GPS ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: GPS ?

Мнениеот PtD » Вто Авг 14, 2012 12:42 am

taurus13 написа:П.С. Между другото на кормилото мястото може и да е опасно за телефон, но ГПС би оцелял дори по-сигурно, отколкото по тялото ако бъде закачен - ако не излети от стойката разбира се. Просто кормилото го пази.

Като си гледам следите по кормилото, които са предимно отпред и отгоре... някак си не виждам как ще запази :)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот xcII » Вто Авг 14, 2012 1:21 am

Говориш Глупости, Прости ;)

Политически коректно казано "не си съвсем прав". ква е вероятността да се пребиеш с GSM лицето надолу е ..много малко вероятно.. нали така?
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот PtD » Вто Авг 14, 2012 2:10 am

xcII написа:Говориш Глупости, Прости ;)

Политически коректно казано "не си съвсем прав". ква е вероятността да се пребиеш с GSM лицето надолу е ..много малко вероятно.. нали така?

Е, извинявай, че следите по кормилото са ми отпред и отгоре. :smokin:
Аватар
PtD

Мнениеот Yavkata » Вто Авг 14, 2012 6:16 am

Реално предимство на ГПС. Ползва солидната база данни от офроуд карти и маршрути и бг маунтинс. Ако имаш ъпдейтната версия можеш освен трака по който се движиш да видиш и алтернативни пътчета, пътеки и следи със съответните означения. Дава по-бърза възможност да проследиш профила на трасето и разстоянията.

Реално предимство на смартфона. По-голям и удобен екран. По-бързо включване. Алтернативно ползване
на различни карти. Възможност за търсене на допълнителни данни в нета.

Недостатъци на ГПС. Необходимост от носене на допълнителни уреди като телефон най-малко.
Недостатъци на смартфона. Голяма част от опциите отпадат при липса на покрите, необходимост от "да си поиграеш предварително в къщи".

Евентуално развитие. В момента в който излезе Гармин за андроид ГПС-ите ще почната да залязват. Гарминските карти стават все по-големи като МБ и изискват осъвременяване на уредите. Бюджетния клас няма да върши работа.

Аз в момента ползвам телелефон сертифициран за удароустойчивост (тестван редовно :nuts: ) и водоусточйвост (по-рядко тестван). За 5 дни на ПВ6 го ползвах като ГПС, със офлайн карта и нямах проблеми с издръжливостта на батерията, без да го зареждам или ползвам резервна. Въпреки това не се срамувах да проверявам по чуждите ГПС-и профила на терена и точното разстояние, за да си спестя бъзикането по програмите.
Като цена съоръженията са напълно съпоставими.Като издлъжливост на батерийте също.На кормило не бих сложил навигационно устройство. Спри ориентирай се, избери си линият, пътечката, посоката, покарай като хората без да следиш едно око електрониката. Па пак спри и виж до къде треа се връщаш.
И момци гледайте планината,пътеките ,преценявайте терена, следите и маркировката, а не само да следвате чертичките по екрана. Съоръженията да са ви помощностно средство, а не постоянна патерица. Ако искате да сте маунтинбайкъри се стремете да станете и планинари , а не само велосипедисти каращи по нея.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот autosvet » Вто Авг 14, 2012 9:05 am

xcrider написа:Айде "на" ви една снимка правена с 3Mpix камера на GSM, която е много кофти и не става за нищо.
....
Признавам си, с хубав фотоапарат, щеше да се получи много по-добре, ама да изкарвате снимките от Gsm-ите за боклуци и че за нищо не стават...
На ви още
http://media.snimka.bg/9981/026216462.jpg?r=0
http://oi41.tinypic.com/2m319p0.jpg
Всичко е от нокиа 5800 и "фотограф" с никакви познания, просто натискащ "shutter-a"

И да не би да можеш да я сравниш с това?

Изображение

PtD идеята ми е, че не на всички изискванията са еднакви и да аз ще си мъкна 3 до 5 кг. допълнително за да имам хубави снимки от истински фотоапарат, както ще си мъкна и истински ГПС допълнително, точно защото е истински. Компромиси с такъв вид екипировка не са много препоръчителни (за ГПС-а става въпрос). Зимата в една буря на Витоша точно един такъв умен телефон не успя да ни закара до пътеката, та си се връщахме по следите. А телефон който е телефон има и за 60лв и ГПС има и за 400 общата сметка пак е колкото смартфон. Имал съм смартфон още от времето, когато масово се срещаха Нокии 3310. Зная какви са им възможностите + и - и за планина никога не бих го помъкнал ако имам опция. Ще си сложа едно обикновено телефонче което изкарва без да мрънка за батерия по 5-6 дни с постоянно включен ГСМ модул в търсене на мрежа + истинска навигация.

Slade снимката ти е размазана - било е тъмничко за телефона. По твоята логика за максимална лекота и смартфона не ти трябва - карта и компас и гледаш какво показва велокомпютъра като изминати разстояния между разклоните. Просто няма как едно устройство да е и многофункционално и добро във всичките си функции. При телефените даже е обратното - те са си телефони, посредствени фотоапарати и криво ляво вършещи работа ГПС-и, за музиката не се изисква толкова много по-важни са слушалките, ако имат нет - стават за проверки, но нито се вижда като хората нито е много удобно, не могат да заместят е-книга или телевизор въпреки, че имат плеъри и програми. За това масово хората си имат истински компютър, истинска музикална уредба и т.н. за това и като си на някъде е по-добре да си с истински ГПС, а не със заместител тип витабел. Някои хора се опитват да изкарат тук, че телефона си е един пълен еквивалент на специализиран ГПС което просто не е вярно.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот PtD » Вто Авг 14, 2012 9:42 am

autosvet написа:Зимата в една буря на Витоша точно един такъв умен телефон не успя да ни закара до пътеката, та си се връщахме по следите.

Toва ми се е случвало и със специализиран GPS, така че не мога да го броя за сериозен аргумент против.

Що се отнася до снимките, наистина ли мислиш, че публикувани с тази резолюция могат да се направят някакви сериозни сравнения? :emlaugh:
Аватар
PtD

Мнениеот autosvet » Вто Авг 14, 2012 10:15 am

За снимките ако искаш и да печатаме широкоформатно за най-добра оценка? Според мен разликата е повече от очеизвадна, но да кажем, че понеже на мен това ми е хоби и малко повече виждам от ""фотограф" с никакви познания, просто натискащ "shutter-a"". Снимал ли си с телефон срещу слънцето за да видиш какво се получава? Както казах това си е моя избор за да имам хубави снимки, но дори и на пълен аматьор снимащ единствено за спомен бих препоръчал да си вземе една "сапунерка" която има истинска оптика и малко по-голяма матричка за да има един по-добър спомен от силно синеещия сняг.

На мен не ми се е случвало истински ГПС да не успее да ни насочи.
Аватар
autosvet

Мнениеот neilor » Вто Авг 14, 2012 11:23 am

Ехоооо....!
Темата е за ГПС-и, не за фотоапарати! :)

Мисля, че Явката изброи почти всички неща, които трябва да се вземат под внимание. Никой не отрича специализираните ГПС-и. Аз, а и останалите, както виждам не сме съгласни с мнението, че "телефонът не може да се ползва за МТБ и е опасен". Смятам, че сме дали достатъчно примери че това не е така.

Моят телефон стои на кормилото закачен със "ластик" за 3 лева. Досега не е падал самичък, но барабар с колелото (и мен) е падал достатъчно пъти. Аз съм получавал травми, но той не. Вярно е, че е от по-евтините телефони и е ял доста бой и падания извън колелото.
За софтуера който ползвам вече казах, имам и зарядно за ЮСБ, но откак имам резервна батерия не ми е необходимо. Два дена изкарва безпроблемно. Не го гледам непрекъснато, но настройвам екрана да стои включен 10 минути, което ми е напълно достатъчно за да премина проблемен участък, след което екрана е загасен.
Карал съм с телефона и при отрицателни температури, ползвал съм го в сняг и на височина на която вие не сте се качвали.

Не смятам, че специализираните ГПС-и ще отмрат когато се появи Гармин за Андроид. Те си имат пазарната ниша и не е ОФРМ единствената причина да съществуват. Да не говорим, че не ги правят в България. :)
При сегашната цена на евтините ГПС-и (Дакота 10 е 260 лева) цената вече не е препятствие.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот Slade » Вто Авг 14, 2012 1:17 pm

autosvet написа:...
Slade снимката ти е размазана - било е тъмничко за телефона. По твоята логика за максимална лекота и смартфона не ти трябва - карта и компас и гледаш какво показва велокомпютъра като изминати разстояния между разклоните. Просто няма как едно устройство да е и многофункционално и добро във всичките си функции. При телефените даже е обратното - те са си телефони, посредствени фотоапарати и криво ляво вършещи работа ГПС-и, за музиката не се изисква толкова много по-важни са слушалките, ако имат нет - стават за проверки, но нито се вижда като хората нито е много удобно, не могат да заместят е-книга или телевизор въпреки, че имат плеъри и програми. За това масово хората си имат истински компютър, истинска музикална уредба и т.н. за това и като си на някъде е по-добре да си с истински ГПС, а не със заместител тип витабел. Някои хора се опитват да изкарат тук, че телефона си е един пълен еквивалент на специализиран ГПС което просто не е вярно.

Имам карта и компас в телефона, аз не участвам във военни или спасителни мисии, не оцелявам в Хималаите и нямам нужда от устройства за професионалисти. Точка. Нямам нищо против да си мъкнеш DSLR-a навсякъде и да правиш профи снимки - това е чудесно. По никакъв начин не искам да сравня снимка от телефон със снимка от професионален фотоапарат, но за мен тя е достатъчна, тя не е за изложба или широкоформатен печат, тя е за спомен.
Единственото, което исках да намекна и то все още е ontopic, е че за XC из нашите планини не е задължително и нужно да мъкнеш специализиран GPS, освен ако не прекарваш повечето си време в планината и често си на ръба на оцеляването в снежни виелици, глад и жажда.
Аз досега не съм имал проблем в гората с ориентиране или позициониране с телефона. Имам и специализиран GPS bluetooth приемник / логер с 66 канален MTK чипсет, който пак мога да ползвам, вместо вградения в телефона и ТОЙ НЕ БЛЕСТИ С НИЩО пред чипа в смартфона. Единственото му предимство е, че е много лек и малък и самостоятелно логва по 20 часа с вградената си батерийка.
Няма смисъл и да се изместваш тотално от темата за GPS, свързан с планинското колоездене и да си говорим за домашен компютър, жена, уредба и т.н., просто защото тези неща не се носят в раницата по пътеките. Подобни разсъждения са за блабла.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот autosvet » Вто Авг 14, 2012 1:46 pm

4o4ko написа:Повечето трасета ги дават с GPS координати ...
Отдавна ми се ще да си взема една такава играчка /ходя често в планината/ и ме интересува мнението ви за тази апаратура...
ползвате ли я често ? Препоръки за марки модели ?
Мерси

Slade ето така е поставена темата за това не лъжете човека да си играе с телефони. Повечето хора които са по планините по-сериозно предпочитат да ползват специализиран ГПС. Това, че на една много малка група телефон им върши абсолютно същата работа (а също така е фотоапарат, заместник на ПС и т.н.), не значи, че по-правилното решение не е да се довериш на строго специализирания продукт.
Аватар
autosvet

Мнениеот PtD » Вто Авг 14, 2012 2:48 pm

autosvet написа:
Slade ето така е поставена темата за това не лъжете човека да си играе с телефони. Повечето хора които са по планините по-сериозно предпочитат да ползват специализиран ГПС. Това, че на една много малка група телефон им върши абсолютно същата работа (а също така е фотоапарат, заместник на ПС и т.н.), не значи, че по-правилното решение не е да се довериш на строго специализирания продукт.

Спекулираш! Покажи факти, документи, изследване, че това което си казал е вярно. Освен това как позна от първия пост на автора, че той е по-сериозно по планините? Както разбрахме от хората, които си ползват телефона при колоездене, практически при всякакви условия са експлоатирали телефон с достатъчен успех.

Още чакам някакви факти в подкрепа на "крайно неудачно и дори потенциално опасно" (анекдотичният случай, че веднъж не успели да се ориентират във виелица със смартфон не се брои, защото аз съм имал такъв със специализиран GPS). :smokin:

П.П. Правилното решение е да си вземеш нещо, което да ти върши работа с минимален разход на средства. А ако случайно имаш уред, който може да изпълнява и тази функция, не виждам защо трябва да се харчат допълнително пари, само и само за да имаш специализирано устройство. Иначе дай да хвърлим багажниците за колела и да си купим и по един пикап...
Аватар
PtD

Мнениеот Skoinks » Вто Авг 14, 2012 2:51 pm

PtD написа:Спекулираш! Покажи факти, документи, изследване, че това което си казал е вярно. Освен това как позна от първия пост на автора, че той е по-сериозно по планините? Както разбрахме от хората, които си ползват телефона при колоездене, практически при всякакви условия са експлоатирали телефон с достатъчен успех.

Още чакам някакви факти в подкрепа на "крайно неудачно и дори потенциално опасно" (анекдотичният случай, че веднъж не успели да се ориентират във виелица със смартфон не се брои, защото аз съм имал такъв със специализиран GPS).

Съгласен съм - единственото място където би бил неприложим смартфон е в дъжд или по-кално трасе/пътека/път/каквото-и-да-е-било.

Плюс това - дори не трябва да е смартфон - GPS-а на SonyEricsson-а ми (W715) не веднъж ми е свършвал работа абсолютно адекватно. Вярно е, че загрява за какво иде реч малко бавно (5-6 минути докато намери сателита), но работи.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот autosvet » Вто Авг 14, 2012 4:44 pm

PtD e тогава защо се вземат и хубави велосипеди? Да има там рамка, педали, кормило, две колелета да се въртят и едни спирачки да спира горе долу ще върши някаква работа, ще се предвижваш и толкова какъв е смисъла да даваш излишни средства.

Всъщност това което казваш като анекдот е единствения случай когато много ни е трябвал ГПС и нямахме, та трябваше да проверим с телефона и той не свърши никаква работа. За мен изводите са ясни.

Документи и факти?!? Изследване доколко можеш да караш шосейка по черен път виждал ли си? Надали някой ще се наеме да ти доказва, че телефона е по-добър телефон от ГПС-а, а ГПС-а е по-добър като такъв от телефона. Да за заместител върши работа, но както е поставена темата аз разбирам, че човека си търси ГПС, а не телефон.
Аватар
autosvet

Мнениеот xcII » Вто Авг 14, 2012 5:00 pm

@Yavkata

..Реално предимство на ГПС. Ползва солидната база данни от офроуд карти и маршрути и бг маунтинс. ..

Това е така.. засега. Както по-горе обаче @PtD спомена виж тва. Сега, това не е особено легален начин за да се препоръчва, но важното е че не е пречка или ако е въпрос на време е да не е, при това малко време.. Аз лично, даже и да мога да се възползвам от крак на OFRM не бих го направил -> хората си заслужават парите! :bowdown: :bowdown: :bowdown:

..Реално предимство на смартфона. По-голям и удобен екран...

Това е реален НЕДОСТАТЪК и то не само на GSM. Поради тази причина аз смятам че покупка на Oregon vs small bro Dacota e лишено от рационален смисъл.. освен ако не те кефи тъпата му камерка за gps-тагване на снимки, по-голямото му тегло и по-неудобно големия му размер. Тъй де, има опция "Zoom", става за част от секундата, а когато се чудиш къде си не ти трябва да побереш цяла България на една човешка длан.. Големия екран само аби ток и не духа.. :)

..Недостатъци на ГПС. Необходимост от носене на допълнителни уреди като телефон най-малко...

Това не го разбрах, честно.. :dontknow: Аз досега не съм изпитвал тази необходимост, определено. ed^4: ахаааа, аз си мислех че говориш за необходимо условие за функциониране на GPS-а, а ти имаш предвид това че телефона си е необходимост. Ами така си е, нося си го и кво от това, не пие вода, не тежи.. колкото повече устройства, толкова по-добър backup, казал Мечо Пух и забелязал че Прасчо му е опердашил меда, докато той е мислил по тез въпроси.. :8D:

..Евентуално развитие. В момента в който излезе Гармин за андроид ГПС-ите ще почната да залязват...

Няма НИКОГА да залезнат, GARMIN :D :agree: . Колкото Samsung стават по-тънки, толкова по-малко ще залезнат Garmin.. Освен това, аз не бих ползвал GARMIN за Android, приу положение че има тез 3 програмики (за да има некъв избор де):
-> http://www.oruxmaps.com/index_en.html (безплатна)
-> https://play.google.com/store/apps/deta ... rch_result (платена)
ed.: -> http://www.oziexplorer.com/ (вж. секция Android)
-> http://mobac.sourceforge.net/ (за да си правиш калибрирани карти за GSM-GPS програмата, в случай че тя не може да рабори с Ozii калибрирани .map карти, каквито за удобство нам са руските военни такива, при това безлатни).

.. Аз в момента ползвам телелефон сертифициран за удароустойчивост (тестван редовно :nuts: ) ..
Пробвал ли си да строшиш орех с него? :)

..На кормило не бих сложил навигационно устройство. ..
Ами другите два варианта са 1) в раницата, 2) по тялото ти. Опция 1) очевидно е неудобна. Опция 2).. като паднеш, каква е вероятността да не целнеш GSM-а, според теб.. ed^2: в сравнение с вероятността байка ти да падне с кормилото надолу (щото това е единствения почти начин да го строшиш, ако ти е монтиран на кормилото)

..И момци гледайте планината,пътеките ,преценявайте терена, следите и маркировката, а не само да следвате чертичките по екрана. Съоръженията да са ви помощностно средство, а не постоянна патерица..

Ами аз поне тва си и правя :agree: Аз карам по непознати и немаркирани места поне 3-4г. преди да имам GPS и познай как съм се се ориентирал? Даже и за руските карти не бех чувал :D И винаги, си нося топографска карта в раницата и до ден днешен и тъй ще и продължа в бъдеще-> най-сигурния backup!

ed.^3: В интерес на истината, като контрааргумент по отношение (очевадно) слабото място на GSM-ите, трябва да посоча ето това решение. Сега не са много евтини, но тея пичове с това си вадят хляба, от години при това, та май може да се разчита на решенията им. Навремето, когато ползвах PDA за навигация ги разглеждах сериозно като решение на мойте страхове за чупливост. Може би биха били полезни за хора, които упорстват да си навигират с GSM-ите :banghead: :8D:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот PtD » Вто Авг 14, 2012 7:13 pm

autosvet написа:Документи и факти?!? Изследване доколко можеш да караш шосейка по черен път виждал ли си? Надали някой ще се наеме да ти доказва, че телефона е по-добър телефон от ГПС-а, а ГПС-а е по-добър като такъв от телефона.

T.e. "повечето" и "много малко"-то, които спомена, си си ги изсмукал от пръстите. Както и предполагах. :smokin:

Да за заместител върши работа, но както е поставена темата аз разбирам, че човека си търси ГПС, а не телефон.

Ти май не четеш внимателно. Човекът иска нещо, с което да се ориентира по GPX тракове (кажи-речи всички публикувани имат както Garmin вариант, така и GPX). Ха сега кажи, че с телефон това няма как да стане! :magnify:
Аватар
PtD

Мнениеот taurus13 » Вто Авг 14, 2012 11:46 pm

Само за големие екран дето бил ненужен и хабел ток не съм съгласен. Т.е. той че хаби ток, хаби. И ако следваш следа или записваш такава, почти не ти трябва екран. Обаче ако се ориентираш по карта в непозната местност, всеки екран идва малък. Докато скролваш забравяш какво е било преди това, ако намалиш, нищо не виждаш от релефа.
Тук смартфоните бият спец. ГПС-ите с големите си екрани и добра резолюция....но харчат повече ток. :lol:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Slade » Сря Авг 15, 2012 8:38 am

autosvet написа:..Всъщност това което казваш като анекдот е единствения случай когато много ни е трябвал ГПС и нямахме, та трябваше да проверим с телефона и той не свърши никаква работа. За мен изводите са ясни...

Изводът е базиран на твоя частен случай. Въпросният ви телефон преди това бил ли е ползван за навигация, каква карта е имал, настройките за какъв тип превозно средство или движение са били? Или някой просто се е сетил, че има телефон с GPS и е решил да помогне (очевидно неуспешно)?
Аз съм се постарал така да си конфигурирам навигацията в телефона, че шансът да ми се случи това, което е станало при вас да е минимален. Ползвам подходящи карти, тествани предварително и досега не съм имал засечка! Да не говорим, че в телефона може да имаш поне 2-3 различни навигационни софтуера, включително такъв с каквато си искаш растерна карта (задължително калибрирана).
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот autosvet » Сря Авг 15, 2012 9:45 am

PtD не съм ги смукал, а съм ги гледал из планината, а не е като да не ходя. Включително и хората които имат нови мощни смартфони (и са си качили каквото им трябва защото им е интересно за да сравнят) си ползват ГПС-а като такъв, а телефона като телефон. Ок де пребройте се тук в темата колко хора сте на мнение, че ГПС е ненужен щом имаш телефон и караш колело. 3-ма мисля.

taurus13 е ако си чак толкова за ориентацията вадиш картата и като засечеш къде си си оглеждаш терена по нея. Като правим преходи почти винаги се ползва и карта понякога дори и описване на маршрута на листче (като навигационна записка). В доста моменти е по-бърз вариант за да си сигурен горе долу за маршрута и по някое време само проверяваш дали го следваш.
Аватар
autosvet

Мнениеот kotseto » Сря Авг 15, 2012 11:19 am

Малко прекаляват някои хора в тази тема... Не че не съм се убедил отдавна, че всеки винаги си хвали своето, щото то винаги е най-добро и всичко друго не става :) Няма значение дали става дума за колела, GPS-и или примерно детски колички :D

Повечето писали в тази тема и купили си GPS ходят често в планината, понякога за повече от ден, някои ходим доста и зимата. Естествено, че в такива случаи човек би предпочел по-здравия, с по-дълъг живот на батериите специализиран GPS, обикновено идващ с OFRM картата, която си струва всеки лев. С темповете, с които bgmountains си допълват тяхната карта може би последното предимство ще поотпадне скоро :)

Ако обаче просто излизам и си карам колело на по-кратки преходи от по половин / един ден близо до цивилизацията, обикновено следвайки трак и без да ходя да се зачуквам някъде специално - по-добре просто да инсталирам един app на смартфона си и да карам така. Просто няма нужда да давам една немалка сума за специално устройство. Ако ги имам тези пари и се кефя на джаджи - еми давай, но както написа някой - по-добре да ъпгрейдна вилката.

Те тва е общо взето, останалото са предимно някакви заяждания за подробности :)

Пийс :beer:
kotseto

Рейтинг: 1380

Мнениеот PtD » Съб Авг 18, 2012 7:29 pm

По въпроса за батериите - за 4.5 часа с включени GPS и GSM модул, в режим "запис на следа" (т.е телефонът е перманентно "буден"), батерията ми е паднала от 80% на 55%, т.е. с 25%. Което дава между 16 и 20 часа, за сравнително малката (и стара - на 2.5 години!) 1400 мАч батерия. Процесорът на телефона е Snapdragon на 1 GHz.
Аватар
PtD

Мнениеот xargs » Съб Авг 18, 2012 8:56 pm

GPS-a може и да хаби малко ток, но аз смартфона си го ползвам и за други неща освен за GPS - най-вече снимки а това значи включен екран. Вече не си спомням кога телефон последно ми е изкарвал повече от 24 часа.
За сметка на това, GPS-a спокойно изкарва 24 часа със нон стоп включен екран, а в раницата си нося още два комплекта батерийки (АА).

В общи линии с голямо нетърпение чакам момента в който ще мога да ползвам телефона вместо GPS в планината, но в момента за мен все още е твърде неудобно.
Аватар
xargs

Мнениеот Daniel Panev » Нед Авг 19, 2012 4:33 pm

PtD написа:
Daniel Panev написа:конкретни приложения, които ще му свършат работа за визуализиране и навигиране по свален от този сайт (или където и да е) GPX трак...Все пак човека това искаше, нали?

Ъмм. За визуализиране си ползвам OruxMaps (сигурен съм, че съм го споменавал повече от веднъж). Комбинирано със свалянето на тайлове от Google Maps, Open Street Maps, калибрирането на руските топокарти, не ми е трябвало друго. Също така съм повече от сигурен, че не е единственото приложение по темата.

Това не съм го казвал аз, моля-моля...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Iced Honey » Нед Авг 19, 2012 8:42 pm

Колеги, само да кажа , че като споменахте garmin - ползвах това Цък близо година, след което го изпуснах от ръцете си 1 (един) единствен път на плочките в къщи (не, не съм го засилил в стената в пристъп на ярост), знаете как става, държиш нещото и хоп - изплъзва ти се от ръцете.

След което последва краш на дисплея и невъзможност за ремонт, т.е. такъв, който да си струва дотолкова, че да не се отиде на нов дивайс. Може и да е било лош късмет, но факта си е факт. Това, което ptd казва, за мен е най-оптимално - т.е. сложиш ли устройството веднъж в раницата, шанса да се счупи е уникално минимален дори да се търкаляш с нея.
Аватар
Iced Honey

Рейтинг: 1250

Мнениеот krach » Пон Авг 20, 2012 8:05 am

Специалист по всичко, не е специалист по нищо. Същото се отнася за умните телефони, които имат ГПС, фото, правят мусака и св*рки.
Не че ГПС на телефона ще работи по - зле (допуска се но не го взимам предвид).
Не че и фотото ще снима по - зле от някоя сапунерка.
Само че като имаш 1 000 функции в едно имаш и една батерия. Никой не може да ме убеди, че като снимаш като откачен гледаш ГПСа а в голяма част от времето и ще изкара повече от ден....АЙДЕ два...какво правим после ни ГПС ни гпс и фото.
Не пожелавам на никой да се случва, но телефон в гората ти трябва предимно за спешни случаи. Какво става ако батерията си я изстискал с ГПСа или фотото. Или другото зачукал си се на майната си и ти трябва да се ориентираш. И супер-дупер устройството дето прави и муска няма power?

На някои не им се мъкне допълнително устройство...но ако е за повече от ден 100% мъкнат зарядни, кабели и така. Ползата е по - малка от недостатъците.

Относно дисплеите, колкото е по - голям един дисплеи толкова повече ток иска, съответно повече харчи, по - бързо пада батерията.

Смартфоните с ГПСи вършат чудна работа...в града в колата...наистина спестяваш от към устройства. Но просто не са създадени да бъдат използвани в бойни условия.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Yavkata » Вто Авг 21, 2012 1:00 pm

krach написа:Специалист по всичко, не е специалист по нищо. Същото се отнася за умните телефони, които имат ГПС, фото, правят мусака и св*рки...
Ала-бала..чувал съм нещо, че някои го ползават,виждал съм го и на картинка ама си мисля, че не става за нищо, та да взема да се изкажа.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот neilor » Вто Авг 21, 2012 5:34 pm

Още ли я дъвчете тази тема?

Нали ви казаха, че никой не отрича възможностите на специализирания туристически ГПС! Въпросът е, че не на всеки му е необходим и има хора, които възможностите на телефона ги удовлетворяват. Това не значи, че и вие трябва да сте удовлетворени - вие си ползвайте Орегон или Монтана на стойност два смартфона. Не ще и дума, че ще са по-добри от моя LG540.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот krach » Вто Авг 21, 2012 8:29 pm

Yavkata написа:
krach написа:Специалист по всичко, не е специалист по нищо. Същото се отнася за умните телефони, които имат ГПС, фото, правят мусака и св*рки...
Ала-бала..чувал съм нещо, че някои го ползават,виждал съм го и на картинка ама си мисля, че не става за нищо, та да взема да се изкажа.

Ала бала спри да пишеш тъпотии...
тествал съм всичко по отделно и задно!

Ако някои хора ползваха мозъка по - често, голяма част от от форума щеше да опустее ;)
krach

Мнениеот Slade » Сря Авг 22, 2012 8:48 am

Edit: Ти нали си специалист по всичко, бъди така добър да споделиш какви модели и марки GPS-и си ползвал, по какви терени, каква продължителност и с какъв телефон и с какъв навигационен софтуер на него си ги сравнявал. Уверявам те, че с портативното зарядно за смартфона + 8 леки литиеви батерии (~10-12 заряда на 1050mAh батерия) ще изкарам минимум седмица в гората, ще снимам, ще се обаждам и ще навигирам... и ще слушам музика през останалото време.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот krach » Сря Авг 22, 2012 9:07 am

Slade написа:Ти нали си специалист по всичко, бъди така добър да споделиш какви модели и марки GPS-и си ползвал, по какви терени, каква продължителност и с какъв телефон и с какъв навигационен софтуер на него си ги сравнявал.

Не съм казал че съм специалист по всичко. Но трябва да си рядко ...за да си мислиш, че една батерия за ФОТО, GPS, и телефон....може да изкара повече от колкото да си имаш телефон, GPS и фото. Наистина в града или недалеч от колата или пък кратички двучасови разходки телефона ти спестява носене на много неща. Разбира се пак имаш недостатъци.
Качеството на снимките (колкото и да са "модерни" фототата по телефоните не могат да се сравняват с нормален фотоапарат.) Най малкото заради оптиките
Един GPS направен за екстремни ситуации (екстремни разбирай различно от колата и града) ще издържи при проливен дъжд, изпускане, падане, прах, мръсотия, вода....и тн. и тн.
Телефон (дори и смартфон) батерията ще издържи далеч повече ако го използваш само като телефон, вместо като всичко останало.

100% съм сигурен, че ще излезеш с тъпи доводи от сорта на "ти какви телефони ползваш, че умират батериите..."ами каквито и да ползваш батериите не са кои знае колко различни. Някоя ще издържи ден другата два. Но пак когато умре едното ти остават другите две. Докато с умен телефон...скъсваш се да снимаш...умирати батерията...държиш навигацията цял ден включена...умира ти батерията. И какво правиш...нямаш фото нямаш дпс нямаш и телефон.
За гпс можеш нон стоп да го спираш и да го пускаш и да изкараш няколко часа повече. Но Далеч по удобно е да си гледаш навигацията непрекъснато без да се налага да спираш, да чакаш да захапе сателит, проверяваш, пак спираш...

Разбира се ако имаш достатъчно пари...троши си умните телефони по чукара...или в парка, където по вероятно да го използваш :rofl:
Смартфоните си имат предимства, но това далеч не е от нещата с които води един телефон пред гпс.
Последна промяна krach на Сря Авг 22, 2012 9:08 am, променена общо 1 път
krach

Мнениеот krach » Сря Авг 22, 2012 9:08 am

.
krach

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум