Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот xcII » Вто Дек 06, 2011 10:07 pm

Съгласен съм с това, че в последните години се увеличава толерантността на шофьорите към колоездачите. Но мисля, че толерантността, уви, е все още на опасно рисково ниво, за да мога аз, като опитен колездач, да си позволя риска.

@Insight: Велоалеите са за повече яснота относно кой къде да се движи, а не за по-неопитни колоездачи, според мен де.. Щото колкото и да си опитен, оня селяндур ке те отнесе кат пролетен бриз глухарче.. :)
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот bikerider » Чет Дек 08, 2011 11:09 am

@Admin: Благодаря, че изтъкна другата гледна точка към този феномен. Имам причини да не я споделям, но всъщност няма значение, важното е нещата да се развият към хубаво. Може би аз съм прекален песимист :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alpina » Пет Дек 09, 2011 10:50 am

Я, сега виждам последните постове в тази тема и не ми става ясно нещо? Какъв е проблема с движението на велосипедистите по велоалеите и пътните платна?
Защо смятате, че в закона не е упоменато нищо за велоалеите?
Мисля че повече от ясно е записано, че велосипедиста е длъжен - подчертавам отново - длъжен да се движи по платното за движение на останалите превозни средства, използвайки най-дясната пътна лента за посоката в която ще се движи, освен ако успоредно на него няма обособено платно за движение на велосипедисти - демек велоалея.

Иначе казано - ако тръгнете по Цар Борис III - сте длъжни да карате по велоалеята, но не и на платното за движенеи на ПС, ако се движите обаче по улица, на която няма велоалея - тогава ползвате лентите от платното за движение....

Нещо с което бих казал съм съгласен, защото след като има велоалея (говоря за читавите такива) защо е нужно велосипедистите да са на платното за движение на останалите ПС?

Това ли е, което се бистри в последните няколко поста, или друго, дето ми убягва на съненото сиво вещество?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Дек 09, 2011 12:53 pm

Къде в закона пише, че е задължително движението по велоалея, когато тя е налична?

Тук със сигурност не - http://www.listovki-kat.com/zdp-chapter_2_18
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Alpina » Пет Дек 09, 2011 3:48 pm

Частта за велосипедистите не се ограничава само в няколко члена, ами е из целият ЗДП
Те са превозно средство и като такова влизат в множество от текстовете.

Това че има специален за тях, не значи че са ограничени до написаното в него.

Раздел III.
Разположение на нерелсовите пътни превозни средства върху пътя

Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.
(2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните случаи:
1. (отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) в населените места, на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост не по-голяма от 80 км/ч;.
3. когато навлизането по пътната лента се разрешава от светлинен сигнал.
(3) Броят на пътните ленти се определя от пътната маркировка или от пътен знак, а когато няма такива - от водачите, съобразно широчината на платното за движение, широчината на недвуколесните пътни превозни средства и от необходимото странично разстояние между тях.
(4) Когато има път, платно за движение, пътна лента или алея, предназначени за движение на определени пътни превозни средства, водачите на тези превозни средства са длъжни да се движат по тях.
(5) Когато няма специално предназначена за тях пътна лента или алея, водачите на мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за движение разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и ако това не пречи на другите участници в движението.

(6) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Когато пътна лента е сигнализирана за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, се забранява движението на други пътни превозни средства.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот xcII » Пон Дек 12, 2011 9:28 pm

(4) Когато има път, платно за движение, пътна лента или алея, предназначени за движение на определени пътни превозни средства, водачите на тези превозни средства са длъжни да се движат по тях....

...тъй де, Закона тоя път е изпълнен със съдържание, освен текст.. некъв ред на движение трябва да има, за по-голяма ефективност.. :)

офтопик:
абе налага ли се да има закон за това къде трябва да стоиш на ескалатора в метрото, че гледам бая народ обича да си стои къдет си иска, като класическата комбинация е шахматно.. не че с дължината на наште ескалатори това е проблем, но прави ми впечетление, когато закъснявам с 5мин. за работа.. :popcorn:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот taurus13 » Пон Дек 12, 2011 9:34 pm

Абе закон няма, но в Германия винаги стояха на ескалатора вляво(или вдясно - забравил съм), така че да остане една ивица свободна за хората които искат да се придвижват по-бързо. Видя ми се много странно, обаче си го спазваха. :)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот bdz43r » Пон Дек 12, 2011 9:41 pm

На ескалатор и траволатор се стои отдясно и се ходи отляво.
В Германия, разбираемо, трудно ще видиш някой да не спазва това правило, у нас е обратно, но се забелязва подобрение и вече много хора се возят отдясно. За съжаление, особено при траволаторите (хоризонтален ескалатор), на нашенецът му е трудно да загрее, че идеята е по-бързо, а не по-мързеливо придвижване.
Аватар
bdz43r

Мнениеот xcII » Пон Дек 12, 2011 9:43 pm

Видя ми се много странно, обаче си го спазваха.

Абе и на мен ми се видя доста странно, когато ползвах Тубата (така му викат на метрото) за първи път на командировка в Лондон, но след като ми казаха неколко пъти "excuse me" почнах да стоплям :D .. Сега, верно е, че там ескалаторите са дълги кат планински пътеки, но принципа е важен, а той е -> когато имаш възможност, не пречи на останалите да се предвижват по-бързо.. та същото и за велоалейте, според мен :8D:
Аватар
xcII

Мнениеот bikerider » Сря Дек 14, 2011 5:07 am

Alpina, пропуснал си точно тънкия момент - става дума за алеи на пътното платно. Как да прилагам чл.15, да речем в Младост или около НДК? И ако карам по алея на тротоара нарушавам ли този член или не? Той касае ли такъв тип алеи и ако не го касае какви се явяват те? :)

Закона е много остарял по отношение на велосипедистите и пълен с разтегливи понятия. Нужна е ясна и прецизна дефиниция за велоалея, точно както има такива за пътно платно, лента, и.т.н. В една немалка част велоалеите в София са някакво общинско изобретение, което съществува извън дефинициите на ЗДП. Ако това е ок хубаво, но нека точно тези участъци не ги наричаме велоалеи. Хем да лъснат малко от далаверите на общината, Велоеволюция и прочее черпаклии.
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Сря Дек 14, 2011 7:32 pm

Дори да са на тротоара - те попадат в тълкуването на закона, защото той също е част от платното за движение и в случая се получава нещо подобно на Цар Борис - Пътна лента - тротоар, лента за велосипедисти, тротоар...

Това беше причината по-напред в темата (а може и в друга да е било) да протестирам срещу тези "велоалеи", които бях "направени" с боя по абсурден начин, защото точно според тълкованието на закона ако някой предпочиташе да кара по пътните ленти с колите, то той го правеше в разрез със закона, понеже си имаше специализирана лента... макар и неизползваема.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Чет Дек 15, 2011 8:56 am

Явно аз съм имал нужда да препрочета закона. Взимам си думите назад, грешката е моя. Велоалеите са супер :roll2:

http://www.listovki-kat.com/zdp-chapter_8
ал.6
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пет Дек 16, 2011 11:11 am

Всъщност, макар да си взех думите назад относно пътно платно vs. платно за движение, велоалеите по тротоарите все още са незаконни. Аlpina, благодаря, че ме накара да препрочета внимателно закона. Моля, коментирай т.6 от ал.6. от ДР/ЗДП, по-точно фразата "само за пешеходци" :)

Логиката е ясна - велоалеята е част от платното за движение, но по тротоара може да ходят само пешеходци (@PtD: :nuts:). Следователно, велоалеята може да е само част от пътното платно и точно заради това задълженията са описани в чл.15, който касае пътното платно. Ерго, според ЗДП обособена велоалея може да съществува само като отделна лента от пътното платно. Бъркам ли някъде? :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Пет Дек 16, 2011 11:36 am

Просто тротора вече не е само такъв - разделен е на велоалея и тротоар ;)
Това какво е било - остава в миналото - все пак дето се вика и пътните ленти някога може да са били поле или гора :)
Рационализиране един вид.

Ще дам пример с Цар Борис - това, което сега е велоалея и пешеходна такава, всъщност по проект си е само велоалея и винаги си е било такава - тротоара е от дясно на локалните платна. Просто някой "гении" се сети, че е по-евтино да използва съществуващата, за да направи "нова велоалея" и покрай това вместо да ремонтира тротоара и прати пешеходците там където им е мястото - ги остави пълноправно да щъкат по нея... Изобщо... трагедия.... Но то така или иначе пешеходците си го приемаха като тяхна си зона - нищо че на тротоара, който е предвиден за тях са на много по-безопасно и здравословно място... да не споменавам колко е "добре" за бебета, да дишат въздуха на трафика на 4 метра от тях...

Всъщност в София на доста места има велоалеи, които съществуват от десетки години, но просто никой не ги вижда, защото е свикнал да ги приема по друг начин. А за мен е много дразнещо, когато някой се сети за съществуването им, сложи няколко знака и "открихме нови километри"... Не знам кога ще се сетят за тази от К.Величков до Западен парк, която се намира отстрани на Ал. Стамболийски...

Освен това (поне както си спомням да съм учил) е с преоритет ако е възможно велоалеята да е отделена от платното за движение на други ППС с дървенца, храстчета.... - някак по-безопасно + по-здравословно (естествено това не значи да я плеснеш на който и да е тротоар, независимо дали има необходимите условия за това.

Не на последно място идва и ред на това до колко се използва пространството - хубаво е да има широки тротоари за пешеходци, но ако отнемането на част от тях за велоалея, без това да затрудни придвижването на пешеходците е по-удачно, от това велоалеята да бъде направена за сметка а широчината на лентите за движение на другите ППС. Особено когато на тях има достатъчно висок трафик, че едно такова стеснение да окаже сериозен ефект.

На мнение съм, че до колкото съм видял - част от велоалеите в Младост са си изпълнени доста добре и идейно - когато им се присмивах, беше за една част от тях, която и в момента си мисля че е само "отбиване на номера" и създава доста затруднения.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potter » Пет Дек 16, 2011 10:22 pm

Alpina написа:На мнение съм, че до колкото съм видял - част от велоалеите в Младост са си изпълнени доста добре и идейно - когато им се присмивах, беше за една част от тях, която и в момента си мисля че е само "отбиване на номера" и създава доста затруднения.

Днес се разхождах из района около участъка, за който говориш. И видях нещо, на което не можах да повярвам (снимката е много зле, защото снимах с телефона):

Изображение

Има надежда!!
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот LyuboKolev » Чет Фев 02, 2012 6:41 am

До всички привърженици на "велоалеи"

Не разбрахте ли че това е "ден до пладне"? Защо не се чистят от сняг? Няма как, те така са си проектирани. Аз затова си карам по сухото платно за коли. Вие сигурно имате някакъв вид супер колела за да карате по заснежените велоалеи. Колко точно сте "кухи" за да не проумеете че безопастността на пътя се определя от всички участници в движението и че безопастността ще се увеличи ако всички караме по улиците и шофьорите започнат да ни виждат. Велоалеите само ограничават свободата на велосипедиста. На лигльовците които карат само лятото по сухи велоалеи се извинявам, този пост не е за тях.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот PtD » Чет Фев 02, 2012 10:24 am

O, извинявай, Супер Любо, ама някак си предпочитам синът ми да кара по велоалея, отколкото по улицата между цивилизованите ни шофьори. Знам, лигльо съм, но така ми е писано - повторно се извинявам.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот subritual » Чет Фев 02, 2012 12:12 pm

А едно време като имаше толкова сняг го товареха на камиони и го изнасяха...Спомени...
Аватар
subritual

Мнениеот did » Чет Фев 02, 2012 12:37 pm

В Пловдив и сега го изнасят...

Иначе правенето на велоалеи без последващ ангажимент за поддръжка, почистване, премахване на паркирани коли и т.н. е пълнене на пари в каца без дъно. Това не е нова теза.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот LyuboKolev » Чет Фев 02, 2012 9:07 pm

PtD написа:O, извинявай, Супер Любо, ама някак си предпочитам синът ми да кара по велоалея, отколкото по улицата между цивилизованите ни шофьори. Знам, лигльо съм, но така ми е писано - повторно се извинявам.

Ти си прав за детето. Естествено е за всеки родител да е по- спокоен (ако въобще може да е спокоен) за детето си и за неговата сигурност ако то кара по велоалея а не по платното, ако кара в парка ще си още по- спокоен, а ако не кара- съвсем. Основната ми мисъл е за това че обществото ни е от говеда и не се съобразява с етиката. Щом си по- тежък значи имаш власт. Подредбата е горе долу такава: пешеходец, тортинетка, велосипед, скутер, мотор, кола, бус, камион, ТИР, влак и т. н. Детето ти и да не кара колело може да бъде блъснато от кола, което не го пожелавам на никой. Децата, а и възрастните умират заради обществото ни. Давам примери: Дафинка с/у американския колеж, децата в Индиго, децата в Лим, двете момичета от срутилата се сграда на Алабин и т. н. Та по този повод трябва да накараме шофьорите да внимават. Велосипеда все пак е ППС и има своето място в движението по пътищата, но за съжаление в тази дива държава трябва да си го отвоюва и в името на децата, това е наша задача. Велоалеите само успокояват шофьорите че велосипедистите се движат по тях и започва да не им дреме, а и се сърдят че караме по платното. Ние само плачем че няма условия. Нека утре излезнат по улицата да карат 100 000 човека (ама няма кой) да видиш как шофьорите ще почнат да внимават за велосипедисти включително и за твоето дете и как ще внимават.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот PtD » Чет Фев 02, 2012 10:32 pm

LyuboKolev написа:Нека утре излезнат по улицата да карат 100 000 човека (ама няма кой) да видиш как шофьорите ще почнат да внимават за велосипедисти включително и за твоето дете и как ще внимават.

Нека. Ама сам се сещаш, че това е невъзможно, понеже това значи всички колоездачи да се изсипят накуп. Така че, много моля, да гледаме малко и извън собствената си камбанария.
Аватар
PtD

Мнениеот hitar_potter » Пет Фев 03, 2012 2:12 am

LyuboKolev написа:До всички привърженици на "велоалеи"

Не разбрахте ли че това е "ден до пладне"? Защо не се чистят от сняг? Няма как, те така са си проектирани. Аз затова си карам по сухото платно за коли. Вие сигурно имате някакъв вид супер колела за да карате по заснежените велоалеи. Колко точно сте "кухи" за да не проумеете че безопастността на пътя се определя от всички участници в движението и че безопастността ще се увеличи ако всички караме по улиците и шофьорите започнат да ни виждат. Велоалеите само ограничават свободата на велосипедиста. На лигльовците които карат само лятото по сухи велоалеи се извинявам, този пост не е за тях.

Лигльовците нямаме проблем и да караме по сняг. Всъщност е много приятно. Аз пък не смятам, че проблемът на снежна София са непочистените велоалеи. Според мен приоритетно трябва да се почистят от сняг всички тротоари, паркове и тогава велоалеите. Колко велосипедиста ще минат през велоалеята за един ден, че да има смисъл от цялото начинание?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Yavkata » Пет Фев 03, 2012 6:39 am

Пък прочутата велоалея в "Надежда", беше чиста от снега до асфалт. За разлика от замръзналия тротоар. За радост на пешеходците. В дадения случай проявявам пълно разбиране към тях.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Grash » Пет Фев 10, 2012 1:45 am

hitar_potter написа:Аз пък не смятам, че проблемът на снежна София са непочистените велоалеи.

Да, по-скоро проблема е че се опитват да ги чистят... Онзи ден обиколих цяла София с колелото, минавайки през всевъзможни булеварди, тротоари и алеи... в крайна сметка от целия град най-ужасното, трудно и неприятно място за минаване се оказа алеята на бул. Цар Борис 3, дето уж е единствената истинска велоалея. Просто някой беше решил, че да се изсипят 6 тона луга върху 5 сантиметров сняг е добра идея... нито за ходене става, нито за каране на колело... та в крайна сметка бях принуден да карам отстрани в локалното, постоянно спирайки и излизайки от коловозите, за да пропускам минаващите коли. no comment...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот LyuboKolev » Съб Апр 07, 2012 4:12 am

Днес е Цветница, но аз с голямо разочарование открих още рано сутринта, че са ни откраднали идеята и са реализирали мръсните капиталисти.... http://www.youtube.com/watch?v=HOR6zm_Y ... ure=relmfu
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот LIL » Чет Апр 12, 2012 9:44 am

Да ви разкажа нещо, което не знам, смешно ли е, тъжно ли е...!?
Вчера ми се наложи да мина с колелото по пешеходната част на Витошка. Казвам наложи защото отдавна избягвам да минавам от там въпреки, че е пешеходна и въпреки, че има ''велоалея'' .Просто вече ми е неудобно, а и неоправдано да правя забележка на хората, които се шмиткат по жълтата боя наречена велоалея тъй като то действително не остана място за ходене от многобройните кафенца, които се роят като гъби след дъжд. Минавайки вчера от там обаче ме подразни, че на поне две от кафетата столовете и масите заемаха почти изцяло ''алеята'' а на метри от тези маси стояха общинските полицаи и си бъркаха в носа. Отидох и ги попитах защо никой не прави забележка и не санкционира тези кафета, които са се настанили върху алеята и те с усмивка ми обясниха, че това не било алея щото нямало знак!? По закон това не било алея и те нямат право да ги санкционират щото те си били платили тротоарно право. Просто някой си е нарисувал там нещо разбираш ли! Реших да проверя дали някой изобщо може да ми каже това алея ли се води поне на книга или не и се започна със звъненето по институции. Столичен инспекторат...те ме прехвърлиха в общината, от там след всеки телефон и много мънкане ме прехвърляха на друг и така нам си колко пъти! Накрая попаднах на човек, който горе долу беше информиран. Не че успя да отговори еднозначно на въпроса дали това е велоалея, но поне по проект била такава. Почнахме да спорим дали някой е взел едни много пари за една жълта боя, но накрая се разбрахме да се съсредоточим върху проблема със столчетата :) Той живеел в района и разбирал проблема, защото и той карал колело и щял да провери как стоят нещата...поне така обеща ;)
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот muho » Чет Апр 12, 2012 2:13 pm

Специално за Витошка, за мен най-добрият вариант е да се извадят релсите и на тяхно място да се разчертае велоалеята, която от двете страни да е с тези ниските жълти колчета, които да я отделят физически от останалата част от платното и ще създават поне психическа бариера у пешеходците, а и няма да има конфликт с кафенетата.
muho

Рейтинг: 1300

Мнениеот Grash » Сря Апр 18, 2012 9:25 pm

Жалко че по проект Витошка ще е изцяло пешеходна, без наличието на велоалея и дори забранена за велосипеди(така четох някъде)...
http://btvnews.bg/1893543694-Kafeneta_i ... tosha.html
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот PtD » Чет Апр 19, 2012 9:56 am

Grash написа:Жалко че по проект Витошка ще е изцяло пешеходна,

Aма и за Kaйените ли? Бреййй. :)
Аватар
PtD

Мнениеот bozidar » Пон Май 28, 2012 12:28 am

Здравейте колеги. Пиша в тази тема, не защото искам да се намесвам в (абсолютно основателните ви ) спорове, а за малко помощ. Уча Градоустройство във ВИАС и за последна курсова задача по модула: Околна среда и устойчиво развитие, имаме за задача да разработим проблем от родния ни град, аз избрах да пиша за велоалеите. Молбата ми е ако има някой заинтересован моля да погледне презентацията ми и да каже някоя препоръка за доизкусуряване. Искам специално да отбележа, че курсовата задача има някои условия: като например максимален брой слайдове, максимален брой снимки, максимален обем и тн. Ако може по съдържанието да ми кажете някоя препоръка, ще съм много благодарен. Презентациите ще се изнасят пред
Петър Диков, Елена Димитрова и други "светила" в софииското градоустройство. Благодаря предварително!
Прикачени файлове
veloalei.pptx
(1.8 MiB) 103 пъти
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум