Простотията на хората

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Простотията на хората

Мнениеот KUM4o » Чет Апр 04, 2013 7:47 am

О боже, изобщо срещу нищо не протестирам. Изказах мнение по темата и стана една. Има далеч по-важни неща за, които си влагам енергията, но това не е едно от тях. Аз казах, че никой никъде не ми пречи, но вие си мелите едно и също, както и да е. Нито съм правил забележки на някого в парка, нито имам агресивно поведение, а точно обратното. Пак казвам мен живота не ми е крив, а му се радвам с пълна сила. В парка се радвам и на децата и на времето и на всичко около мен. Винаги съм с усмивка, но без да познаваш човек няма как да знаеш това.

П.П. И съм много благодарен, на хората, които ми свалят интензивно рейтинга, заради моята позиция по темата. Продължавайте.
Аватар
KUM4o

Рейтинг: 1304

Мнениеот Insight » Чет Апр 04, 2013 9:10 am

Tapet95 написа:Повечето от вас са неадекватни идиоти , граничещи с пълната глупост! Сигурно съм виновен, и си понесох последствията, но ще наричам всеки така, както си поискам още повече ако той държи детето си без надзор. Ако някой от тези, които казват, че съм идиот изобщо ми е прочел целия коментар, ще види, че не говоря само за парковете, а и за светофарите. Знам ,че всички от вас са абсолютни разбирачи, които нямат паметници в центъра на града си само защото са недооценени. Било глупост да караш в парковете. Бихте ли ми казали къде да карам? На улицата риска да те бутне кола е огромен, на тротоара има или паркирали коли, или малоумни пешеходци, които на мен ми пречат дори когато ходя (както казват повечето трябва не просто да криволичиш , а ако можеш някои даже и да прескачаш). Така , че уважаеми висшисти, гении, безгрешни госпожи и господа, страхотни личности, моля обяснете ми как да направя така , че колелото ми да лети над всички и няма да има никакви инциденти. И най - вече кажете ми къде карате вие, за да дойда да карам с вас. Като разбира се надявам се редовният ви маршрут да не е от гаража или апартамента или там където си държите колелото до магазина, който се намира на 15 метра от вас. :) Иначе продължавайте с тези коментари и господина с ЛАКТИТЕ, който ме изуми със своята гениалност, може би с тази ваша глупост един ден ще стигнете до мечтата ви в така безцелният ви живот - да имате паметник някъде. Рано или късно всички ще имат :)

Ти какво предлагаш - да задължат майките да държат децата си на каишка по парковете?... или да се регламентират точно определени зони, където малките да играят свободно, щото разни отворковци трябва да минат баш сред количките с една ръка на кормилото, говорейки по телефона?
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Admin » Чет Апр 04, 2013 9:24 am

@did
Знаех си, че това ще ми цитираш, но и ти знаеш какво ще ти цитирам в отговор:
Чл. 1. (1) Този закон урежда правилата за движение по пътищата, отворени за обществено ползване

И от моя, и от твоя цитат няма смисъл, защото по-важното е второто, което си написал:
Достатъчно е на един от входовете на парка да има знак, че това е пешеходна зона и като нищо ще те глобят, ако караш.

Само дето такива знаци в софийските паркове не съм виждал и се надявам да не видя.

Цитираната от moz Наредба на пръв поглед звучи наистина общо и плашещо, но на всеки трезвомислещ човек е ясно, че тя не визира велосипеда в парка като ППС. Разбира се, винаги можем да я изтълкуваме и толкова крайно, което би ни довело до абсурда, че в парковете могат да карат само децата до 12 г. - нито батковците и каките им на 13 или повече години могат да го правят, нито майките и бащите им, т.е. предполага се, че едно семейство с деца не може да отиде в парка с велосипеди - ще трябва малките деца да са с тях, а родителите им пеша. Чудесно звучи, нали?
Доведен до същото крайно тълкуване, посоченият текст забранява и:
- паркирането и престоя на велосипеди на тротоара, т.е. да не може човек да си завърже или дори временно да си остави велосипеда до магазин, пред офиса и т.н.
- влизането с велосипед в двор на училище, т.е. учениците не биха могли никак да отидат с велосипед там
- влизането с велосипед на територията на спортна площадка, т.е. не може да отидеш с байк да пориташ, да поиграеш тенис или да ползваш т.нар. фитнес на открито
И изобщо, както и да го погледне човек, съвсем ясно е, че този текст е правен за автомобилите, а не за велосипедите, и самата администрация едва ли би го изтълкувала другояче. При това положение точно тук, в нашата колоездачна среда, да се опитваме да си слагаме по такъв начин въжето на врата, ме си струва нелепо.

Отлично разбирам кой какво го е подразнило в темата, но и двете страни в спора реагирате доста остро и изтъквате аргументи, които, за мен поне, са подвеждащи. Което не помага за насочване на хората в правилната насока. Като кажеш на някого, че просто му е забранено да кара в парка (което, пак казвам, дори администрацията, ако попитате, едва ли ще го потвърди, въпреки цитираната разпоредба), той няма да стане по-толерантен - ще приеме нещата като поредната "тъпа забрана", която няма да спазва, и толкоз.

Темата най-вероятно ще бъде заключена, тъй като едва ли може да се очаква да тръгне в друга насока. Винаги ще се намери някой младеж, който гръмко да заяви колко се е подразнил от някаква тривиална ситуация, така че не виждам особен смисъл да продължаваме с това, но все пак ще изчакам един ден, ако някой от активните участници желае да каже неща като "заключение". ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот moz » Чет Апр 04, 2013 10:25 am

Пак от същата наредба:

Чл. 24. /1/ Велосипедисти могат да се движат по уличните платна, а по тротоари и в пешеходни зони – само при наличие на велосипедни алеи или ленти, означени по съответния начин.

Определение за пешеходна зона не открих (не съм се и задълбочавал много да търся), но алеите ми приличат на такива.

Закон за движение по пътищата:
§ 6. По смисъла на този закон:
1. "Път" е всяка земна площ или съоръжение, предназначени или обикновено използвани за движение на пътни превозни средства или на пешеходци. Към пътищата се приравняват и улиците.

Чл. 2. (1) Отворен за обществено ползване е всеки път, условията за използване на който са еднакви за всички участници в движението. Лицата, стопанисващи пътища, които не са отворени за обществено ползване, са длъжни да ги обозначат.
(2) Всеки има право да се движи по пътищата, отворени за обществено ползване, като спазва установените правила за движение.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Този закон се прилага и за пътищата, които не са отворени за обществено ползване, освен ако с други правни разпоредби или от собственика или администрацията, управляваща пътя е определено друго. Компетентността на органите за контрол по този закон не се разпростира върху пътищата, които не са отворени за обществено ползване.

Чл. 116. Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към инвалидите, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, и към престарелите хора.
Чл. 117. При приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост - и да спре.

Ясно е че колело в парка е нормално да се кара и ще се кара, ясно е че никой тук не пледира за спазване на подобна забрана. Друго ме подразни, който разбрал рабрал, със здраве.
moz

Мнениеот Tapet95 » Чет Апр 04, 2013 12:06 pm

А сега , след като видях, коментара на moz се сетих и за още нещо, като аз няма да си изказвам гледната точка само ще ви попитам. Колко често ви се случва на велоалеята да ходят пешеходци и да ви пречат? Тук ще са ми много интересни отговорите ви :)
Tapet95

Рейтинг: 1160

Мнениеот APD » Чет Апр 04, 2013 12:37 pm

bdz43r написа:На каишка ли да го държи?

Това си е изцяло проблем на родителя, на мен ми пречи само, когато изскочи на пътя.
А за бавно и заобиколно - движа се с ограничението от 50км/ч. Според теб колко ми е спирачният път? А на велосипеда при 30-35км/ч?
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот joropc » Чет Апр 04, 2013 12:59 pm

APD написа:
bdz43r написа:На каишка ли да го държи?

Това си е изцяло проблем на родителя...

Не е само проблем на родителя, а основно е твой проблемът.Ако си с автомобил и ненадейно ти изкочи дете и го блъснеш, не вярвам после да се обсъжда въпросът на кой е проблемът. ;)
Същото се отнася и за велосипеда.Не разглеждай децата като неодушевени предмети, които след демидж може да ги ремонтираш или купиш нови от магазина.
Каквито и закони да се цитират тук, когато се кара по велоалея или в парка, и около теб "щъкат" деца, вниманието ти и скоростта ти трябва да са винаги адекватни, без да използваш глупави реплики като по-горе:"Това си е изцяло проблем на родителя".Дори ако се наложи ще слезеш от колелото и ще го избуташ малко.
Последна промяна joropc на Чет Апр 04, 2013 1:02 pm, променена общо 1 път
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот did » Чет Апр 04, 2013 1:00 pm

Tapet95 написа:А сега , след като видях, коментара на moz се сетих и за още нещо, като аз няма да си изказвам гледната точка само ще ви попитам. Колко често ви се случва на велоалеята да ходят пешеходци и да ви пречат? Тук ще са ми много интересни отговорите ви :)

Всъщност, никаде няма законов текст, който да забранява на пешеходци да се движат по велоалея. Нещо повече - в ЗДП и правилника му нама определение за велоалея.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Slade » Чет Апр 04, 2013 3:17 pm

Някои неща са дефинирани и уредени доста зле в ЗДвП, както и в много други закони и наредби. Истината е, че не съм виждал конната (или друга) полиция в Южния парк да пише акт на дизеловия ВЛАК, който циркулира нонстоп по най-оживените места в парка, както и на РИКШИТЕ, които са в безумно техническо несъстояние и въпреки това от десетилетия се движат из същия парк. Чисто и просто законите се тълкуват от всеки както му дойде или не се тълкуват изобщо. Отделно има равни, по-равни и най-равни пред Закона, но това всички си го знаем.
Аз съм карал и ще карам колело в парковете и градинките, но винаги с изострено внимание и винаги се съобразявам с обстановката и ситуациите. Много често минавам офроуд, когато на алеята има деца, майки, колички и т.н. и никога не разчитам те да се пазят от мен.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот hitar_potter » Чет Апр 04, 2013 3:20 pm

did написа:
Tapet95 написа:А сега , след като видях, коментара на moz се сетих и за още нещо, като аз няма да си изказвам гледната точка само ще ви попитам. Колко често ви се случва на велоалеята да ходят пешеходци и да ви пречат? Тук ще са ми много интересни отговорите ви :)

Всъщност, никаде няма законов текст, който да забранява на пешеходци да се движат по велоалея. Нещо повече - в ЗДП и правилника му нама определение за велоалея.

Пътен знак Г14: "Задължителен път само за велосипедисти"
Пътен знак Г16: "Задължителен път само за пешеходци и велосипедисти" - дори в Младост има участък от велоалеята, който е с червен асфалт, но се споделя от пешеходци и велосипедисти.
Последна промяна hitar_potter на Чет Апр 04, 2013 3:21 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Чет Апр 04, 2013 3:20 pm

Пак започваме да преливаме от пусто в празно, щото на някой си му бил кисел денят и пешеходците и децата му били криви. :look:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот 7.62 » Чет Апр 04, 2013 4:40 pm

аз много обичам да карам колело:) също така много обичам да ходя пеша:) и много обичам хората, които обичат да правят тия две неща:) и за това ги МОЛЯ да загърбят, да забравят агресията...защото тя по физическите закони се връща пак при тях...ето например момченцето, което летеше онзи ден по пътеката за Бялата вода, така че зверското му настървение, със скорост близка на тази на светлината, обиколи окаяното ни земно кълбо и се върнА пак при нас, обзе ме мен и ми се прииска да променя леко треакторията му на летеж и да го вкарам в дерето, така че и хубавата му касчица да го не спАси...та, МОЛЯ ВИ...
Ти ме държиш за десницата
Аватар
7.62

Рейтинг: 1263

Мнениеот Antares » Пет Апр 05, 2013 10:23 am

Наистина това агресиране до никъде не води. Никой не може да очаква целия свят да се върти около него.

Нека помислим малко за парковете - по презумция, това са места за отдих. Тоест място, където да излезнеш от ежедневния трафик, бързане, забраняващи знаци и т.н. и да релаксираш. Да не мислиш за прелитащи коли и съответно - велосипедисти. Ще го повторя - това е място за отдих. Всеки път, когато минавам с колелото през парк - винаги се съобразявам с пешеходците, карам бавно, оглеждам се за малки деца и карам особено внимателно, ако наблизо има такива. Мамка му, та това са деца - те нямат изградено чувство за самосъхранение. Не можете да очаквате от тях да се държат адекватно, те все още се учат какво е всичкото това, което ги заобикаля. Доста е нелепо, така негативно за тях и за родителите им да говорят хора, които съвсем скоро са били и те такива, а в някои отношения са все още деца - говоря за демонстирания в темата наивитет и изключително опростена представа за света. Родителите не притежават дистанционно управление, с което да контролират децата си, нямат пълен контрол над тях и също така са хора - допускат грешки. Че и сред тях има дебили не споря, но не могат да оказват 100%-ов контрол над дечурлигата. Баси, кога пораснахте, кога почнахте да се възмужащавате от децата...

Сега за велоалеите - там е малко causa perdutta. Народа още не може да свикне с идеята. Хората, пешеходците не си дават сметка за какво са тези ленти. Моята половинка дори се чуди, когато я издърпам да не върви по велоалеите. Но ако скочим с бутонките - няма да постигнем желания резултат. В повечето случаи изключително помага като доближиш някой да извикаш "може ли да се разминем" - в повечето случаи хората са отзивчиви. За споменатата рампа на подлеза в СУ - и аз се дразня доста - миналия уикенд минавах от там и като катерех нагоре, закопчан, видях някакъв льохман да се размотава свободно по средата на рампата... ами, като се доближих достатъчно - изкрещях "може ли да се разминем" достатъчно силно, та и хората по стълбите подскочиха. Помогна - пича само дето не се покатери по стената. Не казвам, че е правилно, но бях доста уморен, подразнен и закопчан.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Totem » Пет Апр 05, 2013 10:53 am

Нагъл народ бе, НАГЪЛ ДО БЕЗОБРАЗИЕ. Карам на път за морската градина в Бургас и се сетих че има вело алея и си викам да мина по нея. Карам си бавно, пред мене - баби, млади хора, жени с колички, деца и всякакви други люде стоят сякаш на пук точно на велоалеята, а не е като да нямат още 5 метра свободен тротоар. Карам аз, заобиколих веднъж, 2 пъти, 3 пъти и си казах: "Абе аз какво правя ? Гази наред пък който мръдне..." . Та като видяха, че нямам намерение да ги заобикалям, хората малко по малко се усетиха и започнаха да се отдръпват. ОБАЧЕ изведнъж пред мен колона от стари жени (да не ги наричам бабички), точно като руски мафиоти наредени една до друга. Карам си по велоалеята, на 1 педя от улицата и минавайки на косъм от трафика и жените, чувам зад мен спекулации "КЪДЕ КАРАШ БЕ КЕЛЕШ" при което не издържах, спрях и им обясних най-учитво, че съм си в пълното право да карам там, а те трябва да се отдръпнат. Но то все едно говориш на стената - на тях само турски сериали и мизериите на съседите са им в главите. Както и да е, продължих. След 50 метра - великата китайска стена, само че не от тухли, ами от майки с колички. Казах си айде това са млади хора, ще проявят разбиране, ще мръднат - НЯМА БРАТЧЕ. Перат напреде смело. Спрях пред тях, и ги попитах дали знаят, че са на вело алея, след което естествено отново ударих на камък с неразбрани хора. 10 минути караници, добре, че беше един мъж да ме подкрепи и да им каже, че съм прав. Просто... :cussing:
Аватар
Totem

Рейтинг: 1234

Мнениеот Crimson » Пет Апр 05, 2013 11:32 am

Antares написа:Наистина това агресиране до никъде не води. Никой не може да очаква целия свят да се върти около него.

Нека помислим малко за парковете - по презумция, това са места за отдих. Тоест място, където да излезнеш от ежедневния трафик, бързане, забраняващи знаци и т.н. и да релаксираш. Да не мислиш за прелитащи коли и съответно - велосипедисти. Ще го повторя - това е място за отдих. Всеки път, когато минавам с колелото през парк - винаги се съобразявам с пешеходците, карам бавно, оглеждам се за малки деца и карам особено внимателно, ако наблизо има такива. Мамка му, та това са деца - те нямат изградено чувство за самосъхранение. Не можете да очаквате от тях да се държат адекватно, те все още се учат какво е всичкото това, което ги заобикаля. Доста е нелепо, така негативно за тях и за родителите им да говорят хора, които съвсем скоро са били и те такива, а в някои отношения са все още деца - говоря за демонстирания в темата наивитет и изключително опростена представа за света. Родителите не притежават дистанционно управление, с което да контролират децата си, нямат пълен контрол над тях и също така са хора - допускат грешки. Че и сред тях има дебили не споря, но не могат да оказват 100%-ов контрол над дечурлигата. Баси, кога пораснахте, кога почнахте да се възмужащавате от децата...

И ти да изцепиш нещо смислено :agree: :beer:
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот THEZOGGO » Пет Апр 05, 2013 1:00 pm

Понеже само се коментират нещата в темата без да се показват, ето какво заснех тази сутрин. Вие ще решите дали е простотия или не, дали е нормално или не, да се спира върху пешеходен тротоар, който е заприличал на лунен пейзаж, точно защото върху него се качват коли. Във видеото съм отбелязал и колите с регистрационни номера различни от "С" и "СА", не защото съм хейтър, а просто се чудя дали хората от Пловдив, Пазарджик и прочее така спират в тези градове - по пешеходните тротоари на еднопосочна улица, каквато всъщност е тази улица.
Аз няма да коментирам.

http://www.youtube.com/watch?v=_wJmTFl7 ... e=youtu.be
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Slade » Пет Апр 05, 2013 1:13 pm

Мога да кажа, че и на мен ми се е случвало да паркирам там преди години - за съжаление в района няма много възможности.
Кофти е, просташко е, пешеходците са лишени от тротоар, но очевидно общината и КАТ са солидарни с шофьорите, тъй като точно там от поне 15 години се паркира така.
Очевидно нито има общински/полицейски контрол (разбирай глоби), нито общината има волята с едно елементарно и не много скъпо средство да реши проблема на 100% и веднага - колчета против паркиране.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот THEZOGGO » Пет Апр 05, 2013 1:39 pm

Ето как велосипедист минава на червен светофар на площад "Орлов мост" в София.

Дата: 05.04.2013
Час: 9:40 а.м.

http://www.youtube.com/watch?v=VEcf_hmk ... e=youtu.be
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот THEZOGGO » Пет Апр 05, 2013 2:50 pm

http://www.youtube.com/watch?v=sGGZSyUl ... e=youtu.be

Час: 9:38 а.м.

Нарушение пред посолството на Гърция в София. Има паркирани дипломатически автомобили преди знака който оказва, че е разрешено паркирането на дипломатически автомобили на тротоара, но след него. Та, нарушението е това, че има коли преди знака. Дали е нормално или не, аз не мога да коментирам.
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот Ивайло » Пет Апр 05, 2013 4:15 pm

Antares написа:... и закопчан.

При едно от първите ми градски карания закопчан (преди около 5 м.) карам по алеята на Гоце Делчев и спускам по естакадата към подлеза под бул. България. Дали е разрешено да се кара в самия подлез не знам, но факт е, че не слязох от колелото. Та, тъкмо минавам покрай малкото вело ателие на един от ъглите в подлеза, когато някаква леля, бог знае за къде бързаща, изскочи на бегом иззад ъгъла и буквално се хвърли върху мен. Спря точно пред предната гума, и аз инстинктивно също спрях, и... първи горчив опит от карането закопчан в града. :dontknow: А лелята си продължи спринта докато аз се изправях и се поотупвах от праха.
Аватар
Ивайло

Рейтинг: 1482

Мнениеот THEZOGGO » Пет Апр 05, 2013 9:25 pm

http://www.youtube.com/watch?v=KQoN0nPR ... e=youtu.be

18:20 ч.

ул. Св. Теодосий Търновски - паркирани коли на единия тротоар на който няма колчета. Улицата е двупосочна.
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот Insight » Нед Апр 07, 2013 7:56 pm

THEZOGGO написа:http://www.youtube.com/watch?v=KQoN0nPR63U&feature=youtu.be

18:20 ч.

ул. Св. Теодосий Търновски - паркирани коли на единия тротоар на който няма колчета. Улицата е двупосочна.

Абсолютно си прав, НО .... нека да не се надскачаме. Ако това, което си снимал е "Простотията на хората", то една сателитна снимка на България би трябвало да изчерпа темата.

Че паркираните коли са в нарушение - спор няма. Обаче от една друга гледна точка въпросът стои така "Защо този неизползван тротоар не е маркиран като място за паркиране"?... и става една сложна дискусия. Ако видето беше съчетано с майки с колички, които са принудени да заобикалят паркираните коли, рискувайки живота на децата си, коментара ми щеше да е съвсем друг.

Та, с две думи, аз бих се съсредоточил върху нарушителите на закона, които създават РЕАЛНИ проблеми, щото иначе изпадаме в ситуацията на служителите на Центърът за Градска Мобилност, които санкционират тези, които са им УДОБНИ, за санкциониране.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот fastera2 » Пон Апр 08, 2013 1:26 am

did написа:
doodko написа:Не знам простотия ли е що ли е, но две неща ме изумяват винаги:
...
2. Многото колоездачи, които карат по улица, въпреки че има перфектни условия да не го правят (разбирай велоалея, парк или нещо подобно) - напр. бул. България между НДК и "Д. Несторов", по Канала... Защо? За мене си е просто простотия...

Кое е странното и защо да е простотия? Карането по пътя с трафика винаги е много по-бързо от криволиченето мужду пешеходци. При това си е напълно законно.

@moz: :agree:

Без да се заяждам,но изразът "напълно законно" ще е в сила,ако не застрашаваш околните,не си ппредпоставка/повод за ПТП,и ако сигнализираш с ръце,когато завиваш,за да знаят другите накъде отиваш.

Иначе тук в Англия също забелязвам подобни проблеми.Редовно се срещат,особедно на оживените места,хора разхождащи се по велосипедните алеи.Наистина не е приятно,но от друга страна се среща и едно по-толерантно отношение от страна на велосипедистите.Лично аз карам с "едно на ум",по велосипедните алеи.
fastera2

Рейтинг: 1485

Мнениеот Insight » Пон Апр 08, 2013 3:04 pm

fastera2 написа:....Иначе тук в Англия също забелязвам подобни проблеми.Редовно се срещат,особедно на оживените места,хора разхождащи се по велосипедните алеи.Наистина не е приятно,но от друга страна се среща и едно по-толерантно отношение от страна на велосипедистите.Лично аз карам с "едно на ум",по велосипедните алеи.

Моите впечатления от Германия пък са, че като събереш 3-4 "шайсе"-та от прелитащи с 50км./ч., 0,15 тонни германци, яхнали шосейки, изведнъж развиваш много добър усет към велоалеи и тротоари.... и като че ли тяхната (не особено толерантна) система работи.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот bikerider » Пон Апр 08, 2013 7:46 pm

Нещата са съвсем прости. Като се кара между пешеходци по-маневреният се съобразява с по-неманеврените. Всичко друго е умствена недостатъчност, избиване на комплекси или просто тапетщина.
От другата страна стои това, което казва Insight: когато по-неманеврените не дават шанс за такова нещо - биват принуждавани :agree:

Edit: Правните норми няма как да уредят всички отношения между хората и добре, че е така.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Stefan_trekkie » Сря Апр 10, 2013 10:01 pm

Простотиите са много, но всичко идва от това, че всичко е претъпкано и се създават конфликти и конфликтни места. Като събереш на едно място вело алея, пешеходна зона до нея с по-лоша настилка и места за паркиране на коли.. Всеки ще взима по малко от другия или най-вече повече от нас - колоездачите. Визирам алеята по Гоце Делчев.. Как си минава през спирките, през предверия на авто-сервизи със спрели коли и т.н.. Червения цвят привлича като бикове, народа.. И блеят ли блеят :D :D
Пешеходците са най-голямата напаст.. Като някой се качва на кола, мотор, колело или дори по-голямо МПС си има едно на ум от къде и как да кара... Докато пешеходците се шлаят на шир и на длъж без ред, без предвидим модел на държание и на въпросните конфликтни спирки става опасно. По някога ми се иска да си инсталирам един високо говорител, който при натискане на бутон ще изказва гръмогласно нещо от сорта на "Махни се от вело алеята" .. Ама не бих сложил наистина, просто в момента на среща с тях си го помислям....
Звънеца много помага, но е под достойнството на повечето колоездачи със скъпи играчки да сложат такова... Такава е тенденцията, а дори закона го задължава :deal:

Забелязвам добра тенденция в натоварената градска среда.. Малко отиват към по-добре нещата от гледна точка на автомобилите.. Съобразяват се повече от преди, а и колоездачите нарастват в града... Визирам София
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот subritual » Сря Апр 10, 2013 11:53 pm

Отесня им на хората местообитанието. Започнаха да живеят един над друг, в коварни кутийки. Разстоянието до магазина за калории бе няколко крачки и това им хареса.
Някои се отдаваха на елитарни събирания, но и това отшумя леко. Сега във всяка кутийка мъждука екранче.
А в близкия парк е представителната извадка на подредена природа. За мразителите на Беър Грилс има мекички.
И така заетите с прехрана и удоволствия хора лесно погасяваха нуждите на децата и себе си там.
Но се задаваше недоволство, не само у тях, но и у малките им копия. Сякаш света не бе техен, трябваше другите да се подчинят на тяхното желание.
Аватар
subritual

Мнениеот bikerider » Чет Апр 11, 2013 6:40 pm

Stefan_trekkie написа:Простотиите са много, но всичко идва от това, че всичко е претъпкано и се създават конфликти и конфликтни места. Като събереш на едно място вело алея, пешеходна зона до нея с по-лоша настилка и места за паркиране на коли.. Всеки ще взима по малко от другия или най-вече повече от нас - колоездачите.

:agree:

Отдавна го говорим това тук и то е самата истина. Развикаха се коуегите за велоалеи - намери се място в Фермата, разбира се за сметка на околните. Такива са политическите реалности в България - правителствата са немощни и имат технологична нужда да противопоставят хората. От това остава и спестен ресурсец за хранилките.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Sartor » Пет Апр 12, 2013 2:04 pm

Вчера ми се наложи да изляза с колата сутринта за да пренасям някакви тежки работи. Развива се следната ситуация - излизам от Нишава на светофара с десен завой. На пешеходците вече е светнало червено, най-чинно съм изчакал бабите и дядовците и потеглям, а в същото време някакъв калпазанин прелита с поне 20км/ч със скок презимявайки се на пешеходната пътека, идвайки зад мен и минавайки на червен светофар. Е, отнесе псувнята... отделно по-нататък виждам друг велосипедист - точно преди светофара на Гоце Делчев изкача на средата на платното. За хората, които не знаят квартала (кв. Стрелбище в София) - до тротоарите или на тях точно там има паркирали коли и няма голяма видимост. Представям си какво можеше да се случи ако тогава шофирах с над 50км/ч както правят повечето хора на бул. П.Тодоров.

Ако тези индивиди се познаят, нека да внимават повече, за да не ги четем в темата за инциденти. :smash:
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот THEZOGGO » Пет Апр 12, 2013 3:39 pm

Аватар
THEZOGGO

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум