Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот APD » Чет Сеп 13, 2012 7:37 pm

Stefan_trekkie написа:Правят нова вело алея, която идва от централна гара в посока надлез надежда, но не завива към него, а продължава към Скопие. Някой да има повече инфо какъв ще е целия маршрут?

Опасна е.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот Stefan_trekkie » Пет Сеп 14, 2012 7:07 am

Днес ще направя снимки на въпросното място и ще ги пусна, когато съм пред компютъра следващия път.
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот silvertm » Сря Сеп 19, 2012 4:26 am

Stefan_trekkie написа:Идващата от гарата пресича светофара по средата, изглежда опасно и няма никаква надежда да те пускат колите.

Има специален светофар за велосипедите, който е съобразен със сигналите за автомобилите.
Минавам вече четири пъти оттам и всичко си е екстра. Аз също бях песимист за пресичането на надлеза, но се оказа, че става съвсем лесно, с минимално забавяне заради двете изчаквания (пресича се на две фази). Сега има непрекъсната велосипедна връзка от ул. Бели Дунав по Ломско шосе до Лъвов мост. По над 90 процента от маршрута колите са напълно изолирани от достъп до алеята от постоянни прагове - мантинела или асфалт.

Опасното по тая алея обаче са пешеходците, на които май много им хареса да шляпат по "червения килим".
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот Yavkata » Сря Сеп 19, 2012 4:46 am

Пешеходците нямат голям избор в района на Лъвов мост -надлез Надежда. На много места пешеходната зона криволичи ту от едната , ту от другата страна на велоалеята. в района на Централна гара за да излезнат на рейсова спирка са длъжни да пресекат велоалеята. Обаче велоалеята е слабо натоварена и май и така ще си остане дълго време. Трудно се променя психиката и условията за да премине някой от Надежда и Обеля на велосипеден транспорт, особено с алтернатива като метрото.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот silvertm » Сря Сеп 19, 2012 10:32 am

Не е толкова до липса на избор.
От надлеза до гарата велоалеята е само за велосипеди, там няма тротоар. Но откакто изсъхна боята по велоалеята, там се напълни с пешеходци. А при споделените участъци (от гарата до Лъвов мост) пешеходците показват ясно предпочитание към червения цвят. И нито виждат маркировка, нито чуват звънеца :)

А метрото - ако трябва да се разглежда като алтернативен транспорт спрямо велосипеда по съвпадащия маршрут, то велосипедът няма шанс. Аз обаче не ги разглеждам точно като алтернативи. Велоалеята е чудесен начин да се разходя с колелото безопасно от нас до центъра на града. Метрото пък е най-бързият и мързелив транспорт за града, измислен досега.
silvertm

Мнениеот APD » Чет Сеп 20, 2012 9:17 am

silvertm написа:Сега има непрекъсната велосипедна връзка от ул. Бели Дунав по Ломско шосе до Лъвов мост.

Първо, МОЛЯ? Не бе, честно, ти с колко караш в града? 10-12км/ч? Ай развий 30+ и се опитай да хванеш средата на велоалеята, без някой да те засече отляво или от някоя пресечка. Казвам средата, поне да имаш някакъв шанс за реакция.
Второ, как да излезна от велоалеята през кръговото и покрай теца до ул. Каменоделска/ул. Заводска, без да наруша закона?
Трето, ако те блъсне рязко достатъчно силен страничен вятър, че се изстреляш през мантинелата като Супермен. Заспите зад волана ще те отразят като легнал полицай ...
APD

Мнениеот silvertm » Чет Сеп 20, 2012 10:25 am

APD написа:
silvertm написа:Сега има непрекъсната велосипедна връзка от ул. Бели Дунав по Ломско шосе до Лъвов мост.

Първо, МОЛЯ? Не бе, честно, ти с колко караш в града? 10-12км/ч? Ай развий 30+

- На места по велоалеята карам с над 30, на други с 5. Това не е веломагистрала, а велоалея. Автомобилите в града също не могат да карат с максималната си скорост. И така трябва да е, според мен.

APD написа:Второ, как да излезна от велоалеята през кръговото и покрай теца до ул. Каменоделска/ул. Заводска, без да наруша закона?

- Ако планираш такова отклонение, аз те съветвам да излезеш от велоалеята още на кръстовището с ул. "Хан Кубрат" и да си караш тия 300 метра по "Ломско шосе". Аз лично обаче използвам по-безопасния вариант и минавам през "Триъгълника" и после пресичам двете влакови линии (под надлез "Надежда"). Така си спестявам нервите и опасностите на задължително отнетото ми предимство при преминаване през кръговото на надлеза. Спестявам си и изкачването към кръговото.

APD написа:Трето, ако те блъсне рязко достатъчно силен страничен вятър, че се изстреляш през мантинелата като Супермен. Заспите зад волана ще те отразят като легнал полицай ...

- Е, ако гледаш така на нещата, то и дърво, или стара сграда, може да падне върху теб. Не съществува 100% гаранция за нищо. Особено пък на пътя.
silvertm

Мнениеот Slade » Чет Сеп 20, 2012 11:20 am

silvertm написа:- Ако планираш такова отклонение, аз те съветвам да излезеш от велоалеята още на кръстовището с ул. "Хан Кубрат" и да си караш тия 300 метра по "Ломско шосе". Аз лично обаче използвам по-безопасния вариант и минавам през "Триъгълника" и после пресичам двете влакови линии (под надлез "Надежда"). Така си спестявам нервите и опасностите на задължително отнетото ми предимство при преминаване през кръговото на надлеза. Спестявам си и изкачването към кръговото.

:agree: това е най-доброто решение
Надали скоро ще има по-безопасна велоалея от релсите на Триъгълника, особено ако отиваш към северната индустриална зона.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот APD » Чет Сеп 20, 2012 6:37 pm

По същата логика тези двечки жп линии следва да са най-опасни, последвани от трамвайните на Триъгълника. Вервам, че можете да се сетите за причината :popcorn:
APD

Мнениеот Slade » Чет Сеп 20, 2012 7:28 pm

:dontknow: не, аз не мога. С трамваите се разбирам много добре за разлика от побеснялото стадо видиотени шофьори горе на надлеза.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот APD » Пет Сеп 21, 2012 1:19 pm

ЖП превозните средства не могат да те заобиколят.
APD

Мнениеот bdz43r » Пет Сеп 21, 2012 1:29 pm

Аз обикновено се движа по-бързо от трамваите, така че по-скоро аз ще настигна някой, отколкото той да ме настигне.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Slade » Пет Сеп 21, 2012 1:38 pm

:agree: Трамваите в тази отсечка се движат с до 20-25км/ч (много пъти съм го засичал съм с телефона докато се возя вътре). Там досега трамвай не ме е настигал, а ако някога се случи, лесно ще му дам път. В интерес на истината по-трудно е разминаването / изпреварването на колеги с колела, защото там долу не се движат един и двама, а е цял поток - цяла велоалея бих казал :beer:
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот axelmax » Пет Сеп 21, 2012 8:38 pm

Велоалеята от надлеза до Лъвов мост е направо отвратителна. Няма такова друсане,не е съобразена с пешеходците, те си я ползват безцеремонно и сфетофара ми се видя малко страннен(може и аз да греша) :(!: :(!:
Няма такава цапаница е ,че все едно деца са я правили.........
Неграмотна работа! Кога старанието и естетика ще са от принципите на работа?
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот bulgar4e » Съб Сеп 22, 2012 9:27 am

axelmax написа:Велоалеята от надлеза до Лъвов мост е направо отвратителна. Няма такова друсане,не е съобразена с пешеходците, те си я ползват безцеремонно и сфетофара ми се видя малко страннен(може и аз да греша) :(!: :(!:
Няма такава цапаница е ,че все едно деца са я правили.........
Неграмотна работа! Кога старанието и естетика ще са от принципите на работа?

Съгласен!
Когато си долу, мислиш за горе! Когато си горе, мислиш за долу!
Аватар
bulgar4e

Рейтинг: 1200

Мнениеот galio » Нед Сеп 23, 2012 6:16 pm

днес пробвах въпросната велоалея от Лъвов Мост през надлез Надежда за метроспирка "Бял Дунав"

впечатлениятми не са лоши, като за софийска велоалея не е зле

НО светофарът на надлеза не е мислен добре, на прибиране, точно на надлеза, в посока към Централна Гара вело-сфетофарът светва зелено ДОКАТО има движещи се коли в същата посока !!! аз щях да се натреса директно в тях, но се огледах, спрях и едно момче, което идваше срещу мен

дайте идеи къде да се сигнализира, някой зарадван като мен може и да пропусне да се огледа. престъпна глупост, бих казал!
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот Stefan_trekkie » Сря Сеп 26, 2012 7:04 am

На автомобилите има знак, че велосипеда има предимство, но какво ли да очакваме от това :crap:

Аз имам само твърде лоши идеи. Като например - постоянно висене на кат там и при всяко не спазване на предимството - 50 кинта фиш за автомобилиста и така няколко седмици. Да се научат.

Относно самата алея. Пробвал съм само от надлеза до скопие, преди да завие към гарата. Само за този участък от 150-200 метра ми се стори гадно. Карам си по шосето там, защото поне не друса.
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот krach » Сря Сеп 26, 2012 8:26 pm

Ако ще и черен път да направят вело алеята само и само да я има. Не може да се очаква Цариградско да го направят на бабуни, пък една вело алея тип предизборен ПР. Ако е отделена и от пътно платно и от пешеходци с един бордюр ще е приказка.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот AviMC » Пет Сеп 28, 2012 12:13 am

Stefan_trekkie написа:На автомобилите има знак, че велосипеда има предимство, но какво ли да очакваме от това :crap:

Аз имам само твърде лоши идеи. Като например - постоянно висене на кат там и при всяко не спазване на предимството - 50 кинта фиш за автомобилиста и така няколко седмици. Да се научат.

Относно самата алея. Пробвал съм само от надлеза до скопие, преди да завие към гарата. Само за този участък от 150-200 метра ми се стори гадно. Карам си по шосето там, защото поне не друса.

Светофара наистина не е наред. И аз днес я изпробвах тази велоалея, чакам си да светне зелена светлина и както пресякох така и колите потеглиха. Озовах се на средата и преминах едва на червена :dontknow: светлина... Червения път е бабунест, но пък участъка до платното, който дори е разделен с колчета е приятен за каране. :popcorn: Както казва krach, каквато ще да е, но да я има :peace:
Каквото ще да става, ще си карам колелото в планината!
Аватар
AviMC

Рейтинг: 1200

Мнениеот Yavkata » Пет Сеп 28, 2012 8:24 am

Много рядко ми се, и ще ми се налага да ползвам Надежденската велоалея, въпреки , че всеки ден пътувам през Надлеза. Може да има много кусури, но ще споделя за една неделна гледка. Докато чаках да пресека бул.Ломско шосе пред мен по велоалеята преминаха три отделни семейства с велосипеди -родители и малки деца с велосипеди :clap: . Знам какво приключение е придвижването на цялото ми семейство когато сме на колела, дори по по-спокойните квартални улички до някое от паркчетата. В този аспект велоалеята е суперудобен вариант.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Slade » Пет Сеп 28, 2012 9:44 am

Биха били удобни велоалеите, велоплатната и велотротоарите, ако са повече и са някак смислено свързани. Интересно докъде ще стигнат тия три семейства по величествената алея на Ломското. Според мен ги чакат и незабравими срещи с трафика, пък дори да искат да стигнат само до Западен парк..
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот APD » Пет Сеп 28, 2012 1:40 pm

Slade, още не мога да разбера отначало звучеше, че велоалеята е добре направена. Например всичките профили, забити в земята, са с остри ръбове и при по-висока скорост се набиеш в някой от тях вело-каската няма да те спаси.
APD

Мнениеот Insight » Пет Сеп 28, 2012 2:53 pm

Slade написа:Биха били удобни велоалеите, велоплатната и велотротоарите, ако са повече и са някак смислено свързани. Интересно докъде ще стигнат тия три семейства по величествената алея на Ломското. Според мен ги чакат и незабравими срещи с трафика, пък дори да искат да стигнат само до Западен парк..

Що направо не замениш "незабравими срещи с трафика" със "сигурна смърт чрез прегазване", че като те чета, само такива фантазии ти се въртят в главата?!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Slade » Пет Сеп 28, 2012 3:02 pm

Не, не бих заменил това с онова, дори с чиста съвест бих те оставил да обясниш всъщност колко приятно и безопасно е карането в софийския трафик и как правенето на велоалеи е безсмислено прахосничество на общински средства от бездруго свития (окраден) бюджет. Заповядай.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Insight » Пет Сеп 28, 2012 3:21 pm

Slade написа:Не, не бих заменил това с онова, дори с чиста съвест бих те оставил да обясниш всъщност колко приятно и безопасно е карането в софийския трафик и как правенето на велоалеи е безсмислено прахосничество на общински средства от бездруго свития (окраден) бюджет. Заповядай.

Какво да обяснявам, аз карам със сина си от детската му градина още, а понякога дори с жена си (която е доста неопитен велосипедист). Пък ти ходи на ломско, виж хората как карат с децата си, а ако не те е срам - питай ги дали не ги е шубе.

А иначе никога по никакъв начин не съм се изказвал против велоалеите. Нека ги правят, където може и колкото може. Категорично съм на мнение, че колкото повече - толкова по-добре!

Slade написа:Какво да ги питам хората на Ломско - те си карат по велоалеята?

Ами питай ги тогава докъде мислят да стигнат, покарай след тях, виж ги как се оправят в трафика като свърши алеята... може да научиш нещо и да спреш да сееш страховете си из форума!
Последна промяна Insight на Пет Сеп 28, 2012 3:58 pm, променена общо 1 път
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Slade » Пет Сеп 28, 2012 3:52 pm

Какво да ги питам хората на Ломско - те си карат по велоалеята? Ще отида да ги питам като стигнат до Лъвов мост и продължат към Центъра или Константин Величков, в района заграден от кръстовищата му с Опълченска и Стамболийски, или 5-те Кьошета по бул. Прага към бул. И.Е.Гешов. Ама няма да ми карат по тротоарите, щото там е забранено и ще пречат на пешеходците.
Ще се радвам до 2017 общината да си реализира идеята с разширяване на велоинфраструктурата. Когато бях във Виена позеленях от яд като им гледах условията за велосипеден транспорт - тях явно няма да ги настигнем, но общината поне може да се опита да подобри нещата. Стискам палци плановете и парите да не потънат някъде!
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Alpina » Съб Сеп 29, 2012 3:19 pm

Ха-ха-ха, за срещата в сряда минах през тази велоалея (няма да повторя) и се зачудих защо всички велосипедисти така бодро минават на червено... случи ми се и с кола да съм - първи на светофара, велосипедиста му свети зелено, а си стои и чака... какво чака - ходи разбери... но когато на мен ми светна зелено - скочи пред мен - как да не го отървеш от мъките на живота?

Светофара си работи съвсем нормално и просто трябва малко мисъл, която явно няма в масата. Липсата на висока смъртност сред тези със закърняла мозъчна дейност е сред основните причини, но нали останалите трябва да ги пазим и да ги лежим, ако не дай си решат да умират чрез нас... :)

Драги велосипедисти - пресичането става на 2 етапа, с два отделни светофара.
Това, което виждате в средата, е сигнала за второто пресичане. Той за това се намира в края на острова по средата, а не в неговото начало. Когато пресичате трябва да имате светофар, който е поставен преди да навлезете в платното - него гледате, не следващия - елементарно е!

Плашещото в случая е, че аз (който постоянно взимам безумни решения и не съм особено умен) успях да разбера как се пресича още в движение, без да ми се наложи да спра (само намалих в острова, докато чакам зелено) и при положение че нямаше трафик, който допълнително да ме насочи към това как работи системата.

Пояснявам - ако идвате от Надежда - имате светофар за пресичането, който е до този на колите и намиращ се преди да сте стъпили на платното за движение на МПС-та. Откроява се повече от ясно от другия, защото когато на колите свети зелено, той е червен, а когато за колите е червено - той е зелен. Та когато видите, че е зелен - пресичате и спирате на следващия, който е червен и чакате това да се промени - ха, колко логично би трябвало да бъде, нали? Когато обаче първия е червен - този в средата свети зелено, но той е за втората половина от пресичането и изобщо не се отнася за вас - разположението му ясно показва за коя част се отнася.

Обратната посока е същата история.

Stefan_trekkie написа:На автомобилите има знак, че велосипеда има предимство, но какво ли да очакваме от това :crap:

50 кинта, ама за велосипедиста, дето е неграмотен и пресича на червено, докато за автоможилиста свети зелено!!! Дейш и разбирачите...

Slade написа:Биха били удобни велоалеите, велоплатната и велотротоарите, ако са повече и са някак смислено свързани. Интересно докъде ще стигнат тия три семейства по величествената алея на Ломското. Според мен ги чакат и незабравими срещи с трафика, пък дори да искат да стигнат само до Западен парк..

:roll2: :roll2: :roll2: Смешник!
План за развитие на велосипедния транспорт на територията на Столична община 2012-2017г. - I част
План за развитие на велосипедния транспорт на територията на Столична община 2012-2017г.- II част

На кратко, понеже едва ли имаш капацитета да проумееш - нищо не се случва за една нощ, един ден или един месец, когато е свързано с промяна на инфраструктура и то с изграждането на такава. Т.е. това дето твоя ограничен мироглед е път без изход, всъщност е елемент от едно голямо цяло, което няма как да се появи изведнъж в готов вид. Сеш се?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Stefan_trekkie » Съб Сеп 29, 2012 4:04 pm

Alpina написа:
50 кинта, ама за велосипедиста, дето е неграмотен и пресича на червено, докато за автоможилиста свети зелено!!! Дейш и разбирачите...

Никога не съм пресичал този светофар като велосипедист и не знам кога ще ми се наложи, защото не пътувам в тази посока. Пречи ми това, че МПС-тата не ми дават предимство, когато идвам от под надлеза и отивам към посока Скопие, паралелно до ново изградената вело алея. Чакам с минути по някога. Започнах да рискувам през кръговото. Няма знак за ограничение, значи ограничението е 50 км/ч.. Летят с 70 и не дават предимство.. Не по 50 кинта, а по 200 са им малко..
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот Alpina » Съб Сеп 29, 2012 5:38 pm

Още по-зле - в долната част на надлеза нямаш ама никаква работа - абсолютно никаква. :deal:
Дори един път не съм минал от там, а си се качвам на кръговото, през което ти "рискуваш" - на него ми се налага да спра в 3 от 10 случая, че и по-малко.
Също така - с кола ми се налага понякога да чакам по "няколко минути" - от къде на къде ти да си по-специален. :dontknow:
Обяснявал съм в поне 2 теми, че посока Надежда - Център даже отдавна не се качвам на кръговото, а ако захождам от там продължавам по улицата покрай парка и към подлеза за трамваите.
Това пък го избягвам, като още преди това съм се вкарал далеч от Рожен и минавам през парка.
Преди да довършат велоалеята, ако ще се качвах на кръговото (при валежи и опасност трамвайния подлез да е наводнен) - захождах от към Ломско Шосе и отново никакви конфликти с колите.
Всъщност почти няма район, в който да живееш, пътя от който да не може да се оптимизира така, че да не минаваш от там и да ти е къде къде по-безопасно.
Когато се прибирам към Надежда, минавам през кръговото в 99% от случаите и в тази посока имаш още по-малко проблеми с коли.

Просто не си търси проблем с колите и няма да намираш такъв. :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Stefan_trekkie » Съб Сеп 29, 2012 5:58 pm

Alpina написа:от къде на къде ти да си по-специален.

Говоря само за това конкретно място... Тези 2 знака:

Изображение

Alpina написа:Просто не си търси проблем с колите и няма да намираш такъв. :beer:

Опитвам се... Но има 1-2 места като това :beer: :beer:
Аватар
Stefan_trekkie

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум