Защо няма да си купя велосипед от Ram-Bikes

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Защо няма да си купя велосипед от Ram-Bikes

Мнениеот Tonko » Съб Май 30, 2015 8:21 pm

Колеги,

Дискусията стана наистина доста, дълга и както казах, смятам, че е редно да приключи някъде тук (поне от моя страна).

Иска ми се само да ви запозная с гаранционните условия на марки, които не са родни и са прекалено известни, а те цитират същите условия както и всички български марки с много малки разлики. В интерес на дискусията ви предоставям 4 линка с гарационните им условия. Просто е интересно да съпоставите това, което пише в тези условия и написаното от нас, тъй като те се прилагат в цял свят.
Ще ви помоля да не цитирате избрани думи или фрази от този пост, защото така смисъла на написаното се губи и думите и фразите се изваждат от контекста на казаното.
В случая не поствам линковете, за да защитя RAM! Поствам ги, за да ви представя гледната точка на индустрията в световен мащаб тъй като прекалено бързо обобщаваме и казваме какви сме ние българите без да сме се запознали с всеобщо приетата практика в други страни, отделно определяме планинските колела, като машини, които и с 10 кг чук да ги блъскаш трябва да издържат, защото са скъпи. Както във всички правила пише гаранцията трябва да се съобразява и с местното законодателство, а дали ние сме се съобразили с него ще се произнесе компетентният орган.
И накрая за закачка, вие чели ли сте гаранционните условия на вашите велосипеди?

Поздрави и един съвет, не се палете толкова по субективни теми. Никой от вас не е виждал състоянието на свободното движение и е некоректно да се коментира от такава позиция и то толкова крайно. Както казах, ангажирам се да предоставя информация как се е развил случая при разглеждането му от КЗП.

http://cdn.specialized.com/OA_MEDIA/pdf/General%20Warranty.pdf
This limited warranty does not apply to normal wear and tear, nor to be claimed defects, malfunctions
or failures that result from abuse, neglect, improper assembly, improper maintenance, alteration, collision, crash, or misuse. This
bicycle or frameset has not been designed, engineered, distributed, manufactured, or retailed for uses in trick riding, ramp riding,
jumping, aggressive riding, riding on severe terrain, riding in severe climates, riding with heavy loads, commercial activities, or any
similar activities; such uses may damage the bicycle, can cause serious injury to the rider, and in all cases will void this warranty.

http://www.cannondale.com/nam_en/terms-policies/
https://s3.amazonaws.com/assets.scott-sports.com/manuals/12bike/2012_N_spark_en.pdf

Normal wear, accident, neglect, abuse, improper assembly, improper maintenance by
other than an authorized dealer or use of parts or devices not consistent with the use
originally intended for the bicycle as sold are not covered by this warranty.
http://eastoncycling.com/faqs/
All Easton products are warranted to be free of defects in materials and workmanship for two (2) years from date of purchase. Warranty is for the original owner only and proof of purchase is required. Warranty does not cover products damaged by accidents, abuse, or improper installation or maintenance. Easton will replace any component covered under this warranty with a free replacement, not including labor, or refund the purchase price. This warranty is in lieu of all other warranties. ANY IMPLIED WARRANTIES OF FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE OR WARRANTIES OF MERCHANTABILITY ARE LIMITED TO THE DURATION OF THE EXPRESSED WARRANTY. Depending on individual state laws, the above exclusion may not apply to you. This warranty gives you specific rights. You may have other legal rights depending on the state in which you reside.

For warranty service in the United States, please contact your local Easton dealer. Outside the United States, contact the Easton Cycling International Distributor in your location, or email the Easton Cycling Customer Service Department at [email protected] for contact information.
Аватар
Tonko

Рейтинг: 1482

Мнениеот b1k3ra » Съб Май 30, 2015 9:11 pm

Tonko, колкото и да съм фен на Ram, в случая и аз оставам с впечатлението, че се шикалкави грубо.
Както по-горе писаха, след представената до тук информация и от двете страни, остава въпроса установено ли е от вашия оторизиран дилър интервенция от клиента или не.
Ако да - грешката е на дилъра, защото не е обяснил това на място и е приел главината за предаване към вас. (Ако клиента е занесъл "поправяна" главина в магазина и там на място се види това и му се обясни, е съвсем различна ситуация, в която трудно може да се отправят обвинения и към дилър и към призводител, нали?)
Ако не - пак е негова, че не е успял да различи интервенцията. Сега ситуацията е вече такава, че няма значение дали клиента е опитал да злоупотреби или не, защото не е "хванато" навреме и сега може да се спори кой точно е "поправял" главината.
Ако дилъра е "майстора" в случая - мисля, че няма какво да се коментира - тук клиента няма абсолютно никаква вина и всякакви обяснения за неправилна експлоатация и нерегламентирани ремонти са напълно неуместни, след като са направени от оторизиран дилър.
За мен коректен търговец/производител и в двата случая трябва да си ревизира отношенията с оторизирания дилър. Прекалено ни е малък пазара, а вело общността доста задружна и подобни проблеми се разпространяват бързо и имат негативен ефект за реномето на марката.
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот Ozzie » Съб Май 30, 2015 10:13 pm

@Tonko

Касетата на снимката долу е SRAM X.0, случило се е по време на каране, как бихте процедирали, ако велосипеда беше от Вашата марка? Благодаря предварително.
Изображение
Изображение

P.S. Умишлено не казвам чия е касетата, вярвам ще си я познае, ако чете тук.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот halfdone » Съб Май 30, 2015 10:36 pm

Е такова нещо не бях виждал :bigeyes:

Принципно, ако не се лъжа, на касети , вериги и венци гаранцията е месеци.

Но в случай, че е гаранционно отговорът според мен ще е ясен :smash:
Продавам : .
Аватар
halfdone

Рейтинг: 2000

Мнениеот Tonko » Съб Май 30, 2015 10:37 pm

Ozzie написа:@Tonko

Касетата на снимката долу е SRAM X.0, случило се е по време на каране, как бихте процедирали, ако велосипеда беше от Вашата марка? Благодаря предварително.
https://lh4.googleusercontent.com/--sjo ... G_2483.JPG
]https://lh5.googleusercontent.com/-IZYTAn5Is5M/UIPf3FANu7I/AAAAAAAAEjs/7eckSs-oL9c/s512/IMG_2481.JPG

P.S. Умишлено не казвам чия е касетата, вярвам ще си я познае, ако чете тук.

За да се оцени ситуацията ще е нужна малко повече информация, като :
Кога е закупен велосипеда/частта
Модел - (това мисля, че е XG1080?)
При какви обстоятелства се е случила повредата.
Сериен номер на частта, предполагам има щом е от този клас - необходим е за проследяване статистически, ако от определена партита има сходни дефекти, то директно ще се признае като гаранционен иск ако е в периода на гаранцията (това го прави производителя-проверката).
Ще искаме да видим лично частта - вижда ми се нещо черно по единият лъч на голямата плоча, може да е шупла - ако има подобни производствени дефекти гаранцията се зачита и приключваме дотук

Ако Срам изискат ще изпратим частта при тях.
Ако посочената инфомация не сочи към производствен дефект, и дефекта се е проявил месец, два след закпуването вероятно ще помолим за замяна на принципа "добра воля" и ще се погрижим да се замени частта, независимо дали дефекта е по вина на ползвателя или е спорен казус.
Но беа подробна информация, мога само да спекулирам на база на видяното, което не е коректно. Отгоре съм посочил само отправни точки за решаването на подобен казус.
Пояснявам, че това е политика на SRAM и е неприложима в други случаи. SRAM не са EASTON и политиките на фирмите не са 100% еднакви, на всичкото отгоре SRAM си имат дистрибутор в България, а EASTON не, което е в полза на случката с 1080 касетата.

Но това няма никакво отношение към конкретния казус и моля да не се смесват темите.
Аватар
Tonko

Рейтинг: 1482

Мнениеот Antares » Нед Май 31, 2015 10:56 am

Нека поразсъждаваме с факти:

Факт Сервизът не е констатирал отваряне на главината.
--Вариант1 - Клиента е правил манипулациите - в тази ситуация сервизът трябва да констатира това. И да е вписано черно на бяло в констативен протокол, по възможност със снимки. Тогава би имало ясно основание за отказ на гаранция.
--Вариант2 - Сервизът е отговорен за манипулациите - тогава сервизът е длъжен да поеме разходите по възстановяването на главината, след като няма констативен протокол, показващ клиентската намеса.

Но в случая, след като е минал през дилъра, дилъра не е констатирал отваряне и манипулации, следва да се стигне до извода, че именно дилърът е отговорен за манипулациите. Но оторизирания сервиз удобно си измива ръцете с крайния клиент. Дори и крайния клиент да е отговорен - дилъра не го е констатирал. Това за мен е огромен пропуск в процедурите за гаранционна поддръжка, който според мен RAM трябва да коригира ASAP. Защото в края на краищата се стига до настоящото шикалкавене, прехвърляне на отгворосност, измиване на ръцете и непрозрачност на процедурите.

Не желая да звуча като съдник, не знам кой какво е правил по тази главина, но в случая имаме непрозрачност. И не, след като продавате продукт, който маркетинговите ви специалисти рекламират като "Real Adventure Machine", следва да се предположи, че е подходящ за приключения. Не желая да ме разбирате погрешно, аз самия карам RAM AM2 и съм общо взето доволен от рамката. Но е хубаво освен продажба, да се интересувате и от гаранционното поддържане, ако желаете да задържите клиентите си. Защото продуктите на RAM не са чак толкова по-евтини от западните и е редно да помислите малко за крайния клиент. Защото в случая, включванията на служителя на RAM са основно в стил "клиента не е прав", но явно не разбирате едно основно правило - "клиентът е винаги прав"! Цялата сегашна ситуация НИКАК не говори добре за компанията. Говори за издребняване, говори за лошо отношение към клиентите си. Крайно време е производителите да разберат, че отношенията с клиента не свършват при продажбата, тогава започват!
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот THEZOGGO » Нед Май 31, 2015 4:29 pm

До автора на темата:

Колега, защо първо не се свърза с Easton и не им обясни какъв е проблема. Имаш даден чарколяк който има дадена гаранция от производителя. Първо трябва да се запознаеш с официалната информация на производителя, а не на прекупвача, дилъра и прочее. След като се свържеш с производителя, хубаво трябва да обясниш какъв е проблема, какво е станало и от кой си купил въпросната част, в случая става въпрос за цяло готово колело което е билднато от дадена фирма в случая българска...

Продуктите на Easton имат две години гаранция.

"All Easton products are warranted to be free of defects in materials and workmanship for two (2) years from date of purchase. Warranty is for the original owner only and proof of purchase is required. Warranty does not cover products damaged by accidents, abuse, or improper installation or maintenance."

http://eastoncycling.com/faqs/

При мен имаше подобен случай само, че с главина на SunRingle. Превъртя ми на едно изкачване и добре, че бях само на 20 км от нас, ако бях някъде в Алпите и беше станало това, доста щях да съм бесен. Главината ми я оправиха гаранционно, тъй като не бяха минали две години от купуването й. Разбира се, че преди това я разглобих за да видя какво е станало с нея и дали не мога да я оправя без да трябва да се изпраща някъде. Например, счупени палчета или може да са износени или счупена пружина. Разглобих я видях какъв е проблема. Направих видео с проблема, изпратих го съотвено до производителя и до фирмата от която съм си купил колелото, размених около 5-6 и-мейла и главината която иначе не знам защо струва 150 евро, а тя е пълен боклук защото ме остави с такива поражения само след 1500 км, просто я изпратих и хората си я поеха напълно. 1 евро не съм дал, но преди това разбира се трябва да проучиш въпроса с гаранцията и да имаш информция какви стъпки трябва да предприемеш.

Когато имаш някакъв проблем, първо се обърни към производителя - Easton. И чак след като оттам получиш информация, може на база на тази информация, да бъдеш изключително твърд в искането си от фирмата от която си купил даденото нещо, или да ти го оправят ако влиза в гаранционния срок или да я изпратят те към производителя. РАМ евентуално могат да ти сменят рамката, щото лейбъла е техен, ако имаш проблем с нещо друго, първо отнеси проблема към компанията произвела чарколяка. Фирмата от която си купил колелото няма да я коментирам...
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот joropc » Нед Май 31, 2015 5:55 pm

RAM BIKES, съжалявам да го кажа, но дребни душици сте вие! Излагате се като кифладжии за една главина и вадите от девет кладенеца вода, като не мислите, че после ще ви пишат по форумите. Вместо да смените главината или дори цялото колело (каплата) щом не може да я ремонтиране, без значение кой е виновен, като по този начин ще направите впечатление, че сте сериозният партньор на планинските колоездачи в България, вие се правите на убити лисици. ;)
Аз съм оня със счупената касета, чийто снимки е постнал Ози по-горе. Германско колело на година и кусур в гаранция. Чупя касетата при каране. Един имейл до фирмата производител и след 7-8 дни дойде нова касета. Безплатно, с безплатен транспорт. Никой не ме е питал как съм се клател, или кого съм клатил. Нито пък някой и правил "разследвания". Просто хората реагираха светкавично. Германска работа!
Има още мноого да учите как се случват нещата, 'щото аз след време велосипед ще си купя ПАК от там, ама авторът на темата ....от вас - надали. Познайте кои са причините?
И недейте говори, че на Easton условията били такива, защото предизвиквате смях. Няма известна фирма без адекватна гаранция. Пак на каплата от горните снимки скъсах спица. Такива У Европа не се намират. Пак имейл, този път до CB и ми пратиха от щатите 5 броя. Пак безплатно и пак с транспорт за тяхна сметка. И представете си....даже и те не ме питаха как се клатя. Просто ги пратиха.
И недейте превръща "клатенето" в основен начин на общуване, защото не ви отива на транспарантите по състезанията както и на реномето, което градите от години..... :wavey:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот cyclopz » Нед Май 31, 2015 10:21 pm

joropc написа:...

Прииска ми се да можех да слагам плюсове... Това е, по-точно няма накъде :clap:
Аватар
cyclopz

Рейтинг: 1372

Мнениеот perun » Пон Юни 01, 2015 10:09 pm

joropc написа:RAM BIKES, съжалявам да го кажа, но дребни душици сте вие! Излагате се като кифладжии за една главина и вадите от девет кладенеца вода, като не мислите, че после ще ви пишат по форумите. Вместо да смените главината или дори цялото колело (каплата) щом не може да я ремонтиране, без значение кой е виновен, като по този начин ще направите впечатление, че сте сериозният партньор на планинските колоездачи в България, вие се правите на убити лисици. ;)
Аз съм оня със счупената касета, чийто снимки е постнал Ози по-горе. Германско колело на година и кусур в гаранция. Чупя касетата при каране. Един имейл до фирмата производител и след 7-8 дни дойде нова касета. Безплатно, с безплатен транспорт. Никой не ме е питал как съм се клател, или кого съм клатил. Нито пък някой и правил "разследвания". Просто хората реагираха светкавично. Германска работа!
Има още мноого да учите как се случват нещата, 'щото аз след време велосипед ще си купя ПАК от там, ама авторът на темата ....от вас - надали. Познайте кои са причините?
И недейте говори, че на Easton условията били такива, защото предизвиквате смях. Няма известна фирма без адекватна гаранция. Пак на каплата от горните снимки скъсах спица. Такива У Европа не се намират. Пак имейл, този път до CB и ми пратиха от щатите 5 броя. Пак безплатно и пак с транспорт за тяхна сметка. И представете си....даже и те не ме питаха как се клатя. Просто ги пратиха.
И недейте превръща "клатенето" в основен начин на общуване, защото не ви отива на транспарантите по състезанията както и на реномето, което градите от години..... :wavey:

Наи-точния коментар отразяващт най-добре истината.Браво, точно в десетката!
perun

Рейтинг: 1240

Мнениеот halfdone » Вто Юни 02, 2015 4:14 pm

Малък ъпдейт за гаранционното обслужване на Рам, предполагам повлиян и от темата тук.
http://bikelab.bg/warranty/
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот victortrt » Вто Юни 02, 2015 4:37 pm

halfdone написа:Малък ъпдейт за гаранционното обслужване на Рам, предполагам повлиян и от темата тук.

„Три пътя водят към знанието: пътят на размишлението – това е най-благородният път, пътят на подражанието – това е най-лекият път, и пътят на опита – това е най-горчивият път.“
Конфуций

Болда е от мен. Като е прав Конфуций, си е прав, макар, че има и по-умни от него китайски мъдреци.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот TheUndertaker » Вто Юни 02, 2015 6:40 pm

halfdone написа:Малък ъпдейт за гаранционното обслужване на Рам, предполагам повлиян и от темата тук.

:offtopic: Това няма общо с "гаранционно обслужване на велосипеди Рам" надявам се правите разлика между марки продукти.... и за ваша изненада няма общо, с тази тема :)
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот THEZOGGO » Сря Юни 03, 2015 1:14 am

Exactly!

Понеже имам проблем с кола ми за седалка който е Рок Шок Ревърб Стелт, точно преди 24 часа пуснах и-мейл до америакнския офис на СРАМ и им обясних какъв ми е проблемът, попитах ги какво трябва да се направи и изобщо какво трябва да се предприеме.

Ето и-мейла който ми върнаха:

Hello ....,

Thank you for your message. We'd be happy to assist you through our warranty and service process. SRAM has a two year from purchase date warranty policy on all products. We facilitate all of our warranties and service evaluations via local bicycle dealers at your original point of purchase. Please bring your Reverb and your original proof of purchase to the bike dealer you've bought it through, and they will be able to contact our affiliate service center in your area for a warranty claim assessment. As you have purchased your product from Canyon, your local Canyon dealer will be able to assist. Please contact your local Canyon dealer for further information on how to begin a warranty claim.

Regards,
SRAM USA
http://www.sram.com

Днес писах на Кениън и да видим те какво ще ми кажат и какво трябва да се напраи.

Та добре е винаги когато има проблем, първо се обръщаш към производителя и след това към фирмата от която си купил въпросната част или колело. Не се занимаваш със странични сервизи, трети лица и прочее. Ако не искаш да си загубиш 10 мин да драснеш два, три и-мейла, трябва да се бръкнеш сам с пари и още куп нерви. Може да си поправиш нещото и сам, няма проблеми, но защо да се занимаваш когато имаш гаранция на продукта. Четете добре гаранционните условия и се свържете с когото трябва.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот boriss13 » Сря Юни 03, 2015 9:59 am

:offtopic: Мнението ми няма общо с темата.
THEZOGGO написа:Exactly!

Да де, ама аз не съм длъжен да знам английски или немски.Какво да правя в този случай? ;)

За мен лично от 2006 година насам (от тогава имам РАМ) винаги ме е глождило и дразнело, че РАМ нямат фирмен магазин/сервиз.Това е и причината, да не си пребоядисам РАМ-ката: питах ги, казаха няма проблем, ама трябвало да си занеса колелото при техен дилър, оттам да ми го разглобят и да пратят рамката в завода.Да де, ама аз не искам някой незнаен "майстор" да ми пипа колелото.Също така беше много тегаво, докато попадна на читав механик, при когото да си ремонтирам колелото, пак по същата причина.За сравнение на детето купих колело от друга "българска марка" (щото РАМ нямат детски колела, за мое съжаление), и там нямам колебания за сервиза-нося го в някой от фирмените магазини/сервизи на фирмата. :popcorn:
:beer:
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот joropc » Сря Юни 03, 2015 6:03 pm

THEZOGGO написа:Та добре е винаги когато има проблем, първо се обръщаш към производителя и след това към фирмата от която си купил въпросната....

Т'ва е лишено от всякаква логика, а и няма такова нещо по света.
Колата ми е корейска, но горивната система е германска. Е, ако се скапе въпросната система, към BOSH ли да се обърна или към SIEMENS (такава е силовата електроника в автомобила )? А производителя на колата да търся САМО ако ми се олющи емблемата на фирмата върху предния капак?
В днешно време всеки производ е съвкупност от много фирми специализирани в направата на отделни възли в дадена машина ( в случая велосипед ). Гаранцията обаче, се дава от тоя, който "събира" възлите и се получава нещо. Той си носи отговорността пред клиента, който не е длъжен да пише имейли по цял свят, а да се обърне ЕДИНСТВЕНО към този, от който е купил нещото. Естествено ако колелото е в гаранция.
То и аз произвеждам маси от масив, ама ако ми се обади клиент и ме пита 'що му се е изкривил плотът, няма как да му кажа - Ами обади се на горския, от него купувам материалът. :)
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот xargs » Сря Юни 03, 2015 6:32 pm

То това е и станало, писал е на производителя и те му казали, че е писал на грешния човек и да си говори директно с Каньон.
Аватар
xargs

Мнениеот joropc » Сря Юни 03, 2015 6:41 pm

xargs написа:То това е и станало, писал е на производителя и те му казали, че е писал на грешния човек и да си говори директно с Каньон.

Именно! Няма и как да му отговорят друго.
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот outfaced » Сря Юни 03, 2015 7:19 pm

Не че искам да защитавам РАМ, но все пак нека не забравяме в коя страна сме ... Нали се сещате, че ако някой обяви официално гаранция при всякакви обстоятелства на всичко то изведнъж ще се нароят маса тарикатчета, които "случайно" ще им се счупи нещо. Другото пък е, както Жоро каза - в белите страни всъщност най важната гаранция е неписана. Просто всяка една по елитна фирма би ти сменила частите условно казано в името на доброто си реноме. Само че там няма и кой да злоупотреби с това или поне злоупотребите са минимални. А и нека не се заблуждаваме, че това е безплатно - тая гаранция се плаща по един или друг начин и те не го правят само за чест и слава.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот donpeev » Чет Юни 04, 2015 7:07 am

outfaced ,
Каква добра воля? Това ти се полага по закон! Разбира се тук не говорим за счупен дерейлъор (външна намеса и неправилна експлоатация) - тогава може и да ти откажат, никой не би се сърдил, нали? Колело на по-малко от година и да чупи главина - ясно е, че е дефект някакъв или некачествена главина. Ама да си правят ташак с клиентите, който са им броили една шапка пари за няква боядисана рамка и бърза сглобена с части, аре моля ти се! В цената на една стока се включва всичко - печалба, заплати, доставки, сглобки, наеми, ток, реклама, чупливост, гаранционно обслужване и т.н. , а те искат частта с гаранционното обслужване да го прехвърлят към сектор "печалба". Е как да стане? Стига сте оправдавали тия смешници, просто е жалка картинка и да много български фирми процедират така, именно защото хората не си знаят правата и номерът минава.
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Мнениеот Explorer » Чет Юни 04, 2015 9:49 am

donpeev написа:outfaced ,
Каква добра воля? Това ти се полага по закон! Разбира се тук не говорим за счупен дерейлъор (външна намеса и неправилна експлоатация) - тогава може и да ти откажат, никой не би се сърдил, нали? Колело на по-малко от година и да чупи главина - ясно е, че е дефект някакъв или некачествена главина. Ама да си правят ташак с клиентите, който са им броили една шапка пари за няква боядисана рамка и бърза сглобена с части, аре моля ти се! В цената на една стока се включва всичко - печалба, заплати, доставки, сглобки, наеми, ток, реклама, чупливост, гаранционно обслужване и т.н. , а те искат частта с гаранционното обслужване да го прехвърлят към сектор "печалба". Е как да стане? Стига сте оправдавали тия смешници, просто е жалка картинка и да много български фирми процедират така, именно защото хората не си знаят правата и номерът минава.

Кога в цялата тема е спомената възрастта на велосипеда? Последната моделна година на HT Three е 2013.
Аватар
Explorer

Рейтинг: 1230

Мнениеот donpeev » Чет Юни 04, 2015 1:44 pm

Кога в цялата тема е спомената възрастта на велосипеда? Последната моделна година на HT Three е 2013.[/quote]

Какво значение има? Ако ще да е на 23 месеца експлоатация и ако ще модела да е 2004, важното е датата на покупка.
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Мнениеот Exorcist » Чет Юни 04, 2015 3:08 pm

И след всичко, все още явно от RАМ не сте сменили дефектиралата част, и нямате никакво намерение да я сменяте, просто след смешните ви обяснения се покрихте и чакате КЗП да отсъди? Ехоу, отнесени в КЗП спорове и/или сложни бюрократични юридически трикчета и двусмислени терминологии ли ще ви е мерилото за рейтинг и имидж сред клиентите или си живеем кротко на Марс? Щото на няколко пъти достигате до висините на локумите в гаранцията и се хвалите, че случаят се разглежда от КЗП. Леле, леле, чета и немея, добре че навремето не си купих RAM, щото беше за момент алтернатива на Specialized-да ми.

Единственият ви повод за хвалба ще бъде, ако някой от вас се логне тук и напише, че сте преосмислили позицията си и сте удовлетворили рекламацията на клиента и се извинявате по подходящ начин (вкл. с някаква форма на компенсация) за създадените му неудобства. Но това е невъзможна фирмена политика или?
Дори да сте прави, има толкова много неща, които крещят в полза за RAM за светкавична смяна на чарка, особено след тази тема, на фона на претенциите фирмени, че чак ми е неудобно да ги пиша. Много точен коментар на joropc!

Уикиречник: парвеню: съществително нарицателно име:
(от фр. Parvenu) 1. Човек, който се е издигнал бързо на високо положение, но няма духовните качества, навици и култура за това.
2. Човек от незнатен произход който много иска да минава за такъв, подражава на хора от висшите среди (аристокрацията) и се стреми да се показва по начин сякаш е един от тях, има големи (но голи) претенции.
Аватар
Exorcist

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пет Юни 05, 2015 1:09 am

Един пострада веднага извадихте факлите. Не че защитавамРАМ даже никога не съм им бил фен ама съм сигурен че една голяма част от форума търкалят РАМ и за една тема всички ще се изсерете. Дали сервиза е осрал работата с опит да оправят проблема или колегата е дал байка на некой батал, се едно. Налазихте яко. Предполагам темата скоро ще се затвори шот бая се отклонихме от темата а и героя нещо си спестява.

Просто не си струва нервите.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот xcII » Пет Юни 05, 2015 1:31 am

и кое те кара да мислиш, че е "един'"?

аз познавам още "един" напр., ама той не е писал, по една или друга причина тук, та аз писах вместо него, дано ми прости "меките" оценки към РАМ :D :D :D

благодарение на @Младенов, че си направи труда да сподели опита си тук, се дава неква макар и "форумна" само публичност, че РАМ с тези цени и гаранционно обслужване НЕ си струват, а НЕ темата на @Младенов! :8D: :8D: :8D:

вж. Canyon, Cube.. ако говорим за доста сходен ценови интервал и доста различно (в добрия смисъл на думата :)) качество, поне на гаранционно обслужване!!! @joropc напр. сподели интересен опит.. С/д мен и РАМ и на РАМки за тея цени отдавна не си струват, ама аре, тва е офтопик.. 10X :D

P.S. аз все още търкалям RAM XCII (не ми тревбва но си го харесвам и не мога да му взема никви пари вече), но покупката бе нещо като 8-9г. назад вече.. когато РАМ бяха най-яката фирмА не само на нашия пазар малък, ами даже ги споменаваха в Bikeradar, некое и друго ревю във мтб медиа от Великобритания, дори! Споменаваха ги като много добро съотношение цена/качество, имам предвид, за КОЕТО ЕВАЛА! но тва се в минало време.. Са гои споменаваме в само у mtb-bg.com форума.. само с добро или мълчание.. :D :D :D

А иначе, даже ника ми във форума идва от байка на фирмата РАМ, която, както сега "храня", така преди допреди 4-5г. защитавах, пламенно.. глей как се обръщат нещата.. сигурно аз съм крив и нелоялен :P :P :P
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот Любо » Пет Юни 05, 2015 5:10 am

Аз миналата седмица си купих RAM AM.ONE.1 , като за мене го сглобиха с вилка FOX Float 34 . Две години гаранция за рамката , вилката и колчето , като това според мен са скъпите неща , а всичко друго е консуматив . За парите , които платих за него , можех само да се снимам с някой Canyon или Cube . Дали съм се преебал :dontknow:
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот Gvt333 » Пет Юни 05, 2015 10:48 am

Гледам и се чудя на хората които защитават RAM....Пре-скъпи велосипеди със скапана окомлектовка. Гаранцията им е ужасна. Уж всичко е ОК, но когато опреш до нея, байка едва ли не, трябва да е стоял в памук. За хубавите окомплектовки, цената е меко казано потресаваща. Известни чуждестранни марки , предлагат що годе същите части за по малко пари. Гаранцята няма да я обсъждам...пишеш на хората в чуждестранен сайт, за проблем в нещото което си купил и те веднага започват да помагат. "пратете ни часта, ще я заменим" . А тук - мрън мрън. Изключвам Cross, за които съм очарован на тема гаранция и подмяна/поправка с проблем в техен байк. Извинявам се за леко грубото отношение, но с малко старание, тези неща могат да се избегна :nono: т!
Gvt333

Рейтинг: 1402

Мнениеот victortrt » Пет Юни 05, 2015 1:37 pm

Мисля, че тази тема се изчерпа вече. Въпросът е какво ще е развитието на казуса и за това очакваме някой от заинтересованите да ни информира.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот Илиян_Илиев » Сря Юни 10, 2015 1:41 pm

Доста страсти има в тая тема. В интерес на истината видях разумни доводи от едната и другата страна, но според мен решението на проблема можеше да е много по-безболезнено. Понякога трябва да се правят компромиси от страна на търговец и производител, дори да загубят известно количество пари ще спечелят име на надежден партньор в очите на клиента и кръга от близките му. Не искам да ставам съдия или адвокат на някой, а просто да изкажа мнението си. Възможно е клиента да е виновен за щетата по главината и от РАМ да са абсолютно прави в случая, а може и да е точно обратното- вече май няма значение. Всички знаем поговорката за сестрата.
Конкретно моите наблюдения за гаранционното поддържане на РАМ, по-конкретно смяна на части е следното:
- смениха няколко рамки преди години заради проблем с боята
- на един и същ човек две вилки за една година
- пребоядисаха безплатно на друг велосипеда
- смениха 2 или 3 рамки four.x заради скъсани уши за дисковата спирачка
- смениха няколко спирачки еликсир 1 с нови

Долу горе за това си спомням и не е имало никакъв проблем, така че ме изненадва тоя случай с главината. Някак си има още нещо, но не искам да знам и не е моя работа изобщо.
Мога само да споделя като съвет- много голямо значение има как точно ще се отнесат към проблема дилърите и как ще го представят на РАМ.
Илиян_Илиев

Рейтинг: 1220

Мнениеот maionezata » Сря Юни 10, 2015 7:28 pm

Gvt333 написа:Гледам и се чудя на хората които защитават RAM....Пре-скъпи велосипеди със скапана окомлектовка. Гаранцията им е ужасна. Уж всичко е ОК, но когато опреш до нея, байка едва ли не, трябва да е стоял в памук. За хубавите окомплектовки, цената е меко казано потресаваща. Известни чуждестранни марки , предлагат що годе същите части за по малко пари. Гаранцята няма да я обсъждам...пишеш на хората в чуждестранен сайт, за проблем в нещото което си купил и те веднага започват да помагат. "пратете ни часта, ще я заменим" . А тук - мрън мрън. Изключвам Cross, за които съм очарован на тема гаранция и подмяна/поправка с проблем в техен байк. Извинявам се за леко грубото отношение, но с малко старание, тези неща могат да се избегна :nono: т!

Я дай няколко примера, поне два. :popcorn:
maionezata

Рейтинг: 1235

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум