виждаш всичко отлично.За сутрин карайки на изток и следобяд карайки на запад да не говорим.

A, обаче ако велосипедистът е със светлоотразителна жилетка, ще засенчи и слънцето, та няма как да не го видиш, така ли? :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот po_taka » Съб Юни 09, 2012 12:51 am

Fantomas23 написа:
po_taka написа:аз карам с ето такава жилетка, 12 лв струваше
Image0197.jpg
Image0198.jpg

Ако не е тайна, откъде се сдоби с такава? :look:

в maxcom в Пловдив, на Голямоконарско шосе № 1
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот barcode_hc » Съб Юни 09, 2012 10:54 am

Маратонец написа:А интересното е как ще накарат децата да носят жилетки. Защото 2-3-4 годишни деца на триколки или с помощни, но с жилетки, вече наистина ще е като от сюжет на Хичкок.

Надявам се, че се шегуваш, понеже по чл. 81 от ЗДП деца до 12-годишна възраст могат да карат по тротоарите, така че светлоотразителна жилетка надали им е нужна. А и докато полицай може съвсем основателно да ти се заяде ако караш по улицата без жилетка, то за децата по тротоарите това вече граничи с абсурда.

Dolph написа:Да по-лесно се забелязва,особено ако е зелена такава.Защото като грее хубаво слънце и велосипедиста кара плътно в дясно под дърветата има доста сянка и силуета му се губи докато не го доближиш.

А сравнено със светлоотразители по раницата например? Аз лично винаги гледам да карам с контрастна фланелка - бяла или оранжева. Вече със суичър или яке отгоре, наистина само светлоотразителят на раницата ме откроява по-осезаемо.
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот bikerider » Нед Юни 10, 2012 5:35 pm

barcode_hc написа:Въпросът е ако се случи, какво става?

Или се борим за правата си или мълчаливо преглъщаме и попържаме властта от втората ракия нагоре. Това става. Санкция на велосипедист за липса на отразителна жилетка в ясен слънчев ден е явно и грубо превишаване на правомощията и е чиста проба произвол. В комбинация с думичката "дискриминация" тази формулировка ще откаже априори около 90% от катаджиите. За останалите дебили си има ред за жалби. Ако очакваш на света да няма дебили... трудна история.
Аватар
bikerider

Мнениеот neilor » Вто Юни 12, 2012 7:46 am

bikerider написа:Санкция на велосипедист за липса на отразителна жилетка в ясен слънчев ден е явно и грубо превишаване на правомощията и е чиста проба произвол.

bikerider , няма да е превишаване
Ако се приеме сегашният проект на закона, велосипедистите ще са ДЛЪЖНИ да карат със светлоотразителна жилетка през деня и катаджиите ще са ДЛЪЖНИ да ги глобяват ако видят велосипедист без жилетка.

Друг е въпросът, че КАТ няма да си спазват задълженията и няма да глобяват, така както и сега рядко глобяват ако засекат велосипедисти по магистралата или каращи по тротоара.
Това именно е проблема - ако това правило се спазва от всички и КАТ глобява наред и редовно, хората ще се научат да ползват жилетки. Да, някои няма да искат да карат велосипед и заради задължителните жилетки, но останалите ще се научат. Няма спор, че велосипедист със жилетка се забелязва по-добре.
Обаче правилото ще се спазва от единици, няма да има санкции и ефектът ще е минимален. За сметка на това, всеки път когато автомобил не спази предимството на велосипедист без жилетка - той ще има оправдание и велосипедистът ще е причина за инцидента.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот Маратонец » Вто Юни 12, 2012 8:34 am

neilor написа:
bikerider написа:Санкция на велосипедист за липса на отразителна жилетка в ясен слънчев ден е явно и грубо превишаване на правомощията и е чиста проба произвол.

Ако се приеме сегашният проект на закона, велосипедистите ще са ДЛЪЖНИ да карат със светлоотразителна жилетка през деня и катаджиите ще са ДЛЪЖНИ да ги глобяват ако видят велосипедист без жилетка.

Друг е въпросът, че КАТ няма да си спазват задълженията и няма да глобяват, така както и сега рядко глобяват ако засекат велосипедисти по магистралата или каращи по тротоара.

И защо трябва да разчитаме на тяхната милост?! Защото ако не се направят уточнения в закона, къде, кога и при какви обстоятелства трябва да се кара с жилетка, то и децата в парка ще трябва да ги носят, и шосейките по обед, и байкарите, когато са дълбоко в планината. Като коланите в автомобилите - казано ли е че трябва да се слагат, то аргументи от рода на: ама аз за малко, на мене колана не ми става и т. н., няма да вървят. Щом си в колата, слагаш колан, ако ли не върви пеш.
Аватар
Маратонец

Мнениеот mover » Вто Юни 12, 2012 8:50 am

Маратонец написа: и децата в парка ще трябва да ги носят, ... и байкарите, когато са дълбоко в планината.

Хайде, не пиши повече глупости.
След 3 страници постове не разбра ли, че става въпрос за Промени в Закона за движение по пътищата.
autosvet написа: нито парка, нито пътеките в гората се водят, част от републиканската пътна мрежа или път за обществено ползване и в тях ЗДВП не играе по никакъв начин
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот Hell_Man » Вто Юни 12, 2012 8:54 am

neilor написа:

Това именно е проблема - ако това правило се спазва от всички и КАТ глобява наред и редовно, хората ще се научат да ползват жилетки. Да, някои няма да искат да карат велосипед и заради задължителните жилетки, но останалите ще се научат. Няма спор, че велосипедист със жилетка се забелязва по-добре.
Обаче правилото ще се спазва от единици, няма да има санкции и ефектът ще е минимален. За сметка на това, всеки път когато автомобил не спази предимството на велосипедист без жилетка - той ще има оправдание и велосипедистът ще е причина за инцидента.

Искам само да попитам - кой трябва ДА БЪДЕ НАУЧЕН ДА ПАЗИ на пътя? Шофьорът или колоездачът (не го разбирайте като "Колоездачите не трябва да се пазят и сами")? Когато колоездач удари човек - най-много да го събори, като задължително пада и той и често контузиите са по-големи върху него и колелото. Когато колоездач удари автомобил - може да му строши огледало/стъкло/фар или да го издере. Когато колоездач удари камион - може да му влезе в багажника. А в обратните случаи?!
Докато има тъпаци, които не гледат, ако ще и коледни лампи да накича и при всяко превключване на командите да свири тромба - пак няма да се взимат колоездачите под внимание.
Проблемът не е дали ще пречи жилетката, дали ще топли или дали куките ще глобяват. Проблемът е, че този проектозакон е явен признак на неспособността на органите на реда да се справят с проблема с осигуряването на сигурни пътища. С тези жилетчици се признава: "Знаем, че има смотаняци и се надяваме, че може и да ви видят, защото нищо друго не можем да направим".
Пък пак ми обяснявайте колко полезни били жилетките и как мислели за нас.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум