Лек за колената и ставите

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Лек за колената и ставите

Мнениеот madsnake » Нед Сеп 13, 2009 8:38 pm

Абе много доверие им имате на тези лекари... незнам. Аз за моето коляно в рамките на 4 месеца минах през 4 различни доктора и имам 3 различни диагнози от тях. Другото забавно в случая е, че диагнозата, която се повтори от двама лекари (износване на хрущяла) и двамата порепоръчват да се лекува с 2 различни препарата. Дотук също добре, но никой от лекарите не пожела да ми даде направление за ядрено магнитен резонанс на коляното и сега трябва да събирам пари и да си го правя по собствено желание. Общо взето взимам флекси вече около 2 месеца (имам пост в темата, кога го взех за пръв път, но не ми се рови за дата честно казано). Дотук мога да кажа, че има някакво подобрение, но при дълго стоене на едно място седнал (да речем София - Бургас в кола) не се търпи болката. А пак относно лекарите - двама от тях след прегледа ми казаха, цитирам: "ми незнам, нищо ти няма". Нека го оставя това без коментар. Ще видя как ще се развиват нещата в бъдеще и какво ще покаже ядрено магнитния резонанс след като си го платя от джоба.
Аватар
madsnake

Рейтинг: 2000

Мнениеот MauiWowie » Вто Сеп 15, 2009 1:08 pm

Колко струва този ядрено магнитен резонанс и за какво точно се прави?
MauiWowie

Рейтинг: 1216

Мнениеот row » Сря Сеп 16, 2009 10:25 am

madsnake написа:Абе много доверие им имате на тези лекари... незнам. Аз за моето коляно в рамките на 4 месеца минах през 4 различни доктора и имам 3 различни диагнози от тях. Другото забавно в случая е, че диагнозата, която се повтори от двама лекари (износване на хрущяла) и двамата порепоръчват да се лекува с 2 различни препарата. Дотук също добре, но никой от лекарите не пожела да ми даде направление за ядрено магнитен резонанс на коляното и сега трябва да събирам пари и да си го правя по собствено желание. Общо взето взимам флекси вече около 2 месеца (имам пост в темата, кога го взех за пръв път, но не ми се рови за дата честно казано). Дотук мога да кажа, че има някакво подобрение, но при дълго стоене на едно място седнал (да речем София - Бургас в кола) не се търпи болката. А пак относно лекарите - двама от тях след прегледа ми казаха, цитирам: "ми незнам, нищо ти няма". Нека го оставя това без коментар. Ще видя как ще се развиват нещата в бъдеще и какво ще покаже ядрено магнитния резонанс след като си го платя от джоба.

Ако ти има нещо на колената, то в повечето случаи не се забелязва на рентген и съответно лекаря няма как да разбере какво ти е, особено когато няма вода в коляното. Единственият изход е ядрено-магнитния резонанс. Парадоксът тук, е че това изследване е скъпо, нещо от порядъка на 250 лв. и за да минеш на ядрено-магнитен резонанс трябва да се прати писмо до здравната каса от лекуващия лекар, придружено от рентгенова снимка, за да го одобрят. Доколкото знам всеки лекар има определен брой такива изледвания и си ги пази само за спешни случаи. Моят съвет е да намериш някои познат ортопед, за да ти пусне документите до здравната каса. Другото е да започнеш да пиеш разни препарати,които съдържат веществата изграждащи хрущяла. Дневната доза мисля,че не трябва да е под 1500 мг глюкозамин, 1200 мг хондроитин и 700 мг метилсулфонилметан като и не трябва да се прекалява. За да има ефект трябва да има натрупване от 3-4 месеца и след това се прави почивка.
Аватар
row

Рейтинг: 1247

Мнениеот madsnake » Сря Сеп 16, 2009 11:00 am

Какво значи спешен случай? Трябва да спра да се движа тотално за да е спешен случай? Писна ми да плащам осигуровки на скапаната държава за да ме ебават всички лекари, защото изследването било скъпо. След като нищо друго не показва проблеми (кръвни картини, рентгенови снимки и прочее) и лекарите са решили, че е проблем с хрущяла е ненормално да ме лекуват наизуст без да има въпросната снимка и да се види дали наистина е хрущял или просто си се наливам с лекарства. За съжаление обаче в любимата родина нещата стават с намиране на хора и връзки, но когато опре до плащане на данъци... както и да е, отнесох се. След празниците съм приготвил парите и отивам да си правя резонанса поне да разбера какво ми има на коляното. Не ме разбирай погрешно, не искам мнението ми да прозвучи като заяждане с теб, просто изразявам поредното безсилие срещу малоумната ни здравна система.

@MauiWowie Ядрено магнитния резонанс се прави за да се видят меките връзки и тъкани, които не се виждат на ренген.
Аватар
madsnake

Мнениеот row » Сря Сеп 16, 2009 1:02 pm

Разбирам те напълно. Аз също съм много вбесен от цялата тази история. Разказаното по-горе от мен са перипетиите, през които мина моята приятелка, когато се установи,че има вода в колената.След много консултации с разни докторчета, един от тях и сподели да тръгне от кабинет на кабинет и да пита, дали някой би се съгласил да й пусне документи за ядрено-магнитен резонанс. Разбира се това не се случи и така след 4 месеца болки в колената най-накрая се добрахме до въпросното изследване. След като й го направиха й беше казано,че нищо й няма и че това може да се дължи на растежа, тъй като човешкото тяло се развивало до 25 годишна възраст, а тя е на 23 :clap: Болките в колената все още продължават. Тя също пиеше в продължение на няколко месеца всякякви препарати за изграждане на хрущяла, ефект не знаем дали има. Желая ти здраве и дано всичко мине успешно при теб :beer:
Аватар
row

Рейтинг: 1247

Мнениеот MauiWowie » Сря Сеп 16, 2009 8:13 pm

:offtopic: Този специалист който ми е писал минус на миналия пост ако може да се обоснове адекватно аз главата ще си отрежа. Въпроса ми не се дублира, вярно на едно място във форума пише че ядрено магнитния резонанс струва "некъде към 300 марки" но никъде не е обяснено защо се прави и т.н. Мерси на хората които ми разясниха все пак.
MauiWowie

Рейтинг: 1216

Мнениеот 25thframe » Съб Ное 14, 2009 3:31 pm

madsnake написа:След празниците съм приготвил парите и отивам да си правя резонанса поне да разбера какво ми има на коляното.

Ходи ли, установи ли нещо ако си ходил?
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот Antediluvian » Съб Ное 14, 2009 10:22 pm

Преди повече от година един "специалист" ми изписа разни препарати за стави, тъй като имах болки в дясното коляно.
Наскоро установих, че проблема е бил в сухожилие през цялото време,без коментар...
както и да е, вече имам проблем и в лявото коляно, вече наистина със ставата, но логично при него няма да се върна
От флексито и артивит спин-а има малък ефект /не може да се отрече, че има някакъв/
Но проблема няма да се реши генерално с тези продукти ,както и разни артростопове

Не вярвайте много на лекари. Без ядрено-магнитен резонанс трудно може да се разбере какво е истинското положение.
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот 25thframe » Пет Май 07, 2010 3:28 pm

kotka12 написа:In Animal Flex veritas
http://bodybuilding-bulgaria.com/index. ... ductID=361
това просто е най-доброто

Преди три дни си го взех, точно от тях. 44 пакета с по 7 хапа вътре ( 1 доза = 7 хапа ), ще пиша дали усещам ефект по-натам. От много тренировки почна да ме боли едната ключица ( по-точно от многото кофички ) и реших че е време за тази добавка ( съчетана с почивка, разбира се ).
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот azze » Съб Май 08, 2010 1:49 pm

Може ли някой да ми каже горе-долу дозата на масло от сьомга (и въобще рибно масло),ако се използва като противовъзпалително.Отскоро пия 2х1000 мг на ден,но днес ми казаха,че за артрит дозата стигала до 9000 мг на ден.Въпросът е колко да пия при моите 50 кила. :dontknow: На етикета е написано,че макс. доза е 2 таблетки на ден,но това е,ако се използва като хранителна добавка.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот Daniel Panev » Съб Май 08, 2010 7:20 pm

azze написа:Може ли някой да ми каже горе-долу дозата на масло от сьомга (и въобще рибно масло),ако се използва като противовъзпалително.Отскоро пия 2х1000 мг на ден,но днес ми казаха,че за артрит дозата стигала до 9000 мг на ден.Въпросът е колко да пия при моите 50 кила. :dontknow: На етикета е написано,че макс. доза е 2 таблетки на ден,но това е,ако се използва като хранителна добавка.

1000 mg EPA - ти си смятай там по колко таблетки от твоите :)
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот azze » Съб Май 08, 2010 7:42 pm

Мерси много.Значи по 6 на ден.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Мнениеот kikon » Съб Авг 14, 2010 11:36 am

След 1 година употреба на въпросното Flexy, мога и аз да изкажа мнение.

Преди 1 година, чрез тази тема, разбрах за Flexy-то и реших да го пробвам, щото бяха почнали да ме болят коленете по-настоятелно отколкото преди. Пък то нито беше скъпо (нещо, на което гледах скептично, щото сме свикнали качествените продукти да са скъпи), нито беше нещо отровно и опасно. И така, съвсем скоро след като почнах да го пия все по-малко и рядко започнах да чувствам дискомфорт, което ме зарадва. Реших да спра, за да видя какво ще стане и дали не си въобразявам. Отново започнах да усещам какво се случва в коляното ми. Затова продължих да си го пия, от което болката изчезваше. И така до днес. Едва ли е "излекувало" нещо, щото тея неща не се лекуват. Но след като болката намаля (почти спря), смятам че не е навредило и се надявам поне да е предотвратило влошаване.

Ако не друго, сутрин влиза доста добре с чаша мляко :liplick:

Друго нещо, горе долу от тогава започнах малко по-сериозно да тренирам, след като една година по-рано бях спряла (тук трябва да отбележа, че има много голямо значение как тренираш, защото хората са научени да правят много движения по грешен начин, като по този начин нараняват тялото си без да съзнават), което със сигурност е спомогнало за заздравяването на мускулите и от там стабилизирането на коляното.

Като обобщение мога да кажа, че в момента коленете ми пукат ужасно зловещо, като на повечето спортисти, ама поне не ме болят. Благодарение на 2 неща - Flexy и правилни тренировки.

(Има и 3-ти фактор, храната, но нея няма да я зачеквам, защото е дълга, широка и субективна.)

И така, това са моите 5 стинки по темата.

ПоЗдрави
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот azze » Съб Авг 14, 2010 9:55 pm

Бях забравил тази тема.
Както е казала kikon,храната също е важна.Аз вече 3 месеца пия GNC Triple Flex Sport + рибено масло от сомга и в същото време спазвам диета:
- намаляване на млечните продукти ,особено на тези с висока масленост
- никакви червени или мазни меса
- почти никакви изкуствени подсладители и захар
- почти никакъв бял хляб (купувам някакви,които се водят черни или пълнозърнести)
Комбинирам добавките и диетата с движение(ако за 1-2 дена не се натоварвам,започва сковаността и болката).За жалост не мога да кажа колко действат тези неща и колко лекарствата,защото ми вдигнаха и дозите на химиите.И все пак аз почнах да спазвам тези неща в момент,в който едвам-едвам ходех,а сега си карам спокойно по 40-50 км (знам,че за някои хора това не е огромно разстояние,не се фукам :D ).
И така... Не мога да кажа кое и как ми е подействало,само знам,че има разлика.
Аватар
azze

Мнениеот dEcLiNe » Съб Авг 14, 2010 11:35 pm

Соред казаното от теб, цял живот ли мислиш да го пиеш, защото ми се струва малко.... :boggled: :dontknow:
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот Daniel Panev » Нед Авг 15, 2010 7:16 pm

А замисляли ли сте се да тренирате задната мускулна верига на краката? Знам, че звучи малко налудничаво, но колоезденето натоварва преимуществено предната верига и се създава един дисбаланс, който се усеща директно с коленете...
P.S. Става дума най-вече за biceps femoris, semimembranosus и semitendinosus...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот kikon » Нед Авг 15, 2010 9:04 pm

Daniel Panev написа:А замисляли ли сте се да тренирате задната мускулна верига на краката? Знам, че звучи малко налудничаво, но колоезденето натоварва преимуществено предната верига и се създава един дисбаланс, който се усеща директно с коленете...
P.S. Става дума най-вече за biceps femoris, semimembranosus и semitendinosus...

Именно :agree:

Най-обикновеното клякане на пръсти натоварва в пъти повече коленете (да не говорим, ако става дума за упражнения с тежести), отколкото ако тежестта се изнесе назад към петите и се използват задните мускули.

Аватар
kikon

Мнениеот PtD » Нед Авг 15, 2010 10:52 pm

А дали този дисбаланс съществува ако се използват педали с автомати?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот kikon » Нед Авг 15, 2010 11:05 pm

http://www.bikejames.com/cardio-trainin ... -injuries/

В сайта има още статии по темата, като последно беше публикувано и научно изследване правено от шосейкаджии за "ползите" от клипсовете.

Аватар
kikon

Мнениеот PtD » Пон Авг 16, 2010 3:02 am

Много, много интересно! :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот azze » Пон Авг 16, 2010 12:19 pm

kikon написа:http://www.bikejames.com/cardio-training/barefoot-pedaling-do-clipless-increase-overuse-injuries/

В сайта има още статии по темата, като последно беше публикувано и научно изследване правено от шосейкаджии за "ползите" от клипсовете.

Наистина интересна статия!Аз не карам с клипсове,но пък карам с обувки,поддържащи свода на крака.Преди карах и ходех с кецове с равна подметка,но ревматоложката каза,че не трябва. :erm: Все пак се замислям дали да не се върна към равните подметки,поне за каране. :dontknow:
Аватар
azze

Мнениеот madsnake » Сря Авг 18, 2010 8:34 am

Скоро се сетих за тази малко позабравена от мен тема. В крайна сметка си направих резонанса миналата година. Оказа се, че имам разкъсване на медиален менискус. Първият лекар, с който се видях за да прегледа снимките (слава богу, че не го послушах) ми каза, че едва ли не трябва да стоя на легло месеци наред за да заздравее и много отривисто ми препоръча операция. Понеже аз ножове мразя, реших да потърся второ мнение, като бях решил, че ако е като първото, просто ще отида да ме оперират. Консултирах се със завеждащия травматологичното отделение (май така се водеше) в Пирогов. Човека каза в никакъв случай да не ходя да ме режат. Попитах дали е необходима почивка за въпросния менискус. Попита ме с какво се занимавам, казах му за колоезденето и той препоръча да продължавам да карам, но да избягвам претоварване. :bowdown: Жив и здрав да е този човек! След близо 2-3 месеца каране, без приемане на каквито и да е препарати коляното спря да ме боли. До ден днешен нямам никакви оплаквания. Дори при големи натоварвания няма грижи. Същият този доктор преди да си направя резонанса ми препоръча да не взимам никакви добавки, лекарства и тн. преди да се види какво точно ми е. Каза, че хрущяла ми според него няма проблем след като ме прегледа, но силно ме посъветва да си направя резонанс. Не дай си боже да стане пак нещо такова, просто вече знам къде да ходя. Дано съм бил полезен и хора... не давайте да ви режат току така! Поздрави.
Аватар
madsnake

Мнениеот jd » Сря Авг 18, 2010 9:38 am

Незнам до колко е по темата, но някакви лекове за глезени?
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот THEZOGGO » Съб Авг 21, 2010 1:33 pm

Само и единствено високи обувки които да обхващат и държат здраво глезена, ластичен бинт и не такъв който е като чорапче и го обуваш (защто след кратко време се разтяга и вече не върши работа), ами такъв който е навит на руло.
Аз също имам проблеми с глезените. И ако някой има друга полезна информация нека я сподели.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот dimcho » Съб Авг 21, 2010 10:34 pm

Консултирай се с лекар, направи си снимка/скенер/резонанс и разбери какъв е проблемът. Подпомагането с бинтове, ластици и шини не е решение, може да го задълбочи.
Ако не ти се ходи по лекари, отвара от Слез, подробности в нета, колкото щеш.

Успех :spin: :spin:
Аватар
dimcho

Рейтинг: 1215

Мнениеот Daniel Panev » Нед Сеп 05, 2010 10:59 am

Айде и аз да се "възползвувам" от темата :crap:
Някой може ли да ми препоръча наистина добър ортопед? Представителите на медицинското съсловие да не се обиждат, разбира се - аз на тях разчитам най-вече да помогнат :beer:
От 2 седмици някъде ми се появи една болка в лявото коляно (която определено не е от каране, щото не съм карал от 1 месец) която не мога да определя от какво по-точно се получава. Боли ме винаги след тренировка (фитнес или бойни изкуства), обаче далеч не след всяка и не мога да установя кое точно я "отключва".
Та под добър разбирам ортопед, който има някакъв опит с подобни "спортни" травми и не е някой "касапин", който веднага се хваща за скалпела (образно казано). Ясно е, че ще се плаща - не е това проблема.
Предварително благодаря :beer:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот skiman » Нед Сеп 05, 2010 11:37 am

Daniel Panev написа:Айде и аз да се "възползвувам" от темата :crap:
Някой може ли да ми препоръча наистина добър ортопед?

С 2 ръце за д-р Хубенов.
Координати:
д-р Хубенов 0887 936323
В момента със сигурност знам, че преглежда в болницата по спортна медецина в Дианабад и в частната си клиника в Драгалевци.
Клиниката му в Драгалевци е точно на улица Папрат, преди завоя за към площада в ляво. Една ниска сграда. Не се сещам за номера на улицата.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Nymphetamine » Нед Сеп 05, 2010 1:06 pm

куп глупости и в тая "здравна" тема...
ще отбележа само за протокола - износване на хрущяли се диагностицира и чрез рентгенография. има и далеч по-евтини варианти за изследване, като например компютър томография. нормално е направления за ямр да не се раздават като коледни подаръци, щото, дори на запад, е скъп метод и се използва за спешна диагностика или когато всички други методи не дават резултат. уплътняване на лигаменти също може да бъде установено на рентгенография.
напоследък си правя следното заключение - масово, здравната култура е под средното ниво. МАСОВО. колкото и да е куца здравната система в българия, колото и недомислици да има, спънки, бюрокрация и бумащина, в едно нещо се дублира със западните здравни системи - при първи признак за здравен проблем се ходи първо при ДЖенеръл Практис лекаря (ДЖиПи)/общо практикуващия/семейния/личния лекар, който дава направление за съответния специалист. без направление се ходи само и единствено по спешност в съответното спешно отделение. всичките тия ставни проблеми, които описвате са в резултат на хронично претоварване на конкретните стави, респективно, не са спешни състояния. освен ако изведнъж не ти се надуе коляното или глезена, примерно. за т'ва като те заболи коляното, отиваш си при джипката кат' поп и си получаваш ценното направление.
че има некадърни лекари - има. ходете в университетските болници тогава. гаранция франция, че в частната клиника няма да случиш на някой будала.
изобщо хората, които не сте пряко свързани с медицината, си мислите, че лекаря е задължен да ви угажда при всяка болежка; всички диагнози трябва да съвпадат; винаги трябва да се прави това, което пациента смята за необходимо. лекаря сам преценява на кво изследване да ви изпрати и на какво - не. в правото си е да ви настани в болница, ако смята, че случаят е тежък. в правото си е да ви изпрати по живо, по здраво с рецепта за някакъв медикамент и да изчака, за да види как ще се повлияе заболяването от съотвтният медикамент.
бе, наистина, много странни очаквания имате от лекарите...
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот kibikoff » Нед Сеп 05, 2010 1:23 pm

:offtopic:
Nymphetamine написа:бе, наистина, много странни очаквания имате от лекарите...

Момко,
би ли бил така добър да светнеш нормалният данъкоплатец какво трябва да очаква от лекар?!?
kibikoff

Мнениеот Nymphetamine » Нед Сеп 05, 2010 1:38 pm

kibikoff написа:Момко, би ли бил така добър да светнеш нормалният данъкоплатец какво трябва да очаква от лекар?!?

Всичко различно от "лекаря е задължен да ви угажда при всяка болежка; всички диагнози трябва да съвпадат; винаги трябва да се прави това, което пациента смята за необходимо. лекаря сам преценява на кво изследване да ви изпрати и на какво - не. в правото си е да ви настани в болница, ако смята, че случаят е тежък. в правото си е да ви изпрати по живо, по здраво с рецепта за някакъв медикамент и да изчака, за да види как ще се повлияе заболяването от съотвтният медикамент."

и като казвам различно, имам предивд необходимото за облекчаване страданията на един пациент и решаването на здравния му проблем, по начин, който лекарят намира за подходящ.
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум