За зимните курорти и лифтовете...?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот azsa-bachinito » Пет Ное 28, 2008 12:05 am

А някой може ли да посочи на начинаещия "снежни трасета" за велосипед около сОФИЯ? Предпочитат се подробни карти.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот KuklenskiqBiker » Пет Ное 28, 2008 7:12 am

saitov написа: Е то винаги трябва да си нащтрек ама си е различно.
Мтб карач по пистата съм засичал само в Чепеларе преди 3-4 години. Нямаше мн хора тогава и този карач не създаваше проблеми.

Аз карам ски в Чепеларе и мога да твърдя че там дори и в почивните дни има по 70-100 човека пистите са много спокойни и е идеално за колела
Аватар
KuklenskiqBiker

Рейтинг: 1113

Мнениеот Admin » Пет Ное 28, 2008 10:44 am

azsa-bachinito написа:А някой може ли да посочи на начинаещия "снежни трасета" за велосипед около сОФИЯ? Предпочитат се подробни карти.

Аз най-често карам по две пътеки, тъй като те са в най-добро състояние.
Едната е от Голи връх до Бай Кръстьо. Като слезеш от лифта на Голи връх, тръгваш надолу по пътя, минаващ покрай станцията (нагоре отива към Черни връх, утъпкват го тракове). На едно място пътят прави остър десен завой, там продължаваш направо и се спускаш по широка стръмна пътека, то си има цяла просека. В края й излизаш при един завой на шосето за Алеко. Там трябва да продължиш по туристическата пътека надолу, която се шмугва между клонките. В общи линии следваш нея, точният път на някои места се променя в зависимост от това кой откъде е минавал и утъпквал, но в крайна сметка се излиза на Бай Кръстьо. За тази пътекиа лесно ще намериш хора, които да ти я покажат - в събота и неделя доста хора карат горе.
Другата пътека, много любима, е т.нар. Дяволска (Каубоеца, Козята, Самоубийката), свързваща долната станция на Романски с пистата Витошко лале. Ако си скиор/бордист, сигурно я знаеш. При нея има един недостатък - трябва да стигнеш до началото й или по пистата, или да заобиколиш по шосето. След Витошко лале трябва да продължиш чак до първата междинка на Симеоновски лифт - там си е утъпкано и хубаво за каране, сравнително полегато.

Други пътеки, кои понякога са много добри за каране, понякога не:
- Просеката на Драгалевски лифт от Голи връх до Бай Кръстьо. Не винаги е достатъчно твърда и утъпкана, но когато е, става за каране и някои хора много й се кефят. Мен лично ме уморява, защото е доста стръмно и съм непрекъснато на спирачки, но въпреки това не мога да кажа, че е лоша - осигурява разнообразие.
- Ски-пътя от Бай Кръстьо до Драгалевския манастир - много скоростна пътека, когато е в добро състояние, много ми харесва, но в повечето случаи май съм я срещал заледена и тогава просто я използвам за прибиране, но с повишено внимание.
- Байкърските пътеки от Бай Кръстьо до Драгалевци също стават понякога.
- Една от най-яките пътеки, когато е в добро състояние, е Кимбата, т.е. от първа междинка на Симеоновски до долу. За съжаление рядко е подходяща за каране - често или е заледена, или е с неутъпкан сняг, т.е. трудна за каране.

Като общ съвет мога да ти кажа: намираш си компания (тук в Мероприятия често има теми за зимни карания), отиваш с тях и на място обикновено се преценява къде би било подходящо за каране. Нищо чудно да се видим тази зима някъде горе ;) :agree:

KuklenskiqBiker написа:Аз карам ски в Чепеларе и мога да твърдя че там дори и в почивните дни има по 70-100 човека пистите са много спокойни и е идеално за колела

Тази зима може и да е по-различно положението в Чепеларе... четох, че новият лифт е почти готов ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пет Ное 28, 2008 10:47 am

Admin написа:Другата пътека, много любима, е т.нар. Дяволска... При нея има един недостатък

Има и друг - проявява се рано сутрин или след 3-4 следобед точно преди реката :fight::shake::santa2:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Пет Ное 28, 2008 10:53 am

bikerider написа:
Admin написа:Другата пътека, много любима, е т.нар. Дяволска... При нея има един недостатък

Има и друг - проявява се рано сутрин или след 3-4 следобед точно преди реката :fight::shake::santa2:

А, да! :D Един приятел веднъж даже цопна в реката :shake:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот biker-kj » Пет Ное 28, 2008 11:04 am

Принципно карам ски от 5 години ,какво значи това-по 3 пъти в годината на зимен курорт!След последния път (тази година март месец) установих ,че вече тръпката ми към ските е изчезнала и просто карах ,защото нямаше какво друго да правя!Пусках се по пистите и си мислех ''сега колелото ми да беше тук к'во щеше да я яко да мина от тук ,пък тук завоя така ще го взема ,тука пък с Уип ще го взема'' и така незнайно как тръпката в зимните ми спортове изчезна!
Колкото до децата от ски училищата те стоят на пригодените за тях места и най-много на зелената писта (която за колело си е равна)
Не съм от онези самоубийците дето си мислят ,че като се екипират са безсмъртни и няма никой ,ойто да ги спре и пистата е тяхана!
За следите мога да кажа ,че са абсолютно нищожни ,дори и тези от моторните шейни (след като изорът на яка газ) не представляват ни най-малка пречка!

Какво имате против гумите с шипове! (май ДИД беше) :dunno:

Защо да нямат колелата място на пистите след като могат да се движат безпроблемно по тях ,а и след като си плащат лифта!

И като за финал - цялата тази изписана тема няма никакъв смисъл ,ако лифтаджиите не пускат!Какъвто ми беше и първоначалният въпрос!
Аватар
biker-kj

Рейтинг: 1941

Мнениеот Quiz » Пет Ное 28, 2008 11:10 am

biker-kj написа:Какво имате против гумите с шипове! (май ДИД беше) :dunno:

Сещаш ли се какво би се получило при случайна среща с нищо неподозиращ индивид, който си кара талпите/ата по пистата и не е екипиран с протектори и фулфейс? :idea:
Аватар
Quiz

Мнениеот bikerider » Пет Ное 28, 2008 11:13 am

Самоделките с шипове са опасни за околните и за самия каращ.
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Пет Ное 28, 2008 11:20 am

Quiz, ако са
bikerider написа:Самоделките с шипове.

доста неприятни, но ако си е стандартна такава гума - нали идеята и е да благоприядства разминаването със случайни срещи ;)

То и да няма шипове, и да има, ако с/у теб се е изправило говедце - никакви срещи няма да са приятни. За съжаление няма кой да ги спре, освен естествения подбор или пълна забрана за колела на пистите, от което естествено ще загубят много хора.

Аз не виждам смисъл да имаш 5мм шипове, ама ходи го обяснявай...
всъщност истинските такива, както знаеме представляват буквално пъпчици и са с определена цел, ако са по-големи - ефект никакъв.
Последна промяна Alpina на Пет Ное 28, 2008 11:22 am, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот biker-kj » Пет Ное 28, 2008 11:22 am

Мислих от друга гледна точка за безопастността на скиорите ,но след като въобръжението ми малко се понапрегна гледката беше доста лоша и нежелана , но пък затова има Wet Screem или пък серийни гуми с ''шипове''!
Аватар
biker-kj

Мнениеот Quiz » Пет Ное 28, 2008 11:25 am

@Alpina,
За съжаление, тук посочения от теб естествен подбор може да позакъсниее и дотогава май ще е за сметка на "нищо непедозиращите"...

P.S. Не си мислете, че и аз не карам с кеф по добре утъпкан сняг. :^: Но смятам, че за каране в населени места (писти, пълни с хора) шиповете нямат място.
Аватар
Quiz

Мнениеот Alpina » Пет Ное 28, 2008 11:50 am

Quiz написа:@Alpina,
За съжаление, тук посочения от теб естествен подбор може да позакъсниее и дотогава май ще е за сметка на "нищо непедозиращите"...

За съжаление...

Quiz написа:Но смятам, че за каране в населени места (писти, пълни с хора) шиповете нямат място.

Никой разумен не би отричал това.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Пет Ное 28, 2008 12:40 pm

@Quiz: Фабричните studded гуми според мен са 100% безопасни. "Жертвата" би пострадала повече от самия удар, отколкото от заобления връх на "шипчетата". В случая мисля, че самото наименование "шип" предизвиква малко страшни асоциации...
Аватар
bikerider

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пет Ное 28, 2008 1:09 pm

Така наречените "шипове" всъщност вобще не са шипове, а доста заоблени метални "парчета" които почти не стърчат минимално от грайфера на гумата и просто служат за допълнително сцепление на лед....

При евентуален сблъсък... няма да има голямо значение дали дали гумата е със шипове или без!

едит:
много обичам, като забравя да натисна "прати".....
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Quiz » Пет Ное 28, 2008 1:25 pm

@bikerider,Нервния :agree:
Абсолютно съм съгласна с твърденията ви, но наистина асоциацията за "шип" си остава притеснителна.
А и повечето кандидат пишлемета за високоскоростни изживявания по пистите си остават фенове на самоделките-хем ще е по-яко, хем по-еФтинко, хем ще има с какви глупости да си уплътняват дългите скучни зимни дни... :(!:
Аватар
Quiz

Мнениеот skiman » Пет Ное 28, 2008 1:40 pm

Като се сетя тука във форума един как се хвалеше със самоделните си педали и като си представя самоделно направени гуми с шипове, такъв ако го видя горе на пистата покрай децата, ще стане страшно. :nono:
Иначе съм виждал фабрични велосипедни гуми за сняг и те не са с нищо по-опасни от обикновенните. Но не гумите са проблема.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Admin » Пет Ное 28, 2008 1:46 pm

Аз не съм виждал скоро хора с шипове по гумите, а вие? ;)

Преди години със сигурност съм пробвал и с гуми самоделки, но мисля, че подобно решение не си струва инвестицията във време, труд и материали, при положение че гума за кал върши достатъчно добра работа, а пък при наличие на условия за повече лед просто предпочитам да си остана вкъщи. И мисля, че много други хора подхождат по същия начин, така че самоделките с шипове по-скоро са останали в миналото и сигурно са единици хората, които сега се занимават с такива експерименти. :)
Аватар
Admin

Мнениеот skiman » Пет Ное 28, 2008 1:55 pm

Admin написа:Аз не съм виждал скоро хора с шипове по гумите, а вие? ;)

.............., така че самоделките с шипове по-скоро са останали в миналото и сигурно са единици хората, които сега се занимават с такива експерименти. :)

Дано си прав ;) Миналата година даже си общувах с някакви момчета на Лале и ми се жалваха, че не ги пускали на лифта, та трябвало да бутат колелата по прочутите стълби. Но те си бяха хора, които гледах как се пускат и спазваха всички неписани и писани правила. Единият беше с такива гуми фабрично със шипове и ми беше интересно. Ама не видах разлика с този зад него, който беше с обикновенни.
Понеже веднъж си говорих със CrZ и ми сподели, че карането на колело под лифтовете зимата по бабуните било голям кеф. Дали е така? Предполагам, че трябва да е добре изциклено от скиорите за да става за каране? Лошото там е, че няма много пространство за маневриране и от страна на колоездача и от евентуален скиор/бордист отпред.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот bikerider » Пет Ное 28, 2008 2:55 pm

Admin написа:сигурно са единици хората, които сега се занимават с такива експерименти. :)

О, разбира се. Прав си, че е неизгодно и неоправдано. Само дето знаеш как е в България. А точно с тия неща е достатъчен един олигофрен, за да стане голямо осиране.

Което разбира се, изобщо няма да ме откаже да се спускам по писта докато стигна до пътеките.
Аватар
bikerider

: )

Мнениеот 25thframe » Пет Ное 28, 2008 3:19 pm

bikerider написа:Което разбира се, изобщо няма да ме откаже да се спускам по писта докато стигна до пътеките.

:)
Изображение
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот Redhat » Пет Ное 28, 2008 3:46 pm

За Безбог въпросът е малко спорен. Миналата зима изобщо не ни се зарадваха, ама изобщо. Иначе пистата и скипътят са идеални. :)
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот 25thframe » Пет Ное 28, 2008 4:17 pm

Redhat написа:За Безбог въпросът е малко спорен. Миналата зима изобщо не ни се зарадваха, ама изобщо. Иначе пистата и скипътят са идеални. :)

Миналата година карахме там, (ски и борд) и сега когато се отказах от борда и им казах (на хората с които карам) че мисля да се кача с колелото в снега - мрън, мрън, ти си тъпак, ти си еди къв си, как ще караш колело в снега. Явно си зависи от човека.
btw карах байка в сняг и е много голямо удоволствие. :)
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот bikerider » Пет Ное 28, 2008 4:29 pm

25thframe написа:мрън, мрън, ти си тъпак, ти си еди къв си, как ще караш колело в снега.

Затворено мислене тип "старо куче". Обикновено идва от ревност, че някой е по-"cool", щото пробва нещо ново. Точно такива мрънкалници ги изрязах веднъж на шус отивайки към Дяволската и то с много. После дойдоха да ми говорят "признаваме куражлия си...". Помияри. :dunno:
Аватар
bikerider

Мнениеот Redhat » Пет Ное 28, 2008 4:46 pm

:agree:

Всъщност, не ни се зарадваха лифтаджиите. Нормално.

В очите на скиорите бяхме много "cool" докато си бутахме нагоре.

А най-хубаво е рано сутрин, когато снегът е стегнат, а пистата току що утъпкана :^:
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот bikerider » Пет Ное 28, 2008 4:47 pm

Redhat написа:А най-хубаво е рано сутрин, когато снегът е стегнат, а пистата току що утъпкана :^:

Ох недей така :liplick:
Аватар
bikerider

Мнениеот biker-kj » Пон Яну 05, 2009 8:18 pm

Я малко да изровим тая тема с въпроса: СноуСкут по нашите корорти под неам има ли?
Макар ,че силно ме съмнява някой да знае или вообще да има,просто съм длъжен да попитам! :popcorn:
Аватар
biker-kj

Мнениеот Quasar » Вто Яну 06, 2009 8:56 am

Най вероятно в Банско ако има другаде не знам
Иначе мене ме е газил байкър :D третокласник с RAM DHX помня го защото много му се точих на колелото...та мама и тати му взели колело и броня като за рицарски дуел и оня гази.... после като карах по същата писта...ми то само "контра" рови като свиня....ама хубаво че завоя го изхвърли въху мен а не върху "патките" (хора от ски училище наредени в колонка) че повечето бяха баби....та свалих му каската и го бия с нея и пристига някакъв чичо метър висок три широк и ми държи сметка що бия сина му :crazy: ....разминах се с натъртвания и едно пукнато ребро за което никой не знае :confused: (чичката не ме е бил)
Извод ако МОЖЕШ да караш карай а не да си решил че всички са мишени и ти трябва да си харесаш една....иначе ако ровите пистата още по хубаво-снега става рохкав...все едно си караш ските в масло :)
Аватар
Quasar

Рейтинг: 1305

Мнениеот Fix'n'Ride » Нед Яну 11, 2009 11:41 pm

има и сноускут има и скибйк под наем а и доста хора карат сноускут вече, в БАС могат да те инфирмират по подробно, докато скибйк не е толкова разпространен и не толкова известно, някои по запалени байкари по снега като мен се интересуват от вазможностите да се парзалят по пистите. Winterizzz your bike. http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=47430
Fix'n'Ride

Рейтинг: 1200

Мнениеот skiman » Пон Яну 12, 2009 9:49 am

Вчера на Витоша имаше момчета с такива играчки. Забавно изглежда. Заприказвах се на горна на Лале май с Каспър, ама така и не се запознахме. Беше със Саломон 1080-ти. Аз карах със Сашко ;)
Иначе по темата-питайте в БАС.
Аватар
skiman

Предишна

Назад към Общ форум