София ще се цивилизова!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот jivkonik » Чет Апр 19, 2007 8:55 am

Според мен във връзка с безопастността на колоездачите по улиците освен въпросните велоалеи трябва да се въведат и промени в Закона за движение по пътищата задължаващи колоездачите при придвижване в града и извън него по обществената пътна мрежа да бъдат оборудвани с:
1. Каска.
2. Ярко жълта (оранжева) жилетка със светлоотразителни елементи.
3. Предна бяла и задна червена светлини (не само светлоотразители).

И разбира се катаджиите да налагат санкции за неизпълнение на тези условия.

Аз лично карам така в града, спирал е таксиметър да ми БЛАГОДАРИ, че ме е видал в тъмното, а не като преди 5 минути дето щял да блъсне един без светлини и отразители по него.
Сега някои ще викат, че не им отивало да карат с каска и светлинки (ще им падне имиджа!), че запарвало, че било скъпо, че жилетката била грозна и т.н.
НЕ се приемат такива обяснения! Както не се приемат и обясненията на шофьор каращ със 120 по Цариградско "ами защото то нямаше коли и аз таковата.... бързах....."
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот MartinBG » Чет Апр 19, 2007 11:05 am

Обръщам се към "противниците" на велоалеите в тази тема. Колко от вас имат деца? Опитвали ли сте да карате велосипед с дете или някой по-неопитен колоездач в града?
Колко са хубавите места в София, където децата могат безопасно да карат велосипед? Това със сигурност не са междублоковите пространства и улички. Училищните дворове също не са много приятни, а за да се стигне до тях най-често се налага пресичането на голяма улица. Остават няколкото парка и градинки, но стигането до тях от крайните квартали си е истинко приключение, при това много опасно и неприятно. Миналото лято си направихме няколко семейни велоразходки от Младост 4 до Борисовата градина - 4 души (2 деца) с 3 велосипеда + детска седалка. Стигането до там не беше никак лесно, но не заради шофьорите - мнозинството от тях бяха изключително внимателни, минавайки покрай колоната ни, а заради липсата на подходящ път.
Точно в това аз виждам основното предимство на велоалеите - да могат и "нормалните хора" (а не само "байкърите") да използват велосипеда като превозно средство, без да излагат себе си или другите участници в движението на излишни рискове. Разбира се, дори и с велоалеи и прилежащата им инфраструктура (светофари, паркинги и т.н.) това няма да се случи веднага - трябва време за да свикнем да ги използваме, но без тях колоездачите в София и другите големи градове си оставаме най-обикновени натрапници по тротоарите (в очите на пешеходците) или самоубийци/селяни по пътищата (в очите на шофьорите).
Колоездачите в София наистина не са много (4год. ежедневно карам колело в града), но ни има въпреки условията по улиците. Познавам хора, които с удоволствие биха използвали поне при подходящо време велосипед вместо автобус/автомобил, но не го правят защото им изглежда твърде опасно.

Затова аз подкрепям напълно всяка инициатива в тази насока, колкото и нищожни да изглеждат шансовете за успех. Проектът за изграждане на велоалеи е едно добро начало и рано или късно те ще са факт.
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот Teodor40 » Чет Апр 19, 2007 11:24 am

Още едно време когато бях малък за да отида до парка с наще качваха колелото в багажника на колата и така до Южният парк. Супер тъпо е това да караш децата ти да карат по пътя! Нямам думи просто. Като няма условия, не го правиш! По тротоарите не се е заринало с хора освен при някакви училщтни заведения и придвижването е напълно възможно и без препирни м/у пешаходци и колоездачи. Не ми давайте за пример улици като "Пиродска", защото лесно могат дасе заобиколят по съседни не толкова натоварени пресечки.
Да правят велоалеи-супер! Ама стига сте ревали, че няма. Като малки деца сте.
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот victordhrobo » Чет Апр 19, 2007 11:42 am

Аз определено съм за! За мен не е проблем да мина откъдето и да било,осъзнавайки риска от това разбира се.Но трябва ли да е така?Ами за пример - приятелката ми...Тя не е сигурна в себе си и съответно много по-предпазлива.Но какво от това,след като се налага и тя да минава през какво ли не за да стигне от точка А до точка Б.Наистина тези велоалей биха били перфектно решение.Аз съм сигурен,че и доста хора ще слязат от четириколесните,което е още един плюс.
Аватар
victordhrobo

Рейтинг: 1200

Мнениеот shaggy86 » Чет Апр 19, 2007 2:13 pm

Дори и най-качествените велоалеи в Европа да направят,проблем пак ще си остане начина на мислене, дори и при мен го има странно ми е как например професор с костюм слиза потен от колелото ,минава през тоалетната на 1вия етаж и влиза в лекция.Това в България ми е малко сложно да си го представя,дано хората разберат предимствата на колелото и просто ги използват а не използват велоалеите за безплатен паркинг в което честно казано се съмнявам :popcorn: да видим като се прибера лятото какво ще е станало
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Мнениеот victordhrobo » Чет Апр 19, 2007 2:28 pm

Еми и аз всеки ден ходя на работа с колело(от Банишора до Дървеница) и нямам проблем с "мокротията" А и няма сила,която да ме накара да се кача в мизерния 413.
Относно колите по велоалейте и аз мисля,че хората поради невъзмойност къде другаде да паркират или просто защото са тъпаци ще спират на тях.Но винаги ми е било мерак да прегазя някоя кола(няколко пъти ;) )
Аватар
victordhrobo

Мнениеот onion » Чет Апр 19, 2007 4:32 pm

тази сутрин по радио Витоша , в "тройка на разсъмване" се е коментирала точно тази тема. Аз нямах възможност да слушам, някой дали има идея какво се е казало в предаването ?
www.zoo-info.org
сайтът за екзотични животни
onion

Рейтинг: 1198

Мнениеот demony » Чет Апр 19, 2007 8:18 pm

Такаа в ентерес на истината велоалей е наистина добре ако вземат да се направят!Толкова ми е кеф като си се засиля по Борис III по алеята.. ооуу алеята широка и ако има хора не е проблем да ги избягваш!Няма неравности по пътя(или поне не дразнещи такива) направо да ти е кеф да караш!А като тръгна от люлин към Св Троица майко.... мъчение !Ако мина през тунела рискувам някой да ме отнесе след като спряха почти цялото осветление в него и си е тъмничко а да не говорим че баш там се кара с 80-100км/ч :crazy: Иии каква е алтернативата бутам отдясната страна на тунела по едни насип колелото(казвам бутам защото насипа е с наклон 70 градуса някъде и е от огроомни камъни и за минаване или изкачване освен с гуми 5.0 иии някаква скорост по още по голяма от Mega Rаnge неможе да бъде осъществено! Така след като сме избутали колелото горе след 10-15 метра по път от същия тип излизаме на главната алея в Западният парк!Пресичаме я и продължаваме 10-на метра през една доста разнебитена пътечка! ии стигаме влаковата линия!Минаваме някакси през нея и следва 30-на метра някъкъв път който е ужасен!?Нападобяващ полянка през която са минавали багери и танкове с ужасни неравности ии при най малкият дъжд там става мазало... Минаваме този неприятен път и излизаме пред един блок като завиваме в ляво.Добре вече има що годе качествена настилка нападобяваща уличка!Еееее да ама това за 15 метра и следва най ужасната част от нашето трасе!10 метра терен който е съставен от кал камъни и чакъл ии някакъв пясък който в дори слънчевите дни е мокър!Отляво на него има охраняем паркинг на който има някакви ама наистина побъркани кучета?!??Които незнам ама засега някакси съм се измъквал от тях а отдясно някаква незастроена сграда която има един куп стакла и боклуци около нея ии минаването през тревата не е препоръчитално освен ако не искате да се сменяте вътрешната гума след това?!?Даа наложително е да се мине през гадният терен ии да си направя цялото колело на г*з а и мене заедно с него.... Минаваме тая простотия ии пак продължаваме по горе долу нормален път който налага минаването по тротоари и връщането обратно на пътя абе изобщо щъкане между блоковете!Стигаме улица която пресича нашата така приятна алейка!Някой умен човек е сипал по 300 грама цимент и е направил слизането и качването на бордюра по лесничко !Оттук нататък се движим по Адски тясна алея която не позволява да бъде изпреварен човек на нея без да минеш на един презерватив разтояние от него и да му изкараш акълите или да му кажеш "извинявайте може ли да мина" продължаваме надълу ии вече сме на Тодор Александров!Оттук вече може да си се движите било по платното било по тротоара и двете са доста прилични! :)

бтв сега се сетих че онзи ден замалко да ме отнесе един тъпанар Шофьор който имаше наглоста даже да ме псува...Ама той явно грам акъл нямаше.... имаше една площадка пред един блок и на нея бяха наспирали коли (макар че неим е мястото там) и понеже се беше спукала някаква тръба и цялата улица в вода и кал реших да мина по тротоара движейки се с 15км/ч !?Викам си там даже по безопасно..... карам си бавничко аз и изведнъж ония тъпанар излита от площадката пред блока и заковава насредата на тротоара(който е за пешеходци и там можеше да има и майка с количка и дете...) ии буквално на два пръста от курбела ми.. аз малко се постреснах даже не малко а доста защото движейки се по тротоара да излети някъв пред тебе някакси не го очакваш иии скочих на Hayesa и замалко да се прибия ии аз спирам и той спира ии отваря стъклото и почва да ме псува каде съм карал не съм ли го видял каде са ми светлоотразителите на педалите(нямат си попринцип такова нещо) ии някакъв побеснял даже срлезе от колата ии аз шашнат въобще немога да разбера абе тоя нормален ли е?!?! Добре че дойдоха някви момчета кадето видяха случката и го насолиха докато аз успея да включа какво стана.... Така че Всякакви идиоти има.. и на велоалея може да те отнесе некоя кола... вече и на тротоарите не е е безопасно.. :dunno:

уоо това направо стана роман..
Аватар
demony

Мнениеот klmn » Чет Апр 19, 2007 9:19 pm

Иии каква е алтернативата бутам отдясната страна на тунела по едни насип колелото(казвам бутам защото насипа е с наклон 70 градуса някъде и е от огроомни камъни

А пробвал ли си от лявата?Имаш точно 2-3 метра бутане,след това направо излизаш през линията на 1-вата къща в Гевгелийски.
Оттам надолу по хасфалта-първата пряка вдясно -излизаш на изхода на тунела отгоре,отдясно има чудесна асвалтова алея надолу.
Тва някой го беше описал преди..
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Ayrton Senna » Пет Апр 20, 2007 12:16 am

Yavkata написа:Забравих "Любимия " ми маршрут Ц. Гара - ж-к Надежда. А пък за тук трябват скромни усилия за опрабяне на бордюрите, маркировка, и така нужните светофари на надлеза.

Аз ли бъркам,или единствения възможен маршрут е да се мине през надлез Надежда /отдолу , при трамваите,иначе е лудост по шосето/ :dunno: понеже обаче има 10см наслоено трамвайно масло между релсите / 8 различни трамвая като пътуват от там и всичките са скапани български/ и при всякакво време над 0 градуса ако караш от там /дори за 2 сек/ ,не може да се надяваш да си оправиш дрехите след това :nono: Не се пере обикновено.... което ме принуждава да карам по средата на платното /между трамваите един вид/, което не е приятно и донякъде опасно все пак... друг въпрос е,че макар и много рядко някои трамваи са много настоятелни и набират много , и когато това се случи по наклон НАГОРЕ неможе вече да ги изпреварвам,ами даже им преча, тогава се налага да мина в другата лента,но често там има насрещен трамвай и става интересно :)
Shadow fingers rise above
Iron fingers stab the desert sky
Oh, behold the power of man
Are your minds ready for the fall
Ayrton Senna

Рейтинг: 1207

Мнениеот Alpina » Пет Апр 20, 2007 7:07 am

Какво опасно има да се мине отгоре на надлеза, аз съм го правил безброй пъти и смея да твърдя, че няма никаква по-голяма опастнпст от което и да е друго място в София. Просто използвай кръговото горе.
Долу на линиите никога не съм карал м/у две релси именно поради описаната от теб причина. С малко предвидливост винаги може безопасно да преминеш. Просто трябва да прецениш момента.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Yavkata » Пет Апр 20, 2007 7:16 am

Отгоре , отгоре! Между шосето и мантинелата навремето е имало нещо като тротоар( третоар, трутуар, тритоар или както там се пише :crazy: ) от който и сега се откриват археологически останки. Мисълта ми е , че тези остатъци биха могли да бъдат използвани за целта! Естествено проблема на кръговото, или пресичането без светофар няма как да бъдат решени( от онези светофари с бутончето). Има и още 2-3 варианта за минаване отгоре ;)
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Alpina » Пет Апр 20, 2007 8:03 am

Как светофар на кръговото :crazy:

Няма никакъв проблем преминаването на кръговото, ако те е страх сам да си търсиш правата, то изчакваш някоя кола и я ползваш за щит, рядко някой шофер се набира по-бързо от колелото.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот lanzz » Пет Апр 20, 2007 9:19 am

какъв е проблема светофар на кръгово? на сточна гара има светофари - точно на самото кръгово, спира движението по кръговото, а не навлизането в него.
Аватар
lanzz

Мнениеот bluskanie » Пет Апр 20, 2007 9:37 am

На Сточна Гара не е кръгово, дори и да прилича... няма знак за кръгово движение.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Пет Апр 20, 2007 10:21 am

Да, щото е регулирано със светофари. Ма когато няма ток... майко мила :D
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Пет Апр 20, 2007 12:16 pm

Стига бе, идеята на кръговото е именно да се поеме голям трафик, без да има светофри, вие чувате ли се?
Както каза bluskanie, кръстовището на Сточна гара не е кръгово, за да се дава за пример.

@ bikerider, беше относно Yavkata и Lanzz
Последна промяна Alpina на Пет Апр 20, 2007 12:25 pm, променена общо 4 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Пет Апр 20, 2007 12:21 pm

bluskanie написа:На Сточна Гара не е кръгово, дори и да прилича...няма знак за кръгово движение.

bikerider написа:Да

Alpina написа:вие чувате ли се?

Нещо не разбрах, ма карай...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Апр 20, 2007 12:24 pm

Май Alpina имаше предвид roundabouts, които наистина се оказват по-ефективни от светофарите.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Инфо

Мнениеот delyan » Пет Апр 20, 2007 12:24 pm

Ето малко повече инфо за това как София ще става град на велосипеда:
http://bikerevolution.blogspot.com/
delyan

Мнениеот bikerider » Пет Апр 20, 2007 1:48 pm

PtD написа:Май Alpina имаше предвид roundabouts, които наистина се оказват по-ефективни от светофарите.

Аа за това спор да няма, англичаните не са прости хора...
Аватар
bikerider

Мнениеот Ayrton Senna » Вто Апр 24, 2007 11:13 am

Yavkata написа:Отгоре , отгоре! Между шосето и мантинелата навремето е имало нещо като тротоар( третоар, трутуар, тритоар или както там се пише :crazy: ) от който и сега се откриват археологически останки. Мисълта ми е , че тези остатъци биха могли да бъдат използвани за целта! Естествено проблема на кръговото, или пресичането без светофар няма как да бъдат решени( от онези светофари с бутончето). Има и още 2-3 варианта за минаване отгоре ;)

Аз и отгоре съм пътувал безброй пъти,но:
1.Колите пътуват с много по-голяма от мойта скорост
2.тези "тротоари" са доста разбити,на места почти неможе да се мине по тях
3.примерно се качвам от дясната страна ,и после трябва да пресеча от най-дясно към "островчето" от лявата страна за да хвана кръговото,при натоварено движение,това както и другите пресичания горе са адски опасни.А ползването на колите за "щит" е единствения начин да минеш
4.КАТЕРЯ наклон :rofl:

Тоест,искам да кажа,имам над 12000 км из софия,и все пак това горе ми се струва твърде опасно! Съветвам ви да карате отдолу,много е спокойно обикновено,и просто няма да карате между релсите... но вие си знаете :beer:
Shadow fingers rise above
Iron fingers stab the desert sky
Oh, behold the power of man
Are your minds ready for the fall
Ayrton Senna

Рейтинг: 1207

Мнениеот lanzz » Сря Май 02, 2007 2:01 pm

bluskanie написа:На Сточна Гара не е кръгово, дори и да прилича... няма знак за кръгово движение.

не отговорих веднага, тъй като не обичам да опонирам когато не съм 100% сигурен, но вчера минах през сточна гара, и там знаците за кръгово са наръсени все едно е имало сезонно намаление. дори на един стълб има два знака за кръгово (точно насреща когато идваш по данаил николаев от към подуене).
Аватар
lanzz

Мнениеот pe60t0 » Сря Май 02, 2007 2:17 pm

Изображение
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот bluskanie » Сря Май 02, 2007 2:39 pm

lanzz написа:
bluskanie написа:На Сточна Гара не е кръгово, дори и да прилича... няма знак за кръгово движение.

не отговорих веднага, тъй като не обичам да опонирам когато не съм 100% сигурен, но вчера минах през сточна гара, и там знаците за кръгово са наръсени все едно е имало сезонно намаление. дори на един стълб има два знака за кръгово (точно насреща когато идваш по данаил николаев от към подуене).

By bad...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alpina » Чет Май 03, 2007 4:31 pm

@lanzz, OK моя грешка, но пак не може да го сравниш с обикновенно кръгово, просто е "частен случай". :agree:
Но си оставам зад другите твърдения :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Antares » Пон Май 07, 2007 8:49 pm

Това ми напомня на няколко знака в градската градина в Пловдив:
"Велоалея. Изградена от Общината със съдействието на БГ Радио и Радио1" (цитата е по памет).
Чудя се за кое са съдействали радиата - за да си мръднат охранените седалища общинарите, или са купили боята, с която просто част от алеите са кръстени "вело". Даже има и няколко "пешеходни пътеки", през които пешеходците да могат благополучно да пресекат.
Да, разбира се горепосочените имат афинитет към тези алеи и обикновено вървят по тях. От друга страна сигурно аз съм единствения "вело-олигофрен", който ги спазва.
Тоест много шум - никаква промяна.
Аватар
Antares

Мнениеот spirit » Пон Май 07, 2007 9:10 pm

Същата е работата около НДК .Алей колкото искаш ,стига да не се отдалечаваш .А от пешеходците неможеш да се спасиш.
Във Виена съм бил и там има навсякаде вело алей.А проблема с пешеходците е решен много лесно.Не им е забранено да ходят по алейте ,но ако ги бляснат те немогат да направят нищо на колоездача ,дори да има телесни повреди .Даже обратното ,ти ако блъснеш някого и ако ти се случи нещо можеш да го съдиш.
Jedem das Seine .
Аватар
spirit

Рейтинг: 1701

Мнениеот Мъро » Пон Май 07, 2007 9:29 pm

Antares написа: От друга страна сигурно аз съм единствения "вело-олигофрен", който ги спазва.

Винаги съм си мислел дали някой балък минава изобщо между тези ленти боя, минаващо крайно нерационално през градината :D
Такова нещо има и на Лаута.
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Предишна

Назад към Общ форум