Най-евтиния начин за почистване и смазване на верига?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Най-евтиния начин за почистване и смазване на верига?

Мнениеот CrossGRX82 » Чет Май 22, 2025 1:30 pm

Ок веригата с малки меглио, вода и шише ще стане, ами касетата? Притесняваме да е прецаках боята.
А има и друго. На малкия колелото, не съм сигурен, но мисля че не с такава скоба за бързо вадене на веригата...
Аватар
CrossGRX82

Рейтинг: 1100

Мнениеот Lucky Loser » Чет Май 22, 2025 3:34 pm

CrossGRX82 написа:Ок веригата с малки меглио, вода и шише ще стане

Аз така ги чистя и съм доволен от резултата.

CrossGRX82 написа:Притесняваме да е прецаках боята.

Боята на самата касета ли?
Касетата я чистя със стара четка за зъби, течен сапун и търкам. После само изплакване.
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Рейтинг: 2000

Мнениеот CrossGRX82 » Чет Май 22, 2025 8:56 pm

Не боята на касетата, а боята на рамката. Все ще пръсне малко върху нея.
Въпроса е че на синът ми веригата на велосипеда не е като моята да се сваля лесно и затова питам за тези машинки за меиене на верига дали са хубав инструмент за поддръжка.
Аватар
CrossGRX82

Мнениеот Lucky Loser » Пет Май 23, 2025 9:03 am

От този тип машинки има по-евтини и по-скъпи.
Евтините са бутафория - по-малки и по-нестабилни са.
По-скъпите, с които съм чистил няколко пъти, са по-големи, по-удобни, не разливат каквото налееш вътре за чистене (което в процеса става на гняс) и за мен си заслужават инвестицията.
От тук нататък "всеки сам си преценя" :)

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот Boyan1984 » Пет Май 23, 2025 1:07 pm

Изопропил, шише, верига, яко раздрусваш и всичко пада. По желание и ако не те мързи - с четката за зъби после звено по звено. Преди години мислех да си купувам ултразвукова ваничка, ма така и не си купих.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот imarh » Пон Май 26, 2025 3:59 pm

Буркан. Пускаш веригата вътре. Заливаш за бензин, докато почти ея покрие. Друсаш 1 мин. Оставяш и изчакваш да се утаи. Вадиш веригата. Изсипваш бензина. Повтаряш 1-2-3 пъти. Плакнеш със сапунена вода. Плакнеш с чиста вода. Изсушваш.
imarh

Рейтинг: 1416

Мнениеот CrossGRX82 » Пон Май 26, 2025 8:23 pm

Направих го с меглио. Оставих я 10мин да се накисне друсах я около 2, 3, 4 мин изплакнах я, измих шишето, сложих пак меглио + вода, още малко друсане, после изплакнах пак, малко с четка за зъби по звената и готово. Оставих я да съхне около 2 часа сложих я на велосипеда и я смазах.
Като си сменям бидона за вода, стария ще си го запазя за чистене на вериги.
Аватар
CrossGRX82

Мнениеот the_rookie » Чет Май 29, 2025 8:35 pm

Това Меглио (и всякакви препарати от типа на детергентите) не препоръчвам на никой! Искат много плакнене, предизвикват корозии и не са особено приятни за околната среда. Органичен разтворител (бензин например) е по-добро решение комплексно погледнато.
Аватар
the_rookie

Мнениеот Lucky Loser » Пет Май 30, 2025 8:31 am

Толкова време чистя с меглио, корозия по веригата или касетата не съм видял.
За плакненето съм съгласен.

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот motomarzel » Пет Май 30, 2025 9:03 am

Айде да го пусна и тук, че това мъчение с чистенето...

Единственото работещо решение на цялото това мазало с веригите, което аз съм открил е третиране с парафин, смесен с тефлон на прах, третира се веднъж на 150-200км, за сега това е най-доброто, което съм използвал. До преди това ползвах Squirt lube, но и там проблема е че няма как да накараш смазката да влезе между звената на веригата.

Ето примерно описание на процеса:
I. Започва не с почистване на веригата (желателно нова) - прави се само веднъж, за нетретирани вериги, след това процедурата е друга:
1. Използва се бензин или друг разредител, за да се свали фабричната смазка (или друга такава).
2. След това се прекарва в баня от обезмаслител (по възможност биоразградим) - аз използвам и малка ултразвукова ваничка, но не е задължително.
3. Изплаква се обилно с вода и се окачва, за да изсъхне или се издухва със сешоар.

II. Подготовка на парафина.
Като източник на парафин могат да се използват свещи (от Икея или Юск), или пък направо парафин на гранули от пчеларски магазин.
Тефлоновия прах поръчах от Aliexpress, не можах да намеря такъв в България. https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... QmQNdhVzB0

Парафина се топи на бавен огън, тъй като е леснозапалим и пожароопасен при нагряване на по-висока температура.
Може да се използва стара млековарка (на водна баня), евтин слоу кукър, или просто в малък съд се загрява директно на котлона, но на много ниска степен (аз използвам 2-3 от 9 възможни).

Смесвам 50гр. тефлон с 500мл парафин, или приблизително 1:10, макар че според последните изследвания е нужно по-малко и дори е работи по-добре.

III. Третиране на веригата:
1. Почистената верига се навива на руло и през нея се прекарва парче мека тел, малко по-дълга, за да може с нейна помощ да разклащаме веригата и да я извадим от сместа парафин/тефлон.
2. Потапяме веригата в разтопената смес за около 15-20мин., като на всеки 5 минути разклащаме веригата с телта нагоре-надолу и наляво-надясно, за да изкараме въздуха и да може сместа да влезе в звената.
3. Изкарваме веригата като изчакваме 20-30 секунди да се отцеди над горещата смес.
4. След като веригата изстине, раздвижваме звената - аз използвам нещо като точилка, но и обикновенна дървена летва ще свърши работа. Захващам дървената пръчка здраво, прекарвам веригата зад нея и я кръстосвам отпред. След това дърпам енергично последователно единия, след това другия край на веригата, за да раздвижа звената.
5. Веригата се монтира на велосипеда, чиито венци и касета също са старателно почистени от остатъци от смазка (с обезмаслител и четка)

IV. Последващо третиране на веригата:
1. Забърсвам веригата със сух парцал (обикновено почти няма както да се чисти).
2. Свалям веригата и я окачвам през средата на парче тел.
2. Кипвам чайник с вода (или кана) - около 2 литра.
3. Заливам веригата с горещата вода, като от време на време я разклащам.
4. Оставям веригата да изсъхне, ако бързам, я издухвам със сешоар или сгъстен въздух.
5. Повтаря се т. III.

Изглежда дълго и сложно, но всъщност е доста просто и отнема по-малко време от колкото почистването на мазалото от обикновените смазки.

Има доста по темата в този канал в тубата - https://www.youtube.com/@stevenleffanue

Аз използвам 2-3 вериги и ги въртя, така че тази процедура ми се налага веднъж на 400-500км. А свалянето на веригата и слагането на чистата със сигурност отнема по-малко време от почистването и смазването с обикновена смазка.
Всичко това значително удължава живота на скороста система, която никак не е евтина...
Аватар
motomarzel

Мнениеот moridinbg » Пет Май 30, 2025 12:21 pm

И аз минах на вакса от няколко месеца, но само на едната верига. Покрай това си поиграх да изчистя чисто нова верига, която да ваксирам, на 101% от всякакви масла, греси и консервиращи покрития. Контролно изчистих и старата, която ще остане на класическа мазна смазка.
Нито изопропил, нито спрей за почистване на спирачки, нито бял спирт сами по себе си са достатъчни, за да се свали всичко, трябваше си поредица накисвания.

Изопропилът (99.9% от Валерус) разтвори най-малко.
Обезмаслителят за спирачки, който изпръсках в буркана, докато втечнен не покри веригата, също отми по-малко отколкото очаквах, но повече от спирта.
Белият спирт (в случая от течност за разпалване) разтвори най-много и успя да изчисти и вътре в ролките.

И трите в буркан да покрият веригата и друсане.

Иначе ваксата е велика за сухо - веригата ми никога не е била толкова чиста и тиха. За каране в мокро - по време на дъжд или с газене в локви, се отмива сравнително лесно.

П.С. Повечето от тези и споменавани преди това разтворители и обезмаслители са доста токсични и корозивни. Надявам се не ги изливате в канала. Всички квартали и градове имат редовни графици за събиране на опасен отпадък.
Аватар
moridinbg

Мнениеот the_rookie » Пет Май 30, 2025 6:11 pm

За мен няма по-добро смазване от грес (подходяща за такъв режим на работа естествено). Основният проблем е, че смазката трябва да влезе само във вътрешните кухини, а външно веригата да бъде суха. Смазвал съм звено по звено, ръчно и после съм минавал над 1500 км без никакво обслужване, а ако се разработи специална смазка, може би е възможно с една процедура да се покрие целият период на експлоатация. Касетата и венците също се обработват! Имам някаква визия за улесняване на процеса по смазване, но сега нямам време да експериментирам, меря и тествам. Живот и здраве, ако идеята ми види бял свят, то вероятно първите независими тестове (при желание), ще бъдат от хора посещаващи този форум.
Аватар
the_rookie

Мнениеот motomarzel » Пет Май 30, 2025 6:46 pm

Предполагам правите разлика между парафин и вакса?

Иначе преди време един колега и с крем против подсичане беше пробвал, но май не му се получи :)

Греста става, стига да не е запрашена средата - реално точно това използват производителите за фабрична смазка.
Като тийнейджър (преди повече от 25 години) бях чел една старичка книжка за мотористи - доста детайлен наръчник за поддръжка на мотоциклет. Та в тази книга пишеше как да се поддържа веригата - по спомени се препоръчваше измиване с газьол (дизел) слез което потапяне в разтопена (не помня как се препоръчваше да се нагрява) грес, последвало от отцежване и старателно почистване на повърхността.
Но това е за старички мотоциклети, тъй като съвременните използват съвсем друг тип вериги. А и този метод определено не разрешава проблема с прахоляка и е доста по-цапащ от парафин-а.
П.С. книгата се казваше "Мотоциклет" от Йордан Марков от 1956г.!!! - имаше много интересна информация и препоръки в стил "Направи си сам", помня за рецепта за полирпаста, методи за повърхностно уякчаване на металите и др... трябва да я потърся и да си я купя.
Аватар
motomarzel

Мнениеот CrossGRX82 » Сря Юни 11, 2025 8:41 am

След всяко миене на колелото ли трябва да се смазва веригата?
Аватар
CrossGRX82

Мнениеот stealth » Сря Юни 11, 2025 9:57 am

Щом колелото е достатъчно изцапано за да иска миене, то и веригата е събрала необходимото количество боклук за да трябва да се почисти И смаже след това.
stealth

Рейтинг: 1460

Мнениеот Alexi » Сря Юни 11, 2025 2:05 pm

това с крема против подсичане според мен ще работи ,но трябва да намажеш и задника си :D
Аватар
Alexi

Мнениеот CrossGRX82 » Сря Юни 11, 2025 5:40 pm

stealth написа:Щом колелото е достатъчно изцапано за да иска миене, то и веригата е събрала необходимото количество боклук за да трябва да се почисти И смаже след това.

Не мисля че е правилна тази аналогия. В момента искам да си измия колелото щото е прашно, но не е кално. Та искам да го измия, трябва ли пак да обезмаслявам веригата и да я смазвам? На седмица ако минавам 100км и то се напрашава, трябва да го мия и смазвам ли?
Каква е най-добрата смазка? Аз ползвам на Лики Моли една суха. Гледам ползват се някакви керамични, тефлонови... Ще усетя ли разликата ако сменя моята?
Аватар
CrossGRX82

Мнениеот evilzet » Съб Юни 14, 2025 9:44 pm

Ти да не си на @Sora братчед, много взе да задълбаваш? Карай повечко и отговорите сами ще дойдат, гъза ще те отболи и праха няма да ти прави впечатление. Аз съм така и съм щастлив ;)
evilzet

Предишна

Назад към Общ форум