Лъжат ли ни... с реклама?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот bikerider » Чет Май 10, 2007 2:40 pm

Глупостите за монополизъм също едва ли са коректни. Не съм виждал магазин, в който да има всичко и да стои с години. Освен един магазин, ама него вече го няма.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот lacho_m » Чет Май 10, 2007 3:41 pm

@bikerider Всъщност критиките са си съвсем конкретни и повечето са от гледната точка на потребител. Може би в първия пост съм се "увлякъл" намествйки конкретно "дистрибуторите", но това е, защото както ти сам казва се "съвместяват вносителство, дистрибуция и продажби на дребно". От моята гледна точка на потребител е нормално да адресирам този, който е на върха по веригата в случая (даже би трябвало да кажа "вносители"). Признавам, моя грешка. Но проблемите остават...

Първо, онлайн магазините продължават да рекламират, а не да продават.

Второ, липсва практика, при която след като се установи липсата на дадена търсена стока от дистрибутор на дребно, той да попълни липсата посредством дистрибутора на едро, който от своя страна да се отнесе до вносителя... И това за някакви разумни срокове. Явно нещо по цялата тази верига куца!

Съгласен съм с PtD, че дълго време празно не остава... но има един аспект на нещата... в България има ВНОСИТЕЛИ на доста стоки... и общо взето, ако си търговец на дребно и искаш да продаваш определена марка... щеш не щеш... тръгваш и ти по куцащата верига... В такъв смисъл, вносителя, заедно с доставчика на едро, имат най-голяма отговорност да развиват и влият върху пазара. Разбира се, това също така е въпрос и на фирмена политика, както и въпрос на виждане до колко пазара има потенциал за това. Незнам защо нашия пазар да няма потенциал? :dunno: И не мисля, че коментарите за XTR и X.0 определят реално този потенциал.
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Мнениеот bikerider » Чет Май 10, 2007 4:09 pm

lacho_m написа:@bikerider Всъщност критиките са си съвсем конкретни и повечето са от гледната точка на потребител. Може би в първия пост съм се "увлякъл" намествйки конкретно "дистрибуторите", но това е, защото както ти сам казва се "съвместяват вносителство, дистрибуция и продажби на дребно". От моята гледна точка на потребител е нормално да адресирам този, който е на върха по веригата в случая (даже би трябвало да кажа "вносители"). Признавам, моя грешка. Но проблемите остават...

bikerider написа:явно някъде нещата малко куцат

:dunno:

lacho_m написа:Първо, онлайн магазините продължават да рекламират, а не да продават.

Това не е ли проблем на съответните собственици? Питам, щото нямам статистика Веломания на колко магазини се явява собственик?

lacho_m написа:Второ, липсва практика, при която след като се установи липсата на дадена търсена стока от дистрибутор на дребно, той да попълни липсата посредством дистрибутора на едро, който от своя страна да се отнесе до вносителя... И това за някакви разумни срокове. Явно нещо по цялата тази верига куца!

Това не мога да го коментирам, понеже нямам отношение към фирмената политика на Веломания, това си е тяхна работа.

lacho_m написа:Незнам защо нашия пазар да няма потенциал? :dunno:

Не знам защо мислиш, че някой е казвал, че пазара няма потенциал (поне аз не съм). Има и още как. Но според мен (може и да греша разбира се) потенциала на пазара в България има лимит. Лимита идва от покупателната способност. Виж колко е средната заплата и виж колко струва едно хубаво колело за XC/AM/FR/DH(XFR :naughty:) и го преизчисли в месеци лишения за вноски по заеми.
Виж ако ми кажеш, че все пак има платежоспособни потребители и не са малко, ще ти кажа, че разбираме различни неща под "пазар".

lacho_m написа:И не мисля, че коментарите за XTR и X.0 определят реално този потенциал.

Точно дали за X.x говорим или за X.y е друга тема, досега говорeхме за пазара като цяло. Лично аз нямам достатъчно информация, за да твърдя каквото и да било за отделни сегменти, така че може би е най-добре да се обърнеш директно към вносителите за такава информация.

lacho_m написа:Но проблемите остават...

Мда, представям си, някой е искал да му се внесе чарк, който не е бил внасян или го е нямало на склад, наложило се е дистрибутор на едро да зарежда от вносителя единична бройка, вносителя да внася единична бройка или да я включва в по-късна доставка, съответно човека е чакал много и сега е вкиснат. И по същата логика, че е виновна по-горната инстанция от веригата, стигаме до производителя. И? Арменския поп? :)

Тук идва варианта на PtD, някой не се съобразява с производителя, ами препродава стока, купувайки я директно от пазара, съответно на по-високи цени от тези на производителя и съответно или продавайки я с минимален марж, или на по-висока цена. Тук не виждам как би се избегнало повишение на цените, особено при най-малките магазини. Та идваме си на въпроса, за бързо обслужване плаща ли ни се повече? Ако да, значи модела на най-малките магазини е жизнен и оплакванията са неуместни. Ако не ни се плаща... арменския поп :)
Аватар
bikerider

Мнениеот pocket-rocket » Чет Май 10, 2007 5:20 pm

@bikerider, харесвам, че се опитваш да погледнеш на нещата и от другата страна, но по-скоро излиза сякаш нямаш собствено мнение по въпроса; може и така да е.
Вярвам, че това е мтб-бг-портал на потребители.
Смяташ, че хората, които се намират в България, но си пазарят от чужбина, не влизат в сметката? Там е проблемът, т. к. това са най-сериозните и платежоспособни клиенти, които търговците в Бг просто изпускат. А защо ги изпускат?
Да ти кажа, да, бих платил и малко повече, стига да знам, че ще намеря това, което търся, и че по-късно ще получа съответното квалифицирано обслужване на съотв. продукт.
Не знам защо много хора си мислят, че всичко е "дай-дай!" и "музиката да свири!". Трябва да се поемат съответните отговорности, в случая, те са на първо място към клиента. Печалбите ще дойдат по-късно, може би. Никой не е казал, че ще бъде лесно!
Добре, съгласен съм, щом си говорим за марж и 1:1, нека да споделят 3 в 1 (вносител(производител)-търговец на едро-търговец на дребно = монополист) с какъв марж работят на всяко едно ниво и какво се получава в крайна сметка. Ще ми е интересно. :popcorn:
И пак, и пак, не мога да разбера как така нямало пазар, т. е. търсене - като всяко хлапе пред блока е с колело, някои от хлапетата карат колела за 500 лв, да не говорим за съзнателните потребители!
Ето, говорим си примерно за Драг, значи тук, в целия град, велосипеди Драг ще ти преброя на пръстите на ръцете, а смяташ ли, че това е свободен избор? Свободният избор казва - Отиди в София!, добре ще отида в София, но няма да е скоро, така че моите пари са си в мене, сделка няма и нито аз съм доволен, нито никой. Сега е така, явно тази "ниша се разработва" в момента.
А може да е по друг начин... :^:
:offtopic: А от криворазбраната пазарна икономика се ражда втори термин за същото нещо - свободна пазарна икономика. :offtopic:
pocket-rocket

Рейтинг: 1210

Мнениеот lacho_m » Чет Май 10, 2007 5:35 pm

@pocket-rocket
По отношение на онлайн магазините - да проблем на собствениците е, които и да са те.

Другото също е проблем и то по веригата магазини-дистрибутори-вносители... пак които и да са те.

Аз лично бих се въздържал да обличам, който и да е от представителите на бранша, с имена, тъй като целта на темата не е да се раздават обвинения, а по скоро да се даде повод за размисъл над проблема като цяло.

Инак по отношение на мижавия ни пазар... тъкмо това и питах, защо пък пазара ни да е мижав? И още нещо, както бях казал по-нагоре... дори и да е така, той ще си остане мижав ако не се развива по подходящ начин. А отговорност за това развитие... също вече казах кой би трябвало да има. :beer:
Аватар
lacho_m

Мнениеот bluskanie » Чет Май 10, 2007 5:51 pm

lacho_m написа:Инак по отношение на мижавия ни пазар... тъкмо това и питах, защо пък пазара ни да е мижав? И още нещо, както бях казал по-нагоре... дори и да е така, той ще си остане мижав ако не се развива по подходящ начин. А отговорност за това развитие... също вече казах кой би трябвало да има. :beer:

Мижав пазар = малко търсене = малко продажби = малко печалба = отказ от инвестиране в скъпи, непродаваеми продукти = недоволство от странба на потребителите = без отклик = мижав пазар )
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Чет Май 10, 2007 8:56 pm

@bluskanie: :agree::agree::agree:
И смятам, че е редно потребителите най-накрая да проумеят, че от тях зависи. Според мен тоя омагьосан кръг може да се разкъса, само когато има достатъчно платежоспособни потребители, за да се развива пазара скоростно. А никой не може да направи потребителите платежоспособни, освен те самите.

Разбира се, вносителите най-добре знаят всъщност как и колко се развива пазара, но искам да кажа, че наистина не може да се очаква някой да инвестира милиони, за да събуди интерес където го няма, освен ако няма зад гърба си десетки милиони, щото на мен това ми се вижда доста рисково начинание.
Аватар
bikerider

Мнениеот pocket-rocket » Чет Май 10, 2007 9:05 pm

lacho_m написа: Аз лично бих се въздържал да обличам, който и да е от представителите на бранша, с имена, тъй като целта на темата не е да се раздават обвинения, а по скоро да се даде повод за размисъл над проблема като цяло.

:agree:
:beer:
"Мълчанието е знание." 8) Да помълчим и да размислим!
pocket-rocket

Рейтинг: 1210

Мнениеот bikerider » Чет Май 10, 2007 9:23 pm

@lacho_m: За каква отговорност иде реч?

@pocket_rocket:
pocket-rocket написа:@bikerider, харесвам, че се опитваш да погледнеш на нещата и от другата страна, но по-скоро излиза сякаш нямаш собствено мнение по въпроса; може и така да е.

Аз мнение си имам, но не взимам страна. Ако това искаш да кажеш, да така е. Старая се да съм максимално обективен, доколкото мога.

pocket-rocket написа:Вярвам, че това е мтб-бг-портал на потребители.

То е така. И според теб сред потребителите няма място такава дискусия? Потребителите са глупави или?

pocket-rocket написа:Смяташ, че хората, които се намират в България, но си пазарят от чужбина, не влизат в сметката? Там е проблемът, т. к. това са най-сериозните и платежоспособни клиенти, които търговците в Бг просто изпускат. А защо ги изпускат?

Аз съм един от тези хора, които си пазаруват от чужбина почти всичко и не мисля, че гледаш реално на нещата. Хората, които си пазаруват от чужбина си купуват по-изгодни като цена/качество продукти от наличните в България. Наличните в България са ориентирани предимно към сегмента на масовия потребител, този от когото идват най-много печалби, а не към high-end сегментa, където са най-платежоспособните потребители. Изясни си съотношението между тези два сегмента към момента (може би ги знаеш всъщност :)) и ще ти стане ясно, че когато това съотношение се промени, тогава ще се промени и политиката. Не може да очакваш някой да инвестира напук на структурата на пазара, това е икономическо самоубийство и преди мен ти го казаха директно. Разбира се, има изключения и точно от тях би следвало да се възползваш. Но нека наистина не забравяме, че в случая с големите търговци става дума за 10,000 курбела, не за 50. Нека не забравяме, че за големите производители на велосипеди в България българския пазар едва ли е на първо място и после да пророкуваме как щели да загубят потребители. Истината е, че в Европа има предостатъчно потребители.

После, не знам кой кого изпуска, аз живея в глобализиран свят. За мен е все едно от Веломания, БАС, Каймата, chainreactioncycles, universalcycles или от Танзания ще си взема чарк, стига да ми е изгодно и да се чувствам лоялен към дадения търговец. А как да събуди моята лоялност търговеца сам знае, ако е умен.

pocket-rocket написа:Да ти кажа, да, бих платил и малко повече, стига да знам, че ще намеря това, което търся, и че по-късно ще получа съответното квалифицирано обслужване на съотв. продукт.

Ами тогава иди в някой малък и гъвкав магазин, където ще могат да ти предоставят опции. Гледам напоследък хората в София, Пловдив, Варна и прочие се стараят, поне чувам такива неща, така че не виждам какъв е проблема ;)

pocket-rocket написа:Не знам защо много хора си мислят, че всичко е "дай-дай!" и "музиката да свири!".

Опонирам ти, че точно това което казваш, важи за потребителите, ne за търговците. Важи, защото все още конкуренцията в България поне според мен е на ниско ниво. Когато всички ниши се запълнят и настане голямата конкуренция, тогава това, което казваш ще важи за търговците. Засега сме в "преход" :)

pocket-rocket написа:Трябва да се поемат съответните отговорности, в случая, те са на първо място към клиента. Печалбите ще дойдат по-късно, може би. Никой не е казал, че ще бъде лесно!

Ти скоро ходил ли си по банки, гледал ли си лихви?
Всеки си гледа интереса, не можеш да съдиш някого, че не иска да рискува излишно. По-скоро би трябвало да търсиш хора, които им се рискува, а не да плюеш тези, на които не им се рискува. Или и ти си от типа "дай-дай"? ;)

pocket-rocket написа:Добре, съгласен съм, щом си говорим за марж и 1:1, нека да споделят 3 в 1 (вносител(производител)-търговец на едро-търговец на дребно = монополист) с какъв марж работят на всяко едно ниво и какво се получава в крайна сметка. Ще ми е интересно. :popcorn:

Добър опит. Фирмената политика и ценообразуването обикновено изобщо не са достояние на широката публика и така трябва да бъде, иначе се появяват елементи като теб. Спомням си, че преди време мислех също като теб, докато не проумях, че търговците са също хора, също имат интереси и така нататък. Тук идва момента да ти кажа, че кой какво ще споделя тук и дали ще го направи си е лично техен проблем. Аз не очаквам някой от тях да издава неща, които (може би) са фирмена тайна. Ако толкова държиш да контролираш нещата, направи си фирма, завладей пазара и тогава контролирай маржовете. Пожелавам ти успех.

pocket-rocket написа:И пак, и пак, не мога да разбера как така нямало пазар, т. е. търсене - като всяко хлапе пред блока е с колело, някои от хлапетата карат колела за 500 лв, да не говорим за съзнателните потребители!

Аз говоря, че няма пазар за нещата, които вносителите не внасят или магазините не зареждат. Просто е. Освен това айде само да не ми казваш, че има проблеми с доставките на колела за по 500лв на пазара, щото точно тоя пазар е доста добре разработен според мен.
Точно тук да критикуваш изобщо не си прав, щото не е така.
Безцелните критики до нищо няма да доведат, щото са основани на някакъв морал ли какво ли, де да знам. Не съм забелязъл вносителите да умират от глад, така че явно тяхната преценка е по-реалистичната. На мен това ми стига, каквото тук го няма си го пазарувам отвън и това е. Никаква отговорност не търся от никого.

pocket-rocket написа: :offtopic: А от криворазбраната пазарна икономика се ражда втори термин за същото нещо - свободна пазарна икономика. :offtopic:

offtopic: От криворазбраната пазарна икономика се раждат уродчета. В свободната пазарна икономика няма отговорности, има само пазарни субекти с интереси и всеки от тях си гледа строго личния интерес. Или бъркам?
Последна промяна bikerider на Чет Май 10, 2007 10:10 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Май 10, 2007 10:09 pm

@bikerider абе има случаи да си купувам оттук неща по-евтино, отколкото навън... не често, но се е случвало!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Май 10, 2007 10:13 pm

Еми да, уцелил си продукт, за който вносителя е сметнал, че ще се купува, именно защото този продукт може да се продава на крайна цена по-ниска от тази навън. Аз не говорех толкова за цена, колкото за цена/качество, за да не задълбавам във варианти, но наистина не бях докрай прецизен, приемам поправката.
Иначе и аз си купувам оттук гуми и консумативи заради цените. Точно това казвах, че ми е безразлично откъде купувам стига да е изгодно и не търся сметка от никого, ако нещо не ми е изгодно.
Аватар
bikerider

Мнениеот TheUndertaker » Пет Май 11, 2007 8:45 am

Според мен забихте в неща които не стоят точно така.
Проблемите са съвсем по други и по-интресни за отстраняване. Пробвайте да погледнете от друг ъгъл на някои неща ще видите други проблеми :)
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот lacho_m » Пет Май 11, 2007 10:36 am

@bikerider Да го кажем така... в един развиващ се пазар, отговорност да отговорят актуално, носят именно вносители-доставчици магазинери. Нека сега се замислим нашия пазар какъв е - развиващ или не? Елементарно сравнение какви колела се караха по улиците преди две години и сега... дава отговор на този въпрос. А до колко са се променили нещата в гореспоменатата верига? Появиха се онлайн магазини и нови за България стоки от офицялни дистрибутори (вносители). Но какво се получава в един момент, нито онлайн магазините работят по предназначение... нито вносителите полагат достатъчно грижи, стоките които рекламират, да са в наличност при търсене. Това е!

И въпроса не е да търся сметка на някому... нито да мрънкам като недоволен потребител... Когато на мен ми трябва нещо, намирам начин да си го намеря и доставя, не съм имал проблеми с това. Дори ми се е случвало, да намеря определени дефицитни стоки, тъкмо от офицялен вносител в България. И въпреки всичко ми се иска нещата да са по на ниво. Може пък да съм си утопист по природа ;)
Аватар
lacho_m

Мнениеот bikerider » Пет Май 11, 2007 10:51 am

lacho_m написа:И въпреки всичко ми се иска нещата да са по на ниво. Може пък да съм си утопист по природа ;)

Прави ти чест. Обаче аз лично ако трябва да търся причина за положението бих посочил неплатежоспособните потребители около мен, не вносителите.
Нарочно те попитах за отговорността, защото според мен няма място за отговорност. Всеки си гледа интересите и ако искаме нещо да се промени, може би трябва първо да се промени цялостната ситуация. Което включва на първо място потребителите. Виж ако мислиш, че има условия за промяна, но тя не се осъществява те разбирам изцяло. Просто според мен още няма условия за такава промяна.

@The_Undertaker: предполагам, че баланса е много тънък, така че не мога да го искам от теб, но ще бъда много благодарен ако успееш да дефинираш друга гледна точка :)
Аватар
bikerider

Мнениеот TheUndertaker » Пет Май 11, 2007 1:08 pm

За баланса няма смисъл трябва влезнем в неща които не са за вселослушание. Всяка фирма се справя както може според възможностите и.

Друга гледна точка ок: Почни да изхождаш от не от пазара, а от потребителя какъв е ? Манталитет, познания , пристрасност , информираност. Много стръв за много риби :). А този потребител знае ли какво иска ? Ниска цена, качество, работа и тнт ....
Поглеждаш фирмите които внасят/дистрибутират части в България каква е позицията им на пазара, какви са фирмите и какво искат от пазара и за себе си :).
Поглеждаш магазините , как мислят те ? Накъде е насочено мисленето им? Компетентно обслужване ? Сервиз? Още сме на варианта АЛъш вериша е важен.
Поглеждаш "байк обществото" .... оф не ми се говори за него.
Поглеждаш към Турция и околностите и гледаш как се прави внос с чантите всеки месец ...
Не е само проблема в малкия пазар и ниската покупвателна способност проблема е другаде ...
Аз съм тръгнал по един път да видим къде ще стигнем с начинанието първите резултати ще са ясни още тази година.

П.С. Относно електронните моето мнение е ,че докато тези магазини са свързани с фирмите дистрибутори няма да я бъде работата с наличностите и винаги имане на компоненти не и по начина който е навън.
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот bikerider » Пет Май 11, 2007 2:04 pm

TheUndertaker написа:Не е само проблема в малкия пазар и ниската покупвателна способност проблема е другаде ...

Супер си! Благодаря за гледната точка :)

Аз някакси отстрани на нещата виждам първопричината именно в манталитета на потребителите, а той според мен се дължи главно на ниската покупателна способност и ниската потребителска култура.
Оттам се навързват твоите точки 2 и 3 за дистрибуторите и магазините, които на свой ред генерират още от този потребителски манталитет и омагьосания кръг се завърта. Такива са моите впечатления.

Успехи с начинанията!
Аватар
bikerider

Мнениеот TheUndertaker » Пет Май 11, 2007 3:17 pm

Нещо друго което се сетих и е важно за цялата тази ситуация.
В момента има няколко основни вносителя/дистрибутора. Битката за клиенти се води на ниво дистрибутори те дърпат кончетата на магазините. Водят се някакви открити или скрити войни.
А как е навън:
Нивото на конкуренция е на ниво магазин. Кой ще предложи по-добра цена, обслужване и сервиз.
Дистрибуторите си имат стока , но магазините определят пазара ... а не както е в България дистрибуторите "контролират" пазара.
Дай боже да го видим това в България.
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот bikerider » Пет Май 11, 2007 4:03 pm

TheUndertaker написа:в България дистрибуторите "контролират" пазара.

Честно, не виждам как ще се промени това при наличието на аллах-аллах манталитет у потребителите. А за жалост определени лица, магазинери, вносители, дистрибутори и прочие явно виждат в това смисъла на съществуването си - да контролират всичко и всички, съответно го подхранват всячески тоя манталитет у потребителите (по мои впечатления) чрез агитките на магазините: слухове, батенце-това, батенце-оня-е-платен-викач, батенце-ония-са-лоши-механици-ела-при-мен и прочие мръсни и долни номерца. Не обобщавам за всички разбира се, говоря за конкретни събития и случки (имена няма да споменавам). Жалкото е, че когато човек се опита да промени нещо, да покаже нещо по-истинско на потребителите, дори само като си казва мнението в някой форум, бива оплют задочно, пряко, непряко и прочие с най-гадни нападки, например че конкуренцията му плаща да плюе, че лиже гъзове и прочие тъпотии. Типичен случай на параноидна психоза. Тая параноя, че някой ще ти грабне кътаната баничка я разбирам откъде идва, не разбирам само защо тия хора не могат да проумеят, че точно това им задава таван, който никога няма да надскочат и ще си останат на нивото, на което са.

Още помня един скорошен случай при който си позволих да сравня две рамки на конкурентни вносители. Не само ме наругаха във форума, не само ми се обади засегнат Магазинер, ами ми се обади и вносителя!!! И то защо? Защото съм бил пишел много по форума и хората ме били слушали!!! Е какво да лъжа ли? За чест на въпросния вносител, разговора приключи нормално и по човешки. Не мога да кажа същото за разговора с магазинера и клакьорките му. То си е за тях, това мога да кажа и ако не го проумеят, влака ще ги подмине лека-полека.

Извинявам се за емоционалния изблик ама ме уцели в болното място. Много верни неща говориш, а аз не очаквах такава прямота. Прави ти чест, че подхождаш така към нещата, вдъхваш ми голям оптимизъм и съм ти искрено признателен!!! :beer:

Дай Боже наистина да видим промяна в тоя манталитет у потребителите, щото иначе освен скандали, войни, агитки и прочие български черти скоро няма да видим друго!!!
Аватар
bikerider

Предишна

Назад към Общ форум