За смисъла от носенето на каска

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: За смисъла от носенето на каска

Мнениеот mariko » Нед Авг 25, 2013 3:48 pm

А може да не е задължителна, защото не засяга пряко комуникацията с другите участници в движението, видимостта на колоездача и липасата й не е потенциален фактор за предизвикване на ПТП, за разлика от всички останали задължителни елементи.
P.S. Сетих се, че това важи и за коланите... иди, че отгатни какво им е в главите на законотворците..."
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот puleto » Нед Авг 25, 2013 10:19 pm

За Рада знаем, че е хубава и суетна и си избира каската в тон с лака на ноктите вече. Обаче аз не карам винаги с каска и никога без каска. Нека не казваме винаги и никога защото който каже никога вече лъже, същото е и относно винаги. Законът наистина не го налага, но тука четат и деца и начинаещи и е хубаво да започват с каски, така че противниците на каските нека си "затворят очите" и да "карат" с каски. Поне заради децата, моля!
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот рада » Пон Авг 26, 2013 12:10 pm

puleto написа:За Рада знаем, че е хубава и суетна и си избира каската в тон с лака на ноктите вече.

Тц, финансово ми е по-изгодно лака да избирам според каската. :eyebrow: Иначе всеки път по минимум 85 лева...не става. :clap:
рада

Рейтинг: 1244

Мнениеот halcor » Пон Авг 26, 2013 1:09 pm

В Калифорния каската е задължителна за велосипедисти под 18 години, за останалите е пожелателна. Намирам това за разумен закон. Много аргументи могат да се измислят и за, и против носенето на каска.

Аз предпочитам да нося (макар и да не го правя всеки път в града). Затова съм си взел удобна каска, за да е по-вероятно да си я сложа. В планината и нагоре карам с каска - пази от слънце.
Аватар
halcor

Рейтинг: 2000

Мнениеот screamBoy » Пон Авг 26, 2013 1:37 pm

както се казва във филма 'branded' в колите в САЩ коланите се носят, защото в САЩ им правят добра реклама

за мен истината е че има 2 вида хора - едните падат на глава, другите на крайници;
за себи си съм установил, че е на крайници, винаги при падане най-много ми страдат китки, после глезени и рамена, после колене и после торса и главата не я удрям никога, независимо че е по-голяма спрямо тялото и по-тежка и врата ми не е някакъв специално трениран и силен

докато съм виждал други хора дори на стълбите да се спъне пак ще си удари главата, камо ли с колело ... те и такива хора си го знаят и карат с шлем

калифорнийския закон съвсем се вписва, очаква се че към 15-16 за момичетата и 18-19 за момчетата човек се е самоосъзнал и самоопознал на ниво основно до средно и да може да си прецени

но да, винаги ще има кретени да искат да им купувам ненужните неща и винаги ще има недоклатени подлоги които да ми повтарят колко било това полезно и нужно за всички ...
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот puleto » Пон Авг 26, 2013 8:46 pm

Карането с каска има един много голям недостатък.
puleto

Мнениеот рада » Пон Авг 26, 2013 9:02 pm

Не можеш да се чешеш по главата с пет пръста?
рада

Мнениеот Alpina » Вто Авг 27, 2013 2:46 am

Не съм много съгласен с това, че коланите се носят заради добра реклама.

Както май отбелязах и по-рано в темата, до колкото знам, те са сред най-често следените от към спазването на закона точки в него, защото неупотребата им струва много на данъкоплатците (не само на тях, но и на държавата, защото времето в което си по болници и нетрудоспособен е минус за държавата и тя също не ти се кефи, ако нямаш колан). Т.е. не ги слагаш, защото са добре рекламирани, а защото всеки полицай гледа първо това и шанса да си отнесеш глобата за липса на колан е по-висока от всяка друга. Причината не е загриженост към твоето здраве и благосъстояние, а чисто егоистична. :)

По същата логика се чудя, защо ако ползите и минусите са на чаааак такъв кантар, според разни изследвания, то всякакви организирани вело мероприятия са със задължително изискване за каска?
Т.е. не е ли малко странно това?

Лично за мен не е де, защото съм на мнение, че липсата на каска си е сериозен недостатък независимо дали караш в планина, по улиците или в парка.
Е, доста често пропускам да ползвам такава в последните две места (макар като се замисля да не помня от кога си карам навсякъде с каска), но това е по-скоро защото дори да си счупя главата, няма да тежа на данъкоплатците.

P.S. Аз също не помня някога да съм падал на глава или удрял, дори търкаляйки се... но пък ха - то веднъж ти трябва.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот galio » Вто Авг 27, 2013 9:14 am

Alpina написа:По същата логика се чудя, защо ако ползите и минусите са на чаааак такъв кантар, според разни изследвания, то всякакви организирани вело мероприятия са със задължително изискване за каска?

На кантар са ползите за ежедневно градско каране / commuting.
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот Slade » Вто Авг 27, 2013 9:51 am

Аз за себе си чак такъв кантар не виждам. Някой навремето беше писал в темата с инциденти как го засича кола на кръстовище, удря се във вратите й и главата му среща страничното стъкло...
Миналата седмица потеглям първо (ППС) на светофара на Опълченска и Тодор Александров и вече съм към средата на кръстовището, когато от отсрещния светофар лайнясало гъзле с BMW 3-ка от 90-те години, с мръсна газ прави ляв завой, за да мине пред насрещните и да не чака. Хубаво ама разбира се НЕ МЕ БЕШЕ ВИДЯЛ и щеше да ме блъсне в средата на кръстовището. Дали трябваше да съм без каска тогава?
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот galio » Вто Авг 27, 2013 10:20 am

Slade написа: Хубаво ама разбира се НЕ МЕ БЕШЕ ВИДЯЛ и щеше да ме блъсне в средата на кръстовището. Дали трябваше да съм без каска тогава?

Първо - НЕ те е ударил, т.е. каска НЕ тие трябвала.

Второ - как ще ти помогне каска след удар с кола?

За мен кантар има, защото нося и друг багаж и само каска ми липсва. Помайвам се за зимата само, вероятно тогава ще сложа.
Аватар
galio

Мнениеот Slade » Вто Авг 27, 2013 11:02 am

galio написа:...
Първо - НЕ те е ударил, т.е. каска НЕ тие трябвала.

....

Каска винаги ми ТРЯБВА, при положение, че възникват подобни предпоставки за катастрофа. Мотористите да не би да носят щото им е много приятно и удобно?

galio написа:...Второ - как ще ти помогне каска след удар с кола?....

Има вероятност да ми помогне, има вероятност и да не ми помогне. Аз лично не бих се лишил от шанс в моя полза когато и да е било

Slade написа:... Някой навремето беше писал в темата с инциденти как го засича кола на кръстовище, удря се във вратите й и главата му среща страничното стъкло...

galio написа:...
...За мен кантар има, защото нося и друг багаж и само каска ми липсва. Помайвам се за зимата само, вероятно тогава ще сложа.

Всъщност в крайна сметка всеки си има глава на раменете и решава как ще си я пази.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот galio » Вто Авг 27, 2013 11:07 am

Slade написа:Мотористите да не би да носят щото им е много приятно и удобно?

Всъщност в крайна сметка всеки си има глава на раменете и решава как ще си я пази.

Мотористите карат малко по-тежки машини с мъничко по-голяма скорост.

Точно затова става дума - да си слагам каска когато преценя, а не когато някой облечен с власт имбецил прецени да демонстрира ангажираност към проблемите на народо-населението.

И според мен всякакви опити да се мачкат колоездачите нормативно, предвид, че в София се мотаят неосветени, немаркирани, необезопасени каруци, са изключително цинични.
Аватар
galio

Мнениеот bdz43r » Вто Авг 27, 2013 11:09 am

Slade написа:Аз за себе си чак такъв кантар не виждам. Някой навремето беше писал в темата с инциденти как го засича кола на кръстовище, удря се във вратите й и главата му среща страничното стъкло...
Това е напълно възможна ситуация и без велосипед, но никой не обсъжда носене на каски от пешеходците.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Slade » Вто Авг 27, 2013 12:22 pm

Всеки има право да бъде размазан до неузнаваемост и сам може да реши какви протектори да носи или да не носи.
Не мога да не се съглася със забележката на колегата galio, че рискът и щетите са в определена зависимост от високата скорост и масата, но затова ако мотористите носят каски по 3 кила и доспехи, градските колоездачи носят в най-добрия случай по една 150g челядинка от стиропор, а пешеходците... бейзболна шапка.
Понеже отвреме навреме се зачитам в някоя друга оценка на риска*, не мога да не се съглася, че мерките за защита трябва да отговарят на степента на риска - напр. като вероятност да се случи и като тежест на последствията. Защо спускачите карат с fulface? Защо не карат без каски изобщо? По същия начин аз съм преценил, че носенето на челядинка в града и извън него по моя лична оценка на риска (кантара!) е оправдано ;)

* има си цяла наука за управление на риска, защото в развитата част от света никой не чака нещата да се случат, преди да вземе мерки
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот galio » Вто Авг 27, 2013 12:26 pm

Slade написа:* има си цяла наука за управление на риска

Която е доста въздушна.

Ние сме по същество на едно мнение - колоездачът да прецени каква протекция да ползва.
Аватар
galio

Мнениеот Slade » Вто Авг 27, 2013 12:30 pm

Абсолютно е така, не ме разбирайте погрешно, че държа носенето на каски от колоездачи да влиза в закона и да е задължително за всички. Аз и синът ми носим каски докато караме, това ми е достатъчно.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот subritual » Вто Авг 27, 2013 4:21 pm

Ако първите 7 колоездачни години ти липсват се чудиш дали да сложиш каска, не кога да не я сложиш... :D
Впрочем имам и наблюдения върху 7 годишни колоездачи. Когато карат с каска от малки, после в тънката възраст не ги е срам от нея.
Аватар
subritual

Мнениеот puleto » Вто Авг 27, 2013 4:38 pm

subritual написа:Ако първите 7 колоездачни години ти липсват се чудиш дали да сложиш каска, не кога да не я сложиш... :D
Впрочем имам и наблюдения върху 7 годишни колоездачи. Когато карат с каска от малки, после в тънката възраст не ги е срам от нея.

Е да де ама по мое време нямаше каски. Аз съм твърдо за тях, но не карам винаги. Като бях моторджия и не носехме каски (имам пред вид носиш но в ръка заради КАТ) си беше модерно за да те видят гаджетата как се пилиш ако си с каска не те разпознават. То и пиленето е до 60 км./час защото после ти падат очичките, ама гъзарията нема почивен ден. Веднъж ме събори пешеходец, колкото и да е парадоксално и падайки си разкъсах палеца от лоста на спирачката и си набих главата в един пътен знак. От тогава си имам едно на ум, че наистина каската е от полза. И да си счупиш крак, ръка ала бала може и да ти минат. Ама ако ти се пробие тиквата не съм убеден. Затова и каската е задължжителна за моторите. Другите протектори и глупости не толкова. Тиквата е най- опасния орган на човека.
puleto

Мнениеот xcII » Вто Авг 27, 2013 8:40 pm

..с правилната компания за гъби, протекцията е излишна.. ама, само за гъби ако си тръгнал.. :P

Изображение
Последна промяна xcII на Вто Авг 27, 2013 8:46 pm, променена общо 1 път
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот Slade » Вто Авг 27, 2013 8:43 pm

:offtopic: всички гъби се ядат, но някои само по веднъж :eyebrow:

edit: ехх, с някоя такава гъбка не е лошо да се иде за гъби
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот xcII » Вто Авг 27, 2013 8:47 pm

Slade написа::offtopic: всички гъби се ядат, но някои само по веднъж :eyebrow:

еее... ами ако ти хареса :crazy:

ed.: @taurus13 е мъдър и опитен, гъбар ;) макар че, аз все още не разбирам защо му требва кат ходи за гъби да си носи кинти под каската :crazy: ;)
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот halcor » Сря Авг 28, 2013 2:44 pm

Поради същата причина, поради която рибарите си носят пари под каската - като не хванат, да купят от магазина да не се излагат ;)
Аватар
halcor

Мнениеот рада » Сря Авг 28, 2013 2:58 pm

Тая тема с тия каски ме разби напрао! :rofl:
рада

Мнениеот TheAnimal » Сря Авг 28, 2013 3:08 pm

Носенето на каска е безсмислено, разваля ми прическата!
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот рада » Сря Авг 28, 2013 3:11 pm

хихихихи, ако се замислим, цялото колоездене е безсмислено - какъвто и маршрут да врътнеш, нали все на изходна позиция се връщаш? 100, 200 километра, какво значение има? Само километражът се променя, на теб все така ти се кара, само си уморен малко или повече... :rofl:
рада

Мнениеот Rayko » Сря Авг 28, 2013 3:27 pm

рада написа:хихихихи, ако се замислим, цялото колоездене е безсмислено - какъвто и маршрут да врътнеш, нали все на изходна позиция се връщаш? 100, 200 километра, какво значение има? Само километражът се променя, на теб все така ти се кара, само си уморен малко или повече... :rofl:

Но остават дирите зад гърба...
И са дълги точно толкова, колкото живота ни.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот galio » Сря Авг 28, 2013 3:49 pm

Rayko написа:
рада написа:хихихихи, ако се замислим, цялото колоездене е безсмислено - какъвто и маршрут да врътнеш, нали все на изходна позиция се връщаш? 100, 200 километра, какво значение има? Само километражът се променя, на теб все така ти се кара, само си уморен малко или повече... :rofl:

Но остават дирите зад гърба...
И са дълги точно толкова, колкото живота ни.

Наздраве и на двамата.
Аватар
galio

Мнениеот рада » Сря Авг 28, 2013 3:55 pm

:beer:
рада

Мнениеот xcrider » Чет Авг 29, 2013 11:21 am

Недейте да носите каски, глупост неземна е :