Как да се предпазим от кражба на велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как да се предпазим от кражба на велосипед

Мнениеот krach » Вто Ное 06, 2012 5:27 pm

Insight написа:
krach написа:......Но от репортажа дето бяха правили до колкото видях си го купиха-откраднаха-продадоха-и отново купиха без да му сменят нищо. Една голяма част минават по този път.
Когато се промени ОВЧИЯ ни манталитет може и да намалят кражбите.

За английския или за българския репортаж говориш, че да знам сред кои "овци" се буташ?

За БГ от учтивост писах НИ. :D да не рече глей го тоА
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот pe60t0 » Вто Ное 06, 2012 5:28 pm

Точно това имах предвид и аз. На всички ни се иска хората да са нормални и да не ти крадат колелото, което си оставил пред магазина, но тъй като това са само мечти, трябва да взимаме съответните мерки. А именно колелото оставено без надзор - не !
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот MacLeod » Чет Ное 08, 2012 10:28 pm

Скоро си купих тази ключалка:
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=89012
Ключалката е изключително удобна за пренос, че даже бих казал и лека. Ревютата навсякъде са отлични.
Чудя се обаче до каква степен би ме опазила от бандитите по улиците ?
Моля хора с подобен тип u - lock да споделят техния опит ? Най - вече ако има някой с разбит u - lock да пише.

П.С
Днес един приятел искаше да се хващаме на бас, че ако платил на произволен циганин 10 лева, онзи щял да я среже с ножовка за 10 минути. :)
Не се хванах на баса, защото ми е още прекалено нова. Надявам се, че не би могъл.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот pe60t0 » Пет Ное 09, 2012 11:09 am

Добре ти не видя ли клипчето от миналата страница как точно такива "нечупливи" заключалки се режат за секунди. С ножовка и за по-малко от 10 минути ще я срежа.
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот hyankov » Пет Ное 09, 2012 11:20 am

Ефикасна защита за вашето колело:

Изображение

Просто не ядат достатъчно бой крадците, това е.
Откраднаха ми велосипеда:
Sprint Apolon 2011, бяло/зелено/черно, черни платформени педали, помпа на рамката. Награда ако някой го намери.
Аватар
hyankov

Рейтинг: 1240

Мнениеот krach » Пет Ное 09, 2012 2:16 pm

MacLeod написа:Скоро си купих тази ключалка:
Ключалката е изключително удобна за пренос, че даже бих казал и лека. Ревютата навсякъде са отлични.
Моля хора с подобен тип u - lock да споделят техния опит ? Най - вече ако има някой с разбит u - lock да пише.

П.С
Днес един приятел искаше да се хващаме на бас, че ако платил на произволен циганин 10 лева, онзи щял да я среже с ножовка за 10 минути. :)
Не се хванах на баса, защото ми е още прекалено нова. Надявам се, че не би могъл.

Веригите тип стоманено въже = 2-3 мин МАКСИМУМ с обикновени ножици за арматура.
У-лока - малко или много ~10тина минути.
Едното е удобно да го връзваш почти навсякъде, другото по - малко. Сам си правиш извода. Аз играя с у-лок, като не го оставям за повече от 10-20 мин и пак му бера страх.
Разчитам на това, че ножиците са по - малки и по - лесно преносими от ножовка и може да откаже някаква минимална част от крадците.

Несериозно е да връзваш байка с вързало за 7 лева и да се оплакваш после как го дигнали. Също толкова несериозно е да го оставиш за 10 часа в тъмна уличка в центъра или на светла такава без надзор и да си мислиш че ще го намериш. Докато има балъци ще има и тарикати.
Колело оставено за повече от 20 мин = откраднато
Колело във вход било то и заключван и с камери = откраднато
Маза = откраднато
Оставено за малко докато го гледам от 15 метра = откраднато.

Ако си поиграе някой и прегледа обстойно темата за крадени велосипеди ще се види, че едно над 70% са "виновни" (под виновни имам предвид постъпили глупаво) за откраднатия велосипед.
krach

Мнениеот konopr » Пет Ное 09, 2012 7:34 pm

hyankov написа:Ефикасна защита за вашето колело:

Изображение

Просто не ядат достатъчно бой крадците, това е.

Това е решението. Да видим, на някой крадльо на колела като му счупиш ръката на 7-8 места, как ще краде после :eyebrow:
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот MacLeod » Пет Ное 09, 2012 7:56 pm

krach написа:
MacLeod написа:Скоро си купих тази ключалка:

П.С

Веригите тип стоманено въже = 2-3 мин МАКСИМУМ с обикновени ножици за арматура.
У-лока - малко или много ~10тина минути.
Едното е удобно да го връзваш почти навсякъде, другото по - малко. Сам си правиш извода. Аз играя с у-лок, като не го оставям за повече от 10-20 мин и пак му бера страх.
Разчитам на това, че ножиците са по - малки и по - лесно преносими от ножовка и може да откаже някаква минимална част от крадците.

Несериозно е да връзваш байка с вързало за 7 лева и да се оплакваш после как го дигнали. Също толкова несериозно е да го оставиш за 10 часа в тъмна уличка в центъра или на светла такава без надзор и да си мислиш че ще го намериш. Докато има балъци ще има и тарикати.
Колело оставено за повече от 20 мин = откраднато
Колело във вход било то и заключван и с камери = откраднато
Маза = откраднато
Оставено за малко докато го гледам от 15 метра = откраднато.

Ако си поиграе някой и прегледа обстойно темата за крадени велосипеди ще се види, че едно над 70% са "виновни" (под виновни имам предвид постъпили глупаво) за откраднатия велосипед.

Според тази теория трябва да спра да ходя на работа с колело. Там го държа в подземен охраняван паркинг с камера. :)
Колело завързано с верижка от 5 лева вече ми е изчезвало, така че знам. Интересно ми е някой да каже дали са му крали колело заключено с нещо по - читаво. Поне за 60-70 кинта.
Аватар
MacLeod

Мнениеот krach » Пет Ное 09, 2012 8:17 pm

MacLeod написа:...
Според тази теория трябва да спра да ходя на работа с колело. Там го държа в подземен охраняван паркинг с камера. :)
Колело завързано с верижка от 5 лева вече ми е изчезвало, така че знам. Интересно ми е някой да каже дали са му крали колело заключено с нещо по - читаво. Поне за 60-70 кинта.

И аз ходя с колело на работа и г връзвам на офисния паркинг или точно пред стъклената стена на офиса. Разбира се това са места където може да си едно 99% сигурен. Идеята ми беше, примерно да отидеш на кино и да го заебеш за 3-4 часа в паркинга на мола. Ако не се лъжа точно от там имаше ужилени. Или да вържеш колелото на коневръза на стадион юнак....съмнява ме да изкара 4 часа.
Лошото на у-лока е че ако нямаш удобно място на което да го вържеш не може да фиксрираш задната гума. За предната ти трябва допълнително вързало. Аз използвам едно тъничко и разчитам че за една гума не им се занимава. Но пак казвам не го оставям на случайни места за повече от 10-20 мин.
krach

Мнениеот halcor » Пет Ное 09, 2012 10:04 pm

Една интересна ключалка, доста пари е, титанът не е евтин. Доста лека (425г) и изглежда надеждна колкото U-lock.

http://tigrlock.com/

Нова е, да изчакаме малко да видим как е, може да се окаже, че си струва инвестицията :popcorn:
Аватар
halcor

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Пет Ное 09, 2012 10:38 pm

Аз за гумите използвам тези: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=28379. Както се вижда болтчетата не са съвсем обикновени и не се развиват с обикновен шестограм.
В този сайт също има интересни неща : http://www.bicyclebolts.com
Мисля да си купя един болт за стягане на чашките от там. Минусите са ясни. Ако си загубя ключето гърмя, освен това не мога да мина на проходна ос отпред. Което не ми е проблем за хц колелото, което карам в града. Но плюсовете срещу кражба са безспорни.

За горната ключалка нещо не ми се връзват 500 грама и здравина. Да не би една наточена ножовка да мине през това като през масло ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот Ozzie » Съб Ное 10, 2012 2:54 pm

MacLeod написа:Аз за гумите използвам тези: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=28379. Както се вижда болтчетата не са съвсем обикновени...

няма нищо необикновено в шестограните с кух връх
продават се дори и в големите вериги супермаркети
:)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот MacLeod » Съб Ное 10, 2012 6:14 pm

Честно казано не съм се заглеждал какво продават по големите магазини, но това не звучи добре ако е така.. :bawling: Ако е така, остава да се надявам че средностатистическото крадливо л**но няма да се мъкне с подобни шестограми по улиците.
Последна промяна MacLeod на Съб Ное 10, 2012 6:19 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
MacLeod

Мнениеот Ozzie » Съб Ное 10, 2012 6:16 pm

btw, никой не забелязва, че все пак успяхме да поправим заглавието на темата
:thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот xcrider » Съб Ное 10, 2012 7:44 pm

:beer:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот xuxu » Съб Ное 10, 2012 9:51 pm

Един колега си купи това: http://pitlock.com/ - даваш 50 EUR и заменяш почти всичко, което може да се отвие с шестограм или е quick release с болтове и т.н. с уникален ключ за всяка закупена бройка. Естествено пак могат да ти откраднат цялото колело...
xuxu

Рейтинг: 1200

Мнениеот Slade » Съб Ное 10, 2012 11:41 pm

halcor написа:Една интересна ключалка, доста пари е, титанът не е евтин. Доста лека (425г) и изглежда надеждна колкото U-lock.

http://tigrlock.com/

Нова е, да изчакаме малко да видим как е, може да се окаже, че си струва инвестицията :popcorn:

Това ми хареса много. Титаниевите сплави са отвратителни за рязане, а и са доста по-леки от стоманата. Аз бих заложил на това, нищо че е по-скъпо (само заради теглото си струва)!
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот X_NRG » Нед Ное 11, 2012 9:29 am

Ozzie написа:btw, никой не забелязва, че все пак успяхме да поправим заглавието на темата
:thumb:

Абе забелязва се. :agree: Грешката беше доста натрапчива. :D
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот halcor » Пон Ное 12, 2012 7:40 pm

Мдам, и аз бих инвестирал в тоя лок, ако бъда убеден, че наистина работи. В момента проучвам как се държат локовете при атака с нещо суперстудено, като течен азот, или доколко е реалистично да подходи човек с термит (е тука защита няма вече), без да прецака колелото. Надявам се, че крадците не се разхождат с оксижен, все пак :)
Аватар
halcor

Мнениеот Slade » Пон Ное 12, 2012 9:48 pm

Виж ако колелото е много апетитно за крадене (няколко бона и нагоре), спасение няма - ще го изрежат направо с част от заобикалящата го среда и пак ще го отнесат. Важното е сполучлив лок да откаже известна част от масовката мангали и пропадналяци разни (хероинови наркомани).
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот adober2 » Сря Ное 14, 2012 8:22 pm

Здравейте, погледнах коментарите малко по-нагоре и искам да ви кажа, че не винаги ритници по "канчето" действат...!
Скоро ще си взимам нов байк и малко се страхувам като ходя на училище, защото съучениците ми са доста ку-ку (на 12г. съм!) и мисля да събера пари и да си купя едно чипче (някъде го бях видял) за проследяване чрез телефон!
Според мен това също е решение, но лошото е, че не се бия и не ми се пукат "канчета"
adober2

Мнениеот halcor » Сря Ное 14, 2012 10:44 pm

Ако си взимаш ГПС за байка ще трябва да мислиш освен къде да го сложиш и как да го захранваш.
Аватар
halcor

Мнениеот hyankov » Сря Ное 14, 2012 10:54 pm

Чип сам по себе си няма да ти свърши работа. Но нещо такова изглежда доста интересно - http://www.gizmag.com/spybike-gps-tracker/22999/ (видеото е много яко, хаха). Само не ми харесва че мига и се вижда отвън, веднага биха го изчергъркали циганите тука.
Sprint Apolon 2011, бяло/зелено/черно, черни платформени педали, помпа на рамката. Награда ако някой го намери.
Аватар
hyankov

Мнениеот krach » Чет Ное 15, 2012 11:16 am

hyankov написа:Чип сам по себе си няма да ти свърши работа. Но нещо такова изглежда доста интересно - http://www.gizmag.com/spybike-gps-tracker/22999/ (видеото е много яко, хаха). Само не ми харесва че мига и се вижда отвън, веднага биха го изчергъркали циганите тука.

Това до колкото гледах в клипчето се мушка в кормилото. Така че ме съмнява да се набива на очи. Използва GPRS мрежата на някой мобилен оператор. И точността може да варира според обхвата на мрежата и мястото където се намира велосипеда.
krach

Мнениеот hyankov » Чет Ное 15, 2012 11:28 am

krach написа:
hyankov написа:Чип сам по себе си няма да ти свърши работа. Но нещо такова изглежда доста интересно - http://www.gizmag.com/spybike-gps-tracker/22999/ (видеото е много яко, хаха). Само не ми харесва че мига и се вижда отвън, веднага биха го изчергъркали циганите тука.

Това до колкото гледах в клипчето се мушка в кормилото. Така че ме съмнява да се набива на очи. Използва GPRS мрежата на някой мобилен оператор. И точността може да варира според обхвата на мрежата и мястото където се намира велосипеда.

Ако има небе над колелото се ползва GPS. Само ако няма GPS покритие преминава към GPRS триангулация. Ползва GPRS за пренос на данни (sms и др.).
Аватар
hyankov

Мнениеот fb » Пет Ное 16, 2012 4:11 pm

Поиска ли някой да ти лепне колелото, ще го направи. Няма катинар, който да не може да бъде отворен, няма стоманено въже, което не може да се отреже, да не говорим за разбиване на каквато и да било ключалка. Въпрос на време е и gps устройствата да бъдат лесно намирани и изхвърляни след първият завой от крадеца. Най-добрият начин да се предпазиш от кражбата на колелото си, ако мога да се изразя по този начин, е просто да се надяваш да не ти се случи.
Изображение Изображение
Аватар
fb

Мнениеот PurpleHaze » Нед Ное 18, 2012 8:43 pm

Изображение
PurpleHaze

Мнениеот Grifono » Чет Ное 22, 2012 11:12 am

halcor написа:Мдам, и аз бих инвестирал в тоя лок, ако бъда убеден, че наистина работи. В момента проучвам как се държат локовете при атака с нещо суперстудено, като течен азот, или доколко е реалистично да подходи човек с термит (е тука защита няма вече), без да прецака колелото. Надявам се, че крадците не се разхождат с оксижен, все пак :)

Термит :bigeyes: малко странен начин за крадене освен ако не си решил да съсипеш половината колело . Течен азот незнам как някои дрогаджия ще си го набави или мангал.
Но най-добрата защита от кражба е: Вървим винаги по 2 ма и колелата не се оставят без надзор и единия не е никога на разтояние по-голямо от 0.5 м
Не мислете че само тук се крадат колела в Англия съм бил там колела откраднати без капли кормила седалки и всичко каквото шава може да се види дори съм виждал Смачкани с ритници капли от злоба поради причина че собственика се бе подготвил с по горе споменатите методи различни болтове и скъпи заклучалки .
Общо взето докато не дадът по новините някои крадец пречукан няма да престанат както каза Колегата по горе най-добре да не ти се случва.
Всичко е Шок и Курбели
"Монтажа е висок клас Shimano Deore"
Аватар
Grifono

Рейтинг: 1185

Мнениеот hlebarka » Вто Ное 27, 2012 9:31 pm

stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka