Пулсомер?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот jivkonik » Чет Мар 06, 2008 2:04 pm

tanya написа:@ jivkonik
Това няма ли го някъде и на английски?

:) Писано е немски инструктори за немскоговоряща аудитория, съмнява ме да има превод някъде.
Хвани някоя дружка да ти преведи основните термини от графика. Аз ще тормозя сестра ми скоро....
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот winger » Пет Авг 01, 2008 4:06 pm

Прост ли съм какво незнам ... За първи път имам такова нещо и не мога до пусна да пише квото и да е на екрана

http://dimibike.com/product_info.php?cP ... 4432168ee2

този модел имам. Няма батерия ли или какво ? Или е развален и да хода да го връщам ?
Аватар
winger

Рейтинг: 1752

Мнениеот Анелия » Пет Авг 01, 2008 6:06 pm

did написа:Както и да смятам, не би трябвало при каране да вдигам над 160, ако искам да съм "в зоната".

В тренировките има един момент от Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече, т.е. колкото по-висок е пулсът, толкова по-добре. Така че не виждам защо се притесняваш ако вдигаш над 160.
Аз карам колело за удоволствие. Но ако правя кардио, давам всичко от себе си, вдигам пулса много и набързо приключвам - примерно 10-15 мин. тичам нагоре по стълби, а колело обичам да карам по-дълго и без да гледам пулс.
Аватар
Анелия

Мнениеот Alpina » Пет Авг 01, 2008 6:10 pm

Не виждам той да се притеснява :dunno:
Аватар
Alpina

Мнениеот winger » Пет Авг 01, 2008 7:44 pm

winger написа:Прост ли съм какво незнам ... За първи път имам такова нещо и не мога до пусна да пише квото и да е на екрана

http://dimibike.com/product_info.php?cP ... 4432168ee2

този модел имам. Няма батерия ли или какво ? Или е развален и да хода да го връщам ?

Едит: Нямаше батерия ... хахах веломания не ги е срам. Работи си екстра :)
Аватар
winger

Рейтинг: 1752

Мнениеот wizard_m » Пет Авг 01, 2008 8:54 pm

Аз съм си поръчал часовник пулсомер на Sigma. От всички модели си харесах Sigma Onyx Fit (125лв) и Sigma Onyx Easy (94 лв). От двата си избрах по-евтиния. Основната разлика която установих между двата модела е, че Fit модела има три зони за пулс които се показват на дисплея а Easy модела има само една и тя е наречена тренировачна зона. Тези зони на пулс се избират от меню Setting. За да разберете какво ви говоря влезете в сайта и си пуснете онлайн демото и го поразцъкате така сами ще разберете какво представаляват тези часовници пусломери. И според мен най лесно се топят мазнини с велоергометър на най-ниска скорост от колкото с велосипед.
wizard-m.hit.bg - Web каталог на всички филми, сериали и анимета които съм гледал
Изображение
Изображение
Аватар
wizard_m

Рейтинг: 1220

Мнениеот jivkonik » Пет Авг 01, 2008 10:52 pm

Анелия написа:
did написа:Както и да смятам, не би трябвало при каране да вдигам над 160, ако искам да съм "в зоната".

В тренировките има един момент от Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече, т.е. колкото по-висок е пулсът, толкова по-добре. Така че не виждам защо се притесняваш ако вдигаш над 160.
Аз карам колело за удоволствие. Но ако правя кардио, давам всичко от себе си, вдигам пулса много и набързо приключвам - примерно 10-15 мин. тичам нагоре по стълби, а колело обичам да карам по-дълго и без да гледам пулс.

Е страшно КАРДИО правиш, няма що! Ти какво разбираш под КАРДИО - да му "стопиш лагерите" на сърцето за 10-15 минути?! :dunno: И какъв е според теб ЕФЕКТА от цялата работа?! Топиш мазнини?! Тренираш за издръжливост? Повишаваш ударния обем? :dunno: :dunno: :dunno:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Newone » Съб Авг 02, 2008 8:18 am

Анелия написа:В тренировките има един момент от Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече, т.е. колкото по-висок е пулсът, толкова по-добре. Така че не виждам защо се притесняваш ако вдигаш над 160.

Не е лошо да се чете преди писането...Това, което казваш не съдържа особен смисъл...
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот Анелия » Съб Авг 02, 2008 8:20 am

jivkonik, темата не е за моето кардио, но щом питаш, ще отговоря. Да, стопоих много мазнини с интензивно кардио, също си повиших много издържливостта. Там където фитнес инструктори се задъхват и почиват по баира, аз продължавам нагоре, но с 15 кг. дете на гърба си.
Прочети също за интервалното кардио колко по-добре е от равномерното и неинтензивно такова. Има и още по-брутален метод като табата , който продължава 4 (да, ЧЕТИРИ) минути, но е най-ефективния за топене на мазнини.
Всеки разбира се сам преценява как да тренира и най-вече според целите си. Аз спрях кардиото, защото не искам да отслабвам повече. Колелото ми е достатъчно за поддържане на фигурата, а на зима ще включа тежести.
Аватар
Анелия

Мнениеот parapiteka » Съб Авг 02, 2008 9:14 am

Велоергометрията преставлява динамично обременяване на сърдечно съдовата система в отговор на повишените аеробни изисквания на организма и най вече на мускулите.Натоварване; при което кислородната консумация представа да се покачва ;въпреки увеличението на работата представлява максимално обременяване= т.е достигнат е максимален аеробен капацитет.Ако сърдечната честота при натоварване достигне 75-80% от пулса при максимално натоварване достигнато е ниво на субмаксимално натоварване.
Най простата формула за макс. натоварване е 220 - годините а за субмаксимално 200 - годините.
При всеки здрав човек сърдечната честота се увеличава с нарастване на физическото натоварване.При детренираните сърца пулса отскача много по бързо при по ниски нива на обременяване т.е ако един добре подготвен велосипедист(примерно) достигне субмаксимален пулс на 12 километър при изкачване с еднаква денивилация;наклон на терена;предавки и оборот на педалиране то детренираният колоездач ще достигне това примерно на 2 рия километър.
Пулсомера обективизира именно ниво на пулс: ниво на обременяване

Има и други фактори; при активните спортисти сърдечния мускул задебелява(т.н хипертрофия) така при единично съкращение се увеличава силата на изтласкаване и по този начин се увеличава ударния обем= повече кръв за едно съкращение и аеробния капацитет се увеличава.

Пулсомера е задължителен при активни спортисти.Ние решаваме проблема с умората и пърхането на сърцето по следния начин:
макс.натоварване= на У лево спиране :beer: подаваме спасителна течност и продължаваме :)
Eто моето предложение за пулсомер щото сам Фен на Suunto:

http://www.esport.bg/rw/items/561.suunt ... ished.html
ТУК,ТАМ и НАВСЯКЪДЕ......
parapiteka

Рейтинг: 1367

Мнениеот jivkonik » Съб Авг 02, 2008 9:25 am

Анелия
Чувал съм за интевалното кардио, даже го практукивам, но на мен един интервал ми е 10-15 минути, а не цялата тренировка!!!
Не знам какъв е ефекта от това което правиш, явно има ефект ПРИ ТЕБ, който най-вероятно е комбинация от много други фактори, но аз лично бих се въздържал от лесни съвети в тази тема от типа:

"В тренировките има един момент от Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече, т.е. колкото по-висок е пулсът, толкова по-добре. Така че не виждам защо се притесняваш ако вдигаш над 160."
:nono: :nono: :nono:

Ако това е ДОБРЕ и за теб, другиго МОЖЕ ДА ЗАТРИЕ!!! А тук четат ВСЯКАКВИ хора и понякога взимат прочетеното за "чиста монета"
Аватар
jivkonik

Мнениеот Анелия » Съб Авг 02, 2008 9:43 am

Прав си тук, може би пропуснах факта, че четат всякакви хора. Но винаги си представям участниците в този форум много добре тренирани хора, които малко или много са опознали телата си и могат да преценят докъде да стигнат.
И мен ме блазни закупуването на такава джаджа (за пулсомер беше темата де), обичам всякакви неща за контрол. Бих си взела от ТСМ ако намеря такъв магазин наоколо. Ще се отчета после тук, обещавам ;)
Аватар
Анелия

Мнениеот jivkonik » Нед Авг 03, 2008 4:10 pm

Добра идея е да си вземеш пулсметър!
Последно бях попаднал на едни изостанали ТСМ-ки, които се продаваха в някакви магазини KEV (сега така се казват магазините на фирмата, бивш вносител на ТСМ) - бяха ги пуснали на 5 лв цена, защото батериите им бяха сдали багажа, след смяна на батерията обаче си бяха напълно работещи! Имаха си каквото трябва - смятаха калории според теглото и пола, поддържаха и въвеждане на желана работна зона на пулса и аларма ако си под-над нея.
Ако не намериш - пулсметрите на SIGMA SPORT налични в магазините на Веломания също са прилични, но на по-високи цени.

Ако можеш да отделиш пари за истински уред - препоръчвам горещо нещо на POLAR, SUUNTO а и моделите на GARMIN съчетаващи освен пусметър и GPS функционалност също не са за пренебрегване!
;)
И да кажа - практикувах известно време Интензивното Интервално - този метод има за цел (поне спод мен...) единствено и само ударни калорийни разходи - активиране на метаболизма, да работи на високи оборти часове след приключване на натовраването.
Не виждам в него обаче дългосрочни плюсове в посока положително развитие и повишаване на аеробния капацитет, повишаване на VOmax, "изтегляне нагоре" на анаеробния праг (Lactate Threshold). Затова не го практуквам повече, не всичко в КАРДИО тренировките за мен е свързано само с топене на мазнини, искам и по-дългосрочен ефект върху сърдечно-съдовата ми система...... :idea:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Анелия » Съб Авг 09, 2008 7:36 am

Я да попитам с тези джаджи средно колко калории горите на час. Знам, че е много индивидуално според ръста и килограмите на човек, според терена, според това дали си на баир или по равно, дали си в пресечена местност или на асфалт и т.н. Но, питам най-общо...
Вчера ми подариха велокомпютър, който отчита изгорени калории (старият се скапа) и не бях никак очарована: 180 кал. за над 2 часа каране. :bigeyes: Знам, че няма как да е точно, защото няма как да отчете че съм бъхтила по баир с 8 км/ч примерно ама чак пък толкоз малко :crazy: В сайтовете дават около 400-600 кал./час за 110 паунда тегло.
Аватар
Анелия

Мнениеот wizard_m » Съб Авг 09, 2008 8:32 am

Анелия влез тука. Това е демо режим на пусломера Sigma Onyx Easy (94лв). А тук съм направил скриин и съм обяснил кое копче какво прави. От настройките (Stettings) си избереШ пол (Grander), дата на раждане (Birthday) и тегло (weight). HR Max e максималния пулс а Training Zone има три режима (Fitnes, Fat Burning и Invidual - тука сам си избираш границите на пулса). За исчислението на калориите има два варянта. Единия е да ги смята в зависимост от скоростта, времето и растоянието (както е на велоергометъра ми), а другия е да смята в зависимост и от пулса. За този пусломер незнам как смята калориите. Но ако искаш можеш да засечеш за 2 мин колко калории ще направи на пулс 100 и после на 200 или някакви други варянти.
wizard-m.hit.bg - Web каталог на всички филми, сериали и анимета които съм гледал
Изображение
Изображение
Аватар
wizard_m

Мнениеот wizard_m » Съб Авг 09, 2008 2:12 pm

Вече съм сигурен, че Sigma Onyx Easy (94лв) исзчислява калориите в зависимост от пулса, защото той е часовник пулсомер и функциите му са да показва времето на трениоровка, среднен пулс, максимален пулс и калори. Също така пулсомера не отчита калории когато пулса е под 100. Колкото по голям става пулса толкова повече калории се горят. Това зачи, че дори и да тикаш велосипеда по някое нагорнище ако имаш висок пулс ще ти смята калории.

Твоя велпкомпютър изчислява калориите в зависимост от скороста времето и растоянието. Затова тия калории които ти показва не са верни. Защото като се движиш с 3 км/ч по някой баир твоя велокомютър си мисли, че си на гладък път и го тикаш. Колкото по голяма скорост развиваш толкова повече калории ще ти смята. Което е грешно защото ако се закачиш за някоя кола която се движи с 40 км и ти само да седиш то ще ти исчислява че хабиш калории а всъщност ти нищо не правиш.
Изображение
Изображение
Аватар
wizard_m

Мнениеот Newone » Съб Авг 09, 2008 4:45 pm

Изгарянето на калориите е наистина индивидуално, но зависи най-вече от средния пулс по време на тренировката...Ако поддържате пулс около 65 - 70% от максималния за вас, за час тичане или колоездене се горят между 600 и 800 kcal, тази величина се променя от интензивността на натоварването/пулса/ и тренираността на организма, доколкото с повишаването на тренираността се увеличава максималния пулс, който в общия е случай е приблизително 220 минус възрастта на спортуващия....Естествено има значение изгорените калории дали са за сметка на въглехидратите или на мазнините, което също завис от пулса и тренираността....Абе, както казах в предишния си пост: четете ;)
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот PtD » Съб Авг 09, 2008 7:15 pm

Ей какво са ви направили тия мазнини, та непрекъснато искате да ги горите беее. А после - топлоизолация - нема, енергийни резерви - нема. ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Предишна

Назад към Общ форум