Как да се предпазим от кражба на велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как да се предпазим от кражба на велосипед

Мнениеот edinmilion » Сря Яну 09, 2013 10:35 am

Re: Откраднати велосипеди!
by hyankov » 08 Jan 2013, 14:09

Почти съм сигурен че сред колелетата които продават събота и неделя пред стадион В. Левски има и крадени.

Не е сигурно! Тези които аз знам, имат сервизи в града и околията и излизат там събота и неделя да продават. Та недей така :peace:
edinmilion

Рейтинг: 2000

Мнениеот hyankov » Сря Яну 09, 2013 10:38 am

Не обвинявам никой директно, просто цялата работа там ми изглежда съмнителна. Как/защо се продават колела без документи изобщо?
Откраднаха ми велосипеда:
Sprint Apolon 2011, бяло/зелено/черно, черни платформени педали, помпа на рамката. Награда ако някой го намери.
Аватар
hyankov

Рейтинг: 1240

Мнениеот taurus13 » Сря Яну 09, 2013 10:41 am

И аз нямам документ за двата си велосипеда...какво сега, да ги предам ли доброволно в полицията, като крадени. :)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот LyuboKolev » Сря Яну 09, 2013 9:38 pm

hyankov написа:Не обвинявам никой директно, просто цялата работа там ми изглежда съмнителна. Как/защо се продават колела без документи изобщо?

Хубаво е че не обвиняваш никой директно, защото това си е клевета без доказателства. Познавам половината от тия хора и те си внасят колелата от чужбина. Не казвам че не са в някаква степен нечестни защото сглобяват, разглобяват и т. н. Половината от колелата със сигурност са крадени ама в чужбина и не е наш проблем. Проблема е че тука никой не иска такъв документ, както никой не ти иска фактура за мобилния на улицата. Просто няма регистри. Другия проблем е Гъзарията. В бЪЛГАРИЯ всеки иска да блесне с тъпия си байк. Никъде по света не се карат толкова байкове в градско движение. Същото е и за Мерцедесите тука. Вземи си едно 28 инчово на 40 години за 90 лв. и никой няма да ти го пипа. Аз карам такова и е в състояние в което ще скъсам в града всеки малоумник с байк. Имам и друго, което е лъскаво но то и пишката ми са винаги на една ръка разстояние и е за други цели (колелото). Ама тука всеки да се фука. Като се фука ще духа дудука. Всички обяви за крадени колела от апартаменти, мазета, гаражи и т. н. са пълна глупост, защото е нормално да свиеш златото, парите на масата, лаптопа и колелото, но не и бойлера... Тия които са свити от стълбищата на блока със вход който се заключва са собственост на тъпанари... Има и схема при тинейджърите. Продава си колелото чрез приятел на тия търговци. Те са си търговци и си търсят интереса. Тинейджъра после писва вкъщи пише по форуми и плаче, а с 300 лв. които техните не му дават тичка с гаджето насам натам белким му пусне и на втора база. И после техните му купуват ново и разбира се циганите са виновни за кражбата.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот hyankov » Сря Яну 09, 2013 10:09 pm

Я си коригирай малко тона...

LyuboKolev написа:Хубаво е че не обвиняваш никой директно, защото това си е клевета без доказателства...

LyuboKolev написа: Половината от колелата със сигурност са крадени.

:crazy:

LyuboKolev написа:ще скъсам в града всеки малоумник с байк.

...то и пишката ми са винаги на една ръка разстояние... Ама тука всеки да се фука. Като се фука ще духа дудука.

... Тия които са свити от стълбищата на блока със вход който се заключва са собственост на тъпанари...

:popcorn: :clap:
Sprint Apolon 2011, бяло/зелено/черно, черни платформени педали, помпа на рамката. Награда ако някой го намери.
Аватар
hyankov

Мнениеот LyuboKolev » Сря Яну 09, 2013 10:23 pm

hyankov написа:Я си коригирай малко тона...

Това за тона ще го реши модератора! Но да се върнем на темата. Хората наистина не са крадци и продават това което им се предлага. Чист икономически закон. В моите думи няма и капка заяждане и са чисто обективни и заставам 100% зад тях. Колелата си ги предпазвайте сами защото явно не може да ви се помогне. Ако искаш да ме сплашиш телефона ми е 0888 54 0889. Сега предполагам че няма да мога да спч от страх, но такъв е компотът. По късно мога да пусна и GPS координати защото сега се шашкам. По- здрав!
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот Slade » Чет Яну 10, 2013 5:00 pm

LyuboKolev написа:... Половината от колелата със сигурност са крадени ама в чужбина и не е наш проблем...

Проблем е щото вероятно нашите се продават в чужбина. Който участва в схемата, независимо от коя страна на границата, е съучастник и стимулира кражбите (не казвам престъпник, тва евентуално може да го каже съда). Все едно аз да продавам крадени коли от чужбина в някоя автокъщичка, разглабям, сменям им тва-онова (номера на рамата основно) и да твърдя, че съм просто един честен търговец, който се ръководи от икономическите закони.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот PtD » Чет Яну 10, 2013 10:52 pm

Slade написа:Който участва в схемата, независимо от коя страна на границата, е съучастник и стимулира кражбите

Ще го прецизирам малко: който участва в покупка или продажба на велосипед, знаейки (или подозирайки!) че е краден - способства за увеличаване на кражбите.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот LyuboKolev » Пет Яну 11, 2013 12:29 am

PtD написа:
Slade написа:Който участва в схемата, независимо от коя страна на границата, е съучастник и стимулира кражбите

Ще го прецизирам малко: който участва в покупка или продажба на велосипед, знаейки (или подозирайки!) че е краден - способства за увеличаване на кражбите.

Много си прав, ама купувача не схваща. Като си купувах колелото поисках продавача да ми напише документ с номер, цена и т. н. Той ми каза че съм първия, но на мен не ми пука и ми даде човека. Ако сега ме спре някой (но никой не ме спира) ще го изпратя при него и пак не ми пука. И да ми конфискуват колелото поне няма да излезне че съм крадец.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот Watanabe » Пон Яну 14, 2013 11:01 am

Slade написа:
LyuboKolev написа:Който участва в схемата, независимо от коя страна на границата, е съучастник и стимулира кражбите (не казвам престъпник, тва евентуално може да го каже съда). Все едно аз да продавам крадени коли от чужбина в някоя автокъщичка, разглабям, сменям им тва-онова (номера на рамата основно) и да твърдя, че съм просто един честен търговец, който се ръководи от икономическите закони.

Живо престъпление си е даже- вещно укривателство. И жив престъпник си е купувача, който знае, че купува крадени вещи.

Извадчица от Наказателния кодекс:
Чл. 215. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., доп. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.)

Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага укрие, придобие или спомогне да бъдат отчуждени чужди движими вещи, за които знае или предполага, че са придобити от другиго чрез престъпление или чрез друго общественоопасно деяние, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години...
Watanabe

Рейтинг: 1606

Мнениеот krach » Пон Яну 14, 2013 8:45 pm

Ходи докажи че онзи го е откраднал, ходи докажи че купувача НЕ ЗНАЕ..изобщо защо се захваща тема с която на всички е ясен резултата. Проблема е в самите собственици на крадените велосипеди. НЕСЕРИОЗНО е да си оставяш колелото на стълби,мазета или обществени места за повече от 10-20 мин и то със стабилна ключалка. Под стабилна нямам предвид непревземаема, ами просто различна от тези за по 10 лева. Не може да вържеш колело за над 700-800 лева с връзка за 10 лева!
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот LyuboKolev » Чет Яну 24, 2013 10:33 pm

Watanabe написа:
Slade написа:
LyuboKolev написа:Който участва в схемата, независимо от коя страна на границата, е съучастник и стимулира кражбите (не казвам престъпник, тва евентуално може да го каже съда). Все едно аз да продавам крадени коли от чужбина в някоя автокъщичка, разглабям, сменям им тва-онова (номера на рамата основно) и да твърдя, че съм просто един честен търговец, който се ръководи от икономическите закони.

Живо престъпление си е даже- вещно укривателство. И жив престъпник си е купувача, който знае, че купува крадени вещи.

Извадчица от Наказателния кодекс:
Чл. 215. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., доп. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.)

Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага укрие, придобие или спомогне да бъдат отчуждени чужди движими вещи, за които знае или предполага, че са придобити от другиго чрез престъпление или чрез друго общественоопасно деяние, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години...

Имах предвид нещо друго. И това е че никой от купувачите не иска документ, а трябва. Купувача обаче иска ниска цена и не му пука. Ако се вкара закон или се настоява за документ ще видиш как ще се променят нещата. Като няма пазар за крадени вещи те няма да се крадат.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот edinmilion » Пет Яну 25, 2013 9:59 am

@LyuboKolev - аман от твойте мнения в другата тема буквално след всяко откраднато колело! Спри да обвиняваш жертвите, престъпниците са за упрек, дори още по дивашко - ръце да резнеш е малко за крадеца.
С това мислене ще трябва всеки с кола в гараж да я държи, жилищните блокове да се влиза през три нива охрана, а вечерните часове да не се возим в градския транспорт и никакво минаване през подлез... Не казвам как да се действа, защото се развивам в съвсем различна сфера от охрана и полиция, но пак ти казвам така насадени мнения не помагат на никой, а и са добре дошли за полицията, те по същия начин "помагат" на обраните, успокояват ги че са поредните. Та пазете се повече не помага, в една друга тема се разбра че си силов играч (нали си раздаваш телефона за дуели), та може да впрегнеш усилия и да потрошиш някой уруд крадец с примамка по някоя главна улица, а защо не и до бариерата в Софийския :peace:
edinmilion

Мнениеот hyankov » Пет Яну 25, 2013 10:24 am

edinmilion написа:@LyuboKolev ...

Абсолютно. Тоз бил тъпанар, оня бил идиот и т.н. Аз виждам само един тъпанар в тези теми.
Аватар
hyankov

Мнениеот Slade » Пет Яну 25, 2013 10:57 am

По думите на домоОправителя, в последните 1-2 месеца от входа ни са откраднати 2 детски колички и 1 колело. Входът ни се отваря с чип и ключ, асансьорът тръгва само с чип, а вратите към стълбищата се заключват. Пред блока има 2 будки с жива охрана. Изводът е, че крадците не може да ги спре нищо, остава да разчитаме на здрав разум и късмет. Колелото си не съм го оставял никога в общите части, независимо че е от евтините. Не го правете и вие - не оставяйте нищо извън вратата на жилището си! Мазетата и гаражите се разбиват лесно, независимо с какво заключване са, особено когато са далеч от очите и ушите на собствениците. Не си спомням колко пъти са ми разбивали мазето в апартаментите, в които съм живял, но едно нещо никога не съм правил - да оставя нещо ценно вътре и затова не съм съжалявал.
Имам един познат, който кара пистарка и живе в блок без гараж - зимата пистарката стои в хола! Не ме питайте как я качва до там - не знам. За много хора това е смешно и безумно, но аз го разбирам човека много добре :D
Много би ми харесал един свят без крадци и хора с престъпни намерения, в който ще отида до супермаркета или до бирарията с приятели, ще си хвърля колелото на тротоара пред него, а като изляза след дълго време то ще си е там и на никой няма да му е хрумвало да го пипа... Този свят е илюзия - никога няма да стане реалност и никога полицията или друга институция в държавата няма да ни реши проблемите, за да бъдем спокойни и да си оставяме колелата без надзор.
Пазете се, за да ви пази и Господ, въпреки, че и тва не е гаранция...
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот PtD » Пет Яну 25, 2013 3:23 pm

Slade написа:Имам един познат, който кара пистарка и живе в блок без гараж - зимата пистарката стои в хола! Не ме питайте как я качва до там - не знам.

А може ли да го попиташ, че ме интересува много живо :)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Stefan_trekkie » Пет Яну 25, 2013 7:50 pm

Качва се лесно.. Има 2 варианта, на части или 3-4-ма яки и още толкова умни по стълбите. Качвал съм ИЖ планета спорт до 6-тия етаж по стълбите, бяхме 3 индивида.. Проблема е друг, като го видят роднините става интересно :evil: :evil:

... Какви времена бяха..
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот hyankov » Пет Яну 25, 2013 7:57 pm

Вие пък... Най-вероятно става дума за лебедка от терасата и директно нагоре :lol: :roll2:
Аватар
hyankov

Мнениеот LyuboKolev » Пет Яну 25, 2013 9:26 pm

edinmilion написа:@LyuboKolev - аман от твойте мнения в другата тема буквално след всяко откраднато колело! Спри да обвиняваш жертвите, престъпниците са за упрек, дори още по дивашко - ръце да резнеш е малко за крадеца.
С това мислене ще трябва всеки с кола в гараж да я държи, жилищните блокове да се влиза през три нива охрана, а вечерните часове да не се возим в градския транспорт и никакво минаване през подлез... Не казвам как да се действа, защото се развивам в съвсем различна сфера от охрана и полиция, но пак ти казвам така насадени мнения не помагат на никой, а и са добре дошли за полицията, те по същия начин "помагат" на обраните, успокояват ги че са поредните. Та пазете се повече не помага, в една друга тема се разбра че си силов играч (нали си раздаваш телефона за дуели), та може да впрегнеш усилия и да потрошиш някой уруд крадец с примамка по някоя главна улица, а защо не и до бариерата в Софийския :peace:

Понеже стигнах до "аман от твойте мнения" спирам да ги пиша. Исках просто да е ясно че "не е виновен този дето яде баницата, а този който му я дава". Относно "силовия играч" - дадох си телефона защото не ме е срам и от него. Ако искаше колегата да се обади за да поговорим за убеждения. Не съм обявявал дуели. Аз съм скромните 70 кг. и 180 см. висок, така че едва ли ще се меря с някой мъжкар. А за рязането на ръце- имало е такова правило на улица "Алабин" преди 120 години и съм съгласен с него. Иначе и да ми се зъбиш, не помагаш на някой, но както искаш. По отношение на полицията- писнало им е от наивници. Това че ти си балък примерно, не значи че те ще ти изкупуват балъщината. Преди време на една колежка и свиха чантата от рамото и то на пл. "Славейков". Един колега възкликна "представяш ли си колко тъпо е изглеждала за да може някой да си позволи да и дръпне чантата". В този ред на мисли ще помоля модератора да ми изтрие акаунта за да не преча на свободомислещите хора. Модераторе, Моля!!! Всъщност ми забранете и IP адреса за да не мога да влизам и да гледам.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот Slade » Съб Яну 26, 2013 1:45 am

PtD написа:
Slade написа:Имам един познат, който кара пистарка и живе в блок без гараж - зимата пистарката стои в хола! Не ме питайте как я качва до там - не знам.

А може ли да го попиташ, че ме интересува много живо :)

Като го видя ще го питам, може пък да имат транспортен асансьор :D
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/552916_3992439334126_1548305699_n.jpg
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот LyuboKolev » Пет Фев 01, 2013 9:47 pm

Знам че всички ме мразите заради коментарите ми, но не ми пука. Пиша тук макар че са ми писали "аман от теб" и т. н. Преди 20 год. си купи много здрав катинар от Кореком и след време мой приятел си купи същия и се оказа че са с еднакви ключове. Днес се оказа че с друг приятел пак имаме еднакви ключове. Т. е. Колело може да бъде откраднато за вече рекордните 1 сек. и ако някой те пита винаги можеш да покажеш че ключът ти е оригинален. Катинарите са ни за по 20лв. не са смешки за по 4 лв. и са "маркови", така че мислете му. Това нали знаете че го четат и крадците. Продължавайте да ме мразите.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот kokoteofilov1 » Пет Фев 01, 2013 10:30 pm

При мен проблема е такъв- на 13 съм, а в нашия квартал се навъртат много 16-20 годишни, които се правят на гангстери. Ако някой тръгне да ми взима колелото какво да правя? В ръкопашен бой така да се каже- ''Ще ме счупи''. Мислил съм си да нося нож или нещо такова, (колкото да ги сплаша) но ако е по - силен и ми вземе ножа...? Попринцип ходя с приятели, но не знам доколко те ще могат да ми помогнат. Някакви съвети? :dontknow:
NS Surge
kokoteofilov1

Рейтинг: 995

Мнениеот krach » Пет Фев 01, 2013 10:43 pm

kokoteofilov1 написа:При мен проблема е такъв- на 13 съм, а в нашия квартал се навъртат много 16-20 годишни, които се правят на гангстери. Ако някой тръгне да ми взима колелото какво да правя? В ръкопашен бой така да се каже- ''Ще ме счупи''. Мислил съм си да нося нож или нещо такова, (колкото да ги сплаша) но ако е по - силен и ми вземе ножа...? Попринцип ходя с приятели, но не знам доколко те ще могат да ми помогнат. Някакви съвети? :dontknow:

Сълзотворен спрей...не работи само когато има вятър срещу тебе ( е работи де но е кофти). Без значение колко е голям надали ще издържи на това...достатъчно време ти дава да се чупиш. Плюс това пази и от кучета.
Друг вариант е електрошок...но ако не уцелиш положението е като с ножа. Спрея е най - добре за близки срещи от 1ви вид. А ако го хванеш в крачка...сопа и през ръцете..да не може да си върже обувките сам, до де е жив.
krach

Мнениеот krach » Пет Фев 01, 2013 10:44 pm

LyuboKolev написа:Знам че всички ме мразите заради коментарите ми, но не ми пука. Пиша тук макар че са ми писали "аман от теб" и т. н. Преди 20 год. си купи много здрав катинар от Кореком и след време мой приятел си купи същия и се оказа че са с еднакви ключове. Днес се оказа че с друг приятел пак имаме еднакви ключове. Т. е. Колело може да бъде откраднато за вече рекордните 1 сек. и ако някой те пита винаги можеш да покажеш че ключът ти е оригинален. Катинарите са ни за по 20лв. не са смешки за по 4 лв. и са "маркови", така че мислете му. Това нали знаете че го четат и крадците. Продължавайте да ме мразите.

:offtopic: марков...20 лева?!?!? :rofl: :rofl: :rofl: гледах маркови но са от 70 и на горе.
Сори за :offtopic:
krach

Мнениеот kokoteofilov1 » Пет Фев 01, 2013 10:53 pm

krach написа:
kokoteofilov1 написа:При мен проблема е такъв- на 13 съм, а в нашия квартал се навъртат много 16-20 годишни, които се правят на гангстери. Ако някой тръгне да ми взима колелото какво да правя? В ръкопашен бой така да се каже- ''Ще ме счупи''. Мислил съм си да нося нож или нещо такова, (колкото да ги сплаша) но ако е по - силен и ми вземе ножа...? Попринцип ходя с приятели, но не знам доколко те ще могат да ми помогнат. Някакви съвети? :dontknow:

Сълзотворен спрей...не работи само когато има вятър срещу тебе ( е работи де но е кофти). Без значение колко е голям надали ще издържи на това...достатъчно време ти дава да се чупиш. Плюс това пази и от кучета.
Друг вариант е електрошок...но ако не уцелиш положението е като с ножа. Спрея е най - добре за близки срещи от 1ви вид. А ако го хванеш в крачка...сопа и през ръцете..да не може да си върже обувките сам, до де е жив.

това със спрея е много добра идея, но къде да го държа? като карам няма да ми е удобно в джоба, а в раницата е напълно безсмислено.
NS Surge
kokoteofilov1

Мнениеот hyankov » Пет Фев 01, 2013 11:00 pm

kokoteofilov1 написа:това със спрея е много добра идея, но къде да го държа? като карам няма да ми е удобно в джоба, а в раницата е напълно безсмислено.

Обикновено могат да се закачат. Примерно за панталона ти, колана ти и т.н. Но има опасност да падне. В джоба защо да не е удобно, зимно време е, не вярвам да ходиш без яке. Бъркаш, вадиш, пръскаш и бягаш. Както ти казаха - веднага щом го опръскаш хубаво тръгвай да бягаш. Принципно трябва да се целиш в гърдите и лицето. Спрея остава по дрехите и се 'изпаравя' нагоре, към лицето. Успех :D
Аватар
hyankov

Мнениеот kokoteofilov1 » Пет Фев 01, 2013 11:13 pm

hyankov написа:
kokoteofilov1 написа:това със спрея е много добра идея, но къде да го държа? като карам няма да ми е удобно в джоба, а в раницата е напълно безсмислено.

Обикновено могат да се закачат. Примерно за панталона ти, колана ти и т.н. Но има опасност да падне. В джоба защо да не е удобно, зимно време е, не вярвам да ходиш без яке. Бъркаш, вадиш, пръскаш и бягаш. Както ти казаха - веднага щом го опръскаш хубаво тръгвай да бягаш. Принципно трябва да се целиш в гърдите и лицето. Спрея остава по дрехите и се 'изпаравя' нагоре, към лицето. Успех :D

Мерси! Сега се сещам един приятел сам си беше направил спрей, само че не лютив ами направо ослепяващ. Беше смесил медикс за прозорци с белина и калиев перманганат :eyebrow:
NS Surge
kokoteofilov1

Мнениеот hyankov » Пет Фев 01, 2013 11:22 pm

Вече не съм сигурен дали ни troll-ваш или си сериозен.

Изображение
Аватар
hyankov

Мнениеот kokoteofilov1 » Пет Фев 01, 2013 11:31 pm

Сериозен съм! Не че го е ползвал де....
NS Surge
kokoteofilov1

Мнениеот krach » Съб Фев 02, 2013 8:24 am

То хубаво си го е направил, но ме съмнява да го е вкарал сместа във флакон под налягане. Което е същественото (не да стискаш спусъка да помпаш от течността. Идеята на спрея е че може да го натиснеш и да пръска докато не свърши, това с флакон без налягане няма как да стане.
А иначе за държането, аз и зиме и лете си ходя с чанта на кръста именно защото не ми е удобно да държа документи пари ключове телефони по джобовете и раницата.
krach

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум