Как да се предпазим от кражба на велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как да се предпазим от кражба на велосипед

Мнениеот GOSHO » Пет Апр 26, 2013 9:30 am

изхода е в......намазване;омазване с телесни течности собствените ни колела.....препикаване.....като при песовете.....на нас самите няма да ни смардят толкоз :D :D :D
GOSHO

Рейтинг: 1142

Мнениеот Amidala » Съб Апр 27, 2013 1:43 pm

Като гледах велосипеди преди време, видях, че РАМ-овете можеш да си ги направиш какъвто цвят поискаш, както и да запишеш име и т.н. Въпросът ми е, при другите марки/модели, където нямаш такава възможност, какво е решението да маркираш по някакъв уникален начин, че това е твоето колело?
Amidala

Рейтинг: 1185

Мнениеот Totem » Съб Апр 27, 2013 4:45 pm

Amidala написа:Като гледах велосипеди преди време, видях, че РАМ-овете можеш да си ги направиш какъвто цвят поискаш, както и да запишеш име и т.н. Въпросът ми е, при другите марки/модели, където нямаш такава възможност, какво е решението да маркираш по някакъв уникален начин, че това е твоето колело?

Ами там е работата, трябва или да е скрито, така че да го знаеш само ти и при евентуална кражба да докажеш с това, че колелото е твое, или нещо, което не може да се замаскира като боята (например серийния номер на рамката [ако има такъв де] ) иначе колелото се предпазва от кражба по няколко най-прости начина:
1. Не го оставяш без надзор когато си навън :magnify:
2. Не го даваш на лица, на които нямаш доверие (отговаряйки с НЕ на въпроса "може ли кръгче" си спестявате много евентуални главоболия :banghead: )
3. Не си държиш колелото на междуетажни площадки, заключено за паянтавата ти ограда и т.н. Много добър вариант е у вас или в мазата. (за гаражите аз лично им нямам вяра)

Ако достатъчно много си обичаш байка и не си заплес, би трябвало да нямаш излишни главоболия :smash:
Аватар
Totem

Рейтинг: 1234

Мнениеот krach » Вто Апр 30, 2013 5:18 pm

OXUS написа:Привет колеги, има ли от по-евтините заключващи модели конкурентно на тези U-lock механизми по сигурност? Струва ми се абсурдно за един ден ползване да дам 45 лв. .

Красноречив отговор защо се крадат колела.
Абсурдно е да вържеш колело за 50-500-5000 лева с връзка за 5-10. Понеже не я използваш често.
И на мен ми се виждаха много 75 но си казах по - добре 5 минути допълнително време да имам...пак казвам 5 минути повече....не казвам СИГУРНОСТ
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот GOSHO » Пет Май 03, 2013 8:03 pm

Така и не получих отговор на въпроса? Колко са ефективни нашите публикации в темата" Откраднати велосипеди". Колко велосипеда сме успяли да си върнем по този път. Та друго исках да провокирам, като дискусия с този въпрос ама май не останах разбран. Икономическата щета; в цифри; при тези кражби е огромна.Моята идея е следната; ако всеки един от нас задели скромна годишна сума; в пъти по малка от това някой да ти гепи колелто..... с този фонд могат да се купат 5 камери във възлови места на софийските вело " коневръзи" ; като по този начин си мисля че поне малко "конекрадците" ще бъдат респектирани.Нека търсим начини да променим ефективно нещата а не да се вайкаме и спасяваме поединично
GOSHO

Рейтинг: 1142

Мнениеот PtD » Пет Май 03, 2013 9:08 pm

GOSHO написа:като по този начин си мисля че поне малко "конекрадците" ще бъдат респектирани.

Надай се. Не един и два случая има на отмъкнати баш пред охранителната камера велосипеди. В по-често срещания случай крадецът не може да бъде разпознат.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Slade » Пет Май 03, 2013 10:08 pm

GOSHO написа:Така и не получих отговор на въпроса? Колко са ефективни нашите публикации в темата" Откраднати велосипеди". Колко велосипеда сме успяли да си върнем по този път. ....

Аз лично знам за един :) така че отваряйте си очите
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот puleto » Нед Май 05, 2013 8:04 am

Rayko написа:В петък бях свидетел по делото на мангала, който се опита да ми свие поредното колело. Дадоха му 8 месеца. От тях, той вече си е излежал приблизително 2 месеца в следствения арест, така че му остават максимум 6, след което отново ще дебне да гепи нещо, този път по-добре обучен от престоя си в академията.
Не че не съм доволен от присъдата - 8 месеца ефективна присъда за опит за кражба на колело си е постижение според мен.
Но, ако трябва да сме реалисти - след няколко месеца Славчо Володиев Стоянов от отбора на затвора пак ще дебне, по-отчаян и дързък отпреди.

Пусни една снимка във форума на Славчо за да може някой като го види в бъдеще да отключва колело да го пита дали е негово. Без майтап, според мен ще е от полза за нас.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот venko » Нед Май 05, 2013 9:51 am

puleto написа:Пусни една снимка във форума на Славчо за да може някой като го види в бъдеще да отключва колело да го пита дали е негово. Без майтап, според мен ще е от полза за нас.

viewtopic.php?p=904711#p904711
Виж снимките на nicki bike.
:agree:
"Човек, който не пие, е обладан от нечисти сили, служи на дявола и извънземните, става гей или умира от гъбички и херпес" Фьодор Михайлович Достоевски
Аватар
venko

Рейтинг: 1566

Мнениеот puleto » Пет Май 10, 2013 5:37 pm

GOSHO написа:Така и не получих отговор на въпроса? Колко са ефективни нашите публикации в темата" Откраднати велосипеди". Колко велосипеда сме успяли да си върнем по този път. Та друго исках да провокирам, като дискусия с този въпрос ама май не останах разбран. Икономическата щета; в цифри; при тези кражби е огромна.Моята идея е следната; ако всеки един от нас задели скромна годишна сума; в пъти по малка от това някой да ти гепи колелто..... с този фонд могат да се купат 5 камери във възлови места на софийските вело " коневръзи" ; като по този начин си мисля че поне малко "конекрадците" ще бъдат респектирани.Нека търсим начини да променим ефективно нещата а не да се вайкаме и спасяваме поединично

Мога да кажа само, че всеки си вади и анализира за себе си изводите. За мен темата е полезна по няколко причини. Явно крадците за да са по- подготвени крадат от определени места, от където могат да скрият бързо колелото за да няма гонки. Колелото вече не си го заключвам във входа. Смених си ключалката. Заключвам го и в мазето за един стилаж, не че ще го спаси, но поне да им е по- гадно. Никога не го подпирам по витрините. Взех си документ от продавача и също съм спокоен и в това отношение, че някой няма да ме опердаши по улиците. Иначе за камерите на коневръзите си е наивно и няма ефект. Бил съм в Германия в едно село за две седмици и трябваше да ходя всеки ден с влак до Берлин. Там селяните си оставяха колелата по цял ден на гарата за да пътуват с влака до работа и не им пукаше, ама в Германия. Тук няма да стане скоро. Хубавото е че все пак напредваме. Преди 20г. си беше опасно да си купиш BMW за да не те изхвърлят на някой светофар с пистолет на главата. Сега вече не е. Преди 20г. колата ти я крадяха от гаража със собствените ти ключове взети от тебе насила. Така че след 20г. може и с колело да не е опасно.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот subritual » Пет Май 10, 2013 6:47 pm

puleto написа:Така че след 20г. може и с колело да не е опасно.

Като гледам как е по европейските столици, където е пълно с какви ли не пришълци си мисля, че тук сме си много добре. Напоследък си оставям колелото за по 20-30 минути без надзор, на места които одобрявам интуитивно. Е, пече ми се яйце, дето се вика, още повече, че и в момента съм със тези смотаните пружини. Явно тия апашчета, в София специално, могат да се преброят на пръсти.Може да има и някои приходящи,които ровят по мазета и входове, но не те държат основния дял.
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот hakama » Нед Юни 30, 2013 11:59 am

Тези дни ще стъкмя байк, но частите съм ги купувал от различни хора, места...
Как мога да го "узаконя" - да имам нещо черно на бяло и в какви случаи ще ми помогне това?

Какъв механизъм бихте препоръчали до 50-70лв? Мислех си за закалена верига със стабилен катинар, но пък много ще тежи :dontknow:
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Мнениеот barcode_hc » Сря Юли 03, 2013 11:07 am

Пробвай с договор за покупко-продажба: http://www.tera-bg.com/files/Exported15.pdf . Няколко приятели вече са с такива. Колкото до заключващия механизъм, аз лично не мога да те посъветвам, защото съм противник на тези работи. Предпочитам "закопчалка" за 20 лева и да не изпускам колелото от поглед.

Иначе, правят ми впечатление в последния месец доста мнения от темата за откраднатите колела. Момчета, не ме разбирайте погрешно, не тържествувам върху вашето нещастие и не се заяждам. Страшно много хора са изгубили колелата си от междуетажни площадки, че дори и на "входове, които се заключват" или имат портиер. Пичове, входовете като се заключват, вратите на апартаментите ви отворени ли ги оставяте? Просто ви призовавам да си държите колелата в апартаментите. Ако ги оставяте по гаражи, тавани, мазета или междуетажни площадки, все пак приемате известен риск да ви бъдат откраднати. Който е доста по-голям, отколкото ако ги държите в апартамента.
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот hakama » Чет Юли 11, 2013 5:59 pm

Договор - добре, но кой ще е в ролята на "продавач"? :dontknow:
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Мнениеот Jaboka » Съб Юли 13, 2013 11:11 pm

^ Подставено лице някое, някой приятел на който можеш да имаш доверие и знаеш че ако нещо се наложи ще лъже и маже че наистина той ти го е продал.

Иначе по темата друго исках да постна
Спасение няма
http://www.youtube.com/watch?v=6AdugFzC ... lpage#t=2s
...хванало го е бавното.
Аватар
Jaboka

Рейтинг: 1345

Мнениеот Vel0-Mania » Пон Юли 15, 2013 11:39 am

Да но поне Полицията се заема с това и го хванаха !

А тук в Бг дали ще си направят труда, Не ?
Vel0-Mania

Рейтинг: 1218

Мнениеот Slade » Вто Юли 16, 2013 8:34 am

Ами тук няма кой да отдели 27 млн. паунда.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот MIKEY MOUSE » Чет Авг 08, 2013 6:41 pm

Уважаеми момичета и момчета,
На повечето от Вас са откраднали , или поне са се опитали да откраднат велосипед. /При мен случаите са двуцифрено число/ Как да се предпазим? Идеята ми:
Всички Вие е имате фотоапарати, камери, телефони с камери , таблети и прочее снимачни техники. Изисква се само да отделите 1-2 часа за общото благо. И какво е то: Да си заключите велосипеда на подходящо место, да застанете незабележимо и с невинно изражение и да си опитате да заснемете крадеца - по моя преценка -до един час той ще се появи. Качвайте снимките и клиповете - ТУК! Вярвам, че това ще бъде нагледен урок, как да си пазим велосипедите Благодаря на всички ,които ще подкрепят идеята ми! :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот galio » Чет Авг 08, 2013 6:44 pm

MIKEY MOUSE написа:Уважаеми момичета и момчета,
На повечето от Вас са откраднали , или поне са се опитали да откраднат велосипед. /При мен случаите са двуцифрено число/ Как да се предпазим? Идеята ми:
Всички Вие е имате фотоапарати, камери, телефони с камери , таблети и прочее снимачни техники. Изисква се само да отделите 1-2 часа за общото благо. И какво е то: Да си заключите велосипеда на подходящо место, да застанете незабележимо и с невинно изражение и да си опитате да заснемете крадеца - по моя преценка -до един час той ще се появи. Качвайте снимките и клиповете - ТУК! Вярвам, че това ще бъде нагледен урок, как да си пазим велосипедите Благодаря на всички ,които ще подкрепят идеята ми! :wavey:

два въпроса:

1) как успя да затриеш двуцифрен брой колела?
2) какво си мислиш, че може да се постигне със снимки?
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот Morpher » Чет Авг 08, 2013 9:07 pm

Размишлявал съм по този въпрос, но в друга насока...
Цивилни ченгета поставят сносни колела(бързо предизвикват вниманието) на възловите места и ловят крадци. Не знам кое е толкова сложното в това, че не са го правили досега. Прекалено много работа е, да се постои малко... ;) А според мен чакането ще бъде увенчано с добър успех!
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот galio » Чет Авг 08, 2013 10:08 pm

@Morpher

на никой не му пука просто. иначе и предаване по ьТВ направиха, с гпс в рамката, сниман героя с половината камери през центъра ... :D
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот gofren » Съб Авг 10, 2013 12:33 pm

Morpher написа:Размишлявал съм по този въпрос, но в друга насока...
Цивилни ченгета поставят сносни колела(бързо предизвикват вниманието) на възловите места и ловят крадци. Не знам кое е толкова сложното в това, че не са го правили досега. Прекалено много работа е, да се постои малко... ;) А според мен чакането ще бъде увенчано с добър успех!

ами ако крадците са обединени в някаква веломафия за кражба и препродажба на колела и си плащат на полицията да не ги закача
Изображение
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот capola » Сря Сеп 04, 2013 7:07 am

Аз си купих ето тази верига - http://www.aliexpress.com/item/Super-lock-copper-bicycle-motorcycle-electric-bicycle-lock/1038779584.html Засега съм доволен и изглежда достатъчно здрава. Направих дори един опит - заключих я и отидох при ключар уж да ми я отвори, но последния се предаде. :D

Иначе в Decathlon има също много добри вериги и U системи за заключване. Общо взето това само с флекс се реже. Когато заключвам с верига, прекарвам я през рамката, но и през вилката. Малките и евтини системи за заключване просто съм ги забравил. Досега са ми откраднали 4 велосипеда, така че взел съм мерки. :praying:
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот darki » Сря Сеп 04, 2013 8:47 am

capola написа:Аз си купих ето тази верига - http://www.aliexpress.com/item/Super-lock-copper-bicycle-motorcycle-electric-bicycle-lock/1038779584.html Засега съм доволен и изглежда достатъчно здрава. Направих дори един опит - заключих я и отидох при ключар уж да ми я отвори, но последния се предаде. :D .......
Досега са ми откраднали 4 велосипеда, така че взел съм мерки. :praying:

Явно урокът не е научен :-)
http://www.alibaba.com/product-gs/45160 ... rebar.html
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот capola » Сря Сеп 04, 2013 11:23 am

darki написа:Явно урокът не е научен :-)
http://www.alibaba.com/product-gs/45160 ... rebar.html

Да, пробвал съм такова нещо - без хидравлика, но с дълги около метър дръжки. Върши работа, но не е толкова лесно, колкото изглежда. Реже без проблем от онези металните въжета и по-слаби вериги, но при по-дебелите трябва да се повтори няколко пъти и успехът не е гарантиран. Т.е. ако си на улицата и има други хора около теб, бие много на очи. Признавам, че U защитите са по-добри от веригите в това отношение. Във Франция имах такава и я тествах с този интрумент (pince-monseigneur) и нямаше грешка. :8D:
Аватар
capola

Мнениеот capola » Сря Сеп 04, 2013 11:31 am

Вижте как се чупи верига - тук инстументът е много много по-голям и пак е много трудно. Още повече, че веригата е на земята, а така има опора и е по-лесно.
http://www.youtube.com/watch?v=Jfkn0mk0X2I
Аватар
capola

Мнениеот Stefan_trekkie » Сря Сеп 18, 2013 4:22 pm

Докъде можем да стигнем...

Изображение
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот рада » Сря Сеп 18, 2013 7:09 pm

:rofl: готино! Сега стискам палци мангалите да са двама, не един. Ех, че хубаво би станало...
рада

Рейтинг: 1244

Мнениеот emoonthemove » Сря Сеп 18, 2013 8:40 pm

Пепел ти на устата за тия цигански приказки, Мари Радо. Ако не бяха дискриминирани, в резултат на което безпарични, нямаше да се налага да крадат колела.

За моето съм открил начин (за съжаление не напълно приложим в България) — колелото е застраховано и се заключва с двукилограмова заключвалка, предписана от застрахователите. Заключалката винаги се заключва под най-неудобния ъгъл. Седалката я взимам със себе си.
Аватар
emoonthemove

Рейтинг: 1911

Мнениеот Rider-BG-DH » Сря Сеп 18, 2013 10:14 pm

Аз лично да ви приязная откраднаха ми Cross Phantom 24 одобрения.. Беше преди някаде 2 години едни стари хора на около 50-60-те години ме спряха и ме попитаха на каде е центара аз слезнах от колелото и им показах и обясних от каде трябва да минат. Единия Ми скочи на гърба и ме свлече на земята и ме удари в корема и ми искара въздуха и 2-мата избягаха с колело за 900.лв Никой нямаше там и никой неми помогна.. Да ги опиша сега тях и 2мата с пътъчките на мат-стар от 12 лева с със стари покъсани ризи и дунки имаха боя по дрехите и затова си помислих че са работници и така обраха ме. Нашите още ми невярват че са ми взели колелото а казват че съм го забравил някаде :evil: :evil: :xx(: Преди 1 месец се забознах с едни пичове на по 17 разказах им за тези описах им ги след това ги хванаха на центара и ги распитаха испяха си всичко колелото ми е продадено в град Монтана на някакъв баровец а парите са ги изпили.. :banghead: :banghead: и после мойте приятели ги спукаха от бой една група от 10 11 момчета на то 17 18 20 и ги спукаха :smash: :smash: :smash: още ми липсва все пак ми е първото колело :Д но се задоволих и с това да ритам главите на пияниците !! :clap: :clap: :deal: :deal: :lol: :roll2: :smash:
Rider-BG-DH

Рейтинг: 1020

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум